Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#8726 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Recenica se moze protumaciti na dva nacina
29:48. Ti(Muhammede) prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore.

Prije nije, sada Knjigu odnosni Kur'an cita i pise.
Prije nije, a ni tokom niti nakon objave.

Kada ju je prelazio sa onim melekom, ko je citao :mrgreen:
MarlboroGold

#8727 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Nije pisao desnom rukom jer je bio ljevak :D
beni-bu-man

#8728 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:Nije pisao desnom rukom jer je bio ljevak :D
ima li to zabiljezeno u kuranu da je muha bio levat.... pardon ljevak ?
MarlboroGold

#8729 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
Ne znam. Šta kažu odbačeni hadisi? :D
beni-bu-man

#8730 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:
beni-bu-man wrote:
Ne znam. Šta kažu odbačeni hadisi? :D
ja samo smrletu vjerujem
Smrcak15 wrote:
Ono sto ja znam o Kur'anu malo ko zna u svijetu...pa cak i najveci islamskih ucenjaci neznaju to sta smo ja i saradnici otkrili zadnjih Godina. bas sam ove godine kontaktirao Shabira Alya islamskog misionara koji je poznat u svijetu koji je bio razlog da pocnem istrazivanje brojcanih cuda, i njemu sam pokazao nesto sto nije znao prije.
MarlboroGold

#8731 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Neka formira vlastitu sektu... ZRBČK
Zlatni rez i brojčana čuda Kur'ana :D

I muslimani mu se smiju...
Idemedosumom

#8732 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
Ono sto ja znam o Kur'anu malo ko zna u svijetu...pa cak i najveci islamskih ucenjaci neznaju to sta smo ja i saradnici otkrili zadnjih Godina. bas sam ove godine kontaktirao Shabira Alya islamskog misionara koji je poznat u svijetu koji je bio razlog da pocnem istrazivanje brojcanih cuda, i njemu sam pokazao nesto sto nije znao prije.
The nefs is strong with this one :D
JVC

#8733 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote: hm, znaci sluzim se lazima :-)

Kuran jasno kaze i ovo:

29:48. Ti(Muhammede) prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore.

jasno Kuran kaze da nije citao ni pisao prije Kurana, jer bi sumnjali lazljivci da to on sam licno pise, Ovako nisu mogli sumnjati jer su znali da je nepismen bio.
Pa da, sasvim logicno. Nije prije citao niti jednu knjigu, niti je napisao da ga ljudi ne bi optuzili za plagijat. Kako meni kao krscaninu uspjeva da razumijem kuranski tekst, kako?
p.s. Da li ti se javio Shabir Aly? Sta kaze?
Last edited by JVC on 26/09/2018 11:50, edited 2 times in total.
MarlboroGold

#8734 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Ako je i tom čovjeku rekao da i najveći učenjaci ne znaju ono što on i njegove kolege znaju sigurno mu neće odgovoriti :D
Vidi čovjek s kim ima posla.
zijancer

#8735 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

mislim sam umijj što se tiče filozofije :cry: :mrgreen:
Smrcak15

#8736 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote: hm, znaci sluzim se lazima :-)

Kuran jasno kaze i ovo:

jasno Kuran kaze da nije citao ni pisao prije Kurana, jer bi sumnjali lazljivci da to on sam licno pise, Ovako nisu mogli sumnjati jer su znali da je nepismen bio.
Pa da, sasvim logicno. Nije prije citao niti jednu knjigu, niti je napisao da ga ljudi ne bi optuzili za plagijat. Kako meni kao krscaninu uspjeva da razumijem kuranski tekst, kako?

ako nije citao prije Kurana nista, i ako nije pisao prije Kurana nista, kako odjednom da zna citati i pisati Kuran???

gdje tu ba logika :-)

jes mi se javio prije dvije sedmice na mail, nesto mu bio pokazao, kaze da nije znao to.
Bloo
Globalna šefica

#8737 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
ako nije citao prije Kurana nista, i ako nije pisao prije Kurana nista, kako odjednom da zna citati i pisati Kuran???

jes mi se javio prije dvije sedmice na mail, nesto mu bio pokazao, kaze da nije znao to.

Pa kako je onda mogao provjeriti da li pisari zapisuju ono što on govori? Povjerenje?

Jel? Može li screenshot maila?
JVC

#8738 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote: ako nije citao prije Kurana nista, i ako nije pisao prije Kurana nista, kako odjednom da zna citati i pisati Kuran???

Tekst kaze knjigu, a ne nista.
beni-bu-man

#8739 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote: ako nije citao prije Kurana nista, i ako nije pisao prije Kurana nista, kako odjednom da zna citati i pisati Kuran???

Tekst kaze knjigu, a ne nista.
E moj Smrle kad krscanin ima vise pojma o islamu nego ti :-) :-) :-)
Smrcak15

#8740 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Pa kako je onda mogao provjeriti da li pisari zapisuju ono što on govori? Povjerenje?

evo nek ti glavni pisar kaze kako

Zaid bin Thabit, one of the chief scribes relates: "I used to write down the revelation for the Holy Prophet, may the peace and blessings of Allah be upon him. When the revelation came to him he felt intense heat and drops of perspiration used to roll down his body like pearls. When this state was over I used to fetch a shoulder bone or a piece of something else. He used to go on dictating and I used to write it down. When I finished writing the sheer weight of transcription gave me the feeling that my leg would break and I would not be able to walk anymore. Anyhow when I finished writing, he would say, 'Read!' and I would read it back to him. If there was an omission or error he used to correct it and then let it be brought before the people."
[4] Mu'jam Al-Tabarani Al-Awst, Hadith 1913. Dar al-Haramain, Cairo, 1415 AH
Authenticated by Al-Haithmi in Majma’ Al-Zawaid 8/257, Hadith 13938

Image

by the way, ovaj video od Shabira je razlog da sam se ja navukao na ovu tematiku sa brojcanim cudima Kurana, kad sam ga pogledao prvi put, pitao sam sam sebe, Kako to da znas svasta o islamu a o ovome nista neznas...i onda zasukao rukave da istrazivam
JVC

#8741 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote: evo nek ti glavni pisar kaze kako

Zaid bin Thabit, one of the chief scribes relates: "I used to write down the revelation for the Holy Prophet, may the peace and blessings of Allah be upon him. When the revelation came to him he felt intense heat and drops of perspiration used to roll down his body like pearls. When this state was over I used to fetch a shoulder bone or a piece of something else. He used to go on dictating and I used to write it down. When I finished writing the sheer weight of transcription gave me the feeling that my leg would break and I would not be able to walk anymore. Anyhow when I finished writing, he would say, 'Read!' and I would read it back to him. If there was an omission or error he used to correct it and then let it be brought before the people."
Moze pojasnjenje ovog. Ko je glavni pisar u ovom tekstu?
Smrcak15

#8742 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote: evo nek ti glavni pisar kaze kako

Moze pojasnjenje ovog. Ko je glavni pisar u ovom tekstu?
Zejd ibn Sabit, kaze da su zapisivali na razne materijale cim bi se objava zavrsila, pa bi Muhammed im rekao, da recituju pa ako se nadje greska u pisanju prepravili bi to i onda iznijeli narodu.
JVC

#8743 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
Zejd ibn Sabit, kaze da su zapisivali na razne materijale cim bi se objava zavrsila, pa bi Muhammed im rekao, da recituju pa ako se nadje greska u pisanju prepravili bi to i onda iznijeli narodu.
Aha. A sve je ovo napisao Al Tabarani koji je roden 874BC i umro 971BC, znaci roden je 260 godina nakon Muhameda i Zejda.
Vidis, ja imam problema sa ovim. Jednostavno mnogo vremena je proslo, mnogo vode je proteklo da bih ja ovo uzeo zdravo za gotovo.
Smrcak15

#8744 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
Aha. A sve je ovo napisao Al Tabarani koji je roden 874BC i umro 971BC, znaci roden je 260 godina nakon Muhameda i Zejda.
Vidis, ja imam problema sa ovim. Jednostavno mnogo vremena je proslo, mnogo vode je proteklo da bih ja ovo uzeo zdravo za gotovo.
Tabarani je historicar, sakupio je historijske dogadjaje , hadise itd u svojim djelima.

Vasem bezobrazluku nema kraja, cas negirate Kuran cas negirate hadis, cas negirate islamske ucenjake...samo da bi kao eto nesto potvrdili, sto uopste nema nikakvog dokaza za to.

uostalom ti kao krscanin imas daleko veci problema sa biblijom i njezinom autenticnoscu da bi se bakcao sa Taberanijem i ostalim islamskim ucenjacima.
Smrcak15

#8745 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: E moj Smrle kad krscanin ima vise pojma o islamu nego ti :-) :-) :-)
dobro je druze, dobro je..nemoj dalje :pusi2:
beni-bu-man

#8746 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote: E moj Smrle kad krscanin ima vise pojma o islamu nego ti :-) :-) :-)
dobro je druze, dobro je..nemoj dalje :pusi2:
Izvini druze, zaboravio sam "Ono sto ja znam o Kur'anu malo ko zna u svijetu..."
Smrcak15

#8747 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: Izvini druze, zaboravio sam "Ono sto ja znam o Kur'anu malo ko zna u svijetu..."
da upravo tako kako si napisao. :kiss: :thumbup:
JVC

#8748 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
Tabarani je historicar, sakupio je historijske dogadjaje , hadise itd u svojim djelima.

Vasem bezobrazluku nema kraja, cas negirate Kuran cas negirate hadis, cas negirate islamske ucenjake...samo da bi kao eto nesto potvrdili, sto uopste nema nikakvog dokaza za to.

uostalom ti kao krscanin imas daleko veci problema sa biblijom i njezinom autenticnoscu da bi se bakcao sa Taberanijem i ostalim islamskim ucenjacima.
Ne znam Smrcak, mnogi se ne bi slozili sa tobom. Kriticki gledano, Kuran ima vecih problema nego Biblija kada je u pitanju autenticnost.

Ono sto je meni veoma interesantno kada sve citam je sljedece:

1. Nista nije poznato o Muhamedu do kasnog 7 stoljeca
2. Njegova biografija i govor ne pojavljuju se do 9 stoljeca
3. Grad Meka nije poznat sve do 8 stoljeca
4. Plus, sve sto znamo o Muhamedu je zapisano stotinama godina kasnije, od ljudi koji su bili udaljeni stotinama milja daleko od samog "centra zbivanja".
MarlboroGold

#8749 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Hajde ima i nešto dobro kod Smrčka... gotivi Hadžikadića :D
Bloo
Globalna šefica

#8750 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
evo nek ti glavni pisar kaze kako

Kao što je JVC ukazao, treći izvor prenosi šta je glavni pisar napisao da se desilo.

Što se tiče odgovora/maila, gospodin (ili ko god već vodi stranicu) ti lakonski odgovara 4 mjeseca nakon tvog maila sa jednim skromnim Hvala, nisam znao. :lol:
Locked