Na ErdoanovojmO k3 wrote:Ček @ generale jesi na našoj strani ili nisi
Republika Turska
- General War
#8726 Re: Republika Turska
- seln
#8727 Re: Republika Turska
General War wrote: Video/Pozvao na jedinstvo; Erdogan građanima: To smo mi, Turci, Bošnjaci, Armenci, 79 miliona nas, jedinstvena nacija
...“Jedinstvena nacija – to znači da su Turci, Bosanci,Armenci, 79 miliona nas, jedna nacija. Drugo, jedinstvena zastava boje krvi naših šehida, koja označava našu nezavisnost. Ono što čini zastavu zastavom je krv… Jedna država 780.000 kvadratnih kilometara nje, ujedinjena, jedna država. Svi zajedno, braćo i sestre, činimo Tursku”, poručio je Erdogan.

Erdoganoljupci, zdravo, zdravo!
- mO k3
#8728 Re: Republika Turska
General War wrote:Na ErdoanovojmO k3 wrote:Ček @ generale jesi na našoj strani ili nisividis coek me priznaje a Vi bosnje ne
Ha sta ce te sad nas i turaka 70 meliona, ko je sad vecina majcin sine!!
To ima da budeš beg , ako erdo zavlada na ovim prostorima
- eltroxin
#8729 Re: Republika Turska
Zeljeti klerofasistu, antisekularistu na celu Hrvatske, Austrije, njemacke i FrancuskeBlack swan wrote:zeljeti domoljuba na celu turske je posteno
ali ne zeljeti isto hrvatskoj austriji njemackoj francuskoj
je klasicno jedenje brabonjaka u reziji superbosnji
Ali ne zeljeti isto Turskoj
Buduci da ste isti, mozes se pridruziti izjedanju brabonjaka...
- General War
#8730 Re: Republika Turska
Jooj samo da nebude kakvog opet kosovskog boja, vec se vidim "return of dragon of bosnia II"mO k3 wrote:General War wrote:Na ErdoanovojmO k3 wrote:Ček @ generale jesi na našoj strani ili nisividis coek me priznaje a Vi bosnje ne
![]()
To ima da budeš beg , ako erdo zavlada na ovim prostorima
- insomnia78
#8731 Re: Republika Turska
Predlazem da udarimo na Washington
S moje sokoćalo
S moje sokoćalo
- Edin H.
#8732 Re: Republika Turska
General War wrote:Na ErdoanovojmO k3 wrote:Ček @ generale jesi na našoj strani ili nisividis coek me priznaje a Vi bosnje ne
- mO k3
#8733 Re: Republika Turska
Gdje si MadžarEdin H. wrote:General War wrote:Na ErdoanovojmO k3 wrote:Ček @ generale jesi na našoj strani ili nisividis coek me priznaje a Vi bosnje ne
-
The BEN10
#8734 Re: Republika Turska
Pučisti su tu teži slučaj od terorista ili onih koji drže taoce. A znamo kako takvi uglavnom završe - ubijeni, da ne dočekaju suđenje uopšte. Zato, stop lažnom moralisanju!Co0l wrote:U 'normalnim' zemljama poput SAD,Velike Britanije,Kine,Rusije,itd.dakle,svim onim koji nisu barbarska Turska,one koji bi savladali i ugazili pučiste koji su prethodno pucali po nenaoruzanim civilima i gazili ih tenkovima ne da ne bi pohapsili i sudili im zbog krsenja prava zarobljenim pučistima koji su ubijali civile nego bi ih proglasili herojima i dali im drzavnu penziju do kraja zivota![]()
Zato ohladite sa laznim moralisanjem i proljevanjem krokodilskih suza za tuznom sudbom nekolicine pučista.
Kamo sreće da se to drugačije završilo ali ne kakite.Znamo se se svi na forumu dovoljno dobro da ne mozete prodavat muda pod bubrege.
Btw, crveno su države u SAD-u sa smrtnom kaznom. Kome vi lažni moral prosipate bagro!
STATES WITH THE DEATH PENALTY (31)
STATES WITHOUT THE DEATH PENALTY (19)

-
155_mm
#8735 Re: Republika Turska
pa zar tako nije od kako je svijet postao.seln wrote:Biva, nas je domoljub, njihov je fasista?155_mm wrote:a mozda neko brka pojmove domoljub i fasista.Black swan wrote:zeljeti domoljuba na celu turske je posteno
ali ne zeljeti isto hrvatskoj austriji njemackoj francuskoj
je klasicno jedenje brabonjaka u reziji superbosnji
- kamen spoticanja
#8736 Re: Republika Turska
Bosnaklar...ili u slobodnom.prevodu Bosanciseln wrote:General War wrote: Video/Pozvao na jedinstvo; Erdogan građanima: To smo mi, Turci, Bošnjaci, Armenci, 79 miliona nas, jedinstvena nacija
...“Jedinstvena nacija – to znači da su Turci, Bosanci,Armenci, 79 miliona nas, jedna nacija. Drugo, jedinstvena zastava boje krvi naših šehida, koja označava našu nezavisnost. Ono što čini zastavu zastavom je krv… Jedna država 780.000 kvadratnih kilometara nje, ujedinjena, jedna država. Svi zajedno, braćo i sestre, činimo Tursku”, poručio je Erdogan.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#8737 Re: Republika Turska
Kako sam skonto tip ima samo temu Sirija linkanu u bukmarks od cijelog Foruma. I još mu napominješ da ima objavljeno na temi Turska: predsjednik na TV-u i propo puč, ma kakvi.insomnia78 wrote:A kapetan ka'e, iz pouzdanih izvora Erdogan kren'o traziti azil u Njemackoj ovi ga odbili pa ode za LondonCo0l wrote:Jebo flotu,meni vise brine sta bi sa fosnom,sinoc je bio u ekstazi i onda naprasno nestade.Da i njega narod ne zarobi...
Mrtav ladan skoro u podne - Imam kaže ispred sebe informacije iz devet pouzdanih izvora
Digni roletne ba, svanulo, propo puč!
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#8738 Re: Republika Turska
a dje su bOsnjaci, srBi, hRvati... jel zna eRdo da tijeH tz. bOsanaca nejma ni 2%... jebte takav prdCenik
- insomnia78
#8739 Re: Republika Turska
Svakako su to sve Turcipici wrote:a dje su bOsnjaci, srBi, hRvati... jel zna eRdo da tijeH tz. bOsanaca nejma ni 2%... jebte takav prdCenik
S moje sokoćalo
- Danguba
#8740 Re: Republika Turska
Narod turski je rekao svoje. Svidjelo se to nekome ili ne. Do sljedecih izbora, sajonara.
ups...i puciste su svi redom isamarali.
ups...i puciste su svi redom isamarali.
- Fantassin
#8741 Re: Republika Turska
S sa kvakicom dole se cita kao sh u Turskom jeziku, tako ako je napisao u originalnom tekstu Bosnaklar sa s koje ima kvakicu to se moze procitati sa Boshnaklar ili Bosnjaci jel... mozda i nije pomijesao kruske i jabuke nedo Bog.
- Co0l
#8742 Re: Republika Turska
Naletih na FB pa da podijelim:
Za razliku od jučer, 1980. vojska je bila jedinstvena i preuzela je vlast. Vladala je do 1983. kad su održani novi izbori.
Vojska je uhapsila 650.000 ljudi. 230.000 je izvela na sud. Za 7.000 ljudi je tražena smrtna kazna. 517 ljudi je osuđeno na smrt. 50 ljudi je strijeljano. Za još 73 je rečeno da su umrli prirodnom smrću, a 43 da su izvršili samoubistvo. Hiljade su mučene, stotine su umrle od gladi i mučenja.
98.500 ljudi je suđeno zbog toga što su pripadali ljevičarskim ili desničarskim organizacijama. 30 hiljada je napustilo zemlju kao političke izbjeglice. 937 filmova je zabranjeno. 39 tona novina je uništeno. 300 dana novine nisu bile objavljivane. Ukupna kazna za osuđene novinare iznosila je 3.315 godina.
Ne volim ni ja Erdoana, ali nadam se da je samo mali broj ljudi koji ovo čitaju postao, makar i privremeno, rob afekta. Nadam se da veći broj vas nije priželjkivao da držani udar bude uspješan, da dovede do nečega sličnog ovome iz 1980-83. A ne vidim do čega je drugog moglo doći. Možda jedino do nečeg mnogo goreg, jer je Erdoanova civilna vlast i partija mnogo jača od one Demirelove iz 1980.
Ne izlazi mi zadnjih dana iz glave, jedna lekcija ispisana povodom Machiavellija i jezuitizma: suština političkog djelovanja je u sredstvima, a ne u (navodnim) ciljevima; vojska kao sinonim za disciplinu, hijerarhiju i nasilje nije sredstvo za uspostavljanje demokratije. Autoritarna sredstva daju autoritarne rezultate, bez obzira na (navodne) demokratske ciljeve. Isto kao što demokratska sredstva daju demokratske rezultate, bez obzira na (navodne) autoritarne ciljeve (npr. Erdoan jučer).
Postoji puno ljudi u Turskoj, koji se demokratskim sredstvima bore bore za demokratske ciljeve. Podržavam njihovu borbu protiv autoritarnih tendencija Erdoana. Historija dokazuje da njihova (naoko slabašna) demokratska borba za demokratiju nije unaprijed osuđena na propast.
Međutim, ovaj neuspješni državni udar nanio je najviše političke štete upravo toj borbi, ojačavši Erdoanovu poziciju. A da je bio uspješan (kao 1980.) bi još više nanio štete demokratskoj borbi za demokratiju: u tom režimu bi mnogo gore, nego u ovom Erdoanovom, prošao svako ko bi tražio slobodu govora i udruživanja: i Erdoanove pristalice i kritičari (njegovih) autoritarnih sklonosti. Ovdje nije riječ o mogućnosti, već o vjerovatnosti, koja graniči sa izvjesnošću. Ili čak o samoj izvjesnosti.
Vraćam se onom prakseološkom zaključku (ispisanom povodom Machiavellija i Lojole). Iako (će se možda ispostaviti da) se nije borio za demokratske ciljeve, Erdoan se jučer borio demokratskim sredstvima. A vojska, čak i da je imala (iluziju da ima) demokratske ciljeve, nije ih, ni u teoriji ni u praksi, mogla ostvariti: oni su kontradiktorni njenoj prirodi.
Ne određuje cilj sredstvo, već sredstvo određuje cilj: kad je suprotno cilju, sredstvo uvijek postane svoj vlastiti cilj. Pogubno je autoritarnim sredstvima napadati na nečije autoritarne ciljeve, i prinuditi ga da se počne braniti demokratskim sredstvima. Autoritarne ciljeve vrijedi napasti samo demokratskim sredstvima.
- burgundy
#8743 Re: Republika Turska
Kakvi ba Armencikamen spoticanja wrote:Bosnaklar...ili u slobodnom.prevodu Bosanciseln wrote:General War wrote: Video/Pozvao na jedinstvo; Erdogan građanima: To smo mi, Turci, Bošnjaci, Armenci, 79 miliona nas, jedinstvena nacija
Last edited by burgundy on 16/07/2016 23:13, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#8744 Re: Republika Turska
Nesh vjerovat al Bosanac se na turskom kaze Bosnakpici wrote:a dje su bOsnjaci, srBi, hRvati... jel zna eRdo da tijeH tz. bOsanaca nejma ni 2%... jebte takav prdCenik
- SkyLimit
#8745 Re: Republika Turska
Pogrešno ste razumjeli Erdoganu izjavu da su "Turci, Bošnjaci, Armenci.." jedno, da ih niko neće razdvojiti. Ne misli on na Bošnjake u Bosni niti na Armene iz Armenije, već na stanovništvo Turske koje je iznimno mješovitog porjekla: osim "pravih" Turaka tu su asimilirani Arapi, Perzijanci, Armeni, Grci, Kurdi, Bošnjaci, Albanci, Čečeni itd.
Iako je većina tih grupacija skoro u potpunosti asimilirana(na kraju, rijetki su primjeri danas da možemo govoriti o npr. "100% Bošnjacima" u Turskoj, već se uglavnom radi o osobama koje su dijelom bošnjačkog porjekla), većina ih i ne zna jezik svojih predaka a bez jezika nema identiteta ali ipak posjeduju određenu maglovitu predstavu o svom netusrskom porjeklu.
E o njima Erdo besjedi.
Treba li uopće napominjati da se asimiliacija provodila fašističkim metodama gdje te mogao mrak pojesti ako bi te čuli da govoriš drugim jezikom osim turskim, gdje su prisilno svima oduzeta stara a data nova turska prezimena...Istini za volju, ovakve metode su prije svega bile svojstvene turskim nacionalistima fanatičnim sljedbenicima Ataturka.
A ako dodamo da je u dugoj osmansko - turskoj historiji vlast najduže bila organizirana na način na koji bi je današnjim očima okarakterisali kao "islamistička" a vladare kao islamiste a da je ipak najveći zločin ikad počinjen od strane Turaka(genocid nad Armenima) počinjen za vrijeme vladavine nacionalista koja je gledajući cjelokupnu historiju turskog naroda trajala izuzetno kratko, onda možemo ozbiljno poljuljati mit o turskim naprednim "nacionalistima" i nazadnim "islamistima".
Naravno, sve to ne znači da ja podržavam Erdogana, zapravo sam se i obradovao jer sam mislio da ga nacionalisti skidaju, ali ako je istina da je zapravo puč pokušao ovaj iz Amerike ravnodušan sam, on ili Erdogan u pet deka, do jučer bili ko prst i nokat.
Iako je većina tih grupacija skoro u potpunosti asimilirana(na kraju, rijetki su primjeri danas da možemo govoriti o npr. "100% Bošnjacima" u Turskoj, već se uglavnom radi o osobama koje su dijelom bošnjačkog porjekla), većina ih i ne zna jezik svojih predaka a bez jezika nema identiteta ali ipak posjeduju određenu maglovitu predstavu o svom netusrskom porjeklu.
E o njima Erdo besjedi.
Treba li uopće napominjati da se asimiliacija provodila fašističkim metodama gdje te mogao mrak pojesti ako bi te čuli da govoriš drugim jezikom osim turskim, gdje su prisilno svima oduzeta stara a data nova turska prezimena...Istini za volju, ovakve metode su prije svega bile svojstvene turskim nacionalistima fanatičnim sljedbenicima Ataturka.
A ako dodamo da je u dugoj osmansko - turskoj historiji vlast najduže bila organizirana na način na koji bi je današnjim očima okarakterisali kao "islamistička" a vladare kao islamiste a da je ipak najveći zločin ikad počinjen od strane Turaka(genocid nad Armenima) počinjen za vrijeme vladavine nacionalista koja je gledajući cjelokupnu historiju turskog naroda trajala izuzetno kratko, onda možemo ozbiljno poljuljati mit o turskim naprednim "nacionalistima" i nazadnim "islamistima".
Naravno, sve to ne znači da ja podržavam Erdogana, zapravo sam se i obradovao jer sam mislio da ga nacionalisti skidaju, ali ako je istina da je zapravo puč pokušao ovaj iz Amerike ravnodušan sam, on ili Erdogan u pet deka, do jučer bili ko prst i nokat.
-
Bodkin
#8746 Re: Republika Turska
Dobro pitanje. Mislim da je historija turske drugacija gdje vojska radi upravo to. U britaniji je drugacije, a i sumnjam da je uporedivo direktnoDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ali ako preko 50% ljudi to želi, dakle želi promjene i neka odstupanja od tog zadatog kursa ne vidim gdje je problem?Bodkin wrote:
Poenta je da erdogan vodi tursku u suprotnom smjeru od onog koji je ostavio ataturk![]()
Treba li u Britaniji dići vojsku ilegalno mimo regularnih instotucija jer odstupa od puta EU? Zašto ne?
- Point.
#8747 Re: Republika Turska
Nije svaki Bosnjak za islamizaciju, moj generale. Erdogan turski Putin i srpski Dodik. Malo sef vlade, malo precednik. Odabrano drustvo.General War wrote:...a bosnjakkamen spoticanja wrote:Ti jos suze ronisPoint. wrote:Ovo izdrkavanje Bosnjaka prema Erdoganu postaje pateticno. Sta ljudi vide u toj Turskoj? Poslace oni Bosni jos neimara za gradnju dzamija, poslace malo rahat lokuma i par slatkorjecivih stihova o bratskim vezama, a Srbiji firme i nova radna mjesta. Al bitno je da Brko voda za sobom zamotanu hanumu i na ti je sa Baketom. Kakve nas podanicke metode pucaju, Bog te mazo.
- Drvosjeca iz Dejcica
#8748 Re: Republika Turska
Co0l wrote:Naletih na FB pa da podijelim:
Za razliku od jučer, 1980. vojska je bila jedinstvena i preuzela je vlast. Vladala je do 1983. kad su održani novi izbori.
Vojska je uhapsila 650.000 ljudi. 230.000 je izvela na sud. Za 7.000 ljudi je tražena smrtna kazna. 517 ljudi je osuđeno na smrt. 50 ljudi je strijeljano. Za još 73 je rečeno da su umrli prirodnom smrću, a 43 da su izvršili samoubistvo. Hiljade su mučene, stotine su umrle od gladi i mučenja.
98.500 ljudi je suđeno zbog toga što su pripadali ljevičarskim ili desničarskim organizacijama. 30 hiljada je napustilo zemlju kao političke izbjeglice. 937 filmova je zabranjeno. 39 tona novina je uništeno. 300 dana novine nisu bile objavljivane. Ukupna kazna za osuđene novinare iznosila je 3.315 godina.
Ne volim ni ja Erdoana, ali nadam se da je samo mali broj ljudi koji ovo čitaju postao, makar i privremeno, rob afekta. Nadam se da veći broj vas nije priželjkivao da držani udar bude uspješan, da dovede do nečega sličnog ovome iz 1980-83. A ne vidim do čega je drugog moglo doći. Možda jedino do nečeg mnogo goreg, jer je Erdoanova civilna vlast i partija mnogo jača od one Demirelove iz 1980.
Ne izlazi mi zadnjih dana iz glave, jedna lekcija ispisana povodom Machiavellija i jezuitizma: suština političkog djelovanja je u sredstvima, a ne u (navodnim) ciljevima; vojska kao sinonim za disciplinu, hijerarhiju i nasilje nije sredstvo za uspostavljanje demokratije. Autoritarna sredstva daju autoritarne rezultate, bez obzira na (navodne) demokratske ciljeve. Isto kao što demokratska sredstva daju demokratske rezultate, bez obzira na (navodne) autoritarne ciljeve (npr. Erdoan jučer).
Postoji puno ljudi u Turskoj, koji se demokratskim sredstvima bore bore za demokratske ciljeve. Podržavam njihovu borbu protiv autoritarnih tendencija Erdoana. Historija dokazuje da njihova (naoko slabašna) demokratska borba za demokratiju nije unaprijed osuđena na propast.
Međutim, ovaj neuspješni državni udar nanio je najviše političke štete upravo toj borbi, ojačavši Erdoanovu poziciju. A da je bio uspješan (kao 1980.) bi još više nanio štete demokratskoj borbi za demokratiju: u tom režimu bi mnogo gore, nego u ovom Erdoanovom, prošao svako ko bi tražio slobodu govora i udruživanja: i Erdoanove pristalice i kritičari (njegovih) autoritarnih sklonosti. Ovdje nije riječ o mogućnosti, već o vjerovatnosti, koja graniči sa izvjesnošću. Ili čak o samoj izvjesnosti.
Vraćam se onom prakseološkom zaključku (ispisanom povodom Machiavellija i Lojole). Iako (će se možda ispostaviti da) se nije borio za demokratske ciljeve, Erdoan se jučer borio demokratskim sredstvima. A vojska, čak i da je imala (iluziju da ima) demokratske ciljeve, nije ih, ni u teoriji ni u praksi, mogla ostvariti: oni su kontradiktorni njenoj prirodi.
Ne određuje cilj sredstvo, već sredstvo određuje cilj: kad je suprotno cilju, sredstvo uvijek postane svoj vlastiti cilj. Pogubno je autoritarnim sredstvima napadati na nečije autoritarne ciljeve, i prinuditi ga da se počne braniti demokratskim sredstvima. Autoritarne ciljeve vrijedi napasti samo demokratskim sredstvima.
- insomnia78
#8749 Re: Republika Turska
Nisam ni ja ni za Erdogana ni za islamizaciju ali mislim da je sa ovako traljavo izvedenim pokusajem puca i ovolikom podrskom naroda Erdoganu za Turke najbolje sto se sve tako brzo zavrsilo
S moje sokoćalo
S moje sokoćalo
- Toffee karamela
#8750 Re: Republika Turska
Ne znam o kome Erdo besjedi ali danas mi zapade za oko čehra ovog njihovog (do sinoć) glavnokomandujućeg armije, što je ko fol bio negdje talac...on se meni čini kao neka slavenska reziduaSkyLimit wrote: Iako je većina tih grupacija skoro u potpunosti asimilirana(na kraju, rijetki su primjeri danas da možemo govoriti o npr. "100% Bošnjacima" u Turskoj, već se uglavnom radi o osobama koje su dijelom bošnjačkog porjekla), većina ih i ne zna jezik svojih predaka a bez jezika nema identiteta ali ipak posjeduju određenu maglovitu predstavu o svom netusrskom porjeklu.
E o njima Erdo besjedi.