Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
snaga_znanja

#8726 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

Vidim da mnogo govorite da ste nosili samo hirurske rukavice. Nemojte samo njih nositi. Ako budete nosili kakve stvari dovoljno je da se ubodete ili ogrebete pa da eventualno belaj nastupi... Obavezno radne rukavice i ne one za pranje sudja. Vec platnene :D
cyprus

#8727 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cyprus »

Dobro ljudi, hvala vam svima :thumbup: Mislim da sam shvatio, pa se nadam se da me zbilja ipak neće previše iznenadit...
Not My Idea

#8728 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Not My Idea »

Ako ti trebaju gumene cizme,stvratI da tI dam,imam.dvoje
omar little

#8729 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

mozda je mutavo pitanje, ali vi sto ste bili i pomagali cistiti, jel se to dezinficira nekako? zivim krecom zaljeva ili nesto slicno?
snaga_znanja

#8730 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

omar little wrote:mozda je mutavo pitanje, ali vi sto ste bili i pomagali cistiti, jel se to dezinficira nekako? zivim krecom zaljeva ili nesto slicno?
Ja sam vidio da su u par navrata spricali nekim sredstvom. Sad sta je to pojma nemam. Meni je mirisalo kao omeksivac.
cyprus

#8732 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cyprus »

Not My Idea wrote:Ako ti trebaju gumene cizme,stvratI da tI dam,imam.dvoje
Imam, hvala... Svejedno sumnjam da imaš ovolike kolike meni trebaju :mrgreen:
omar little

#8733 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

joj, boze, vidi ovih ljudi u gacama i u papucama hodaju po toj vodi. :dobice neku bolest, zar nema neko da im kaze da je to opasno? :S
O'zone
Globalni moderator

#8734 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Ned071 wrote:apel za pomoc

ako iko ide ka maglaju, i ako moze, neka ponese makar pet litara nafte u prihvatni centar u begovom hanu. tamo su ljudi iz zeljeznog polja, hrane imaju jos za koji dan ali fali nafte za prevoz traktorima i motokultivatorima. hvala
Od idiotluka ovakvi postovi se i nevide
omar little

#8735 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

stavljeno je na temu za pomoc. ja cim sam vidjela posla kopirati ali je @havatar to vec bio uradio. znaci, nije se izgubilo.
todd_smith

#8736 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by todd_smith »

Ovo je tema o poplavama tj o svemu i svacemu vezano za poplave.

Za volontere, za bitne informacije, za smjestaj postoje teme, jer ima poseban podforum, to sto je nekome mrsko ici i traziti nego da im se odmah servira gdje je njima cejf nije problem forumasa koji ovdje pisu o svemu vezano za poplave
O'zone
Globalni moderator

#8737 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Image
Image
Image
Image
Porodice Džinić i Mujić iz Željeznog Polja, selo Balačić, su preko noći ostale bez ičega...Ove dvije porodice su smještene u praznom spratu kuće sa četveromjesecnom bebom.
Klizište im je odsjeklo put do kuća, a "krenulo" je nositi i kuće, koje su ispucale i polako tonu...
Trenutno su u Rajlovcu, sa bebom od 4 mjeseca, dječakom od 4 i djevojčicom od 5 godina, u prostoriji u kojoj nemaju ništa, osim jednog dušeka i deke. Danas smo saznali za njih. Nemaju gdje, odnosno na čemu spavati večeras, uključujući bebu od 4 mjeseca koju je majka nosila u kesi kroz šume!
Očevi su došli tek sinoc i pješačili su 30 km iz Željeznog polja, jer su putevi bili neprohodni.
Dobri ljudi su im poklonili odjeću za djecu i hrane, koje imaju za nekoliko dana, a potrebno im je za prvu pomoć nešto na čemu mogu leći, dušeci, madraci ili spužve, deke, posteljina, jastuci, suđe...
Djeca nasmijana, razigrana, nesvjesna situacije u kojoj se nalaze...a nemaju ni jednu igračku...
Tuga je da večeras neko zanoći na podu dok mi imamo nešto, a nije nam prijeko potrebno, što možemo dati...
https://www.facebook.com/HumanitarniGugubazar
It_is_a_Leclerc

#8738 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

todd_smith wrote:Ovo je tema o poplavama tj o svemu i svacemu vezano za poplave.

Za volontere, za bitne informacije, za smjestaj postoje teme, jer ima poseban podforum, to sto je nekome mrsko ici i traziti nego da im se odmah servira gdje je njima cejf nije problem forumasa koji ovdje pisu o svemu vezano za poplave
:thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#8739 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

"U petak u 12.00 sa Univerziteta SSST krece jos jedan konvoj pomoci ugrozenim podrucijima. Imajuci u vidu da se radi o broju teretnih kombija molim sve prijatelje koji su u mogucnosti da pomognu i donesu namirnice i ostale artike na nas kampus do petka! - Adresa - Hrasnica Cesta 3A, Tel - 033 975 004 "
— at SSST - Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology.
O'zone
Globalni moderator

#8740 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Šamac: Muškarac iz čamca pucao po plutajućim minama
21. maj 2014. u 17:14

Na području opštine Šamac, u rijekama su uočene protivpješadijske mine PMA 3 i PMA 2, inače izrađene od plastike, kako plutaju po površini. Informacije o uočenim minama proslijedio je koordinator za deminiranje opštine Šamac, a na osnovu dojava građana, potvrdio je za Anadolu Agency Esad Aletić, šef Ureda Centra za uklanjanje mina BiH (BM MAC) sa sjedištem u Brčkom.

"Evidentirano je i da je jedna osoba iz svog čamca puškom pucala po minama čime je izložio opasnosti ne samo sebe već i širu okolinu. Brzom akcijom članova tima spriječen je u takvim aktivnostima koje mogu izazvati nesreće nesagledivih posljedica", naveo je Aletić.

Šef Ureda Centra za uklanjanje mina BiH naglasio je kako se Bosna na području opštine Šamac povlači u korito te da se tek u narednim danima očekuju intenzivniji problemi sa minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima (NUS).

U toku dana pojavila se i informacija o tome kako je jedan od bagera angažiranih na raščišćavanju u Šamcu naletio na minu što je Aletić demantirao.

"Pojavljuju se razne vrste dezinformacija i to je veoma opasno. Potrebno je građanima ukazati na problem tamo gdje postoji, a ne širiti neosnovanu paniku što neki pojedinci i grupe čime iz posve drugih namjera", naveo je Aletić.
It_is_a_Leclerc

#8741 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Pljunite mi na tjeme ako je ovaj Dodik ikako normalna osoba, mislim medicinski, ako je sve uredu s njim. Ja mislim da on ima dijagnozu neku, života mi. E, skoro 20 ljudi poginulo u poplavama, jedan prelijep grad praktički demoliran i šta ti uradiš - napraviš vojni udar, imenuješ nakvog generala da zaposjedne Doboj...

Ovo je već političko pitanje i moment kad se međunarodna zajednica mora uključiti. Jer, ako neko misli da će povratnička naselja u Doboju dobiti i kliker od Momira Zeca varaju se.
Pjanic15

#8742 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pjanic15 »

Ko je neki Adis iz Maglaja u vezi robnih donacija? Čuo sam da vrši neke mutnje radnje, kao i da je u ratu isto to radio.
O'zone
Globalni moderator

#8743 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Image

Image

Improvizirani kolekivni centar u Odžaku
Janjicar

#8744 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

It_is_a_Leclerc wrote:Pljunite mi na tjeme ako je ovaj Dodik ikako normalna osoba, mislim medicinski, ako je sve uredu s njim. Ja mislim da on ima dijagnozu neku, života mi. E, skoro 20 ljudi poginulo u poplavama, jedan prelijep grad praktički demoliran i šta ti uradiš - napraviš vojni udar, imenuješ nakvog generala da zaposjedne Doboj...

Ovo je već političko pitanje i moment kad se međunarodna zajednica mora uključiti. Jer, ako neko misli da će povratnička naselja u Doboju dobiti i kliker od Momira Zeca varaju se.
To si sve upravu i to stoji a ko je spreman da sta poduzme povodom toga ?

Nasi politicari odavno ne znaju sabrat 2 i 2, novinari ne smiju postaviti pitanje na konferencije a i ako postave suoce se s njegovom bahatošću itd. sve u svemu svi znaju a niko nema nacina da tu budalu zaustavi.
Mračajski proto

#8745 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mračajski proto »

Hahahaha, kriv ti jedan čovjek koji nije zdrav, a nisu ovi koji ga biraju, još primijete da je bolestan i opet glasaju za njega.
Last edited by Mračajski proto on 21/05/2014 17:53, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#8746 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Petrović: Vlada RS je uvela vojnu upravu u Doboj, smeta im probosanska politika i pomoć iz FBiH

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izjavo je u razgovoru za Klix.ba da je u tom grad zavedena vojna uprava nakon što je predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović donijela odluku o imenovanju povjerenika vlade za taj grad.

Štab za vanredne situacije imenovao je generala Momira Zeca za povjerenika za Doboj, zbog, kako je saopćeno, uočenih slabosti u sređivanju situacije pod komandom generala Zec. SDS je jučer saopćio da vlada koristi neviđenu tragediju i da su nasilno preuzeli vlast u Doboju.

Neka me uhapse

Petrović je za naš portal izjavio da je danas podnio krivičnu prijavu protiv premijerke Cvijanović i generala Milomira Zeca.

"U RS-u je zavedena totalna vojna uprava... Politika se miješa. Ovo je katastrofa. Iako ljudi imaju hiljadu problema, oni se politički obračunavaju. Nije vrijeme za to. Treba da svako radi u skladu sa zakonom. Doboj je dobio ogromnu podršku u svakom pogledu, i iz FBH, ali i mnogih država. Nekome je to zasmetalo. Smatrali su da će Doboj biti uništen poplavom, kao i probosanska politika koju vodimo. Kad se vidjelo da ćemo ostati živi, radi se svim sredstvima protiv nas. Svi koji smatraju da u Doboju trebaju pobijediti, trebaju pomoći da se ovdje radi za bolje ovdašnjeg čovjeka, da pomognemo narodu koji nema vode i struje", rekao je Petrović.

Petrović je odbacio takve špekulacije da je bio i policijski obrađivan zbog neadekvatnog reagiranja nakon izbijanja poplava, ali više ga ništa ne iznenađuje.

"U odluci stoji da je za izvršenje odluke zadužen načelnik Centra. Ako ovako mogu raditi, možda ću biti i uhapšen. Neka podnesu krivičnu prijavu protiv mene što je pala kiša", dodao je Petrović.

Kaže da neće napustiti dužnost i Doboj.

"Bit ću tu i raditi, očekujem reakciju međunarodne zajednice", poručuje dobojski gradonačelnik.

Žali se da nakon uvođenja vladinog povjerenika, imaju i problema s pristupima računima dobojske općine, iako se radi o računima u privatnim bankama. Očekuje reakciju i međunarodne zajednice, ali i pravosuđa.

"Pitanje je da li će se dozvoliti da svako udara pečatom i smjenjuje gradonačelnika koji je biran voljom naroda. U tom slučaju izbora ne mora ni biti, šta će nam izbori.... Jer, kome god padne na um da smijeni gradonačelnika on to i učini", dodao je.

Gdje je Dodik bio?

Na pitanje ko stoji iza takve odluke, Petrović je rekao:

"Pa Dodik je predsjednik RS.... Predsjednica Vlade RS Cvijanović je mene smijenila, ne znam ko je odgovoran", rekao je.

Komentirajući optužbe da u trenutku izbijanja poplava nije bio u Doboju i da se pojavio tek treći dan, Petrović je, kazavši da su to paušalne ocjene, uzvratio kontraoptužbama:

"Ja vama mogu reći da Dodik nije bio u RS, da tamo nije bila ni premijerka RS... Ko kaže da nisam bio!? Vidjet ćemo gdje su oni bili, gdje sam ja bio... Oni će otići mjesec ili dva ali meni će ostati grad. Trebaju me ili uhapsiti. Neka preuzmu Doboj", zaključuje Petrović.
Zovem se Zelena

#8747 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

snaga_znanja wrote:
Ja sam vidio da su u par navrata spricali nekim sredstvom. Sad sta je to pojma nemam. Meni je mirisalo kao omeksivac.
Nema od te dezinfekcije ništa! To je standardno sredstvo kojim se vrši redezinfekcija nekontaminiranih područja.

Što se tiče kuća, zidovi i podovi se moraju oprati. Sastrugati sve što se može, maksimalno. Odstraniti te bakterije, gljivice. Tek onda dezinfekcija, sušenje pa krečenje. To traje! Sedmicama!

Evo sunca, plus vlaga. Ma ima gljivice da cvjetaju!!!
Hell.is.here

#8748 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hell.is.here »

Zovem se Zelena wrote:
snaga_znanja wrote:
Nema od te dezinfekcije ništa! To je standardno sredstvo kojim se vrši redezinfekcija nekontaminiranih područja.

Što se tiče kuća, zidovi i podovi se moraju oprati. Sastrugati sve što se može, maksimalno. Odstraniti te bakterije, gljivice. Tek onda dezinfekcija, sušenje pa krečenje. To traje! Sedmicama!

Evo sunca, plus vlaga. Ma ima gljivice da cvjetaju!!!
Ko zna , zna ;)

Sent directly from hell!
biscanka2

#8749 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by biscanka2 »

http://vkladusa.com/foto-dopremljen-sle ... -u-orasje/

Kladuscani se vratili iz Orasja a sto mi je jos draze da su veci dio konvoja licno narodu podijelili. :kiss:
U svim gradovima Krajine i dalje se skuplja pomoc i javljaju volonteri za ciscenje poplavljenih gradova. :thumbup:
dječak sa šibicama

#8750 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Jel to sad navijamo za Karadzicev SDS a protiv Dodika?

Ne volim dijeliti packe jer mi je to onako snobovski, a i sam cesto lupetam svasta, ali brate ima podforum politika pa tamo, bujrum.
Post Reply