Boban0726 wrote:nedobih wrote:UG: 601222538. Reklamacija - zamrzavanje slike od 19.05.2019
Bio serviser sa "istestiranim box-om", poslali pokrupnog deliju ni dobar dan ni doviđenja valjda bi njegov lik i nastup trebao biti dovoljan da "sve proradi pa makar i ne radilo" ali bogami to je samo moglo izazvati da se nađe napolju i prije nego što je ušao. Ali nekako smo spustili tenzije na koliko toliko trpeljiv nivo. Elem da samo registruje novi box trebalo mu je preko pola sata. Prvi start i preuzmi ažuriranje sljedećih 20 min iz više pokušaja. Nekako prođe, stiže slika gora nego na mom box-u. Mrznu svi kanali pogotovo njegovi narodnjački sa reklamom za Vitalis. Zamijenio hdmi sigurno je do njega al nije. Malo ga povuče da ospori TV star 6 mj. al nekako se zaustavi kad pitah jel to upoređuje TV više od hiljade km sa s*anjem od cca 20 dolara. Naravno kratkm provjerom TV kanala i hdmi ulaza prestao je sa pričom o grešci u TV. Onda veli - samo pojačala pa i da mi još stručno objasni. Ne treba rekoh kolege vam u petak sredili pojačala još tvrdili da svako od nas korisnika prikačenih na taj stub ima svoje pojačalo!?. Veli slagali vas otkud to kao da bi se isplatilo. I tako skupi prnje uz konstataciju da mu se ovo nije desilo a setovao je hiljadu boxova. I kao prenijeće/zapisaće da se trebaju srediti pojačala. Naravno, kako rekoh i bez doviđenja, ono potrudićemo se i sl.... jednostavno je*e mu se.
Tako da nadalje neću objavljivati optimističke apdejte ali ujutro uključujem regulatornu agenciju pa neka oni pokušaju 'sanirati' problem.
A svim forumašima ovdje pozdrav i izvinjenje što sam ih maltretirao svojim problemima 'na dnevnoj bazi' ali nadao sam se da bi javnost i transparentnost mogli pomoći da se stvari riješe.
I ako je ikako moguće da me ''zastupnici/predstavnici" Telemacha na ovom forumu zaobiđu sa bilo kakvim komentarom ili tzv. rješenjem. Bar toliko poštovanja bi bilo lijepo.
Nece ti regulatorna agencija nista pomoci.
Ako ti ne mogu objezbjediti uslugu trazi raskid ugovora na osnovu zakona o zastiti potrosaca ili umanjenje racuna.
Ima vala tehničara da Bog mili sačuva. I meni su par puta dolazili takvi ali ima ih dobrih. Uglavnom, ja bih na tvom mjestu ipak tražio CAM modul i kombinovao sa aplikacijom za napredne servise. Jednostavno, boksovi su loši bez obzira na kvalitet signala posebno ako imaš takav TV prijemnik. Šteta je iskreno da bilo šta spajaš na njega pogotovo ovakave boxove. U mene je dosta jeftiniji tv (VOX 4K 43") i preko kartice kvalitet slike je nemjerljiv. Svaki tv ima u sebi taj DVB tjuner sa demodulatorima prilagođenim samo za taj tv i panel te slika mora biti onakva kakvu je šalju tv kuće. Boksovi imaju svoje demodulatore pa onda oni nešto podešavaju sliku automatski pa sve to konvertuju u format čitljiv za HDMI dok preko kartice toga nema. Primaš "živu sliku" i "čisti signal" direkrno u tv i tv prikazuje onako kako jeste. Oštro, čisto, kontrast,... ma ljepota.
Naravno za opciju gledaj propušteno i VOD istaliraš EON TV aplikaciju i samo prebacuješ sa tv na app i obratno po potrebi.
Što se raskida tiče, na toj lokaciji gdje ti živiš, ruku na srce, nema kvalitetne alternative tako da, ja ne bih na tvom mjestu išao u tom pravcu.
Kad ledi slika, problem je u kvalitetu signala. Signal se meni kreće od 50 do 80% zavisno od frekvencije na kojoj se nalazi određeni kanal i vremenskih prilika. Kada je baš vruće, signal padne na 50% ali je kvalitet uvijek 100% i nema problema sa slikom. Kvalitet opada u dva slučaja. Prvi je taj kad je signal previše slab i dolazi do pada kvaliteta. Drugi je taj kad je signal previše jak i dolazi do pada kvaliteta. Laički rečeno, guši se. Moguće da su tebi toliko pojačali signal (jer su "štelovali" pojačala) da se stvorio veliki šum i kvaliteta signala pala drastično. Jednostavno rečeno, previše jak signal je jednako loš kao i previše slab. Kvalitet signala je ključan a on se može postići dobrim "balansiranjem" i optimizacijom jačine signala koji dolazi do tebe.