zdruzdjo wrote:Ja sam jutros imao ikrsaj na kruznim u bp. Usao sam i vozim unutrasnjom. I dajem zmigavac da cu se iskljuciti ispod podvoznjaka. A baja iz buljakovog sa bh telekom polo se zaletio i ne koci niti gleda. Jedva zakocim jer je ufurao ko kamikaza. Sjednem na sirenu. On stade i otvara vrata kaze sta je ja sam se vec ukljucio. Reko nisi ni stao. Ha hu....fakat sekunda da se izadjem biti. Nisam korpulentan (hahahahah) ali fakat bih se bio u stanju potuci.
Valjda kontaju debili dolazi sa desne strane pa ima prednost.
Sent from my HTC One ME dual sim using Tapatalk
Nije duzan stati ako nema znaka STOP, ali je duzan propustiti vozila ako ima znak za ukrstanje s putem prvenstva prolaza (trougao naglavacke). Ali treba imati na umu da ti imas prednost u odnosu na njega iskljucivo ako vozis vanjskom trakom. Ako vozis unutarnjom, a on se ukljucio u kruzni tok jer mu je vanjska traka bila slobodna, duzan si ukljuciti desni zmigavac, pustiti sva vozila koja se krecu vanjskom trakom, jer vrsis promjenu trake, odnosno, prestrojavanje. Inace, zabranjeno je u kruznom toku izaci iz unutarnje trake na izlaz ako je izlaz dvosmjeran sa samo jednom trakom u oba smjera. Potrebno se prethodno prestrojiti u vanjsku traku, i to na dijelu prije izlaza na kojem zelis izaci, odnosno, ako zelis izaci na drugom izlazu, ukljucit ces se ili u vanjsku traku, ili u unutrasnju. S tim da ces se iz unutrasnje prestrojiti izmedju prvog i drugog izlaza, ali to samo ako se radi o kruznim tokovima velikog precnika. Ako su mali kruzni tokovi, onda rijetko imaju 2 trake, a i ako imaju, s obzirom na malu udaljenost izmadju prvog i drugog izlaza, nema smisla ulaziti u unutrasnju traku, pa izlaziti odmah na drugom izlazu. Ako zelis izaci na trecem izlazu, onda ces uci u unutrasnju traku, proci pored prvog izlaza, proci pored drugog izlaza, a u vanjsku ces se prestrojiti na dijelu iza drugog izlaza (izmedju drugog i treceg). Tako da, ne treba zuriti s kruznim tokovima i prestrojavanjem, ima tu dosta finesa koje treba znati da bi kruzni tokovi imali svoj puni smisao. Prestrojavanje u kruznom toku nije za vozace koji su losi s orjentacijom.
NediM17 wrote:Pa u sustini oni koji trebaju da udju u kruzni tok kada ne bi bilo znakova bi imali prednost (pravilo desne strane), ali to nigdje nije tako jer ispred svakog kruznog postoji znak nailazak na put sa prvenstvom prolaza!
Ne na svakom kruznom toku. Mozda u BiH (od ono malo kruznih tokova koje imamo), ali u EU ima kruznih tokova gdje vazi pravilo desne strane na nekim ulazima/izlazima.