Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#8701 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Sad ce me neki kritikovati al;i fakat nije volan za svakoga...
U zadnja 2 dana kako pada snijeg delegati u lijevoj traci bukvalno mile 30 max 35 kmh. Razumijem ja da pada snijeg, da je klizavo, da magle stakla, da se ljudi boje, ne znaju, ne smiju brze, ali brate ako je tako idi u desnu i guslaj pusti one koji mogu i znaju da voze svoju voznju...
Sinoc silazim iz Tesanjske nizbro u Kranjcevicevu, moja traka slobodna, u lijevoj parkiran auto i pustim jedan da prodje iz kontra smjera jer je vec bio presao u moju traku ali se iza njega drugi kloc u P3008 gura nasilu i jos mi kroz prozor ljutito gestikulira i objasnjava da on ima prednost jer ide uzbrdo. :evil: Kakvi debili i idioti imaju vozacku da ne povjerujes... :-)
direstraits0078

#8702 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

To s "prednošću" uzbrdo mnogi zloupotrebljavaju, nebrojeno puta iste situacije, Odobašina, Tešanjska...
sabanss

#8703 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sabanss »

direstraits0078 wrote:To s "prednošću" uzbrdo mnogi zloupotrebljavaju, nebrojeno puta iste situacije, Odobašina, Tešanjska...

Da li ima prednost ukoliko su vozila parkirana na njegovoj strani?
kabal1337

#8704 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

sabanss wrote:
direstraits0078 wrote:To s "prednošću" uzbrdo mnogi zloupotrebljavaju, nebrojeno puta iste situacije, Odobašina, Tešanjska...

Da li ima prednost ukoliko su vozila parkirana na njegovoj strani?
nema
tempuser

#8705 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Ja fakat postuje pravilo da prednost ima auto koji ide uzbrdo i auto koji je veca kategororija tamo gdje je cesta siroka za jedan auto, npr prema Hridu, ali ovdje su bile najnormalnije dvije trake i auto parkiran u njegovoj traci. To nije bila zloubotreba nego debil za volanom koji bi se bio u stanju posvadjati da dokaze da on ima prednost!
Laplace

#8706 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Tarzanija style, sorry na nekim izrazima. (Ako je neprimjereno, molim admina da skine ili mene opomene da skinem).

http://www.tarzanija.com/ljudi-koje-tre ... aobracaja/

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
zdruzdjo

#8707 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Ja sam jutros imao ikrsaj na kruznim u bp. Usao sam i vozim unutrasnjom. I dajem zmigavac da cu se iskljuciti ispod podvoznjaka. A baja iz buljakovog sa bh telekom polo se zaletio i ne koci niti gleda. Jedva zakocim jer je ufurao ko kamikaza. Sjednem na sirenu. On stade i otvara vrata kaze sta je ja sam se vec ukljucio. Reko nisi ni stao. Ha hu....fakat sekunda da se izadjem biti. Nisam korpulentan (hahahahah) ali fakat bih se bio u stanju potuci.
Valjda kontaju debili dolazi sa desne strane pa ima prednost.

Sent from my HTC One ME dual sim using Tapatalk
NediM17

#8708 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Pa u sustini oni koji trebaju da udju u kruzni tok kada ne bi bilo znakova bi imali prednost (pravilo desne strane), ali to nigdje nije tako jer ispred svakog kruznog postoji znak nailazak na put sa prvenstvom prolaza!
Last edited by NediM17 on 30/12/2016 17:08, edited 1 time in total.
undefined007

#8709 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by undefined007 »

samo je pitanje vremena kad ce poceti sudari u kruzim sa dvije trake jer ljudi mahom ne znaju pravila takvih, za nas je samo kruzni sa jednom trakom :mrgreen:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#8710 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

Kakvi su ti idioti iz telekoma, prije jedno godinu, raskrsnica onde uz Otoku kad se krene, gdje je ona kafa ispod suda, i hocu pravo gore, i on meni oduzima prednost skrece prema otoci, ja namjerno necu da kocim, stane mi od centimetar do vrata desnih i ja isto stanem.
Izadjem iz auta, reko hajde udari slobodno, kaze ovo ono, zurim, da sam bezobrazan, pomjeri se u rikverc i obidje me :D
zdruzdjo

#8711 Re: RE: Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

NediM17 wrote:Pa u sustini oni koji trebaju da udju u kruzni tok imaju prednost (pravilo desne strane), ali to nigdje nije tako jer ispred svakog kruznog postoji znak nailazak na put sa prvenstvom prolaza!
Ah pa i ti znakovi
Svuda li se materijaliziraju i prave pometnju.
Treba ih zabraniti. Nekim znakom zabrane.

direstraits0078

#8712 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

zdruzdjo wrote:Ja sam jutros imao ikrsaj na kruznim u bp. Usao sam i vozim unutrasnjom. I dajem zmigavac da cu se iskljuciti ispod podvoznjaka. A baja iz buljakovog sa bh telekom polo se zaletio i ne koci niti gleda. Jedva zakocim jer je ufurao ko kamikaza. Sjednem na sirenu. On stade i otvara vrata kaze sta je ja sam se vec ukljucio. Reko nisi ni stao. Ha hu....fakat sekunda da se izadjem biti. Nisam korpulentan (hahahahah) ali fakat bih se bio u stanju potuci.

Nije duzan stati ako nema znaka STOP, ali je duzan propustiti vozila ako ima znak za ukrstanje s putem prvenstva prolaza (trougao naglavacke). Ali treba imati na umu da ti imas prednost u odnosu na njega iskljucivo ako vozis vanjskom trakom. Ako vozis unutarnjom, a on se ukljucio u kruzni tok jer mu je vanjska traka bila slobodna, duzan si ukljuciti desni zmigavac, pustiti sva vozila koja se krecu vanjskom trakom, jer vrsis promjenu trake, odnosno, prestrojavanje. Inace, zabranjeno je u kruznom toku izaci iz unutarnje trake na izlaz ako je izlaz dvosmjeran sa samo jednom trakom u oba smjera. Potrebno se prethodno prestrojiti u vanjsku traku, i to na dijelu prije izlaza na kojem zelis izaci, odnosno, ako zelis izaci na drugom izlazu, ukljucit ces se ili u vanjsku traku, ili u unutrasnju. S tim da ces se iz unutrasnje prestrojiti izmedju prvog i drugog izlaza, ali to samo ako se radi o kruznim tokovima velikog precnika. Ako su mali kruzni tokovi, onda rijetko imaju 2 trake, a i ako imaju, s obzirom na malu udaljenost izmadju prvog i drugog izlaza, nema smisla ulaziti u unutrasnju traku, pa izlaziti odmah na drugom izlazu. Ako zelis izaci na trecem izlazu, onda ces uci u unutrasnju traku, proci pored prvog izlaza, proci pored drugog izlaza, a u vanjsku ces se prestrojiti na dijelu iza drugog izlaza (izmedju drugog i treceg). Tako da, ne treba zuriti s kruznim tokovima i prestrojavanjem, ima tu dosta finesa koje treba znati da bi kruzni tokovi imali svoj puni smisao. Prestrojavanje u kruznom toku nije za vozace koji su losi s orjentacijom.
NediM17 wrote:Pa u sustini oni koji trebaju da udju u kruzni tok kada ne bi bilo znakova bi imali prednost (pravilo desne strane), ali to nigdje nije tako jer ispred svakog kruznog postoji znak nailazak na put sa prvenstvom prolaza!
Ne na svakom kruznom toku. Mozda u BiH (od ono malo kruznih tokova koje imamo), ali u EU ima kruznih tokova gdje vazi pravilo desne strane na nekim ulazima/izlazima.
seoBIH

#8713 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Zato je vise puta ponovljeno da se u BIH ne vozi unutrasnjom. Neki zaista zele na tezi nacin da to saznaju.
Laertes

#8714 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

Laplace wrote:Tarzanija style, sorry na nekim izrazima. (Ako je neprimjereno, molim admina da skine ili mene opomene da skinem).

http://www.tarzanija.com/ljudi-koje-tre ... aobracaja/

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kabal1337

#8715 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

zdruzdjo wrote:Ja sam jutros imao ikrsaj na kruznim u bp. Usao sam i vozim unutrasnjom. I dajem zmigavac da cu se iskljuciti ispod podvoznjaka. A baja iz buljakovog sa bh telekom polo se zaletio i ne koci niti gleda. Jedva zakocim jer je ufurao ko kamikaza. Sjednem na sirenu. On stade i otvara vrata kaze sta je ja sam se vec ukljucio. Reko nisi ni stao. Ha hu....fakat sekunda da se izadjem biti. Nisam korpulentan (hahahahah) ali fakat bih se bio u stanju potuci.

Ma zato kod nas treba uvijek se prebaciti iz unutrasnje u vanjsku jedan izlaz ranije. Tacnije zatvoriti da se ne moze ukljuciti da bi se to ne bi desilo. Jer kod nas stvarno ne znaju voziti u kruznom toku.
O'zone
Globalni moderator

#8716 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by O'zone »

Nije problem voziti unutrašnjom stranom da papčine koje voze vanjskom koriste žmigavac.

Recimo iz unutrašnje na Ilidžanskom kružnom skrećeš prema Butmirskoj i pošto kod nas svi voze vanjskom a ja papak unutrašnjom, stanem i čekam da naiđe vozilo koje daje desni žmigavac da će i ono iz vanjske u Butmirsku kako bih i ja iskoristio priliku i uključio se u Butmirsku. Međutim prolazi jedno, drugo, treće, četvrto niko ne daje žmigavac a svi skreću u Butmirsku i na petom autu koje nailazi krećem i ja i HOP oduzmem čovjeku pravo prvenstva jer zamisli on je nastavljao pravo :roll:
seoBIH

#8717 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Pa i ti papak ispadas stajanjem u kružnom toku. Zato se ništa ne dobije ako koristis unutrašnju.
O'zone
Globalni moderator

#8718 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by O'zone »

seoBIH wrote:Pa i ti papak ispadas stajanjem u kružnom toku. Zato se ništa ne dobije ako koristis unutrašnju.
Da se citiram kolega
O'zone wrote:Nije problem voziti unutrašnjom stranom da papčine koje voze vanjskom koriste žmigavac.

Recimo iz unutrašnje na Ilidžanskom kružnom skrećeš prema Butmirskoj i pošto kod nas svi voze vanjskom a ja papak unutrašnjom, stanem i čekam da naiđe vozilo koje daje desni žmigavac da će i ono iz vanjske u Butmirsku kako bih i ja iskoristio priliku i uključio se u Butmirsku. Međutim prolazi jedno, drugo, treće, četvrto niko ne daje žmigavac a svi skreću u Butmirsku i na petom autu koje nailazi krećem i ja i HOP oduzmem čovjeku pravo prvenstva jer zamisli on je nastavljao pravo :roll:
Znam ja da sam papak. Ali eto volim gurati pristojnost, bečku školu, ta neka pravila napisana za levate i ono hvala, izvolite, dobar dan....i tako te gluposti
seoBIH

#8719 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Ma dobro, ne kazem ti jer si papak, vec da mislis na sebe i svoju sigurnost. Svakako da sam i ja poštovao pravila, pa kad me je par puta moglo koštati, ne samo materijalno, bolje je biti papak i možda nekada platiti kaznu. Nažalost, kod nas nije moguće promijeniti neke stvari.
tempuser

#8720 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Leon16v wrote:Kakvi su ti idioti iz telekoma, prije jedno godinu, raskrsnica onde uz Otoku kad se krene, gdje je ona kafa ispod suda, i hocu pravo gore, i on meni oduzima prednost skrece prema otoci, ja namjerno necu da kocim, stane mi od centimetar do vrata desnih i ja isto stanem.
Izadjem iz auta, reko hajde udari slobodno, kaze ovo ono, zurim, da sam bezobrazan, pomjeri se u rikverc i obidje me :D
Ne moze se nigdje krenuti uz Otoku jedino uz Aneks. Otoka je jedno naselje, dvije ulice, Z. Fasizma i Brcanska i sve ravno ko teFsija, sve ostalo su Aneksi, Cengic Vile, Mojmlia, Svrakina, Nove Otoke itd...
Leon16v

#8721 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

tempuser wrote:
Leon16v wrote:Kakvi su ti idioti iz telekoma, prije jedno godinu, raskrsnica onde uz Otoku kad se krene, gdje je ona kafa ispod suda, i hocu pravo gore, i on meni oduzima prednost skrece prema otoci, ja namjerno necu da kocim, stane mi od centimetar do vrata desnih i ja isto stanem.
Ne moze se nigdje krenuti uz Otoku jedino uz Aneks. Otoka je jedno naselje, dvije ulice, Z. Fasizma i Brcanska i sve ravno ko teFsija, sve ostalo su Aneksi, Cengic Vile, Mojmlia, Svrakina, Nove Otoke itd...
U pravu si, uz Aneks, meni je sve to Otoka :D
tempuser

#8722 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Znam, nisi jedini, NHF ali to je rezultat priliva Sarajlija koji imaju problem sa ucenjem dijelova grada pa im je Otoka od Hrasnog do Alipasina i od Merkura do podvoznjaka u B. Potoku!
amar1994

#8723 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol:
Leon16v

#8724 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

Pa da, ljudi vecinom i vise naselja stave pod jedno ime, meni nije problem.
A i nisam dosao u Sarajevo, mahalsko dijete bio :-D
supercali

#8725 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Leon16v wrote:
tempuser wrote:
U pravu si, uz Aneks, meni je sve to Otoka :D
Ako cemo mak na konac nije ni uz aneks nego uz prijedorsku koja dijeli c vilu i otoku
Post Reply