Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
johntra

#8701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Alfons Kauders wrote:
Pa nece se ni raditi "olovska strana" jer su odustali od nje... Dakle u upotrebi ostaje 3700m starog puta od Montane do postojeceg ulaza na gradiliste, odakle ce se valjda nekim improviziranim prilazom spustiti do tunela i to je to. Ne znam da li mogu koristiti taj ulaz, jer bas i nije za autobuse i slepere, ali ne znam kako ce to rijesiti (moja pretpostavka je da ce samo nasuti par stotina tona materijala, roknuti malo tucanika na vrh i to je to - tice znaju na sta ce to liciti jer nikad nije bilo predvidjeno za tu namjenu, ni koliko ce kostati...

Tec kaze da su osigurana sredstva i za ostatak trase, ali nemam pojma kada ce se to poceti raditi, i da li ce se uopste raditi (jer je moguce da ce novac preusmjeriti drugdje, po obicaju).
imam informacije od lika koji radi na tunelu, da se otvara 15. septembra...logično, pred izbore...
napravit će se pristupna cesta od Olova kojaće biti dovoljna i za šlepere i autobuse, to je ovaj sadašnji ulaz na gradilište...kažu da odmah nakon puštanja počinju i sa radom ceste ka Montani...što znači da će se ta dionica otvoriti pred sljedeće izbore 2018.
iskreno, ja bi svakako kamionima zabranio da idu novim putem, nek idu preko Karaule, ko ih šiša... :D
shake69

#8702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

johntra wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pa nece se ni raditi "olovska strana" jer su odustali od nje... Dakle u upotrebi ostaje 3700m starog puta od Montane do postojeceg ulaza na gradiliste, odakle ce se valjda nekim improviziranim prilazom spustiti do tunela i to je to. Ne znam da li mogu koristiti taj ulaz, jer bas i nije za autobuse i slepere, ali ne znam kako ce to rijesiti (moja pretpostavka je da ce samo nasuti par stotina tona materijala, roknuti malo tucanika na vrh i to je to - tice znaju na sta ce to liciti jer nikad nije bilo predvidjeno za tu namjenu, ni koliko ce kostati...

Tec kaze da su osigurana sredstva i za ostatak trase, ali nemam pojma kada ce se to poceti raditi, i da li ce se uopste raditi (jer je moguce da ce novac preusmjeriti drugdje, po obicaju).
imam informacije od lika koji radi na tunelu, da se otvara 15. septembra...logično, pred izbore...
napravit će se pristupna cesta od Olova kojaće biti dovoljna i za šlepere i autobuse, to je ovaj sadašnji ulaz na gradilište...kažu da odmah nakon puštanja počinju i sa radom ceste ka Montani...što znači da će se ta dionica otvoriti pred sljedeće izbore 2018.
iskreno, ja bi svakako kamionima zabranio da idu novim putem, nek idu preko Karaule, ko ih šiša... :D
Ne bi me cudilo da se napnu ko zabe da tu mrsavu dionicu i otvore 15 septembra i hvale se novim uspjesima. Daj Boze da ta pristupna cesta koji ce kao da gledam smrljaviti s sto manje love, ne pukne pod teretom kamiona i tegljaca do decembra! Ali kako su nas navikli, bit ce to sve - daj sta das! :-?
Alfons Kauders

#8703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

johntra wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ja sam cuo da ce biti u septembru, ali ne znam na sta ce liciti ta pristupna cesta. Mislim naravno da ce moci proci sleperi i busevi, ali opet tice znaju na sta ce to liciti i kojom ce se brzinom kretati (da i ne pricamo o zimskom periodu).

Kako bilo, bacanje para - skrse milion da naprave cestu koja ce se koristiti samo dvije godine... S druge strane, nisam siguran da ono do Montane mogu uraditi do izbora 2018... Ovim tempom nema teorije. Sreca je da je projektna dokumentacija, da je vec osiguran pristup i pripremljen teren, pa ispada da "samo" fale pare, sto znaci da bi se moglo uraditi za manje od dvije godine... Ali ne ovim kilavim tempom.
Alfons Kauders

#8704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shake69 wrote:
johntra wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ne bi me cudilo da se napnu ko zabe da tu mrsavu dionicu i otvore 15 septembra i hvale se novim uspjesima. Daj Boze da ta pristupna cesta koji ce kao da gledam smrljaviti s sto manje love, ne pukne pod teretom kamiona i tegljaca do decembra! Ali kako su nas navikli, bit ce to sve - daj sta das! :-?
Ma nece. Tu cestu vec koriste kamioni na gradilistu, tako da teret nije problem... Inace bi se vec strmopizdila kad su izvlacili materijal iz tunela.

Mene brine prosjecna brzina i zimsko odrzavanje.
tec

#8705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

kritichar wrote:
shake69 wrote:Sta vele u proljece, otvorenje Karaule prema Tuzli napokon u augustu!? :roll:
Neki dan prolazim, daj Boze da i za tu kracu varijantu dogovorene dionice bude trebalo jos 6 mjeseci kakvi su!
cini mi se da je na viaduktu novi asfalt, ali na olovskoj strani nisu ništa ni počeli raditi
vrlo moguće da tu ima posla i za Tužilaštvo, rok probijen više od godinu dana, svako malo novo obećanje, a ni jedno nije ispunjeno
Kakav bolan rok? Čega? Pa za trasu nije obavljena tender jer je tunel ispao preskup i dio trase koji se radi ide do servisnog puta, koji se nalazi prije prvog vijadukta sa strane Olova. Tunel je završen po ugovoru a ostali radovi se rade kao dopuna na taj ugovor.
tec

#8706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
Sredstva su obezbjeđena i za zaobilaznicu Kladnja čak je projekat skoro gotov ali to ne mijenja da osoba(e) zadužene za te projekte do sada su pokazali da sa njima se ništa ne miče.
Alfons Kauders

#8707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:
Sredstva su obezbjeđena i za zaobilaznicu Kladnja čak je projekat skoro gotov ali to ne mijenja da osoba(e) zadužene za te projekte do sada su pokazali da sa njima se ništa ne miče.
Prvi put cujem da se ozbiljno razmatra zaobilaznica :thumbup:

Mislim pricalo se o tome decenijama, ali ovo je prvi put da cujem nesto konkretno. Kamo srece da dosjete da urade sjeverni prilaz Kladnju, jebes zaobilaznicu - kad bi uradili tunel da zaobidju ono brdo imedju Kladnja i Gojakovica, to bi skratilo trasu za 2.5-3km i zestoko povecalo prosjecnu brzinu, jer je put na tom potezu fakat katastrofa... Fakticki skoro bi imali ustedu kao na Karauli, mada bi se opet morao busiti tunel od barem 800 metara kroz to brdo (posto znam da tu klizista ima ko u prici, mozda je i tehnicki tesko izvodivo pa se o tome i ne razmislja)
Banksy

#8708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Banksy »

Ne pratim baš temu, ali me zanima,
ima li gdje na netu malo veća mapa trase autoputa prema Mostaru,
uključujući taj problematični dio oko Mostarskog polja?
kritichar

#8709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

tec wrote:
kritichar wrote:
shake69 wrote:Sta vele u proljece, otvorenje Karaule prema Tuzli napokon u augustu!? :roll:
Neki dan prolazim, daj Boze da i za tu kracu varijantu dogovorene dionice bude trebalo jos 6 mjeseci kakvi su!
cini mi se da je na viaduktu novi asfalt, ali na olovskoj strani nisu ništa ni počeli raditi
vrlo moguće da tu ima posla i za Tužilaštvo, rok probijen više od godinu dana, svako malo novo obećanje, a ni jedno nije ispunjeno
Kakav bolan rok? Čega? Pa za trasu nije obavljena tender jer je tunel ispao preskup i dio trase koji se radi ide do servisnog puta, koji se nalazi prije prvog vijadukta sa strane Olova. Tunel je završen po ugovoru a ostali radovi se rade kao dopuna na taj ugovor.
ne sjećam se da je to dato u javnost, možda i jeste, da je trasa dopuna na ugovor, a kako su to dobili bez tendera, nije to tako mali posao, bilo je tu zidova
a mora biti neko odgovoran i za poskupljenje cijene tunela, projektant, izvođač, a i revident ili nadzor
kritichar

#8710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

Obilaznica oko Zenice, Drivuša
Image
johntra

#8711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

tec wrote:
Ja bi prije volio vidjeti projekat zaobilaznice oko Živinica, jer sve što sad dobiješ skraćanjem puta ili bržom vožnjom na sadašnjoj cesti, izgubiš u Živinicama...
tec

#8712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

johntra wrote:
tec wrote:
Ja bi prije volio vidjeti projekat zaobilaznice oko Živinica, jer sve što sad dobiješ skraćanjem puta ili bržom vožnjom na sadašnjoj cesti, izgubiš u Živinicama...
To bi trebao biti jedan od prioriteta ali najveći problem ove dionice je sam prevoj pogotovo što ne postoji treća traka na usponima. Jedna žalosna činjenica je da je M18 kod Živinica izgrađena kao zaobilaznica samo sto općinski nehat je dozvolio da postane obična cesta.
tec

#8713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

kritichar wrote: ne sjećam se da je to dato u javnost, možda i jeste, da je trasa dopuna na ugovor, a kako su to dobili bez tendera, nije to tako mali posao, bilo je tu zidova
a mora biti neko odgovoran i za poskupljenje cijene tunela, projektant, izvođač, a i revident ili nadzor
Tender je obavljen za tunel i trasu a ugovor je bio potpisan samo za tunel jer tada nisu bila obezbjeđena dodatna sredstva. Tako da ovdje nije bilo nikakvih sumnjivih dodatnih radnji nego proširivanje ugovora na već ponuđeno.

Nije sve kriminal i nesposobnost, pogotovo kada se nešto radi po prvi put (tunel sa dodatnom cijevi za sigurnost), nije to ništa jedinstveno za BiH nego se dešava svugdje.
jao_situacije

#8714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

Banksy wrote:Ne pratim baš temu, ali me zanima,
ima li gdje na netu malo veća mapa trase autoputa prema Mostaru,
uključujući taj problematični dio oko Mostarskog polja?
evo okvirno da se možeš orijentirati, ali sve je to relativno mogu oni micati trasu
ovo je verzija bez tunela prenj

Image
Banksy

#8715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Banksy »

E, hvala ti. Ima li je negdje na netu malo uvećane, s označenim naseljima da se mogu snaći?
I zašto ova zelena ''okuka'' desno, i sve skupa, ide toliko duboko i daleko od glavnog puta?

edit: sad vidim, znam gdje je to otprilike...
Haris.ba

#8716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Autoput je uopćeno dogovoren politički da ide istočnom stranom Neretve nakon Međugorja. Bilo je prijedloga od struke da ide zapadnom stranom, te negdje iznad Mostara prelazi na lijevu stranu Neretve. Ima logike ovo rješenje ako se gleda kao priprema za spajanje na Jonski koridor. A i bio je razlog da petja bude bliža Stocu i Neumu (treći narandžasti krug od hrvatske granice).

Odatle krivudanje. I nije nikakav problem što je autoput "daleko" od "glavnog" puta. Bitne su petlje i pristupne ceste autoputu (valjda smo naučili školu šta znači autoput kroz grad na primjerima američkih gradova - pa je npr. Boston skrhao grdne pare da ukopa autoput u zemlju).
Nije ni ovo najsrećnije rješenje. Ali slična je situacija i u Zenici. Na početku i kraju grada imaju petlje. Samo Sarajevo ima "srednji ulaz/izlaz". Ove petlje forsiraju razvoj Blagaja i Vrapčića.

P.S.
Zanimljivije je kuda će proći spojne ceste na ove petlje. U Vrapčićima prema planu se može desiti da presječe naselje na dva dijela pristupna cesta. Ne kontam ni ovu ideju da prolazi tik uz aerodrom. Naročito ako postoji mogućnost da smeta proširenju piste (ovo na karti oko Blagaja je prvobitni plan koji je lokalna zajednica odbacila jer smeta izvoru Bune). Trenutni plan oko Blagaja ide mnogo bliže aerodromu.
doktor78

#8717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:
Alfons Kauders wrote:

Mislim pricalo se o tome decenijama, ali ovo je prvi put da cujem nesto konkretno. Kamo srece da dosjete da urade sjeverni prilaz Kladnju, jebes zaobilaznicu - kad bi uradili tunel da zaobidju ono brdo imedju Kladnja i Gojakovica, to bi skratilo trasu za 2.5-3km i zestoko povecalo prosjecnu brzinu, jer je put na tom potezu fakat katastrofa... Fakticki skoro bi imali ustedu kao na Karauli, mada bi se opet morao busiti tunel od barem 800 metara kroz to brdo (posto znam da tu klizista ima ko u prici, mozda je i tehnicki tesko izvodivo pa se o tome i ne razmislja)
Mislim da si baš ti, opravdano, na ovoj temi komentarisao kako ni potpuno uređenje Karaule neće puno značiti, jer je kompletna cesta TZ-SA katastrofa. Kada se još pogleda put za Zenicu (dolina Krivaje-Zavidovići-Žepče), onda se baš vidi kako smo (mislim na TK) komunikacijski loše povezani sa južnim dijelovima zemlje.
Ci-Nick

#8718 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Gadan teren
Alfons Kauders

#8719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:Autoput je uopćeno dogovoren politički da ide istočnom stranom Neretve nakon Međugorja. Bilo je prijedloga od struke da ide zapadnom stranom, te negdje iznad Mostara prelazi na lijevu stranu Neretve. Ima logike ovo rješenje ako se gleda kao priprema za spajanje na Jonski koridor. A i bio je razlog da petja bude bliža Stocu i Neumu (treći narandžasti krug od hrvatske granice).

Odatle krivudanje. I nije nikakav problem što je autoput "daleko" od "glavnog" puta. Bitne su petlje i pristupne ceste autoputu (valjda smo naučili školu šta znači autoput kroz grad na primjerima američkih gradova - pa je npr. Boston skrhao grdne pare da ukopa autoput u zemlju).
Nije ni ovo najsrećnije rješenje. Ali slična je situacija i u Zenici. Na početku i kraju grada imaju petlje. Samo Sarajevo ima "srednji ulaz/izlaz". Ove petlje forsiraju razvoj Blagaja i Vrapčića.

P.S.
Zanimljivije je kuda će proći spojne ceste na ove petlje. U Vrapčićima prema planu se može desiti da presječe naselje na dva dijela pristupna cesta. Ne kontam ni ovu ideju da prolazi tik uz aerodrom. Naročito ako postoji mogućnost da smeta proširenju piste (ovo na karti oko Blagaja je prvobitni plan koji je lokalna zajednica odbacila jer smeta izvoru Bune). Trenutni plan oko Blagaja ide mnogo bliže aerodromu.
Da, kada bi se malcice sredio put Mostar - Stolac (koji je prilicno moderan, mislim da je ova trasa uradjena pred sami rat), ovakva dionica bi svakako imala smisla: spojili bi Stolac, a dalje, novom cestom koja ce se poceti raditi sljedece godine, i Neum. Kada se za deceniju-dvije pocne raditi Jadransko-Jonska cesta, opet ima smisla, jer bi se vjerovatno picilo kroz Popovo do zaledja Dubrovnika, pa dalje u CG.
Alfons Kauders

#8720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

doktor78 wrote:
Alfons Kauders wrote:
tec wrote:

Mislim da si baš ti, opravdano, na ovoj temi komentarisao kako ni potpuno uređenje Karaule neće puno značiti, jer je kompletna cesta TZ-SA katastrofa. Kada se još pogleda put za Zenicu (dolina Krivaje-Zavidovići-Žepče), onda se baš vidi kako smo (mislim na TK) komunikacijski loše povezani sa južnim dijelovima zemlje.
Jesam, ali trenutno ne vidim neku realnu alternativu, barem ne kratkorocnu. Fol je sto se razmatralo toliko opcija da sad haman niko nema pojma kada ce se i kako TK spojiti sa Sarajevom i autoputem.

- Prva opcija, predratna, je bila nova magistrala/brza cesta preko Varesa. Od toga se odustalo.
- Zepce - Tuzla, koji je realna opcija, ali opet ima manje smisla bez brze ceste Tuzla - Orasje. Zapravo meni se cini da su ovo uzeli razmatrati samo kao worst case opciju u slucaju da RS odbije graditi Vc od Doboja ka sjeveru.
- Modernizacija postojeceg pravca koja bi kostala nekoliko stotina miliona, i bila bi jebeno teska za realizaciju... M18 je pusten u promet prije 50 godina i korekcije trase uradjene do danas su bile minimalne... Bilo bi potrebno zaobici masu naseljenih mjesta, uraditi nekoliko tunela od 500-1000 metara, vijadukta itd... Mislim, na kraju balade, kada bi sracunao kilometrazu i broj novih objekata, radilo bi se skoro o potpuno novoj trasi.
Banksy

#8721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Banksy »

Pitanje,
zašto se odmah nakon Mostara nije nastavilo pravo, dole, desnom stranom Neretve?
Alfons Kauders

#8722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:Pitanje,
zašto se odmah nakon Mostara nije nastavilo pravo, dole, desnom stranom Neretve?
Malo topografija, malo politika :)

Postojece rjesenje je sasvim ok kada se uzme u obzir Jadransko-Jonska i pravac A1 u Hrvatskoj, mada trenutno izgleda neobicno (u najmanju ruku)
VjecitiStudent

#8723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:Pitanje,
Čini mi se da se oštri zaokret u desno desio tek nakon što su HDZ-ovci pokupovali placeve po budućoj trasi.
kritichar

#8724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote:
doktor78 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Jesam, ali trenutno ne vidim neku realnu alternativu, barem ne kratkorocnu. Fol je sto se razmatralo toliko opcija da sad haman niko nema pojma kada ce se i kako TK spojiti sa Sarajevom i autoputem.

- Prva opcija, predratna, je bila nova magistrala/brza cesta preko Varesa. Od toga se odustalo.
- Zepce - Tuzla, koji je realna opcija, ali opet ima manje smisla bez brze ceste Tuzla - Orasje. Zapravo meni se cini da su ovo uzeli razmatrati samo kao worst case opciju u slucaju da RS odbije graditi Vc od Doboja ka sjeveru.
- Modernizacija postojeceg pravca koja bi kostala nekoliko stotina miliona, i bila bi jebeno teska za realizaciju... M18 je pusten u promet prije 50 godina i korekcije trase uradjene do danas su bile minimalne... Bilo bi potrebno zaobici masu naseljenih mjesta, uraditi nekoliko tunela od 500-1000 metara, vijadukta itd... Mislim, na kraju balade, kada bi sracunao kilometrazu i broj novih objekata, radilo bi se skoro o potpuno novoj trasi.
Žepče-Tuzla-Orašje je u prostornom planu FBiH, a i na onom spisku oko 100-tinjak investicionih projekata koje su prije neki mjesec usvojili, tako da je to sigurno u planu, a ako će se to raditi onda nema smisla previše ulagati u ovu magistralnu cestu, treba ulagati, ispraviti tamo gdje je realno, a mislim da je dobro rješenje za ovu cestu traka za spora vozila, jer je jeftinije rješenje a doprinijelo bi brzini
čak i kada se napravi još neka dionica AP oko Zenice, Sarajevo-Zenica-Doboj-Tuzla će biti možda bolja opcija od postojeće preko Karaule, jednostavnije za voziti a vremenski će biti tu negdje
Alfons Kauders

#8725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote: Žepče-Tuzla-Orašje je u prostornom planu FBiH, a i na onom spisku oko 100-tinjak investicionih projekata koje su prije neki mjesec usvojili, tako da je to sigurno u planu, a ako će se to raditi onda nema smisla previše ulagati u ovu magistralnu cestu, treba ulagati, ispraviti tamo gdje je realno, a mislim da je dobro rješenje za ovu cestu traka za spora vozila, jer je jeftinije rješenje a doprinijelo bi brzini
čak i kada se napravi još neka dionica AP oko Zenice, Sarajevo-Zenica-Doboj-Tuzla će biti možda bolja opcija od postojeće preko Karaule, jednostavnije za voziti a vremenski će biti tu negdje
Sve stoji, ne isplati se plaho ulagati u ovu cestu (zato se i odustalo od predratne varijante, kao i od nekih drugih).

S druge strane, mora se ulagati nesto malo, a puno i ne treba. Oni mostovi i vijadukti kod Paklenika su kostali kao pola kilometra autoputa. Karaula ce kada se zavrsi kostati kao dva kilometra, a pravi znacajnu ustedu.

Za 100, 150 miliona bi se moglo uraditi jos par slicnih projekata, kojim bi se put skratio barem 5 kilometara. Ne zvuci kao puno, ali kada dodas ustedu na Karauli i ostalim sitnicama koje se vec rade, na kraju bi put bio kraci za 7-8 najgorih kilometara, gdje su eksploatacione brzine 40km/h, a na "zamjenskim" kilometrima bi imao 20 ili 30km/h vecu brzinu. Put bi u normalnim uslovima skratili za 15-20 minuta, nekad i dosta vise (zimi, za vrijemi ljetne ili praznicne guzve i sl). Tuzla - Zepce, plus dalje autoputem do Sarajeva, bi opet bilo oko 160 kilometara, ne racunajuci voznju do prikljucka, tako da bi vremenska usteda bila relativno mala (a veca kilometraza i putarina - koja bi do Sarajeva i nazad bila prilicna stavka). Stanje je takvo kakvo je, malo bi se ljudi odlucilo da ustedu od 20-30 minuta, ili manje od sat u oba smjera, plati 30tak maraka.

Tih stotinjak ili vise miliona nisu neke pare kada se uzme u obzir koliko ljudi koristi taj pravac. TK nije samo Tuzla, recimo Opstina Zivinice ima skoro 70,000 stanovnika, a gdje su Banovici, Kladanj, Olovo, Kalesija itd? Vecini tih ljudi bi se vise isplatilo koristiti stari put, i vremenski i finansijski, znaci kada bi sutra uradili Tuzla - Zepce, ovaj pravac bi se opet koristio.
Post Reply