Mojoj drugarici koja nosi blizance, 29. sedmica se desilo isto i to vise puta, a skontala je da joj se to desava kada se probudi na ledjima. Tesko dise, mislila je da ce je srce udariti koliko je lupalo, oznojena je bila. Dr. joj je rekao da je, zbog vise nego teske materice i lezanja na ledjima otezan dotok krvi u pluca i da joj se zato to desava. Sad se kloca jastucima i tako spava, pa joj je to prestalo. A sto manekenka kaze, mozes popiti apaurin, ali pitaj dr. prvo. Meni je rekao da mogu kad mi zatreba jer imam od prije problema sa donjim dijelom ledja. Ne brini, it's all good, sigurno._turpija_ wrote:Pozz..
Jel neka od vas trudnica ili mama imala napade panike, i ako jestr kako ste ih rijesavali?
33 sedmica sam, blizanci, stvarno sam ko lopta i pravo slabo spavam, taman kad se namjestim ono moram u wc i tako po citavu noc..
Eh u ponedeljak , a evo i nocas se tako iz cista mira probudim uz nenormalno lupanje srca,ne mogu da disem, mokra ko cep, sa nekakvim strahom, Boze sacuvaj i to traje i po sat vremena. Ni u pon. , a ni nocas vise nisam uspjela zaspati..
Nikad niisam imala problema vida depresije ili tako
nesto, ali ovo je ubitacno po moju psihu..
Eto ja vam se izjadala, sta da radim? U pon. cu tek na konrolu, pa ne znam sta da radim..
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
granita
#8701 Re: Trudnjače i porodilje online
- _turpija_
#8702 Re: Trudnjače i porodilje online
Posto me nikako nije popustala ta neka nervoza i cak me nekako cudno poceo zigati stomak, javim se svojoj dr. koja je na godisnjem odmoru i ona mi kaze da automatski odem na GAK pa neko ce me vec pregledati, sto je sigurno sigurno je.
I odem i primi me dr.Rovcanin
koji me je tako napao sto sam ikako dolazila, tek ako bude krvarenja da onda dodjem, da je normalno da sam malo nervozna i da me zigne ponekad stomak jer su blizanci i guzva im je
Kad se vrati moja dr. da idem njoj itd.
Pa ne mogu da vjerujem, nit je htio pogledat me nit ista... fuj fuj da nema nimalo ljudskosti u sebi.
I odem i primi me dr.Rovcanin
Pa ne mogu da vjerujem, nit je htio pogledat me nit ista... fuj fuj da nema nimalo ljudskosti u sebi.
- _turpija_
#8703 Re: Trudnjače i porodilje online
Klocam se ja jastucima ima vec mjesec da se namjestim, otisla sam privatno i obavila kontrolu gdje mi je dr. objasnila da su mi bebe poprilicno visoko i pritisak na dijafragmu i na svasta nesto hoce uzrokovati to, a i podsvjesno malo psiha ipak se nesto novo sprema u zivotu, pa malo hormoni et... Ma nek su bebe u redu a izgurat cu ostalo .granita wrote:Mojoj drugarici koja nosi blizance, 29. sedmica se desilo isto i to vise puta, a skontala je da joj se to desava kada se probudi na ledjima. Tesko dise, mislila je da ce je srce udariti koliko je lupalo, oznojena je bila. Dr. joj je rekao da je, zbog vise nego teske materice i lezanja na ledjima otezan dotok krvi u pluca i da joj se zato to desava. Sad se kloca jastucima i tako spava, pa joj je to prestalo. A sto manekenka kaze, mozes popiti apaurin, ali pitaj dr. prvo. Meni je rekao da mogu kad mi zatreba jer imam od prije problema sa donjim dijelom ledja. Ne brini, it's all good, sigurno._turpija_ wrote:Pozz..
Jel neka od vas trudnica ili mama imala napade panike, i ako jestr kako ste ih rijesavali?
33 sedmica sam, blizanci, stvarno sam ko lopta i pravo slabo spavam, taman kad se namjestim ono moram u wc i tako po citavu noc..
Eh u ponedeljak , a evo i nocas se tako iz cista mira probudim uz nenormalno lupanje srca,ne mogu da disem, mokra ko cep, sa nekakvim strahom, Boze sacuvaj i to traje i po sat vremena. Ni u pon. , a ni nocas vise nisam uspjela zaspati..
Nikad niisam imala problema vida depresije ili tako
nesto, ali ovo je ubitacno po moju psihu..
Eto ja vam se izjadala, sta da radim? U pon. cu tek na konrolu, pa ne znam sta da radim..
-
granita
#8704 Re: Trudnjače i porodilje online
Mene je zbog takvih (o njemu sam cula samo neke lose price, doduse ne zelim da prejudiciram jer mu nikada nisam dosla u ruke) strah otici gore i poroditi se. Mislim hello, ne pogledati trudnicu je van svake pameti. Ne brini, zigne nas sve kad-kad, malci se naslone na neki zivac, pritisnu mjehur i svasta nesto, jos kad ih je dvoje onda je pravo veselje. Do hormona je sve, jos su i promjene nagle, nikome ne godi. Ja sam u 28. sedmici, jos nemam veliki stomak i mogu normalno spavati, ali se budim sa nekim ludjackim snovima vec par dana, bacam jorgan sa sebe i imam osjecaj da me neko davi. Ali to je tako...valja nam durati jos koju sedmicu. Sretno!_turpija_ wrote:Posto me nikako nije popustala ta neka nervoza i cak me nekako cudno poceo zigati stomak, javim se svojoj dr. koja je na godisnjem odmoru i ona mi kaze da automatski odem na GAK pa neko ce me vec pregledati, sto je sigurno sigurno je.
I odem i primi me dr.Rovcaninkoji me je tako napao sto sam ikako dolazila, tek ako bude krvarenja da onda dodjem, da je normalno da sam malo nervozna i da me zigne ponekad stomak jer su blizanci i guzva im je
![]()
- _turpija_
#8705 Re: Trudnjače i porodilje online
Znam ja to svjesna sam ja i hormona i nije djaba drugo stanje, ali nije mi jasno kako nema nimalo osjecaja u sebi, pa on je dr. pa vidio svega i svacega, dodje mu uplasena trudnica i umjesto da me umiri ili ne bitno da mi kaze onako kako jest, on me jos vise rasplace uznervozi itd. Pa ja bi njega golim rukama udavila, mislim da mesari imaju malo vise osjecaja prema onom fasiranom nego on prema trudnicama. Uh, halali ja samo drobimgranita wrote:Mene je zbog takvih (o njemu sam cula samo neke lose price, doduse ne zelim da prejudiciram jer mu nikada nisam dosla u ruke) strah otici gore i poroditi se. Mislim hello, ne pogledati trudnicu je van svake pameti. Ne brini, zigne nas sve kad-kad, malci se naslone na neki zivac, pritisnu mjehur i svasta nesto, jos kad ih je dvoje onda je pravo veselje. Do hormona je sve, jos su i promjene nagle, nikome ne godi. Ja sam u 28. sedmici, jos nemam veliki stomak i mogu normalno spavati, ali se budim sa nekim ludjackim snovima vec par dana, bacam jorgan sa sebe i imam osjecaj da me neko davi. Ali to je tako...valja nam durati jos koju sedmicu. Sretno!_turpija_ wrote:Posto me nikako nije popustala ta neka nervoza i cak me nekako cudno poceo zigati stomak, javim se svojoj dr. koja je na godisnjem odmoru i ona mi kaze da automatski odem na GAK pa neko ce me vec pregledati, sto je sigurno sigurno je.
I odem i primi me dr.Rovcaninkoji me je tako napao sto sam ikako dolazila, tek ako bude krvarenja da onda dodjem, da je normalno da sam malo nervozna i da me zigne ponekad stomak jer su blizanci i guzva im je
![]()
Hvala draga i sretno i tebi, jos malo sedmica i pa pa
-
Anelicha
#8706 Re: Trudnjače i porodilje online
Konci nakon 44-45 dana? Sinoc ja u wc,kad mali komadic konca na higijenskom... Jutros Bgmi poveci,oko 2 cm. Imam uzasne bolove u ledjima,a i rana zna da se javi
-
julisiz es grant
#8707 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako je GAK u pitanju, bojim se da oni još koriste obični vicryl za epiziotomije (bar su donedavno koristili, znam sigurno), čije je vrijeme resorpcije 60-90 dana.Anelicha wrote:Konci nakon 44-45 dana? Sinoc ja u wc,kad mali komadic konca na higijenskom... Jutros Bgmi poveci,oko 2 cm. Imam uzasne bolove u ledjima,a i rana zna da se javi
-
Mama Mu
#8708 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage zene,
trebala bih uraditi vaginalni bris ovih dana, trudnica sam
pa bih htjela privatno to odraditi. Koju ordinaciju preporucujete?
Koja je cijena?
Hvala
trebala bih uraditi vaginalni bris ovih dana, trudnica sam
Koja je cijena?
Hvala
-
Anelicha
#8709 Re: Trudnjače i porodilje online
Nije GAK,Opca bolnica je u pitanju. Kontam odkud konci sad,porod lagan bez komplikacija,nekog rezanja etc etc. Jedan konac imalajulisiz es grant wrote:Ako je GAK u pitanju, bojim se da oni još koriste obični vicryl za epiziotomije (bar su donedavno koristili, znam sigurno), čije je vrijeme resorpcije 60-90 dana.Anelicha wrote:Konci nakon 44-45 dana? Sinoc ja u wc,kad mali komadic konca na higijenskom... Jutros Bgmi poveci,oko 2 cm. Imam uzasne bolove u ledjima,a i rana zna da se javi
- princess Leia
#8710 Re: Trudnjače i porodilje online
upravo sam primjetila da mi se pocela ljustriti koza na dlanu i medju prstma desne ruke (slicno kao da sam nesto lijepila super ljepilom pa mi malo ostalo i na dlanu).
da li mi moze neko reci da li se to nekom desavalo ili da li zna da li je to "normalno" u trudnoci? ili je neka infekcija ne daj Boze
u 5om sam mjesecu, nalaze krvi sam vadila u cetvrtak, svi su mi nalazi super osim secera u krvi koji je ispod donje granice i povecanog CRP (proteina jetre)...

da li mi moze neko reci da li se to nekom desavalo ili da li zna da li je to "normalno" u trudnoci? ili je neka infekcija ne daj Boze
u 5om sam mjesecu, nalaze krvi sam vadila u cetvrtak, svi su mi nalazi super osim secera u krvi koji je ispod donje granice i povecanog CRP (proteina jetre)...
-
julisiz es grant
#8711 Re: Trudnjače i porodilje online
Po opisu problema, nije infekcija ako nema drugih tegoba.princess Leia wrote:upravo sam primjetila da mi se pocela ljustriti koza na dlanu i medju prstma desne ruke (slicno kao da sam nesto lijepila super ljepilom pa mi malo ostalo i na dlanu).![]()
da li mi moze neko reci da li se to nekom desavalo ili da li zna da li je to "normalno" u trudnoci? ili je neka infekcija ne daj Boze![]()
![]()
u 5om sam mjesecu, nalaze krvi sam vadila u cetvrtak, svi su mi nalazi super osim secera u krvi koji je ispod donje granice i povecanog CRP (proteina jetre)...![]()
![]()
CRP je protein koji ukazuje na akutnu infekciju, ali je normalno da je u trudnoći umjereno povišen, kao i sedimentacija.
- princess Leia
#8712 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala doktore na brzom odgovorujulisiz es grant wrote:Po opisu problema, nije infekcija ako nema drugih tegoba.princess Leia wrote:upravo sam primjetila da mi se pocela ljustriti koza na dlanu i medju prstma desne ruke (slicno kao da sam nesto lijepila super ljepilom pa mi malo ostalo i na dlanu).![]()
da li mi moze neko reci da li se to nekom desavalo ili da li zna da li je to "normalno" u trudnoci? ili je neka infekcija ne daj Boze![]()
![]()
u 5om sam mjesecu, nalaze krvi sam vadila u cetvrtak, svi su mi nalazi super osim secera u krvi koji je ispod donje granice i povecanog CRP (proteina jetre)...![]()
![]()
CRP je protein koji ukazuje na akutnu infekciju, ali je normalno da je u trudnoći umjereno povišen, kao i sedimentacija.
sada sam skinula nakit sa ruke, da nije neka trudnicka alergija na bijelo zlatno...
ako ne prestane u narednih par dana, obratit cu se dermatologu....
-
PurpurHazel
#8713 Re: Trudnjače i porodilje online
Doktore, kao i obično, poslije kontrolnog pregleda dođe se i po Vaš savjet .
Ili bilo čiji da me smiri.
32 sedmica, kks i koagulacijski nalazi super (ona moja trombofilija), sve uredno na UZV, mjere, plodna voda, posteljica, protoci itd, No, međutim kaže mi da se glavicom spustila jako nisko (dosad na svim pregledima sasvim normalno bilo), i zabrinuto me prebaci na stol za vaginalac, te me pogleda ručno i kaže da joj se ipak ne čini toliko zabrinjavajuće kao na UZV, odnosno da nije ništa strašno, ali da se ipak pripazim i mirujem, jer sam se možda preforsirala. Ja inače ne osjećam nikakav poseban pritisak, osim standardnih udaraca (i samo primjetim da me noću zasmeta promjena položaja, kao zabolucka načas), pa ne znam kako se sad ponašati i jel potrebno ikakvih dodatnih pregleda, cervikometrija, vaginalnom sondom ili šta već pošto pojma nemam, danas me dakle samo ručno poslije uzv-a prekontrolirala i nakon toga nije više posebno paničila niti mi je dala da bilo šta posebno uzimam. Trebam li ja paničiti?
Hvala puno.
32 sedmica, kks i koagulacijski nalazi super (ona moja trombofilija), sve uredno na UZV, mjere, plodna voda, posteljica, protoci itd, No, međutim kaže mi da se glavicom spustila jako nisko (dosad na svim pregledima sasvim normalno bilo), i zabrinuto me prebaci na stol za vaginalac, te me pogleda ručno i kaže da joj se ipak ne čini toliko zabrinjavajuće kao na UZV, odnosno da nije ništa strašno, ali da se ipak pripazim i mirujem, jer sam se možda preforsirala. Ja inače ne osjećam nikakav poseban pritisak, osim standardnih udaraca (i samo primjetim da me noću zasmeta promjena položaja, kao zabolucka načas), pa ne znam kako se sad ponašati i jel potrebno ikakvih dodatnih pregleda, cervikometrija, vaginalnom sondom ili šta već pošto pojma nemam, danas me dakle samo ručno poslije uzv-a prekontrolirala i nakon toga nije više posebno paničila niti mi je dala da bilo šta posebno uzimam. Trebam li ja paničiti?
-
julisiz es grant
#8714 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja u takvim situacijama uvijek uradim cervikometriju, da bih umirio i ženu i sebe, jer tada se situacija objektivizira: izmjeri se dužina grlića i vidi izgled unutrašnjeg ušća, da li je otvoreno ili ne. Ne znam zašto doktorica to nije uradila, ali ako kaže da je vaginalnim pregledom u redu, onda nemoj ni ti paničiti. Nije rijetkost da i sa skraćenim grlićem (a da to skraćenje znatnije ne "napreduje" u razmaku između dvije kontrole, a upravo je u tome vrijednost cervikometrije, jer se to samo tako može vidjeti) žena izgura do kraja ako nema bolova. Poslušaj njen savjet i ako te šta zaboli javi joj se svakako i prije redovne kontrole.PurpurHazel wrote:Doktore, kao i obično, poslije kontrolnog pregleda dođe se i po Vaš savjet .Ili bilo čiji da me smiri.
32 sedmica, kks i koagulacijski nalazi super (ona moja trombofilija), sve uredno na UZV, mjere, plodna voda, posteljica, protoci itd, No, međutim kaže mi da se glavicom spustila jako nisko (dosad na svim pregledima sasvim normalno bilo), i zabrinuto me prebaci na stol za vaginalac, te me pogleda ručno i kaže da joj se ipak ne čini toliko zabrinjavajuće kao na UZV, odnosno da nije ništa strašno, ali da se ipak pripazim i mirujem, jer sam se možda preforsirala. Ja inače ne osjećam nikakav poseban pritisak, osim standardnih udaraca (i samo primjetim da me noću zasmeta promjena položaja, kao zabolucka načas), pa ne znam kako se sad ponašati i jel potrebno ikakvih dodatnih pregleda, cervikometrija, vaginalnom sondom ili šta već pošto pojma nemam, danas me dakle samo ručno poslije uzv-a prekontrolirala i nakon toga nije više posebno paničila niti mi je dala da bilo šta posebno uzimam. Trebam li ja paničiti?Hvala puno.
-
PurpurHazel
#8715 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala Vam puno kao i uvijek. Čim me je počela vaginalno pregledavati vidim da nije više zabrinuta, kaže nisam otvorena, da to jako dobro "izgleda" pod prstima u odnosu na ono kako joj se činio položaj glavice na uzv (gledala me i 4d, te color doppler radi protoka), ali ne odradi ništa dalje osim klasičnog vaginalnog, pa mi ostade konfuzna situacija.julisiz es grant wrote:
Ja u takvim situacijama uvijek uradim cervikometriju, da bih umirio i ženu i sebe, jer tada se situacija objektivizira: izmjeri se dužina grlića i vidi izgled unutrašnjeg ušća, da li je otvoreno ili ne. Ne znam zašto doktorica to nije uradila, ali ako kaže da je vaginalnim pregledom u redu, onda nemoj ni ti paničiti. Nije rijetkost da i sa skraćenim grlićem (a da to skraćenje znatnije ne "napreduje" u razmaku između dvije kontrole, a upravo je u tome vrijednost cervikometrije, jer se to samo tako može vidjeti) žena izgura do kraja ako nema bolova. Poslušaj njen savjet i ako te šta zaboli javi joj se svakako i prije redovne kontrole.
- maki222
#8716 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje...moze li svakodnevno koristenje sprejeva, krema...i ostalog protiv komaraca ( Autan i sl. ) na neki nacin stetiti plodu? 
-
julisiz es grant
#8717 Re: Trudnjače i porodilje online
Pametno je što manje biti u blizini toga, naročito ako se radi o prvom trimestru.maki222 wrote:Pitanje...moze li svakodnevno koristenje sprejeva, krema...i ostalog protiv komaraca ( Autan i sl. ) na neki nacin stetiti plodu?
- maki222
#8718 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:Pametno je što manje biti u blizini toga, naročito ako se radi o prvom trimestru.maki222 wrote:Pitanje...moze li svakodnevno koristenje sprejeva, krema...i ostalog protiv komaraca ( Autan i sl. ) na neki nacin stetiti plodu?
- _turpija_
#8719 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje za dr. ako bude imao vremena za odg.
Mene je u glavi vise strah epizitomije, nego poroda. Ukoliko bih ja trazila da se izricito ne radi epiziotomija, sta se moze iskomplikovati?
Bas, bas me strah tog cjepkanja...
Mene je u glavi vise strah epizitomije, nego poroda. Ukoliko bih ja trazila da se izricito ne radi epiziotomija, sta se moze iskomplikovati?
Bas, bas me strah tog cjepkanja...
- CherryLips
#8720 Re: Trudnjače i porodilje online
Sjeckanje nećeš ni osjetiti tokom poroda,a poslije se čuvaš,ne sjediš odmah,pravilno njeguješ ranu i prodje. Ne optetecuj se bezveze. Sretno
- manekenka u penziji
#8721 Re: Trudnjače i porodilje online
Draga turpijo, ja sam bas imala težak porod i epiziotomiju. Kao sto CherryLips reče, sjeckanje ti uopće ne osjetiš a oporavak i nije tako strašan.
Meni je bilo lakše kada sam došla kuci, pogledala ranu i vidjela s cim baratam.
19 dana je prošlo od poroda a ja sam na nogama uveliko.
Meni je bilo lakše kada sam došla kuci, pogledala ranu i vidjela s cim baratam.
19 dana je prošlo od poroda a ja sam na nogama uveliko.
- _turpija_
#8722 Re: Trudnjače i porodilje online
Joj to sam gledala kako se radi i zato mi je to
, pa sve kontam ima li nacina da izbjegnem 
-
banana1
#8723 Re: Trudnjače i porodilje online
Zdravo!Imala bih pitanje ako moze da mi odgovorite...u 21 sedmici sam trudnoce...od pocetka trudnoce imam pojacan sekret,koji uopste nit svrbi nit ima neprijatan miris..dr. mi je davao prvo gynophilus,onda macmiror i canesten jednu tabletu...zadnji put kad sam bila na pregledu sa 19 nedelja,rekao mi kao da se nije povuklo, a mi da sad ne smije nista dati dok ne prodje 20 i koja sedmica...mene jako to brine i ide na zivce posto pocesto osjetim da mi tece...ako moze koji savjet od dr. i od ostalih trudnica sta da radim...Hvala...
- šatirana_ljubičica
#8724 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne radi ništa, čekaj šta će ti doktor dati a daće ti vaginalete.Ništa strašno, ne sekiraj se.
- princess Leia
#8725 Re: Trudnjače i porodilje online
doktore molim Vas, kakvo je Vase misljenje u vezi nalaza
radila sam double test u 12oj sedmici i nn je bio uredan kao i nalaz krvi
zbog ovog boldiranog sam se strasno zabrinula, iako doktor kaze da se ovo desava i navodno nestaje do 28e sedmice.Biometrija ploda uredna - BPD 46mm, HC 171mm, AC 161mm, FL 31mm, HL 30mm, Sa ritmicna 147/min.
Morfologija ploda se za sada doima uredna - uz ciste pl chorioideusa obostrano 6,4mm i 9mm. Lateralne komore 6mm.
NF poprijeko 4,0mm
Dinamika ploda uredna
Protoci a uterina RI 0,47, a umbilicalis RI 0,73
radila sam double test u 12oj sedmici i nn je bio uredan kao i nalaz krvi