EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Throttle

#8701 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Throttle »

SvjetlosnaGodina wrote: 16/08/2026 20:08
Throttle wrote: 16/08/2026 19:41 Zasto je bitno kolika je tamo negdje garancija?
ama kupljeno tamo, bitno je da je kvalitet 0 a auto 200 hiljada maraka, a vi mialite da to tako treba i da je u redu :)
Al sta to tebe brine, ima li neko drugi garanciju ili ne?
Tabakmalac

#8702 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Tabakmalac »

nepass1 wrote: 16/08/2026 20:00 Pa nije igra od 50e da ima 101 bug.
Nije, ali je softver ipak.

Isto pravilo važi i za ostalo. Nikad se ne uzima prvo s palete nego 2-3 godine poslije.
SvjetlosnaGodina
Vozim: GTX3076

#8703 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SvjetlosnaGodina »

Throttle wrote: 16/08/2026 20:24
Throttle wrote: 16/08/2026 19:41 Zasto je bitno kolika je tamo negdje garancija?
ama kupljeno tamo, bitno je da je kvalitet 0 a auto 200 hiljada maraka, a vi mialite da to tako treba i da je u redu :)
Ne brine me ni najmanje vjeruj mi.

Moram se javit jer se to cesto prica u konetkstu da je kao nebitno, aha kako da ne nebitno je kad su tudje pare i auto u pitanju...

A jos je smjesnije da tako skupi auti imaju falinki, a fol savrsentvo neko
Throttle

#8704 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Throttle »

SvjetlosnaGodina wrote: 16/08/2026 20:31

Moram se javit jer se to cesto prica u konetkstu da je kao nebitno, aha kako da ne nebitno je kad su tudje pare i auto u pitanju...

Cuj ne brine, ti si spomenuo da im je 2g garancija i to je jedino sto si napisao u tom postu
Ozimician

#8705 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

nepass1 wrote: 16/08/2026 20:00
Ozimician wrote: 16/08/2026 16:53 Jbg zlatno pravilo je da ne kupujes novi model kad izadje u prvoj godini. Vazi za sva vozila svih marki.

Pogotovo Audi sad kad je presao na potpuno novu platformu, tu ce prvih par godina biti bas svega...
Pa nije igra od 50e da ima 101 bug.
Kupio auto tri dana poslije krenuo u bih da se kurci u austriji prvi stop u servis. Bukvalno tri dana staro auto.
Dosao u bih opet servis
Sa modernim autima ti je to haman pa isto.
Šta mu se desilo s autom?

Meni malo naginje i na klasicno dijasporsko pretjerivanje...
SvjetlosnaGodina
Vozim: GTX3076

#8706 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by SvjetlosnaGodina »

Throttle wrote: 16/08/2026 20:35
SvjetlosnaGodina wrote: 16/08/2026 20:31

Cuj ne brine, ti si spomenuo da im je 2g garancija i to je jedino sto si napisao u tom postu
logicno da ne brine, nikad ne bi ni pogledao te kante kamoli kupio, fulas poentu svega
nepass1

#8707 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by nepass1 »

Ozimician wrote: 16/08/2026 20:42
nepass1 wrote: 16/08/2026 20:00
Ozimician wrote: 16/08/2026 16:53 Jbg zlatno pravilo je da ne kupujes novi model kad izadje u prvoj godini. Vazi za sva vozila svih marki.

Pogotovo Audi sad kad je presao na potpuno novu platformu, tu ce prvih par godina biti bas svega...
Pa nije igra od 50e da ima 101 bug.
Kupio auto tri dana poslije krenuo u bih da se kurci u austriji prvi stop u servis. Bukvalno tri dana staro auto.
Dosao u bih opet servis
Sa modernim autima ti je to haman pa isto.
Šta mu se desilo s autom?

Meni malo naginje i na klasicno dijasporsko pretjerivanje...
Ma nije pretjerivanje, znam covjeka 25-30g

Opasnost od samozapaljenja baterije, neki modul sto rad baterije kontrolise nije radio, baterija svo vrijeme kao na maximumu radila, softver auta, sve na ekranu falsiralo i gepek nije htio da se zatvori.
Ma jedno po sata je pricao, jedino da sam upalio da ga snimim pa da popamtim.
Jedino sto nije spomenuo da je imalo manu je motor
Xeox2

#8708 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Xeox2 »

Rockefeller wrote: 16/08/2026 14:57
Xeox2 wrote: 16/08/2026 14:01 Ja sam prosli mjesec po prvi put isao sa Model 3 iz Njemacke za Bih, bez problema
Nikakva ogromna razlika u nacinu putovanja u odnosu na proslog benzinca.
Na preko 4000km voznje jedina situacija je bila na superchargeru u Sl Brodu gdje sam morao cekati 15 min na red, a kada se priljucis puni 40ak kw.
Trafostanica je preslaba, a to je zadnja od tesle na putu prema Srbiji. Tu sam nakratko pomislio: sta mi je ovo trebalo :D
Inace sam punio na obicnoj monofaznoj uticnici, sasvim dovoljno za lokalnu voznju.
Hajde malo detaljnije opisi. Odakle si krenuo i kojim si putem isao? Tesla Model 3, Standard Range ili LR? Koja godina.

40KWH je smijesno malo na SC od Tesle.
Düsseldorf>Frankfurt>Passau>Wels>Maribor>Zg>Sl Brod>SBK
U pitanju je M3 LR 4mj stara
Sl Brod je bilo 5. stajanje/punjenje na Supercharger + jedno u Doboju na brzom punjacu. Nigdje ne zurim tako da bih svakako pravio pauze svakih 300ak km. Sve to ide brze nego sto bi covjek pomislio, dok se protegnes, uzmes zraka, popijes nesto, vec dobijes obavijest da mozes voziti dalje sa trenutnim stanjem baterije. Put u jednom smjeru me kostao oko 100ak€.
Ko putuje sa djecom ili zivotinjom sigurno bi inace pravio i duzu pauzu nego sto traje punjenje do nekog % koje auto preporucuje.
Naravno moze se ostavit da ide na preko 90+% ali snaga punjenja opadne dosta pa se ne isplatiu cekati - prosto fizika.

A to za 40kW si upravu. Taj punjac im je promasaj sto se tice planiranja. Nalazi se na glavnom koridoru za sve prema istocnoj europi (turke, bugare, srbe, rumune), a isplanirali su malu ukupnu snagu trafoa koja se podijeli na svih 8 punjaca koji budu u sezoni cesto 100% zauzeti.
Ipak sam tu malo duze punio da budem siguran za put u SBK u slucaju da onaj u Doboju ne bude radio, al ipak je radio.
Kuci sam stigao sa 70ak% i onda samo dopunjavao nocu na adapteru sa 2kW. U blizi je 11kW od EP za svaki slucaj ali mi nije trebao.
Tu sam lokalno napravio oko 1500km i to me kostalo 60ak KM struje.
Rockefeller

#8709 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

@Xeox2

Interesantno.

Ma da, to je to, nikakav problem kao sto sam i ocekiv‘o.

Prosjecna potrosnja? Koliko?

Interesantno, i ja sam iz SBK :mrgreen:

Samo sto sam zbog zene u Zivinicama stacioniran.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8710 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

Xeox2 wrote: 17/08/2026 18:07
Rockefeller wrote: 16/08/2026 14:57
Xeox2 wrote: 16/08/2026 14:01 Ja sam prosli mjesec po prvi put isao sa Model 3 iz Njemacke za Bih, bez problema
Nikakva ogromna razlika u nacinu putovanja u odnosu na proslog benzinca.
Na preko 4000km voznje jedina situacija je bila na superchargeru u Sl Brodu gdje sam morao cekati 15 min na red, a kada se priljucis puni 40ak kw.
Trafostanica je preslaba, a to je zadnja od tesle na putu prema Srbiji. Tu sam nakratko pomislio: sta mi je ovo trebalo :D
Inace sam punio na obicnoj monofaznoj uticnici, sasvim dovoljno za lokalnu voznju.
Hajde malo detaljnije opisi. Odakle si krenuo i kojim si putem isao? Tesla Model 3, Standard Range ili LR? Koja godina.

40KWH je smijesno malo na SC od Tesle.
Düsseldorf>Frankfurt>Passau>Wels>Maribor>Zg>Sl Brod>SBK
U pitanju je M3 LR 4mj stara
Sl Brod je bilo 5. stajanje/punjenje na Supercharger + jedno u Doboju na brzom punjacu. Nigdje ne zurim tako da bih svakako pravio pauze svakih 300ak km. Sve to ide brze nego sto bi covjek pomislio, dok se protegnes, uzmes zraka, popijes nesto, vec dobijes obavijest da mozes voziti dalje sa trenutnim stanjem baterije. Put u jednom smjeru me kostao oko 100ak€.
Ko putuje sa djecom ili zivotinjom sigurno bi inace pravio i duzu pauzu nego sto traje punjenje do nekog % koje auto preporucuje.
Naravno moze se ostavit da ide na preko 90+% ali snaga punjenja opadne dosta pa se ne isplatiu cekati - prosto fizika.

A to za 40kW si upravu. Taj punjac im je promasaj sto se tice planiranja. Nalazi se na glavnom koridoru za sve prema istocnoj europi (turke, bugare, srbe, rumune), a isplanirali su malu ukupnu snagu trafoa koja se podijeli na svih 8 punjaca koji budu u sezoni cesto 100% zauzeti.
Ipak sam tu malo duze punio da budem siguran za put u SBK u slucaju da onaj u Doboju ne bude radio, al ipak je radio.
Kuci sam stigao sa 70ak% i onda samo dopunjavao nocu na adapteru sa 2kW. U blizi je 11kW od EP za svaki slucaj ali mi nije trebao.
Tu sam lokalno napravio oko 1500km i to me kostalo 60ak KM struje.
Ee ovo mi je zanimljivo. Nedavno sam putovao taj put, pa mi evo ostalo u glavi. Okruglo 5 stajanja i kod mene bilo, nijedno nije bilo ispod 20 minuta, a nekad i po 40 min, zbog maloj dijeta. Je li kroz njemacku i hrvatsku npr vozis 140 ili kao svako normalan 160+? Tj je li moras trpiti na taj nacin?

Jedino bi mi npr u bosni bio probl, jer zivim u stanu, a najblizi punjac je na granici izmedju pjehe i taksija do kuce.
U dojc imam na parkingu gradski, u garazi uskoro uvode pripremu, u kombinaciju sa par solarnih panelcica na balkonu, pa mi je zbog toga interesantna opcija el auto.
tokio25

#8711 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

u bosni ako si ovdje kratko vrijeme mozes rijesiti to na drugi nacin
valjda imas blize nesto na uticnicu ili sl a na punionicu samo ako bas moras
Ozimician

#8712 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

Ako vozis loko, moze ti biti jedno punjenje dosta, a cim krenes negdje dalje, imas punionica svakako. Ne vidim prepreku iskreno, posebno za tvoj stil voznje.
Didier

#8713 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Didier »

Ja nemam punjač kod kuće. Imam alternativu da punim kod mame koja živi pet minuta od mene, na običnu utičnicu, gdje bih mogao dobiti 7 kW po satu, međutim nikad to nisam uradio jer mi nije bilo potrebno. Zasad uspijevam napuniti na javnim punjačima. Nekad platim, nekad ne, ali i kad platim, neuporedivo je jeftinije nego gorivo.

Napravio sam dva putovanja ove godine do Jonskog mora, prvi put na Krf, električnim, a onda na Kefaloniju dizelom. Imam Volvo EX30 i Volvo XC60.

U prvom slučaju sam potrošio 130 eura struje, i to sam punio na najbržim i najskupljim punjačima u Albaniji i Grčkoj. Svaku pauzu koju sam pravio bih možda produžio 10-15 minuta, a to mi stvarno ne znači mnogo. Dok svi obave WC, dok se uzmu kafe, pecivo, ili eventualno ruča, auto je pun. Na putu od hiljadu kilometara ću svakako napraviti te pauze, a auto sam punio prvi put na sjeveru Albanije, a drugi put na jugu. U Grčkoj sam to radio pred supermarketom, dok obavljam kupovinu, i tako isto i nazad.

U drugom sam išao dizelom i potrošio sam oko 400 eura na gorivo. Uz to mi je pukao mikro remen koji sam u subotu tokom dana morao mijenjati, i pomoću trikova ga dovesti iz Tirane do Orikuma. Uspio sam samo zato jer poznajem ljude u Tirani, inače bih morao čekati ponedjeljak.

Teško da će me iko više natjerati da ikad kupim auto na gorivo.
tokio25

#8714 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 18/08/2026 13:26
tokio25 wrote: 18/08/2026 11:53
Ateista wrote: 18/08/2026 11:51

Jest po gradu, to je odlicno ako imas da punis u garazi, ali kad ides negdje dalje, koliko izgubis vremena na punjenju, ja samo par minuta naspem i idem dalje. :mrgreen:
ne izgubim nista
dok odem u toalet dok popijem caj sl mozda nesto prezalogajim dovoljno je napunjeno da idem sljedecih 300kmi tako isto na sljedecem stajanju
jbg i ja sam nekad kontao ma mogu ja 1000 bez stajanja pa kad mi se jednom prispavalo i zamalo da sudar napravim fino lagano svako 2-3 sata odmor od pola sata otprilike i to je to
za sve dalje avion i dovidjenja
necu da vise vozam 3000km i da se jebem u saobracaju toliko
Ma malo te zezam, ali sad realno zavisi kako je ko navikao da vozi.
Ja velike pauze ne pravim i ne trebaju mi, samo ako bas moram pisati, a jedem usput dok vozim, to mi je poseban cejf. :mrgreen:
Ako mi je put predug da mi stvarno treba pauza, onda bi mi trebalo nocenje, od tih kratkih pauza sa istezanjem nemam nista. Kako idu godine, i mene sve manje privlace jako duge voznje, ali opet ako bi nesto bilo predaleko za voznju u komadu, onda bih prenocio negdje.

Kako god, elektricna vozila imaju brojne prednosti, ali meni se nikako ne svidja to da mi baterija diktira pauze, pogotovo sto kazu jos ako naletim na guzvu i punjaci zauzeti, to bas moze biti problematicno i znacajno pruduziti planiranu pauzu.
Pri tome zivim u stanu i nemam garazu, pa ni za gradsku voznju ne znam gdje bih punio, da imam kucu bilo bi prakticno imati elektricni auto za grada iskljucivo i krace relacije van grada, za duze rent a car.
ja govorim da nije trenutno za svakoga jer upravo taj nedostatak punjenja kuci je veliki problem trenutno u bih
Ateista

#8715 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 18/08/2026 14:00
Ateista wrote: 18/08/2026 13:26
tokio25 wrote: 18/08/2026 11:53

ne izgubim nista
dok odem u toalet dok popijem caj sl mozda nesto prezalogajim dovoljno je napunjeno da idem sljedecih 300kmi tako isto na sljedecem stajanju
jbg i ja sam nekad kontao ma mogu ja 1000 bez stajanja pa kad mi se jednom prispavalo i zamalo da sudar napravim fino lagano svako 2-3 sata odmor od pola sata otprilike i to je to
za sve dalje avion i dovidjenja
necu da vise vozam 3000km i da se jebem u saobracaju toliko
Ma malo te zezam, ali sad realno zavisi kako je ko navikao da vozi.
Ja velike pauze ne pravim i ne trebaju mi, samo ako bas moram pisati, a jedem usput dok vozim, to mi je poseban cejf. :mrgreen:
Ako mi je put predug da mi stvarno treba pauza, onda bi mi trebalo nocenje, od tih kratkih pauza sa istezanjem nemam nista. Kako idu godine, i mene sve manje privlace jako duge voznje, ali opet ako bi nesto bilo predaleko za voznju u komadu, onda bih prenocio negdje.

Kako god, elektricna vozila imaju brojne prednosti, ali meni se nikako ne svidja to da mi baterija diktira pauze, pogotovo sto kazu jos ako naletim na guzvu i punjaci zauzeti, to bas moze biti problematicno i znacajno pruduziti planiranu pauzu.
Pri tome zivim u stanu i nemam garazu, pa ni za gradsku voznju ne znam gdje bih punio, da imam kucu bilo bi prakticno imati elektricni auto za grada iskljucivo i krace relacije van grada, za duze rent a car.
ja govorim da nije trenutno za svakoga jer upravo taj nedostatak punjenja kuci je veliki problem trenutno u bih
Da, to je glavni problem, samo opet i da imam kucu i garazu da punim, vjerovatno bih za dalji put uzeo rent a car sa sus motorom jer mi se ne bi dalo toliko cekati na punjenje.
tokio25

#8716 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

cini ti se
i ja sam prije prvog dalekog puta tako nesto razmisljao al kasnije kontas kako sam glupo razmisljao
al opet i ako se bojis imas opciju koju si pomenuo i super
Ateista

#8717 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 18/08/2026 15:41 cini ti se
i ja sam prije prvog dalekog puta tako nesto razmisljao al kasnije kontas kako sam glupo razmisljao
al opet i ako se bojis imas opciju koju si pomenuo i super
Znam ja sebe i znam da bi me te pauze iznervirale, ali opet sa strujom bih vjerovatno na gorivu dovoljno ustedio da par puta godisnje mogu uzeti rent a car za te pare. :mrgreen:
tokio25

#8718 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

mogao bi uzeti i renta car i jos da pocastis drugaricu koja preda za tebe vozacku i jos da ti ostane
Post Reply