Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Grom2017

#8701 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Grom2017 »

nlt wrote:
Grom2017 wrote:Prilikom azuriranja na Android 9 RN 5 PRo zaglavio na MI logo. Samo to stoji. Pokusao reboot, wipe clear nista ne pomaze. Mi pc suite ne prepozaje ga.
Je li global version ili global rom
Global version.
i agree

#8702 Re: Xiaomi mobiteli

Post by i agree »

Grom2017 wrote:
i agree wrote:
Grom2017 wrote:Prilikom azuriranja na Android 9 RN 5 PRo zaglavio na MI logo. Samo to stoji. Pokusao reboot, wipe clear nista ne pomaze. Mi pc suite ne prepozaje ga.
Jesi li ranije unlockao bootloader?OCe li fastboot?
Ne, ne. Kupio i dao sestri. Ma nista.
Otidji do radnje gdje si uzeo i neka ti naprave vjerovatno je pod garancijom
nlt

#8703 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nlt »

Grom2017 wrote:
nlt wrote:
Je li global version ili global rom
Global version.
Nosi u radnju gdje je kupljen.
djama

#8704 Re: Xiaomi mobiteli

Post by djama »

Xiaomi Redmi 7 ili Xiaomi Redmi S2 (Redmi Y2)...
nikakva pretjerana upotreba , surfanje i viber radi poziva nista vise
fortaleza

#8705 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

djama wrote:Xiaomi Redmi 7 ili Xiaomi Redmi S2 (Redmi Y2)...
nikakva pretjerana upotreba , surfanje i viber radi poziva nista vise
Radit ce ti oba ok za ono sto tebi treba, Redmi S2 iako je harverski slabiji je dobar telefon, upravo kucam s njega.

Al svejedno bi prije preporucio Redmi 7 ako nesto visa cijena nije problem, samo zbog toga sto S2 vrti 32-bitni OS na 64-bitnom procesoru te ce kad tad podrska za 32-bitne aplikacije izostati, vec ove godine pocinje.

Ja cu problem rjesiti custom romom, al i za to treba dodatno vremena izdvojiti.
i agree

#8706 Re: Xiaomi mobiteli

Post by i agree »

Kazu da je redmi 7 nasljednik s2 pa je nekako logicnije uzet noviji model.
Grom2017

#8707 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Grom2017 »

Da, da IQ MOBILE, odnio i ostavio. 24 mjeseca garancije dobio kad je kupljen.
Android Knego

#8708 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Android Knego »

Htio bih prvi put kupiti mobitel preko interneta. Dosad generalno nisam preko web-a kupovao ništa skuplje od 30 KM, ali kad sam detaljnije pogledao razliku u cijenama mislim da ima smisla i malo riziknuti... :D
Odlučio sam se za Redmi Note 7. Pročitao zadnjih 15-ak stranica ove teme i našao dovoljno imformacija. Dilema je jedino 3 ili 4 GB RAM-a. Ova jača verzija malkice prelazi onih "preporučenih" <300 KM cijene. Pa me u vezi toga zanimaju dvije stvari:
1. Koliko se carine plati na, recimo, 350 KM vrijednosti?
2. Na osnovu čega u Carini procjenjuju vrijednost mobitela? Da li prodavac obavezno šalje neki račun ili to ide na osnovu nečeg drugog? I šta ako prodavac na računu umanji vrijednost ispod realne?
zposao

#8709 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zposao »

Android Knego wrote:Htio bih prvi put kupiti mobitel preko interneta. Dosad generalno nisam preko web-a kupovao ništa skuplje od 30 KM, ali kad sam detaljnije pogledao razliku u cijenama mislim da ima smisla i malo riziknuti... :D
Odlučio sam se za Redmi Note 7. Pročitao zadnjih 15-ak stranica ove teme i našao dovoljno imformacija. Dilema je jedino 3 ili 4 GB RAM-a. Ova jača verzija malkice prelazi onih "preporučenih" <300 KM cijene. Pa me u vezi toga zanimaju dvije stvari:
2. Na osnovu čega u Carini procjenjuju vrijednost mobitela? Da li prodavac obavezno šalje neki račun ili to ide na osnovu nečeg drugog? I šta ako prodavac na računu umanji vrijednost ispod realne?
Pogledaj malo usporedbe na internetu, ja osobno mislim da se ne isplati kupovati verziju sa 4 gb rama jer Xiaomi ima preagresivan ram menadžment i jednako ubija pozadinske aplikacije i verzija sa 3 i sa 4 gb rama...
To je stvar ličnog izbora, ali ja nisam vidio nikakvu prednost modela od 4 gb.
To bi ti bio moj savjet
Android Knego

#8710 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Android Knego »

zposao wrote:
Android Knego wrote:Htio bih prvi put kupiti mobitel preko interneta. Dosad generalno nisam preko web-a kupovao ništa skuplje od 30 KM, ali kad sam detaljnije pogledao razliku u cijenama mislim da ima smisla i malo riziknuti... :D
Pogledaj malo usporedbe na internetu, ja osobno mislim da se ne isplati kupovati verziju sa 4 gb rama jer Xiaomi ima preagresivan ram menadžment i jednako ubija pozadinske aplikacije i verzija sa 3 i sa 4 gb rama...
To bi ti bio moj savjet
Želiš reći da je dovoljno 3 GB?
OK, hvala za preporuku.
i agree

#8711 Re: Xiaomi mobiteli

Post by i agree »

A kolko bi te izasao taj sto bi narucio sa recimo 3gb rama?
sabanss

#8712 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sabanss »

3 GB se može naći ispod 300 KM. Jedino je šteta što je i storage 32 GB vs 64 GB na jačoj verziji.
i agree

#8713 Re: Xiaomi mobiteli

Post by i agree »

Ako je razlika nekih 50-tak maraka barem ja licno nebi rizikovao.Evo sta se desi kad kupis kod nas,bezazleni update i telefon zablokira,sta ces ga vracat u kinu na popravak?Ovako odneses u radnju nek ima i godina garancije na makar taj software rahat si kolko tolko.
zposao

#8714 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zposao »

Android Knego wrote:
zposao wrote:
To bi ti bio moj savjet
Želiš reći da je dovoljno 3 GB?
OK, hvala za preporuku.
Moje mišljenje je da je za normalan rad na modernim mobitelima sasvim dovoljno 3gb rama.
Pogledaj uostalom ajfone i google pixele koliko imaju rama.

A sama količina ram memorije i ne znači puno, važno je kako je softver optimiziran.
Koliko sam uspio vidjeti na usporedbama na youtubeu, Redmi Note 7 verzija sa 4 i sa 4 gb rama skoro jednako rade, tj ne vidi se razlika u multitaskingu jer Xiaomi ima dosta agresivan ram menadzment. Tako da je moje misljenje da je pametnije kupiti 3 gb rama.

A prostor za pohranu se uvijek moze prosiriti micro sd karticama, bar one nisu vise foliko skupe.
wolfie

#8715 Re: Xiaomi mobiteli

Post by wolfie »

Gdje je najjeftinije kupiti Redmi (Note) 7 online?
diablobih

#8716 Re: Xiaomi mobiteli

Post by diablobih »

wolfie wrote:Gdje je najjeftinije kupiti Redmi (Note) 7 online?
aliexpress, ona goldway radnja.
wolfie

#8717 Re: Xiaomi mobiteli

Post by wolfie »

diablobih wrote:
Mnogo hvala.
sabanss

#8718 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sabanss »

155 USD je trenutno na Gearbestu - verzija sa 3 GB memorije
Android Knego

#8719 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Android Knego »

i agree wrote:Ako je razlika nekih 50-tak maraka barem ja licno nebi rizikovao.Evo sta se desi kad kupis kod nas,bezazleni update i telefon zablokira,sta ces ga vracat u kinu na popravak?Ovako odneses u radnju nek ima i godina garancije na makar taj software rahat si kolko tolko.
Slažem se da je gubljenje garancije nedostatak, ali razlika u cijeni je prevelika. Nisam detaljno gledao šta se tačno dobije (slušalice, zaštitno staklo itd.) u online i offline ponudi, ali koliko sam ja upratio razlika je 100-150 km (za model RN 7). Ispravite me ako griješim.
Android Knego

#8720 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Android Knego »

wolfie wrote:
diablobih wrote:
Mnogo hvala.
I mene ovo zanima.
sabanss wrote:155 USD je trenutno na Gearbestu - verzija sa 3 GB memorije
A je li jeftiniji Gearbest ili Aliexpress?
Android Knego

#8721 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Android Knego »

zposao wrote: Moje mišljenje je da je za normalan rad na modernim mobitelima sasvim dovoljno 3gb rama.
Pogledaj uostalom ajfone i google pixele koliko imaju rama.

A sama količina ram memorije i ne znači puno, važno je kako je softver optimiziran.
Koliko sam uspio vidjeti na usporedbama na youtubeu, Redmi Note 7 verzija sa 4 i sa 4 gb rama skoro jednako rade, tj ne vidi se razlika u multitaskingu jer Xiaomi ima dosta agresivan ram menadzment. Tako da je moje misljenje da je pametnije kupiti 3 gb rama.

A prostor za pohranu se uvijek moze prosiriti micro sd karticama, bar one nisu vise foliko skupe.
Hvala ti za objašnjenje. Uzimam za ženu, ona je manje zahtjevan korisnik pa sam i ja računao da bi 3 GB bilo sasvim dovoljno.
SONY_91

#8722 Re: Xiaomi mobiteli

Post by SONY_91 »

@Android Knego - Poslao sam ti pp. Ukoliko budeš imao dodatnih pitanja u vezi carine pitaj :D .
sabanss

#8723 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sabanss »

Android Knego wrote:
sabanss wrote:155 USD je trenutno na Gearbestu - verzija sa 3 GB memorije
A je li jeftiniji Gearbest ili Aliexpress?
Koliko vidim u pola dolara su :)
house MD

#8724 Re: Xiaomi mobiteli

Post by house MD »

Becky7 wrote:Ima li neko xiaomi mi 9, da li mu je dobra kamera, baterija? Kakva je opcenito kvaliteta vrijedili ga kupiti? Razmisljam izmedju njega i iphone 8 plus... :roll:
Koristim ga 10 dana. Veliki dio radnog vremena mi treba za komunikaciju (pozivi, viber, watsapp...) i opet mi navece ostane 40 - 50% baterije. Zub na ekranu ne smeta ni najmanje. O performansama nije potrebno ni pricati. Nisam mogao vjerovati da telefon moze biti ovako brz i fluidan...sad sam vec navikao :-D

KamerE fenomenalne!

Dvoumio sam se izmedju mi9 i f1 ali sam se odlucio za mi9 i ni najmanje se ne kajem.
Mala sova

#8725 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Mala sova »

Da li ko ima problema posle azuriranja na 9 pie, sa kamerom pre svega snimanjem videa. Gdje posle zaustavljanja snimka zaglavi kamera, a video se uopste ne snimi.
U pitanju je Redmi Note 5
Post Reply