PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
l33t

#8701 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by l33t »

rolltroll wrote:imam jedno pitanje, pa ko zna...
overclockao sam grafiku preko msi afterburnera, stabilnost testirao u valley-u i kombustoru. Kartica je stabilna i izvukao sam nevjerovatnih 30 fps u prosjeku. Međutim, problem ipak postoji a ogleda se igri FarCry 5 gdje se pojavuljuju velike narandžasto-žute tačke, kako bih objasnio...kao da stojite ispred vatre i vatra izbacuje one iskrice...Vraćanjem na tvornički clock, problem također nestaje. U igrama AC Origins i Forza Horizon 3 nema nikakvih problema, osim što je vidljiva razlika u performasama clockane grafike. Nemam još neku igru sad na kompu da probam, ali od ove tri samo na FC je ovaj problem...
Po mojoj logici u fc5 ti nije stabilan OC cim se javljaju artefakti; zasto to ne primjecujes u drugim igrama moze biti do % utlizacije gpu chipa u tim igrama... kad vec koristis msi afterburner upali OSD opcije za prikazivanje temp, OC, mem usage i mhz speed u afterburneru.

Naravno cudno da ti nije pokazivao nikakve artefakte u kombustoru a u fc5 jeste.
rolltroll

#8702 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

l33t wrote:
overclockao sam grafiku preko msi afterburnera, stabilnost testirao u valley-u i kombustoru. Kartica je stabilna i izvukao sam nevjerovatnih 30 fps u prosjeku. Međutim, problem ipak postoji a ogleda se igri FarCry 5 gdje se pojavuljuju velike narandžasto-žute tačke, kako bih objasnio...kao da stojite ispred vatre i vatra izbacuje one iskrice...Vraćanjem na tvornički clock, problem također nestaje. U igrama AC Origins i Forza Horizon 3 nema nikakvih problema, osim što je vidljiva razlika u performasama clockane grafike. Nemam još neku igru sad na kompu da probam, ali od ove tri samo na FC je ovaj problem...
Po mojoj logici u fc5 ti nije stabilan OC cim se javljaju artefakti; zasto to ne primjecujes u drugim igrama moze biti do % utlizacije gpu chipa u tim igrama... kad vec koristis msi afterburner upali OSD opcije za prikazivanje temp, OC, mem usage i mhz speed u afterburneru.

Naravno cudno da ti nije pokazivao nikakve artefakte u kombustoru a u fc5 jeste.
Po mojim dosadašnjim iskustvima s Kombustorom, on bi svaki problem u stabilnosti odmah javio..također na valleyu nema nikakvih problema.
stvar je u tome da sam zbog farcry-a nakon overclovkonga išao postepeno s downclockom tj vraćanjem grafike na tvorničke postavke i problem postoji sve dok je kartica imalo overclockovana. što se tiče OSDa, pravo da ti kažem zbog istog afterburner i koristim. Svi bitni parametri su uključeni. Fanove grafike sam ručno štimao i pri najvećem opterećenju ne prelazi 60 stepeni temperatura na čipu.

edit...ovo što sam rekao da problem postoji i kod postepenog vraćanja kartice na tvornički clock, iskrice na ekranu koje sam u prvom postu spominjao su obimom manje kako radim downclock, tj obimom veće i učestalije kako se clock čipa podiže...
aditon

#8703 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

mirzakaric2016 wrote:Koju stranicu biste preporucili za narudzbu komponenti recimo kuciste ili maticna? Da li amazon, gearbest, aliexpress, ebay dostavljaju u BiH i ako da koliko su pouzdani tj. da li posiljke stignu neostecene (ako moze misljenje od nekoga ko ima iskustva sa navedenim)? Hvala.
naručuješ tamo gdje je komponenta jeftinija prije svega. Pri tome ti narudžba ne smije biti preko 300 KM ukoliko nečeš da ti obračunaju i carinu na pošiljku. Rizik od oštečenja postoji tamam da ti pošiljka stiže s udaljenosti od 500 metara a ne hiljadama kilometara. Također postoje i mjere osiguranja za takve situacije. Također, kupujući na tim servisima moraš misliti na garanciju tj komponentu češ morati slati prodavcu ponovo poštom što je dodatni trošak uz to vjerovatno i duže čekaš na povrat zamjenske komponente. Najbitnije da, gdje god uzimao, obratiš pažnju na rejting prodavca.
l33t

#8704 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by l33t »

rolltroll wrote:
l33t wrote:

Po mojim dosadašnjim iskustvima s Kombustorom, on bi svaki problem u stabilnosti odmah javio..također na valleyu nema nikakvih problema.
stvar je u tome da sam zbog farcry-a nakon overclovkonga išao postepeno s downclockom tj vraćanjem grafike na tvorničke postavke i problem postoji sve dok je kartica imalo overclockovana. što se tiče OSDa, pravo da ti kažem zbog istog afterburner i koristim. Svi bitni parametri su uključeni. Fanove grafike sam ručno štimao i pri najvećem opterećenju ne prelazi 60 stepeni temperatura na čipu.

edit...ovo što sam rekao da problem postoji i kod postepenog vraćanja kartice na tvornički clock, iskrice na ekranu koje sam u prvom postu spominjao su obimom manje kako radim downclock, tj obimom veće i učestalije kako se clock čipa podiže...
Zanimljivo, jedino da je do igre probaj malo proogooglati za fc5...
triconja

#8705 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by triconja »

Eee raje, oso mi kompjuter izgleda, nesto sam gledo po web stranicama par prodavnica kompj. robe i vidim da je isti kompjuter ko moj 500 maraka i cini mi se da je cijena nerealna jer sam ovaj kompjuter kupio prije 10 godina za 1k. Isplati li se kupovat polovan kompjuter ili nov neki za 500 600 maraka? Sta je bolje u tom slucaju?
azdralovic

#8706 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by azdralovic »

triconja wrote:Eee raje, oso mi kompjuter izgleda, nesto sam gledo po web stranicama par prodavnica kompj. robe i vidim da je isti kompjuter ko moj 500 maraka i cini mi se da je cijena nerealna jer sam ovaj kompjuter kupio prije 10 godina za 1k. Isplati li se kupovat polovan kompjuter ili nov neki za 500 600 maraka? Sta je bolje u tom slucaju?
zavisi za sta ti treba...
ako ce nov od 500 maraka zadovoljiti tvoje potrebe naravno da je bolje nov...
ako hoces sto bolju konfiguraciju za sto manje para onda polovan naravno..
aditon

#8707 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

triconja wrote:Eee raje, oso mi kompjuter izgleda, nesto sam gledo po web stranicama par prodavnica kompj. robe i vidim da je isti kompjuter ko moj 500 maraka i cini mi se da je cijena nerealna jer sam ovaj kompjuter kupio prije 10 godina za 1k. Isplati li se kupovat polovan kompjuter ili nov neki za 500 600 maraka? Sta je bolje u tom slucaju?
đe ošo? :)
evo prelistaj zadnjih par stranica, neko je prodavao komp, jako lijepa konfiguracija a i cijena je realna, a što se polovnih stvari tiče to je uvijek mačak u vreći. Za 500-600 nečeš kupiti nov kompjuter ni za surfanje po internetu. Ako kupuješ polovno, gledaj da možeš istestirati komp prije kupovine, a posebno obratiti pažnju na diskove.
triconja

#8708 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by triconja »

aditon wrote:
đe ošo? :)
evo prelistaj zadnjih par stranica, neko je prodavao komp, jako lijepa konfiguracija a i cijena je realna, a što se polovnih stvari tiče to je uvijek mačak u vreći. Za 500-600 nečeš kupiti nov kompjuter ni za surfanje po internetu. Ako kupuješ polovno, gledaj da možeš istestirati komp prije kupovine, a posebno obratiti pažnju na diskove.
Cini mi se da je otislamaticna, probavo sam one quickfix fazone pa nista. Nosim ga sutra da vidim moze li se mozda izmjenit maticna, ako nista ne mogne onda cu nesto kupovat
triconja

#8709 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by triconja »

Koliko bi kostala npr. malo bolja konfiguracija? Ovaj trenutni je bio u u mozda 80% rangu kad se kupovo i moglo je bit 1k, jel se nesto drasticno promjenilo u medjuvremenu?
Averus

#8710 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

triconja wrote:Koliko bi kostala npr. malo bolja konfiguracija? Ovaj trenutni je bio u u mozda 80% rangu kad se kupovo i moglo je bit 1k, jel se nesto drasticno promjenilo u medjuvremenu?
Oh sweet summer child

Sad memoriju, grafičku i napojnu samo dobiješ za 1000KM :D
triconja

#8711 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by triconja »

Averus wrote:
triconja wrote:Koliko bi kostala npr. malo bolja konfiguracija? Ovaj trenutni je bio u u mozda 80% rangu kad se kupovo i moglo je bit 1k, jel se nesto drasticno promjenilo u medjuvremenu?
Oh sweet summer child

Sad memoriju, grafičku i napojnu samo dobiješ za 1000KM :D
Jaro necu kopat bitkoine ba :lol: :lol: :lol:
Averus

#8712 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

triconja wrote: Jaro necu kopat bitkoine ba :lol: :lol: :lol:
Neću ni ja, ali evo:

GTX1060 6G je oko 700KM zavisno od modela
8GB FuryX DDR4 je oko 150KM
Napojna iole da valja je 150KM i više

to ti je hilajda

Eh sad, možeš ti jeftinije proći, uzeti 1050 recimo
uzmeš ryzen
ali opet na kraju za 1000KM nećeš kupiti komp koji je ekvivalent onome kakav si mogao uzeti prije 10 godina za te pare
dzeko1

#8713 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Moze ici sa Ryzen varijantom i dosta jeftinije proci, sve zavisi od njegovih potreba. Ryzen 3 1200 npr je oko 200-220km nov, maticnih imas vec od 100-150km, 8gb ram 180km, gtx 1050ti oko 370, ssd ima 240gb kingston do 110-120km, kuciste i napojnu moze kupiti do 150 kvalitetno, jer ne treba jako napajanje za ovakav build recimo :D

Moze i opcija sa i3-8100 procesorom, ali mislim da je to skuplja varijanta :D
mirsek

#8714 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

Prvo da vidimo kakva je bila trenutna konfa koje ne radi.
@triconja mozes li navesti komponente iz trenutne konfiguracije i navedi za sta ti treba kompjuter tako da ti mozemo dati najbolju preporuku ?
Optimus09

#8715 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Optimus09 »

Kakav je kvalitet ovih ssd kingston 240 GB A400?
100 km cijena :?
triconja

#8716 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by triconja »

mirsek wrote:Prvo da vidimo kakva je bila trenutna konfa koje ne radi.
@triconja mozes li navesti komponente iz trenutne konfiguracije i navedi za sta ti treba kompjuter tako da ti mozemo dati najbolju preporuku ?
Intel core 2 duo e8400, 320 hdd, 4 gb ram, nvidia 9500 gt.

Ne igram nesto igre, rijetko kad da to cackam ali bih volio probati ove dx11 neke :D

Edit: maticna je asus p5kpl\1600
mirsek

#8717 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

triconja wrote:
mirsek wrote:Prvo da vidimo kakva je bila trenutna konfa koje ne radi.
Intel core 2 duo e8400, 320 hdd, 4 gb ram, nvidia 9500 gt.

Ne igram nesto igre, rijetko kad da to cackam ali bih volio probati ove dx11 neke :D

Edit: maticna je asus p5kpl\1600
https://www.olx.ba/artikal/28438540/gam ... tx-1050ti/
Evo, 650 KM polovno ali sa 12 mjeseci garancije, mozes se poigrati svih trenutnih igara na medium/high postavkama, dosta njih i na maximumu.
relevantan

#8718 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

Optimus09 wrote:Kakav je kvalitet ovih ssd kingston 240 GB A400?
Kvalitet je odličan, kupuj dok je povoljno. Cijene su im drastično pale u zadnjih godinu-dvije. U suštini je to sve u 5 deka osim Samsungovih SSD-ova, oni su baš top, ali i cijena im je veća.
Auuu pasha moi, pa ovo kod tebe core2duo :D To je nekad 2006 izašlo. Štošta se promijenilo za ovih 12 godina. Ova mašina što je mirsek postavio je odlična za ove pare. Iako polovna (osim grafičke) imat ćeš osjećaj da si sjeo iz S paketa u ISS Enterprise.
typeOnegative

#8719 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

rolltroll wrote:
l33t wrote:

Pretjerao si ocito sa Mhz-ima . Dok imas artefakte , pa makar i u jednoj igri OC nije stabilaN , ili kartica nema dovoljan napon za vise frekvencije . Jesi dizao power target na karici kad si radio OC ? Ako nisi , digni jer to je jako bitna stavka .
Ako ni to ne pomogne , moj ti je savjet da spustas po 5 - 10 Mhz , testiras u igri dok ne nađes stabilan u svim scenarijima .
I izbjegavaj przac kombustor , valley ili heaven su sasvim dovoljni ako vec zelis testirati .
Averus

#8720 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ok su, ali ti SSDovi kad se približiš 50% zauzetosti strašno gube na brzini, zato su tako jeftini.
Optimus09

#8721 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Optimus09 »

Averus wrote:
Ok su, ali ti SSDovi kad se približiš 50% zauzetosti strašno gube na brzini, zato su tako jeftini.
Nemam iskustva s tim pa i ne znam.
Na amazon.de 240 GB 45 eura,dok je 120 GB 28 eura :lol:
Averus

#8722 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Optimus09 wrote: Nemam iskustva s tim pa i ne znam.
Na amazon.de 240 GB 45 eura,dok je 120 GB 28 eura :lol:
Nemam ni ja direktno iskustvo, ali sam čitao dovoljno tuđih, plus recenzija... To ti dođe kao neki "budžetli" SSD, koji će def. biti brži od HDD-a, ali ipak nije Samsung EVO 960 :D

Ja kontam taj neki jeftiniji uzeti možda u budućnosti za neke igre koje imaju dug loading time. Ograničiš ga da koristi do 50% prostora i miran :)
triconja

#8723 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by triconja »

relevantan wrote:
Kvalitet je odličan, kupuj dok je povoljno. Cijene su im drastično pale u zadnjih godinu-dvije. U suštini je to sve u 5 deka osim Samsungovih SSD-ova, oni su baš top, ali i cijena im je veća.
Auuu pasha moi, pa ovo kod tebe core2duo :D To je nekad 2006 izašlo. Štošta se promijenilo za ovih 12 godina. Ova mašina što je mirsek postavio je odlična za ove pare. Iako polovna (osim grafičke) imat ćeš osjećaj da si sjeo iz S paketa u ISS Enterprise.
Stae ba, vrtio sam san andreas na ultrahigh, i neku igru wolverine nesta :lol:
boogy

#8724 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by boogy »

mirzakaric2016 wrote:Koju stranicu biste preporucili za narudzbu komponenti recimo kuciste ili maticna? Da li amazon, gearbest, aliexpress, ebay dostavljaju u BiH i ako da koliko su pouzdani tj. da li posiljke stignu neostecene (ako moze misljenje od nekoga ko ima iskustva sa navedenim)? Hvala.
Moja topla preporuka je https://www.computeruniverse.net/en/
Shop se nalazi u Njemačkoj, vrlo su profesionalni, dobiješ tracking broj, dostava je 30€ (naručio SSD ili Fractalovo kućište od 20 kg :mrgreen: )
Možeš doplatiti i premium pakovanje 4.20 €, onda ti još dodatno obezbjede - tipa u još jednu kutiju pa okolo stiropor ili karton sječeni.
Sad imaju baš dosta sniženja. Grafičke npr. 1060 6GB od 231€, a RX 580 8GB već od 226€.

Meni baš došlo Fractalovo kućište. Tražili mi na olx-u od 240 do 270 KM da nabave. Naručio od ovih, zajedno sa premium dostavom - donio poštar na vrata, ukupno 162 KM :-D

Gledam koliko je to jeftino za sastaviti tamo računar, evo na brzinu:

MSI A320M GRENADE - 39.41 €
AMD Ryzen 3 1200 - 68.82 €
Corsair 8GB DDR4 2666 - 64.62 €
WD Green SSD 120GB - 25.13 €
Seagate FireCuda SSHD 1TB - 52.02 €
XFX Radeon RX 580 GTS Black Edition 8 GB OC - 226.81 €
Be Quiet System Power 9 500W - 42.77 €
Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass - 50.34 €
----------------------------------------------------------
570 € = 1115 KM

Ista konfiguracija može ići i ispod 500 €, npr. sa jeftinijim kućištem, napajanjem, ssd i hdd. Siguran sam da bi kod nas bilo duplo skuplje.
febo_acm

#8725 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

a carina i porez?
Post Reply