Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#8676 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

DaCo_sa wrote:Porodih se i ja 08.05 na svijet dodje slatki djecacic od 3750 i 53 cm :D Porod carskim putem u spinalu i samo da kazem da je to nezaboravno iskustvo i moja preporuka za sve koje moraju na carski da biraju spinal :izet: Manekenko cestitam od srca , nek ti je djevojcica ziva i zdrava skupa sa svojim roditeljima :) Pitanje za mame , kako pomoci novorodjencetu sa problemom grceva ( vjetrovi i ucestala stolica praceni vriskom ) ? :(
Čestitke od srca. Na isti dan smo se porodile :)

Edit: Posto još uvijek i dojim i dajem dohranu, počeli smo našoj bebari prokuhavati i flasiranu vodu i kao da su se grčevi malo umanjili, ne znam. Ubacili smo čaj od kamilice ali ga ona izričito odbija uz strašno smijesne grimase. Jučer joj na foru dadosmo malo čaja od komoraca.

Ima tema za bebe, pa je bolje tamo pisati.
Last edited by manekenka u penziji on 20/05/2014 09:27, edited 1 time in total.
_turpija_

#8677 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _turpija_ »

manekenka u penziji wrote:Samo se ne sikiraj. Ja sam tako smireno otišla u bolnicu kad mi je pukao vodenjak, nista me nije iznerviralo. Cak ni auto koje nije htjelo upaliti :lol:
Muzu sam davala smjernice kako i sta da uradi, jer je on već počeo paniciti. Iskreno, ja sam cak osjetila i blagu euforiju kada mi je par dana prije izletio sluzavi čep, ustvari komad istog.
Sve ce biti dobro ako Bog da.

A ti ideš prirodno sa blizankama?
Nek ti je sa srećom!

Gdje nam je blondina? Možda se porodila :)
Ne znam jos uvjek, 33 nedelja sam, jedna je guzom okrenuta, jedna dubi na glavi, dr. mi nista nije jos odredjeno rekla, sad u toku sedmice idem na kontrolu pa ce mi valjda malo vise reci... Onako imam u glavi obje opcije, i da se se okrene prva beba i onda prirodno, i opciju carski... kako god neka me nervoza hvata, i ako se trudim da budem max pozitivna ... Nije me strah poroda, kao poroda samog znam da mora boliti i to je to....vjeruj vise me strah epiziotomije tog reckanja, kako u prirodnoj varijanti, tako i za carski :roll:

Ali opet je ono u glavi nek bebe izadju zive i zdrave pa *ebo mene ja cu se opraviti kad tad...
Mis mekinjas

#8678 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Ja kako vidim spinalni carski sve hvalimo. Zaista je super. :D

Cestitam novim mamama. Image
julisiz es grant

#8679 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

orange wrote:Jedno pitanje za doktora julisiza: da li miomektomija (uklonjen subserozni miom od 3.5 cm, radjena konverzija) moze biti indikacija za carski rez? Operacija je radjena prije tacno godinu dana a termin porodjaja bi mi trebao biti 27.-29.10.

Hvala :)
To zavisi od dubine do koje je miom "ušao" u zid materice. Što je veća dubina, veći je ožiljak, tj. zid materice na tom mjestu tanji i veća opasnost pucanja istog tokom trudova.
Kako se radi o subseroznom miomu, to znači da se nalazi na samoj površini materice. Nekada su takvi miomi na peteljci, te se prilikom njihovog skidanja zid materice minimalno ošteti, te carski rez, ako je sve drugo u redu, tada nije indiciran. Naravno, i subserozni miomi mogu da prodiru manje ili više duboko u zid materice, tako da bi u svakom slučaju trebalo konsultovati doktora koji je operisao, jer ako iko zna ove podatke, zna ih on, jer je jedini golim okom vidio stanje nakon otklanjanja mioma.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#8680 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ladyblue18 »

Prenosim sa teme o poplavama
Peryton_ wrote:Apel trudnicama.
Znaci , ja vas molim, pazite kako se ponasate do poroda.Sta to znaci ;

- piti iskljucivo flasiranu vodu, nikakvo prokuhavanje, nikakve bunarevi, česme, gradska, voda i slicno.
-hranu koju jedete, dobro skuhati, po mogucnosti u flasiranoj vodi, ako ne, onda nek se kuha dosta vremena
-salate, spinat, luk, jagode, rotkvice, persun, to preskociti do poroda
- ne hodati mjestima gdje je mulj
- po mogucnosti imati privatno mjesto gdje spavate, ako muz ide cistiti ulice, nek spava odvojeno od vas ili nek se riba dva sata sa CISTOM vodom.

Ovo sve zvuci smijesno, ali boli me briga, ja sam to morao napomenuti da me ne bi pekla savjest kasnije.
Zaraza trudnica bilo kojom bolescu u 60 % slucajeva zavrsava sa pobacajem, najgori je Hep E ( najgore prolaze trudnice ukoliko se zaraze ovom vrstom hepatitisa).
suspect_zero

#8681 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suspect_zero »

Novim mamama iskrene čestitke :) :kiss: :kiss: da budete zdrave i sretne sa svojim bebicama :)

Manekenko baš mi žao što si se napatila na porodu, ista sam ti tak'a bila :( ....al' to se fakat brzo zaboravi :)
orange

#8682 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

julisiz es grant wrote:
orange wrote:Jedno pitanje za doktora julisiza: da li miomektomija (uklonjen subserozni miom od 3.5 cm, radjena konverzija) moze biti indikacija za carski rez? Operacija je radjena prije tacno godinu dana a termin porodjaja bi mi trebao biti 27.-29.10.

Hvala :)
To zavisi od dubine do koje je miom "ušao" u zid materice. Što je veća dubina, veći je ožiljak, tj. zid materice na tom mjestu tanji i veća opasnost pucanja istog tokom trudova.
Kako se radi o subseroznom miomu, to znači da se nalazi na samoj površini materice. Nekada su takvi miomi na peteljci, te se prilikom njihovog skidanja zid materice minimalno ošteti, te carski rez, ako je sve drugo u redu, tada nije indiciran. Naravno, i subserozni miomi mogu da prodiru manje ili više duboko u zid materice, tako da bi u svakom slučaju trebalo konsultovati doktora koji je operisao, jer ako iko zna ove podatke, zna ih on, jer je jedini golim okom vidio stanje nakon otklanjanja mioma.
Hvala puno na objasnjenju doktore, posto je operaciju radio dr. Nakas u Opstoj, nadam se da cu uspjeti nekako izganjati da barem treci trimestar idem kod njega na preglede, pa cemo vidjeti sta ce on reci i kakvo je stanje. Za porod, ko se potrefi...
U principu nisam opterecena time, bice kako dragi Bog odredi, ako bude trebao carski ok idemo na carski, ako bude moglo prirodno, super... Posto smo je prilicno dugo cekali, potpuno mi je svejedno kako ce beba doci na svijet, samo nek je zivo i zdravo i da sve prodje u redu... :)
blondina

#8683 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Ja se jos uvijek nisam porodila drage moje :) ,danas bila na kontroli,kaze doktor otvorena 2-3cm,beba 3500g i preporucio me za gel.Može li mi ovaj nas fini doktor reci nesto vise o tome.Pošto sam prvorotka,nekako me strah.Termin mi je bio juce ali eto mala nece van.Kaze doktor s obzirom na moju visinu bilo bi mi se teze poroditi ako budem cekala jer ce beba biti teza,ja sam visoka 154cm
orange

#8684 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

sretno blondina, cekamo te s lijepim vijestima ako Bog da sto prije! :thumbup:
šatirana_ljubičica

#8685 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by šatirana_ljubičica »

Izvinjavam se što ću malo odstupiti od teme, ali s obzirom da se doktoru ne može poslati pp...

Molim vas, poštovani doktore za mišljenje: imam cijeli dan kontrakcije maternice, tj.bolove koji podsjećaju na rastezanje maternice (kako mi je tad rečeno) kada sam bila u trudnoći.Sada nisam trudna, ali bolovi su isti samo možda manjeg inteziteta,malo manjeg.
Zanima me je li to normalno s obzirom da sam se porodila prije više od godinu dana i imala sam skoro menstruaciju.

Hvala na odgovoru!
Sanda88

#8686 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sanda88 »

pitanje za trudnjace: znate li gdje u sarajevu kupiti 'cod liver oil' i folate (od metafolina, solgarov)??
hvala :D
julisiz es grant

#8687 Re: Trudnjače i porodilje online

šatirana_ljubičica wrote:Izvinjavam se što ću malo odstupiti od teme, ali s obzirom da se doktoru ne može poslati pp...

Molim vas, poštovani doktore za mišljenje: imam cijeli dan kontrakcije maternice, tj.bolove koji podsjećaju na rastezanje maternice (kako mi je tad rečeno) kada sam bila u trudnoći.Sada nisam trudna, ali bolovi su isti samo možda manjeg inteziteta,malo manjeg.
Zanima me je li to normalno s obzirom da sam se porodila prije više od godinu dana i imala sam skoro menstruaciju.

Hvala na odgovoru!
Ne znam kakav je bio porod. Ako je bio carski (ili ako je blo ikakve druge operacije na stomaku) bolovi mogu biti od priraslica. Da li je bilo problema sa upalama jajnika ranije, sa endometriozom?
julisiz es grant

#8688 Re: Trudnjače i porodilje online

blondina wrote:Ja se jos uvijek nisam porodila drage moje :) ,danas bila na kontroli,kaze doktor otvorena 2-3cm,beba 3500g i preporucio me za gel.Može li mi ovaj nas fini doktor reci nesto vise o tome.Pošto sam prvorotka,nekako me strah.Termin mi je bio juce ali eto mala nece van.Kaze doktor s obzirom na moju visinu bilo bi mi se teze poroditi ako budem cekala jer ce beba biti teza,ja sam visoka 154cm
Kada planira staviti gel? Obzirom da je termin bio tek juče, treba provjeriti stanje plodove vode, tj njenu količinu. Naravno, ja imam stav kako postupati u ovakvim slučajevima, naravno sa osloncem u nauci i nekakvom iskustvu: ukoliko prođe termin, sa indukcijom poroda treba čekati do 2 sedmice od termina, ako su ispunjena ova tri uslova: 1. da je stvarno to termin, tj. da trudnoća od početka nije bila manja nego što ukazuje datum zadnjeg menzesa, što nije rijedak slučaj, 2. da CTG (koji treba raditi svaka 2-3 dana nakon termina) ne pokazuje znake ugroženosti čeda i 3. da je količina plodove vode (prati se ultrazvukom) i njena boja (amnioskopijom) uredna.
granita

#8689 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Sanda88 wrote:pitanje za trudnjace: znate li gdje u sarajevu kupiti 'cod liver oil' i folate (od metafolina, solgarov)??
hvala :D
Biljna apoteka u Merkatoru na Dobrinji. Prizemlje, odmah pored Imteca.
šatirana_ljubičica

#8690 Re: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Izvinjavam se što ću malo odstupiti od teme, ali s obzirom da se doktoru ne može poslati pp...

Hvala na odgovoru!
Ne znam kakav je bio porod. Ako je bio carski (ili ako je blo ikakve druge operacije na stomaku) bolovi mogu biti od priraslica. Da li je bilo problema sa upalama jajnika ranije, sa endometriozom?

Porod je bio prirodan, bez poteškoća, vrlo lagan hvala Bogu.Nalazi nakon poroda su bili uredni.Nikada nisam imala upalu jajnika ni slične simptome.Također nisam imala endometriozu niti simptome koji bi upućivali na nju.
Nisam napomenula da sam ovih dana u plodnim danima...možda ima neke veze.
Hvala doktore.
Iskoristiću priliku da ovim putem Vam se zahvalim za prisustvo na temi, ono zaista ima višestruk značaj!
julisiz es grant

#8691 Re: Trudnjače i porodilje online

Da, vjerovatno je bol od ovulacije, što bi Nijemci rekli "mittelschmertz".
šatirana_ljubičica

#8692 Re: Trudnjače i porodilje online

Hvala!

Nisam znala da ovako može boljeti ovulacija, pa sam se malo uspaničila :-)
blondina

#8693 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

julisiz es grant wrote:
blondina wrote:Ja se jos uvijek nisam porodila drage moje :) ,danas bila na kontroli,kaze doktor otvorena 2-3cm,beba 3500g i preporucio me za gel.Može li mi ovaj nas fini doktor reci nesto vise o tome.Pošto sam prvorotka,nekako me strah.Termin mi je bio juce ali eto mala nece van.Kaze doktor s obzirom na moju visinu bilo bi mi se teze poroditi ako budem cekala jer ce beba biti teza,ja sam visoka 154cm
Kada planira staviti gel? Obzirom da je termin bio tek juče, treba provjeriti stanje plodove vode, tj njenu količinu. Naravno, ja imam stav kako postupati u ovakvim slučajevima, naravno sa osloncem u nauci i nekakvom iskustvu: ukoliko prođe termin, sa indukcijom poroda treba čekati do 2 sedmice od termina, ako su ispunjena ova tri uslova: 1. da je stvarno to termin, tj. da trudnoća od početka nije bila manja nego što ukazuje datum zadnjeg menzesa, što nije rijedak slučaj, 2. da CTG (koji treba raditi svaka 2-3 dana nakon termina) ne pokazuje znake ugroženosti čeda i 3. da je količina plodove vode (prati se ultrazvukom) i njena boja (amnioskopijom) uredna.
Trebali bi mi gel staviti u petak,to ce biti 4.dan od termina.CTG radim svaki dan,i danas je bio dobar a juce nije morala sam ga ponoviti jos jednom.Plodove vode ima dovoljno,posteljica je zrela,otvorena sam 2-3 cm..i doktor mi preporucuje gel iz razloga sto je i beba krupna s obzirom na moju visinu.Pa me starh da taj gel ne izazove kakve komplikacije,ni sama ne znam sta cu.
Jer su mi kad sam usla u 9. mjesec dva doktora rekla da cu se poroditi prije termina,kad ono gle cuda prođe termin :)
Oslobodjenje

#8694 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Oslobodjenje »

Ako je sve OK, stvarno ne znam zašto doktori insistiraju na gelu i indukovanom porodu. Ja sam se porodila 10 dana nakon termina (utvrđen prema začeću, ne prema zadnjoj menstruaciji). Ali sam zato u tih 10 dana 3 puta radila amnioskopiju, ctg svaki dan (nekad sam ga znala ponoviti i nekoliko puta, jer jednostavno beba je ili spavala ili se nije dobro namjestila za pregleda)...Hodala otvorena 2 cm danima....I dokorica je čekala da počne prirodni porod. A da još naglasim da je bebač rođen poprilično krupan - 4 kg i 300 + 56 cm dug...Doduše, i ja sam gabaritna, 180 cm :lol:
julisiz es grant

#8695 Re: Trudnjače i porodilje online

Oslobodjenje wrote:Ako je sve OK, stvarno ne znam zašto doktori insistiraju na gelu i indukovanom porodu. Ja sam se porodila 10 dana nakon termina (utvrđen prema začeću, ne prema zadnjoj menstruaciji). Ali sam zato u tih 10 dana 3 puta radila amnioskopiju, ctg svaki dan (nekad sam ga znala ponoviti i nekoliko puta, jer jednostavno beba je ili spavala ili se nije dobro namjestila za pregleda)...Hodala otvorena 2 cm danima....I dokorica je čekala da počne prirodni porod. A da još naglasim da je bebač rođen poprilično krupan - 4 kg i 300 + 56 cm dug...Doduše, i ja sam gabaritna, 180 cm :lol:
Doktor je par postova iznad detaljno napisao koji je stav nauke kada se radi o indukciji poroda kod prenešenosti, tako da ne znam ko to insistira na čemu.
Svaki slučaj treba posmatrati odvojeno. Ima trudnoća koje treba završiti kada se uđe u 9. mjesec, a prije navršenih 40 sedmica (tj prije "termina"), kao što je npr. kod dijabetesa. Naravno, ljekar uvijek mora trudnici objasniti zbog čega namjerava nešto poduzeti, baš da bi se izbjeglo uvjerenje da neko insistira na nečem samo "for the hell of it".
TotalnoNebitno

#8696 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

Je li iko pio Legofer sirup u trudnoci i koliko? Za odrasle pise 15-30 ml dnevno, ali nesto mi to puno :S
safran

#8697 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

TotalnoNebitno wrote:Je li iko pio Legofer sirup u trudnoci i koliko? Za odrasle pise 15-30 ml dnevno, ali nesto mi to puno :S
Tako piše, znači da ti je to doza. Da li ti je preporučeno istovremeno uzimanje i vit C i B12? Mada pretpostavljam da uzimaš nešto kao Prenatal. Svakako bi uz Fe trebala uzimati i vit C radi resorpcije. Višak se ispiški tako da nije problem.
TotalnoNebitno

#8698 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

safran wrote:
TotalnoNebitno wrote:Je li iko pio Legofer sirup u trudnoci i koliko? Za odrasle pise 15-30 ml dnevno, ali nesto mi to puno :S
Tako piše, znači da ti je to doza. Da li ti je preporučeno istovremeno uzimanje i vit C i B12? Mada pretpostavljam da uzimaš nešto kao Prenatal. Svakako bi uz Fe trebala uzimati i vit C radi resorpcije. Višak se ispiški tako da nije problem.
Uzimam Prenatal, nista vise. I Mg.
_turpija_

#8699 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _turpija_ »

Pozz..
Jel neka od vas trudnica ili mama imala napade panike, i ako jestr kako ste ih rijesavali?

33 sedmica sam, blizanci, stvarno sam ko lopta i pravo slabo spavam, taman kad se namjestim ono moram u wc i tako po citavu noc..

Eh u ponedeljak , a evo i nocas se tako iz cista mira probudim uz nenormalno lupanje srca,ne mogu da disem, mokra ko cep, sa nekakvim strahom, Boze sacuvaj i to traje i po sat vremena. Ni u pon. , a ni nocas vise nisam uspjela zaspati..

Nikad niisam imala problema vida depresije ili tako
nesto, ali ovo je ubitacno po moju psihu..

Eto ja vam se izjadala, sta da radim? U pon. cu tek na konrolu, pa ne znam sta da radim..
manekenka u penziji

#8700 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Dok ne odgovori neko kompetentan ja cu ti savjetovati apaurin od 2mg. Ne može naškoditi bebama a tebe ce smiriti koliko-toliko.
Post Reply