Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#8676 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Naravno da sam cuo za sve. I koristio, a i sad ponekad koristim, zavisno gdje i sta hocu. Ali - ni to nije 100% anonimno ba. Ne budite djeca. :D
Jedino sto te zaista moze sakriti su djidje poput LineMile-a. U dzep, prikaci se negdje na public, i onda si safe.

Postoje i neke druge varijante, a koje ne ukljucuju nikakve ekterne stvari negdje, ala proxy servisi, ili cloud i sl., ali - ovo su varijante ako se radi negdje neki belaj, pa da se, u slucaju kucanja murije na vrata, na masini ne moze dokazati da je radjeno s nje. Tipa HDDSNCH, MACH i sl. ;)
Last edited by Dozer on 27/11/2018 16:30, edited 3 times in total.
zforumas

#8677 Re: Bitcoins

Post by zforumas »

MaxPayne wrote:
Dozer wrote:Ma naravno. Cim si konektovan na internet - nema vise anonimnosti. To je jasno svakome ko zna iole nesto o racunarima i internetu.

Moze se tu raditi svasta nesto po pitanju maskiranja i sakrivanja tragova, ali to je s Win 10 otislo u sferu pod nazivom "gubljenje vremena".
Nisi čuo za VPN,customed tailored linux,virtualna i fizička izolacija sa cloud anonimnim serverima,itd :wink:
Ja i? Sta ces kad narucis nesto preko neta? Ili zelis reci ds nikad nisi nista narucio?
Ovo gore nabrojano ti sluzi samo da sam sebe tjesis. Kao kad kljuc od ulaznih vrata ostavis pod otirac.
Sanjarko

#8678 Re: Bitcoins

Post by Sanjarko »

Ja sam negdje i pisao da se internet mozda kontrolise, tako nesto. Jer jb-ga ko ga je izmislio trebao bi ga valjda moci i mozda kontrolisati itd.

On topic Fatcom ili kako se zove vec ova KV danas pala za mislim oko 15% ali izgleda je trend rasta nje. Padne pa isto toliko ili cak vise poraste.
MaxPayne

#8679 Re: Bitcoins

Post by MaxPayne »

zforumas wrote:
MaxPayne wrote:
Dozer wrote:Ma naravno. Cim si konektovan na internet - nema vise anonimnosti. To je jasno svakome ko zna iole nesto o racunarima i internetu.

Moze se tu raditi svasta nesto po pitanju maskiranja i sakrivanja tragova, ali to je s Win 10 otislo u sferu pod nazivom "gubljenje vremena".
Nisi čuo za VPN,customed tailored linux,virtualna i fizička izolacija sa cloud anonimnim serverima,itd :wink:
Ja i? Sta ces kad narucis nesto preko neta? Ili zelis reci ds nikad nisi nista narucio?
Ovo gore nabrojano ti sluzi samo da sam sebe tjesis. Kao kad kljuc od ulaznih vrata ostavis pod otirac.
nisam ulazio u transakcije,već na generalnu tvrdnju da nema više anonimnosti
512MB

#8680 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Dozer wrote:Kako nije ba...? Exchange transakcije su anonimne, ali samo s traderskog gledista jer na portalima ne vidis od koga si kupio ili kome si prodao, odnosno s kim si razmijenio. U pozadini, naravno, vlasnicima portala niko nije anoniman.

A blockchain se upravo i hvali anonimnoscu, zar ne? Znajuci gornje, ovo je zapravo - laz. Pogotovo kada se dodje u fazu unovcavanja preko banaka.
Ali, hebo aMonimnost, dje su pare ba :D
Ne, blockchain se hvali sa tim da je sve transparentno i da je svaka transakcija javna. To je prava prednost blockchaina (GDPR itd). Ja u sustini mogu svaku transakciju tvog walleta pratit, problem je da ne znam ciji je wallet jer je svaki wallet registriran pod pseudenimom.
Sanjarko

#8681 Re: Bitcoins

Post by Sanjarko »

Samo da se zna ne mislim da citav internet kontrolisu, nadziru itd., ali dio interneta i to dobar dio moguce. Barem sto se tice vidljivog kojeg vecina nas duduka koristi. Za deep i dark neznam.
Sanjarko

#8682 Re: Bitcoins

Post by Sanjarko »

Nego imate li sem u ovo ulozeno, ulozeno u nesto opipljivije. Znate kako ono kazu...
512MB

#8683 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Vizionar 1985 wrote:Nego imate li sem u ovo ulozeno, ulozeno u nesto opipljivije. Znate kako ono kazu...
Imam ja, proje dvi godine kupio zeni silikonske :mrgreen:
zforumas

#8684 Re: Bitcoins

Post by zforumas »

512MB wrote:
Vizionar 1985 wrote:Nego imate li sem u ovo ulozeno, ulozeno u nesto opipljivije. Znate kako ono kazu...
Imam ja, proje dvi godine kupio zeni silikonske :mrgreen:
Pics or it didn't happen :mrgreen:
phillie

#8685 Re: Bitcoins

Post by phillie »

hahahaha
Dozer

#8686 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

512MB wrote:
Dozer wrote:Kako nije ba...? Exchange transakcije su anonimne, ali samo s traderskog gledista jer na portalima ne vidis od koga si kupio ili kome si prodao, odnosno s kim si razmijenio. U pozadini, naravno, vlasnicima portala niko nije anoniman.

A blockchain se upravo i hvali anonimnoscu, zar ne? Znajuci gornje, ovo je zapravo - laz. Pogotovo kada se dodje u fazu unovcavanja preko banaka.
Ali, hebo aMonimnost, dje su pare ba :D
Ne, blockchain se hvali sa tim da je sve transparentno i da je svaka transakcija javna. To je prava prednost blockchaina (GDPR itd). Ja u sustini mogu svaku transakciju tvog walleta pratit, problem je da ne znam ciji je wallet jer je svaki wallet registriran pod pseudenimom.
Pa to ti i govorim. Transakcije su anonimne traderima, ali identitet je poznat vlasnicima portala. Dakle - nisi zaista anoniman. U slucaju bilo cega svaka vlada ili policijska agencija moze doci do tvojih licnih podataka za 2 min. :D

A internet ne da se prati i nadzire, nego postoje centri kroz koje prolazi i koji memorisu svaki klik i slovo koje napravi i unese bilo ko od nas na bilo cemu. Znam za 3 takva centra, a koji su medjusobno povezani. Jedan u USA, drugi u Kini, treci u Rusiji. Ta 3 cvorista sniffaju bukvalno kompletan svjetski internet. Pa poznato je da masa firmi i njihovih "anonimnih" servera zapravo pripadaju raznim vladinim agencijama i da im je jedina svrha kontrola "anonimnog" saobracaja i korisnika, jer se polazi od toga da onaj ko se krije - ima i nesto da sakrije. :D
Opremljeni su sa po par hiljada uvezanih servera (radi se bukvalno o hiljadama kvadrata prostora) koje kontrolisu super racunari.
NatGeo je nedavno prikazivao dokumentarac o tom americkom centru, a tema je bila upravo anonimnost na internetu.
shiljak

#8687 Re: Bitcoins

Post by shiljak »

Možeš neku x anonimnu valutu poslat više puta na drugi račun, a niko neće skontat da si tom istom slao. Koliko znam u tome je caka :D
Dok kod valuta koje nisu anonimne, šalješ mu na istu adresu i zna se da si istom poslao. Kod eth-a se može napraviti više adresa pa da se čini da šalješ nekom drugom, ali ko hoće može skontat da se radi o istom računu.
Exchange nema veze s tim, oni će svakako znat šta si radio.. možda neki decentralizovani exchange da se koristi
Dozer

#8688 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

I, kao sto sam vec ranije predvidio, nazalost, to se pocinje i desavati...
Za nas u BiH, Binance zatvara vrata radi AML/KYC policyja...
Dear user,

Due to recent updates to our Terms of Use, we regret to inform you that we are unable to provide our services to you going forward. If you have not read our Terms of Use , we highly recommend you do so. Binance remains extremely thankful for your support.

Regards
Binance Team
Uskoro ocekujem i da nam kartice prestanu vaziti izvan BiH, na bankomatima, u prodavnicama, itd... Zivi bili, pa vidjeli.
shiljak

#8689 Re: Bitcoins

Post by shiljak »

Ja još ništa nisam dobio. Zar binance ima i debitne kartice..
seln

#8690 Re: Bitcoins

Post by seln »

Evo, poceo je rasti.... kupujte dok nije nestalo!

Image
512MB

#8691 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

seln wrote:Evo, poceo je rasti.... kupujte dok nije nestalo!

Image
Kupuje se kad pada, ne kad raste :mrgreen:

Al vidim i Seln poceo pratit kripto zbivanja :thumbup:
512MB

#8692 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Dozer wrote:I, kao sto sam vec ranije predvidio, nazalost, to se pocinje i desavati...
Za nas u BiH, Binance zatvara vrata radi AML/KYC policyja...
Dear user,

Due to recent updates to our Terms of Use, we regret to inform you that we are unable to provide our services to you going forward. If you have not read our Terms of Use , we highly recommend you do so. Binance remains extremely thankful for your support.

Regards
Binance Team
Uskoro ocekujem i da nam kartice prestanu vaziti izvan BiH, na bankomatima, u prodavnicama, itd... Zivi bili, pa vidjeli.
Jebes binance, kod mene moRete kupit sta vam srce zeli :mrgreen:
phillie

#8693 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Provizija - sitnica :D :D :D

Sto se tice binance, cini mi se da je i Srbija u istoj situaciji, jer su se i clanovi iz Srbije zalili da ce binance prestati poslovati sa njima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8694 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Dnevna špekulacija :oops:
shiljak

#8695 Re: Bitcoins

Post by shiljak »

Po ovom poređenju naglo je palo (ili će još malo) i onda se vraća :D
Isto izgleda, držalo se na nekom kursu ko sad na 6k i onda naglo palo. Još samo da se vrati :-D

Image
512MB

#8696 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

phillie wrote:Provizija - sitnica :D :D :D
Bagatela, sto bi rekli kinezi :mrgreen:
phillie

#8697 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Jedna črvena :D
512MB

#8698 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Ha sta je navalio narod da kupuje vela havle :-)
mO k3

#8699 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

Image

:mrgreen: slijedi nam .. :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#8700 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Decembarsko ludilo :?
Nemam ništa protiv da se ponovi decembar od prošle godine :D
Post Reply