Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ci-Nick

#8651 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote:Samo malo vise optimizma i manje a priori negativnosti. Pitali smo se i kako cemo sa auto-putem kroz grad, pa evo koliko vidim kad dodjem, dobro to ide :thumbup:
Ja nerado vozim GGM-om jer ljudi još uvijek ne znaju i ne razmišljaju. Jučer vozim pored Željezare prema Expresu, tip iza mene sa sivom alfom svira,.. hoće da mu se sklonim na desnu traku. :shock: Uz to vozio sam skoro 70 kmh. A najmrže mi je kad mi npr. u kružnom na Mokušnicama sa desne trake presječe put i skrene niz Talića brdo. Trebalo bi osim ovih oznaka na cesti koje su se već izbrisale postaviti i table da je desna traka za desno i pravo a lijeva za pravo i lijevo. Ovako u kružnom uvijek moraš prebaciti nogu na kočnicu.
kurty

#8652 Re: Zeničani

Post by kurty »

ma narod opcenito nema zivaca...
svaki dan neko sa autom uleti u frisak beton... juce je bio drugi put da ga moramo cupati skipom... i svi krivi, a frajer prosao kroz pet zabrana, i izmedju deset blokada...
par puta do sada mi cupali armaturu iz betona... i meni je najmanja steta u tih 50, 100, 200 kg armature, ali onda sutra imam pet puta tezi posao... na biciklistickoj stazi, na nagibnom betonu, pola zenickih parova se potpisalo i haos mi napravili... o ivicnjacima i hodanju po njima da ne pricam...
eno pogledajte po trimerskim ivicnjacima, koliko su ugazeni i shandreni...
i vidis na ljudima da su "prazni"... zagledani negdje u daljinu
jbg...

p.s. bato i ostali, nula ste od domacina..... haj ostali ok, ali bata obeca vopi, pa ni njega ni vopija...
nadžak

#8653 Re: Zeničani

Post by nadžak »

Ci-Nick wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Samo malo vise optimizma i manje a priori negativnosti. Pitali smo se i kako cemo sa auto-putem kroz grad, pa evo koliko vidim kad dodjem, dobro to ide :thumbup:
Ja nerado vozim GGM-om jer ljudi još uvijek ne znaju i ne razmišljaju. Jučer vozim pored Željezare prema Expresu, tip iza mene sa sivom alfom svira,.. hoće da mu se sklonim na desnu traku. :shock: Uz to vozio sam skoro 70 kmh. A najmrže mi je kad mi npr. u kružnom na Mokušnicama sa desne trake presječe put i skrene niz Talića brdo. Trebalo bi osim ovih oznaka na cesti koje su se već izbrisale postaviti i table da je desna traka za desno i pravo a lijeva za pravo i lijevo. Ovako u kružnom uvijek moraš prebaciti nogu na kočnicu.
Pa i treba da voziš desnom trakom, sa pravom ti je frajer i svirao ako si ovo što si doživio dobro opisao. Po pravilu se vozi prvom slobodnom desnom trakom koja nije zakrčena vozilima u koloni. Tako piše u zakonu.
I jest bezveze kad bez ikakvog razloga voziš lijevom trakom a onaj iza tebe treba da te pretiče desnom trakom. Nebitno sad koja je brzina u pitanju, može ti npr naići vozilo pod rotacijom koje ima pravo prekoračenja brzine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8654 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kurty wrote:ma narod opcenito nema zivaca...
svaki dan neko sa autom uleti u frisak beton... juce je bio drugi put da ga moramo cupati skipom... i svi krivi, a frajer prosao kroz pet zabrana, i izmedju deset blokada...
par puta do sada mi cupali armaturu iz betona... i meni je najmanja steta u tih 50, 100, 200 kg armature, ali onda sutra imam pet puta tezi posao... na biciklistickoj stazi, na nagibnom betonu, pola zenickih parova se potpisalo i haos mi napravili... o ivicnjacima i hodanju po njima da ne pricam...
jbg...

p.s. bato i ostali, nula ste od domacina..... haj ostali ok, ali bata obeca vopi, pa ni njega ni vopija...
Ma kad vidis komentare, pa cak i ovdje na forumu, dodjes do zakljucka da nama ne treba nista ni graditi, ni obnavljati, treba nas pustiti da crknemo u sopstvenom smardu. Tipicno "Zaobidji me" razmisljanje. A to unistavanje je posebna prica. :run:

P.S. Vrlo rado bih te ugostio i ozbiljno sam mislio, ali nazalost nisam dolazio nikako ovih dana u Zenicu :roll:
Ci-Nick

#8655 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

nadžak wrote:
Ci-Nick wrote:
Pa i treba da voziš desnom trakom, sa pravom ti je frajer i svirao ako si ovo što si doživio dobro opisao. Po pravilu se vozi prvom slobodnom desnom trakom koja nije zakrčena vozilima u koloni. Tako piše u zakonu.
I jest bezveze kad bez ikakvog razloga voziš lijevom trakom a onaj iza tebe treba da te pretiče desnom trakom. Nebitno sad koja je brzina u pitanju, može ti npr naići vozilo pod rotacijom koje ima pravo prekoračenja brzine.
Griješiš ! GGM je isto što i vožnja Sarajevom.
Svakih 200 metara imaš kružni tok ( skretanje lijevo ) ili desno i kako bi se ti prebacio sa desne u lijevu i skrenuo ?
To su trake iste vrijednosti i možeš da voziš kojom hoćeš, tj da se na vrijeme prebaciš na odgovarajuću.
Uz to na desnoj traci je bilo auta koja su se uključila iz pravca kanala i sa Hifa benzinske pumpe. Čak je logičnije voziti lijevom i ostaviti slobodna uključenja. Npr kad ideš iz pravca Bojinog prema Mokušnicama svi piče desnom i ne možeš se uključiti a lijeva zjapi prazna.
Last edited by Ci-Nick on 17/03/2016 10:09, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8656 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Kako isto voznja Sarajevom?
Ci-Nick

#8657 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote:Kako isto voznja Sarajevom?
Isto kad sa Stupa pičiš prema gradu.
Ograničenje 60 i držiš se svoje trake i prebacuješ u drugu ukoliko je slobodna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8658 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ci-Nick wrote: Isto kad sa Stupa pičiš prema gradu.
Ja koliko sam vidio na GGM-u imas 2 trake, a u Sarajevu 3 ili 4.

Dakle, vozi se desnom trakom, lijeva je preticajna i u nju se prestrojavas prije kruznog toka ako ti nije namjera iskljucenje na prvom izlazu ili drugom (jer su u Zenici tako oznaceni).

U Sarajevu je skroz druga situacija.
Ci-Nick

#8659 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote:
Ci-Nick wrote: Isto kad sa Stupa pičiš prema gradu.
Ja koliko sam vidio na GGM-u imas 2 trake, a u Sarajevu 3 ili 4.

Dakle, vozi se desnom trakom, lijeva je preticajna i u nju se prestrojavas prije kruznog toka ako ti nije namjera iskljucenje na prvom izlazu ili drugom (jer su u Zenici tako oznaceni).

U Sarajevu je skroz druga situacija.
Znači svi trebaju voziti desnom trakom ?
A da li možeš da voziš desnom trakom ako u 2,5 km imaš osam kružnih tokova i da li možeš u 200 metara ( od jednog do drugog kružnog toka ) da se prebaciš iz lijeve u desnu i opet se vratiš u lijevu ukoliko ćeš na sljedećem kružnom toku skrenuti lijevo ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8660 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ci-Nick wrote: Znači svi trebaju voziti desnom trakom ?
A da li možeš da voziš desnom trakom ako u 2,5 km imaš osam kružnih tokova i da li možeš u 200 metara ( od jednog do drugog kružnog toka ) da se prebaciš iz lijeve u desnu i opet se vratiš u lijevu ukoliko ćeš na sljedećem kružnom toku skrenuti lijevo ?
To je sad do broja kruznih tokova, koji ni meni nije jasan.
nadžak

#8661 Re: Zeničani

Post by nadžak »

Ne znam što se uvijek komplikuje stvar.

Gdje je bila nekad klasična raskrsnica sad je kružni i neka je, bolja je i sigurnija takva nego ona klasična. Nije džaba izmišljena.

Šta je trebalo uradit? Ukinut raskrsnicu i bočne ulice da bi dobili pistu od 5 kilometara? Dajte..

Ovo za vožnju kroz trake je sasvim jednostavno što se tiče propisa. Vozi se desnom! Kad treba da se prestrojiš ideš blagovremeno i bezbjedno u traku koja je predviđena. S obzirom na gužvu i broj vozila prilagođavaš se situaciji.

Kad voziš desnom i vozilo se ispred tebe uključuje sa desne sporedne ceste onda se prebaciš bezbjedno u lijevu i propičiš pored vozila koje se tek uključilo i onda se opet vratiš u desnu ako je bezbjedno. To se radi svugdje u svijetu po autoputevima. Vidiš iza sebe fino da se ljudi prebace u lijevu da ti uđeš. AKo ne može, onda čekaš, logično!
Ci-Nick

#8662 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote:
Ci-Nick wrote: Znači svi trebaju voziti desnom trakom ?
To je sad do broja kruznih tokova, koji ni meni nije jasan.
Da navedenu situaciju još bolje opišem pa će stvar biti jasnija.
Vozim iz kružnog kod Ugostiteljske škole lijevom trakom, na desnoj neka žena koja vozi sporo, na uključenju sa kanala se uključuje taj sa alfom, vozim dakle minimalno 60 kmh, istovremeno se uključuje i auto sa benzinske Hifa i ovaj sa alfom ga valjda pričepio do daske prebacio se na lijevu i stiže me pred kružnim tokom ko kapije I i na sirenu,........ dakle niti samo moga niti sam htio da se sklanjam. Ispred mene auto, 50 metara dalje na desnoj kamion. Nema na GGM-u nikakvog prostora za vraćanje na desnu traku, na kraju krajeva dolaskom na kružni tok gubiš prvenstvo prolaza u odnosu na vozila u kružnom toku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8663 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ma dobro ba pusti sad njega, govorimo generalno, evo nadzak je dobro objasnio. Retrovizor, zmigavac, paznja, nije nuklearna fizika.

A papaka koji lijegaju na sirenu ce uvijek biti. Kao i ljudi koji ne znaju voziti u kruznom toku, uvijek otvorim cetvere oci kada vidim da se neko paralelno ukljucio.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#8664 Re: Zeničani

Post by gentoo »

GGM nije autoput pa da postoji traka za voznju,traka za preticanje,traka za zaustavljanje.. ne lupajte. Neko rece u Sarajevu je drugacije.. po cemu se razlikuje osim sto ima 1 traku vise (negdje nema ni to)? Mislim, po cemu u Sarajevu mozes da vozis srednjom ili lijevom a u Zenici ne mozes ? :roll:

BTW ne znam i nisam cuo da je policija nekog kaznila sto vozi lijevom trakom a i sam sam X puta prosao pored njih na taj nacin..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8665 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Po broju traka i odsustvu kruznih tokova.
Warashii

#8666 Re: Zeničani

Post by Warashii »

gentoo wrote:GGM nije autoput pa da postoji traka za voznju,traka za preticanje,traka za zaustavljanje.. ne lupajte. Neko rece u Sarajevu je drugacije.. po cemu se razlikuje osim sto ima 1 traku vise (negdje nema ni to)? Mislim, po cemu u Sarajevu mozes da vozis srednjom ili lijevom a u Zenici ne mozes ? :roll:

BTW ne znam i nisam cuo da je policija nekog kaznila sto vozi lijevom trakom a i sam sam X puta prosao pored njih na taj nacin..
Takodje se slazem sa ovim, GGM nije autoput i nije nuzno voziti desnom trakom, ne postoji kako se kod nas u narodu naziva "brza traka".
U urbanom podrucju ovo nije izvedivo i nije nuzno, ukoliko nailazis na vozilo koje vozi lijevom trakom obidji ga sa desne.
Jednostavno je nemoguce voziti na nacin kao na autoputu, imas prestrojavanja zbog iskljucenja ili ukljucenja u kruzni tok.
Kruzni tokovi su uradjeni na silu, neki jednostavno nisu napravljeni tako da vozac mora usporiti da bi prosao kroz kruzni. Neku noc kod "Lovackog" me je lik mogao pokupiti samo tako jer je u kruzni usao 60-70km/h.
Par kruznih je uradjeno kako treba, vecinom oni u Novoj Zenici, ostali na vrat na nos.
A o nekulturi nasih vozaca da ne pricamo.
Voznja kruznim kada si u unutrasnjem krugu je takva da se zaustavljanje prilikom iskljucenja nigdje ne spominje i ne dozvoljava, vozis unutrasnjim krugom dok se ne ukaze prilika za bezbjedno iskljucenje, kod 70% kruznih tokova ovo nije moguce ispostovati.
nacho_

#8667 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Image

Pri rekonstrukciji bulevara koriste se najsavremenije metode miješanja betona. :oops:
Aurea Mediocritas

#8668 Re: Zeničani

Post by Aurea Mediocritas »

Kružni tokovi su super stvar, ali za civiliziran i kulturan svijet; nije za divljake kao što smo mi. Seljačine voze, urlaju, smatraju da su u pravu a ne pada im na pamet da nekome naprave mjesta, da ustupe prostor, da se ponašaju uljudno. Najjednostavnije stvari kod nas se zakompliciraju jer većina populacije nema izgrađene osnovne kodekse kulturnog ponašanja. Smijem slobodno reći da makar 60% stanovništva BiH "boluje" od Dunning-Kruger-ovog sindroma.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#8669 Re: Zeničani

Post by gentoo »

_BataZiv_0809 wrote:Po broju traka i odsustvu kruznih tokova.

Kakve veze ima raskrsnica sa saobracajnom trakom ? Znaci da ima 3 i vise traka (postoje i kruzne raskrsnice sa 3,4 ulaza i izlaza..) mogli bi voziti kako god a ovako moramo samo desnom ?

Naravno da je logicno ako ides od npr carine prema mokusnicama i hoces skrenuti desno kod velme da ces se na vrijeme prebaciti u desnu traku, sto ne znaci da moras voziti istom.

Ja bi iskreno volio da je tako kako ti mislis da je jer kod nas narod generalno zaboravlja desni retrovizor i malo ko da ga gleda, tako da preticanje sa desne strane i nije bas pametno ali u ovom slucaju sasvim dozvoljeno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8670 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

gentoo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Po broju traka i odsustvu kruznih tokova.

Kakve veze ima raskrsnica sa saobracajnom trakom ? Znaci da ima 3 i vise traka (postoje i kruzne raskrsnice sa 3,4 ulaza i izlaza..) mogli bi voziti kako god a ovako moramo samo desnom ?

Naravno da je logicno ako ides od npr carine prema mokusnicama i hoces skrenuti desno kod velme da ces se na vrijeme prebaciti u desnu traku, sto ne znaci da moras voziti istom.

Ja bi iskreno volio da je tako kako ti mislis da je jer kod nas narod generalno zaboravlja desni retrovizor i malo ko da ga gleda, tako da preticanje sa desne strane i nije bas pametno ali u ovom slucaju sasvim dozvoljeno.
Konkretno u Sarajevu, vozim bilo kojom trakom, a prije predvidjenog skretanja prestrojavam se postepeno. Sve to zbog semafora jer tu svi iz jednog pravca prolaze u isto vrijeme.

U Zenici je situacija specificna zbog kruznih tokova, pa je najbezbolnije voziti desnom i pravovremeno se prestrojavati u slucaju potrebe.

Mozda da konsultujemo saobracajne propise?
channel10

#8671 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ci-nick je upravu. Imate na saobracajnici prije kruznog toka iscrtane smjerove kretanja iz desne i iz lijeve trake.

Nasi degeni nikako da nauce da ako idu na treci izlaz, da trebaju uci u unutarnju, odnosno lijevu traku prije ulaza u kruzni. U zadnjih par dana mi se desilo dva puta da degen koji ide pored mene (dakle u desnoj traci) mi presjeca put i sreca moja da pratim i da je ovaj iza mene pratio pa se nije nista desilo.
channel10

#8672 Re: Zeničani

Post by channel10 »

kurty wrote:ma narod opcenito nema zivaca...
jbg...

Jesi li vidio sto smo fin narod :skoljka: , svako jutro pri izlasku iz kuce/stana treba svakog opaliti daskom po glavi ne bi li barem nekad dosli sebi.
Ci-Nick

#8673 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Od GGM je ostao samo naziv GGM, kao što je sedamdesetih godina od autoputa Sarajevo-Zenica ( u narodu ) ostao samo naziv autoput.
Napravio sam u 25 godina više od 500.000 km od toga više od polovine van BiH i nigdje nisam naišao u nekom gradu na taj sistem ,..vozi desnom, pretiči lijevom, osim kod zatvorenih puteva kao što je ovaj prema Blažuju i tu postoje trake za isključenje i za uključenje ( ubrzavanje).
Ako propisi kažu, vozi pregledno, prestroji ( prebaci se na vrijeme ), ne ometaj saobraćaj ( pusti one koji se uključuju,.. prebaci se na lijevu) onda u 150 ili 200 metara koliko ima između pojedinih kružnih tokova bi to bilo izvodivo jedino na biciklu pri brzini od 20 kmh.
Last edited by Ci-Nick on 17/03/2016 12:45, edited 1 time in total.
Warashii

#8674 Re: Zeničani

Post by Warashii »

channel10 wrote:Ci-nick je upravu. Imate na saobracajnici prije kruznog toka iscrtane smjerove kretanja iz desne i iz lijeve trake.

Nasi degeni nikako da nauce da ako idu na treci izlaz, da trebaju uci u unutarnju, odnosno lijevu traku prije ulaza u kruzni. U zadnjih par dana mi se desilo dva puta da degen koji ide pored mene (dakle u desnoj traci) mi presjeca put i sreca moja da pratim i da je ovaj iza mene pratio pa se nije nista desilo.
Kontaju oni to i to veoma dobro ali kad udjes u unutrasnji krug vece su sanse da ces nekoga cvaknuti pri iskljucenju a i mnogo lakse se iskljuciti iz vanjskog kruga nego li unutrasnjeg.
Ali pravilo je pravilo i treba ga postovati.
Za sve sto se dogadja nisu krivi vozaci, najveci dio krivice je na saobracajnim policajcima.
Kako voziti pored silnih prodavnica, pored pekare "Celik" , "pharmacie" pa da je normalno, kao sto nije, ondje se auto ne bi vidjelo parkirano nikada.
channel10

#8675 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Problem i jest bas na tom kruznom u sarajevskoj gdje nemas vremena se vratiti u desnu traku zbog budala koji parkiraju na GGM-u i odu do pekare ili one apoteke.

A degeni ako hoce u strosmajerovu, neka onda ostanu u lijevoj traci, a ne da idu iz desne.

Jucer slicna situacija samo iduci kruzni (onaj kod MUP-a). Izlazim od Mup-a i hocu lijevo prema sarajevskoj. Lik dolazi od Centrala i iz desne svoje trake ide vanjskom u kruznom i pravac dole prema MUP-u. Ja u unutrasnjoj i cekam da me neko spuca s ledja jer se degen ne zna prestrojiti.
Post Reply