bogumil-8 wrote:Politika RS (ona tajna i nezvanična) ima stvarno jak lobi. Tu su kadrovi i sredstva i iz Srbije. Špirić, Ivanić,...lukaviji su od S. Miloševića! Već dugo "Visoke predstavnike" varaju ko malu djecu (na opšte fore i fraze). Doduše bilo je tu i "Visokih predstavnika" koji su i željeli da budu prevareni. Konkretno, Incka varaju tako što ga napadaju za jedno, a tajno ostvaruju sasvim drugi (trenutni) cilj - podjela državne imovine, kao jednu od međufaza u podjeli BiH.
Mislio sam (nakon 1996) da ćemo Federaciju urediti ekonomski i pravno po "svjetskim standardima", te tako izgraditi uređeno i "nadmoćno" ( ekonomsko - političko - pravno ) društvo, kojem bi se većina žitelja RS željela priključiti.
U prethodnom postu sam samo naglasio da "čekanje" nije dobra strategija (stvaraju se generacije kojima "faktičko stanje" postaje i "normalno stanje", pa kada se u RS donese Referendumska odluka, onda se samo time stavi tačka na kraju priče - "kiparsko rješenje" - trajno rješenje!). Na moju žalost, ima previše snaga u Federaciji koje su za podjelu, koje prihvataju Karadžićevu parolu: Ne možemo živjeti zajedno, koju je M. Krajišnik još 1992 javno iskazivao: "Razdvojimo se, podijelimo se i predstat će razlozi za rat u BiH!"
Možda je bolja strategija "zategnuti do usijanja" - odrediti "kvarljivoj robi krajnji rok trajanja i upotrebe".
politika rs je vrlo jasna i zvanicna , strategija se svodi na cekanje i u pogodnom trenutku otcijepljenje .
licno sam za jedinstvenu drzavu uredjenu po principima entiteta sa mogucnosti da gradjani rs na referndumu odluce za ukidanje rs . "cekanje" je katastrofalna strategija koja vodi sigurnoj podijeli drzave . jedini spas u ovoj situaciji je jacanje federacije , medjutim federacija je toliko duboko u problemima da cisto sumnjam da ce u nekom skorijem vremenu poceti jacati . gradjani rs dozivljavaju federaciju kao model neke zajednicke drzave , znaci financijski , politicki , drustveni , medjuetnicki itd problemi . realno jeli drzava prema modelu federacije bolja alternativa od rs ?
sad ce bosnolog napasti kako je dodik kriv za probleme u federaciji , jer on ima kontrolu nad citavom drzavom . svi znaju da Mustafa Mujezinović radi za dodika i velikosrpske ciljeve . Vjekoslav Bevanda je dodikov licni potrcko , traktorista je gospodar .
federacija je u konstanoj krizi . ubijek ili mogucnost bankrotiranja , medjuetnicke tenzije , politicke manipulacije (komsic) itd.rs je stabilniji dio drzave htio on to prihvatiti ili ne , stvari tako stoje .