Moje misljenje je da se nešto krupno desilo, o čemu javnost nije upoznata, pa sada pokušavaju sakriti sve što se sakriti da. Pri tom mislim na špijunažu komšija.menthol wrote:Definitivno se nešto bitno dešava, skoro sve firme primaju nove radnike, i to sve u proizvodnji. A istovremeno svi šute ko zalivenianelsol wrote:Pa dokle vise:
https://www.biznisinfo.ba/vojna-industr ... 7-radnika/Vojna industrija: Traže još 67 radnika
Kompanija Binas iz Bugojna, koja se bavi proizvodnjom iz oblasti namjenske industrije, raspisala je oglas za prijem 67 radnika, piše BiznisInfo.
Konkurs je raspisan 12. aprila a traže se radnici na određeno vrijeme, od dva do šest mjeseci, u zavisnosti od pozicije.
Oglas je raspisan za ukupno 17 pozicija. Najviše se traži pirotehničara (17 izvršilaca) i poslužitelja alatnih mašina (29 izvršilaca).
Ova kompanija, inače, proizvodi upaljače, bombe, metke, topovske kapisle i sl.
Kako se navodi, oglas je raspisan na osnovu Odluke o potrebi zapošljavanja novih radnika.
Sličan oglas raspisali su i u martu kada su tražili ukupno 49 radnika.
U martu je otvoren novi pogon za proizvodnju municije u konjičkom Igmanu u kojem će raditi 100 ljudi. Osim toga, vogošćanski Pretis u januaru je objavio konkurs za prijem 126 radnika.
BH vojna industrija i naoruzanje
- anelsol
#8651 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- 512MB
#8652 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kao naprimjer sta?
-
Hrmpallier
#8653 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije važno. Tvoja bezbEdnosna kultura je na niskom nivou.512MB wrote:Kao naprimjer sta?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8654 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
NAMJENSKOJ INDUSTRIJI 2.500.000 KM SUBVENCIJA
Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije s pozicije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iz oblasti namjenske industrije" u iznosu od 1.000.000 KM.
Također je usvojen i Program utroška sredstava za subvencije javnim preduzećima iz ove oblasti u iznosu od 1.500.000 KM.
Ciljevi programa su stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja kao i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje preduzeća iz oblasti namjenske industrije u FBiH kroz realizaciju strateških ciljeva iz dokumenta Razvoj industrijske politike u FBiH i Strategije razvoja namjenske industrije.
Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljavanje pogona za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije se opredijelilo za dodjelu grant sredstava i privatnim preduzećima iz oblasti namjenske industrije, odnosno pravnim osobama koje su u sudski registar upisane kao privredno društvo i u kojem privatne osobe imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica.
Grant sredstava se dodjeljuju za repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, razvoj novih tehnologija i razvoj serijske proizvodnje, infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa i unapređenje postojećih.
Kako je navedeno, namjenska industrija se nalazi među pet sektora koji u vanjskotrgovinskom prometu ostvaruju najbolje rezultate u BiH.
- 512MB
#8655 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hrmpallier wrote:Nije važno. Tvoja bezbEdnosna kultura je na niskom nivou.512MB wrote:Kao naprimjer sta?Idemo dalje.
- Brisbane
- Maraschino
#8657 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na svaki izazov treba imati odgovor.
Selam Despotu iz Hadzica.
-
menthol
#8658 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uspješan nastup bh. namjenske industrije na Međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme ASDA u Splitu

https://poslovnenovine.ba/2019/04/16/us ... mR8MjCL7O8

-
Hrmpallier
#8659 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Baš me zanima šta je to mjerilo uspjeha. Da je bilo ikakvih ugovora, spomenulo bi se, makar bez detalja. Ovako, bojim se da "uspjeh" čine iće, piće, dnevnice i šarmiranje koka ? Ha, ja !menthol wrote:Uspješan nastup bh. namjenske industrije na Međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme ASDA u Splitu
-
menthol
#8660 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne znam, ja samo prenio članakBaš me zanima šta je to mjerilo uspjeha. Da je bilo ikakvih ugovora, spomenulo bi se, makar bez detalja. Ovako, bojim se da "uspjeh" čine iće, piće, dnevnice i šarmiranje koka ? Ha, ja !
-
zrakomlat
-
amko761
#8662 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To je bilo prije deset godina. Kako i dalje naoružavamo agresora tobejarabi?
- anelsol
#8663 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jeli ovo nešto novo ili je lovačka municije radjena i ranije u Igmanu?IGMAN D.D. je proizvođač vojne i lovačke municije različitih kalibara sa različitim tipovima zrna. Proizvodnja vojne municije je prema NATO, MIL i ruskom standardu (NSA), a lovačke municije prema CIP i SAMMI standardu. Fabrika posjeduje certifikate osiguranja kvaliteta ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 18001:2007 i u potpunosti je orjentisana na izvoz u preko 50 zemalja širom svijeta.
-
menthol
#8664 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mnogi od ovih kalibara koje Igman radi, u svijetu se koriste kao sportska i lovačka municija. 5.56mm, 7.62, 7.9 pa čak i 12.7. I kod nas se koristi 7.9 X 57mm Mauser. Različiti su samo instituti, organizacije, certifikacijske kuće a ustvari radi se o jednom te istom metku.anelsol wrote:Jeli ovo nešto novo ili je lovačka municije radjena i ranije u Igmanu?IGMAN D.D. je proizvođač vojne i lovačke municije različitih kalibara sa različitim tipovima zrna. Proizvodnja vojne municije je prema NATO, MIL i ruskom standardu (NSA), a lovačke municije prema CIP i SAMMI standardu. Fabrika posjeduje certifikate osiguranja kvaliteta ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 18001:2007 i u potpunosti je orjentisana na izvoz u preko 50 zemalja širom svijeta.
- muha_sa
- seln
#8666 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Takav naziv za orudje moze pasti na pamet samo sizofrenoj osobi, firmi, drustvu....Maraschino wrote:Na svaki izazov treba imati odgovor.
Ono, Dodo vidi naziv i pomisli "i tata bi, sine".
-
Hrmpallier
#8667 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hbg. Oni u jednom jadnom, otužnom Bratuncu napraviše nešto. Kakvo je - takvo je, ali je NEŠTO. Mi u ostatku BiH, jedino što možemo je beskrajno štancanje stvari koje su razvijene najkasnije osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao licence ili kopije ruskog oružja iz sredine pedesetih i s početka šezdesetih. Žalosno, ali je tako. Izuzetci su metci i granate, ali za samostalno konstruisanje bilo kakvog oružja mi smo nesposobni, haj' da se ne lagimo. Dakle, ovi garibi iz Bratunca su očito sposobniji od cijele vojne industrije u Federaciji. Barem za sad.Brisbane wrote:Sta mislite o ovome
https://rs-lat.sputniknews.com/analize/ ... lo-despot/
Čitam na Wikipediji o D-30, i dugačku listu zemalja gdje se proizvodi. Između ostalih i Laos !!! Neki su i unaprijedili D-30 tako da su ugradili servo motore koji podižu cijev i pomjeraju je po pravcu ( satelitska tehnologija za nas ). Jadni smo da jadniji ne možemo biti. Kad se nešto ozbiljno napravi ( puška, samohodna haubica, ...... ) biće mi iz-u-zet-no drago da me demantuje. Da ovo pišem na papiru, pojeo bih u tom slučaju papir na kojem bi pisao ovo, ali bojim se da ću sačekati, a ko-zna-kad dočekati.
- Maraschino
#8668 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dobro se nisu sjetli ''Strahinja''.seln wrote:Takav naziv za orudje moze pasti na pamet samo sizofrenoj osobi, firmi, drustvu....Maraschino wrote:Na svaki izazov treba imati odgovor.
Ono, Dodo vidi naziv i pomisli "i tata bi, sine".
Ono strah i trepet.
- Smrcak15
#8669 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hrmpallier wrote:Hbg. Oni u jednom jadnom, otužnom Bratuncu napraviše nešto. Kakvo je - takvo je, ali je NEŠTO. Mi u ostatku BiH, jedino što možemo je beskrajno štancanje stvari koje su razvijene najkasnije osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao licence ili kopije ruskog oružja iz sredine pedesetih i s početka šezdesetih. Žalosno, ali je tako. Izuzetci su metci i granate, ali za samostalno konstruisanje bilo kakvog oružja mi smo nesposobni, haj' da se ne lagimo. Dakle, ovi garibi iz Bratunca su očito sposobniji od cijele vojne industrije u Federaciji. Barem za sad.Brisbane wrote:Sta mislite o ovome
Čitam na Wikipediji o D-30, i dugačku listu zemalja gdje se proizvodi. Između ostalih i Laos !!! Neki su i unaprijedili D-30 tako da su ugradili servo motore koji podižu cijev i pomjeraju je po pravcu ( satelitska tehnologija za nas ). Jadni smo da jadniji ne možemo biti. Kad se nešto ozbiljno napravi ( puška, samohodna haubica, ...... ) biće mi iz-u-zet-no drago da me demantuje. Da ovo pišem na papiru, pojeo bih u tom slučaju papir na kojem bi pisao ovo, ali bojim se da ću sačekati, a ko-zna-kad dočekati.
sinko izgleda ti nisi u toku sta se pravi u federaciji
pa evo da te demantujemKad se nešto ozbiljno napravi ( puška, samohodna haubica, ...... ) biće mi iz-u-zet-no drago da me demantuje.
oruzje novo koje je napravljeno u federaciji, i o tome je avaz naveliko pisao prosle ili pretprosle godine
Bh. kompanija proizvela prvu domaću pušku i pištolj
https://www.biznisinfo.ba/bh-kompanija- ... rettyPhoto

evo ti samohodne haubice prozivedene u BiHsamohodna haubica,
U BiH proizvedena prva samohodna haubica
http://ba.n1info.com/Vijesti/a129276/U- ... ubica.html

ne komentarisi ako nisi u toku svega tiali za samostalno konstruisanje bilo kakvog oružja mi smo nesposobni,
- anelsol
#8670 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo oklopno vozilo je prototip, i tek se testira i vjerovatno će u budućnosti pretrpiti odredjene modifikacije, isto kao što se testira H155 mm. Medjutim kompleksnost razvoja ovog oklopnog vozila se ne moze uporediti sa razvojem samohodke, već samo eventualno sa nasim oklopnim vozilom, mada i to teško, ako naši razvijaju oklopno vozilo 6x6. Cinjenica je da u nas ide sve nekako sporo. Taj nas oklopnjak je najavljen ima već par godina a jos memamo nikakvu konkretnu informaciju sta, kako dokle. Možda je udaljen prototip i našeg oklopno vozila, možda nije, te informacije se kriju.Hrmpallier wrote:Hbg. Oni u jednom jadnom, otužnom Bratuncu napraviše nešto. Kakvo je - takvo je, ali je NEŠTO. Mi u ostatku BiH, jedino što možemo je beskrajno štancanje stvari koje su razvijene najkasnije osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao licence ili kopije ruskog oružja iz sredine pedesetih i s početka šezdesetih. Žalosno, ali je tako. Izuzetci su metci i granate, ali za samostalno konstruisanje bilo kakvog oružja mi smo nesposobni, haj' da se ne lagimo. Dakle, ovi garibi iz Bratunca su očito sposobniji od cijele vojne industrije u Federaciji. Barem za sad.Brisbane wrote:Sta mislite o ovome
- anelsol
#8671 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Četnici su imali priliku da naprave vojnu industriju koja je mogla danas biti pa barem onih kapaciteta koje danas ima FBiH. Opljačkali su PRETiS, šta su od toga iskoristili. Masine koje su se nabavljale godinama pustili da struhnu na ledini. Opljačkali FAMOS, šta su od toga iskoristili. Opljačkali TAS, i šta su od toga iskoristili. Banja Luka je izasla iz rata neokrznuta, pa sta danas imaju. Imali su i obrazovan kadar, a šta danas imaju. Da se razumijemo, ni naši nisu cvjecke, upropastili su mnoga zdrava poduzeća, ali ipak um je doteklo mozga da koliko toliko sačuvaju vojne fabrike. TRB radi za sada samo agresivan marketing. Koliki im je godišnji prihod, kolika dobit? Koliko imaju radnika, možda maksimalno 300. E pa jarane nasa NI sada vjerovatno zapošljava izmedju 4000 i 4500 radnika. To je taj red veličina. Oko Despota toliko od mene.
- seln
#8672 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I ja mislim da je ovaj "oklopnjak" samo fino upakovana laz a la "kako mali perica zamislja oklopnjak sa sve spojlerima i kosim linijama".anelsol wrote: TRB radi za sada samo agresivan marketing. Koliki im je godišnji prihod, kolika dobit? Koliko imaju radnika, možda maksimalno 300. E pa jarane nasa NI sada vjerovatno zapošljava izmedju 4000 i 4500 radnika. To je taj red veličina. Oko Despota toliko od mene.
Uzeti sasiju jednog vozila, motor drugog i navariti nekoliko ploca - to jos uvijek ne cini oklopno vozilo.
-
archi_a
#8673 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Despot je MORAO biti "proizveden" do proslave neustavnog 9. MORAO je proći ulicom, pa makar ga radnici bez točkova pronijeli. Obećana je bila i konjica, ali nisu uspjeli, pa je prolongirano za "sljedeći put". Nije ni važno kakav je projekat, važno je da je nešto "proizvedeno", da se pokaže građanstvu i "neprijateljima" i da je na njemu nalijepljen grb koji je nakon vozanja po ulici ponovo odlijepljen, kada su ga vratili u garažu na "dorađivanje". MORAO je zaprijetiti sa ulice, a tek nakon parade krenuti na testove, da vide šta su uopšte napravili i moRel uopšte uz brdo.
- @mba
#8674 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
anelsol wrote:Četnici su imali priliku da naprave vojnu industriju koja je mogla danas biti pa barem onih kapaciteta koje danas ima FBiH. Opljačkali su PRETiS, šta su od toga iskoristili. Masine koje su se nabavljale godinama pustili da struhnu na ledini. Opljačkali FAMOS, šta su od toga iskoristili. Opljačkali TAS, i šta su od toga iskoristili. Banja Luka je izasla iz rata neokrznuta, pa sta danas imaju. Imali su i obrazovan kadar, a šta danas imaju. Da se razumijemo, ni naši nisu cvjecke, upropastili su mnoga zdrava poduzeća, ali ipak um je doteklo mozga da koliko toliko sačuvaju vojne fabrike. TRB radi za sada samo agresivan marketing. Koliki im je godišnji prihod, kolika dobit? Koliko imaju radnika, možda maksimalno 300. E pa jarane nasa NI sada vjerovatno zapošljava izmedju 4000 i 4500 radnika. To je taj red veličina. Oko Despota toliko od mene.
pa zar nisu beduini iz saudistana narucili neke pistolje iz te firme iz bratunca, navodno je glavni baja tamo neki ratni zlocinac iz bratunca?
- anelsol
#8675 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad vidiš ko je na čelu firme sve ti je jasno.archi_a wrote:Despot je MORAO biti "proizveden" do proslave neustavnog 9. MORAO je proći ulicom, pa makar ga radnici bez točkova pronijeli. Obećana je bila i konjica, ali nisu uspjeli, pa je prolongirano za "sljedeći put". Nije ni važno kakav je projekat, važno je da je nešto "proizvedeno", da se pokaže građanstvu i "neprijateljima" i da je na njemu nalijepljen grb koji je nakon vozanja po ulici ponovo odlijepljen, kada su ga vratili u garažu na "dorađivanje". MORAO je zaprijetiti sa ulice, a tek nakon parade krenuti na testove, da vide šta su uopšte napravili i moRel uopšte uz brdo.