A srbi su jeben uzor, pardon my french.To je meni apsolutno nebitno. Bitno je da ona bude sretna.
A što se tiče jezika, to mi je veoma bitno. Kada gledam Srbe, nikad ne vidim da između sebe pričaju holandski, ali kod Bošnja je to više pravilo nego izuzetak. Užas.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- pustopoljina
#8651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Radio Sarajevo
#8652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije čudno. Odvratno je.animals wrote:I Hrvati pricaju Njemacki izmedju sebe, i sta je cudno to..Radio Sarajevo wrote:
To je meni apsolutno nebitno. Bitno je da ona bude sretna.
A što se tiče jezika, to mi je veoma bitno. Kada gledam Srbe, nikad ne vidim da između sebe pričaju holandski, ali kod Bošnja je to više pravilo nego izuzetak. Užas.
- pustopoljina
#8653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne volim ih sresti, osjecam se ko guliver u zemlji liliputanaca.animals wrote:A Japanca..pustopoljina wrote:Lol, to sam sebi ne vjerujes. Poznanica mi ovdje nasla japanca...animals wrote: Pa normalno , ako sam u Holandiji, onda Holandjana..
da sam htio Marokanca, otisao bi u Maroko da zivim..
Kako to, kad nije u japanu?
ta bas srecnica neka..
- animals
#8654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zasto, u zemlji gdje zivis i pricas taj jezik je odvratno..Radio Sarajevo wrote:Nije čudno. Odvratno je.animals wrote:I Hrvati pricaju Njemacki izmedju sebe, i sta je cudno to..Radio Sarajevo wrote:
- Radio Sarajevo
#8655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U tome nas mogu naučiti kako sačuvati identitet.pustopoljina wrote:A srbi su jeben uzor, pardon my french.To je meni apsolutno nebitno. Bitno je da ona bude sretna.
- animals
#8656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zasto, u zemlji gdje zivis i pricas taj jezik je odvratno..Radio Sarajevo wrote:Nije čudno. Odvratno je.animals wrote:I Hrvati pricaju Njemacki izmedju sebe, i sta je cudno to..Radio Sarajevo wrote:
- Edin H.
- pustopoljina
#8658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Neka, hvala.Radio Sarajevo wrote:U tome nas mogu naučiti kako sačuvati identitet.pustopoljina wrote:A srbi su jeben uzor, pardon my french.To je meni apsolutno nebitno. Bitno je da ona bude sretna.
Radije bih ih pitala kako se uzgajaju maline.
- insomnia78
#8659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To neki degenerisani.Radio Sarajevo wrote:Marokanci uglavnom pričaju samo holandski, rijetko kad govore svoj jezik. Vjerujem da je u Francuskoj drugačije.insomnia78 wrote:E jesi naso na koga ces se ugledati. Cenim da ni Marokanci ne pricaju holandski
Nikad nisam čuo mlađe Marokance da govore nešto osim holandskog, iako je to poseban akcent, koji samo oni koriste. Čak i treća ili četvrta generacija tako priča. Arapski i berberski ne zna skoro više niko.
Al cudno je to sa naglaskom. Arapi i crnci, ovi drugi pogotovo skoro pa ne izgube naglasak. Ova moja prica perfektno. Cak ima i ono fr “r”
- animals
#8660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A odakle je ta tvoja..insomnia78 wrote:To neki degenerisani.Radio Sarajevo wrote:Marokanci uglavnom pričaju samo holandski, rijetko kad govore svoj jezik. Vjerujem da je u Francuskoj drugačije.insomnia78 wrote:E jesi naso na koga ces se ugledati. Cenim da ni Marokanci ne pricaju holandski
Nikad nisam čuo mlađe Marokance da govore nešto osim holandskog, iako je to poseban akcent, koji samo oni koriste. Čak i treća ili četvrta generacija tako priča. Arapski i berberski ne zna skoro više niko.![]()
Al cudno je to sa naglaskom. Arapi i crnci, ovi drugi pogotovo skoro pa ne izgube naglasak. Ova moja prica perfektno. Cak ima i ono fr “r”
- insomnia78
#8661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Al furka je to. Mene kad vide ovako golemog, glavatog, celavog, s bradurinom i mindjusama a cuju mi ime prvo ne znaju sta da misle (arapkinje me cesto,
na prvu pitaju jesam li Alzirac) onda kad progovorim skontaju da nisam Arap al da nisam ni Fr pa se uglavnom klone.
Jbg dodje dobro u saobracaju il kafani. Kad pocnes ‘sovati na francuskom sa bosanskim naglaskom uglavnom se odmaknu
Jbg dodje dobro u saobracaju il kafani. Kad pocnes ‘sovati na francuskom sa bosanskim naglaskom uglavnom se odmaknu
- insomnia78
#8662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dijete mojeanimals wrote: A odakle je ta tvoja..
- Radio Sarajevo
#8663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije odvratno pričati taj jezik. Odvratno je pričati ga između sebe. To rade samo pokondirene tikve i kompleksaši koji se stide svog porijekla, te neobrazovani likovi koji onda nijedan jezik ne znaju kako treba.animals wrote:Zasto, u zemlji gdje zivis i pricas taj jezik je odvratno..
Svaki pedijatar i psiholog na svijetu će ti reći da dijete može naučiti do četiri jezika u isto vrijeme. Nema nikakve potrebe da ga učiš svoj polomljeni švapski, jer će ga naučiti u školi svakako.
A između ostalog i zato što:
1. Nisi Nijemac, nego Bosanac...
2. Nikad nećeš biti Nijemac
3. Imaš svoj identitet i svoj jezik, koji je lijep
4. Znanje više jezika razvije moždane vijuge i po svim istraživanjima ta djeca kasnije budu uspješnija u životu
5. Nećeš moći pričati s nanom, dedom, tetkom, amidžom, i sl.
6. Itd.
- animals
#8664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Aha..insomnia78 wrote:Dijete mojeanimals wrote: A odakle je ta tvoja..
djeca su drugo..
oni to nauce sa drugom djecom..
i nema tu nikakve razlike..
- animals
#8665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ne pricam ni ja Njemacki sa dijetetom..Radio Sarajevo wrote:Nije odvratno pričati taj jezik. Odvratno je pričati ga između sebe. To rade samo pokondirene tikve i kompleksaši koji se stide svog porijekla, te neobrazovani likovi koji onda nijedan jezik ne znaju kako treba.animals wrote:Zasto, u zemlji gdje zivis i pricas taj jezik je odvratno..
Svaki pedijatar i psiholog na svijetu će ti reći da dijete može naučiti do četiri jezika u isto vrijeme. Nema nikakve potrebe da ga učiš svoj polomljeni švapski, jer će ga naučiti u školi svakako.
4. Znanje više jezika razvije moždane vijuge i po svim istraživanjima ta djeca kasnije budu uspješnija u životu
6. Itd.
ali djeca izmedju se pricaju..
valjda im lakse..
- insomnia78
#8666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ima. To ti pricam. Crnci generacijama ne izgube naglasak. Arapi istoanimals wrote:Aha..insomnia78 wrote:Dijete mojeanimals wrote: A odakle je ta tvoja..
djeca su drugo..
oni to nauce sa drugom djecom..
i nema tu nikakve razlike..
- Bloo
- Globalna šefica
#8667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koji identitet kad si rođen u Holandiji?Radio Sarajevo wrote:Nije odvratno pričati taj jezik. Odvratno je pričati ga između sebe. To rade samo pokondirene tikve i kompleksaši koji se stide svog porijekla, te neobrazovani likovi koji onda nijedan jezik ne znaju kako treba.animals wrote:Zasto, u zemlji gdje zivis i pricas taj jezik je odvratno..
6. Itd.
Bosansko-holandski?
- Maraschino
#8668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kada smo razgovarali sa psihologom kako je najbolje kuci pricati sa kcerkom/unukom, ona kaze ''samo prvi maternji jezik a drugi ce svakako nauciti kroz obdaniste i skolu''. Tako i bi sve dok mala ne krenu u obdaniste. Danas skroz tesko prica bosanski ali mi i dalje forsiramo.
- Radio Sarajevo
#8669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ni dijete ti nikad neće biti Švabo. Kao što rekoh, kod Srba to vrlo rijetko vidiš.animals wrote: Pa ne pricam ni ja Njemacki sa dijetetom..
valjda im lakse..
- pustopoljina
#8670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je drugo, ali ces svejedno dozivjeti da ti se dijete obrati na holandskom, pa i ti ces u nekoj zivcanosti mozda nekad reci nesto na holandskom, pogotovo ako si upravo s posla ili vani i nisi u " kuca modu".Radio Sarajevo wrote:Nije odvratno pričati taj jezik. Odvratno je pričati ga između sebe. To rade samo pokondirene tikve i kompleksaši koji se stide svog porijekla, te neobrazovani likovi koji onda nijedan jezik ne znaju kako treba.animals wrote:Zasto, u zemlji gdje zivis i pricas taj jezik je odvratno..
6. Itd.
Prijateljica je sa italijanom i zive u at. Ona s djetetom prica bosanski, tata talijanski, a vrtic njemacki...dijete trenutno brka sva tri, ali napreduje...
- animals
#8671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Turci isto..insomnia78 wrote: Pa ima. To ti pricam. Crnci generacijama ne izgube naglasak. Arapi isto
zato sto izmedju Turska djeca cavrljaju samo Turski..
nikad ih neces cuti da izmedju Njemacki pricaju..
i ima djece koja zavrse skole a ne znaju Njemacki dobro..
a rodjeni tu..
e to je zalosno..i onda kad zavrse na pijaci prodavajuci paprike, svatko im kriv..
- animals
#8672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svabo sigurno nece..Radio Sarajevo wrote:Ni dijete ti nikad neće biti Švabo. Kao što rekoh, kod Srba to vrlo rijetko vidiš.animals wrote: Pa ne pricam ni ja Njemacki sa dijetetom..
valjda im lakse..
ali Austrijanac mozda i hoce..
zavisi od njega..
- Radio Sarajevo
#8673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A to pogotovo neće. Ali dobro, tješi se.animals wrote:Svabo sigurno nece..Radio Sarajevo wrote:Ni dijete ti nikad neće biti Švabo. Kao što rekoh, kod Srba to vrlo rijetko vidiš.animals wrote: Pa ne pricam ni ja Njemacki sa dijetetom..
valjda im lakse..
ali Austrijanac mozda i hoce..
zavisi od njega..
- pustopoljina
#8674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znas kad pricaju njemacki? Kad nece da ih mati cujeanimals wrote:Turci isto..insomnia78 wrote: Pa ima. To ti pricam. Crnci generacijama ne izgube naglasak. Arapi isto
a rodjeni tu..
e to je zalosno..i onda kad zavrse na pijaci prodavajuci paprike, svatko im kriv..
- insomnia78
#8675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pustopoljina wrote:Znas kad pricaju njemacki? Kad nece da ih mati cujeanimals wrote:Turci isto..insomnia78 wrote: Pa ima. To ti pricam. Crnci generacijama ne izgube naglasak. Arapi isto
a rodjeni tu..
Joj i ovdje to zastipljeno. Tuga. Curica od sedam godina prevodi materi na kasi