Sirija vol. 2

Locked
Nadzornik

#86426 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Kikibombona wrote: SDF razvaljuje ISIL na sjeveru Rake!
Daj slike tog razaranja.
Nema vise ni slika onih ruznih brkatih Kurdkinja,da im Ameri nisu iskljucili internet.
Nadzornik

#86427 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

SAA zvanicno vratila sve teritorije izgubljene u sjevernoj Hami.
Rusi izvrsili deratizaciju za 24 sata,pacovi unisteni,idemo dalje... :thumbup:

Image
Image
Image
Image
Image

https://www.almasdarnews.com/article/sy ... hern-hama/

https://www.almasdarnews.com/article/pi ... ensive-18/
exliberal-ex

#86428 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

niko ovdje ne negira da su kurdi bili proganjani ( kad oni nisu proganjali) i da su se dokazali u zadnjem ratu...
al moram priznat sto mi se ogadise sa ovim kikijevim populistickim pisnjem, jebes me kao da gledam kad je savo pisao o herojskim revolucionarima.....ista matrica, isti rijecnik...jos cu posumnjat da je to cijelo vrijeme bio savin klon
salik79

#86429 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:Sta je ovo Salice, kakve su se ovo afro-Iranke okupile na Ist Riveru da protestuju protiv iranskog rezima!? :D

Image

Klosarke koje su MEK-ovci obukli i dali im dnevnice da mlataraju zastavama. Barem bi ti trebao imati rezerve prema MEK-ovcima, obzirom sta su oni Kurda potusili bioloskim i hemijskim oruzjem. Sjecas li se one slike sto sam postavljao kada MEKovka zivo dijete baca u raku?
Čitalac

#86430 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Ovo je bila peta neuspela ofanziva na severu Hame od 2014. godine, podseća Syria Direct.
One such previous military campaign included a failed attempt to storm northern Hama province this past March.Before that, rebel forces attempted to take control of Hama city in September 2016, Syria Direct reported at the time. The offensive—dubbed “Go Forth with God”—saw rebels advance to within 10 kilometers of Hama city.

The advance, however, petered out one month later when Islamist and FSA-affiliated opposition factions withdrew from the frontlines in order to fight each other. The outbreak of infighting among the factions allowed Syrian army forces to regain the northern Hama towns that the rebels took in the preceding weeks, Syria Direct reported in October.

Rebel forces launched similar campaigns in 2015 (“Victory from God”) and 2014 (“Badr a-Sham”), both with the same stated goal: reach the Hama airport and conquer Hama city.
Nadzornik

#86431 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Sretna nova godina Hebrejskom narodu.

Image
Al-Batros

#86432 Re: Sirija vol. 2

Post by Al-Batros »

Nadzornik wrote:Sretna nova godina Hebrejskom narodu.

Image
Da Bog da sljedeću ne dočekali.
Kikibombona

#86433 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
Kikibombona wrote:Sta je ovo Salice, kakve su se ovo afro-Iranke okupile na Ist Riveru da protestuju protiv iranskog rezima!? :D

Image

Klosarke koje su MEK-ovci obukli i dali im dnevnice da mlataraju zastavama. Barem bi ti trebao imati rezerve prema MEK-ovcima, obzirom sta su oni Kurda potusili bioloskim i hemijskim oruzjem. Sjecas li se one slike sto sam postavljao kada MEKovka zivo dijete baca u raku?
Ko su MEK-ovci?

Ja pomislio da su ovo Amerikanke ili?

Nis' sad ne kontam.

Nisam upratio tu sliku.

Njujork, vidim samo stare zastave Irana :D

https://twitter.com/PooranArbabi/status ... 8882317312

Pitam se koliko se Perzijanaca u Iranu protivi teokratskom uredjenju!? :-)
Last edited by Kikibombona on 21/09/2017 02:26, edited 1 time in total.
muhafuca

#86434 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Image
A nama?
MMM1977

#86435 Re: Sirija vol. 2

Post by MMM1977 »

Challenger__ wrote:
MMM1977 wrote:Čelendžeru,

Nekad sredinom 2014. smo komentarisali oko saradnje Turske i Irana i ti reče da je nemoguća, šta sad veliš? I što se tiče Kurda, dok ste ih velika većina simpatisali ja sam vam govorio o kakvim parazitima i gmizavcima se radi, što se evo i dokazuje.

Još samo da se ujedine SAA i FSA a i to je blizu. Tj. oni umjereni borci FSA koji su razložno krenuli u proteste ali ne da razvaljuju Siriju...
- Ovako kad sam intepretiraš sebe ispadaš besprekorni vizionar, a nije tako. Tvoje viđenje "saradnje Irana i Turske" nije bilo na sadašnjim osnovama već sasvim drugačije. Turska je za 180 stepeni promjenila svoju politiku prema Siriji, samim tim prema Iranu i Rusiji a toga ni u snu nije bilo u tvojim razmatranjima.

Je li tako, tako je.

Kurdi.

- Ni tada ni sada ne mislim da su Kurdi "paraziti i gmizavci"; takva vrsta generalizacije daleko je od mene svjetlosnim godinama. Ono čemu oponiram je vulgarno predstavljanje Kurda kao anđela Bliskog istoka, a oni niti su to bili, niti su to danas. Tome oponiram. Ali, oni vode neku svoju borbu, ja za nju imam razumjevanja dok god to ne prelazi neke crvene moralne linije, kao što je izručenje heroja Menga teroristima Nusre, za pare, ili napad na SAA u Hasaki, na američki nagovor. U cjelini, daleko su oni od takfirističkog ološa sa kojim su imali posla (kao i SAA), zbog čega imaju i imaće simpatije, kako moje tako ostatka svijeta. Priča o nezavisnosti je posebna, delikatna tema i o njoj ne bih sada.

- "Ujedinjenje SAA i FSA" nije tvoja ideja iz 2014, ona je ideja koju su još ranije ispisali neki drugi forumaši u koje spadam i ja. To ujedinjenje se odvija kroz ministarstvo za nacionalno pomirenje u Siriji i uz rusko posredništvo a ogleda se uglavnom kroz amnestiju i integraciju oružane opozicije u pravni poredak Sirijske Arapske Republike. Sirijska vlada je to počela prije 2014, a Rusi nešto kasnije a u tvojim razmatranjima Rusa nije bilo ni u tragovima osim u krajnje negativnom konotekstu.

Dakle, stari, volim te i poštojem kao forumaša, ali Tita ti, smanji cug.
Pazi, ja sam upravo razmišljao da će doći do situacije kakvu imamo danas, tj. da će Turcima najveći problem biti Kurdi te da će na tragu toga doći i do približavanja stavova sa Iranom. Da, Turska je ta koja je mijenjala stavove i u principu oni podržavaju onu stranu koja je protiv Kurda.

Ovdje se godinama piše o tome da Turska podržava ISIL dok je istina da jesu žmirili na ulazak radikala u Siriju dokle god su se ovi borili protiv Kurda pa i SAA. Zaokret počinje kada su uvidjeli da teroristicki sljam gubi i da moraju tražiti nove partnere.

Naravno da ne smatram da je isključivo moja ideja oko ujedinjavanja SAA i FSA, nego je to prirodan slijed događaja kada se uzme u obzir približavanje stavova Turske i Irana.

Na kraju bi ovaj rat u Siriji, ma kako ružno zvučalo, mogao biti i dobar jer bi savez Irana i Turske, uz zaleđinu Rusije, mogao rezultirati rušenjem režima u Saudiji i satelitima a igranka bi mogla imati finale u Izraelu.

Kurdi jesu paraziti, to je njihov modus operandi a ova situacija oko Zora to i dokazuje po ko zna koji put. Ja jesam za to da oni dobiju neku autonomiju ali državu nikako a posebno na način kako to neki zamišljaju.
Ja_Ja

#86436 Re: Sirija vol. 2

Post by Ja_Ja »

Kurdi krenuli prema Suwaru, valjda bjeze ISILovci tamo. Ti ljudi bas bezveze ginu po Raki, sve sam ubjedjeni da ce ih Ruje i Sirijci nalupat na kraju a ameri ostaviti kao sto su ostavili sve do sada.

Nego evo pravog razloga za manevrisanje..ucrtana naftna polja.

Image
salik79

#86437 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:

Image

Ko su MEK-ovci?

Ja pomislio da su ovo Amerikanke ili?

Nis' sad ne kontam.

Nisam upratio tu sliku.

Njujork, vidim samo stare zastave Irana :D

https://twitter.com/PooranArbabi/status ... 8882317312

Pitam se koliko se Perzijanaca u Iranu protivi teokratskom uredjenju!? :-)

Teroristicki kult smrti, poput Al-Kaide/Isisa, nekadasnji izvodjaci radova najbrutalnijih masakara za Sadama Huseina.

Image
Image

A nisi cuo za njih, posto u vakat kada su bili "najaktivniji" ili nisi bio rodjen, ili si bio mali, ili te to nije interesovalo, a danas su to ponovo "good guys", jelte :oops:

Sto se Irana, Iranaca i specificno Perzijanaca tice, da im smeta teokratsko uredjenje - mijenjali bi ga. Imali bi svu mogucu podrsku "saveznika", za razliku od onda kada su mijenjali monarhiju i Saha.
salik79

#86438 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Al-Batros wrote:

Image
Da Bog da sljedeću ne dočekali.

Nikada, ali nikada, ne poistovjecuj Jevreje i cionizam. Ovo je Jevrejska Nova godina (koja se ove godine podudara sa muslimanskom) i judaizam je toliko star, a cionizam je star tek par decenija vise od jednog stoljeca.

Tusiranje cionistkinje od strane Jevreja:

sarajevoxxxx

#86439 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Rusija: Na Sirijsku vojsku i naše snage sa istočne strane rijeke gdje se nalazi YPG i američki specijalci već dva puta je otvorena vatra. U slučaju da se to ponovo desi odmah ćemo odgovoriti.

- Izbori za "Federaciju sjevera Sirije" počinju sutra i to u tri regije. Izbori se održavaju pod američko-ruskim nadzorom, gdje postoji saglasnost obadvije strane da u budućnosti bude federalno uređenje na sjeveru Sirije.U drugoj etapi tj. 3. novembra organizovat će se lokalni izbori (lokalna vijeća za sela, naselja, distrikte), potom 19. januara 2018. održat će se regionalni izbori i konvencija demokratskih naroda na kojoj će biti prisutno 300 osoba i ona će imati ulogu parlamenta, a koja će završiti sa formiranjem Savezne vlade.
(Šerkul Evsat)
انتخابات "فدرالية شمال سورية" التي ستبدا الغد في ثلاث اقاليم تجري ب «رقابة» أميركية - روسية؛ وسط موافقة ضمنت للطرفين خيار الفيدرالية لسوريا المستقبلية.
المرحلة الثانية من الانتخابات ستجري للادارة المحلية (انتخابات مجالس القرى، والبلدات، والنواحي، والمقاطعات)؛ في 3 نوفمبر (تشرين الثاني). وثم ستنظم بتاريخ 19 يناير (كانون الثاني) 2018 «انتخابات الأقاليم ومؤتمر الشعوب الديمقراطي». الذي سيضم 300 شخص وسيكون بمثابة البرلمان، تنتهي بتشكيل حكومة اتحادية.
الشرق الاوسط
fosna2014

#86440 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Breaking: Russian MoD warns @CENTCOM that any fire from US-backed Syrian Democratic Forces in Deir Ezzor will be immediately suppressed.
fosna2014

#86441 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Image
fosna2014

#86442 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

SAA se nalazi svega 2km od gradica Maadan uz obala rijeke Eufrat. Tacnje, 60-tak km sjeverzapadno od grada Deir-Ez-Zour. Taj dzep je pred zatvaranjem.
Nadzornik

#86443 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Dobro jutro Sirija.

Image
mirsek

#86444 Re: Sirija vol. 2

Post by mirsek »

fosna2014 wrote:SAA se nalazi svega 2km od gradica Maadan uz obala rijeke Eufrat. Tacnje, 60-tak km sjeverzapadno od grada Deir-Ez-Zour. Taj dzep je pred zatvaranjem.
ISIL-u je sve postalo manji ili veci dzep, svakako nemaju kud bjezati.
Al-Batros

#86445 Re: Sirija vol. 2

Post by Al-Batros »

Nadzornik wrote:Dobro jutro Sirija.

Image
Nema od nje ništa, čim je sa dva aparata krenula na ratište.
Kikibombona

#86446 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote:
Rusi treci dan zaredom iznose nove optuzbe...

1. SDF kriv za vodenu bujicu
2. ISIL napao SAA sa teritorija SDF
3. Amerikanci nahuskali Nusru da pokrene ofanzivu na Hamu

Pukli su!
Cetvrti...

4.
Tensions are high! #Russia contacted US #CENTCOM that it will not tolerate #YPG-led #SDF attacks against #Syria|n army in #Deir Zor.
#Syria #SDF fire back? -after Russia'n airstrikes on them...
#Russia'n MoD claim #SDF shelling #Assad-forces in #DeirEzzor with mortars
http://uk.reuters.com/article/uk-mideas ... KKCN1BW158

Sta li ce sutra izmisliti?
Challenger__

#86447 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

MMM1977 wrote:Pazi, ja sam upravo razmišljao da će doći do situacije kakvu imamo danas, tj. da će Turcima najveći problem biti Kurdi te da će na tragu toga doći i do približavanja stavova sa Iranom. Da, Turska je ta koja je mijenjala stavove i u principu oni podržavaju onu stranu koja je protiv Kurda.

Ovdje se godinama piše o tome da Turska podržava ISIL dok je istina da jesu žmirili na ulazak radikala u Siriju dokle god su se ovi borili protiv Kurda pa i SAA. Zaokret počinje kada su uvidjeli da teroristicki sljam gubi i da moraju tražiti nove partnere.

Naravno da ne smatram da je isključivo moja ideja oko ujedinjavanja SAA i FSA, nego je to prirodan slijed događaja kada se uzme u obzir približavanje stavova Turske i Irana.

Na kraju bi ovaj rat u Siriji, ma kako ružno zvučalo, mogao biti i dobar jer bi savez Irana i Turske, uz zaleđinu Rusije, mogao rezultirati rušenjem režima u Saudiji i satelitima a igranka bi mogla imati finale u Izraelu.

Kurdi jesu paraziti, to je njihov modus operandi a ova situacija oko Zora to i dokazuje po ko zna koji put. Ja jesam za to da oni dobiju neku autonomiju ali državu nikako a posebno na način kako to neki zamišljaju.
OK.
Challenger__

#86448 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Znači, USA i sateliti pustili veći protok vode na sirijskoj brani Tabqa da bi povećali nivo vode, snagu rijeke nizvodno i tako oenemogućili ili usporili desant sirijske armije i saveznika preko Eufrata. Prethodnih godina su sistematski uništavali mostove upravo da bi spriječili prelazak sirijskih i savezničkih snaga preko ove bitne rijeke. OK.

Pazi sad ovo.

- Kakav recipročan ili asimetričan može biti odgovor Sirije i saveznika?

Image

Pa takav da neko ubijedi Ankaru da na određeno vrijeme podigne brane na Eufratu te tako ISUŠI KORITO RIJEKE, kako bi SAA i saveznici pregazili rijeku kao plitak potok.

Kažem, mogli bi a da li će, vidjećemo.

_______

- Digresija, kulturološka, fenomenološka, teološka, za one koje to interesuje: Ako kojim slučajem do toga dođe onda bi gledali ono što se može pročitati u Knjigama. Otkrivenje: "I šesti (anđeo) izli čašu na veliku rijeku Eufrat; i presahnu voda njezina te načini prolaz kraljevima istoka sunčevoga" (SAA; Hezbollah, Iran, Rusija pa i Kina?).

- Isušenje rijeke Eufrat nagovještava islam, kategorički, u brojnim hadisima, primjer: "Božji Poslanik a.s reče: "Neće proći onaj čas prije nego se rijeka Eufrat ne isuši i..."

Image

Zanimljivo je i to da se Eufrat pominje u Bibliji među četiri rijeke koje "izviru iz rajskog vrta", a u Otrkivenju je to rijeka oko koje će se, tvrdi autor, okupiti milionske vojske u okršaju koji se naziva Armagedon.
Čitalac

#86449 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Dve FSA grupe odbile su da zajedno sa Kurdima i ostatkom SDF-a učestvuju u ofanzivi u provinciji Deir Zor, piše Daily Sabah.
Predstavnici ovih pobunjeničkih formacija smatraju da su YPG i PYD "separatistički pokreti" te da su, zajedno sa Isilom, samo "paralisali pobunu u Siriji i ojačali Asada".
"The SDF and the regime are from the same group" el-Hajj said, adding that they do not trust the SDF and that such offers aim to create division among moderate opposition groups and destroy their goals and principles.
https://www.dailysabah.com/war-on-terro ... ir-el-zour
GIVI

#86450 Re: Sirija vol. 2

Post by GIVI »

Kikibombona veči kurd i od kurda nezna tkoje MEK. :jbt:
Ovo ti je največa obožavateljica Kurda.Doznaj koji joj je najdraži citat o njima.Inače i nju kao i kurde plačaju jenkiji.
Image
Locked