SDA-All about

Prpa.ba

#86376 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Dozer wrote: 10/12/2023 10:12 Vidim da si sarkastican i ironican, ali ne pada mi na pamet da ti napisem komplet projekat, sa strategijom,, budzetiranjem, itd.. :mrgreen:
Znam da to i sam znas izracunati :D

Dovoljno je reci da bi oslobodjeni iznos bio oko 50% trenutnih troskova 10 kantona. Dalje sam. :D
Naravno da sam sarkastican, necu valjda ozbiljno opservirati pisanja kako se ukidanjem kantona stedi 50% novca i da drzava treba otvarati fabrike. :mrgreen:

Prica otprilike na nivou one da KCUS ne zna raditi sa privatnim zdravstvenim osiguranjima, a nije se procitao ni A4 informativni list od osiguranja :mrgreen:
tramvajtrojka

#86377 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 10/12/2023 10:51
Dozer wrote: 10/12/2023 10:12 Vidim da si sarkastican i ironican, ali ne pada mi na pamet da ti napisem komplet projekat, sa strategijom,, budzetiranjem, itd.. :mrgreen:

Dovoljno je reci da bi oslobodjeni iznos bio oko 50% trenutnih troskova 10 kantona. Dalje sam. :D
Naravno da sam sarkastican, necu valjda ozbiljno opservirati pisanja kako se ukidanjem kantona stedi 50% novca i da drzava treba otvarati fabrike. :mrgreen:

Prica otprilike na nivou one da KCUS ne zna raditi sa privatnim zdravstvenim osiguranjima, a nije se procitao ni A4 informativni list od osiguranja :mrgreen:
Posto si bolje upucen u zbivanja u nasoj jedinoj muminskoj stranci de mi reci kakvu viziju napretka moze ponuditi jedan Jahja :mrgreen:

Image
Last edited by tramvajtrojka on 10/12/2023 10:54, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#86378 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Otprilike koliko i Aljosa i Denis(i). :mrgreen:
sajber87

#86379 Re: SDA-All about

Post by sajber87 »

tramvajtrojka wrote: 10/12/2023 10:53

Posto si bolje upucen u zbivanja u nasoj jedinoj muminskoj stranci de mi reci kakvu viziju napretka moze ponuditi jedan Jahja :mrgreen:

Image
Vizija koju ovaj i ovakvi nude bosnjacima je da je samo vazno pojest popit dovit sluzit erdoganu mrziti zapad i glasati za sda(ili satelite), a sda ce vec znati narodnim novcem da podmaze medije portale razne jahje itd. Ukratko ovakve neznalice ili podlaci svejedno narodu nude podanistvo mentalne okove a za sebe i bratiju zivot na visokoj nozi tj sve ono sto zele da ogade obicnom potlacenom izmanipulisanom od te izdajnicke kamarile covjeku
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#86380 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Eno ga u prvom redu na konferenciji ezdea o viziji BIH do 2043 (Alan Ford).

Sjedi do 2 prvostepeno presudjena kriminalca.
Login77777

#86381 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

Sta ne bi sve prpic dao da bude barem kao Jahija… :lol:
PM72

#86382 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

Pojmovi "vizija" i SDA nisu spojivi.Oni ne znaju šta će i kako će u idućoj hefti a kamoli u 2043.Iskreno se nadam da ćemo ih se sjećat (ko bude živ) ko što se sjećamo jednog Tuševljaka iz prvog VM ili Borislava Paravca.
Dozer

#86383 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

I sta covjek da ti odgovori na ovo.... Jok, eto, ukidanjem kantona povecavaju se troskovi :D
Nivo price - ako trosim na X 1.000, pa onda odustanem od X i uzmem Y koji kosta 500, troskovi se povecavaju na 1.500. To je taj SDA-ovski nacin manipulacije i pljacke..

Ista stvar i za osiguranje. Zna KCUS raditi s privatnim osiguranjem, ali to uopste nije bila poenta te price. Poenta je bila da je na KCUS ta usluga 900+ KM, a u privatnoj klinici 60, sto uveliko ukazuje na klasicnu pljacku ZZO od strane KCUS-a, a samim tim i pljacku gradjana.

Ne pije spin vode ba. SDA je izgorila k'o sibica, i najiskrenije se nadam da ce u potpunosti nestati.
Last edited by Dozer on 10/12/2023 13:15, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#86384 Re: SDA-All about

Post by pici »

Ne kaze se brez veze sukim si taki si. Lopov s lopovom se udruzio i napravio sdO.
Prpa.ba

#86385 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Dozer wrote: 10/12/2023 11:56 I sta covjek da ti odgovori na ovo.... Jok, eto, ukidanjem kantona povecavaju se troskovi :D
Nivo price - ako trosim na X 1.000, pa onda odustanem od X i uzmem Y koji kosta 500, troskovi se povecavaju na 1.500.
Tvoja tvrdnja je da se ukidanjem kantona ostvaruju ustede od 50%, sto znaci da uopste ne znas sta su nadleznosti i troskovi jednog kantona, ali znas kako sve to popraviti. :mrgreen:

Dozer wrote: 10/12/2023 11:56 Ista stvar i za osiguranje. Zna KCUS raditi s privatnim osiguranjem, ali to uopste nije bila poenta te price.
Poenta je da si pljuvao ustanovu zbog tog sto ne znas sta znaci refundiranje troskova kroz privatno ZO, sto je koncept koji se objasni na A4 informativnom listu.

Kasnije si reterirao na tematiku cijene usluge, mada i tu nisi bas nacisto jer zdravstvene ustanove dogovaraju cijenu usluga sa osiguranjima, dakle cijena za nasumicno odabrano privatno ZO ne mora biti ista kao za ZZO KS koji moze imati popust (ali i ne mora).
Dozer

#86386 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Prpa.ba wrote: 10/12/2023 13:14
Dozer wrote: 10/12/2023 11:56 I sta covjek da ti odgovori na ovo.... Jok, eto, ukidanjem kantona povecavaju se troskovi :D
Nivo price - ako trosim na X 1.000, pa onda odustanem od X i uzmem Y koji kosta 500, troskovi se povecavaju na 1.500.
Tvoja tvrdnja je da se ukidanjem kantona ostvaruju ustede od 50%, sto znaci da uopste ne znas sta su nadleznosti i troskovi jednog kantona, ali znas kako sve to popraviti. :mrgreen:

Dozer wrote: 10/12/2023 11:56 Ista stvar i za osiguranje. Zna KCUS raditi s privatnim osiguranjem, ali to uopste nije bila poenta te price.
Poenta je da si pljuvao ustanovu zbog tog sto ne znas sta znaci refundiranje troskova kroz privatno ZO, sto je koncept koji se objasni na A4 informativnom listu.

Kasnije si reterirao na tematiku cijene usluge, mada i tu nisi bas nacisto jer zdravstvene ustanove dogovaraju cijenu usluga sa osiguranjima, dakle cijena za nasumicno odabrano privatno ZO ne mora biti ista kao za ZZO KS koji moze imati popust (ali i ne mora).
Baljezgas u pokusaju opravdavanja. I opet spinujes. Procitaj opet taj post i vidjeces da je odmah u njemu poenta bila na cifri, sto su neki forumasi odmah ispravno shvatili. Ti ocito nisi. Ili jesi, ali namjerno spinujes da ublazis kriminal halke.

Supljak o zasebnim cijenama za ove i one je samo to - supljak. Cjenovnik usluga je cjenovnik usluga. Pacijent je pacijent, isti pregled i eventualna intervencija je pregled i intervencija za svakoga. Tu ne moze i ne smije.postojati razlika u odnosu na neciju vrstu ZO, niti je tako bilo gdje u svijetu.
Ali, ako ti 100% znas da je to tako na KCUS-u, onda to samo dodatno ukazuje na kriminal.

Jos se sjecam slucaja malog Tanovica i rasprave blagajnica da li je sjedenje oca i majke na stolici pored djetetovog kreveta 50 ili 100 KM po danu. Mislim.....fuj....

Da je ona budaletina ostala, vjerovatno bi se pocela naplacivati i posjete pacijentima....
Last edited by Dozer on 10/12/2023 13:31, edited 1 time in total.
Dzematlija

#86387 Re: SDA-All about

Post by Dzematlija »

_BataZiv_0809 wrote: 10/12/2023 11:42 Eno ga u prvom redu na konferenciji ezdea o viziji BIH do 2043 (Alan Ford).

Sjedi do 2 prvostepeno presudjena kriminalca.
Hahaha, baš. Strašno.
Prpa.ba

#86388 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Dozer wrote: 10/12/2023 13:23 Baljezgas u pokusaju opravdavanja. I opet spinujes. Procitaj opet taj post i vidjeces da je odmah u njemu poenta bila na cifri, sto su neki forumasi odmah ispravno shvatili. Ti ocito nisi. Ili jesi, ali namjerno spinujes da ublazis kriminal halke.

Supljak o zasebnim cijenama za ove i one je samo to - supljak. Cjenovnik usluga je cjenovnik usluga. Pacijent je pacijent, isti pregled i eventualna intervencija je pregled i intervencija za svakoga. Tu ne moze i ne smije.postojati razlika u odnosu na neciju vrstu ZO, niti je tako bilo gdje u svijetu.
Ali, ako ti 100% znas da je to tako na KCUS-u, onda to samo dodatno ukazuje na kriminal.

Jos se sjecam slucaja malog Tanovica i rasprave blagajnica da li je sjedenje oca i majke na stolici pored djetetovog kreveta 50 ili 100 KM po danu. Mislim.....fuj....

Da je ona budaletina ostala, vjerovatno bi se pocela naplacivati i posjete pacijentima....
Veze nemas sa tematikom kojom se pokusavas baviti, ali si iz nekog razloga sebi umislio da si ekspert za teme "od igle do lokomotive" i svako ko ti kaze drugacije "baljezga".

Sta drugacije i ocekivati od nekog ko ozbiljno govori o ustedama od 50% ukidanjem kantona. :run:
Dozer

#86389 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

A za njihovu "viziju" do 2043., sta reci.....
Osim toga, kazao je kako su osmišljena tri panela koja obuhvataju viziju BiH do 2043. godine. Prvi panel se tiče ustavno-pravne pozicije, pravne sigurnosti te odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta.

Drugi panel je vezan za stanovništvo, dok se treći panel odnosi na ekonomski sistem, energetsku neovisnost i infrastrukturnu integriranost.
Za 27 poslijeratnih godina su sve ovo mogli vec zavrsiti, a oni nisu maltene nista ni poceli. I ono sto jesu je traljavo, sporo, popraceno multimilionskim kradjama i aferama, i vec se zapravo raspada jer je kvalitet odron.

Fakat ne mogu da vjerujem da postoje imbecili koji njima jos uvijek vjeruju i nadaju se da nesto znaju mogu i hoce uraditi....
Dozer

#86390 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Prpa.ba wrote: 10/12/2023 13:38
Dozer wrote: 10/12/2023 13:23 Baljezgas u pokusaju opravdavanja. I opet spinujes. Procitaj opet taj post i vidjeces da je odmah u njemu poenta bila na cifri, sto su neki forumasi odmah ispravno shvatili. Ti ocito nisi. Ili jesi, ali namjerno spinujes da ublazis kriminal halke.

Veze nemas sa tematikom kojom se pokusavas baviti, ali si iz nekog razloga sebi umislio da si ekspert za teme "od igle do lokomotive" i svako ko ti kaze drugacije "baljezga".

Sta drugacije i ocekivati od nekog ko ozbiljno govori o ustedama od 50% ukidanjem kantona. :run:
I, standardno i ocekivano, u nedostatku bilo.kakve stvarne argumentacije, prelazi se na ad hominem. Kakva mi je glava? :lol:
Prpa.ba

#86391 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Dozer wrote: 10/12/2023 13:23 Baljezgas u pokusaju opravdavanja. I opet spinujes.

namjerno spinujes da ublazis kriminal halke.

Supljak o zasebnim cijenama za ove i one je samo to - supljak.

Ne znam kakva ti je glava, ali iz nje ne izlaze nikakvi argumenti, nego samo vrlo snazna i ni na cemu utemeljena misljenja.

I jos zapjenis kad ti se ukaze na to. :mrgreen:

Naravno, ne ocekujem ozbiljnu diskusiju s nekim ko ozbiljno tvrdi da se ukidanjem kantona stedi 50% budzeta, i da drzava treba otvarati fabrike, a za argumente ocito nisi spreman. :mrgreen:
Dozer

#86392 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Ne vidim da pjenim, a jos manje vidim bilo kakvig argumenata s tvoje strane.

Tacnije vidim nekoga ko je mentalno zakucan u postojeci nakaradni i preskupi sistem i poredak, bez kapaciteta da izadje iz tog klupka.

Ali, hajde... evo, da vidimo s cime zaista raspolazes.
1. Kolika je ukupna budzetska kantonalna potrosnja, a koliki su prihodi? Slobodno uzmi neki prosjek za neku godinu mimo korone, jer tada slika nije bila precizna posto su prihodi bili drasticno smanjeni, a potrosnja ostala ista.
2. Koliko se od toga izdvaja za budzetske korisnike?
3. Koliko od toga cine troskovi kantonalnih administracija (vlada, ministarstva (bez dijela policije i poreske uprave i bolnica), itd.)?

Kad sve ovo fino izracunas, reci mi kolika bi bila usteda od gasenja viska pod 3..
Onda to prepolovi, od cega jedna polovica ide na ono sto vec rekoh (support otpustenima), a druga u novi razvoj. I ne, ne pricam ja o drzavnim fabrikama.

Hint 1: racunica ce te dovesti do desetina miliona godisnje.
Hint 2: U sve ukalkulisati digitalizaciju.
Prpa.ba

#86393 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Par desetaka miliona KM (u svim kantonima zajedno) je mozda realna cifra, da prepolovis sve zaposlene drzavne sluzbenike, ukines skupstine, sluzbe..

Par desetaka miliona KM je bitno drugaciji iznos od 50% budzeta, to nije ni 2-3% svih kantonalnih budzeta kad se saberu.

Dalje mozes ustediti racionalizacijom zaposlenih u zavodima za planiranje, institutima, naberes jos mozda 2 do 3%.

U najboljem slucaju, 30 do 50 miliona KM na cijelu FBiH.

Samo je KS na ime povisica budzetarijatu (skolstvo itd) potrosio 58 miliona KM.

U siroj slici, beznacajan iznos, kantoni sami mogu ostvariti vece ustede, da hoce. Ne trebaju nikakve revolucionarne izmjene.
Dozer

#86394 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Ocito nisi shvatio ono 50% kako treba. To se odnosilo na oslobodjena sredstva, od kojih bi se onda uz adekvatnu racionalizaciju i pratecu digitalizaciju moglo bez problema iskoristiti oko 50% za otvaranje novih neadministrativnih radnih mjesta, u realnom sektoru. Mislim da bi to bilo malo vise od tih 50-ak M, tacnije oko 20-25% trenutnih ukupnih kantonalnih budzeta., tj. minimalno 200-300M.

Ako otvaranje radnog mjesta danas kosta oko 30K, to znaci da bi se godisnje moglo otvoriti 6,6-10K novih radnih mjesta.
Za dvije godine bi svi otpusteni dobili novi posao, plus i novi mladi.

Treba shvatiti da smo mi premalena zemlja za ovoliki administrativni aparat, pogotovo pola zemlje sa samo oko 1.5M stanovnika, koji je apsolutno preskup i jos nefunkcionalan.
Naprosto jedemo sami sebe s ovakvim uredjenjem.
Novak20

#86395 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

escobar__ wrote: 09/12/2023 12:22 Evo i viziju imaju i to ni manje ni više nego do 2043. :lol:
:lol:

Imao je Bakir viziju da će 2022. "skinuti okove" pa sleti sa vlasti zajedno sa satelitima. :D
ZoomZoomKiwi

#86396 Re: SDA-All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa tim slijetanjem sa vlasti i skide okove sa države na neki način. :lol:
Styling

#86397 Re: SDA-All about

Post by Styling »

PM72 wrote: 10/12/2023 11:47 Pojmovi "vizija" i SDA nisu spojivi.Oni ne znaju šta će i kako će u idućoj hefti a kamoli u 2043.Iskreno se nadam da ćemo ih se sjećat (ko bude živ) ko što se sjećamo jednog Tuševljaka iz prvog VM ili Borislava Paravca.
Od njihove vizije nas glava boli evo 30 godina. Jedva ih skinusmo, a njihove “vizionarske” poteze ćemo čistiti još 10.
drug_profi

#86398 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Ma kakvih 10. Generacija ili dvije, minimum.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#86399 Re: SDA-All about

Post by izvrsni direktor »

escobar__ wrote: 09/12/2023 12:22 Evo i viziju imaju i to ni manje ni više nego do 2043. :lol:
Zasto nema junca? Lukasenke ga fprsirali i voda ko mecku sad ga nigdje
belfy

#86400 Re: SDA-All about

Post by belfy »

Prpa.ba wrote: 10/12/2023 14:11 Par desetaka miliona KM (u svim kantonima zajedno) je mozda realna cifra, da prepolovis sve zaposlene drzavne sluzbenike, ukines skupstine, sluzbe..

Par desetaka miliona KM je bitno drugaciji iznos od 50% budzeta, to nije ni 2-3% svih kantonalnih budzeta kad se saberu.

Dalje mozes ustediti racionalizacijom zaposlenih u zavodima za planiranje, institutima, naberes jos mozda 2 do 3%.

U najboljem slucaju, 30 do 50 miliona KM na cijelu FBiH.

Samo je KS na ime povisica budzetarijatu (skolstvo itd) potrosio 58 miliona KM.

U siroj slici, beznacajan iznos, kantoni sami mogu ostvariti vece ustede, da hoce. Ne trebaju nikakve revolucionarne izmjene.
populacija do 2-3 miliona stanovnika u nekim mjestima (citaj gradovima) nema predsjednika i ministre, nego gradonacelnika i sluzbe... puno jeftinije. no, posto kod nas i selo dobije naziv grad, onda valja i njima placati gradonacelnika i sluzbe, a svi iznad, naravno, moraju biti placeni vise... moze li kako ta cifra nize? moze ako cucnes...
Post Reply