uglavnomja wrote: ↑22/01/2021 20:57
vatrogasac wrote: ↑22/01/2021 20:28
banjaluka078 wrote: ↑22/01/2021 17:44
Znam taj neki tip ovdašnjih Bošnjaka (?) koji na skupovima prvi lete za tanjir sa svinjetinom da pokažu da su oni "normalni", a ne neki fundamentalisti koji ne jedu svinjetinu.
Taj tip ili model ili serija me uvijek dovedu u stanje stida. Oni to rade, a mene nešto stid zašto se tako ponižavaju valjda da i mene ne gledaju kroz njih.
ko o cemu - bosnjo o onome o cemu pojma nema

i jos osudjuje i istovremeno se srami
nisi nikad probao neki vrhunski specijalitet od klempe
usput niti je svaki mujo bosnjak niti je svaki mujo-bosnjak vjernik
Ne radi se ovdje o osudi onih medju Bosnjacima koji konzumiraju svinjsko meso, vec onih koji to rade iz oportunizma, ili da se dodvore politickom mainstream-u u Srba, po kojem su prihvatljivi samo oni Bosnjaci koji se odricu svoje kulture, vjere i tradicije.
Inace taj tabu, cini mi se, iako primarno ma uporiste u vjeri, vise je stvar kulturoskog i etnickog identiteta, u smislu da se po tome razlikujemo od Srba i Hrvata. Dobar dio Bosnjaka voli popiti, samo se to generalno u bosnjackok percepciji ne smatra nekim ozbiljnim prijestupom, izuzev manjeg dijela, uvjetno receno "vjernicke" populacije.
Btw. davno sam od Sandzaklija cuo za, donekle, pandan ovom bosnjackim tabuu u vezi svinjskog mesa - Srbi, naime, ne konzumiraju meso bivola jer to povezuju sa islamom i muslimanima, i napose Turcima.