Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#8626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote: Meni ponovo nije jasno da li su i prilazni putevi oko tunela gotovi da se napokon provozamo, posto se stalno govorilo da se za to jos uvijek nema lova. Koja patnja od dionice. cini mi se da je rok probijen za bar godinu i po. :?
Koliko se vidi na sljedećim slikama radi se privremeno riješenje dali će biti gotovo do augusta ili izbora do je misterija. Samo što ovo dokazuje da jp ceste federacije su kao uvijek katastrofa jer nema ni reda i razuma pogotovo kada se odnosi na karaulu.

sa ssc od niskogradnja
sa ssc od alien x
^^

Image

Image

Image

kladanj.ba
Ovo je izgleda rijesenje

sa ssc od nestvaran
Puno komplikujete bez razloga

Image
tec

#8627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Malo sa gradilišta:

sa ssc od byM4k5
Bio sam danas u Tesliću, pa sam na putu kući preko Prnjavora skrenuo malo sa glavnom puta ne bili nabasao na budući autoput. :)

Autoput Banjaluka - Doboj, dionica Brestovo - Prnjavor

Datum: 03.07.2016.

Poslije poprilično duge vožnje uskim putevima kroz Brestovo odlučio sam da vidim da li na ovoj tački postoji neki nadvožnjak. Malo razočarenje, dočekao me podvožnjak.

Image

Image
Malo penjanja i eto asfalta. Primjetno je da pored ograde protiv buke i signalizacije nedostaje i završni sloj asfalta (obratiti pažnju na oborinsku kanalizaciju uz unutrašnju traku).

Image

Image
Idemo prema Prnjavoru. 3 km dalje nazire se dio bez asfalta.

Image

Image

Image
300 m dalje nailazimo na cut & cover. Ova scena mi je malo razgorila skeptičnost u završetak radova do izbora. Veliko kaskanje u radovima.

Image

Image
Koliko se vidi na ovom zadnjem djelu postoje kašnjenja ove prve dionice kod Prnjavora tako da možda neće biti gotovo do izbora ili kraja godine.
shake69

#8628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Dakle, tec, ovo je neki bypas, samo da se nesto bar otvori do izbora a ta dva mostica cemo razvuci do opcih izbora! :cry:
tec

#8629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:Dakle, tec, ovo je neki bypas, samo da se nesto bar otvori do izbora a ta dva mostica cemo razvuci do opcih izbora! :cry:
Tehnički to je bio privremeni put za radnike na gradilištu tunela. Kad su jp ceste umješane onda se previše nadaš.
ovo_malo_duse

#8630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ovo_malo_duse »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
kakaljin wrote:
drugi profil wrote:Prodjoh nedavno Dalmatinu i Istarski ipsilon... ljepota jedna. Kad li ćemo mi ovako spojiti krajeve drzave. Moram reći i da su naši tuneli malkice bolje izvedeni. Svijetliji, manje klaustrofobični.
Autoput je jedna blagodat neprocjenjiva. Vjerovatno nismo ni svjesni šta bi za državu značilo da od Goražda do Bihaća možeš stići za 3 sata ili od Save do Neuma za dva. Ne mjeri se sve parama.
Mnogi to nekontaju, a skracivanje vremena putovanja u poslovnom i svakom drugom smislu je od krucijalne vaznosti
Ja onima koji to ne kontaju kažem da puste nas koji želimo normalno putovati a oni neka se voze kozijim stazama kako su i naučili. :oops:
U prilog tvom postu da dodam :thumbup: :thumbup: . U subotu sam vozio relaciju Bosanski brod - Konjic. Bosanski brod - Zenica ( 90 km). 3 sata voznje. Zenica - Konjic (112 km) 1 sat i 5 minuta.
Libyano

#8631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Libyano »

Zenica-Brod ima vise od 90km, prije da ce biti 140-150.
Better Man

#8632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Libyano wrote:Zenica-Brod ima vise od 90km, prije da ce biti 140-150.
Upravo tako. Oko 150 km je od Zenice do Bosanskog Broda.
drndalo

#8633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Better Man wrote:
Zasto je to trajalo 3 sata? Bio sudar? Ili se pravila pauza... Uz sve objektivne mane nasih cesta, sve >2.15 sata nije normalno...
ovo_malo_duse

#8634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ovo_malo_duse »

drndalo wrote:
Better Man wrote:
Zasto je to trajalo 3 sata? Bio sudar? Ili se pravila pauza... Uz sve objektivne mane nasih cesta, sve >2.15 sata nije normalno...
Kolona kamino sa pehom da se na mogucim mjestima za preticanje potrefi kolona u suprotnom smjeru u vise navrata i put u PC dijelu katastrofa, ako nastavi propadati ovom brzinom za 5 godina nece se mci voziti dionica B Brod - Doboj.
pelcer224

#8635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pelcer224 »

adv.K wrote:
studeni76 wrote:Sta bi od onih radova na Karauli,dokle se stigli?Jel neko prolazio,misle li to skoro otvoriti ili se cekaju izbori!?
Sad citam na Avazovom portalu da ce radovi na tunelu Karaula biti zavrseni u augustu. Ne znam sta je sa ostalim radovima i koliko im treba za otvaranje kompletne dionice.
U tom tekstu pise da ce put biti kraci 4km.
Da li se zna koliko ce otrpilike vremenski biti kraci put sa ovim tunelom od Tuzle do Sarajeva?
adv.K

#8636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by adv.K »

pelcer224 wrote:
adv.K wrote:
studeni76 wrote:Sta bi od onih radova na Karauli,dokle se stigli?Jel neko prolazio,misle li to skoro otvoriti ili se cekaju izbori!?
Sad citam na Avazovom portalu da ce radovi na tunelu Karaula biti zavrseni u augustu. Ne znam sta je sa ostalim radovima i koliko im treba za otvaranje kompletne dionice.
Da li se zna koliko ce otrpilike vremenski biti kraci put sa ovim tunelom od Tuzle do Sarajeva?

Po mojoj procjeni, nekad 3-4 min, a nekad i pola sata. Zavisi ko vozi ispred i koje je godisnje doba. Doduse sad ne otvaraju kompletnu dionicu, nego neko privremeno rjesenje bez dva mosta, pa su i ta 4km upitna sto se tice skracenja.
perfect_guy

#8637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by perfect_guy »

značiće i ušteda 100m visine. Toliko će biti spuštena najviša tačka
pelcer224

#8638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pelcer224 »

Znaci efekat je jako mali sto se tice ubrzanja puta.
kritichar

#8639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

ima i pozitivnih strana na Karauli, ispravlja se put, skraćuje i nema velikih nagiba, to će sigurno ubrzat protok vozila
ali problem kolona i kamiona se ne rješava ovom prečicom, jer je veći dio tunel gdje nema preticanja, to bi se riješilo jedino trećom trakom ili da se sredstva preusmjere na AP Tuzla-Žepče
Alfons Kauders

#8640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

pelcer224 wrote:
adv.K wrote:
Nece biti 4km, mozda kada bi se zavrsilo sve sto je planirano, ali od toga nema nista.

Trenutno ne znam ni da li postoje planovi da se zavrsi ta trasa, ili ce koristiti opisano "privremeno" rjesenje, koje bi zimi moglo biti problematicno (a u svakom slucaju ce "pojesti" dosta prosjecne brzine, jer autobusi i kamioni tu nece moci prolaziti sa 60-70km/h, vec sa 30tak, tj. pravi se cep.

Od tog privremenog prikljucka do motela Montana na pocetku uspona imas oko 3800 metara, tako da nije kraj svijeta, ali opet pravimo glupost da cemo morati sanirati i taj dio puta, koji bi za koju godinu mogao potpuno letiti iz upotrebe.

S ovim sto namjeravaju otvoriti, usteda po dobrom vremenu i pri prosjecnoj opterecenosti te dionice ce biti do 4 minute. U idealnim uslovima, kada ne naletis na kamion ili neku krntiju koja ide 40, radi se o 2-4 minute ustede. Zimi, po katastrofalnim uslovima, do deset minuta.

Price o ustedi od pola sata ne piju vode (eventualno kada bi se uradila na sjeveru zaobilaznica oko Kladnja i jos jedan tunel od 1km oko Gojsalica, sto bi ustedilo dodatnih 4km, ali bi kostalo stotinjak miliona eura)
Haris.ba

#8641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Kako je krenulo, stasaće generacije koje će se priključivati na forum i ismijavati te kad spominješ tempo rada naših neimara. Mada, to izgleda i pravedno. Poslije tempa izgradnje pruge Brčko - Banovići 46. -e, predviđam za dvadeset godina historijsku retardaciju da ćemo imati kamen temeljac za svaki kilometar puta, slikanje, političare sa vještačkim osmjesima kako sa makazama režu crvene ili zelene vrpce.

Jučer sam rovio po stvarima u porodičnoj kući te naišao na novine iz 72. -e. Na jednoj stranici sam saznao šta se sve gradi u regionu (72.- e :D , da ne bude zabune). Kažu demokratija je donijela slobodu novinarstva. Slažem se. Ali, između ostalog i slobodu od raspolaganja činjenicama. Da nema foruma na kojima svi mi možemo baljezgati bez odgovornosti, ne bi ni znali kako se kod nas (ne) radi. I takav forum je bolji od današnjih novinara.

Mislio sam da sam pesimističan sa predviđanjima da će se završiti mostovi na Savi, autoput oko Zenice, te oko Počitelja do slijedećih izbora. Kako je krenulo, i to će biti previše.

Dovoljan dokaz je i da na temi o autoputu priča se o (ne)gradnji magistralne ceste.
Alfons Kauders

#8642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:Kako je krenulo, stasaće generacije koje će se priključivati na forum i ismijavati te kad spominješ tempo rada naših neimara. Mada, to izgleda i pravedno. Poslije tempa izgradnje pruge Brčko - Banovići 46. -e, predviđam za dvadeset godina historijsku retardaciju da ćemo imati kamen temeljac za svaki kilometar puta, slikanje, političare sa vještačkim osmjesima kako sa makazama režu crvene ili zelene vrpce.

Jučer sam rovio po stvarima u porodičnoj kući te naišao na novine iz 72. -e. Na jednoj stranici sam saznao šta se sve gradi u regionu (72.- e :D , da ne bude zabune). Kažu demokratija je donijela slobodu novinarstva. Slažem se. Ali, između ostalog i slobodu od raspolaganja činjenicama. Da nema foruma na kojima svi mi možemo baljezgati bez odgovornosti, ne bi ni znali kako se kod nas (ne) radi. I takav forum je bolji od današnjih novinara.

Mislio sam da sam pesimističan sa predviđanjima da će se završiti mostovi na Savi, autoput oko Zenice, te oko Počitelja do slijedećih izbora. Kako je krenulo, i to će biti previše.

Dovoljan dokaz je i da na temi o autoputu priča se o (ne)gradnji magistralne ceste.
Jbg kada se ne gradi autoput, o cemu da pricamo? Dakle krenem iz Tuzle na more, i vidim autoput do Tarcina, tj Rastelice... Nista se nije promijenilo kako je otvoren, znas ono kada su prozivali mrski SDP sto ubire poene na nedovrsenom putu na koji se ne moze ukljuciti? A kada cemo nastaviti prema jugu? Od Tarcina, tice znaju.

Prenj? Ne znaju ni one.

Pocitelj? Taman se pocne raditi pred izbore... Sto znaci da barem pet godina necu voziti novim kilometrom autoputa ka jugu. Mozda i duze, ovisno od toga da li ce mi se uopste isplatiti da koristim pravac Pocitelj - Bijaca (ovisi od destinacije).

Meanwhile, ove godine su vec trebali biti zavrseni radovi na Karauli, mozda cak i dobar dio posla na trasi Stolac - Neum. Karaula jos nije gotova, a i kad je zavrse ima da fali skoro 4km trase. Stolac - Neum vise niko i ne pominje, i jedino mi pada na pamet da su potpuno odustali od toga, ili opet odgodili za bolja vremena (nakon 3 decenije izgradnje).

Tuzla - Zepce? Tuzla - Orasje? Nisam ljubitelj sci-fi zanra... :D

I sto se onda treba cuditi ismijavanju i prozivkama? Kada za pet i kusur godina nismo u stanju zavrsiti vijadukt od 200 i tunel od 900 metara? Ili kada za tri decenije nismo u stanju spojiti Stolac sa Neumom?
Thorgerson

#8643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Eno u Havazu pise da se gradi punom parom.

Puko autoput ne vidi mu se kraj...

Image

:D
johntra

#8644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

30 kilometara do kraja godine...samo da mi je to vidjeti, na koji način to misle izvesti...
holowey

#8645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

johntra wrote:30 kilometara do kraja godine...samo da mi je to vidjeti, na koji način to misle izvesti...
virtualno :evil:
shake69

#8646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

johntra wrote:30 kilometara do kraja godine...samo da mi je to vidjeti, na koji način to misle izvesti...
Kakva predizborna laž!!! :lol:
drug_profi

#8647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mozda kod Dode, tamo se nesto raducka. U pederaciji tesko ista osim ono malo oko Zenice i ako krenu sa mostom Svilaj. To ce biti aktivna gradilista. Ne znam da li ce krenuti prema Pocitelju od onog patrljka na jugu prije kraja godine.
drug_profi

#8648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Evo sad u ABA3-u, obzirom da je to SBB preduzeće, u predizbornim mjesecima, uzmimo ovo dole sa debelom rezervom. Ja sam ubjeđen da će od svega biti možda ovih 30 ali do kraja mandata ove vlasti. Ostalo neće ni početi.
Spremna 934 miliona eura za gradnju Koridora 5C!
Državna kompanija "Autoceste Federacije" osigurala je 934 miliona eura kreditnih sredstava za nastavak gradnje Koridora 5C, najvažnijeg infrastrukturnog projekata za Bosnu i Hercegovinu, otkriva "Dnevni avaz".

Otplata kredita

Planirano je da do kraja godine bude sagrađen 31 kilometar autoputa, dionice prema Zenici i Počitelju, a u ovom mandatu Uprave, ukupno 84 kilometra. Također, nakon novog povećanja akciza na naftu i naftne derivate, bit će ubrzana i gradnja autoputa, potvrđeno nam je jučer iz ove državne firme. Tako će "Autoceste FBiH" putem povećanih akciza na godišnjem nivou ukupno prikupiti 140 miliona KM.

Ova sredstva služe kao kreditni kapacitet za nova zaduženja, ali i za otplatu 934 miliona eura kredita, rečeno nam je iz "Autocesta FBiH". Do sada su sagrađena ukupno 92 kilometra autoputa na Koridoru 5C, a ostalo je još 180. U naredne četiri godine, u planu je da se sagrade još 84 kilometra autoputa te dodatnih 68 kilometara putem koncesije koja je planirana već za početak 2017. godine.

Modelom koncesije gradit će se brza cesta Lašva - Nević-Polje - Jajce.

Kada su u pitanju radovi na Koridoru 5C za ovu godinu, u toku je gradnja autoputa prema Zenici, ukupno deset kilometara, plus dodatna četiri koja su u fazi pripreme. Također, u pripremi je početak radova na dionici autoputa prema Počitelju, u dužini od deset kilometara, plus sedam kilometara od Počitelja prema Buni. Na dionici prema Počitelju u planu je i gradnja kolosalnog mosta Počitelj dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara.

Nemila - Zenica

Za narednu godinu planirana je gradnja dionica Konjic - Prenj ukupne dužine 22 kilometra, Mostar - Buna 13 kilometara, dionice Svilaj - Odžak deset kilometara te Zenica - Nemila u dužini od deset kilometara autoputa. Za ove dionice sredstva su već osigurana.

Brojke

934 miliona eura spremna za gradnju
92 kilometra autoputa do sada sagrađena
140 miliona KM sredstava od akciza na naftu
31 kilometar trebao bi biti sagrađen do kraja godine
68 kilometara gradit će se putem koncesije

Autor: M. AŠČIĆ - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/245165/spremn ... E2yvn.dpuf
The BEN10

#8649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

drugi profil wrote:Evo sad u ABA3-u, obzirom da je to SBB preduzeće, u predizbornim mjesecima, uzmimo ovo dole sa debelom rezervom. Ja sam ubjeđen da će od svega biti možda ovih 30 ali do kraja mandata ove vlasti. Ostalo neće ni početi.
Spremna 934 miliona eura za gradnju Koridora 5C!
Državna kompanija "Autoceste Federacije" osigurala je 934 miliona eura kreditnih sredstava za nastavak gradnje Koridora 5C, najvažnijeg infrastrukturnog projekata za Bosnu i Hercegovinu, otkriva "Dnevni avaz".

Planirano je da do kraja godine bude sagrađen 31 kilometar autoputa, dionice prema Zenici i Počitelju, a u ovom mandatu Uprave, ukupno 84 kilometra

Hahahahahhahahaha! :-) :-D
Samo što nisu izgradili 31 km do kraja godine. Hahahahaa
johntra

#8650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

pa moguće je...svaki mjesec po šest kilometara, do kraja godine... i to ako su počeli raditi od 1. jula... :D
Post Reply