Sirija

Locked
Co0l

#8626 Re: Sirija

Post by Co0l »

sarajevoxxxx wrote:Evo potrudio sam se da nešto prevedem sa ovog portala Aawsat.com za ovu moju forumsku raju :)

Džebhetu Nusre 'budi' Bijelu kuću

Piše: Abdurahman Ar Rašid (Aawsat.com)
Image

Strahovanja zapada i pola arapskog svijeta su, ispostavilo se bila potpuno opravdana: ''Džebhetu Nusre koja je na strani opozicije je naš ogranak'', sasvim otvoreno i bez ikakvog uvijanja tvrdi vođstvo Al Kaide u svom zadnjem proglasu. Da stvar bude gora, najavili su spajanje iračke Al Kaide sa sirijskom, a kao rezultat svega imali bismo najveću terorističku bazu na svijetu.

Da se vratimo nazad, da vidimo gdje je greška ? Na samom početku, i u to niko ne sumnja amerikanci su bili srećni sirijskom revolucijom u kojoj se narod u Siriji pobunio protiv režima Bešara al Asada. Gledali su na nju kao poklon koji je pao sa neba, u za njih nezgodnom vremenu, i koji je nadomjestio njihov izlazak iz Iraka. Sasvim normalno je što su se radovali padu Bešarova režima, koji bi podobro uzdrmao i sam Iran.

Fatalna greška je što su to smatrali besplatnim poklonom. Tadašnja razmišljanja i očekivanja Bijele kuće su glasila: pustićemo da se stvar razvija na lokalnom nivou, da sirijski narod obavi ono šta treba, a potom, sasvim izvjesno je da bi revolucija trebala dovesti do pada Bešarovog režima, a potom i do uspostavljanja nove demokratske države po uzoru na one na zapadu, a potom bi počelo novo doba.Naravno ovakva razmišljanja su ipak samo pusti snovi.

Želja Sirijaca da se riješe režima koji je 40 godina na vlasti, bi se vjerovatno i ostvarila, da nije policijske države koja zabranjuje i samu pomisao o promjenama. Vremenom su izgubili strpljenje, nada o reformi sistema je nestala, a promjene u Tunisu, Egiptu, Libiji, i Jemenu su ih motivisale da se odlučnije suprostave divljem režimu. Onaj ko dobro poznaje Siriju, zna o kakvoj hrabroj odluci se radilo

Danas je sirijski narod blizu ostvarenja svoga sna. U srcu Damaska vode se borbe uprkos pomoći koju Bešarov režim dobija od Irana, Hizbullaha i Rusije. Iz cijele stvari bi se i moglo nazrijeti neko riješenje da se nije pojavila Al Kaida koja je iskoristila nepostojanje snaga sigurnosti i dugoročni sukob koji postoji zbog nespremnosti međunarodne zajednice da interveniše.

Srija je za sve u regionu postala interesantna. Stradanja Sirijaca kao i njihova herojstva svi prepričavaju, i tu je al Kaida vidjela svoju priliku, koja je najveća od poraza kojeg je pretrpjela u amričkom ratu protiv terorizma. Vođe al Kaide u svoje redove regrutuju nove naraštaje, skupljaju novac, objavljuju vijesti i video klipove o njihovoj hrabrosti koju pokazuju borbom protiv snaga režima.
.
Sada bih želio nešto reči. Oni koji vide opasnost u pomaganju opozicionara protiv al Asada, suočavaju se sa mnogo većom opasnoššću koja se ogleda u terorizmu. Oko dvije godine mi govorimo kako ne treba dozvoliti da se dođe u situaciju da sukob u Siriji nekima posluži za ostvarenje nekih njihovih projekata.

Znali smo da će rat u Siriji postati jedan od najvećih u cijelom regionu. Sasvim je izvjesno da je Džebhetu Nusre, koja je nastala pod parolom revolucije, produžena ruka Al Kaide. Uprkos tome što je Džebhetu Nusre jedan džemat daleko malobrojniji od Slobodne sirijske vojske pod čijom zastavom se bori većina Sirijaca, i razlika u broju je ogromna, dakle, uprkos tome Al Nusre je u stanju da razbije revoluciju. i u stanju je da utiče na stav međunarodne zajednice prema sirijskoj revoluciji. Ona je razlog zbog čega je Francuska promjenila svoj stav o slanju oružja opoziciji...

Nalazimo se pred samim slomom Bešarovog režima, i prekasno je da se preispituju politički stavovi, pred nama su dva izbora: Ili oslabljeni i poraženi režim u Damasku kojim upravlja Iran, ili pomaganje revolucije poslije kojeg slijedi borba protiv Al Kaide, što se već desilo u Libiji, Jemenu, a prije toga u Somaliji.

Al Kaidin javni proglas kako je Džebhetu Nusre njihov ogranak, treba samo da nas podstakne da još više nastavimo sa pomaganjem Slobodne sirijske vojske i da joj omogućimo da porazi režim, i da nastavimo sa pomaganjem sirijskih revolucionara koji se bore za građansku državu. Oni su ti koji su počeli sa revolucijom, i puna četiri mjeseca su izlazili na mirne demonstracije. Zatim su, da bi zaštitili svoje živote uzeli oružje u ruke i suprostavili se snagama režima. Nakon što su se izborili za podršku arapskog i islamskog svijeta pojavila se Al Kaida što je i natjeralo zapad da okljeva sa konkretnom pomoći sirijskom narodu.

Sada arapske vlade kao i zapadne treba da budu svijesne velićine opasnosti koja prijeti iz Sirije ako se dozvoli da sukob potraje i da Al Kaida još više ojača, koja bi bila mnogo veća i organizovanija nego što je to bila u najbolje Bin Ladinovo vrijeme. Zašto ? Zato što se sa svojim proglasima i izjavama kriju iza sirijske revolucije. Kako su oni ti koji su oslobodili Siriju od diktatora Bešara. Neće im biti teško da steknu simpatije miliona drugih ljudi, a nakon toga rat protiv njih će biti mnogo neizvjesniji i mnogo teži.

Al Kaida. čiji je ugled poljuljan u zadnjim godinama želi da učestvovanjem u obaranju Al Asadovog režima stekne simpatije miliona muslimana koji ne vole Bešarov režim.

A nakon toga, Al Kaida Sirije će biti veća od Al kaide Somalije, Jemena, Pakistana, i Afganistana zajedno.

@sarajevoxxxx

http://www.aawsat.com/leader.asp?sectio ... ueno=12556
Ma nista to,cim nije sa advance.hr ne vrijedi ;-)
Challenger__

#8627 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

'Pomozite "umjerenima" da sruše vlast da to ne urade "ekstremni" '.

Koja gnusna i prljava laž koja skriva jednostavno istinu - da su i jedni ("umjereni") i drugi ("radikalni") - tvorevina istih centara moći.

Arapine, serem ti se na glavu lažljivu.
Co0l

#8628 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:'Pomozite "umjerenima" da sruše vlast da to ne urade "ekstremisti" '.

Koja gnusna i prljava laž koja skriva jednostavno istinu - da su i jedni ("umjereni") i drugi ("radikalni") - tvorevina istih centara moći.

Arapine, serem ti se na glavu lažljivu.
Umjereni su tvorevina sirijskog naroda a jedan od centara gdje su se godinama stvarali radikalni je upravo Damask.Sad kad se ker kojeg su hranili otrgao s lanca i poceo grist ruku koja ga je hranila pokusava se oprat od odgovornosti i cijelu krivicu svalit samo na druge.
bregano

#8629 Re: Sirija

Post by bregano »

Challenger__ wrote:
Pozdrav brate Murate. Da dodam 12-u vijest iz budućnosti: Istinski muslimani i istinski hrišćani će slomiti vojske lažnih muslimana i lažnih hrišćana i onda će se, u skladu sa vječnom surom Rum, radovati i jedni, i drugi.

Amin.
To ce biti posljednja partija saha na planeti...
Klavikula

#8630 Re: Sirija

Post by Klavikula »

umjereni i radikalni je najveca podvala u ovom ratu. mozda se na pocetku i moglo diferencirati frakcije, ali sad je to nemoguce.
zasto?
pobuna je na plodno tlo naisla kod islamista i manjim dijelom kod ruralnog, uglavnom neobrazovanog, stanovnistva. zvanicna ideologija je odavno odredjena - vehabizam, i "sitna boranija" na to nema nikakvog uticaja. a posto su strani borci uveliko naklonjeni toj ideologiji, a bogami i finansijeri je guraju, upravo preko stranih boraca, ne postoji ni teoretska sansa pronalaska veceg broja umjerenih jedinica tzv. FSA.
zanimljiv je i podatak da samo Ceceni mogu formirati samostalne jedinice, sve ostalo je izmjesano.
takodjer, i dezerteri SAA, klasicni oportunisti, su se priklonili vehabizmu.
ja se sad pitam, koje su to formacije, ranga bataljona i jace, umjerenije i ako ih ima da li su toliko jake da nametnu taj umjereni stav?
hevi metalac

#8631 Re: Sirija

Post by hevi metalac »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote: btw. danas naletih vjerovatno na najvecu morbidnost i ljudsko zvjerstvo koje je moguce zamisliti od strane ovih pobunjenika. odavno mi se nesto ne zgadi toliko... :run:
Misliš na ovo?

Image

Ovo je logična posljedica sistemske mizantropije. Oni koji ih izvana podržavaju, na zapadu i na istoku, nisu ništa bolji, oni su njihova braća "u vjeri", braća po mjeri mizantropije.
strasno, strasno, strasno.... ko smo to mi?
Co0l

#8632 Re: Sirija

Post by Co0l »

Mozda ti ovaj clanak da neke od odgovora:
Komentari i analize

Džihadisti sve utjecajniji u Siriji

U Siriji je došlo do zbližavanja terorističkih grupa Al Kaide i Al-Nusre. Damask bi za njih mogao predstavljati samo međustanicu do ostvarenja jednog sasvim drugog cilja.

Saradnja da, spajanje ne. Tako glasi dogovor o približavanju terorističke grupe "Al Kaide" i "Al Nusre" na sirijskom tlu. Vođa Al Kaide u Iraku, Abu Bakr al-Bagdadi je u utorak (9.4.) izjavio da je Al-Nusra-Front "ogranak islamske države Iraka". To je samo djelimično potvrdio Abu Mohammed al-Golani, šef Al-Nusra-Fronta. Rekao je kako ova organizacija slijedi upute Al Kaide ali da neće doći do spajanja ove dvije organizacije.

Bez obzira kako se međusobno koordiniraju terorističke grupe u Siriji, činjenica je da one imaju znatnu snagu. Zvaničnih podataka istina nema. Sirijski ekspert za pitanja terorizma Jassim Mohamad u razgovoru za Deutsche Welle kaže da u Siriji ima oko deset hiljada islamističkih boraca. Većina njih, oko sedam hiljada, pripada Al Nusra Frontu. "Al Nusra-Front" je najbolje razvijena islamistička organizacija. Ima oko sedam hiljada pripadnika. Kada su prije dvije godine počele revolucije u arapskim zemljama, većina boraca je otišla u Siriju. U međuvremenu Sirijce pokušavaju prisilitii da prihvate njihovu ideologiju. Zbog toga sirijski narod pati jer oni zapravo nemaju nikakog odnosa prema radikalnom islamu," kaže Jassim Mohamad.

Borci iz inostranstva

U jednoj studiji američkog Instituta za proučavanje rata se navodi da dio džihadista potiče i iz Sirije. Oni su bili pripadnici terorističkih mreža koje je u posljednje tri decenije oformila sirijska Vlada. Neke od tih grupacija su 2012. prešle u sirijsku opoziciju i pomogle da se izgradi logistička mreža. Opoziciji su također pomogli svojim strateškim i vojnim iskustvima, te poznavanjem struktura tajne službe. Oni su pomogli i u regrutiranju boraca iz drugih zemalja. "Ako se ova grupa podcijeni, region će zadesiti katastrofa. Vidjeli smo šta se desilo u Libiji nakon što je oružje poslije pada Gadafija došlo u ruke radikalnih snaga. Stoga opoziciju ne treba militarizirati. Moguće je da se zapadne sile kao što je NATO aktiviraju u Siriji ali se opoziciji ne treba davati oružje. Prema informacijama kojima raspolažem, opozcione snage već sada prikupljaju oružje kako bi se u budućnosti borile protiv slijedećeg neprijatelja - bilo protiv sirijske armije, NATO-a ili Amerike," kaže Jassim Mohamad i navodi da radikalne islamske organizacije slijede sopstvene ciljeve i da žele stvoriti islamsku Siriju.

Berlin upozorava

Slično se na situaciju gleda i u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova. U jednom intervjuu za list Frankfurter Allgemeine Zeitung je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istakao da postoje poteškoće sa kojima se susreće njemačka vanjska politika zato što su u Siriji prisutni džihadisti. "S jedne strane želimo pomoći umjerenim snagama i opoziciji. S druge strane želimo izbjeći da nastane žarište koje bi imalo velike posljedice za Irak, Jordan, Libanon ali i za Tursku i Izrael. Bojim se da je za neke islamiste Damask samo međustanica na putu prema Jerusalimu."

Stoga je namjera da se sirijskoj opoziciji pomogne oružjem vrlo porbelmatična, kaže Roderich Kiesewetter, član u Odboru za pitanja vanjske politike njemačkog Bundestaga.

"U Afganistanu i drugim ratovima u kojima se radilo o religioznim pitanjima se vidjelo da oružje vrlo brzo može dospjeti u ruke onih koji će ga primjeniti protiv snaga koje nemaju islamski karakter i protiv zapadnih snaga. Stoga se prilikom isporuke oružja vrlo dobro mora razmisliti do koga će ono dospjeti", objašnjava ovaj političar Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Odustajanje od naoružavanja opozicijie ima međutim svoju cijenu: Sirijsko stanovništvo stiče utisak da su džihadisti jedini koji ih podržavaju. To bi moglo dovesti do toga da se sve veći broj stanovništva počne identificirati sa ekstremističkom ideologijom.

http://www.dw.de/d%C5%BEihadisti-sve-ut ... 87-html-cb
Znaci,ekstremista ima desetak hiljada sto je zaista manjina.A iz iskustva iz bosanskog rata jako dobro znamo kako mediji reaguju na njih i kako od izrazite manjine naprave vecinu,pogotovo kad to hoce.
Osim toga,nije ni Damask sasvim nevin po pitanju ekstremista,kao sto se oduvijek i znalo samo sto to neki ovdje namjerno presucuju.Ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju.Kao sto ce se i Amerikancima obit al to je vec njihov problem.
Challenger__

#8633 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ekstremisti su opasnost samo toliko koliko ih štiti Vašington. Oni su vašingtonsko strašilo za političke infante. Oni su sredstvo kojim se legitimizuje Izrael.

U osnovi, oni su go *urac.
Co0l

#8634 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Ekstremisti su opasnost samo toliko koliko ih štiti Vašington. Oni su vašingtonsko strašilo za političke infante. Oni su sredstvo kojim se legitimizuje Izrael.

Slazem se.Srecom tu je i FSA :)
vivaldi

#8635 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Misliš na ovo?
na to sam mislio, jos sam vidio bez blura, glava na rostilju - fuuuuuuuuuuuuuuujjjjjj

pogledaj ovog sto drzi - uospte ne izgleda ko fanatik, 20-ak godina mladic, ne znam da li je tamo iko vise ima zdravu psihu
Challenger__

#8636 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:Ekstremisti su opasnost samo toliko koliko ih štiti Vašington. Oni su vašingtonsko strašilo za političke infante. Oni su sredstvo kojim se legitimizuje Izrael.

Wrong.

"Good cop/bad cop" illusion.
Klavikula

#8637 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:

pa FSA je isto sto i Nusra Front.
zapravo FSA je pokusaj zapada da ujedini sve frakcije. u praksi FSA i ne postoji. glavna moc je u rukama komandanata odredjenih jedinica. kako u FSA imas Sirijaca i stranih boraca, kombinovano, tako i u NF imas Sirijaca i stranih boraca. samo potonji su razvikani, dok se od prvih pokusavaju napraviti umjereni. a sve je u pet deka.
Challenger__

#8638 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Što bi narod rek'o, prodaju *uda za bubrege.

Zdrao.
Co0l

#8639 Re: Sirija

Post by Co0l »

Naravno da je Zapad pokusao da ih sve ujedini al stvar je u tom sto ovi islamisti ne zele ni sa kim,samo u posebnim jedinicama se bore jer su svi drugi za njih losi muslimani.Tako da ih u ostatku kojeg zovemo FSA i nema bas,upravo zbog njihove nemogucnosti integracije sa ostalima.A ako uzmemo kao istinitom onu brojku od desetak hiljada islamista (mada,naravno,i to treba uzeti s rezervom) i skontas da bi trebalo barem deset puta tolko boraca da se ovoliko dugo bori protiv SAA (mada je to sad cista spekulacija jer ne znam kolko ima boraca na strani opozicije al mislim da je ovo neki minimum) onda skontas kolko su ustvari u manjini.Zvali mi i jedne i druge ovako ili onako.
sarajevoxxxx

#8640 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Co0l wrote:Naravno da je Zapad pokusao da ih sve ujedini al stvar je u tom sto ovi islamisti ne zele ni sa kim,samo u posebnim jedinicama se bore jer su svi drugi za njih losi muslimani.Tako da ih u ostatku kojeg zovemo FSA i nema bas,upravo zbog njihove nemogucnosti integracije sa ostalima.A ako uzmemo kao istinitom onu brojku od desetak hiljada islamista (mada,naravno,i to treba uzeti s rezervom) i skontas da bi trebalo barem deset puta tolko boraca da se ovoliko dugo bori protiv SAA (mada je to sad cista spekulacija jer ne znam kolko ima boraca na strani opozicije al mislim da je ovo neki minimum) onda skontas kolko su ustvari u manjini.Zvali mi i jedne i druge ovako ili onako.
Ne moraju biti loši muslimani. (ne)jedinstvo u bilo kojoj vojsci je nešto na čemu konstantno radiš. Pa mi smo imali Abdičevce u krajini, imali smo Juku, Mušana, razne afere tipa Sefera, zatim strani borci al mudžahid ili abu Zubjerova grupa koja je bila samostalna i djelovala u Željeznom polju a BiH je jedno 5 manja od Sirije.

Zatim islamijet Sirijaca (nekih 70-90 % se pridržavaju vjerskih propisa) islamijet Bošnjaka nekih 5 eventalno 15 %.

Zatim blizina Sirije i lahko prebacivanje iz drugih arapskih država, arapski jezik je jezik al Kaide, i još mnogi drugi faktori. Najgore u svemu što je Al Kaida i prije tzv arapskog proljeća bila popularna među arapima. Da je bio neki referendum, sigurno bi ih se više od pola izjasnilo da podržavaju Al Kaidu.

To su neke moje skromne procjene. Ali ja vjerujem u iskrenost ovog čovjeka autora teksta kojeg sam preveo. I vjerujem da nije usamljen i da ima mnogo arapa i Sirijaca i drugih koji razmišljaju kao on.

Biće tu svega.
Klavikula

#8641 Re: Sirija

Post by Klavikula »

samo 10 000 libijaca je stiglo u siriju, a taj podatak je jako star, gotovo s pocetka sukoba. gdje su tu jordanci, libanonci, iracani, tunizani, drzavljani zaljevskih monarhija, europljani? prema nekim procjenama stranih boraca ima 80%, drugi pak govore o 50%. ja ne bih da se upustam u procjene, ali sigurno je da ih ima jako puno.
Klavikula

#8642 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Image
Rusija poslala humanitarnu i medicinsku pomoc Siriji
Image
Zracna luka Damask, danas
sarajevoxxxx

#8643 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote:samo 10 000 libijaca je stiglo u siriju, a taj podatak je jako star, gotovo s pocetka sukoba. gdje su tu jordanci, libanonci, iracani, tunizani, drzavljani zaljevskih monarhija, europljani? prema nekim procjenama stranih boraca ima 80%, drugi pak govore o 50%. ja ne bih da se upustam u procjene, ali sigurno je da ih ima jako puno.
Danas je FSA ratovala sa Hezbollahom na libanonskoj granici. Tako da strani borci dolaze i ratuju i na jednoj i na drugoj strani. Nešto slično smo imali i mi u Bosni.
Co0l

#8644 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote:samo 10 000 libijaca je stiglo u siriju, a taj podatak je jako star, gotovo s pocetka sukoba. gdje su tu jordanci, libanonci, iracani, tunizani, drzavljani zaljevskih monarhija, europljani? prema nekim procjenama stranih boraca ima 80%, drugi pak govore o 50%. ja ne bih da se upustam u procjene, ali sigurno je da ih ima jako puno.
Ma mislim da su to vec pretjerivanja,kako kome odgovaraju,al jedno je sigurno-u ovom trenutku samo mozemo spekulisati.
Klavikula

#8645 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:
Danas je FSA ratovala sa Hezbollahom na libanonskoj granici. Tako da strani borci dolaze i ratuju i na jednoj i na drugoj strani. Nešto slično smo imali i mi u Bosni.
tacno, upravo danas je Hezbollah, manje-vise, zatvorio granicu kod grada Al Qusayr, ali Hezbollah ne utice direktno na ishod sukoba, dok strani borci medju teroristima u najvecoj mjeri uticu na konacan ishod. takodjer Hezbollah nije zapoceo sukob, dok strani borci medju teroristima jesu. a na kraju krajeva Hezbollah je saveznik legalne oruzane sile jedne suverene drzave.
Co0l

#8646 Re: Sirija

Post by Co0l »

Hezbollah je teroristicka organizacija :D
Challenger__

#8647 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Image

:thumbup: :thumbup:
Klavikula

#8648 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:Hezbollah je teroristicka organizacija :D
uz to glavni saveznik im je "krvavi rezim diktatora Assada". raja na okupu :D :D
Co0l

#8649 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote:
Co0l wrote:Hezbollah je teroristicka organizacija :D
uz to glavni saveznik im je "krvavi rezim diktatora Assada". raja na okupu :D :D
Ne gine im da zarate sad sa Hamasom zbog tog :-D
Challenger__

#8650 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

European Solidarity Front for Syria
Locked