Draga imas PPmanekenka u penziji wrote:Zaista ima svakakvih doktora koji žele da mu pacijent samo ispadne iz ruke. Ja sam živi primjer toga.
Kada sam otišla na GAK izabrala sam doktora po preporuci i napravila jednu od većih grešaka u životu.
Zadnja 3x nije me nikako ultrazvucno pregledao iako je na pregledu kojeg je prije toga bio, ustanovio da je posteljica stara. Upozoravala sam ga da je bebi pupčana vrpca bila 2x omotana oko vrata (sto je primetio doktor sa Otoke na najbezveznijem 2D aparatu) ali je on to negirao. Zadnja 3 pregleda su samo uključivali CTG i jedan vaginalni pregled.
Birs grla maternice mi je uzeo tek na dan poroda.
Bebu mi nije ni jednom izmjerio već sam znala kilazu kada sam par sedmica pred porod bila kod svog doktora sa Otoke.
Da sam bar bila upućena sta sve pregled podrazumjeva bar bih urgirala, već sam ja, glupaca, bila prezadovoljna sa svim.
Na porodu su mi se desile dvije štuke. Prva koja me je pregledala nije primjetila pupčanu vrpcu iako sam i nju upozorila. Nije ni ona pogledala kilazu bebe, da bi mi se na porodu umjesao treći doktor koji mi je u sred svega rekao da je beba za mene prevelika i ne može izaći prirodno i da su je trebali izmjeriti. Uporedo CTG oglašava nestajanje otkucaja srca. Molila sam ih da me carski porode i da mi spase bebu.
Prije toga druga štuka mi je ubacila drip iako sam bila otvorena 7/8 prstiju a da otvorenost nije ni pogledala. Povraćala sam od bolova!
Opet se ubacio onaj treći doktor koji je rekao da mi ne treba drip a na sto je prva štuka rekla da mi ga nije ona dala i "greskom" mi povećala dozu.
Na kraju su me dva puta rezali a čini mi se sat i duže šivali. Ženi pored mene, koja je rodica druge stuke su dali duplu anesteziju...
Beba rodjena, samo uz Allahovu pomoć, živa i zdrava, sa 2x pupcanom vrpcom omotanom oko vrata.
Izvinite sto su rijeci nabacane a dogadjaji nisu napisani po redu, jer je za mene iskustvo na porodu jedna velika trauma.
Koga zanima kilaza,mjere bebe i vrijeme poroda, neka potrazi u ranijim postovima.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
blondina
#8626 Re: Trudnjače i porodilje online
- manekenka u penziji
#8627 Re: Trudnjače i porodilje online
Nista mi nije stiglo
-
julisiz es grant
#8628 Re: Trudnjače i porodilje online
Manekenko, zato sam u svojim prvim postovima i naglasio svoj stav protiv biranja ljekara u bolnici. Doći kad je vrijeme, pa nek porađa ko se zatekne u smjeni. Jasno je da do 9. mjeseca sve što se tiče bebe i eventualnih PREDVIDLJIVIH komplikacija na porodu mora biti razjašnjeno, a ne sumnjam da je kod tebe tvoj ginekolog to i odradio kako treba, pogotovo što vjerovatno znam o kome se radi, jer si u jednom davnom postu dala dovoljno podataka da nije teško pogoditi.
Ja inače, i nakon što ženu pošaljem na CTG, naručujem je da dođe bar još jednom ili dvaput na UZ, oko termina, a pogotovo nakon što termin prođe, najviše radi provjere količine plodove vode, što je najvažnije što treba gledati na UZ u 9. i 10. mjesecu. Tako da se trudim da je žena pod mojom paskom do poroda. Ja to mogu, jer su moji uslovi rada ponešto drugačiji nego u Zavodu, gdje to vjerovatno i nije ostvarivo, upravo zbog uslova koji su nabrajani u zadnjih nekoliko postova.
Inače, moje loše mišljenje o kvaliteti kadra na GAK-u na ovoj temi više puta sam iznosio.
Ja inače, i nakon što ženu pošaljem na CTG, naručujem je da dođe bar još jednom ili dvaput na UZ, oko termina, a pogotovo nakon što termin prođe, najviše radi provjere količine plodove vode, što je najvažnije što treba gledati na UZ u 9. i 10. mjesecu. Tako da se trudim da je žena pod mojom paskom do poroda. Ja to mogu, jer su moji uslovi rada ponešto drugačiji nego u Zavodu, gdje to vjerovatno i nije ostvarivo, upravo zbog uslova koji su nabrajani u zadnjih nekoliko postova.
Inače, moje loše mišljenje o kvaliteti kadra na GAK-u na ovoj temi više puta sam iznosio.
-
julisiz es grant
#8629 Re: Trudnjače i porodilje online
Upravo tako. Zato i jeste doktor taj koji treba da VODI trudnoću (mada ne volim taj izraz i trudim se da ga izbjegavam, pogotovo kada govorim o sebi).Alhemicarkaa wrote:Aaa, trebala si reči da je riječ samo o ovoj drugoj, nadvrsti.maki222 wrote:Ovdje nije prica o tim i takvim ljudima...mene licno niti u jednoj trudnoci nije interesovao " djumbir"...mene interesuju moji nalazi zasto mi je zeljezo odjednom vrisnulo, kad sam citav zivot anemicna ili koje preglede bi trebalo obaviti obzirom na ( boli me, muka mi je i sve ostalo sto je kod svake trudnice individualno i svaka primjeti neke odredjene promjene) Svako ko je zavrsio osnovnu skolu moze danas baciti pogled na nalaze i vidjeti minimalne i maksimalne vrijednosti i vidjeti ako nesto nije u "okvirima normale" - dodatna objasnjenja TRAZIMO od ljekara! Ne treba mi ni internet ni bilo koje drugo sredstvo informisanja da primjetim promjenu na/u sebi, ali NE ocekujem da mi se doktor svaki put obraduje i zna tacno ko sam, sta sam i kako mi ide...Pripremim se kao da me vidi prvi put u zivotu i rafalam sa pitanjima. Ja nisam iz te struke, ali imamo jednog doktora ovdje koji nam moze napisati i poneku recenicu iz perspektive ljekara.Majke ti gdje će se informisati žena koja živi na selu, bez interneta, tv upravljač je u vlasništvu svekra 1/1, a svekrva joj kaže nemoj izlziti naveće u trudnoći, možeš ograisati?
A vjeruj mi, nemali broj ljudi tako živi i danas.Doktor se mora posvetiti jednako svakom pacijentu, i što kaže malena, ne trebam ja znati kad se radi nuhalni nabor niti da se treba raditi. On je taj koji me na to mora upozoriti i reči koje sve nalaze moram uraditi. U pravu si nije teško pročitati nalaz, ali kako znati koji treba uraditi?
-
nikimostar
#8630 Re: Trudnjače i porodilje online
evo samo da se javim da je sve proslo ok na carskom rezu,i nasem trecem porodu,bebica je super,kuci smo,danas joj je 11 dana...
Veliko hvala dr Dekovicu za sve
Veliko hvala dr Dekovicu za sve
- manekenka u penziji
#8631 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:Manekenko, zato sam u svojim prvim postovima i naglasio svoj stav protiv biranja ljekara u bolnici. Doći kad je vrijeme, pa nek porađa ko se zatekne u smjeni. Jasno je da do 9. mjeseca sve što se tiče bebe i eventualnih PREDVIDLJIVIH komplikacija na porodu mora biti razjašnjeno, a ne sumnjam da je kod tebe tvoj ginekolog to i odradio kako treba, pogotovo što vjerovatno znam o kome se radi, jer si u jednom davnom postu dala dovoljno podataka da nije teško pogoditi.
Nažalost, opet ste u pravu.
Iskreno, ne znam ni da li bi me drugačije porodio ovaj doktor kojeg sam izabrala u bolnici,sudeći po načinu vodjenja kraja moje trudnoće, ili ovi koji su mi se "posrecili" jer je to sve u 5 dkg sto bi nas narod rekao.
Ako nekad bude druga trudnoća, porod cu obaviti u OBS-u.
Niki: iskrene čestitke
- DaffyDuck
#8632 Re: Trudnjače i porodilje online
Draga Manekenko, ja sam se uvjerila da ti je porod u Bosni bukvalno kako ti se posreci. Uz postovanje doktoru, ima izuzetaka svakako, ali ne mogu da rade kako treba od idiota iz okruzenja. Samo kreteni, koji bi te trebali smiriti i dati sve od sebe da ti taj cin ostane u sjecanju kao nesto najljepse u zivotu, mogu da ti naprave takvu traumu...
I sto si budna ovako kasno, nadam se da ti beba spava pa bjezi i ti

I sto si budna ovako kasno, nadam se da ti beba spava pa bjezi i ti
- manekenka u penziji
#8633 Re: Trudnjače i porodilje online
Pobjegla sam, ali je sad opet moja smjena 
- Alhemicarkaa
#8634 Re: Trudnjače i porodilje online
maki222 wrote:Ja ne dijelim ljude na pod/nad vrstu to ti cinis.Pricamo/pisemo o totalno razlicim stvarima i tvoj agresivni ton mi ne odgovara, stoga nemam namjeru nastavljati raspravu. LPAaa, trebala si reči da je riječ samo o ovoj drugoj, nadvrsti.Doktor se mora posvetiti jednako svakom pacijentu, i što kaže malena, ne trebam ja znati kad se radi nuhalni nabor niti da se treba raditi. On je taj koji me na to mora upozoriti i reči koje sve nalaze moram uraditi. U pravu si nije teško pročitati nalaz, ali kako znati koji treba uraditi?
Pedijatrica mog djeteta se osipa na ove internet poznavače svega i svačega, i u pravu je. Zbog čega je onda ona završavala fakultet i specijalizaciju, da joj neko ko je završio osam razreda osnovne dođe i kaže pročitao sam na internetu?
I sad da ti kažem da ni svi brojevi koji su u normali ne znači da su nalazi uredni, nekad se gleda odnos nekih brojeva, valjda zato postoje doktori. Moj prijatelj, koji je završio medicinu, specijalizirao plastičnu hirurgiju u Francuskoj, nikad neće nikome, ni rodbini, da protumači ni najobičniji nalaz krvne slike, jer kaže nije njegovo područje djelovanja.
- rosa canina
#8635 Re: Trudnjače i porodilje online
Slazem se sa doktorovom izjavom kad je u pitanju izbor doktora. Nema se tu sta mnogo birati. Ali eto, svi mi bismo da imamo nekog "svog" da nas malo pripazi. I ja sam o tome razmisljala. Ali kad sam htjela da zakazem termin kod preporucenog doktora, sestra me izbacila iz takta, te ja spustim slusalicu. Tad presjecem, kazem nikoga necu traziti pa ko god mi zapadne.
Porodila sam se prije mjesec u OBS. Posto je bio prijevremeni porod, otisla k'o turist u obilazak grada.
Manekenko, ako su moja iskustva kao jedinke relevantna, mogu preporuciti OBS za drugi porod (ako Bog da). Doduse, jako dobro tolerisem bol, nisam razmazena (zivot mi nije dao, mada sam ja htjela), nikog nisam trazila, nikog ni jednom zovnula, svoje bolove otpuhala, skoro se u sobi porodila jer se nisam zalila, nikog zvala. Kad su me uveli u salu, porodila se drugim naponom. Nisam ja ocekivala da me tetose, korektno su radili svoj posao, ja sam zadovoljna. I doktora i sestre sam taj dan prvi put vidjela.
Sad kazem i drugi put da bude tako (ako Bog da).
Trudnice moje draga (kako volim vidjeti trudnu zenu), mnogo toga vam je upravo do vaseg shvatanja, sto bismo rekli u glavi. Ne treba ocekivati neki poseban tretman (ali profesionalan i human da), treba biti spreman na jak bol (jer porod svakako boli) i kad dodje kljucni trenutak disi i moli Allaha za pomoc jer samo on daje i uzima, a njegova milost je neogranicena.
MOJA SRECA NAJVECA SAD SPAVA. (Hvala Milostivom sto mi ga je podario)

Porodila sam se prije mjesec u OBS. Posto je bio prijevremeni porod, otisla k'o turist u obilazak grada.
Manekenko, ako su moja iskustva kao jedinke relevantna, mogu preporuciti OBS za drugi porod (ako Bog da). Doduse, jako dobro tolerisem bol, nisam razmazena (zivot mi nije dao, mada sam ja htjela), nikog nisam trazila, nikog ni jednom zovnula, svoje bolove otpuhala, skoro se u sobi porodila jer se nisam zalila, nikog zvala. Kad su me uveli u salu, porodila se drugim naponom. Nisam ja ocekivala da me tetose, korektno su radili svoj posao, ja sam zadovoljna. I doktora i sestre sam taj dan prvi put vidjela.
Trudnice moje draga (kako volim vidjeti trudnu zenu), mnogo toga vam je upravo do vaseg shvatanja, sto bismo rekli u glavi. Ne treba ocekivati neki poseban tretman (ali profesionalan i human da), treba biti spreman na jak bol (jer porod svakako boli) i kad dodje kljucni trenutak disi i moli Allaha za pomoc jer samo on daje i uzima, a njegova milost je neogranicena.
-
suza81
#8636 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima i ona druga strana medalje... nisu ni sve trudnice sjajne
za svoja dva carska u OBS-u imala sam se vremena nagledati zena koje ne da uopce ne saradjuju na porodu, vec rade sve da ugroze zivot svog djeteta i svoj. Da sam doktor ne znam kako bih sacuvala strpljenje. Iz pitanja koje su mi postavljale vidim totalnu neinformisanost o tako vaznom segmentu njenog zivota, a ima i internet i fb profil 
Ja sam svoje doktore birala i prezadovoljna sam strucnoscu i tretmanom. Ne samo njihovom vec i drugih doktora koji su ucestvovali na bilo koji nacin u mojoj trudnoci i porodu. Ne znam... mozda sam imala srece, a mozda i zavisi kako se postavis.
Ja sam svoje doktore birala i prezadovoljna sam strucnoscu i tretmanom. Ne samo njihovom vec i drugih doktora koji su ucestvovali na bilo koji nacin u mojoj trudnoci i porodu. Ne znam... mozda sam imala srece, a mozda i zavisi kako se postavis.
- manekenka u penziji
#8637 Re: Trudnjače i porodilje online
Naravno da ima svakakvih trudnica kao i svakakvih doktora. Ja sam sve svoje kontrakcije prepuhala dok mi nisu uključili drip, tada sam počela povraćati od bolova.
Kada je došlo vrijeme da tiskam, tiskala sam bez glasa ali beba nije htjela van.
2x su me sjekli, je li potrebno reci i da sam sva ispucala.
Da se na vrijeme predvidjelo da trebam na carski sve bi bilo drugačije. Isto tako krivim samu sebe jer sam ja ta koja je birala doktora.
Ko zna da li ce se stanje ikada vratiti na ono prije poroda.
Kada je došlo vrijeme da tiskam, tiskala sam bez glasa ali beba nije htjela van.
2x su me sjekli, je li potrebno reci i da sam sva ispucala.
Da se na vrijeme predvidjelo da trebam na carski sve bi bilo drugačije. Isto tako krivim samu sebe jer sam ja ta koja je birala doktora.
Ko zna da li ce se stanje ikada vratiti na ono prije poroda.
-
suza81
#8638 Re: Trudnjače i porodilje online
- Mis mekinjas
#8639 Re: Trudnjače i porodilje online
Dragi carski rez.
Jos nisam cula da je koga napatio. A da je bezazlen, vala, danas jeste.
Jos nisam cula da je koga napatio. A da je bezazlen, vala, danas jeste.
- CherryLips
#8640 Re: Trudnjače i porodilje online
@manekenko,vremenom sve prodje,čak će ti i sex u neka doba pasti na pamet:) ja pukla od grlica,sjekli do anusa,sivali više od sata,a anestezija držala nekih 15 minuta. A kad sam nakon nekih pet mjeseci otišla na kontrolu,sve ok,čak mi doktorica rekla da dugo nije vidjela uredniji papa bris kod porodilje. Jedino sto me rana ponekad ziguca kad ce promjena vremena...
- rosa canina
#8641 Re: Trudnjače i porodilje online
Manekenko, zao mi je.
Bice dobro, ako Bog da. Imas svoju curicu. 
- manekenka u penziji
#8642 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala vam svima
-
julisiz es grant
#8643 Re: Trudnjače i porodilje online
Za OBS je karakteristično da uvode u salu tek kad je žena maksimalno otvorena i beba spuštena, tako da se taj dio poroda obično brzo završi. Potpuno se slažem sa takvim načinom porađanja.rosa canina wrote:Slazem se sa doktorovom izjavom kad je u pitanju izbor doktora. Nema se tu sta mnogo birati. Ali eto, svi mi bismo da imamo nekog "svog" da nas malo pripazi. I ja sam o tome razmisljala. Ali kad sam htjela da zakazem termin kod preporucenog doktora, sestra me izbacila iz takta, te ja spustim slusalicu. Tad presjecem, kazem nikoga necu traziti pa ko god mi zapadne.
![]()
![]()
I što je bitno, jedan je doktor u dežuri, uz eventualno specijalizanta, tako da nema mudrovanja i nadmudrivanja među doktorima, kao u manekenkinom slučaju. Nije džaba upravo iz sličnih situacija i nastala poznata izreka: "Gdje je puno baba, kilava su djeca".
- rosa canina
#8644 Re: Trudnjače i porodilje online
Bas tako doktore, bio je samo jedan doktor koji je setao od porodjajne do patologije (ja sam cijeli dan bila na patologiji, pa onda malo u sobu na porodjajnom odjelu i na kraju u salu nekih 20 minuta-u tom vremenu i porod i sivanje pa opet nazad nogicama u sobu. Taj metod se i meni svidio, jer dok si u sobi niko ti ne brani da ustajes, cucnes, klecis. Ja sam citla da ti polozaji pomazu da se beba spusti pa sam stisnula zube i sprovodila ih.
Jedino sto mi je malo teze palo jeste sto me svaki put i specijalizantkinja pregledavala vaginalno nakon doktora (ali razumijem da moraju na nekom peci zanat). I za razliku od Manekenkinog slucaja (mnogo mi je zao sto su je patili), mene je doktor nakon prijema odmah pregledao i na UZ i pitao sta mi je moj dok rekao za tezinu bebe. Rekao je da za tu gestacijsku dob bas ima bebe (36+6, a beba teska 3500 gr) i nasalio se da mi je bolje sto sam se pocela ranije poradjati. Inace i moj dok mi je stalno govorio da je beba naprednija.
Kako nas doktor forumas izvuce ovu finu i poucnu izreku.
DOKTORE, molila bih vas za jedan odgovor. Pri porodu, doktor mi se "navalio" na stomak sto sam ja shvatila kao pomoc, nacin da mi olaksa i nije mi bilo strasno (boli, ali nije neizdrzivo). E sad, nekoliko zena koje su imale tu vrstu pomoci, kazu da im je to prestasno, previse bolno, traumaticno... Jesam li ja ovdje jedina blesava? Salu na stranu, jesam li ja to "navaljivanje" dobro shvatila?
Svim trudnicama zelim, bar priblizno, porod kao moj. Ja nisam dozivjela traumu (bolno jeste) i o tome mogu govoriti sa blazenim izrazom lica, bez grca i straha. Ako Bog da i drugi put neka bude isto (a trudnocu bih malo laksu
).

Jedino sto mi je malo teze palo jeste sto me svaki put i specijalizantkinja pregledavala vaginalno nakon doktora (ali razumijem da moraju na nekom peci zanat). I za razliku od Manekenkinog slucaja (mnogo mi je zao sto su je patili), mene je doktor nakon prijema odmah pregledao i na UZ i pitao sta mi je moj dok rekao za tezinu bebe. Rekao je da za tu gestacijsku dob bas ima bebe (36+6, a beba teska 3500 gr) i nasalio se da mi je bolje sto sam se pocela ranije poradjati. Inace i moj dok mi je stalno govorio da je beba naprednija.
Kako nas doktor forumas izvuce ovu finu i poucnu izreku.
DOKTORE, molila bih vas za jedan odgovor. Pri porodu, doktor mi se "navalio" na stomak sto sam ja shvatila kao pomoc, nacin da mi olaksa i nije mi bilo strasno (boli, ali nije neizdrzivo). E sad, nekoliko zena koje su imale tu vrstu pomoci, kazu da im je to prestasno, previse bolno, traumaticno... Jesam li ja ovdje jedina blesava? Salu na stranu, jesam li ja to "navaljivanje" dobro shvatila?
Svim trudnicama zelim, bar priblizno, porod kao moj. Ja nisam dozivjela traumu (bolno jeste) i o tome mogu govoriti sa blazenim izrazom lica, bez grca i straha. Ako Bog da i drugi put neka bude isto (a trudnocu bih malo laksu
-
PurpurHazel
#8645 Re: Trudnjače i porodilje online
@Draga Manekenko, ti otišla brzo, javilo se da je sve brzo prošlo, ja kontala - e koja kraljica i lagano da je sve završilo...e hebemu miša...baš mi je žao što te tako loše iskustvo zadesilo, vrijeme i bebica sve liječe...
@Miš...
Možda nisi imala namjeru, ali ovo je jako ružno zazvučalo, bar iz nekog pardona prema nama koje čekamo carski ili onima koje su ga morale proći, ne zbog svojih hirova nego stvarnih indikacija. Ne mislim da je ijedna od njih, pa ni ti, a ni da ću biti ja, manje žena radi toga.suza81 wrote:strasno, ali sve ce se to naravno vratiti u normalu i trebas imati na umu da ni carski nije bezazlen. moj prvi porodjaj je poceo prirodno, a zavrsio carskim rezom i ja sam naravno bila presretna sto je na kraju sve ok sa bebom, ali sam se osjecala nekako nesposobnom kao zena... nisam umjela ni da se porodim
@Miš...
- manekenka u penziji
#8646 Re: Trudnjače i porodilje online
Mislim da suza81 zaista nije imala namjeru da ikoga uvrijedi, vise je na svoj račun gledala da se našali. Bar ova tema zrači podrskom, savjetima i dobrim namjerama.
Svim trudnicama želim lagan porod, još brzi oporavak i da vam dom ugrije jedna živa i zdrava bebica kao sto je meni.
Ljubimo vas moja princeza i ja
Svim trudnicama želim lagan porod, još brzi oporavak i da vam dom ugrije jedna živa i zdrava bebica kao sto je meni.
-
PurpurHazel
#8647 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma naravno da nije, zato i kažem, meni valjda od hormona teško zazvuča, a i jer se nerijetko čuje slično mišljenje ko da si manje majka, taman ko da ga i ja jedva čekam, nego šta je tu je, kako je koga zapalo.manekenka u penziji wrote:Mislim da suza81 zaista nije imala namjeru da ikoga uvrijedi, vise je na svoj račun gledala da se našali. Bar ova tema zrači podrskom, savjetima i dobrim namjerama.
-
suza81
#8648 Re: Trudnjače i porodilje online
NaravnoPurpurHazel wrote:@Draga Manekenko, ti otišla brzo, javilo se da je sve brzo prošlo, ja kontala - e koja kraljica i lagano da je sve završilo...e hebemu miša...baš mi je žao što te tako loše iskustvo zadesilo, vrijeme i bebica sve liječe...![]()
Možda nisi imala namjeru, ali ovo je jako ružno zazvučalo, bar iz nekog pardona prema nama koje čekamo carski ili onima koje su ga morale proći, ne zbog svojih hirova nego stvarnih indikacija. Ne mislim da je ijedna od njih, pa ni ti, a ni da ću biti ja, manje žena radi toga.suza81 wrote:strasno, ali sve ce se to naravno vratiti u normalu i trebas imati na umu da ni carski nije bezazlen. moj prvi porodjaj je poceo prirodno, a zavrsio carskim rezom i ja sam naravno bila presretna sto je na kraju sve ok sa bebom, ali sam se osjecala nekako nesposobnom kao zena... nisam umjela ni da se porodim
@Miš...
- Mis mekinjas
#8649 Re: Trudnjače i porodilje online
Bogam' si ti meni smijesna.
Valjda dojis..., ne smijem ni misliti kako bi se osjecala da to ne radis...
Valjda dojis..., ne smijem ni misliti kako bi se osjecala da to ne radis...
-
suza81
#8650 Re: Trudnjače i porodilje online
Dojim punom parom
nadoknadjujem hendikep, sta li 
p.s. prije nego me pocnete napadati da naglasim da ne mislim da je carski hendikep
zezam se zene 
p.s. prije nego me pocnete napadati da naglasim da ne mislim da je carski hendikep