Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
jastuk1

#8626 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by jastuk1 »

kucniljubimac wrote:Pregledah i ja drugu epizodu Žice, pa udjoh na forum a sama druga me konacno zaintrigirala pa cu pogledati i trecu + vasi komentari, ne smijem odustati :D
Ja sam prije par godina konačno odustao u drugom pokušaju nakon 5 ili 6 epizode. Jednostavno to nije za mene, jer bih ja tu svu okrutnu realnist oslikao na drugačiji način - smetala mi je debela doza egoizma u režiji, radu kamere i sami likovi koji nisu imali niti jednu redeeming kvalitetu da me zainteresuju da ih gledam. Pošto nisam odgledao dalje ne bi bilo fer da išta govorim o glumi, ali to na samom početku mi je bilo toliki smor da sam morao prekinuti.

Mislim da je the wire trebala biti neka kvazi-dokumentarna, kvazi reality serija da bi se onda možda meni svidjela da je gledam. Ali u biti svega je da me ne interesuju te nebulozetine tog života tamo kad i ovdje kod nas ima pregršt sličnih ili gorih nebulozetina.

Ali naravno, svakome kome se sviđa, samo naprijed. :thumbup:
omar little

#8627 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

jastuk1 wrote:Ovi odgovori puni cinizma su čisti dokaz i refleksija umjetnosti pune cinizma u ovoj seriji. Vidim da će neki vječito ostat i gladni i žedni cinizma, sarkazma i šupljih antiumjetničkih klišea kojima ova serija vrvi. :roll:

Ova serija je za mene samo neuspjeli pokušaj prikaza realizma. Kroz neekspresivnu i neuvjerljivu glumu, maksimalno nedinamičnu i tupu režiju, te scenario koji bi bio srčaniji i iskreniji da su ga djeca pisala, serija se ustvari piša i sere po "realizmu" te tako od svega pravi lakrdiju i banalnost. To što neki to ne vide i ne osjećaju je samo dokaz nedostatka visprenosti i krajnje lakovjernosti spram svega što im se servira.

Serije koje imaju višedimenzionalnu slojevitost su npr. Farscape, ST Voyager, Lost, Prison Break, Battlestar Galactica... The Wire sigurno nije među njima jer se kroz neuvjerljivost i nedinamičnost ne može prikazati nikakava slojevitost, već samo dosada i tupost koja se širi svemirskom brzinom.

Kad se poželim policijsko-proceduralnih serija, možda ću šansu dati seriji Castle, ako u tom žanru ne bude ničeg pametnijeg. Do tada, hvala svima na preporuci i kad budete gledali the Wire ini put, ugodni vam klišei u seriji koja pretenduje realnost. :wink:
jastuk1 wrote:
Ja sam samo dao razloge zašto sam prestao gledati nakon 6 epizoda. Ima jako puno konfliktnih stvari koje vrijeđaju inteligenciju. Evo samo neki od primjera: McNulty se želi prikazati kao pravi policajac, međutim gluma je potpuno neuvjerljiva, previše glatko izgovara neke rečenice, što je dokaz da je sve previše izvježbano i plastično, i stoga potpuno neuvjerljivo i lažno. Rad kamere - grozno zadržavanje na nekim scenama, negdje je predugo, a negdje prekratko, što uništava dinamičnost, a pretodno nije dato ništa o čemu bi gledalac mogao ili trebao da razmišlja, što bi opravdalo neke preduge scene. I tako dalje, mogao bih puno nabrajati šta mi sve smeta i šta je off, ali da ne tušim...

Pretpostavljam da oni koji vole isključivo "priču" i nije im bitna gluma i kamara, da gledaju ovo. Zar nije onda bolje uzet dokumentarac ili kakvu knjigu, ako sam željan priče.

Ja razumijem da ima ljudi kojima je ovo nešto najbolje. To uvažavam. Isto tako valjda treba uvažavati i moj stav da je ovo nešto najgore što je ikad snimljeno. Naravno, moj sud se ne može uzeti kao potpun, jer nisam odgledao sve i hvala Bogu pa sam prestao jer ono što sam vidio je epitom antiumjetnosti. Čitajući i neke kritike na amazonu, razlozi zbog kojih su neki prestali ovo gledati su slični mojima. Tako da nisam jedini kojem se serija nije svidjela, odnosno koji je odustao.

To bi bilo to. Mislim da zaista nema potrebe da me se dalje proziva na ovoj temi, tim više što niko neće promijeniti ničije mišljenje.
Officer Crabtree

#8628 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Officer Crabtree »

Black swan wrote:
Officer Crabtree wrote:
Black swan wrote:ali kako možete
pa to se kosi sa elementarnim smislom serije i iščekivanja iduće epizode
ja barem dan vremena između napravim

zasto bi to bilo elementarno ako je proizvod (tadasnjeg) nacina distribucije? :D
moram priztnat da te nisam skonto :D

ne znam koliko da je zanimljiva serija ili epizoda ne bih odmah drugu pogledao pa čak i da se nastavlja

valjda mi je takav bio ritam :lol:

pa iščekivanje je bilo zato što je prikazivalo se na TV-u nisi mogao svuć sve epizode, tako da ne smatram da je to elementarni smisao :D

zavisi, ja sam recimo Sopranose gledao svaki dan po jednu navečer i imao taj ritam, namjerno ga pravio da kvalitetom upotpunim to slobodno vrijeme predviđeno za filmove...

Oz sam po 4 dnevno...

Sad već nema se šta gledat' :D :
jastuk1

#8629 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by jastuk1 »

omar little wrote: ..........
Nisi baš morao/morala kopati sve to moje od prije par godina, ali veliko hvala. Jednostavno ova manjina nas koji ne mirišemo The Wire mora, mora i dalje živjeti i širiti našu istinu. :lol: :lol: :lol:
omar little

#8630 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

ucinila sam ti uslugu sto nisam kopirala sve budalastine koje si skrabao i to bez da si odgledao seriju.
kakavdanakneiskustvu

#8631 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

zomri wrote:
derion wrote:Manuskript, gluma i dramaturgija u The Wire (a bogme i u Sopranosima) je neprevaziđena, i kao takve su uzor i Breaking Bad-u i True Detective-u.

Teško, jako teško će biti nadmašiti The Wire. Za mnoge je teško ući u svijet ove i sličnih serija, jer zahtijeva vrijeme da se upoznaju likovi, da se navikne na serijski univerzum, a zato je potrebna volja. :) Međutim, ukoliko se to "uplati", vraća se višestruko: odlične priče, fantastični i nezaboravni dijalozi. Ja se dan-danas sjećam većine bitnijih scena u Žici, a to puno znači u današnjem TV svijetu, kada većina tv serija služi samo za prostu zabavu. To nije slučaj sa većinom serija iza kojih stoji HBO, jer nisu ograničeni na tradicionalnu i komercijalnu strukturu (zarađuju primarno od pretplatnika, a ne reklama), u kojoj se obavezno mora uzeti obzira prema 2-3 bloka reklama, a to vrlo lako razvodnjava opšti kvalitet jedne tv serije, jer se radi po šablonu, pa zato u tim serijama obavezno imate klimakse prije svakog reklamnog bloka, da bi raja sačekala i nastavila gledati seriju. A toga nema u npr. The Wire, True Detective, The Sopranos, Breaking Bad, The Walking Dead, Game of Thrones i dr.
sve ok, samo da život staje poslije The Wire je žešća nebuloza. to se isto govorilo za Hill Street Blues, pa za Twin peaks, pa za X-files, pa za Seinfeld, pa za Sopranos i na kraju za The Wire...sasvim sam siguran da će se, puno skorije nego to mislimo, za neku novu seriju govoriti da je najbolja ikad.

i sad neki ljudi neke druge serije smatraju najboljim ikad,a ne žicu
kakavdanakneiskustvu

#8632 Re: Gledate seriju - preporucite je

čudan osjećaj me obuzeo kad sam gledao zadnje minute žice,BB je izuzetna serija,twin peaks takođe ali žica je iznad,i to prilično,nema nešto puno scena nasilja kao što bi se možda očekivalo od serije koja se bavi kriminalom i policijom,kad sam odgledao BB skoro sam zaplakao a kad sam odgledao žicu samo šutio,bolju seriju ja nisam gledao
nema me tamo

#8633 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by nema me tamo »

Wire je kilometrima ispred Peaksa..
kakavdanakneiskustvu

#8634 Re: Gledate seriju - preporucite je

nema me tamo wrote:Wire je kilometrima ispred Peaksa..

znam,samo sto ja dugo vremena nisam uopće gledao serije,sopranose,x files gledao nesto malo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8635 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Truba »

oficiru ne valja ti logika
evo vidi danasnje serije koje idu svakih sedam dana i pravljene su da iscekujes novi nastavak
dale cooper

#8636 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Meni i nema baš smisla porediti recimo Twin Peaks, The Wire i Seinfelda jer su poprilično i žanrovski
i tematski različite. Zajedničko im je da su sve fantastične na svoj način, sve ostalo je stvar
lične preferencije.
__Phoenix__

#8637 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by __Phoenix__ »

Očekujem u nekom doglednom periodu prelazak serija u kina, vjerujem da barem jedan hbo može poduzeti to, sad kolika je isplativost ne znam, ali ja bih platio trećinu cijene normalne karte za ove "velike" serije...
ferratilis

#8638 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ferratilis »

kakavdanakneiskustvu wrote:čudan osjećaj me obuzeo kad sam gledao zadnje minute žice,BB je izuzetna serija,twin peaks takođe ali žica je iznad,i to prilično,nema nešto puno scena nasilja kao što bi se možda očekivalo od serije koja se bavi kriminalom i policijom,kad sam odgledao BB skoro sam zaplakao a kad sam odgledao žicu samo šutio,bolju seriju ja nisam gledao
I kod mene je bilo isto, nekako kad pogledaš žica i nema kraj, samo se jedna era završila, jedna grupa negativaca se smijenila novom, Marlo Stanfield će biti novi Clay Davis, pojaviće se neka nova banda koja će biti drčnija od prethodne, policijajci nikad neće uspjeti zadovoljiti pravdu, samo se mijenjaju po stanicama i divizijama, ona dva tupsona Herc i Carver će sad obuačavati nove genracije tuspona itd. itd. Apsolutno ništa se nije promijenilo u svijetu, sve je onako kako je D'Angelo opisao partiju šaha u prvoj sezoni, pawns will be pawns, kings kings. Ne znam da li će se ikada bolja serija pojaviti, čisto sumnjam.
Hiran

#8639 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Hiran »

Image

:thumbup:
kucniljubimac

#8640 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kucniljubimac »

jastuk1 wrote:
kucniljubimac wrote:Pregledah i ja drugu epizodu Žice, pa udjoh na forum a sama druga me konacno zaintrigirala pa cu pogledati i trecu + vasi komentari, ne smijem odustati :D
Ja sam prije par godina konačno odustao u drugom pokušaju nakon 5 ili 6 epizode. Jednostavno to nije za mene, jer bih ja tu svu okrutnu realnist oslikao na drugačiji način - smetala mi je debela doza egoizma u režiji, radu kamere i sami likovi koji nisu imali niti jednu redeeming kvalitetu da me zainteresuju da ih gledam. Pošto nisam odgledao dalje ne bi bilo fer da išta govorim o glumi, ali to na samom početku mi je bilo toliki smor da sam morao prekinuti.

Mislim da je the wire trebala biti neka kvazi-dokumentarna, kvazi reality serija da bi se onda možda meni svidjela da je gledam. Ali u biti svega je da me ne interesuju te nebulozetine tog života tamo kad i ovdje kod nas ima pregršt sličnih ili gorih nebulozetina.

Ali naravno, svakome kome se sviđa, samo naprijed. :thumbup:
Jebi se :mrgreen: taman se nafuram da gledam i ti ovo napišeš. :(
neo85

#8641 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by neo85 »

Ne znam da li je neko primijetio da zadnjih nekoliko godina nema dobre komedije ili sitcoma(ako tako volite)! Jedino što mi se svidjelo je Louie. Slaže li se ko?
friskyoreo

#8642 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by friskyoreo »

Gleda li ko Orphan Black? Super je serija, bar meni. :D
namaste

#8643 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by namaste »

probala da pratim True detectivs, slabo mi islo. odgledala prvu epizodu Breaking bad-a, jok, ne ide. ovu splacinu od Game of thrones ne gledam, niti imam namjeru...odgledala prvih 30 min American horror story, opet nista....

jednostavno, moj zivot je stao posle Lost-a.
Boateng

#8644 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 05:46, edited 1 time in total.
ćiribiribela

#8645 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ćiribiribela »

namaste wrote:probala da pratim True detectivs, slabo mi islo. odgledala prvu epizodu Breaking bad-a, jok, ne ide. ovu splacinu od Game of thrones ne gledam, niti imam namjeru...odgledala prvih 30 min American horror story, opet nista....

Pokusaj pogledati bar po nekoliko epizoda tih serija, bolje su od Losta. :D
cassius

#8646 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by cassius »

namaste wrote:probala da pratim True detectivs, slabo mi islo. odgledala prvu epizodu Breaking bad-a, jok, ne ide. ovu splacinu od Game of thrones ne gledam, niti imam namjeru...odgledala prvih 30 min American horror story, opet nista....

A Lost je dobar par sezona samo.
namaste

#8647 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by namaste »

ali ne proradise mi leptirici na prvi pogled.

dok sam gledala Lost, zivotinjsko carstvo u stomaku.
irac300

#8648 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by irac300 »

cassius wrote:

Tada je bio vrh, jer je bio nešto totalno novo na tv ekranima, iskreno, danas bi se sprdali sa takvom serijom. :D Jednom sam pokušao da je odgledam ponovo, odustao sam nakon par epizoda, nije to to više.
namaste

#8649 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by namaste »

irac300 wrote:
cassius wrote:

Tada je bio vrh, jer je bio nešto totalno novo na tv ekranima, iskreno, danas bi se sprdali sa takvom serijom. :D Jednom sam pokušao da je odgledam ponovo, odustao sam nakon par epizoda, nije to to više.

auuu...ja odgledala najmanje 6 puta...... i idemooo... https://www.youtube.com/watch?v=DgsNjTyGsRk
jastuk1

#8650 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by jastuk1 »

omar little wrote:ucinila sam ti uslugu sto nisam kopirala sve budalastine koje si skrabao i to bez da si odgledao seriju.
Budalaštine mogu biti samo za one koji su srce našli u kanti za smeće, pa ga hrane tim pokvarenim, anti-umjetničkim perfidlukom. Neka hvala. 8)
Post Reply