Sarajevo Construction
- Hajvan
#8626 Re: Sarajevo Construction
to valja
ovo sad ne valja
ovo sad ne valja
- Haris.ba
#8627 Re: Sarajevo Construction
Hajvan wrote:to valja
ovo sad ne valja
- VladaFBiH
#8628 Re: Sarajevo Construction
nevezano za ovo (pogrešno sam se izrazio jer sam mislio na gradnju koja je bila 80tih po tom principu i evo sad se posipam pepelomneki wrote:to što se koristila u sistemu ne znači da je termoizolacija, tako nešto napisati je čista glupost, isto kao da si napisao da je malter termoizolacija jer se nalazi u sistemu..VladaFBiH wrote:haj to isto otkucaj u google i čitaj kako se ista koristila za termoizolaciju u 1980tim ("sendvić" sistem tj. beton - izolacija - cigla)neki wrote:čitam, pominje se fasadna cigla kao termoizolacija..ko je izvalio takvu glupost??naravno da ona nije "termoizolacija" jer su njena svojstva loša kao izolatora
u tom sendvič sistemu fasadna cigla je samo završna obloga ... čak se između termoizolacije, tj. kamene vune i cigle ostavljao vazdušni sloj sa perforacijama u malteru između cigli kako bi se vuna ventilisala i tako odvodila para iz prostora kojoj je cigla bila barijera za difuziju.
- Hajvan
#8629 Re: Sarajevo Construction
smijesno je raditi ovu jeftinu fasadu i tzv “utopljavanje” a pritom ostaviti dvoslojna termoizolaciona stakla na zgradi koja 40-ak % svoje povrsine je u staklu…
bez troslojnog stakla nista se ne postize, realno
dakle, pretopstavka je da ovo je neko prandze landje para...
bez troslojnog stakla nista se ne postize, realno
dakle, pretopstavka je da ovo je neko prandze landje para...
- Hajvan
#8630 Re: Sarajevo Construction
VladaFBiH wrote: nevezano za ovo (pogrešno sam se izrazio jer sam mislio na gradnju koja je bila 80tih po tom principu i evo sad se posipam pepelom) da li postoji neki ekonomski isplativ način utopljavanja ovako građenih zgrada a da budu barem energetska klasa B(C?) a da se sačuva izgled?

-
lissics
#8631 Re: Sarajevo Construction
Dobro je strucnjaci, redom kacite svaku metodu koju nadjete na internetu.
Sve to kosta a investitor trazi jeftino rjseavanje problema. Ovo sto ce uraditi je svakako isplativo jer ce napraviti ustede na grijanju, za izgled fasadne cigle nema novca. Isto tako za troslojno staklo sto rece hajvan, sve to kosta a zaboravljate da je ovo Bosna.
Sve se svodi na to jeste li za izgled ili ustedu na grijanju.
Sve to kosta a investitor trazi jeftino rjseavanje problema. Ovo sto ce uraditi je svakako isplativo jer ce napraviti ustede na grijanju, za izgled fasadne cigle nema novca. Isto tako za troslojno staklo sto rece hajvan, sve to kosta a zaboravljate da je ovo Bosna.
- славянин
#8632 Re: Sarajevo Construction
Trebalo bi onda malo i predsjednistvo utopliti i vijecnicu.. al jeftino.lissics wrote:Dobro je strucnjaci, redom kacite svaku metodu koju nadjete na internetu.

Pazi novoizgradjena zgrada....
- Hajvan
#8633 Re: Sarajevo Construction
zato je svi napustaju, jer ...lissics wrote:Dobro je strucnjaci, redom kacite svaku metodu koju nadjete na internetu.
lissics wrote:…. zaboravljate da je ovo Bosna.
-
high_volume
#8634 Re: Sarajevo Construction
Neko ovdje vrlo dinamično gradi ovaj objekat u vodozaštitnoj zonihigh_volume wrote:Na Ilidži, u blizini hotela Imzit u Lužanskom polju, izgrađen je jedan stambeni objekat P+1. Danas je 10-tak radnika intezivno gradilo i drugi objekat, mnogo veće spratnosti- Mislim da su oba objekta na površini koja je vodozaštitna zona (crveni kvadrati na karti).

- alibaba_i_30_godina
#8635 Re: Sarajevo Construction
Kaže lik rađena analiza strujanja zraka prije 50 godina.
Dobro je onda to, ja mislio da je rađena prije 5 godina pa se ne može uzeti u obzir, ali ova prije 50 je svakako pravovremena i tačna.
Dobro je onda to, ja mislio da je rađena prije 5 godina pa se ne može uzeti u obzir, ali ova prije 50 je svakako pravovremena i tačna.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8636 Re: Sarajevo Construction
Pisao sam i ja o tome ima 2-3 mj, već ima gotovih objekata koliko se sjecam, malo prije toghigh_volume wrote:Neko ovdje vrlo dinamično gradi ovaj objekat u vodozaštitnoj zonihigh_volume wrote:Na Ilidži, u blizini hotela Imzit u Lužanskom polju, izgrađen je jedan stambeni objekat P+1. Danas je 10-tak radnika intezivno gradilo i drugi objekat, mnogo veće spratnosti- Mislim da su oba objekta na površini koja je vodozaštitna zona (crveni kvadrati na karti).
http://i66.klix.com/2vslovm.png
http://i68.klix.com/amts1u.jpg
Smije li mu iko išta? Ne smije.
Džabe se palamudi
- Hajvan
#8637 Re: Sarajevo Construction
Na zalost, 2016. je KS znatno suzio Vodozastitnu zonu..
- VladaFBiH
#8638 Re: Sarajevo Construction
da, jedna od odluka koju im najviše zamjeram - nadam se da će ovi novi da je prošireHajvan wrote:Na zalost, 2016. je KS znatno suzio Vodozastitnu zonu..
- thekupus
#8639 Re: Sarajevo Construction
Sad sam tu sliku na konferenciji u Akademiji nauka vidio.
Na istoj konferenciji dvoje mladih arhitekata sa IUS-a su održali prezentaciju o mogućnosti prečišćavanja zraka u gradu uz pomoć titanijum dioksid premaza za fasade. Kako su naveli, 54 000 KM košta nanošenje premaza na fasadu (zaboravio sam koje površine), a na fasadama uz glavnu saobraćajnicu čiste do 150 kg NOx gasa iz zraka godišnje.(možda sam ovaj broj pogrešno zapisao)
Za razliku od ublehaške zelene fasade iz Titove, ovo je nešto što može napraviti stvarnu razliku.
Na istoj konferenciji dvoje mladih arhitekata sa IUS-a su održali prezentaciju o mogućnosti prečišćavanja zraka u gradu uz pomoć titanijum dioksid premaza za fasade. Kako su naveli, 54 000 KM košta nanošenje premaza na fasadu (zaboravio sam koje površine), a na fasadama uz glavnu saobraćajnicu čiste do 150 kg NOx gasa iz zraka godišnje.(možda sam ovaj broj pogrešno zapisao)
Za razliku od ublehaške zelene fasade iz Titove, ovo je nešto što može napraviti stvarnu razliku.
- nosara
#8640 Re: Sarajevo Construction
Ovakva metropola pa samo 22 etaze!? Dajte ministre, 30 minimalno! Od prozirnog stakla i heravo, ima urnek u blizini."Apsolutno, ni Ministarstvo ni ja nismo protiv gradnje na tom lokalitetu u smislu razvoja i sanacije postojećeg stanja, ali jesmo protiv gradnje koja će uništiti okoliš, narušiti zdravlje stanovništva, a ni saobraćajnice neće moći podnijeti ovoliku gradnju. Mi smo za koncertnu dvoranu, ali ne za onu na kojoj će biti još 22 etaže. Tom prostoru treba pristupiti sa pažnjom dobrog domaćina. Ako se ne budemo tako odnosili otići ćemo u propast" , istakao je ministar Filipović.
- Hajvan
#8641 Re: Sarajevo Construction
Jok, bre
daj nam bre betonsnkih mastadona
daj nam bre stambenih blokova sa 666 stanova po bloku..
daj nam bre nadogradjenih mansardi po neorenesanssnim zgradam u strogom centru meHtropole- za oslobodioce sa (so)koca i konopca...
daj nam bre betonsnkih mastadona
daj nam bre stambenih blokova sa 666 stanova po bloku..
daj nam bre nadogradjenih mansardi po neorenesanssnim zgradam u strogom centru meHtropole- za oslobodioce sa (so)koca i konopca...
-
lissics
#8642 Re: Sarajevo Construction
Skolski primjer "snake oil" proizvoda. Ko se imalo razumije u fiziku/hemiju zna da nema sanse da to radi.thekupus wrote:Sad sam tu sliku na konferenciji u Akademiji nauka vidio.
- Cossack
#8643 Re: Sarajevo Construction
Napreduju radovi na izgradnji podzemne garaže prekoputa Vijećnice
https://sa-c.net/news-archive/project-n ... -vijecnice
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#8644 Re: Sarajevo Construction
koliko ce podzemnih spratova imati garaza i do kada je planiraju zavrsiti?Cossack wrote:Napreduju radovi na izgradnji podzemne garaže prekoputa Vijećnice
-
neki
#8645 Re: Sarajevo Construction
dvije etažeparappa wrote:koliko ce podzemnih spratova imati garaza i do kada je planiraju zavrsiti?Cossack wrote:Napreduju radovi na izgradnji podzemne garaže prekoputa Vijećnice
do kad je planiraju završiti nije relevantno jer su već obavijestili o prolongiranju rokova zbog pojave neprijavljenih podzemnih instalacija
- P308
#8646 Re: Sarajevo Construction
Cini mi se da je prvobitni rok bio 6 mjeseci, sto je onako vrlo optimisticno s njihove strane
Isti rok je je i za ostala 3 projekta (fasada na zgradi Opcine, obnova Doma zdravlja, sportska sala za "Edhem Mulabdic"). A radovi su poceli krajem marta.
- thekupus
#8647 Re: Sarajevo Construction
Mislim da na zgradi Općine ide i zamjena stolarije, popravak krova, i obnova enterijera kompletna
-
BadBoy
#8648 Re: Sarajevo Construction
Plus rekonstrukcija kocke na Kovačima koja sad već traje preko 3 mjeseca. Kao da od lego kockica prave...
- P308
#8649 Re: Sarajevo Construction
Cuj to? Fino, nisam znao da komplet sve rade.thekupus wrote:Mislim da na zgradi Općine ide i zamjena stolarije, popravak krova, i obnova enterijera kompletna
U Starom Gradu znaci u ovom trenutku imamo:
1. Trg i garaza preko puta Vijecnice
2. Obnova kompletne zgrade Opcine
3. Sportska sala uz osnovnu skolu "Edhem Mulabdic"
4. Obnova Doma zdravlja
5. Radovi na fasadi Muzicke akademije
6. Obnova preostalog dijela Ferhadije
7. Fasada na zgradi u Strosmajerovoj
8. Rekonstrukcija kocke prema Kovacima
9. Radovi na zgradi u ulici Telali (ako neko zna sta ce to biti?)
A najavljena je obnova Strosmajerove. Znaci desetak bas finih projekata a svi ce vjerujem biti zavrseni u toku ove godine.
- thekupus
#8650 Re: Sarajevo Construction
P308 wrote: 9. Radovi na zgradi u ulici Telali (ako neko zna sta ce to biti?)
Misliš na onu gdje je parking bio prije?
Učionice za učače Kur'ana (ili nešto tako), pravi islamska zajednica.