Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#8626 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

to valja
ovo sad ne valja
Haris.ba

#8627 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Hajvan wrote:to valja
ovo sad ne valja
:thumbup:
VladaFBiH

#8628 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

neki wrote:
VladaFBiH wrote:
neki wrote:čitam, pominje se fasadna cigla kao termoizolacija..ko je izvalio takvu glupost?? :-)
haj to isto otkucaj u google i čitaj kako se ista koristila za termoizolaciju u 1980tim ("sendvić" sistem tj. beton - izolacija - cigla) ;) naravno da ona nije "termoizolacija" jer su njena svojstva loša kao izolatora
to što se koristila u sistemu ne znači da je termoizolacija, tako nešto napisati je čista glupost, isto kao da si napisao da je malter termoizolacija jer se nalazi u sistemu..
u tom sendvič sistemu fasadna cigla je samo završna obloga ... čak se između termoizolacije, tj. kamene vune i cigle ostavljao vazdušni sloj sa perforacijama u malteru između cigli kako bi se vuna ventilisala i tako odvodila para iz prostora kojoj je cigla bila barijera za difuziju.
nevezano za ovo (pogrešno sam se izrazio jer sam mislio na gradnju koja je bila 80tih po tom principu i evo sad se posipam pepelom :) ) da li postoji neki ekonomski isplativ način utopljavanja ovako građenih zgrada a da budu barem energetska klasa B(C?) a da se sačuva izgled?
Hajvan

#8629 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

smijesno je raditi ovu jeftinu fasadu i tzv “utopljavanje” a pritom ostaviti dvoslojna termoizolaciona stakla na zgradi koja 40-ak % svoje povrsine je u staklu…
bez troslojnog stakla nista se ne postize, realno

dakle, pretopstavka je da ovo je neko prandze landje para...
Hajvan

#8630 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

VladaFBiH wrote: nevezano za ovo (pogrešno sam se izrazio jer sam mislio na gradnju koja je bila 80tih po tom principu i evo sad se posipam pepelom :) ) da li postoji neki ekonomski isplativ način utopljavanja ovako građenih zgrada a da budu barem energetska klasa B(C?) a da se sačuva izgled?

Image

Image
lissics

#8631 Re: Sarajevo Construction

Post by lissics »

Dobro je strucnjaci, redom kacite svaku metodu koju nadjete na internetu.
Sve to kosta a investitor trazi jeftino rjseavanje problema. Ovo sto ce uraditi je svakako isplativo jer ce napraviti ustede na grijanju, za izgled fasadne cigle nema novca. Isto tako za troslojno staklo sto rece hajvan, sve to kosta a zaboravljate da je ovo Bosna.

Sve se svodi na to jeste li za izgled ili ustedu na grijanju.
славянин

#8632 Re: Sarajevo Construction

Post by славянин »

lissics wrote:Dobro je strucnjaci, redom kacite svaku metodu koju nadjete na internetu.
Sve to kosta a investitor trazi jeftino rjseavanje problema. Ovo sto ce uraditi je svakako isplativo jer ce napraviti ustede na grijanju, za izgled fasadne cigle nema novca. Isto tako za troslojno staklo sto rece hajvan, sve to kosta a zaboravljate da je ovo Bosna.

Trebalo bi onda malo i predsjednistvo utopliti i vijecnicu.. al jeftino. :D Fasadne cigle lijepo izgledaju , izolator su (ne tako dobar kao stiropor) , i za samu gradnju su mnogo skuplja opcija... sada ovo sto rade na opstini.. smijesno, al ajd. :roll:

Image
Pazi novoizgradjena zgrada....
Hajvan

#8633 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

lissics wrote:Dobro je strucnjaci, redom kacite svaku metodu koju nadjete na internetu.

zato je svi napustaju, jer ...
lissics wrote:…. zaboravljate da je ovo Bosna.
high_volume

#8634 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

high_volume wrote:Na Ilidži, u blizini hotela Imzit u Lužanskom polju, izgrađen je jedan stambeni objekat P+1. Danas je 10-tak radnika intezivno gradilo i drugi objekat, mnogo veće spratnosti- Mislim da su oba objekta na površini koja je vodozaštitna zona (crveni kvadrati na karti).

Image
Neko ovdje vrlo dinamično gradi ovaj objekat u vodozaštitnoj zoni

Image
alibaba_i_30_godina

#8635 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

Kaže lik rađena analiza strujanja zraka prije 50 godina. :lol:

Dobro je onda to, ja mislio da je rađena prije 5 godina pa se ne može uzeti u obzir, ali ova prije 50 je svakako pravovremena i tačna. :oops:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8636 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

high_volume wrote:
high_volume wrote:Na Ilidži, u blizini hotela Imzit u Lužanskom polju, izgrađen je jedan stambeni objekat P+1. Danas je 10-tak radnika intezivno gradilo i drugi objekat, mnogo veće spratnosti- Mislim da su oba objekta na površini koja je vodozaštitna zona (crveni kvadrati na karti).

http://i66.klix.com/2vslovm.png
Neko ovdje vrlo dinamično gradi ovaj objekat u vodozaštitnoj zoni

http://i68.klix.com/amts1u.jpg
Pisao sam i ja o tome ima 2-3 mj, već ima gotovih objekata koliko se sjecam, malo prije tog
Smije li mu iko išta? Ne smije.
Džabe se palamudi
Hajvan

#8637 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Na zalost, 2016. je KS znatno suzio Vodozastitnu zonu..
VladaFBiH

#8638 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Hajvan wrote:Na zalost, 2016. je KS znatno suzio Vodozastitnu zonu..
da, jedna od odluka koju im najviše zamjeram - nadam se da će ovi novi da je prošire
thekupus

#8639 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Sad sam tu sliku na konferenciji u Akademiji nauka vidio.

Na istoj konferenciji dvoje mladih arhitekata sa IUS-a su održali prezentaciju o mogućnosti prečišćavanja zraka u gradu uz pomoć titanijum dioksid premaza za fasade. Kako su naveli, 54 000 KM košta nanošenje premaza na fasadu (zaboravio sam koje površine), a na fasadama uz glavnu saobraćajnicu čiste do 150 kg NOx gasa iz zraka godišnje.(možda sam ovaj broj pogrešno zapisao)

Za razliku od ublehaške zelene fasade iz Titove, ovo je nešto što može napraviti stvarnu razliku.
nosara

#8640 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

"Apsolutno, ni Ministarstvo ni ja nismo protiv gradnje na tom lokalitetu u smislu razvoja i sanacije postojećeg stanja, ali jesmo protiv gradnje koja će uništiti okoliš, narušiti zdravlje stanovništva, a ni saobraćajnice neće moći podnijeti ovoliku gradnju. Mi smo za koncertnu dvoranu, ali ne za onu na kojoj će biti još 22 etaže. Tom prostoru treba pristupiti sa pažnjom dobrog domaćina. Ako se ne budemo tako odnosili otići ćemo u propast" , istakao je ministar Filipović.
Ovakva metropola pa samo 22 etaze!? Dajte ministre, 30 minimalno! Od prozirnog stakla i heravo, ima urnek u blizini.
Hajvan

#8641 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Jok, bre

daj nam bre betonsnkih mastadona
daj nam bre stambenih blokova sa 666 stanova po bloku..
daj nam bre nadogradjenih mansardi po neorenesanssnim zgradam u strogom centru meHtropole- za oslobodioce sa (so)koca i konopca...
lissics

#8642 Re: Sarajevo Construction

Post by lissics »

thekupus wrote:Sad sam tu sliku na konferenciji u Akademiji nauka vidio.

Na istoj konferenciji dvoje mladih arhitekata sa IUS-a su održali prezentaciju o mogućnosti prečišćavanja zraka u gradu uz pomoć titanijum dioksid premaza za fasade. Kako su naveli, 54 000 KM košta nanošenje premaza na fasadu (zaboravio sam koje površine), a na fasadama uz glavnu saobraćajnicu čiste do 150 kg NOx gasa iz zraka godišnje.(možda sam ovaj broj pogrešno zapisao)

Za razliku od ublehaške zelene fasade iz Titove, ovo je nešto što može napraviti stvarnu razliku.
Skolski primjer "snake oil" proizvoda. Ko se imalo razumije u fiziku/hemiju zna da nema sanse da to radi.
Cossack

#8643 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Napreduju radovi na izgradnji podzemne garaže prekoputa Vijećnice

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... -vijecnice
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#8644 Re: Sarajevo Construction

Post by parappa »

Cossack wrote:Napreduju radovi na izgradnji podzemne garaže prekoputa Vijećnice

koliko ce podzemnih spratova imati garaza i do kada je planiraju zavrsiti?
neki

#8645 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

parappa wrote:
Cossack wrote:Napreduju radovi na izgradnji podzemne garaže prekoputa Vijećnice

koliko ce podzemnih spratova imati garaza i do kada je planiraju zavrsiti?
dvije etaže
do kad je planiraju završiti nije relevantno jer su već obavijestili o prolongiranju rokova zbog pojave neprijavljenih podzemnih instalacija
P308

#8646 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Cini mi se da je prvobitni rok bio 6 mjeseci, sto je onako vrlo optimisticno s njihove strane :D Isti rok je je i za ostala 3 projekta (fasada na zgradi Opcine, obnova Doma zdravlja, sportska sala za "Edhem Mulabdic"). A radovi su poceli krajem marta.
thekupus

#8647 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Mislim da na zgradi Općine ide i zamjena stolarije, popravak krova, i obnova enterijera kompletna
BadBoy

#8648 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Plus rekonstrukcija kocke na Kovačima koja sad već traje preko 3 mjeseca. Kao da od lego kockica prave...
P308

#8649 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

thekupus wrote:Mislim da na zgradi Općine ide i zamjena stolarije, popravak krova, i obnova enterijera kompletna
Cuj to? Fino, nisam znao da komplet sve rade.

U Starom Gradu znaci u ovom trenutku imamo:

1. Trg i garaza preko puta Vijecnice
2. Obnova kompletne zgrade Opcine
3. Sportska sala uz osnovnu skolu "Edhem Mulabdic"
4. Obnova Doma zdravlja
5. Radovi na fasadi Muzicke akademije
6. Obnova preostalog dijela Ferhadije
7. Fasada na zgradi u Strosmajerovoj
8. Rekonstrukcija kocke prema Kovacima
9. Radovi na zgradi u ulici Telali (ako neko zna sta ce to biti?)

A najavljena je obnova Strosmajerove. Znaci desetak bas finih projekata a svi ce vjerujem biti zavrseni u toku ove godine.
thekupus

#8650 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

P308 wrote: 9. Radovi na zgradi u ulici Telali (ako neko zna sta ce to biti?)

Misliš na onu gdje je parking bio prije?

Učionice za učače Kur'ana (ili nešto tako), pravi islamska zajednica.
Post Reply