SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#8626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

.
ultima_palabra

#8627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ultima_palabra »

zdruzdjo wrote:Halo, ne vadite ba iz konteksta.
Bezveze. Znate o cemu pricam vrlo dobro. Neka zaustavljaju, neka rade, neka dignu guzice iz burekdzinica kladionica kafanica.....
Samo sto je to sve da bi se policijski komesar i slicni uhljebi oprali i rekli vidite kako mi radimo i da radimo, sta je problem.
Ovo sad sve sto se radi je gasenje vatre koja se razbuktala. Trebalo je skloniti zapaljivo sve i ne dozvoliti da do ovoga uopste dodje.
Sad odjednom specijalce istjerali na ceste ko fol da i oni rade nesto.
Daj ba odes petkom i subotom na ilidzu navece kod bosne i igmana i ko god izadje autom sa parkinga odmah alkotest u usta i hargaj auta. Odes isto na staru stanicu bistrik i ko god odozgo od parka princeva naidje isto alkotest. Kod panere stani i da vidis nasmrkanih i polupijanih adolescenata od kojih sigurno bar 30% ili nema vozacku ili nesto drugo.
Ali jok. Treba da se "vidi" da radi policija.
:thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#8628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Pa to i ja isto kazem.
Oni ''rade'', al peglaju one koji najmanje imaju veze sa haosom po gradu.
Parkira se i dalje po trotoarima, bukvalno po cesti, po zabranama i nikom nista.
A iste te garant zaustavljaju da ih alkotestiraju :oops:
zdruzdjo

#8629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Nisam pisao o ovome a sad cu.
Sin je sa drugom iz razreda nekad u maju presao kao pjesak na crveno kod katedrale i uhvatio ga policajac. Zurio u skolu. Ok, ocitao mu bukvicu i rekao kako ce kaznu dobro iskihati. Vise figurativno da bi malo pedagoskog efekta imalo. Ocekivao sam nekih 50-ak km na adresu.
Desetak dana kasnije dolazi obavjest iz suda da je pokrenut prekrsajni postupak. Hmmmm, ok. Red flag ali....
Nakon toga dolazi poziv iz centra za socijalni rad da se pojavimo. Doslovno zena u centru nije mogla vjerovati za sta smo pozvani. U mislila je da je vozio bez vozacke, zatjerao policajca, svadjao se......Nista od toga.
Morala je napraviti izvjestaj o njemu. Gdje zivimo, kako, jeli uslovno, imamo li vodovod ili bunar, kanalizaciju, uslovno ili ne, vlazno, kakav je ucenik, jeli imao sukobe sa zakonom, vladanje u skoli.......
Nakon toga polovinom ljeta dolazi poziv na sud u kojem pise da ako se ne odazovemo ce biti sproveden, da moramo naci advokata ili ce biti dodjeljen po sluzbenoj duznosti, da ce biti saslusan policajac koji ih je uhvatio i uzeti u obzir i izvjestaj centra za socijalni rad....
Uglavnom nasao sam advokata, dosli na sud, dosao i advokat po sluzbenoj duznosti, pravni zastupnik pu stari grad. Sin je od sudije (da da, sudije) dobio ukor i nista vise. Lazna 0.00 km. Isto bi dobio i da je bio advokat po sluzbenoj duznosti taj koji je vodio sve to rekli mi kasnije.
E sad pokusajte zamisliti koliko je sav ovaj cirkus "kostao" drzavu. Da su poslali kaznu, ja bih je platio i drzava bi bila u plusu.
Ne pravdam sina uopste. Cak je popio dobru "corbu". Imalo je sve to i pedagoskog ucinka. Ali halooooo, ne zivimo na islandu gdje je kriminal toliko nizak da je zanemarljiv pa da se tako rasipa. Nego imamo toliko gorecih problema da nam ne treba nikakav trosak drzavi koji nece biti naplacen.
I onda kazu zatrpano tuzilastvo i sudovi. Pa jesu. GLUPOSTIMA koje se mogu rjesiti u dan dva.

U svakom trenutku oko katedrale u krugu 150 metara postoji bar 20 prekrsilaca zobs-a. Parkiranje po trotoarima, oduzimanje prvenstva, zuto/crveno, pa na kraju i pjesake naravno.
Ali samo po kratkom postupku, kazna po dzepu i kraj. Ako je sta ozbiljnije hapsi.
Ali jok.....
holowey

#8630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

zdruzdjo wrote:Nisam pisao o ovome a sad cu.
Sin je sa drugom iz razreda nekad u maju presao kao pjesak na crveno kod katedrale i uhvatio ga policajac. Zurio u skolu. Ok, ocitao mu bukvicu i rekao kako ce kaznu dobro iskihati. Vise figurativno da bi malo pedagoskog efekta imalo. Ocekivao sam nekih 50-ak km na adresu.
Desetak dana kasnije dolazi obavjest iz suda da je pokrenut prekrsajni postupak. Hmmmm, ok. Red flag ali....
Nakon toga dolazi poziv iz centra za socijalni rad da se pojavimo. Doslovno zena u centru nije mogla vjerovati za sta smo pozvani. U mislila je da je vozio bez vozacke, zatjerao policajca, svadjao se......Nista od toga.
Morala je napraviti izvjestaj o njemu. Gdje zivimo, kako, jeli uslovno, imamo li vodovod ili bunar, kanalizaciju, uslovno ili ne, vlazno, kakav je ucenik, jeli imao sukobe sa zakonom, vladanje u skoli.......
Nakon toga polovinom ljeta dolazi poziv na sud u kojem pise da ako se ne odazovemo ce biti sproveden, da moramo naci advokata ili ce biti dodjeljen po sluzbenoj duznosti, da ce biti saslusan policajac koji ih je uhvatio i uzeti u obzir i izvjestaj centra za socijalni rad....
Uglavnom nasao sam advokata, dosli na sud, dosao i advokat po sluzbenoj duznosti, pravni zastupnik pu stari grad. Sin je od sudije (da da, sudije) dobio ukor i nista vise. Lazna 0.00 km. Isto bi dobio i da je bio advokat po sluzbenoj duznosti taj koji je vodio sve to rekli mi kasnije.
E sad pokusajte zamisliti koliko je sav ovaj cirkus "kostao" drzavu. Da su poslali kaznu, ja bih je platio i drzava bi bila u plusu.
Ne pravdam sina uopste. Cak je popio dobru "corbu". Imalo je sve to i pedagoskog ucinka. Ali halooooo, ne zivimo na islandu gdje je kriminal toliko nizak da je zanemarljiv pa da se tako rasipa. Nego imamo toliko gorecih problema da nam ne treba nikakav trosak drzavi koji nece biti naplacen.
I onda kazu zatrpano tuzilastvo i sudovi. Pa jesu. GLUPOSTIMA koje se mogu rjesiti u dan dva.

U svakom trenutku oko katedrale u krugu 150 metara postoji bar 20 prekrsilaca zobs-a. Parkiranje po trotoarima, oduzimanje prvenstva, zuto/crveno, pa na kraju i pjesake naravno.
Ali samo po kratkom postupku, kazna po dzepu i kraj. Ako je sta ozbiljnije hapsi.
Ali jok.....
cirkus...
ali fakat, od katedrale do vjecne vatre kao da se vozi kroz pjesacku zonu, a kad kao pjesak tuda prolazis trotoarom, kao da si na sred autoceste, vozaci bijesni sto se ne pomjeris da on autom na trotoar :-)
The BEN10

#8631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

Ali jok.....
Druškane, meni je tvoja priča nekako baš SF. Jesi sigurno da sin nije štagod lanuo policajcu i sl?
insaneinthebrain

#8632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

samo napred milicijo, zaustavljaj, kontrolisi, otimaj aute.
sto bi rekao zeljko pervan, ja namjerno vozim bez pojasa i sa telefonom u ruci. samo da me moze policija zaustaviti i naplatiti kaznu. treba i ovu napacenu drzavu neko da finansira. ko ce nego jadni bosnjo :zzzz:
zdruzdjo

#8634 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

The BEN10 wrote: Druškane, meni je tvoja priča nekako baš SF. Jesi sigurno da sin nije štagod lanuo policajcu i sl?
Jarane imam dvoje djece. Da je kcerka koja je mladja, ja bih rekao da jeste i da je opalila policajca nogom u cjevanicu i dala pogresne podatke o sebi.

Ali fakat on nije. Provjerio sam kasnije i sa nekim ljudima u pu stari grad da vidim da me ne doceka nesto na sudu na sta nisam spreman. Imam poziv negdje pa cu napisati i clan.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#8635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

peepeep

#8636 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peepeep »

zdruzdjo wrote:
The BEN10 wrote: Druškane, meni je tvoja priča nekako baš SF. Jesi sigurno da sin nije štagod lanuo policajcu i sl?
Jarane imam dvoje djece. Da je kcerka koja je mladja, ja bih rekao da jeste i da je opalila policajca nogom u cjevanicu i dala pogresne podatke o sebi.

Ali fakat on nije. Provjerio sam kasnije i sa nekim ljudima u pu stari grad da vidim da me ne doceka nesto na sudu na sta nisam spreman. Imam poziv negdje pa cu napisati i clan.
Mislim da kolega nije ništa loše mislio, štaviše postavio je pitanje koje se pita večina - zašto je dijete tako drakonski kažnjeno, po kojem principu? Sve i da mu je dijete nešto reklo, što očito ti misliš da nije, opet je ideja da se pošalje na sud i ganja tamo zbog prelaska na crveno potpuno smiješna i pretjerana i samo pokazuje u kakvom društvu živimo. Kad ih spićkara, da prostiš, kakav kockastoglavi idiot, onda ne samo da šute nego još klimaju glavom i upućuju ponizne poglede. Kada zaustave dijete koje je prešlo na crveno, onda mu održe bukvicu i dobro naplate i eto, kao u tvom primjeru, pošalju na sud (ako sam dobro razumio).
pepeljara

#8637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pepeljara »

Zato lopovluk cvjeta jer su busy sa glupostima. Znam ja nas jebo ti nas

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#8638 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

zdruzdjo wrote:

To su klasicni policijski klosari kojima sefovi narede da moraju u toku dana napisati toliko i toliko kazni. Posto nisu u stanju tj. ne smiju da povaljuju one zajebane prekrsioce i osvjedocene kriminalce poceli su da pisu prijave i za verbalne delikte izmedju gradjana kojih u toku dana po gradu ima na stotine. Naravno uvijek udaraju na ljude koji su normalniji, starije ljude te djecu i zene. Ja sam svojim ocima gledao na Grbavici kako supcina u plavom izmedju dva bijesna auta pise kaznu zeni a ova dva ni da pogleda. Evo vidim da su napokon poceli raditi nesto po ulicama i to sa civilnim autima....doslo im iz guzice u pamet. Medjutim i dalje se kazne otpisuju po sistemu "svakom svoje selo najtoplije prija". Sve nacelnike stanica treba posmjenjivati jer su koruptirani do iznemoglosti i treba ih mijenjati svake 2-3 godine i na njihova mjesta postavljati iskljucivo ljude sa zavrsenim kriminalistickim fakultetom.
zdruzdjo

#8639 Re: RE: Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

peepeep wrote: Mislim da kolega nije ništa loše mislio, štaviše postavio je pitanje koje se pita večina - zašto je dijete tako drakonski kažnjeno, po kojem principu? Sve i da mu je dijete nešto reklo, što očito ti misliš da nije, opet je ideja da se pošalje na sud i ganja tamo zbog prelaska na crveno potpuno smiješna i pretjerana i samo pokazuje u kakvom društvu živimo. Kad ih spićkara, da prostiš, kakav kockastoglavi idiot, onda ne samo da šute nego još klimaju glavom i upućuju ponizne poglede. Kada zaustave dijete koje je prešlo na crveno, onda mu održe bukvicu i dobro naplate i eto, kao u tvom primjeru, pošalju na sud (ako sam dobro razumio).
Ma znam da nije nista lose mislio.
Opet kazem sin je pravi medo-krusko. Provjerio sam sa nekim ljudima prije samog suda da vidim sta je bilo.
Policajac je jedan od ovih "novih" snaga. Da mu je ista rekao ili se kurchio siguran sam da bi mu nakitili jos nesto na postojeci prekrsaj da ga nauce pameti. Ali eto, moj osvrt je samo na to da se zabavljaju i sudovi i policajci glupostima dok zmire na prave problema. E tako i ovi specijalci koji ko fol nesto "love" na raskrsnicama.
Prosetaj specijalce po alipasinom malo onako "on foot" pa nek legitimisu i popisu one klosare po haustorima i po parkovima.
Logovan

#8640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Ali jok.....
Sve sam vidio, sve sam čuo, ali ovako nešto... :roll: :roll:

Bože dragi oko čega su oni frku napravili.
zdruzdjo

#8641 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Logovan wrote: Sve sam vidio, sve sam čuo, ali ovako nešto... :roll: :roll:

E buraz tako je.
I zasto se onda cuditi za mnoge stvari.
Zamisli koliko kosta drzavu jedan sudija kojeg ja zarobim na 45 minuta. Koliko je advokat po sluzbenoj duznosti. Koliko je dolazak pravnog zastupnika iz pu. Koliko je vremena uzeto socijalnoj radnici.
Ma sta ti je.
Malo covjek samo oci otvori i vidis kakvim nas stvarima zamajavaju a bacaju prasinu u oci. I jos pare uzimaju za to.
drugtito2011

#8642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drugtito2011 »

Ima li analiza saobraćajnih prekršaja. Ukupan broj prekršaja izbacuju svaki mjesec, ali strukturu nikako.Mislim da bi to bilo vrlo interesantno. Recimo:

Prekoračenje brzine : 20,30,40,50+ kmh, prolazak kroz crveno, nedozvoljeno parkiranje, ne zaustavljanje na pješačkom, nepropisno preticanje....itd.

Osim toga, bilo bi lijepo da konačno ovlašteni tehnički pregledi, počnu snositi posljedice svog nerada i izdavanja potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila. Šta oni mogu utvrditi za pola sata. Uzmu lovu, ne odgovaraju ni zašto, i jebe im se koga će to "ispravno auto" ubiti na cesti. Mislim da bi se dosta toga promijenilo kad bi ih počeli kažnjavati, a ako ponove prekršaj (izdavanje potvrde o ispravnsti za neispravno vozuilo) gubitak dozvole za rad. Broj potencijalnih ubica na cesti bi se umanjio.
radiša

#8643 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by radiša »

zdruzdjo wrote:
Logovan wrote: Sve sam vidio, sve sam čuo, ali ovako nešto... :roll: :roll:

E buraz tako je.
I zasto se onda cuditi za mnoge stvari.
Zamisli koliko kosta drzavu jedan sudija kojeg ja zarobim na 45 minuta. Koliko je advokat po sluzbenoj duznosti. Koliko je dolazak pravnog zastupnika iz pu. Koliko je vremena uzeto socijalnoj radnici.
Ma sta ti je.
Malo covjek samo oci otvori i vidis kakvim nas stvarima zamajavaju a bacaju prasinu u oci. I jos pare uzimaju za to.
Ako ti je sin maloljetan sigurno je takva procedura za maloljetnike.Sutra da ga tako neko ubije bilo bi kuku i pomagaj,sto ga nisi vaspito da ne prelazi na crveno.U drzavi svakako slabo sta ima da valja...
zdruzdjo

#8644 Re: RE: Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

radiša wrote: Ako ti je sin maloljetan sigurno je takva procedura za maloljetnike.Sutra da ga tako neko ubije bilo bi kuku i pomagaj,sto ga nisi vaspito da ne prelazi na crveno.U drzavi svakako slabo sta ima da valja...
Uopste se ja ne ljutim na ikoga sto je njega policajac zaustavio zbog njegove gluposti. Neka je. Od treceg razreda ide sam u skolu i imao je dva semafora do skole. Naucio sam ga rano o opasnostima po pjesaka na cesti. Ali u zivotu covjek najexxx zbog jedne gluposti. Srecom on nije. Nadam se da je naucio.
Samo jarane mene tu najvise sikira to da je pokrenut toliki aparat za prakticno nista. Pogledas u fiskalni racun od hlkeba danas i skontas da neko izvadi spolovilo i popisa na stavku pdv tako sto ga utrose na nista. Bace ga doslovno.
Daj ba kaznu da se plati i uhvatite se pravog posla. Koliko se jos aparata tako pokrece. A onda dodje dalida kod senada na tv i kaze imamo strasno puno posla, ne vidimo se. Ma ne seri dalida. Sami sebi pravite glupavi posao a onda oslobodite pomagace u skrivanju izvrsenja krivicnog djela.
radiša

#8646 Re: RE: Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by radiša »

zdruzdjo wrote:
radiša wrote: Ako ti je sin maloljetan sigurno je takva procedura za maloljetnike.Sutra da ga tako neko ubije bilo bi kuku i pomagaj,sto ga nisi vaspito da ne prelazi na crveno.U drzavi svakako slabo sta ima da valja...
Uopste se ja ne ljutim na ikoga sto je njega policajac zaustavio zbog njegove gluposti. Neka je. Od treceg razreda ide sam u skolu i imao je dva semafora do skole. Naucio sam ga rano o opasnostima po pjesaka na cesti. Ali u zivotu covjek najexxx zbog jedne gluposti. Srecom on nije. Nadam se da je naucio.
Samo jarane mene tu najvise sikira to da je pokrenut toliki aparat za prakticno nista. Pogledas u fiskalni racun od hlkeba danas i skontas da neko izvadi spolovilo i popisa na stavku pdv tako sto ga utrose na nista. Bace ga doslovno.
Daj ba kaznu da se plati i uhvatite se pravog posla. Koliko se jos aparata tako pokrece. A onda dodje dalida kod senada na tv i kaze imamo strasno puno posla, ne vidimo se. Ma ne seri dalida. Sami sebi pravite glupavi posao a onda oslobodite pomagace u skrivanju izvrsenja krivicnog djela.
Slazem se ja sa tobom ali vidi nesto ako je djete maloljetno sigurno je takva procedura da se kontaktiraju ti socijalni rad jer nisu ista pravila za punoljetne i maloljetne.Da si ti preso dosla bi ti kazna ovako djeca sigurno imaju drugaciju proceduru,sto je i logicno.
zdruzdjo

#8647 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

radiša wrote: Slazem se ja sa tobom ali vidi nesto ako je djete maloljetno sigurno je takva procedura da se kontaktiraju ti socijalni rad jer nisu ista pravila za punoljetne i maloljetne.Da si ti preso dosla bi ti kazna ovako djeca sigurno imaju drugaciju proceduru,sto je i logicno.
Ma da naravno. Samo sto to kosta i nepotrebno hrani drzavno cudoviste kao sto je administracija. I naravno usporava sve drugo.
Ali eto. That is the way it is.
Ja sam dobro prosao. Trosak 0,00 km. Do duse platio sam parking i turu pica u kafani jer advokat nije htio nista da mu se plati. Mozda cu platiti vise para za npr krajnice kad naletim na rupu jer je zafalilo para u budzetu za asfaltiranje.
:-)
Sin i drug njegov su postali predmet zajebancije medju rajom u skoli jer njih dvojica sad uredno cekaju zeleno a ostali mangupi predju na crveno i onda je to prcanje. Ali neka je. Najbolje skole s nauce kad ti se nabiju na nos.
jao_situacije

#8648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jao_situacije »

30% odbili od plate otpravniku vozova

bravo :thumbup:

ubistvo momka je nebitno :bih:
The BEN10

#8649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

drugtito2011 wrote:Ima li analiza saobraćajnih prekršaja. Ukupan broj prekršaja izbacuju svaki mjesec, ali strukturu nikako.Mislim da bi to bilo vrlo interesantno. Recimo:

Prekoračenje brzine : 20,30,40,50+ kmh, prolazak kroz crveno, nedozvoljeno parkiranje, ne zaustavljanje na pješačkom, nepropisno preticanje....itd.

Osim toga, bilo bi lijepo da konačno ovlašteni tehnički pregledi, počnu snositi posljedice svog nerada i izdavanja potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila. Šta oni mogu utvrditi za pola sata. Uzmu lovu, ne odgovaraju ni zašto, i jebe im se koga će to "ispravno auto" ubiti na cesti. Mislim da bi se dosta toga promijenilo kad bi ih počeli kažnjavati, a ako ponove prekršaj (izdavanje potvrde o ispravnsti za neispravno vozuilo) gubitak dozvole za rad. Broj potencijalnih ubica na cesti bi se umanjio.
Glavno je pitanje - koliko prekršaja uopšte ne bude evidentirano. To je majka svih problema.
Ali, čak i da analiziraš praktično polovično potpune podatke, mogao bi svašta zaključiti o neradu policije...
wolfie

#8650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by wolfie »

Hebalo vas 30% za tri ljudska zivota.
Post Reply