Misljenja sam da kad bi ljudi nastali od majmuna (naravno da nisu) bili bi dosta pametniji i jaci nego sto su sad, ali haj bilo je to svakakvog satarasa evolucije
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- triconja
#8626 Re: Ateizam
Vidi ovo kaze ateiste vjeruju da su ljudi nastali od majmuna
.
Misljenja sam da kad bi ljudi nastali od majmuna (naravno da nisu) bili bi dosta pametniji i jaci nego sto su sad, ali haj bilo je to svakakvog satarasa evolucije
.
-
Hakiz
#8627 Re: Ateizam
Normalno. Pa jel' čovjek nast'o od majmuna? Naravno da jeste. Đe'š bolji dokaz evolucije.sekerbay wrote:Jeste li vi kao ateisti istovremeno pobornici teorije evolucije?
-
sekerbay
#8628 Re: Ateizam
Gdje, gdje?triconja wrote:Vidi ovo kaze ateiste vjeruju da su ljudi nastali od majmuna
Interesuje me da li svi ovdje prisutni ateisti, pa do kraja pitanja.
A ovo za majmune smo učili u školi. Tek kasnije su izašli sa drugom bajkom koja kaže da majmun i čovjek imaju zajedničkog pretka. Kada sam bio mali, vjerovao sam da je riječ o nekim bajkama za djecu. Bajke ili satira, druge nema.
Al, haj, niste jedini niti je darvin otkrio neš novo.
I mi smo imali bisera koji su gurali slične bajke. Evropljani je nazvaše muhamedanska teorija evolucije.
Haj mojne nimalo. Sad čojk banova dvojicu jbtbroj dva wrote:Haj onda malo
Gledaj ti njemu naslova
I na koji način da ti odgovorim na te gluposti koje naniza ishlapljeli ćelo u tom videu, bez da kršim pravila
Tema je ateizam. Il treba da potežem ono poređenje sa centom u vugla
Ako želiš odgovor na te naslove, nađi odgovarajuću temu, citiraj me i rado ću se odazvati.
- triconja
#8629 Re: Ateizam
Realisticnije je da je majmun nast'o od covjekaHakiz wrote:Normalno. Pa jel' čovjek nast'o od majmuna? Naravno da jeste. Đe'š bolji dokaz evolucije.sekerbay wrote:Jeste li vi kao ateisti istovremeno pobornici teorije evolucije?
-
Edouard
#8630 Re: Ateizam
Dozer wrote:Cekaj Arzo... Ovo sad nije komentarisanje rada moderacije, nego osvrt na tok teme i neke stvari koje si rekao/napisao, a ticu se teme.
Prvo je to da ateizam nije nista manji ili veci fenomen od religija. Cak stavise, prije se moze reci da su religije fenomen, posto imaju svoje pravce djelovanja, nacela, svjetonazore, pravila, itd., i da postoje milioni ljudi koji i danas slijede ta neka pravila napisana prije par hiljada godina.
Ateizam nema nista od toga, pa cak i sama rijec "Ateizam" ukazuje na to da je to nesto suprotno od "Teizam", odnosno da su ljudi koji se deklarisu kao ateisti susta suprotnost onima koji se deklarisu kao teisti, odnosno vjernici.
I, upravo je to ovako - radi se o deklarisanju, licnom izboru.
Tema je otisla gdje je otisla upravo radi teista koji su se na njoj pojavili, zar ne? A to je onda, neminovno, za sobom povuklo i sve ostalo.
Ko je na kraju u pravu? Realno - niko. Niko ne zna pravu istinu i odgovor na vjecno pitanje postanka, pa onda, i samom tom cinjenicom, ni jednima ni drugima ne preostaje nista drugo nego da suceljavamo misljenja i stavove o svemu tome.
A sve se to, opet realno i kada o tome pricaju teisti i ateisti, moze svoditi jedino na vjerske knjige i trenutno poznate naucne cinjenice o svemu tome, tj. na ono sto vjerske knjige tvrde da je istina i na ono sto je dosadasnja nauka potvrdila da je istina.
Drugo - jeste, cinjenica je da ovdje bude raznih podjebavanja, sprdanja, podbadanja, pa i provokacija, ali sve je to sastavni dio jedne ovakve diskusije.
Gledajmo to s neke druge, ali identicne strane - dva covjeka istih svjetonazora se uvijek mogu razilaziti u misljenju o necemu desetom, tipa nacina montaze tocka na auto - da li se sarafa prvo saraf na gornji ili na donji dio tocka. I oko toga se mogu sklapiti na mrtvo ime, podjapati i izvrijedjati do te mjere da se totalno razidju u zivotu. A, sustinski, sklapili se oko notorne budalastine, tj. licnog uvjerenja da su u pravu, pri cemu mozda nisu u pravu ni jedan, a mozda su u pravu obojica.
Isto je i ovdje i s ovom temom - ljudi se sklape radi razlicitih uvjerenja, misljenja i/ili vjerovanja, sto je sasvim normalno. Da li neko radi toga treba biti kaznjen na bilo koji nacin, sataniziran, popljuvan, omalovazavan...? Ja mislim da ne treba. Naprosto, sve je to dio nase, ljudske prirode, naslijedja, istorije... To smo mi, i jbt ga. Takvi smo kakvi smo. A ko nas je takvima napravio, ili zasto jesmo takvi, opet - jbt ga.
Ako dokucimo za svog zivota, dobro i jeste. Ako ne, opet je dobro.
Dozeru, čovjek kao biće ne može bez vjerovanja, odgoja... i sličnih stvari. Pa i neodgoj je također vrsta odgoja, i to onog najgoreg.Ateizam nema nista od toga, pa cak i sama rijec "Ateizam" ukazuje na to da je to nesto suprotno od "Teizam", odnosno da su ljudi koji se deklarisu kao ateisti susta suprotnost onima koji se deklarisu kao teisti, odnosno vjernici.
Čovjek kao biće koje ograničeno spoznaje, da bi zadovoljio temeljnu potrebu objašnjenja onoga što ga okružuje, život, svijet, sebe, druge... ne može nikako bez vjerovanja.
E, sad, jedni u svoje vjerovanje uključuju i nadnaravnu stvarnost koju nauka, jer to i nije njezin pos'o, nit može niti osporiti, niti potvrditi. I te vjernike, jer vjeruju u Boga, besmrtnu dušu, zagrobni život..., nazivamo religijskim vjernicima, a one koji ne vjeruju u spomenuto, već vjeruju da je materija jedini temelj sveukupne stvarnosti, nazivamo ateistima.
To ateističko vjerovanje da je materija jedini temelj sveukupne stvarnosti, nauka također ne može niti potvrditi niti osporiti, jer ni to nije njezin pos'o.
A još dosad nitko nikada nije pokazao da postoje validna, ljudskom umu prihvatljiva objašnjenja, već jedino i samo vjerovanje da razumno može nastati iz nerazumne materije, sloboda iz te iste nerazumne i zakonima nužnosti podvrgnute materije.
I zbog toga se kaže da ateizam urušava temelje umnosti i moralnosti ljudske zbilje.
-
Edouard
#8631 Re: Ateizam
Kako su pojedinci skloni širiti zablude:
A Kant kao najveći među prosvjetiteljima pred više od dva stoljeća nije mogao utemeljiti moral bez postuliranja Božje opstojnosti, besmrtnosti duše i ljudske slobodeIdeja da ljudski moral potiče iz vjere u neko božanstvo je intelektualno diskreditovana već stoljećima...
- aurora313
#8632 Re: Ateizam
Koliko žena koje su hodže poznaš Smrle?Smrcak15 wrote:refffko wrote:kako?ijesno mi je kad vidim da smatraju ok to da Bog kao sveopce dobro i beskrajno pravican, pola svoga umeta (zene) stavlja u podredjen polozaj i na ovom i na onom svijetu
Last edited by aurora313 on 13/11/2017 20:35, edited 1 time in total.
- aurora313
#8633 Re: Ateizam
A evo kao PDF knjiga na našem jeziku: Kristofer Hičens, ‘Bog nije veliki‘broj dva wrote:Haj onda malo oko stroge interpretacije teme
https://www.youtube.com/watch?v=A8ZuXNoOzjU
Svega 8 sati i 50 minuta ali je milina, pogotovo za nas sto nas znaju oke zaboliti od citanja....
https://drive.google.com/file/d/1zbwCWA ... sp=sharing
-
broj dva
#8634 Re: Ateizam
---Edouard wrote:Kako su pojedinci skloni širiti zablude:A Kant kao najveći među prosvjetiteljima pred više od dva stoljeća nije mogao utemeljiti moral bez postuliranja Božje opstojnosti, besmrtnosti duše i ljudske slobodeIdeja da ljudski moral potiče iz vjere u neko božanstvo je intelektualno diskreditovana već stoljećima...
Dakle zajeb- duša ne postoji, sloboda je konstrukt.
- irac300
#8635 Re: Ateizam
Hvala.aurora313 wrote:A evo kao PDF knjiga na našem jeziku: Kristofer Hičens, ‘Bog nije veliki‘broj dva wrote:Haj onda malo oko stroge interpretacije teme
https://www.youtube.com/watch?v=A8ZuXNoOzjU
Svega 8 sati i 50 minuta ali je milina, pogotovo za nas sto nas znaju oke zaboliti od citanja....
https://drive.google.com/file/d/1zbwCWA ... sp=sharing
- Zaitsev
#8636 Re: Ateizam
Prijatelju, samo su te u mektebu mogli učiti to što kažeš, a u medresi poslije izaći sa tom drugom "bajkom". Nije da ti ne vjerujem da si znao šta je satira kad si bio mali, ali eto. Krajnje je bezobrazno, plitko i nadasve glupo reći da Darvin nije otkrio ništa novo. Na kraju, sve dok dijeliš ljude na "nas" i "vas" samo zbog toga što jedni vjeruju, drugi ne i smatraš to normalnim, tvoja izuzetna elokvencija i retorika, te izražene politikološke osobine, dodičko pozivanje na normalnu diskusiju i jako dobro vokabularom prikriven prepotentan stav prema svemu drukčijem od tvog, te čini jadnijim i od Hardcorea i Smrčka zajedno. Za mene si klasičan primjer bosanskog (ne bošnjačkog, da ne bude nesporazuma) balije.sekerbay wrote: Gdje, gdje?
Interesuje me da li svi ovdje prisutni ateisti, pa do kraja pitanja.
A ovo za majmune smo učili u školi. Tek kasnije su izašli sa drugom bajkom koja kaže da majmun i čovjek imaju zajedničkog pretka. Kada sam bio mali, vjerovao sam da je riječ o nekim bajkama za djecu. Bajke ili satira, druge nema.
Al, haj, niste jedini niti je darvin otkrio neš novo.
I mi smo imali bisera koji su gurali slične bajke. Evropljani je nazvaše muhamedanska teorija evolucije.
- Laertes
#8637 Re: Ateizam
Tita mi, Smrle mi nakon ovog lika postao malo simpatičniji 
-
sekerbay
#8638 Re: Ateizam
Evo, iako mogu da biram između prijave zbog uvreda i prijave zbog trolanja, biram ljudskost i napisat ću odgovor iako ga, ruku na srce, ne zaslužuješ.
Pa, krenimo redom.
Dakle, ateističko učenje tog vremena je promicalo naopaki nauk da je čovjek nastao od majmuna.
Kasnije se furala druga bajka u kojoj su spominjani primati, covjekoliki majmuni, hominidi... Sve jedna velika femli.
Jer, priznat ćeš, ogromna je razlika između nečeg i ničega.
Imaš li garanciju da tzv. muhamedanska teorija nije bila baza za darvinova istraživanja?
Eto, barem priznaj da nikada nisi čuo za tu teoriju.

Budi smrle! Budi onaj koga ćemo ismijavat, vrijeđat i ponižavat bez da se zabrinemo hoće li uzvratiti.
Dobar, saburli insan.
Gdje vam je tu kultura i moral kojim se hvalite ko da ste ga patentirali?! Nejjjmaaa.
Nemo slučajno da imaš gard. Nemo to. Još ako si solidan retoričar, onda nevaljaaaaaa.
Budi mi pozdravljen.
Pa, krenimo redom.
Onaj ko je išao u školu u vrijeme titoslavove države, nema šanse da negira to što sam napisao.Zaitsev wrote:Prijatelju, samo su te u mektebu mogli učiti to što kažeš
Dakle, ateističko učenje tog vremena je promicalo naopaki nauk da je čovjek nastao od majmuna.
Kasnije se furala druga bajka u kojoj su spominjani primati, covjekoliki majmuni, hominidi... Sve jedna velika femli.
Slažem se. Ali, budi do kraja iskren i kaži da je još gore nekome poturat svoje riječi tvrdeći da su njegove.Zaitsev wrote:Krajnje je bezobrazno, plitko i nadasve glupo reći da Darvin nije otkrio ništa novo
Imaš li garanciju da tzv. muhamedanska teorija nije bila baza za darvinova istraživanja?
Zaboravimo na rodne, rasne, nacionalne i sve druge podjele koje mogu činiti dobro ili zlo. Taman kada bi trajalo u kontinuitetu koliko prosječan ljudski vijek, ipak je vic u odnosu na vječnost. Sve možeš baciti u korpu za otpatke. Jer, ako postoji drugi svijet i sudac koji će suditi ljudima, ne postoji nijedna druga podjela osim te koju si naveo. I, šta se buniš? Hoću li ti nanijeti zlo? Naravno da neću. Pa nismo komunjare, majku mu.Zaitsev wrote: sve dok dijeliš ljude na "nas" i "vas"
Aaa, to je ono što handri naše koke...Zaitsev wrote:Smrčka
Budi smrle! Budi onaj koga ćemo ismijavat, vrijeđat i ponižavat bez da se zabrinemo hoće li uzvratiti.
Dobar, saburli insan.
Gdje vam je tu kultura i moral kojim se hvalite ko da ste ga patentirali?! Nejjjmaaa.
Nemo slučajno da imaš gard. Nemo to. Još ako si solidan retoričar, onda nevaljaaaaaa.
Budi mi pozdravljen.
-
L u c i f e r
#8640 Re: Ateizam
Ah smrle odgovorio kako valja nakon četiri mjeseca... Ako ako, bolje ikad neko nikad.
Meni nije mrsko muhabetiti s tobom zato jer se trudiš da zaista izneseš neko mišljenje, a ne samo da nekog podjebavaš na forumu, nalazeći u tome neku patološku duševnu hranu, kao što to neki pokušavaju da čine.
Mada, razgovaramo već mjesecima, i već se odavno prilično vrtimo u krug, ali hajde, ko zna, možda bude nekog hajra za nekoga od nas dvojice, ili za nekoga ko ovo pročita.
Ne pišem ti ja ovo što me bilo šta tišti ili što mi je na duši. Samo mi je interesantno da razgovaram i čitam o tim fundamentalnim pitanjima ljudskog postojanja, između ostalih interesovanja koje imam.
Fokalna tačka naših razmimoilaženja je slobodna volja. Tvoje stanovište svodi se na to da je testiranje nepotrebno, ali je prilika data čovjeku da implementira i demonstrira slobodnu volju.
Nikako ne mogu da shvatim zašto slobodnu volju smatraš apsolutnim svojstvom kada to ona nije i ne može biti. Volja je dio našeg razuma odnosno svijesti, a koji su direktna posljedica genetske konstrukcije u uticaja okoline i iskustava.
Volja je sastavni dio našeg bića, a njega je navodno stvorio bog. Kad nas je stvorio znao je šta ćemo biti i šta ćemo činiti. On nas je stvorio takve, sposobne ta činimo to i to. Pa on je u konačnici odgovoran za sve. Može biti izuzet od svoje odgovornosti zato što je najmoćnije biće. Ali da li je to moralno i ispravno. Nije.
Ne smiješ ni da razmiišljaš o tome jer te je strah kazne, strah te da ne zastraniš, i to je ok, razumijem. Nisam ni ja do jednom. Eh kad samo pogledaš stvari iz objektivno ugla, sve ti postane jasno.
I sam kažeš da je testiranje nepotrebno. Bog zna šta je stvorio i šta će biti. Čemu patnje? Svakome se može dodijeliti sudbina kakvu zaslužuje.
Zašto uopšte stvarati nekoga ko ne zaslužuje pozitivnu sudbinu?
Zašto uopšte stvarati nekoga ko će činiti zlo, samo da bi vječno patio u paklu?
Zaista nema smisla.
Koncept testiranja bi hajde i nekako mogao proći na guzove kad je riječ o testiranju dobra i zla, mada sam gore detaljno objasnio zašto ne može ni tu, ali je još nelogičnije u pogledu testiranja vjerovanja i nevjerovanja.
Niko ne želi da ne vjeruje. Ali NE MOŽEŠ VJEROVATI NAZOR. Ako mi moj mozak koji mi je bog dao kaže da nešto nije logično, šta ja treba da uradim? Da se pravim da vjerujem? Da vjerujem u nešto što mi je nelogično jer želim da nešto bude istina. Pa to je definicija ludosti.
Odrasli smo ljudi, obrazovani. Ne idi u banalnost da misliš da neću da vjerujem jer mi je mrsko da klanjam i sl. To je zaista potcjenjivanje drugih. Nismo baš takva stoka kakvom nas smatrate. Ko bi se normalan kocko sa svojom dušom?
Totalno griješiš kad misliš da neko bira ateizam jer mu je mrsko da sputava prohtjeve. Ja živim potpuno isto i kad sam bio musliman i kad sam postao ateista, prije nekoliko godina. Ateista sam postao jer sam imao priliku doći u dodir sa argumentima koji osporavaju ono čime mi je sredina čitav život ispirala mozak, odnosno onoga čime sam čitajući jednostranu literaturu sam sebi ispirao mozak.
Ne treba mi religija da bih bio dobar čovjek. Ne kradem, ne ubijam, ne ogovaram. Guzim doduše, mea culpa. Popijem pomalo u društvu ili uz obrok, ali mogu i bez toga. Ne treba mi niko govoriti da ne valja činiti drugima zlo, pa to znam i sam. A kome to neko treba da kaže, džaba mu je i govoriti, on će to činiti samo će naći opravdanje u vjeri zašto to tako radi.
Ma šta će bog preko šejtana testirati ljude pobogu. To su stvarno obrazloženja na nivou ivice i marice.
Raj koji opisuješ zvuči strašno dosadno i besmisleno. Šta ću koji moj čitavu vječnost besposličariti naprđujući povazadan sa drugim besposličarima? Jebo to. Ja hoću da moja porodica bude dobro i zdravo i da se ne pati ni nakoji način. Boli mene za naprđivanje u raju, i klopu i zlato i rajske kurave. Zašto bih obožavao boga, čim je to on zaslužio? Čini dobra, ali čini i zla, samo preko posrednika.
Kažeš data nam je prilika da izaberemo vlastito stvaranje prije nego smo bili stvoreni. No coment. Res ipsa loquitur.
A i baš bi neko imo muda da kaže eto ja neću da budem stvoren.
Ono što ne volim kod tebe je što preskačeš neke ključne stvari na koje nemaš odgovora. Preskočio si ono o tome kako će se ljudima u raju očistiti zloba iz srca. To se onda moglo tako svima, a ne da se po ili više čovječanstva cvari u vječnoj vatri, što je btw totalno sadistički i nepotrebno, a i to si preskočio al haj. Razumijem nemaš hrabrosti da se upuštaš u razmatranje božje volje.
Ne trebaju meni nikakvi dokazi. Meni samo trebaju kvalitetni i logični argumenti. A njih vjera ne pruža. Pruža samo mitologiju i tabue, obećanja i prijetnje, baje za odrasle koji se boje smrti i besmisla pa se hvataju sa slamku koja se zove religija.
To je tolika kamara totalnih besmislica da bih mogao knjigu napisati. I ovo nako ispalih u cugu, zbrda zdola, s nogu, pred fajront. Nemam više ni volje ni motiva. Vidim da se ponavljam. Tvoja su uvjerenja okoštala i nisi spreman da ih zasta iskreno razmotriš. Ti ne slušaš sagovornika, već samo daješ pripremljene konzervirane odgovore. Recitiraš dogmu.
Nebitno. Nećemo se mi nikad razumjeti. I ne moramo. Ti želiš da vjeruješ, ja želim da shvatim. Neke stvari u islamu su dobre. A najbolja ona kojom ću završiti ovu ponjavu:
„Vama vaša, meni moja (ne)vjera“.

Meni nije mrsko muhabetiti s tobom zato jer se trudiš da zaista izneseš neko mišljenje, a ne samo da nekog podjebavaš na forumu, nalazeći u tome neku patološku duševnu hranu, kao što to neki pokušavaju da čine.
Mada, razgovaramo već mjesecima, i već se odavno prilično vrtimo u krug, ali hajde, ko zna, možda bude nekog hajra za nekoga od nas dvojice, ili za nekoga ko ovo pročita.
Ne pišem ti ja ovo što me bilo šta tišti ili što mi je na duši. Samo mi je interesantno da razgovaram i čitam o tim fundamentalnim pitanjima ljudskog postojanja, između ostalih interesovanja koje imam.
Fokalna tačka naših razmimoilaženja je slobodna volja. Tvoje stanovište svodi se na to da je testiranje nepotrebno, ali je prilika data čovjeku da implementira i demonstrira slobodnu volju.
Nikako ne mogu da shvatim zašto slobodnu volju smatraš apsolutnim svojstvom kada to ona nije i ne može biti. Volja je dio našeg razuma odnosno svijesti, a koji su direktna posljedica genetske konstrukcije u uticaja okoline i iskustava.
Volja je sastavni dio našeg bića, a njega je navodno stvorio bog. Kad nas je stvorio znao je šta ćemo biti i šta ćemo činiti. On nas je stvorio takve, sposobne ta činimo to i to. Pa on je u konačnici odgovoran za sve. Može biti izuzet od svoje odgovornosti zato što je najmoćnije biće. Ali da li je to moralno i ispravno. Nije.
Ne smiješ ni da razmiišljaš o tome jer te je strah kazne, strah te da ne zastraniš, i to je ok, razumijem. Nisam ni ja do jednom. Eh kad samo pogledaš stvari iz objektivno ugla, sve ti postane jasno.
I sam kažeš da je testiranje nepotrebno. Bog zna šta je stvorio i šta će biti. Čemu patnje? Svakome se može dodijeliti sudbina kakvu zaslužuje.
Zašto uopšte stvarati nekoga ko ne zaslužuje pozitivnu sudbinu?
Zašto uopšte stvarati nekoga ko će činiti zlo, samo da bi vječno patio u paklu?
Zaista nema smisla.
Koncept testiranja bi hajde i nekako mogao proći na guzove kad je riječ o testiranju dobra i zla, mada sam gore detaljno objasnio zašto ne može ni tu, ali je još nelogičnije u pogledu testiranja vjerovanja i nevjerovanja.
Niko ne želi da ne vjeruje. Ali NE MOŽEŠ VJEROVATI NAZOR. Ako mi moj mozak koji mi je bog dao kaže da nešto nije logično, šta ja treba da uradim? Da se pravim da vjerujem? Da vjerujem u nešto što mi je nelogično jer želim da nešto bude istina. Pa to je definicija ludosti.
Odrasli smo ljudi, obrazovani. Ne idi u banalnost da misliš da neću da vjerujem jer mi je mrsko da klanjam i sl. To je zaista potcjenjivanje drugih. Nismo baš takva stoka kakvom nas smatrate. Ko bi se normalan kocko sa svojom dušom?
Totalno griješiš kad misliš da neko bira ateizam jer mu je mrsko da sputava prohtjeve. Ja živim potpuno isto i kad sam bio musliman i kad sam postao ateista, prije nekoliko godina. Ateista sam postao jer sam imao priliku doći u dodir sa argumentima koji osporavaju ono čime mi je sredina čitav život ispirala mozak, odnosno onoga čime sam čitajući jednostranu literaturu sam sebi ispirao mozak.
Ne treba mi religija da bih bio dobar čovjek. Ne kradem, ne ubijam, ne ogovaram. Guzim doduše, mea culpa. Popijem pomalo u društvu ili uz obrok, ali mogu i bez toga. Ne treba mi niko govoriti da ne valja činiti drugima zlo, pa to znam i sam. A kome to neko treba da kaže, džaba mu je i govoriti, on će to činiti samo će naći opravdanje u vjeri zašto to tako radi.
Ma šta će bog preko šejtana testirati ljude pobogu. To su stvarno obrazloženja na nivou ivice i marice.
Raj koji opisuješ zvuči strašno dosadno i besmisleno. Šta ću koji moj čitavu vječnost besposličariti naprđujući povazadan sa drugim besposličarima? Jebo to. Ja hoću da moja porodica bude dobro i zdravo i da se ne pati ni nakoji način. Boli mene za naprđivanje u raju, i klopu i zlato i rajske kurave. Zašto bih obožavao boga, čim je to on zaslužio? Čini dobra, ali čini i zla, samo preko posrednika.
Kažeš data nam je prilika da izaberemo vlastito stvaranje prije nego smo bili stvoreni. No coment. Res ipsa loquitur.
A i baš bi neko imo muda da kaže eto ja neću da budem stvoren.
Ono što ne volim kod tebe je što preskačeš neke ključne stvari na koje nemaš odgovora. Preskočio si ono o tome kako će se ljudima u raju očistiti zloba iz srca. To se onda moglo tako svima, a ne da se po ili više čovječanstva cvari u vječnoj vatri, što je btw totalno sadistički i nepotrebno, a i to si preskočio al haj. Razumijem nemaš hrabrosti da se upuštaš u razmatranje božje volje.
Ne trebaju meni nikakvi dokazi. Meni samo trebaju kvalitetni i logični argumenti. A njih vjera ne pruža. Pruža samo mitologiju i tabue, obećanja i prijetnje, baje za odrasle koji se boje smrti i besmisla pa se hvataju sa slamku koja se zove religija.
To je tolika kamara totalnih besmislica da bih mogao knjigu napisati. I ovo nako ispalih u cugu, zbrda zdola, s nogu, pred fajront. Nemam više ni volje ni motiva. Vidim da se ponavljam. Tvoja su uvjerenja okoštala i nisi spreman da ih zasta iskreno razmotriš. Ti ne slušaš sagovornika, već samo daješ pripremljene konzervirane odgovore. Recitiraš dogmu.
Nebitno. Nećemo se mi nikad razumjeti. I ne moramo. Ti želiš da vjeruješ, ja želim da shvatim. Neke stvari u islamu su dobre. A najbolja ona kojom ću završiti ovu ponjavu:
„Vama vaša, meni moja (ne)vjera“.

- Towelie
#8641 Re: Ateizam
Teorija zavere: Smrle ja napravo drugi nalog da bi nakon ovog diletanta on sam izgledao razumnije.Laertes wrote:Tita mi, Smrle mi nakon ovog lika postao malo simpatičniji
-
L u c i f e r
#8642 Re: Ateizam
Towelie wrote:Teorija zavere: Smrle ja napravo drugi nalog da bi nakon ovog diletanta on sam izgledao razumnije.Laertes wrote:Tita mi, Smrle mi nakon ovog lika postao malo simpatičniji
- Zaitsev
#8643 Re: Ateizam
Aha... Dakle mjerilo ljudskosti, u ovom slučaju je, prijaviti nečiji post zbog uvrede ili zbog trolanja? Ako se to ne uradi, onda pokazuješ ljudskost? Interesantno... Naravno da znam da ne zaslužujem odgovor i to sam znao nakon što sam pročitao tvoj drugi post i to na temi o Siriji, a to opet dokazuje samo ono što sam ti napisao u prethodnom postu: "...tvoja izuzetna elokvencija i retorika, te izražene politikološke osobine, dodičko pozivanje na normalnu diskusiju i jako dobro vokabularom prikriven prepotentan stav prema svemu drukčijem od tvog..." Jebiga. Takvi ste VI radikali...sekerbay wrote:Evo, iako mogu da biram između prijave zbog uvreda i prijave zbog trolanja, biram ljudskost i napisat ću odgovor iako ga, ruku na srce, ne zaslužuješ.
Pa, krenimo redom.
Da ti ne kažem da lažeš, reći ću samo da sigurno nije. Mada, shvatam i zašto tako misliš. Kosi se sa tim da je neki Deda Mraz izvajao nešto od blata, onda puhnuo u njeg i ovaj bezbeli oživio. Onda je lakše izvrnuti sve pa reći da se učilo da je čovjek nastao od majmuna i smijati se tome. Teorija evolucije je malo, puno više komplikovanije od te rečenice za koju kažeš da si učio za vrijeme Jugoslavije. Dalje, da se kasnije furala druga bajka... Druže, toplo ti preporučujem da malo pročitaš o teoriji evolucije, pa onda da prosipaš tu retoriku. Ovako ti je samo iz šupljeg u prazno. Teorija evolucije je mnogo više od toga da su majmun i čovjek u davnoj prošlosti (mnogo prije Hidžresekerbay wrote: Onaj ko je išao u školu u vrijeme titoslavove države, nema šanse da negira to što sam napisao.
Kasnije se furala druga bajka u kojoj su spominjani primati, covjekoliki majmuni, hominidi... Sve jedna velika femli.![]()
Nikad nisam čuo za muhamedansku teoriju. Nemam garanciju da nije bila baza za Darvinova istraživanja. Imaš li ti garanciju da jeste? Možeš li ti za razliku od ostalih ovdje velikih mu'mina shvatiti da se uvijek dokazuje da nešto JESTE, a ne da nešto NIJE. Pa tako i postojanje Boga, između ostalog.sekerbay wrote: Slažem se. Ali, budi do kraja iskren i kaži da je još gore nekome poturat svoje riječi tvrdeći da su njegove.
A šta ako ne postoji drugi svijet i arbitar koji će suditi ljudima?sekerbay wrote: Zaboravimo na rodne, rasne, nacionalne i sve druge podjele koje mogu činiti dobro ili zlo. Taman kada bi trajalo u kontinuitetu koliko prosječan ljudski vijek, ipak je vic u odnosu na vječnost. Sve možeš baciti u korpu za otpatke. Jer, ako postoji drugi svijet i sudac koji će suditi ljudima, ne postoji nijedna druga podjela osim te koju si naveo. I, šta se buniš? Hoću li ti nanijeti zlo? Naravno da neću. Pa nismo komunjare, majku mu.
I ne, ne bunim se. To hoćeš li mi nanijeti zlo ili nećeš je opet preplitka rečenica i ne bih da je komentarišem. Ako si mislio biti ironičan ili sarkastičan sa tim "nismo komunjare", ne tangira me. Ateizam nije jednako komunizam, ali eto treba malo mozga da se to shvati...
Opet elokvencija. Opet iz šupljeg u prazno. Ne znam koliko čitaš i pratiš teme na ovom forumu, ali baljezgati tako i spinovati je u najmanju ruku dokaz da si pravi balija. Veeeeelika većina forumaša ovdje, među kojima su i vjernici i oni koji to nisu, su dotičnom gospodinu na 50 različitih diskusija replicirali i dokazivali nešto, a on slijepo svoje pa svoje. Šta očekuješ? Još da mu ga se popuši? Normalno da će se ismijavati i nikad direktno on, nego ono što zagovara i tvrdi bez ikakvih uporišta. Gard ti ne treba prijatelju, ja ga nikad nisam imao niti ću imati. Sa svakim protabirim fino i kažem mu šta mislim. Isto prihvatim i od suprotne strane. Saslušam i šta god da mi se kaže, meni direktno, drago mi je čuti, pa bilo lijepo ili ružno. Jebeno je kad čovjek ima predrasude i kad mu je temelj za sve nekakav stereotip. Bilo koje vrste...sekerbay wrote: Aaa, to je ono što handri naše koke...
Dobar, saburli insan.
Budi mi pozdravljen.
Uživaj...
- HardcoreMX
#8644 Re: Ateizam
Malo je takvih osoba koji zele da fino protabire i ta neka jel otvorenost, mada nije jasno otkud tolika frustracija kao da te taj neki balija ostavio..socioloski reklo bi se nije okej da budes gej ali ti opet naposljetku nitko ne moze zabraniti da budes vjernik cemu tolika mrznja i cemernost....i ispravno je da ti ne treba gard, jer za sta..ateizam znanstveno, teoloski, racionalno, eticki, itd., nema argumenata i u raspravi je lako pobjediti ateistu, ali to je kao naruziti dijete, nije neki posebni cin....poseban cin je ciniti dobrocinstva sto je zapravo u etici vjere imperativ...
- shbc
#8645 Re: Ateizam
Vidim ponavlja se pocesto kako je ateiste lako pobijediti u raspravama. Da se primjetiti, obzirom da nas je na hiljade ovdje bilo. Svi konvertovani.
Oh, wait...
Oh, wait...
- Laertes
#8646 Re: Ateizam
Šta kaže:
Ateizam teološki nema argumenata
Ateizam teološki nema argumenata
-
sekerbay
#8647 Re: Ateizam
Ne zaboravi da male stvari čine čovjeka velikim.Zaitsev wrote:Dakle mjerilo ljudskosti, u ovom slučaju je, prijaviti nečiji post zbog uvrede ili zbog trolanja?
Retoričar amater(Zaitsev wrote:tvoja izuzetna elokvencija i retorika
Da barem znaš osnovno o islamu, znao bi da je laž jedan od većih grijeha. Musliman ne može slagati osim u tri slučaja, a mi trenutno nemamo jedan od njih.Zaitsev wrote:Da ti ne kažem da lažeš
Pazi, ja se ne krijem iza bezbroj nikova tak da je vrlo lahko provjeriti ono što govorim.Zaitsev wrote:toplo ti preporučujem da malo pročitaš o teoriji evolucije
Ljudi koji me poznaju (gle čuda, mahom ateisti)imenom i prezimenom , a ima ih i na ovom forumu, mogu potvrditi moje navode.
Helem, ja moram da čitam. Ja uživam u čitanju. Dobro se sjećam da sam kao učenik 6. razreda došao u biblioteku i da mi je fina teta kazala da nema nešto novo što bi mi ponudila jer sam pročitao sve knjige.
Ako me nešto zainteresuje, nije mi problem da čitam dan i noć i to bez spavanja.
E, ateizam me itekako zanimao.
To što će ateisti glumiti šeherzadu i razvodnjavati priču kako bi sačuvali glavu(u vašem slučaju ubjeđenje), ne mijenja činjenicu da je u onoj prostoj rečenici sažeto ateističko ubjeđenje..
- arzuhal
#8648 Re: Ateizam
L u c i f e r wrote:

-
sekerbay
#8649 Re: Ateizam
Zeza me fontele tak da moradoh u dva posta. Nadam se da ćeš primiti moju ispriku.

Reci mi, kako prepoznati kinesku kopiju? To je vrlo jednostavno, zar ne
Dovoljno je da si barem jednom došao u dodir sa originalnim primjerkom.
Al ok, ateisti nikad nisu bili jaki logičari.
Ovdje dokazuje onaj koji započne.
Postavio si pitanje svih pitanja!
Na meni je da pomoću resursa s kojima raspolažem dokažem da postoji.
Ponovi to pitanje na odgovarajućoj temi i možemo početi.
Ili još uvijek niste shvatili riječi koje vam je uputio više nego tolerantan moderator?
@šejtan definitivno nije.
Nisi čuo a kamoli pročitao nešto o toj teoriji a usuđuješ se napisati to što si napisaoZaitsev wrote:Nikad nisam čuo za muhamedansku teoriju.
Reci mi, kako prepoznati kinesku kopiju? To je vrlo jednostavno, zar ne
Dovoljno je da si barem jednom došao u dodir sa originalnim primjerkom.
Ako je nešto starije a govori na gotovo identičan način o nečemu, logika kaže da jeste.Zaitsev wrote:Imaš li ti garanciju da jeste?
Al ok, ateisti nikad nisu bili jaki logičari.
Moze li biti da miješaš rl sa forumom?Zaitsev wrote:da se uvijek dokazuje da nešto JESTE, a ne da nešto NIJE.
Ovdje dokazuje onaj koji započne.
Bravo, odlično. Dajte čovjeku dvije medalje...Zaitsev wrote:šta ako ne postoji drugi svijet i arbitar koji će suditi ljudima?
Postavio si pitanje svih pitanja!
Na meni je da pomoću resursa s kojima raspolažem dokažem da postoji.
Ponovi to pitanje na odgovarajućoj temi i možemo početi.
Ili još uvijek niste shvatili riječi koje vam je uputio više nego tolerantan moderator?
@šejtan definitivno nije.
- Dozer
#8650 Re: Ateizam
To, mozda, tako kazu vjernici.Edouard wrote: Dozeru, čovjek kao biće ne može bez vjerovanja, odgoja... i sličnih stvari. Pa i neodgoj je također vrsta odgoja, i to onog najgoreg.
Čovjek kao biće koje ograničeno spoznaje, da bi zadovoljio temeljnu potrebu objašnjenja onoga što ga okružuje, život, svijet, sebe, druge... ne može nikako bez vjerovanja.
E, sad, jedni u svoje vjerovanje uključuju i nadnaravnu stvarnost koju nauka, jer to i nije njezin pos'o, nit može niti osporiti, niti potvrditi. I te vjernike, jer vjeruju u Boga, besmrtnu dušu, zagrobni život..., nazivamo religijskim vjernicima, a one koji ne vjeruju u spomenuto, već vjeruju da je materija jedini temelj sveukupne stvarnosti, nazivamo ateistima.
To ateističko vjerovanje da je materija jedini temelj sveukupne stvarnosti, nauka također ne može niti potvrditi niti osporiti, jer ni to nije njezin pos'o.
A još dosad nitko nikada nije pokazao da postoje validna, ljudskom umu prihvatljiva objašnjenja, već jedino i samo vjerovanje da razumno može nastati iz nerazumne materije, sloboda iz te iste nerazumne i zakonima nužnosti podvrgnute materije.
I zbog toga se kaže da ateizam urušava temelje umnosti i moralnosti ljudske zbilje.
Ali, ako sagledamo malo sire, doci cemo do toga da su vecina naucnika danas - ateisti. Zasto je to tako?
Samo mi nemoj sad izbacivati neke pojedinacne slucajeve gdje je neki naucnik istovremeno i vjernik. To je zestoka manjina ljudi u naucnim krugovima, skoro pa na nivou incidenta.
A, covjek i te kako moze bez vjerovanja. Ja sam ti zivi dokaz - ne vjerujem ni u sta. I ovo, sa svojih 45 godina u goozici, proputovanih par desetina drzava i njihovih kultura, poznanstava i iskustava sa stotinama ako ne i hiljadama ljudi, i obrazovanja koje imam - mogu reci s punim pravom i 110% svjesno. Mogu imati misljenje o necemu, ali misljenje nije = vjerovanje, zar ne? I mogu braniti to svoje misljenje ako za to postoje argumenti. Ali, nikada necu nekoga ubjedjivati u nesto samo na bazi nekakvog svog uvjerenja i bez cvrstih argumenata.
Stvar je jedino u samosvijesti, i nista vise. Roditelji svakoga od nas odgoje na neki nacin, usade nam nesto od malih nogu, neka znanja, tradicije, kulturu, sklonosti, ponasanje, ali i - vjerovanje. Na sve to uveliko utice i drustvo, tj. okruzenje (sjetimo se eksperimenta s majmunima, bananom i vodom).
Kasnije, kako odrastamo, obrazujemo se i edukujemo, sticemo razna zivotna iskustva - sve to sto smo nauceni kao mali dolazi pod licnu lupu i preispitivanje.
I upravo ovdje, u toj fazi, desavaju se te promjene. Mnogi ljudi u periodu 25-35 godina razbistre glavu i postanu sposobni razmisljati vlastitom glavom i na bazi stecenih licnih iskustava i obrazovanja. Ali, isto tako, mnogi se tada dodatno ucvrste u nekim davno naucenim stvarima i ne zele uopste ni razmisliti o mogucnosti da to mozda nije tacno ili ispravno. Vjera je jedna od tih stvari.
Psihologija je ovo opisala kao "strah od napustanja matrice i prihvatanja promjene". I ne tice se ovo samo ovih stvari, tj. vjere, nego i svega drugog. Postoji more ljudi koji nisu spremni odreci se svog starog kreveta, svoje sobe, svog auta, promijeniti posao, napustiti svoje rodno mjesto, itd.itd.itd.
E, sve ti je ovo identicna matrica - strah od promjene i zadrto drzanje za nesto na sta se naviklo, na sta se naucilo. Ovakvi ljudi ce naci 1001 razlog zasto ne zele promijeniti to nesto, pa cak ni otvorenog uma razmisliti o tome necemu jer bi se moglo desiti da se pokolobaju u toj svojoj samoubijedjenoj sigurnosti, a sve kako bi ostali u svojoj zamisljenoj sigurnoj i toploj cauri. Pri tome, najcesce su nesvjesni da ta caura mozda bas i nije tako dobra i da mozda nisu u pravu, bez obzira o kakvoj cauri se radi.
Ja to volim reci ovako - inteligentni ljudi konstantno preispituju prvo sebe, a onda i sve oko sebe, pa na osnovu toga donose vlastite zakljucke i preduzimaju akcije. Neinteligentni samo slusaju i slijede.
(ovo nije upuceno tebi, niti nekome ovdje, neko je samo jedno moje nacelo zivota).
Last edited by Dozer on 14/11/2017 10:59, edited 1 time in total.