Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zabrana korištenja mobitela u školi ne poništava potrebu za obrazovanjem djece o tehnologijama.
Škola nije odgovorna za ono šta se desi van škole.
To za vraćanje u prošlost. Ima puno poslova na kojima je zabranjen mobitel. Poslovi na kojima se radi sa osjetljivim informacijama, raznim tajnim podacima itd. Kako ljudi koji rade takve poslove moraju (lične) mobitele ostaviti u ormariće kada dolaze na radno mjesto, tako da moraju i djeca kada dolaze u školu. To nije vraćanje u prošlost. U školi se mogu koristiti tableti koji su kontrolisani, koji su opremljeni softverom i imaju pristup WiFi mreži isključivo u svrhu obrazovanja, školskog dana. Tako djeca neće biti odsječena od tehnologije, ali neće je moći koristiti za "pogrešne" stvari.
Zabrana korištenja nije jednaka oduzimanju telefona.
I trenutno je zabranjeno koristiti telefone na času i to niko neće osporiti.
Posao koji ti na ulazu oduzme telefon je odgovoran za taj telefon, da ne spominjem koliko su složeni ugovori o privatnosti koji pokrivaju te slučajeve.
Kada bi škola počeka oduzimati telefone na ulazu, ko bi se brinuo o stotinama telefona dnevno?
Škola bi garantovala da su ti telefoni uvijek na sigurnom i da nema mogućnost zloupotrebe?
Razumiješ li kolika je odgovornost preuzeti stvar koja na sebi ima pohranjene privatne slike, snimke, u dosta slučajeva i načine plaćanja?
Opet ponavljam, djecu treba učiti o tehnologijama, o Tik Toku, o trenutnim challengima.
Challenge u školi se može dogovoriti i van škole, tako da bi to samo stvorilo dodatni izazov da se "prevare starci".
Jesul djeca dosla u skolu da telefoniraju ili nekim drugim povodom?
Imaju ormarici sa kljucevima i nema uzimanja telefona do kraja nastave
Sch roditelje treba malo po porciju poslati da smire ludilo komplekse i govna u glavi
Serete o telefonu ko da je bitan za zivot ko defibrilator
Djeca ne trebaju telefonirati na času, nikad nisam ni rekao da trebaju.
Ko god misli da će se naše škole (i većina škola na svijetu) izlagati riziku da neki uposlenik dođe do slika i snimaka maloljetne djece zbog nekog Tik Tok challengea, neka se vrati u realnost.
Laplace wrote: ↑26/10/2024 08:42
Dobro došli u savremeno BH obrazovanje, gdje je srednja škola obavezna a svaki slučaj isključenja učenika udara o zid izjava "dijete ima pravo na obrazovanje" koje blokiraju svaki pokušaj isključenja i tamo gdje škola nije obavezna.
Džabe ja pričam da je upisom u školu djetetu omogućeno uživanje prava na obrazovanje i da ono ima pravo na obrazovanje, ali pod uslovima da poštuje kućni red škole, pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika i da ispunjava sve propisane dužnosti i obaveze.
I onda imamo odbranu pod izgovorom "prava na obrazovanje" učenika koji jedva da ponekad navrate u školu ili koji u svakoj prilici maltretiraju učenike koji su školu upisali da bi nešto naučili.
Pa kako se niti jedan posrani tužilac ne sjeti da ima kaže da je i pravo na slobodno kretanje zagarantovano, ali da ipak imamo pune zatvore, jer - sva prava su ograničena / uslovljena poštovanjem prava drugih osoba...... Ako neko nije sposoban da se školuje neka ide kopati kanale
Onlajn nastava. Onaj ko je nesposoban za normalno ponasanje sa djecom - onlajn nastava.
Pa neka sam sebe po sobi napada i maltretira.
Za to bi škola morala dobiti saglasnost Ministarstva, a mislim da to može tražiti jedino po dogovoru sa roditeljima. Imali smo slučajeve (doduše, Ze-do katon) da se djetetu zbog bolesti zatraži online nastava, a to smo mogli pokrenuti tek kad bismo dobili saglasnost Ministarstva.
Ako neki propis koci, to je uloga Ministarstva.
Znaci, ako dijete ne pokazuje znake popravka u ponasanju - obavezna je onlajn nastava.
Time se zadovoljava pravo na obrazovanje i sigurnost druge djece te odvijanja nastave.
I ja sam za to, i pored toga što bi to bilo još (neplaćenog) posla za mene (valjda tom učeniku i svim profesorima koji mu predaju podesiti u Teams-u sve predmete, ponovo im poslati šifre jer su - naravno - zaboravili ili promijenili telefone itsl.). Ko nije sposoban ponašati se civilizovano, ne treba imati pristup civilizovanom svijetu.
Laplace wrote: ↑27/10/2024 09:27
I ja sam za to, i pored toga što bi to bilo još (neplaćenog) posla za mene (valjda tom učeniku i svim profesorima koji mu predaju podesiti u Teams-u sve predmete, ponovo im poslati šifre jer su - naravno - zaboravili ili promijenili telefone itsl.). Ko nije sposoban ponašati se civilizovano, ne treba imati pristup civilizovanom svijetu.
Eto, mi se slozili. Neko se slozio sa necijim misljenjem. Cudo na forumu.
Sad na Crnoj Hronici objavljeno, novi trend:sklakovi na glavnoj ulici. U komentarima uglavnom podrška tipa "bolje to nego da se drogiraju". Ja bih rekao da je bolje da se drogiraju, makar neki nesrećni vozač neće završiti u zatvoru zbog idiota.
Thorgerson wrote: ↑28/10/2024 09:00
Mogu dat ruku da ovaj galamdzija nema nijedan jebeni papir za svoju kucu.
Moguce, samo sto ovdje nije problem njegova kuca niti bilo koja kuca u okolici, vec brdo koje se rusi prema kucama.
Jedino su kasno digli glas, ovo se dogadja vec godinama, od kako je pocela gradnja Roof gardena, odlaze se zemlja na toj lokaciji i brdo se pomjera prema kucama dole. Do sada je malo ko ili niko protestovao, sad se valjda uplasili za zivote nakon Jablanice.
Moguce, samo sto ovdje nije problem njegova kuca niti bilo koja kuca u okolici, vec brdo koje se rusi prema kucama.
Jedino su kasno digli glas, ovo se dogadja vec godinama, od kako je pocela gradnja Roof gardena, odlaze se zemlja na toj lokaciji i brdo se pomjera prema kucama dole. Do sada je malo ko ili niko protestovao, sad se valjda uplasili za zivote nakon Jablanice.
Mislim da je neko sa foruma prije godinu, dvije i slike postavljao i pisao o tome.
Ta gore gradnja na Trebevicu je isti problem, kao i njihove kuce koje su napravljene tamo gdje nisu trebale. Znaci u cemu je razlika izmedju ovog galamdzije i ovoga na Trebevicu? Nema je.
Kakav mazohista moras biti da na nagibu od 40 i kusur stepeni pravis kuce i jos na memli strani.
Ti ljudi mi fkt nisu jasni. Jel moramo svi zivjeti 15min od carsije?!
E to je problem.
Sto je prvo, neko dopustio da se tu prave kuce. A onda sto je neko dopustio da se pravi ovo na Trebevicu.
Po sarajevskom polju je bilo i ima prostora, al neeee. Daj ti nama ovaj nas stil, po brdima da se mi natakarimo. Plus sto smo sami sebi napravili gasnu komoru.
Slazem se. Nema se pravo zaliti ako je i on prvi nelegalno napravio. Treba kazniti ove za ovo odlaganje i uzrokovanje klizista, ali i ovima ne treba nista refundirati u slucaju klizista, jer tu svakako ne bi trebala biti kuca.
neće to prestati, samo će prestati u medijima jer a) dojadilo i b) manje u medijima, manje će se i poticati...
pitanje je koliko će roditelji trpiti, mada ne znam je li uopšte postoji riješenje tog problema
Što ti je napredak...u moj vakat mogao si izbjeć kontrolni jedino da ne odeš u školu i opet te čeka kad dođeš...
Ovi sad kupe karticu na trafici i kakav polovan telefon i nema kontrolnog