Liverpool FC

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Capajebo

#86076 Re: Liverpool FC

Post by Capajebo »

Kome bi bilo vece zadovoljstvo, forumskom puku ili Henriju :D
AmiĐa_Idriz

#86077 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

Meni ovdje nesto ne stima.
BHF_Manijak

#86078 Re: Liverpool FC

Post by BHF_Manijak »

AmiĐa_Idriz wrote: 18/07/2025 17:24 Meni ovdje nesto ne stima.
Sta je sad jebo te? :mrgreen:

Mislis ovo oko Al Hilala i Isaka?
AmiĐa_Idriz

#86079 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

AmiĐa_Idriz

#86080 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

BHF_Manijak wrote: 18/07/2025 18:02
Sta je sad jebo te? :mrgreen:

Mislis ovo oko Al Hilala i Isaka?
Nisam na to mislio, ali eto mozda i ima negdje veze.

Svabe su mi kontradiktorne oko Ekitikea, a Englezi osim breakthrougha nista o njemu ne pisu plaho. A Isaka jos niko nije “zakljucio”.
AmiĐa_Idriz

#86081 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

AmiĐa_Idriz

#86082 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

AmiĐa_Idriz

#86083 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

BHF_Manijak

#86084 Re: Liverpool FC

Post by BHF_Manijak »

AmiĐa_Idriz

#86085 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

BHF_Manijak

#86086 Re: Liverpool FC

Post by BHF_Manijak »

U pravu si, vrlo cudna atmosfera i oko Isaka i oko Ekitikea.
Cini se kako jos nista nije gotovo.
no_sekirli

#86087 Re: Liverpool FC

Post by no_sekirli »

Ovo mi nesto lici na onu situaciju Caicedo+Lavia.
Dali ponude za oba igraca, sve bilo pred potpis i propade.
BHF_Manijak

#86088 Re: Liverpool FC

Post by BHF_Manijak »

no_sekirli wrote: 19/07/2025 12:31 Ovo mi nesto lici na onu situaciju Caicedo+Lavia.
Pa iskreno ne mislim u negativnom kontekstu, ovo sam mislio vise s pozitivne strane, da jos ni od Isaka nisu odustali.
Neka je igra u pitanju, pa vidjet cemo.
no_sekirli

#86089 Re: Liverpool FC

Post by no_sekirli »

Ne mislim ni ja u negativnom, ali je prica slicna. Gonjamo istovremeno 2 igraca na istoj poziciji, sve blizu, ali izgleda i daleko.
zomri

#86090 Re: Liverpool FC

Post by zomri »

BHF_Manijak wrote: 19/07/2025 13:02
no_sekirli wrote: 19/07/2025 12:31 Ovo mi nesto lici na onu situaciju Caicedo+Lavia.
Pa iskreno ne mislim u negativnom kontekstu, ovo sam mislio vise s pozitivne strane, da jos ni od Isaka nisu odustali.
Neka je igra u pitanju, pa vidjet cemo.
Igra je da Njukash zateze oko Isaka a oni da pokazu da nije jedina opcija krenu prema Ekitikeu. Power of Excel 8-)
AmiĐa_Idriz

#86091 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

Laertes

#86092 Re: Liverpool FC

Post by Laertes »

Kakav napadač Liverpoolu treba?
Redsi traže špicu, a to je složeniji zadatak nego što se na prvu čini

Mihovil Topić

Rijetki su igrači upisali sezone s 30 ili više golova u Premier ligi. Recimo, najbolji golgeterski učinak koji je Thierry Henry ostvario u Premier ligi bio je onaj u sezoni 2003./04. kad je zabio ravno 30 golova. Cristiano Ronaldo došao je do maksimuma od 31 komada, a osim njih dvojice još su sedmorica igrača prelazila granicu od 30, od čega je Alan Shearer to napravio triput, a Harry Kane dvaput.

Mohamed Salah je prošle sezone zabio 29 golova u Premier ligi.

Nije to bila najbolja sezona za Liverpoolovo krilo; Salah se još 2018. upisao kao jedan od devetorice s 30+ golova. Tada je iza leđa suparničkih vratara ugurao 32 komada, tako da mu je ovih 29 golova tek drugi najbolji rezultat, a takvu ‘tek drugu najbolju sezonu’ imaju samo Shearer, Kane i nitko više.

Čitav je niz legendarnih napadača koji nemaju niti najbolju sezonu u kojoj su zabili tih 29 golova. Recimo, Wayne Rooney je treći strijelac u povijesti Premier lige s 208 postignutih golova, a u svojoj je najefikasnijoj sezoni zabio 27 komada. Sergio Agüero je do svoja 184 gola i petog mjesta na ljestvici najboljih strijelaca došao u samo devet i pol sezona, što znači da je redovito trpao preko 20 golova, ali koliko god je bio konstantan u postizanju golova, Agüero je u svojoj najboljoj sezoni zabio 26 komada. To daje najbolji kontekst koliko je Salahov učinak velik, čak i ako se ne uzme u obzir da je uz 29 golova prošle sezone imao i 18 asistencija, što znači da je — osim uvjerljivo ostvarene titule najboljeg strijelca lige — bio i najbolji asistent.

U kontekstu Salahovih brojeva i usporedbe s najvećim napadačkim legendama Premier lige, logično je zapitati se treba li Liverpoolu uopće napadač kad već ima tako efikasnog strijelca i ima li logike davat toliki novac za napadača.

Liverpoolu treba napadač. Pokušavao je Jürgen Klopp eksperimentirati s formacijama i mijenjati pozicije, ali Salah je klasično desno krilo. Ulazi prema sredini, ne dribla toliko, traži dubinu i ne čeka loptu u noge, kreće se u centralnim zonama i trpa golove kao klasni centarfor, ali je desno krilo i kraj sebe treba napadača. Zato pravo pitanje nije treba li Liverpoolu napadač, nego kakav mu napadač treba.

Kako bismo razumjeli što Liverpool treba, važno je prisjetiti se što je Liverpool imao. Roberto Firmino bio je centarfor u sustavu koji je redefinirao ono što se od napadača u vrhunskoj momčadi očekuje. Brazilac nije bio veliki strijelac; bio je lažna devetka u najčišćem smislu, igrač koji je napuštao svoju poziciju, povlačio se u međuprostor i otvarao kanale za Salaha i Sadija Manéa koji su ulazili u završnicu. Njegova napadačka vrijednost nije bila u golovima nego u sposobnosti da poveže linije, pojača ritam utakmice i ponudi se kao dodatna opcija u posjedu unutar sustava koji nije bio građen za posjed.

Međutim, lažne devetke smo na toj najvišoj razini europskog nogometa viđali i prije i poslije Firmina. Njegova je najveća vrijednost bila ta što je razigravanje i pražnjenje prostora kao lažna devetka iskombinirao s ogromnim utjecajem na gegenpressing. On je bio taj koji je birao pozicije iz kojih se ulazi u pritisak, on je predvodio prvu liniju i bio najvažniji čovjek u prvoj fazi Kloppove ere u Liverpoolu. Firmino je čitao linije dodavanja, znao je kada inicirati presing i povući cijelu momčad, a kada ostati i zatvarati centralne zone kako bi dao stabilnost.

Firminov je odlazak otvorio pitanje zamjene koju nije bilo lako naći jer nitko svojoj momčadi nije donosio toliko u obrambenom dijelu. Međutim, to je već bio prijelaz u drugu fazu Kloppove ere kad je momčad bila manje ovisna o presingu kao kreatoru igre, a više se prebacivala u pozicijski nogomet, tako da su se u Liverpoolu odlučili na Darwina Núñeza. Eksplozivni je Urugvajac bio fizički dominantan i trebao je nastaviti Firminov obrambeni doprinos, a napadu donijeti dodatnu oštrinu i fizičku silinu, ali to se nikad nije do kraja ostvarilo.

Núñezove brojke na prvi pogled ne izgledaju katastrofalno; čovjek je zabio 25 golova i dodao je 16 asistencija. Prošle sezone je malo igrao, ali je sezonu prije toga imao double-double učinak s 11 golova i 10 asistencija, što je na tragu Firminovih sezona što se tiče gole statistike.

Međutim, Núñez nije popunio Firminove kopačke. Promašivao je previše čistih prilika, nije pridonosio izgradnji napada, a nije radio ni previše koristi u obrani jer — iako je energiju i brzinu svakako imao — nije prepoznavao prave trenutke za pritisnuti. Sažetak ovih triju Núñezovovih sezona u Liverpoolu je previše neusklađenosti s tempom momčadi, premalo osjetljivosti za prostor koji Salah treba i nimalo učinka.

Tu dolazimo do srži problema: Liverpool nije imao i ne treba klasičnog napadača u Salahovoj eri jer je Salah taj koji ispunjava sve uloge elitnog strijelca. On dolazi iz drugog plana, ima nevjerojatnu sposobnost ulaska u kazneni prostor i čitanja odbijanaca, a na malom prostoru s lakoćom stvara višak. Na kraju krajeva, nemoguće je imati dvojicu igrača koji će zabiti po 30-ak golova u sezoni u Premier ligi.

Kad se priča o Alexanderu Isaku ili Hugu Ekitikéu, Liverpool traži napadača koji je više od klasične devetke. Isak i Ekitiké su prve opcije u svojim klubovima, ali ni jedan ni drugi nije profilno sposoban biti druga violina, kretati se bez lopte i to u smjeru od gola kako bi se otvorio prostor za Salahove ulaske, dati visoki intenzitet i surađivati u veznoj liniji.

Ali to i komplicira stvari. Svaki napadač koji dođe u Liverpool mora biti svjestan toga da će se morati žrtvovati i da će biti barem u drugom, ako ne i u trećem planu jer će poseban naglasak biti stavljen na Floriana Wirtza. Isak, Ekitiké i slični napadači — koji su u očitoj uzlaznoj putanji i imaju potencijal za najveće stvari, a samim time i interes najvećih klubova — su zvijezde ili barem žele biti zvijezde, a Liverpool traži napadača koji zna da je Salah alfa. Igrača koji možda ne žudi za reflektorima i koji će razumjeti da mu je primarna uloga stvoriti uvjete u kojima će Salah i dalje zabijati 30-ak golova po sezoni, a tek onda misliti na svoju statistiku.

Takvog je igrača teško pronaći. Malo je onih koji su slični Firminu i koji će donijeti osjećaj za sustav, poniznost, radnu etiku i taktičku inteligenciju. Procijene li u Liverpoolu da su Isak ili Ekitiké karakteri za takav pristup, jer igrački obojica imaju karakteristike za ispunjavanje uloge, Arne Slot bi mogao dobiti veliko pojačanje i pogonsko gorivo za nove pobjede. Ako ne, onda je Liverpool u nedoumici koja nije lagana jer i aktualni sustav funkcionira. On je izgrađen na igračima koji su dovedeni za manje novca i kojima je u startu bilo jasno da su u drugom planu te da se njihova uloga svodi na servis momčadi, a to je nekad puno važnije od zvijezde koja će predvoditi napad.

Jer Liverpool takvu zvijezdu već ima.
Telesport.hr
AmiĐa_Idriz

#86093 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

Isak nije bio danas sa ekipom Newcastlea na pripremnoj protiv Celtica.

Howe o tome:
Eddie Howe on Alexander Isak’s absence today at Celtic:

“It was my decision. I decided to send him home due to the speculation around him. The last thing he wanted is to be sat in the stand watching, that wasn’t fair to him. But i’m confident he will be a Newcastle player come the end of the window.”

'It's difficult for me to give 100% clarity on any player. Alex is happy at Newcastle, he loves the players, the staff, the team. I'm confident he'll be here at the start of the season.'
AmiĐa_Idriz

#86094 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

:zoka: :mrgreen:
ismar2215

#86095 Re: Liverpool FC

Post by ismar2215 »

Ova Howeova priča nema baš puno smisla. Ako je igrač ok da ostane, onda nema razloga da ga priča remeti i da se ne može koncentrisati na prijateljsku tekmu. Mislim da je Isak nezadovoljan tretmanom ipak. Definitvno ima jos sanse da dodje. Ona priča oko Al Hilala je izmišljotina garant. SantiFM prenio, a lažov je svakako.

AmiĐa_Idriz

#86096 Re: Liverpool FC

Post by AmiĐa_Idriz »

Od “nije na prodaju” do “150m”.
drug_profi

#86097 Re: Liverpool FC

Post by drug_profi »

Dogodine u pola cijene
BHF_Manijak

#86098 Re: Liverpool FC

Post by BHF_Manijak »

Mislim da se sprema neka ponuda tipa 100+Nunez, jer se nekako stidno pojavilo prosle sedmice da je odjednom NU zainteresovan za Darwina.

Iskren da budem ne kontam zasto bi i Ekitikea i njega dovodili, ali da se bunim - jok. To bi boom boomova bio!

Kako mi se cini all in bi isli na Isaka!
BHF_Manijak

#86099 Re: Liverpool FC

Post by BHF_Manijak »

ismar2215

#86100 Re: Liverpool FC

Post by ismar2215 »

A i ovo oko Diaza je čudno. Sta ovi šalju zvaničnu ponudu 25 miliona ispod tražene cifre? Nema šanse da naši traže 100.
Post Reply