Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Matzan
#8601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Otkud sad priča da su obezbjeđena sredstva za gradnju tunela Prenj?
Vlada FBiH je na sjednici od 12.02.2016.god. prihvatila prijedlog o optimizaciji trase kroz planinu Prenj,
ali se nakon toga više nije pisalo o ovoj dionici.
Štaviše, do prije par dana sve vijesti koje su dolazile iz JP AC FBiH vrtile su se oko izbora direktora i nadzornog odbora,
nekliko puta se najavljivao početak izgradnje Zenica jug - Zenica sjever, a o ovom nije bilo ni riječi.
Je li to AVAZ sanjari ili sam nešto bitno propustio?
Vlada FBiH je na sjednici od 12.02.2016.god. prihvatila prijedlog o optimizaciji trase kroz planinu Prenj,
ali se nakon toga više nije pisalo o ovoj dionici.
Štaviše, do prije par dana sve vijesti koje su dolazile iz JP AC FBiH vrtile su se oko izbora direktora i nadzornog odbora,
nekliko puta se najavljivao početak izgradnje Zenica jug - Zenica sjever, a o ovom nije bilo ni riječi.
Je li to AVAZ sanjari ili sam nešto bitno propustio?
- drug_profi
#8602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A ne treba smetnuti sa uma da je predizborni period, a Avaz pise o planovima SBB preduzeca kao da su vec realizovani, eto samo sto nisu... koliko vec sljedece hefte....
- jao_situacije
#8603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
avazovština
ništa nije obezbjeđeno osim za onih 150 mikrodionica zenica jug-zenica sjever
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#8604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mislim
kakav crni Prenj kada još nije 100% načisto hoće li se i graditi... jebote, najveći poslijeratni projekt, a prošlo bez ikakve priče, pompe...
šta ima...
kakav crni Prenj kada još nije 100% načisto hoće li se i graditi... jebote, najveći poslijeratni projekt, a prošlo bez ikakve priče, pompe...
šta ima...
-
Astrix
#8605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa rečeno je da od jeseni dižu akcize na gorivo i alkohol, a kažu da kad dignu da će imati od toga nekih 900 mil za daljnju gradnju, možda se na to mislilo, ne znam?jao_situacije wrote:avazovština
- jao_situacije
#8606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
samo akcize na gorivo idu namjenski za apAstrix wrote:Pa rečeno je da od jeseni dižu akcize na gorivo i alkohol, a kažu da kad dignu da će imati od toga nekih 900 mil za daljnju gradnju, možda se na to mislilo, ne znam?jao_situacije wrote:avazovština
ovo ostalo je za krpanje budžeta i pio/mio
osim toga čak nije ni donesena konačna odluka o prenju itd. itd. sve je ovo predizborna šuplja
-
tec
#8607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dovoljno je pročitati gdje je vijest objavljena da se shvati razlog.jao_situacije wrote: samo akcize na gorivo idu namjenski za ap
ovo ostalo je za krpanje budžeta i pio/mio
osim toga čak nije ni donesena konačna odluka o prenju itd. itd. sve je ovo predizborna šuplja
po planu je
20 fenninga namjenski za JP Autoceste
05 fenninga namjenski za JP Ceste
i ostalo krpiti budžet i plačati MMF
ali opet kažem to je plan jer još ništa nije odlučeno.
-
155_mm
#8608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
evo i preCednik ima svoje planove. inace taj novi rezim po EU autoputevima mnogo stete srpskim gumama naduvanim srpskim vazduhom na srpskim autima.Dodik je naglasio da Kina, kao i Rusija, predstavljaju značajnog ekonomskog partnera za RS.
"Mi želimo da radimo sa njima na nekoliko važnih projekata - termoelektrana u Gacku, autoput kojim želimo da povežemo Bijeljinu i Banja Luku i tako omogućimo najbržu vezu, izgradimo najbolje potencijale i povežemo se još bolje sa Srbijom. Novi režimi putovanja preko Hrvatske, kao članicom EU, mogu da budu restriktivni za naše ljude", rekao je Dodik.
-
detroit-mercy
#8609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koji ublehas, radio bi paralelnu autocestu sa autocestom koja prolazi 20-40 km sjevernije155_mm wrote:evo i preCednik ima svoje planove. inace taj novi rezim po EU autoputevima mnogo stete srpskim gumama naduvanim srpskim vazduhom na srpskim autima.Dodik je naglasio da Kina, kao i Rusija, predstavljaju značajnog ekonomskog partnera za RS.
"Mi želimo da radimo sa njima na nekoliko važnih projekata - termoelektrana u Gacku, autoput kojim želimo da povežemo Bijeljinu i Banja Luku i tako omogućimo najbržu vezu, izgradimo najbolje potencijale i povežemo se još bolje sa Srbijom. Novi režimi putovanja preko Hrvatske, kao članicom EU, mogu da budu restriktivni za naše ljude", rekao je Dodik.
-
Astrix
#8610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma bitno je da on poveze Banja Luku i Beograd a to sto nece niko korisiti autoput ili eventualno on sa svojom delegacijom kad krene Vucicu na sijelo, nema veze...
-
Nadzorna_ploca
#8611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neka pravi čovjek ako ima pare. 
- shiljak
#8612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da se ne može naći ovaj dokument na internetu, ne znam je li korisno, nisam čitao
http://docdro.id/u8oPm75
http://docdro.id/u8oPm75
- shake69
#8613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma, je li moguce, pocinje gradnja mosta na Svilaju! 
- drug_profi
#8614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prodjoh nedavno Dalmatinu i Istarski ipsilon... ljepota jedna. Kad li ćemo mi ovako spojiti krajeve drzave. Moram reći i da su naši tuneli malkice bolje izvedeni. Svijetliji, manje klaustrofobični.
Autoput je jedna blagodat neprocjenjiva. Vjerovatno nismo ni svjesni šta bi za državu značilo da od Goražda do Bihaća možeš stići za 3 sata ili od Save do Neuma za dva. Ne mjeri se sve parama.
Autoput je jedna blagodat neprocjenjiva. Vjerovatno nismo ni svjesni šta bi za državu značilo da od Goražda do Bihaća možeš stići za 3 sata ili od Save do Neuma za dva. Ne mjeri se sve parama.
-
kakaljin
#8615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mnogi to nekontaju, a skracivanje vremena putovanja u poslovnom i svakom drugom smislu je od krucijalne vaznostidrugi profil wrote:Prodjoh nedavno Dalmatinu i Istarski ipsilon... ljepota jedna. Kad li ćemo mi ovako spojiti krajeve drzave. Moram reći i da su naši tuneli malkice bolje izvedeni. Svijetliji, manje klaustrofobični.
- Drvosjeca iz Dejcica
#8616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja onima koji to ne kontaju kažem da puste nas koji želimo normalno putovati a oni neka se voze kozijim stazama kako su i naučili.kakaljin wrote:Mnogi to nekontaju, a skracivanje vremena putovanja u poslovnom i svakom drugom smislu je od krucijalne vaznostidrugi profil wrote:Prodjoh nedavno Dalmatinu i Istarski ipsilon... ljepota jedna. Kad li ćemo mi ovako spojiti krajeve drzave. Moram reći i da su naši tuneli malkice bolje izvedeni. Svijetliji, manje klaustrofobični.
-
mef11
#8617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vijeća ministara: Povećanje akcize na gorivo za 15 feninga po litru
Indikator
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini preciziraju se akcize na naftu i naftne derivate, i to 10 feninga po litru goriva za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju magistralnih i regionalnih cesta.
Ove izmjene prate prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ranije tekstove zakona uskladit će s raspravom na današnjoj sjednicom, nakon čega će set prijedloga zakona biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Indikator
- shake69
#8618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jesu li poceli radovi na mostu kod Svilaja? Najavljeno je za ljeto, ako opet ne bude odlozeno. 
- karanana
#8619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
a fakat, da li je slucajnost i zbog ciklusnog procesa priprema prije gradnje, ili je bas do promjene vlasti, ali fakat za vrijeme ove vlasti evo vise od godine i po, nista se ne radi.
- studeni76
#8620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta bi od onih radova na Karauli,dokle se stigli?Jel neko prolazio,misle li to skoro otvoriti ili se cekaju izbori!?
-
Fox_Fox
#8621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako?? Glavni grad spojen na autoput?karanana wrote:a fakat, da li je slucajnost i zbog ciklusnog procesa priprema prije gradnje, ili je bas do promjene vlasti, ali fakat za vrijeme ove vlasti evo vise od godine i po, nista se ne radi.
- Maystor
#8622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ne znam koliko si pratio, do sada su se bavili imenovanjimakaranana wrote:a fakat, da li je slucajnost i zbog ciklusnog procesa priprema prije gradnje, ili je bas do promjene vlasti, ali fakat za vrijeme ove vlasti evo vise od godine i po, nista se ne radi.
u stvari, još uvijek nije završeno. SBB je dobio autoceste, kriminalac Safa Oručević, Radončićev partner, postavlja onog svog poltrona Salčina (prodavao kuhinjske ubruse do sada, nema veze sa autocestama).
Da, u pravu si. Ništa se ne radi (osim nešto malo oko Zenice). Pazi sad ovaj podatak: nijedan centimetar nove autoceste neće biti pušten u promet prije 2019.g.! Do tada će RS prestići Federaciju po broju izgrađenih kilometara autoceste.
-
adv.K
#8623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sad citam na Avazovom portalu da ce radovi na tunelu Karaula biti zavrseni u augustu. Ne znam sta je sa ostalim radovima i koliko im treba za otvaranje kompletne dionice.studeni76 wrote:Sta bi od onih radova na Karauli,dokle se stigli?Jel neko prolazio,misle li to skoro otvoriti ili se cekaju izbori!?
-
Seyfo
#8624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ljudi koji odlucuju ne kontaju da je dionica M17 od tunela Ivan do Konjica najtegobnija na citavoj trasi Vc i da taj prekid autoputa predstavlja katastrofu! Pod PREKID mislim odgadjanje godinama u odnosu na ostale dionice.Jest da je najskuplja za graditi ali je i najbitnija jer ljudi koji svakodnevno izbjegavaju koristenje autoputa zbog placanja bi placali tu dionicu a time bi se lakse odlucili da koriste i ostali autoput. Poznajem hejbet ljudi koji prolaze tim dijelom svakodnevno i koji kazu da im osim dionice Ivan sedlo - Konjic i ne treba autoput. Da i ne spominjem da bi dionica Vc Zenica-Mostar trebala biti vremenski prioritet ako se gleda interes drzave i privrede a ne iscjepkani autoput:prvo do Medjugorja,pa prekid do Tarcina. Al dzaba,lobisti su prejakitec wrote:Tarčin - Ovčari (Konjic) prema zadnjim izjavama bi trebao još biti u ovom ciklusu 'zaduženja' ali sigurno neće početi izgradnju prije 2018. Prije desetak dana su nabrojali koje kredite su tražili ili će tražiti i taj je bio na listi ali samo za prvu dionicu Tarčin - Zukič (tunel Ivan).drugi profil wrote:@Tec, vjerujem da možeš znati odgovor na pitanje:
Tarčin - Konjic, da li je uopšte u planu u narednom ciklusu?
Ali kada gledaš da nisu u stanju još izglasati povećanje akciza onda će trebati strpljenja.
- shake69
#8625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Meni ponovo nije jasno da li su i prilazni putevi oko tunela gotovi da se napokon provozamo, posto se stalno govorilo da se za to jos uvijek nema lova. Koja patnja od dionice. cini mi se da je rok probijen za bar godinu i po.adv.K wrote:Sad citam na Avazovom portalu da ce radovi na tunelu Karaula biti zavrseni u augustu. Ne znam sta je sa ostalim radovima i koliko im treba za otvaranje kompletne dionice.studeni76 wrote:Sta bi od onih radova na Karauli,dokle se stigli?Jel neko prolazio,misle li to skoro otvoriti ili se cekaju izbori!?