Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
TotalnoNebitno

#8601 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

Pocela sam uzimati Mg direkt. Jako moguce da su trnci i od vratne kicme, reklo mi je par fizioterapeuta da imam blagu skoliozu, ali sam lijena bila otici na fizikalne. Znam, uzas. Ne znam ni je li mi dobro sad da idem ili da cekam da se porodim :shock:
safran

#8602 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Nemam pojma. Isto lijena. :sad:
dance_mom

#8603 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dance_mom »

TotalnoNebitno wrote:Kakva su vasa iskustva sa osobljem u Skerlicevoj? Ja se tamo uopste ne osjecam kao da mi iko "vodi" trudnocu, prije je sama sebi vodim. :lol: Za nuhalni me npr uopste nisu obavijestili, a prva mi je trudnoca i nisam znala da se i kada se radi, pa sam to propustila jer nisam imala zdravstveno regulisano, a da sam znala-mogla sam privatno otici. Doktorice su ok, ljubazne, samo im je odnos povrsan. Imam mali milion pitanja koja ili ne stignem pitati, ili mi jako povrsno odgovore. O sestrama da ne pricam. Danas me jedna bukvalno rasplakala na kartoteci, toliko se istresala na meni sto sam je krivo shvatila u vezi neke uputnice. Katastrofa. Hormoni cine svoje pa su moje reakcije pretjerane, naravno, ali to ne umanjuje cinjenicu da je odnos pojedinih idiotski. Sad razmisljam da se prebacim na Otoku, da li ima neko od tamo iskustva? Lijepi privatni :(

Inace.. Trnjenje prstiju, ruku, nogu, je li se i vama desavalo?
Ja sam prvu trudnoću vodila kod dr. Bralo na Otoci, odlična doktorica, detaljna, ljubazna i ništa ne prepušta slučaju. Doduše, ne želeći čekati ultrazvuk na Otoci, išla sam kod nje i privatno...sve riječi pohvale. sad drugu trudnoću iz opravdanih razloga nisam mogla početi voditi kod nje, al ću joj otići za koji dan, jednostavno, bolja mi je od svih doktora kod kojih sam bila...eto, topla preporuka i sretno :D
TotalnoNebitno

#8604 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

dance_mom wrote:Ja sam prvu trudnoću vodila kod dr. Bralo na Otoci, odlična doktorica, detaljna, ljubazna i ništa ne prepušta slučaju. Doduše, ne želeći čekati ultrazvuk na Otoci, išla sam kod nje i privatno...sve riječi pohvale. sad drugu trudnoću iz opravdanih razloga nisam mogla početi voditi kod nje, al ću joj otići za koji dan, jednostavno, bolja mi je od svih doktora kod kojih sam bila...eto, topla preporuka i sretno :D

Eh pa sva sreca pa sam kod nje i dobila termin :D Hvala ti!
Mis mekinjas

#8605 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

TotalnoNebitno wrote:Kakva su vasa iskustva sa osobljem u Skerlicevoj? Ja se tamo uopste ne osjecam kao da mi iko "vodi" trudnocu, prije je sama sebi vodim. :lol: Za nuhalni me npr uopste nisu obavijestili, a prva mi je trudnoca i nisam znala da se i kada se radi, pa sam to propustila jer nisam imala zdravstveno regulisano, a da sam znala-mogla sam privatno otici. Doktorice su ok, ljubazne, samo im je odnos povrsan. Imam mali milion pitanja koja ili ne stignem pitati, ili mi jako povrsno odgovore. O sestrama da ne pricam. Danas me jedna bukvalno rasplakala na kartoteci, toliko se istresala na meni sto sam je krivo shvatila u vezi neke uputnice. Katastrofa. Hormoni cine svoje pa su moje reakcije pretjerane, naravno, ali to ne umanjuje cinjenicu da je odnos pojedinih idiotski. Sad razmisljam da se prebacim na Otoku, da li ima neko od tamo iskustva? Lijepi privatni :(

Prsti trnu na rukama od vrata a moze biti i karpalni tunel sindrom. Hoce u trudnoci. Od hormona. Ja imam sad problema od trudnoce s tim.
To neurolozi i fizijatri rjesavaju.
nera18

#8606 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

naljutit ces se al bila sam unutra kad si pravila problem...malo je do tebe, priznat ces, neinformisana si bila, neupucena...vjerovatno strah i stres :)
Ne mozes ocekivati tretman u drzavnoj kao kod privatnika, s tim da ovisi ko te vodi u Skerlicevoj, danas si kod Rakicke bila, haos je, sama radi, nezadovoljni smo svi :)
Aktivno se moras ukljuciti, tvoj zivot, tvoja trudnoca, bit dosadan, prekidat, postavljat pitanja...generalno dom zdravlja i skerliceeva se ne mogu porediti isto kao ni privatnik i skerliceva :) sretno, zato smo tu
TotalnoNebitno

#8607 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

nera18 wrote:naljutit ces se al bila sam unutra kad si pravila problem...malo je do tebe, priznat ces, neinformisana si bila, neupucena...vjerovatno strah i stres :)
Ne mozes ocekivati tretman u drzavnoj kao kod privatnika, s tim da ovisi ko te vodi u Skerlicevoj, danas si kod Rakicke bila, haos je, sama radi, nezadovoljni smo svi :)
Aktivno se moras ukljuciti, tvoj zivot, tvoja trudnoca, bit dosadan, prekidat, postavljat pitanja...generalno dom zdravlja i skerliceeva se ne mogu porediti isto kao ni privatnik i skerliceva :) sretno, zato smo tu
Lol, Sarajevo je stvarno mahala. xD Nemam se sta naljutiti, samo se ne slazem s tobom. Ne znam ni da li si cula citav "razgovor", ako nisi, onda nije fer da donosis takve zakljucke. Uvijek trazim i svoj dio krivice, ali u ovom slucaju je stvarno nije bilo. Jeste da bi bilo lijepo i najnormalnije da oni daju upute-posebno prvorotkinjama, kao sto organizuju skole, zasto ne obavijestiti na startu i o npr. konkretnim pregledima koji se MORAJU obaviti-ali hajde, navikla sam se i na to i sebe okrivila sto se nisam vise raspitala. MINIMUM sto ocekujem je neki normalan, profesionalan odnos, ne mora eto ni biti plaho ljubazna. Ona sestra je danas bila strasno drska. Nije se obracala normalnim tonom, bukvalno se istresla na mene sto je nisam shvatila da trebam uzeti uputnicu unutra kod doktorice. Jel to normalan odnos? Profesionalan odnos? Takve stvari nikad necu prihvatiti, nisam s kruske pala i znam svoja prava kao gradjanina. Imam puno pravo da konstatujem da je drska, i da joj to kazem, nisam ja njoj na usluzi, vec ona meni, bez obzira sto je 15-20 godina starija, ima da mi se obraca s postovanjem. I nece se na onome danas zavrsiti sigurno. Ne znam zasto imam zdravstveno osiguranje pokriveno ako ce me neka sestrica na salteru dovesti na rub placa u osjetljivom stanju u kakvom smo svi. Pa halalicu rado 60 km za ultrazvuk kod privatnog jednom mjesecno. Na doktore nemam zalbi, imaju previse posla, sta ces, ostale sestre su ok. Ona jedna punija vazda otpuhuje i osudjivackim tonom se iscudjava sto sam dosla tek u 15.sedmici, iako joj ja SVAKI PUT objasnim da sam bila u 9., uredno platila pregled koji oni nisu evidentirali nigdje(!!), i da nisam dolazila jer nisam imala zdravstveno regulisano. A to je uostalom iskljucivo moja stvar da li cu i kada dolaziti, nema mi ona sta otpuhivati. Danas sam vrata poljubila, a imala zakazan ultrazvuk, a dolazim sa Stupa, zato sto su propustili da uzmu broj telefona pa da mi jave da doktorice nema danas. Jos se ona drska sestra istresa kao da je to moja greska, a ne njihova, treba ja da sanjam da doktorice nekad nece biti pa da insistiram da ostavim broj telefona???? Ma mora da sam ja luda ovdje!
CherryLips

#8608 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ja sam vodila trudnoću u Skerlicevoj,kod dr. Dujso. Bila mi je ok,mada niko od ljekara tamo nije pretjerano posvećen pacijentu. Sestre su skoro uvijek se nadrndane,kolutaju očima na pitanja ali ja se nesto nisam puno sekirala. One svoje,ja svoje. Al eto,budu malo bolje kad pred kraj trudnoće počneš ići na vježbe za trudnice pa te upamte. Nigdje veze. Moraš i sama pratiti svoju trudnoću,ali sve pitaj Sta te zanima,nekad će ti nesto i odgovoriti. Mada hvale i dr. Kulenović,ja sam se dva puta kid nje zadesila na pregledu,nemam primjedbi
maki222

#8609 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Ja uvijek sva pitanja zapisem prije pregleda ( imam mali notes s magnetom na frizideru i dopisujem pitanja citav mjesec :D :D :D ), pa kad doktori vide da nemam namjeru otici dok mi ne odgovore, malo se skuliraju,a ja dobijem odgovore na sve sto me interesuje. I u prvoj i u ovoj trudnoci zapamte me vec nakon prvog pregleda. :D
Ma.Le.Na

#8610 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

sve stoji da se treba citati raspitivati ali ljudi moji koji ce nam klinac onda doktori uopce
za pisanje uputnica samo?
sta ako mi se ne cita po internetu?
znaci da sam propao slucaj :-)
to ne bi smjelo biti tako
doktor i iskljucivo doktor treba i mora da bude onaj prvi najvazniji izvor informacija, da VODI trudnocu a ne da se sa mnom na internet toboganu talize..
doktor treba da mi kaze sta da ocekujem, kad, zasto, sta da radim, sta da pazim
pa ja se ne bih sjetila pitati sve sto me zanima nit bih znala na sta da obratim paznju i pitam
neki dan kolega onako upust rece da je trudnicama djumbir nepreporucljiv :?
KAD bi se ja sjetila da to pitam doktora...a onako ga stavljam u jelo u neznanju :-?
ne kazem da doktor moze SVE reci ali vala kako vas citam ispade da je on samo operater na tim ultrazvucima...a SVE ostale info moras sam iskopat
jadi i cemer gdje smo prispjeli sa internetom i doktorima :-?
maki222

#8611 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Pa cinjenica je da i ti ljudi radi kao na traci... a nekako se podrazumjeva da sam informises. A jos k tome i sto se svakodnevno sve mijenja. Ja sam rodila prvo prije 7 godina i puno stvari kojih se sjecam i koje sam uredno primjenjivala u prvoj trudnoci sada se NE preporucuje. Generalno sve se svodi na ultrazvuk i mjerenje pritiska. Ako je sve u redu vidimo se za mjesec...Zato smatram da se za svaki naredni pregled treba pripremiti i kako ljekari stvarno nisu u prilici zapamtiti svaku od nas trudnica licno, ti zapamtis/ zapises i pitas sve sto te interesuje i sam se potrudis da si olaksas to stanje. No, to je moj licni stav.
Alhemicarkaa

#8612 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

maki222 wrote:Pa cinjenica je da i ti ljudi radi kao na traci... a nekako se podrazumjeva da sam informises. A jos k tome i sto se svakodnevno sve mijenja. Ja sam rodila prvo prije 7 godina i puno stvari kojih se sjecam i koje sam uredno primjenjivala u prvoj trudnoci sada se NE preporucuje. Generalno sve se svodi na ultrazvuk i mjerenje pritiska. Ako je sve u redu vidimo se za mjesec...Zato smatram da se za svaki naredni pregled treba pripremiti i kako ljekari stvarno nisu u prilici zapamtiti svaku od nas trudnica licno, ti zapamtis/ zapises i pitas sve sto te interesuje i sam se potrudis da si olaksas to stanje. No, to je moj licni stav.
Majke ti gdje će se informisati žena koja živi na selu, bez interneta, tv upravljač je u vlasništvu svekra 1/1, a svekrva joj kaže nemoj izlziti naveće u trudnoći, možeš ograisati?
A vjeruj mi, nemali broj ljudi tako živi i danas.
safran

#8613 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ma.Le.Na wrote: neki dan kolega onako upust rece da je trudnicama djumbir nepreporucljiv :?
KAD bi se ja sjetila da to pitam doktora...a onako ga stavljam u jelo u neznanju :-?
ne kazem da doktor moze SVE reci ali vala kako vas citam ispade da je on samo operater na tim ultrazvucima...a SVE ostale info moras sam iskopat
A vidiš, kad sam ja bila trudna, djumbir se preporučivao protiv mučnina. Ja ga nisam koristila jer nisam imala mučnine ali trudnice koje ga jesu koristile su ga puno hvalile.
Operater na ultrazvuku? Šta ti možeš raspoznati među onim sjenama? Da li znaš kako to treba da izgleda i da li ćeš prepoznati odstupanje od "normalnog" stanja? Mislim da nisi fer. Opterećenje na državne ginekologe je ogromno. U Vojničkom rade 2 ginekologa na cijeli Novi Grad. Pritom, dok je dole radio Dr. Zildžo, sve pacijentice su tražile termin kod Dr. Naime. Svakodnevno je pregledala više desetina pacijentica - kad podijeliš na radno vrijeme to je 10-15 minuta po pacijentici. Nema tu puno vremena za pep-talk. A ipak sam dobivala informacije i upute.
nera18

#8614 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

ja reagovah lijepo a cura se raspuca, sticajem okolnosti sam sjedila u cekaoni lol :)) pripisujemo to hormonima, mi koji imamo razumjevanja i strpljenja... nasi zdravstveni radnici nemaju obicno i to nije od juce :)))))
Ma.Le.Na

#8615 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

shvatam da je prebukirano i niko ne trazi da ga se milki po ruci
ali ako ne pitas neces dobiti odgovor, e to nije ok..
to znaci da svako treba ici privatno jer jedino tako moze biti siguran da ce trudnocu iznijeti bez problema i strahova
zaboravljaju doktori da, kao sto alhemicarka rece, nema svako pristup netu niti zna naci informaciju
da ne govorim o koliko kontradiktornih informacija se radi..
kao sto rekoh, ne bi ja ocekivala da me neko pomazi i guguce mi na uho kako je sve ok, ali nemoj molim te da ja moram na netu naci da se nuhalni mora mjeriti u toj i toj sedmici pa da napominjem doktoricu a ona da kaze...Jest , dobro si :-)
Nisam doktor i zaista ne bih smjela ni zeljela na svoju ruku donositi tako vazne odluke o bebi..
duboka_misao

#8616 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ja sam mela usecereni i sirovi djumbir bash zbog uzasnih mucnina ali nije vala nesto pomogao :(
maki222

#8617 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Majke ti gdje će se informisati žena koja živi na selu, bez interneta, tv upravljač je u vlasništvu svekra 1/1, a svekrva joj kaže nemoj izlziti naveće u trudnoći, možeš ograisati?
Ovdje nije prica o tim i takvim ljudima...mene licno niti u jednoj trudnoci nije interesovao " djumbir"...mene interesuju moji nalazi zasto mi je zeljezo odjednom vrisnulo, kad sam citav zivot anemicna ili koje preglede bi trebalo obaviti obzirom na ( boli me, muka mi je i sve ostalo sto je kod svake trudnice individualno i svaka primjeti neke odredjene promjene) Svako ko je zavrsio osnovnu skolu moze danas baciti pogled na nalaze i vidjeti minimalne i maksimalne vrijednosti i vidjeti ako nesto nije u "okvirima normale" - dodatna objasnjenja TRAZIMO od ljekara! Ne treba mi ni internet ni bilo koje drugo sredstvo informisanja da primjetim promjenu na/u sebi, ali NE ocekujem da mi se doktor svaki put obraduje i zna tacno ko sam, sta sam i kako mi ide...Pripremim se kao da me vidi prvi put u zivotu i rafalam sa pitanjima. Ja nisam iz te struke, ali imamo jednog doktora ovdje koji nam moze napisati i poneku recenicu iz perspektive ljekara.
insomnia78

#8618 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by insomnia78 »

Ma.Le.Na wrote:sve stoji da se treba citati raspitivati ali ljudi moji koji ce nam klinac onda doktori uopce
za pisanje uputnica samo?
sta ako mi se ne cita po internetu?
znaci da sam propao slucaj :-)
to ne bi smjelo biti tako
doktor i iskljucivo doktor treba i mora da bude onaj prvi najvazniji izvor informacija, da VODI trudnocu a ne da se sa mnom na internet toboganu talize..
doktor treba da mi kaze sta da ocekujem, kad, zasto, sta da radim, sta da pazim
pa ja se ne bih sjetila pitati sve sto me zanima nit bih znala na sta da obratim paznju i pitam
neki dan kolega onako upust rece da je trudnicama djumbir nepreporucljiv :?
Bravo
Nama je doktor doduse odmah rekao da zaboravimo trazenje po net-u

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
_turpija_

#8619 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _turpija_ »

Pozdrav, imam pitanjce za zene koje su radjale, kakvi su prvi simptomi za porod?
Ja sam 32 sedmica, blizanacka trudnoca, od jutros me bas prate bolovi ispod stomaka kao jaci menstrualni...i to je konstantno, a kas stojim bas me ziga, i legnem lakse mi...

Sad ne bih da panicarim da letim dr. Mozda. Je prolazno, ali onako me malo strah ranijeg poroda..
radenska

#8620 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Jutros sam na kontroli pricala sa zenom koje je rodila blizance. KAze da se porodila prirodno u osmom mjesecu. Da sam na tvom mjestu ne bih ignorisala nikakve simptome. Narocito sto je blizanacka trudnoca.

Ja sam jutros bila na kontroli, hvala Bogu sve uredno, bebica se fino razvija. U ovoj trudnoci se puno bolje osjecam mada sam prihvatila u potpunosti sto mi je doktor rekao da ja mogu da uticem na neke stvari. AKo nista na krvnu sliku. Jedem dosta voca i povrca, zitarice, slatko minimum, omega 3 ( Divanovic kaze da je veoma bitna jer smanjuje rizik od autizma u trudnoci), veoma bitno kontrolisati zube, kaze da krvarenje desni moze biti simptom prijeteceg pobacaja.

Kaze da ne moze uticati na Boziju volju, sad je sve uredu i to sam prihvatila. Sad pored djeteta nemam vremena za napade hormona, skroz sam mirna i sabrana. Nema bespotrebnih suza i svadjanja.

Ja sam bas zvala Skerlicevu jucer da me naruci kod dr. Kulenovic, sestrica je bila bas ljubazna, narucila me iducu srijedu, uzela br. telefona., bas sam zadovoljna pristupom.
Alhemicarkaa

#8621 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

maki222 wrote:
Ovdje nije prica o tim i takvim ljudima...mene licno niti u jednoj trudnoci nije interesovao " djumbir"...mene interesuju moji nalazi zasto mi je zeljezo odjednom vrisnulo, kad sam citav zivot anemicna ili koje preglede bi trebalo obaviti obzirom na ( boli me, muka mi je i sve ostalo sto je kod svake trudnice individualno i svaka primjeti neke odredjene promjene) Svako ko je zavrsio osnovnu skolu moze danas baciti pogled na nalaze i vidjeti minimalne i maksimalne vrijednosti i vidjeti ako nesto nije u "okvirima normale" - dodatna objasnjenja TRAZIMO od ljekara! Ne treba mi ni internet ni bilo koje drugo sredstvo informisanja da primjetim promjenu na/u sebi, ali NE ocekujem da mi se doktor svaki put obraduje i zna tacno ko sam, sta sam i kako mi ide...Pripremim se kao da me vidi prvi put u zivotu i rafalam sa pitanjima. Ja nisam iz te struke, ali imamo jednog doktora ovdje koji nam moze napisati i poneku recenicu iz perspektive ljekara.
Aaa, trebala si reči da je riječ samo o ovoj drugoj, nadvrsti. :skoljka: Doktor se mora posvetiti jednako svakom pacijentu, i što kaže malena, ne trebam ja znati kad se radi nuhalni nabor niti da se treba raditi. On je taj koji me na to mora upozoriti i reči koje sve nalaze moram uraditi. U pravu si nije teško pročitati nalaz, ali kako znati koji treba uraditi?

Pedijatrica mog djeteta se osipa na ove internet poznavače svega i svačega, i u pravu je. Zbog čega je onda ona završavala fakultet i specijalizaciju, da joj neko ko je završio osam razreda osnovne dođe i kaže pročitao sam na internetu?
I sad da ti kažem da ni svi brojevi koji su u normali ne znači da su nalazi uredni, nekad se gleda odnos nekih brojeva, valjda zato postoje doktori. Moj prijatelj, koji je završio medicinu, specijalizirao plastičnu hirurgiju u Francuskoj, nikad neće nikome, ni rodbini, da protumači ni najobičniji nalaz krvne slike, jer kaže nije njegovo područje djelovanja.
radenska

#8622 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Mora se svaki doktor posvetiti pacijentu, to se slazem, ali me isto tako nervira sto postoji veliki broj zaista razmazenih trudnica koje bi samo da ih neko pazi mazi i da ton uopce ne povisi. Divanovic je prosli put rekao zeni da mu ne dolazi vise jer je za mjesec dana dobila 10 kg. Kaze ona njemu pa ja glaaaaadna. Pa ko ti je kriv, nemoj jesti bajadere i hamburgere, jedi voce.

JA pripadam DZ Saraj polje ali sam zvala Skerlicevu. KAze sestrica ne pripadas ti ovdje, ja sam joj samo rekla da nisam zadovoljna tretmanom u DZ Saraj polje i da necu vise dole da idem. Stvarno nisu pravile problem.

KAzu da je sad neka dobra doktorica na Saraj polju umjesto Zildze, moja mama je godinama isla kod nje, cini mi se da se Lagumdzija preziva.
safran

#8623 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Đumbir i nuhalni nabor ne spadaju u istu kategoriju informacija. Ja sam za nuhalni saznala od svoje dr. a ne sa interneta.
maki222

#8624 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Aaa, trebala si reči da je riječ samo o ovoj drugoj, nadvrsti. :skoljka: Doktor se mora posvetiti jednako svakom pacijentu, i što kaže malena, ne trebam ja znati kad se radi nuhalni nabor niti da se treba raditi. On je taj koji me na to mora upozoriti i reči koje sve nalaze moram uraditi. U pravu si nije teško pročitati nalaz, ali kako znati koji treba uraditi?

Pedijatrica mog djeteta se osipa na ove internet poznavače svega i svačega, i u pravu je. Zbog čega je onda ona završavala fakultet i specijalizaciju, da joj neko ko je završio osam razreda osnovne dođe i kaže pročitao sam na internetu?
I sad da ti kažem da ni svi brojevi koji su u normali ne znači da su nalazi uredni, nekad se gleda odnos nekih brojeva, valjda zato postoje doktori. Moj prijatelj, koji je završio medicinu, specijalizirao plastičnu hirurgiju u Francuskoj, nikad neće nikome, ni rodbini, da protumači ni najobičniji nalaz krvne slike, jer kaže nije njegovo područje djelovanja.
Ja ne dijelim ljude na pod/nad vrstu to ti cinis.Pricamo/pisemo o totalno razlicim stvarima i tvoj agresivni ton mi ne odgovara, stoga nemam namjeru nastavljati raspravu. LP
manekenka u penziji

#8625 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Zaista ima svakakvih doktora koji žele da mu pacijent samo ispadne iz ruke. Ja sam živi primjer toga.
Kada sam otišla na GAK izabrala sam doktora po preporuci i napravila jednu od većih grešaka u životu.
Zadnja 3x nije me nikako ultrazvucno pregledao iako je na pregledu kojeg je prije toga bio, ustanovio da je posteljica stara. Upozoravala sam ga da je bebi pupčana vrpca bila 2x omotana oko vrata (sto je primetio doktor sa Otoke na najbezveznijem 2D aparatu) ali je on to negirao. Zadnja 3 pregleda su samo uključivali CTG i jedan vaginalni pregled.
Birs grla maternice mi je uzeo tek na dan poroda.
Bebu mi nije ni jednom izmjerio već sam znala kilazu kada sam par sedmica pred porod bila kod svog doktora sa Otoke.
Da sam bar bila upućena sta sve pregled podrazumjeva bar bih urgirala, već sam ja, glupaca, bila prezadovoljna sa svim.

Na porodu su mi se desile dvije štuke. Prva koja me je pregledala nije primjetila pupčanu vrpcu iako sam i nju upozorila. Nije ni ona pogledala kilazu bebe, da bi mi se na porodu umjesao treći doktor koji mi je u sred svega rekao da je beba za mene prevelika i ne može izaći prirodno i da su je trebali izmjeriti. Uporedo CTG oglašava nestajanje otkucaja srca. Molila sam ih da me carski porode i da mi spase bebu.
Prije toga druga štuka mi je ubacila drip iako sam bila otvorena 7/8 prstiju a da otvorenost nije ni pogledala. Povraćala sam od bolova!
Opet se ubacio onaj treći doktor koji je rekao da mi ne treba drip a na sto je prva štuka rekla da mi ga nije ona dala i "greskom" mi povećala dozu.
Na kraju su me dva puta rezali a čini mi se sat i duže šivali. Ženi pored mene, koja je rodica druge stuke su dali duplu anesteziju...
Beba rodjena, samo uz Allahovu pomoć, živa i zdrava, sa 2x pupcanom vrpcom omotanom oko vrata.

Izvinite sto su rijeci nabacane a dogadjaji nisu napisani po redu, jer je za mene iskustvo na porodu jedna velika trauma.

Koga zanima kilaza,mjere bebe i vrijeme poroda, neka potrazi u ranijim postovima.
Post Reply