Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8601 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Sodom1 wrote:Mozel slika dje taj seraf dodje na dvicini td-a da ga odvrnem??
neam ja dvicinu kako cu slikat???
basicm

#8602 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

hladan.preminger wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ja sam vise mislio na pogresnu dijagnozu tog levata i sto je covjeka nasekirao.kakav glupan trebas bit pa pustit nekog da ode iz radione a nisi provjerio 5 puta jel opet curi ulje ,pa nije u pitanju nesto bezveze nego kocnica :shock: :shock:
trebao je sve ocistiti i odmastiti i kad je zamijenio vec te podloske sjest vlasnika u auto i nek stisce kocnicu 10 puta da vidi gdje curi...tako bi ja uradio ,al ja sam glup i seljak...

Jel pametno prati motor? Kakva su tvoja iskustva? Nakon 6 mjeseci od zamjene mi pukne (okom nevidljivo) po rubu filter od goriva i prospe mi naftu po motoru i ostaloj skalameriji. To mi se desilo u putu. Smrdilo je uzasno, ali sam ja to na suho ocistio i sad se skroz malo osjeti, ali bih oprao motor medjutim bojim se da ne sjebem nesto od elektronike.

I da filter je bio filtron i nikad vise nece u moje auto, a auto w203, 220 CDI, 2005?

Hvala unaprijed. :D
Filtron mamu li mu...
Sodom1

#8603 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

bitanga_sa_otesa wrote:
Sodom1 wrote:Mozel slika dje taj seraf dodje na dvicini td-a da ga odvrnem??
neam ja dvicinu kako cu slikat???
Vidjaj na netu dje? Ima mi otac dvicinu pa mu hocu da je Cipujem :D , pod tvojim nazorom naravno
bitanga_sa_otesa

#8604 Re: Pitamo Mehanicare ?

hladan.preminger wrote:

Jel pametno prati motor? Kakva su tvoja iskustva? Nakon 6 mjeseci od zamjene mi pukne (okom nevidljivo) po rubu filter od goriva i prospe mi naftu po motoru i ostaloj skalameriji. To mi se desilo u putu. Smrdilo je uzasno, ali sam ja to na suho ocistio i sad se skroz malo osjeti, ali bih oprao motor medjutim bojim se da ne sjebem nesto od elektronike.

I da filter je bio filtron i nikad vise nece u moje auto, a auto w203, 220 CDI, 2005?

Hvala unaprijed. :D
bas u zadnje vrijeme cujem da se raja zale,ja dosad s filtronom nemam nijedno lose iskustvo a hiljade sam ih zamijenio....
sto se tice pranja ,peri slobodno ,samo ne sipaj u usis i po konektorima od ecu
bitanga_sa_otesa

#8605 Re: Pitamo Mehanicare ?

Sodom1 wrote: Vidjaj na netu dje? Ima mi otac dvicinu pa mu hocu da je Cipujem :D , pod tvojim nazorom naravno
razocaracu te... ja samo rasćipavam...
Sodom1

#8606 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Ima li iko da pomogne na ovom forumu :D
ado-šampion

#8607 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
NediM17 wrote:Samo da se nadovezem gore za pricu DPF off i tehnicki.

Auto bez DPF prelazi tehnicki kao sa pjesmom, naravno ako je ostatak auta ispravan. Kako kod nas tako i svugdje u EU.
:?

ne znam bas , u engleskoj recimo nema sanse proci :run:
U Njemackoj prolazi bez problema. Kod novijih auta eko test se sastoji iz toga da se prikljuce na OBD i ako ne prijavi gresku na sistemu emisije prosao je. Ako prijavi gresku (los senzor, zacepljen DPF, ...) padas na eko testu. Onda moras odraditi eko test ponovo. To je iz prve ruke.
Do 2010. eko test (Abgasuntersuchung (AU)) cak uopste nije bio obavezan na tehnickom, pa su onda uveli da je obavezan. Jedini problem je ako ti majstor ne uradi uklanjanje kako treba pa ti prijavi gresku.

To je jedini problem sto se tice eko testa. Medjutim, drugi, ozbiljniji, problem je sto ti skidanjem DPFa utices na kolicinu CO2 u negativnom smislu, a kolicina CO2 je parametar od kojeg zavisi cijena godisnjeg poreza, sto je veca porez je veci. Tako da ako te skontaju mozes krivicno odgovarati cak i za utaju poreza. :shock: Zbog toga se na taj korak odlucuju samo pojedini.

Medjutim, mnoge studije pokazale su da je takav nacin eko testa neprimjeren, tako da oni vec razmisljaju da to ukinu i da rade mjerenje kako treba.

Da dodam, takodjer se gleda kakav dim izlazi iz auspuha ali to je dio provjere tehnicke ispravnosti a ne eko testa.
Throttle

#8608 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Kod mene rasipali semerinzi radilice i bregastih ulje po zupcastom, mikroremen razbacivao po motoru, dok sam ja to skuzio vec se puno zamastilo, kad sam zamijenio semeringe i zupcasti, kupim u Bingu neko kino, mislim od Belifa, za pranje motora, 3-4KM bilo, naspricam, ostavim da odradi i na praonici za markicu saperem motor pod pritiskom, eno ga ko da je jucer iz fabrike... priprazit malo na instalacije samo ako se pere pod pritiskom, i bolje da je hladan motor ako se pere hladnom vodom... Prao sam i dizela, nikad problema...
saxton

#8609 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by saxton »

zdruzdjo wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ko zivi u nadi umire u zabludi.... da je on isao do majstora ne bi trebao pitati po forumu.....
ja recimo ako nesto ne znam, na forumu upitam na forumu cu cisto upitati zbog smjernica. da mi ne bi neki majstor poceo pricati o kurbulajznama i odljevcima onim ispod i da me zakolje. a da cu odmah otcati u prodavnicu i reci daj npr celjusti rekli mi na forumu....ma daj. neozbiljno.
mislim ako znas, onda ti ne treba mjastor.

Iako nisam ekspert, znam kako sta radi u autu i za sta sluzi. 50% stvari bih znao zamjeniti sam, da imam alata(kvalitetnog). nikad ne bjezim od prljanja ruku. tako naucio, tako odgojen, po prirodi radoznao i eto ga.
Nisam titiz i cicija pa da kazem: joj necu dati majstoru pare, pa cu ja to.
ako ne znam nesto onda ne znam, ili fizicki ne mogu, necu se petljati i otici cu kod majstora
npr dok sam bio mladji i vozio neka starija auta, nikad nisam odvukao auto majstoru da mi zamjeni ulje.
mislim halo: legnes pod auto, 17-ka ili sl, odvrnes saraf, postavis kanister odsjeceni, skines filter, zamjenis bakrenu podlosku na sarafu, namazes uljem gumu na novom filteru i zavrnes novi filter, naspi ulje i kraj.
Disk plocice takodje tako.
pakne nisam nikad, jednostavno nije mi izgledalo kao lako.
Filteri goriva, zraka, klime, zamjena ili ciscenje svjecica, kopcanje auto-radio uredjaja..... ma mislim daaaaj ba.
Operes ruke, i zadovoljan sto si nesto sam uradio. Barem ja.

Ali sad kupis dio negdje na svoju ruku bez da znas kako i sta i odes majstoru i kazes "mjenjaj".

Ovo sve onako pisem danas iziritiran slicnim stvarima na drugim forumima. Ponekad mi zao sto nema vise majstora i vise "teladi" i "ovaca" za klanje kakvih sve likova covjek naleti na forumima.
Potpisujem svaku sto si napisao!!!

Iskreno htio sam da cujem i druga misljenja u vezi moga problema koji sam dobio, ali na svu srecu ispalo je da su podloske koje drze crijevo na sastavnom dijelu sa kocionom celjusti popustile i doslo je do curenja kocionog ulja na tom crijevu...

Hvala svima koji su se ukljucili u temu i dali svoje misljenje u vezi moga problema, ali eto i to je se rijesilo hvala Bogu...

Samo da se nadovezem na ovo sve, danas imamo raznoraznih majstora i kad odes kod nekoga moze da ti napravi vise stete (po dzepu) nego sto bi trebalo jer ljudi gledaju kako i gdje da uzmu ako mogu, jer smo takav narod opcenito daj sto vise ako se moze, ali na moju srecu majstor kod kojeg sam otisao bio je ljubazan i uradio dzaba cak me nudio i kafom :lol: :lol:
Toliko o tome, opet kazem hvala svima koji su se ukljucili na ovo moje pitanje :D :D

Pooozzzzz
condy

#8610 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

... :thumbup:
Astrix

#8611 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Astrix »

Zna li neko broj od električara Senči na mojmilu, imam neki broj koji se završava na 451 ali kao da se ne koristi...
amar1994

#8612 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
U Njemackoj prolazi bez problema. Kod novijih auta eko test se sastoji iz toga da se prikljuce na OBD i ako ne prijavi gresku na sistemu emisije prosao je. Ako prijavi gresku (los senzor, zacepljen DPF, ...) padas na eko testu. Onda moras odraditi eko test ponovo. To je iz prve ruke.
Do 2010. eko test (Abgasuntersuchung (AU)) cak uopste nije bio obavezan na tehnickom, pa su onda uveli da je obavezan. Jedini problem je ako ti majstor ne uradi uklanjanje kako treba pa ti prijavi gresku.

To je jedini problem sto se tice eko testa. Medjutim, drugi, ozbiljniji, problem je sto ti skidanjem DPFa utices na kolicinu CO2 u negativnom smislu, a kolicina CO2 je parametar od kojeg zavisi cijena godisnjeg poreza, sto je veca porez je veci. Tako da ako te skontaju mozes krivicno odgovarati cak i za utaju poreza. :shock: Zbog toga se na taj korak odlucuju samo pojedini.

Medjutim, mnoge studije pokazale su da je takav nacin eko testa neprimjeren, tako da oni vec razmisljaju da to ukinu i da rade mjerenje kako treba.

Da dodam, takodjer se gleda kakav dim izlazi iz auspuha ali to je dio provjere tehnicke ispravnosti a ne eko testa.
:shock: :run:

Glavni je njima porez :izet: , ovo sto rade je sistemsko ubijanje dizela jer malo trose :D , naftni lobi je prejak :P :D

Po tome se da zakljuciti da ih vecino bas briga za okolis i respiratorne bolesti :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8613 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Astrix wrote:Zna li neko broj od električara Senči na mojmilu, imam neki broj koji se završava na 451 ali kao da se ne koristi...

061 268 451
ado-šampion

#8614 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:

Glavni je njima porez :izet: , ovo sto rade je sistemsko ubijanje dizela jer malo trose :D , naftni lobi je prejak :P :D

Po tome se da zakljuciti da ih vecino bas briga za okolis i respiratorne bolesti :-)
Itekako ih je briga za okolis i zdravlje. U siri centar grada ne mozes s dizelom Euro 3 ako ne ugradis DPF naknadno. Ne mozes dobiti famoznu zelenu plaketu s cetvorkom kakve su vidim i kod nas poceli uvoditi. I to nema veze s eko testom, gleda se fabricka specifikacija.
Do 2020. namjeravaju potpuno zabraniti da se dizelska auta voze po gradovima, sto ce mislim znaciti da dizel nece moci dobiti zelenu plaketu nikako.

Takodjer, auta koja vise zagadjuju placaju i veci godisnji porez. Gleda se tip motora, kubikaza, godiste, Euro norma i faricki CO2. Za moje auto je recimo 190 eura, dok za Golf 6 1.2 TSI je samo 14 eura. C klasa neko 2009. god. 2.2 dizel - 350 eura. Pa ko voli nek izvoli. :D

Fazon je sto ne postoji ideal drzave kakav Bosanci zamisljaju, prica Svabo, Svica i slicne. Gdje god ima ljudi, tu ima i prevare, znaci svgudje. Jedina razlika je sto kod njih prevara nije urezana u sve pore drustva kao kod nas, ali se na tehnickom kao i u svim drugim stvarima itekako pokusava na prevaru.

I razlika je sto se promjena tog pravila/zakona o prelasku s testa gdje kompjuter kaze ok ili nije ok predje na mjerenje na auspuhu moze desiti bukvalno sutra, ne valja se godinama dok se neki bezvezni zakon ne donese kao kod nas.
hladan.preminger

#8615 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

Throttle wrote:Kod mene rasipali semerinzi radilice i bregastih ulje po zupcastom, mikroremen razbacivao po motoru, dok sam ja to skuzio vec se puno zamastilo, kad sam zamijenio semeringe i zupcasti, kupim u Bingu neko kino, mislim od Belifa, za pranje motora, 3-4KM bilo, naspricam, ostavim da odradi i na praonici za markicu saperem motor pod pritiskom, eno ga ko da je jucer iz fabrike... priprazit malo na instalacije samo ako se pere pod pritiskom, i bolje da je hladan motor ako se pere hladnom vodom... Prao sam i dizela, nikad problema...
Ma ja sam pitao na 5 majstora do sada, evo sad i na forumu. Svi kazu ok je, ali me opet strah da se nesto oko struje ne pojebe. :D
amar1994

#8616 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:

Itekako ih je briga za okolis i zdravlje. U siri centar grada ne mozes s dizelom Euro 3 ako ne ugradis DPF naknadno. Ne mozes dobiti famoznu zelenu plaketu s cetvorkom kakve su vidim i kod nas poceli uvoditi. I to nema veze s eko testom, gleda se fabricka specifikacija.
Do 2020. namjeravaju potpuno zabraniti da se dizelska auta voze po gradovima, sto ce mislim znaciti da dizel nece moci dobiti zelenu plaketu nikako.

Takodjer, auta koja vise zagadjuju placaju i veci godisnji porez. Gleda se tip motora, kubikaza, godiste, Euro norma i faricki CO2. Za moje auto je recimo 190 eura, dok za Golf 6 1.2 TSI je samo 14 eura. C klasa neko 2009. god. 2.2 dizel - 350 eura. Pa ko voli nek izvoli. :D

Fazon je sto ne postoji ideal drzave kakav Bosanci zamisljaju, prica Svabo, Svica i slicne. Gdje god ima ljudi, tu ima i prevare, znaci svgudje. Jedina razlika je sto kod njih prevara nije urezana u sve pore drustva kao kod nas, ali se na tehnickom kao i u svim drugim stvarima itekako pokusava na prevaru.

I razlika je sto se promjena tog pravila/zakona o prelasku s testa gdje kompjuter kaze ok ili nije ok predje na mjerenje na auspuhu moze desiti bukvalno sutra, ne valja se godinama dok se neki bezvezni zakon ne donese kao kod nas.
ma zajebajem se bolan , zato sto vozimo dizel :D

Eh pa ja haha, zato se mazde slabo prodaju :thumbup: , ubise zapreminom :D

:thumbup:
neka , zato kod nas manje placa CL dizel , a vise ovaj Euro 5 jer je noviji :lol: :lol: :bih:
ado-šampion

#8617 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:...

neka , zato kod nas manje placa CL dizel , a vise ovaj Euro 5 jer je noviji :lol: :lol: :bih:
Zato ti je kazem, pusti Njemacku, totalno je drukciji sistem nego u BiH. :) Jeste to je vjerovatno jedan od razloga.

U BiH je 100 KM skuplja registracija ako je auto mladje od 7 godina, kud ces dalje. Ja presao s Euro 2 na Euro 5 i imao 100 maraka vecu registraciju na osnovu godista auta. :-)

Ja bih licno vrlo rado presao s dizela na neki turbo motor kao sto je 1.4 TSI. Dizel sam uzeo zato sto pod jedan nije bilo turbo benzinaca, pod dva cak i da sam htio Golfa kod nas je lutrija bila naci turbo benzinac jaci od 1.2 i 105 KS, pa cak i taj, uglavnom su oni s 86 KS bili po oglasima.
amar1994

#8618 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:

Zato ti je kazem, pusti Njemacku, totalno je drukciji sistem nego u BiH. :) Jeste to je vjerovatno jedan od razloga.

U BiH je 100 KM skuplja registracija ako je auto mladje od 7 godina, kud ces dalje. Ja presao s Euro 2 na Euro 5 i imao 100 maraka vecu registraciju na osnovu godista auta. :-)

Ja bih licno vrlo rado presao s dizela na neki turbo motor kao sto je 1.4 TSI. Dizel sam uzeo zato sto pod jedan nije bilo turbo benzinaca, pod dva cak i da sam htio Golfa kod nas je lutrija bila naci turbo benzinac jaci od 1.2 i 105 KS, pa cak i taj, uglavnom su oni s 86 KS bili po oglasima.
ista stvar , prelazak sa euro 3 na 5 + vise kw :-) , oko 200-250KM je skuplja registracija :D

ja bio zadovoljan onim 2.0 atmosfercem ili fordov ecoboost , ono kad sam ga probao i vidio kako se ponasa i koliko je tih u donosu na dizel , a u isto vrijeme rezi na vecim obrtajima , odluceno je . Zavrsena prica sa dizelom :D , pogtovo sto samo 1-1,5l vise trosi :-) :thumbup:
ado-šampion

#8619 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:

ista stvar , prelazak sa euro 3 na 5 + vise kw :-) , oko 200-250KM je skuplja registracija :D

ja bio zadovoljan onim 2.0 atmosfercem ili fordov ecoboost , ono kad sam ga probao i vidio kako se ponasa i koliko je tih u donosu na dizel , a u isto vrijeme rezi na vecim obrtajima , odluceno je . Zavrsena prica sa dizelom :D , pogtovo sto samo 1-1,5l vise trosi :-) :thumbup:
Ja sam isto probao 2.0 atmo beznin malo jaci po KS od mog prije kupovine i totalno se razocarao, tako da sam ga prikrizio, uz svu primamljivost nize cijene, jednostavnijeg odrzavanja, itd. Razlika u potrosnji je oko 2 litra, ali meni to nije igralo neku ulogu. Jednostavno mi se nije svidjelo kako vuce, a jace benzince je kod nas jako tesko naci. Mescini da tim novijim atmo benzincima dodatno ubiju kuvet prenosnim odnosima kako bi potrosnja bila sto povoljnija.

Elem, da ne idemo offtopic vise... :)
Throttle

#8620 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

hladan.preminger wrote: Ma ja sam pitao na 5 majstora do sada, evo sad i na forumu. Svi kazu ok je, ali me opet strah da se nesto oko struje ne pojebe. :D
Ne znam koje je auto, al recimo kutija sa osiguracima, kablovi itd, odmaknes od tog spricu metar i nece bit problema...mozda ti je jos bolja solucija slauf, bez pritiska, ako te bas strah, ja sam starog dizela oprao Karcherom koji bas odvaljuje, upalio lampicu od alternatora jer je klizao remen (upalio ga odmah poslije pranja :D) nakon minut sve ok, nikakvih problema... ako nije zamasceno, mozes i krpicu i nekog sampona i lagano ova lakse dostupna mjesta, kasnije samo saprati, iz kante ili isto slauf, ja sam tako cistio nekad, ima sat vremena posla al kad se uradi temeljito izgleda ok... doduse, malo ruke izranjavas al eto :D
hladan.preminger

#8621 Re: Pitamo Mehanicare ?

Throttle wrote:
hladan.preminger wrote: Ma ja sam pitao na 5 majstora do sada, evo sad i na forumu. Svi kazu ok je, ali me opet strah da se nesto oko struje ne pojebe. :D
Ne znam koje je auto, al recimo kutija sa osiguracima, kablovi itd, odmaknes od tog spricu metar i nece bit problema...mozda ti je jos bolja solucija slauf, bez pritiska, ako te bas strah, ja sam starog dizela oprao Karcherom koji bas odvaljuje, upalio lampicu od alternatora jer je klizao remen (upalio ga odmah poslije pranja :D) nakon minut sve ok, nikakvih problema... ako nije zamasceno, mozes i krpicu i nekog sampona i lagano ova lakse dostupna mjesta, kasnije samo saprati, iz kante ili isto slauf, ja sam tako cistio nekad, ima sat vremena posla al kad se uradi temeljito izgleda ok... doduse, malo ruke izranjavas al eto :D
hvala, pokušaću šlaufom polako :D

w203 cdi
condy

#8622 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Kad već pereš motor, i odlučio si se na to, onda kupi ona sredstva za čišćenje motora, pa i sa njima našpricaj motor da malo odmasti i popusti, pa onda peri, da bude sve kako treba čisto na kraju a ne da ga još više umastiš.

Sad, ja bi zaštitio svu elektroniku koliko mogu prije pranja. ECU motora obavezno. Poslije toga bi ga ostavio sa otvorenom haubom na suncu sat vremena da se dobro isuši.
hladan.preminger

#8623 Re: Pitamo Mehanicare ?

condy wrote:Kad već pereš motor, i odlučio si se na to, onda kupi ona sredstva za čišćenje motora, pa i sa njima našpricaj motor da malo odmasti i popusti, pa onda peri, da bude sve kako treba čisto na kraju a ne da ga još više umastiš.

Sad, ja bi zaštitio svu elektroniku koliko mogu prije pranja. ECU motora obavezno. Poslije toga bi ga ostavio sa otvorenom haubom na suncu sat vremena da se dobro isuši.
Planirao sam uzeti predivđena sredstva za čišćenej motora.
Ned071

#8624 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

samo našpricat i istrljat žutim daxom... :mrgreen:
junior3

#8625 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

Condy, de mi reci pošto si fan audija, može li u 3.2 fsi ići plin, nije mogao, je li se šta promijenilo po tome pitanju?
Mada se ovo i Nedima može pitati. :roll:
Post Reply