Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
kucniljubimac

#8601 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kucniljubimac »

The wire ili TrueD :?:

sta preporucujete (trazim nesto slicno BB :-D )
Pitarrr82

#8602 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Pitarrr82 »

kucniljubimac wrote:The wire ili TrueD :?:

Prvu nisam gledao, drugu da i svakako je za preporuku od price, muzike, glume...
Boateng

#8603 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Boateng »

Gledaj Rectify.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8604 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Truba »

Officer Crabtree wrote:
Black swan wrote:ali kako možete
pa to se kosi sa elementarnim smislom serije i iščekivanja iduće epizode
ja barem dan vremena između napravim

zasto bi to bilo elementarno ako je proizvod (tadasnjeg) nacina distribucije? :D
moram priztnat da te nisam skonto :D

ne znam koliko da je zanimljiva serija ili epizoda ne bih odmah drugu pogledao pa čak i da se nastavlja

valjda mi je takav bio ritam :lol:
vicious

#8605 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by vicious »

Oboje :D
Doduše nije slično BB-u, jedino po kvalitetu :)

Pošto je kraća možda bi bolje bilo da prvo odgledaš True Detective, jer kad te Žica uzme pod svoje nećeš moći stati :)
kucniljubimac

#8606 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kucniljubimac »

vicious wrote:

Pošto je kraća možda bi bolje bilo da prvo odgledaš True Detective, jer kad te Žica uzme pod svoje nećeš moći stati :)
onda ću ja prvo Žicu :D

jest se tesko nakaniti, al' trebo bih večeras krenuti :-D doduše mogu se i uporedo dvije gledati taman da izludim
swanfilter

#8607 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by swanfilter »

Jel neko mozda gledao ovu Olympus seriju? Nekakvi mitoloski fazoni se prozimaju ... Hvala.
ladacoko

#8608 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ladacoko »

wayward pines odlicna za sad
kucniljubimac

#8609 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kucniljubimac »

vicious wrote:

Pregledah prvu epizodu Žice i ne znam, nije mi nešto, pogledat ću i drugu čisto da ne odustanem bezveze.
sizifinho

#8610 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by sizifinho »

kucniljubimac wrote:
vicious wrote:

Pregledah prvu epizodu Žice i ne znam, nije mi nešto, pogledat ću i drugu čisto da ne odustanem bezveze.
pregledaj sezonu pa onda donesi sud,
u dvije epizode nista se spektakularno nece desiti
kucniljubimac

#8611 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kucniljubimac »

sizifinho wrote:
kucniljubimac wrote:
pregledaj sezonu pa onda donesi sud,
u dvije epizode nista se spektakularno nece desiti
Ma patnja, al' potrudit cu se
taureg71

#8612 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by taureg71 »

wayward pines 4. epizode pogledao, pokidalaaaa serija, topla preporuka, vrhh glumci...ma glumcine...
taureg71

#8613 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by taureg71 »

ladacoko wrote:wayward pines odlicna za sad
ma pokidalaaa, cista 5-ca
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#8614 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by crysis »

Strike Back

http://www.imdb.com/title/tt1492179/?ref_=ttmd_md_nm

The actions of 'Section 20', a secretive unit of British military intelligence. A team of special operations personnel conduct several high risk missions throughout the globe.

Image
jastuk1

#8615 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by jastuk1 »

Black swan wrote:ali kako možete
pa to se kosi sa elementarnim smislom serije i iščekivanja iduće epizode
ja barem dan vremena između napravim
U vremenu brze gratifikacije, ove godine mi je dovoljan "teret" jer imam favorita pa moram iščekivati kraj Zvezdi granda.

Sense8 - ima briljantnih dijelova i ima katastrofa dijelova. Uglavnom jako se osjeti ubjedljivost glume kod starijih i neubjedljivost kod novih glumaca. Tako da eto, zbog nekih beton :thumbup: odrađenih scena/likova gleda se - inače da nema toga bio bi čist promašaj. Ovako je srednja žalost - stigao do epi 5... Scenografija isto zna biti od fantastična do bolno besmislena i "amaterska." Uvodna špica je interesantna prvi put, poslije počinje da pravo smara, ubrzao bih naravno ali mi moj player ne da brzo premotavanje...
kakavdanakneiskustvu

#8616 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

the wire,uz svo postovanje za true detective,ipak the wire
kakavdanakneiskustvu

#8617 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

kucniljubimac wrote:
vicious wrote:

ne odustaj,neces se pokajati
zomri

#8618 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

od ovog što sam gledao, najsličnija u dramskoj postavci joj je The Americans. da se razumijemo, i dalje je to jako različito ali određene sličnosti postoje.
derion

#8619 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by derion »

Manuskript, gluma i dramaturgija u The Wire (a bogme i u Sopranosima) je neprevaziđena, i kao takve su uzor i Breaking Bad-u i True Detective-u.

Teško, jako teško će biti nadmašiti The Wire. Za mnoge je teško ući u svijet ove i sličnih serija, jer zahtijeva vrijeme da se upoznaju likovi, da se navikne na serijski univerzum, a zato je potrebna volja. :) Međutim, ukoliko se to "uplati", vraća se višestruko: odlične priče, fantastični i nezaboravni dijalozi. Ja se dan-danas sjećam većine bitnijih scena u Žici, a to puno znači u današnjem TV svijetu, kada većina tv serija služi samo za prostu zabavu. To nije slučaj sa većinom serija iza kojih stoji HBO i npr. AMC, jer nisu ograničeni na tradicionalnu i komercijalnu strukturu (zarađuju primarno od pretplatnika, a ne reklama), u kojoj se obavezno mora uzeti obzira prema 2-3 bloka reklama, a to vrlo lako razvodnjava opšti kvalitet jedne tv serije, jer se radi po šablonu, pa zato u tim serijama obavezno imate klimakse prije svakog reklamnog bloka, da bi raja sačekala i nastavila gledati seriju. A toga nema u npr. The Wire, True Detective, The Sopranos, Breaking Bad, The Walking Dead, Game of Thrones i dr.
zomri

#8620 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

derion wrote:Manuskript, gluma i dramaturgija u The Wire (a bogme i u Sopranosima) je neprevaziđena, i kao takve su uzor i Breaking Bad-u i True Detective-u.

Teško, jako teško će biti nadmašiti The Wire. Za mnoge je teško ući u svijet ove i sličnih serija, jer zahtijeva vrijeme da se upoznaju likovi, da se navikne na serijski univerzum, a zato je potrebna volja. :) Međutim, ukoliko se to "uplati", vraća se višestruko: odlične priče, fantastični i nezaboravni dijalozi. Ja se dan-danas sjećam većine bitnijih scena u Žici, a to puno znači u današnjem TV svijetu, kada većina tv serija služi samo za prostu zabavu. To nije slučaj sa većinom serija iza kojih stoji HBO, jer nisu ograničeni na tradicionalnu i komercijalnu strukturu (zarađuju primarno od pretplatnika, a ne reklama), u kojoj se obavezno mora uzeti obzira prema 2-3 bloka reklama, a to vrlo lako razvodnjava opšti kvalitet jedne tv serije, jer se radi po šablonu, pa zato u tim serijama obavezno imate klimakse prije svakog reklamnog bloka, da bi raja sačekala i nastavila gledati seriju. A toga nema u npr. The Wire, True Detective, The Sopranos, Breaking Bad, The Walking Dead, Game of Thrones i dr.
sve ok, samo da život staje poslije The Wire je žešća nebuloza. to se isto govorilo za Hill Street Blues, pa za Twin peaks, pa za X-files, pa za Seinfeld, pa za Sopranos i na kraju za The Wire...sasvim sam siguran da će se, puno skorije nego to mislimo, za neku novu seriju govoriti da je najbolja ikad.
Not My Idea

#8621 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Not My Idea »

Pa eto, ja sam pregledala zhicu prije nekoliko mjeseci i jos se nisam natjerala na novu. Probala i sa TD i sa the shield i americans, nece pa nece...
derion

#8622 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by derion »

zomri wrote: sve ok, samo da život staje poslije The Wire je žešća nebuloza. to se isto govorilo za Hill Street Blues, pa za Twin peaks, pa za X-files, pa za Seinfeld, pa za Sopranos i na kraju za The Wire...sasvim sam siguran da će se, puno skorije nego to mislimo, za neku novu seriju govoriti da je najbolja ikad.
Okej, zomri, nisam rekao da neće nikada niko napraviti nešto tako dobro, jer se već napravilo jako kvalitetnih serija (koje sam ti i nabrojao), ali kažem da će biti teško generalno prevazići tu seriju na polju narativa i dramaturgije, a to je daleko ispred npr. HSB-a, X-Filesa i Seinfelda. Ali imamo kao gledaoci svi različite kriterije, neko gleda serije iz razonode, neko ih studira na nižem ili višem nivou... Moji kriteriji se obično poklapaju sa onim sa stajališta filmske teorije (ili npr. diskursivnog aspekta), valjda što se bavim tim, teško mi je "samo" uživati u razonodi. :)

Malo je serija poput The Wire u kojima jedan pojam, npr. "fuck it" ili mnoštvo tautoloških rečenica ("if he fights, he fights" ili "you are where you are") ima višestruko značenje, kako na društvenom, tako i na individualnom planu, i vrlo bitni su za shvatanje poruke koja se prožima kroz ovu seriju. A to je samo jedan aspekt...
omar little

#8623 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

zomri wrote: sve ok, samo da život staje poslije The Wire je žešća nebuloza. to se isto govorilo za Hill Street Blues, pa za Twin peaks, pa za X-files, pa za Seinfeld, pa za Sopranos i na kraju za The Wire...sasvim sam siguran da će se, puno skorije nego to mislimo, za neku novu seriju govoriti da je najbolja ikad.
to su sve razlicite kategorije serija, aj svi ali ti da stavljas seinfelda i the wire u isti kos po bilo kakvom osnovu mi bas ne ide u glavu.

nijedna od navedenih serija se nije bavila dekonstrukcijom drustva i grada te sijasetom ozbiljnih problema koje niko ni prije ni nakon the wire vise ne dotice. za the wire se govorila da je najbolje ikada najvise u tom aspektu, sto je fenomenalno uradila taj "novinarski", analiticki, "romanski" pristup televizijskoj seriji. u tom smislu cisto sumnjam da cemo tako brzo dobiti najbolju ikada seriju. no, to uopce ne znaci da se u medjuvremenu ne pravi i ne kreira sjajan program.

inace, da podnesem apdejt, the americans sam odgledala dvije sezone, nemam sad puno vremena ali kasnije cu malo prokomentirati. reci cu samo, da je nisi ti preporucio i da nisi izdvojio kvalitativnu razinu druge sezone, cisto sumnjam da bih preko prve presla. :D
kucniljubimac

#8624 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kucniljubimac »

Pregledah i ja drugu epizodu Žice, pa udjoh na forum a sama druga me konacno zaintrigirala pa cu pogledati i trecu + vasi komentari, ne smijem odustati :D
cassius

#8625 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by cassius »

Hej seste epizode i scene , u ovom sense8 :-)
Post Reply