Mišljenja po bjelosvjetskim forumima su oprečna, mogu se naći i oni koji su za jednu vrstu bicikala kao i oni koji ovu drugu vrstu zakucavaju u zvijezde:) Ima li neko ovdje ko bi mi mogao, iz prve ruke, reći svoje mišljenje o tome - hardtail ili full suspension
Biciklom kroz Sarajevo
- Rampage
#8601 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ima li neko iskustva s prelaskom sa hardtail na full (ili obratno:))?
Mišljenja po bjelosvjetskim forumima su oprečna, mogu se naći i oni koji su za jednu vrstu bicikala kao i oni koji ovu drugu vrstu zakucavaju u zvijezde:) Ima li neko ovdje ko bi mi mogao, iz prve ruke, reći svoje mišljenje o tome - hardtail ili full suspension
? Hvala
-
sizifinho
#8602 Re: Biciklom kroz Sarajevo
aj šuti stari, sve kontam nedo Bog...Šta da mi se opet nešto tako desi gore..tačno me više strah krenuti na neke tako staze :Sdadoka84 wrote:Sreca pa si bio blizu gradu a ne na vrhu kakve planinesizifinho wrote: Danas me zove momak iz Gira i sve mi reče, pretpostavljaju da sam ja kriv za prelom, tako da ću ipak morati platiti nosač, lanac neću morati još mijenjati a dobit ću servis gratis.sve se dobro zavrsilo sem pada.
-
ambition
#8603 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ma nema straha, sve da pukne guma,a nemas rezervne na felgama idešsizifinho wrote:aj šuti stari, sve kontam nedo Bog...Šta da mi se opet nešto tako desi gore..tačno me više strah krenuti na neke tako staze :Sdadoka84 wrote:Sreca pa si bio blizu gradu a ne na vrhu kakve planinesizifinho wrote: Danas me zove momak iz Gira i sve mi reče, pretpostavljaju da sam ja kriv za prelom, tako da ću ipak morati platiti nosač, lanac neću morati još mijenjati a dobit ću servis gratis.sve se dobro zavrsilo sem pada.
d mesiđ iz: samo vozi
-
sizifinho
#8604 Re: Biciklom kroz Sarajevo
a ne govorimo o gumi, neki dan mi je pukao nosač mašinice haha, upetljao se lanac u gume i padoh. Nema tu solucije tako jednostavne xDambition wrote:ma nema straha, sve da pukne guma,a nemas rezervne na felgama ideš![]()
d mesiđ iz: samo vozi
- dadoka84
#8605 Re: Biciklom kroz Sarajevo
nesto kontam za takve slucajeve nije lose imati alat za lanac. mogla bi se skinuti zadnja masinica, lanac skratiti da odgovara npr za 12 brzinu i do kuce polako 
-
quarterback
#8606 Re: Biciklom kroz Sarajevo
to se i radi drug, rastavis lanac, pomjeris mjenjac u stranu da ne smeta, ponovo spojis lanac malo skracen i hajmo kuci...

- dadoka84
#8607 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-
didgeridoo
#8608 Re: Biciklom kroz Sarajevo
danas u cc-u kupim one topeak "flekice" sa prethodne strane - 4KM 6 kom. i kupim jednu superB polugicu 2 KM
ove flekice se koriste samo u slucaju da se zakrpljena guma odmah vrati u vanjsku a ne da se zakrpi i ostavi po strani za neku drugu priliku...

cemu sluzi ovaj zadnji dio polugice?
ove flekice se koriste samo u slucaju da se zakrpljena guma odmah vrati u vanjsku a ne da se zakrpi i ostavi po strani za neku drugu priliku...

cemu sluzi ovaj zadnji dio polugice?
- Rampage
#8609 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Jedan stari snimak, zanimljivo, ako je neko propustio:)
Posebno obratite pažnju na kraj snimka i kacigu, za sve one koji su skeptični po tom pitanju:)
Posebno obratite pažnju na kraj snimka i kacigu, za sve one koji su skeptični po tom pitanju:)
-
quarterback
#8610 Re: Biciklom kroz Sarajevo
"bicikli.ba Tour: Trebević - Brus
Trek Team zakazuje turu za Nedjelju, 10.08.2014.godine u 10:45 ispred Trek - a na Otoci. Svi voljni, raspoloženi i spremni mogu da nam se pridruže. Obavezno ponijeti zaštitnu opremu, hranu, vodu i tehnički ispravno biciklo.
Vidimo se bajkoljupci"
ako ko bude dosao od vas poznacete me po bijeloj kacigi okacenoj na srebrni stumpjumper
Trek Team zakazuje turu za Nedjelju, 10.08.2014.godine u 10:45 ispred Trek - a na Otoci. Svi voljni, raspoloženi i spremni mogu da nam se pridruže. Obavezno ponijeti zaštitnu opremu, hranu, vodu i tehnički ispravno biciklo.
Vidimo se bajkoljupci"
ako ko bude dosao od vas poznacete me po bijeloj kacigi okacenoj na srebrni stumpjumper
-
sizifinho
#8611 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-i mi smo danas išli gore, oko 10 krenuli... išli opet na vrh, pa niz onu stazu. Samo upeklo sunce, svako malo stani-hani. Na mtb.ba piše da se dođe do doma Vaso Miskin, pa se tu negdje skrene elem, završiš na vrhu odakle se spuštaš dolje do Dobrih Voda gdje kao ima pitke vode. Mi pitali čovjeka u onoj anteni gore što radi za rtrs...po njemu nema izvora nikakvog. Šta ćemo, spičimo ga niz stazu- to ej stvarno merak i užitak, tačno se isplati pentrati gore zbog te staze. I na kraju dođe spust prema vracama, šlag na torti.quarterback wrote:"bicikli.ba Tour: Trebević - Brus
Vidimo se bajkoljupci"
Samo onaj pijesak, mogao me je tri puta glave doći, jednom niz makadam nakon staze, proleti mi biciklo jedva ga iskontrolisah. Kasnije niz glavni put, isto, na rubovima ima dosta tog pijeska i čim ti tu uletiš malo brže- nema kontrole... i na kraju na sredini ceste, htjedosmo skrenuti i jaran prokliza, za njim ja... baš par puta ti život prođe kroz sekunde
-
sizifinho
#8612 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-pa eto, da nisam znao ne bih sad ovo pisao, ali je teško. Eh, dobro je onda znati, hvalaa.qqjada wrote:Ima kontrole samo treba znati.
Imaš dva izvora ,jedan je kod Dobrih voda a drugi Krčmarica desno na 10 minuta.
-
quarterback
#8613 Re: Biciklom kroz Sarajevo
vidi, imas kucu cim pocnes penjanje prema vrhu, dakle gdje je onaj znak 8 kilometara do vrha, ti ljudi su jako fini i nama su cesto znali nasuti vode kada ih zamolimo tako da ako ih kada vidis ispred kuce slobodno upitajsizifinho wrote:Dobrih Voda gdje kao ima pitke vode. Mi pitali čovjeka u onoj anteni gore što radi za rtrs...po njemu nema izvora nikakvog. Šta ćemo, spičimo ga niz stazu- to ej stvarno merak i užitak, tačno se isplati pentrati gore zbog te staze. I na kraju dođe spust prema vracama, šlag na torti.
mi djeci podjelimo cokoladica, oni nama vodu i sve ok
-
AMMMeRRR
#8614 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Picite ture ranije, mi smo danas u sedam krenuli i na vrhu oko Crepoljskog oko 11, s x pauza, moze se i dosta brze... Onda nije problem vrućina 
-
sizifinho
#8615 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-super savjet, drugi put onda.quarterback wrote:vidi, imas kucu cim pocnes penjanje prema vrhu, dakle gdje je onaj znak 8 kilometara do vrha, ti ljudi su jako fini i nama su cesto znali nasuti vode kada ih zamolimo tako da ako ih kada vidis ispred kuce slobodno upitajsizifinho wrote:Dobrih Voda gdje kao ima pitke vode. Mi pitali čovjeka u onoj anteni gore što radi za rtrs...po njemu nema izvora nikakvog. Šta ćemo, spičimo ga niz stazu- to ej stvarno merak i užitak, tačno se isplati pentrati gore zbog te staze. I na kraju dođe spust prema vracama, šlag na torti.
mi djeci podjelimo cokoladica, oni nama vodu i sve ok
P.S. napomena sebi:
U obaveznu opremu stavi i čokoladice
AMMMeRRR wrote:Picite ture ranije, mi smo danas u sedam krenuli i na vrhu oko Crepoljskog oko 11, s x pauza, moze se i dosta brze... Onda nije problem vrućina
pa trebali smo ranije krenuti, ali eto, nismo. Mi smo se penjali prema uz glavnu cestu a ljudi su se vraćali već i to je mudro. Pametnije nego uz onaj makadam gurati biciklo u 2 sata -.-
kad sam završio turu, čujem neko "struganje" u zadnjem disku. Znači jednostavno osjećam neko grebanje, ne koči glatko. Rekoh, možda se istrošila pakna na disku, pa svratim u servis na čvili, neki novi, pored vode one. Stavi frajer bajk na stalak, pregleda i kaže:
nije ti kočnica pričvršćena, jesi je skidao nedavno? Nisam, rekoh mu...ali mi je bajk bio na servisu. Kaže, kao nisu ti čvrsto stegnuli šarafe, mogla ti je spasti sad pa sad...i pokaza mi neko mastilo, plave boje što su kao trebali staviti da drži šarafe čvrsto, ali nisu. Uradi to, naplati mi 3 KM...sad jel to bio porez na budale
- Rampage
#8616 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Drugi puta javi malo ranije, ako nije problem.... baš sam sa suprugom planirao neku turu tog tipa, šteta što nismo saznali na vrijeme:)quarterback wrote:"bicikli.ba Tour: Trebević - Brus
Vidimo se bajkoljupci"
-
sizifinho
#8617 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ima li jos kakvih staza, slicnih onoj na trebevicu, u okolici Sarajeva?
Sent from my PMP5580C using Tapatalk
Sent from my PMP5580C using Tapatalk
- S4mpion
#8618 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Dojadio mi više V-brake, te se istegne sajla, te doteži, te centriraj pakne da ne grebu točak, te ovo, te ono... Uglavnom, planirao sam uskoro preći na disk hidrauliku, pa ako neko zna da li mi trebaju nove felge ili se diskovi mogu ugraditi i na ove trenutne?
- dadoka84
#8619 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Diskovi su skuplji za odrzavanje a imat ces mozda i vise problema ako ne uzmes neke dobre. Znaci nove felge plus diskovi, plus kocnice... Lakse promjenit bajk.
- Rampage
#8620 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Da li si siguran da ti mogu diskovi na biciklo? Provjerio si da li na postoje nosači, kako na prednjem amortizeru tako i na repu bicikla?S4mpion wrote:Dojadio mi više V-brake, te se istegne sajla, te doteži, te centriraj pakne da ne grebu točak, te ovo, te ono... Uglavnom, planirao sam uskoro preći na disk hidrauliku, pa ako neko zna da li mi trebaju nove felge ili se diskovi mogu ugraditi i na ove trenutne?
- dadoka84
#8621 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Mogu se uzeti i glavcine za disk ali opet obruci predvidjeni za disk su mako drugaciji. Ojacani su na dosjedu niple.
- Rampage
#8622 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Uglavnom, kao što si ti već napisao, ne isplati se, jednostavno previše košta...
- S4mpion
#8623 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Postoje nosači za diskove na ramu i naprijed i nazad, ali sad kad vidim da felge ne odgovaraju i da bez 3 joje nema priče, biće da ću ostat na v-brakeu do daljnjeg. Hvala svima na odgovorima 
- dadoka84
#8624 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja nemam neke skupe v brake kocnice. U pitanju su promax celjusti sa shimano rucicama i ashima paknama. Podesavanja su minimalna i vrlo brzo se obave. Ali sve u svemu ja sam prezadovoljan. Od sile kocenja do doziranja. Naravno sem voznje po mokrom 
-
sizifinho
#8625 Re: Biciklom kroz Sarajevo
haha, pa eto nek si mi rekaoqqjada wrote:sa serpentinama nema,ima običnih single trail bruku