Dešavanja u Srbiji

Post Reply
Maraschino

#8601 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Evropa | 03.05.2010
Srpska lobiranja u Berlinu

Tako blizu a tako daleko!Potpredsjednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, boraviće narednih dana u službenoj posjeti Berlinu. Glavni cilj posjete je lobiranje da se odobravanje kandidature Srbije za članstvo u EU nađe na dnevnom redu Bundestaga.

Vlasti u Srbiji su svjesne činjenice da trenutno ne postoji veliki entuzijazam unutar Evropske unije za ubrazavanje evropske integracije Zapadnog Balkana. Još od početka ove godine je jasno da Njemačka, kao jedna od najvećih i ključnih zemalja Evropske unije, neće podržati aplikaciju za kandidaturu, koju ju Srbije predala u decembru prošle godine, a za sada nema namjeru ni da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Božidar Đelić
Pravdaju to sa dva razloga: prvi je taj što Srbija ne želi da prizna nezavisnost Kosova, a drugi nedovoljna saradnja sa Haškim tribunalom. Njemački politolog Bodo Veber (Weber) komentariše:

„Mislim da se glavni razlog krije u njemačkoj unutrašnjoj politici. On leži u politici kancelarije kancelarke Angele Merkel i mislim da tu posjeta gospodina Đelića, čak i nastup u Odboru Evropske unije njemačkog parlamenta, neće mijenjati pravac njemačke politike. On neće uspjeti u tom nastojanju da mijenja njemački stav. Tu je jasna linija, pogotovo sa novom Vladom od jeseni prošle godine, da se do daljnjeg neće podržavati dalje proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, izuzev Hrvatske.“

Vuk Jeremić udaljio Srbiju od EU

Vuk Jeremić
Prema posljednjoj odluci njemačkog Ustavnog suda, svaku novu kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji jedne zemlje mora prethodno da odobri njemački parlament. Zato je i potpredsjedniku vlade Srbije od ukupno 50 planiranih sastanaka tokom trodnevne posjete službenom Berlinu, najvažniji onaj u srijedu, kada će se obratiti članovima parlamentarnog Odbora za pitanja Evropske unije. Ne čudi što u Berlin ovaj put nije došao ministar spoljnjih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je svojim nacionalističkim istupima posljednjih mjeseci prilično udaljio Srbiju od Evropske unije, ocjenjuje politolog Veber

„Postoji, dakle, značajna simbolika u tome što ovaj put ne dolazi Jeremić, već Đelić, da lobira za Srbiju. Usput je tu i najavljeni sastanak sa njemačkim ministrom ekonomije Briderleom (Rainer Brüderle), naravno da će se tu lobirati i za poboljšanje ekonomske saradnje. Sigurno će biti i priče oko prodaje Telekoma Srbije.“

Promijeni li Srbija svoju državnu politiku prema Kosovu i izruči li Ratka Mladića još ove godine Haškom tribunalu, ni Njemačka u tom slučaju više neće moći da koči Evropsku uniju pri davanje kandidatskog statusa Srbiji, poručuje njemački politolog Bodo Veber.

Autorka: Selma Filipović, Berlin

Odg. urednik: Svetozar Savić
kiky

#8602 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

srbija je uvijek bila član i suosnivač eu ...

:D
kiky

#8603 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

radostan dan wrote:
kiky wrote:čujem da če i srbija, kao i ostale najjače :D zemlje eu-a, pomoči grčkoj da se izvuče iz krize ...
u pitanju su desetine milijardi eur-a koje srbija nesebično i bratski pruža svojoj sestri grčkoj ...
jel to istina ...
Djelimično. Radi se o više desetina milijardi. Možda ćeš misliti da je ovo zahebancija, ali nije. Takođe, nije baš da je nesebično i bratski al' eto 8)
najjači ste, ba ...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8604 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Jeremić poručio Dodiku: U saradnji sa Turskom imamo vitalne državne i nacionalne interese

Izuzetno je važno da gajimo dobre odnose sa svima koji ostvaruju uticaj na prostorima gdje imamo vitalne državne i nacionalne interese, izjavio kratko i hladno šef srpske diplomatije Vuk Jeremić upitan o rekacijama premijera RS Milorada Dodika na Istanbulsku deklaraciju i sve aktivniju ulogu Turske u regionu. Tom izjavom ...

... zapravo je odgovorio na reakcije iz RS na susret Silajdžića, Tadića i Gula, svrstavši Tursku u zemlje s kojima "izuzetno važno da Beograd gaji dobre odnose zbog vitalnog i nacionalnog interesa". :mrgreen:

Na konstataciju da je RS je negodovala zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici i Istanbulske deklaracije, te da li topljenje leda između Beograda i Sarajeva hladi odnose sa Banjalukom, Jeremić kaže da to nije tačno. "Ni slučajno. Odnosi Republike Srbije i Republike Srpske su najbliži mogući. U njima nema ni najmanje pukotine, niti će je ikada biti. Mi jedni od drugih nemamo ni bliže, ni rođenije", rekao je šef srpske diplomatije u intervju za Novosti.

Na pitanje da li su odnosi Srbije sa BiH i Hrvatskom krenuli uzlaznom linijom, Jeremić kaže da da je situacija kudikamo bolja nego ranije i da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da se taj pozitivan trend održi, ali da uspjeh ne zavisi samo od Srbij.

O slučaju Ganić i suđenju u Sarajevu šef srpske diplomatije kaže kako veruje da za tako nešto postoji tehnički kapacitet, a da li bi on mogao biti upotrebljen, to je drugo pitanje. "Najvažnije je da se svi okrivljeni za zločine nađu pred licem pravde i na transparentan način budu procesuirani."

Image
- Ruka ruci, svi smo Turci :mrgreen:
mrtva kokoš

#8605 Re: Desavanja u Srbiji

Post by mrtva kokoš »

Image
slika sa prvomajskog praznika :D
felipe kajetano

#8606 Re: Desavanja u Srbiji

Post by felipe kajetano »

kiky wrote: najjači ste, ba ...
Citiracu mog omiljenog forumasha.........dominacija 8-)
radostan dan

#8607 Re: Desavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

kiky wrote:
radostan dan wrote:
kiky wrote:čujem da če i srbija, kao i ostale najjače :D zemlje eu-a, pomoči grčkoj da se izvuče iz krize ...
u pitanju su desetine milijardi eur-a koje srbija nesebično i bratski pruža svojoj sestri grčkoj ...
jel to istina ...
Djelimično. Radi se o više desetina milijardi. Možda ćeš misliti da je ovo zahebancija, ali nije. Takođe, nije baš da je nesebično i bratski al' eto 8)
najjači ste, ba ...
A znao sam da ćeš misliti da je zahebancija, a ja ti ozbiljno pišem. Milošević and co. su prebacili više desetina milijardi u Grčku i na Kipar, pa sad mogu da malo zahvate, dok ne prođe kriza :mrgreen:
kiky

#8608 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

interesantno ...
a odakle mu ...
vidividi

#8609 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vidividi »

đe si Kiki,šmekeru :-D
Sporazum o razvojnoj saradnji Srbije i Švedske
04.05.2010 - Tanjug

Ministarka finansija Diana Dragutinović i ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus potpisaće danas Sporazum o razvojnoj saradnji izmedju Srbije i Švedske za period do 2012. godine.
Prema sporazumu, Švedska će podržavati programe i projekte u oblastima demokratizacije društva i i zaštite ljudskih prava, kao i u oblasti zaštite životne sredine.

Kao ključne oblasti za dijalog definisane su održivi razvoj, rodna ravnopravnost i uloga žena u demokratskom razvoju i EU integracije.

Ukupna pomoć Švedske Srbiji od 2001. do 2009. godine, prema sličnim programima, iznosila je nešto više od 103 miliona evra.
Sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Češke

04. maj 2010. | 04:45 | Izvor: Tanjug

BEOGRAD -

Srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i češki ministar industrije i trgovine Vladimir Tošovski potpisaće u Palati Srbija u Beogradu, Sporazum o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije, predviđeni su bilateralni razgovori srpske i češke delegacije, potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji nakon čega će ministri dati izjave za medije, navedeno je u saopštenju.
kiky

#8610 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

pozdrav vidividi ...
vim radni dan ti je počeo ...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8611 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

kiky wrote:pozdrav vidividi ...
vim radni dan ti je počeo ...
ko da je na normu :D
vidividi

#8612 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vidividi »

Norma mi je da jednom dnevno izmamim osmijeh Kikiju, ko i on meni

zasad mi ide fino, jel' de Kiki :D
kiky

#8613 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

plačem od smijeha ...
and

#8614 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

Tadić je paun koji izigrava demokratu
Razgovarala: Adriana Piteša
Veličina slova:

Tadić glumata predsjednika, šepuri se kao neki paun, izigrava demokrata, a izjavljuje da uči od Dobrice Ćosića: Mirko Kovač
Mirko Kovač, jedan od najvažnijih pisaca ovih prostora, Nagradu Jutarnjeg lista osvojio je za zbirku eseja “Elita gore od rulje”. Tekstovi iz te knjige najvećim su dijelom portreti pisaca koji su pristali uz Miloševićevu politiku. "Tu su pisci, koji su se našli na strani zla, ako to ne zvuči pretjerano. Uz velika imena svjetske književnosti, uključio sam i naše zloće, one koji su počinili zlodjela na ovim prostorima", pojašnjava Kovač

* Kad ste primali Kiklopa za ovu knjigu, izjavili ste da ste iznenađeni jer ste mislili da je nitko osim vašeg izdavača nije pročitao. Evo, stigla je i nagrada Jutarnjeg lista.. Kako to komentirate?

Pa, dobro, tada sam se malo pred publikom našalio, dobro je nasmijati publiku i razbiti malo konvencije oko ozbiljnih zahvala za nagradu. Uza sve, htio sam skrenuti pozornost na taj žanr, jer publicistika nije čitana kao, primjerice, beletristika, o njoj se manje govori, a ima divnih sjajnih knjiga iz toga žanra. Iskreno rečeno, sada sam doista iznenađen da sam dobio nagradu Jutarnjeg lista, do sada sam bio više puta u užem izboru i dobro sam se osjećao uvijek u zanimljivom društvu. Zbog moje trenutne zdravstvene situacije nisam sve pratio, ali kad sam vidio imena koja su ušla u izbor bio sam zadovoljan i bilo mi je sasvim svejedno hoću li biti prvi ili peti. To su redom dobro poznati ljudi, koji mnogo znače u hrvatskoj kulturi. Zna se tko je jedna Vera Horvat Pintarić, Aleksandar Flaker, Viktor Žmegač, moj dragi, dugogodišnji prijatelj Ivan Lovrenović. Naći se među takvim imenima - već je nagrada. Osvajanje nagrade, u stanju u kojem se trenutno nalazim, kad još uvijek koračam po rubu, između dva svijeta, značilo mi je puno i na nekoj simboličnoj razini. Razini koja se dotiče smisla života i povratka životu, ako smijem tako reći.

* I u knjizi “Elita gora od rulje” i u “Pisanju ili nostalgiji” bavite se suvremenicima. Je li slučajnost što ste prvo objavili “Pisanje”?

Nije slučajnost, podijelio sam te knjige. U “Pisanju” su tekstovi polumemoarskog tipa, sjećanje na prijatelje. “Elita gora od rulje” neka je vrsta obračuna, kako s tim piscima tako i sa samim sobom, žanrovski sam je odredio kao polemiku, ali ne s određenim tipovima, nego polemiku kao svojevrsni književni rod. Tu su pisci, koji su se našli na strani zla, ako to ne zvuči pretjerano. Uz velika imena svjetske književnosti, uključio sam i naše zloće, one koji su počinili zlodjela na ovim prostorima . Samo, tu sam se suzdržavao od prevelikog upletanja u nekakve osude, to nije moje, to će učiniti, nadajmo se, povijest. Nastojao sam što više biti onaj koji to promatra s distance, koji se trudi da ne prezre, da se zadrži na činjenicama, na podacima. Taj pogled me privlačio da se upustim u takav tip teksta, pogled na prošlost koji nije nostalgija, koji je lišen intime.

* Završni tekst u “Eliti” je esej o Dobrici Ćosiću, u kojem pišete i kako je svoju brigu za naciju pretvorio u biznis. Esej ste posvetili njegovim žrtvama. Koliko vam je proces pisanja pomogao da shvatite te demonske transformacije pisaca?

Još uvijek mi je sve to misterij. Moja verzija je tek jedna od mogućih interpretacija. Čak i ta rečenica o naplati nacionalnih osjećaja, ne znam koliko je precizna i točna. Cijeli svoj život, u svim svojim knjigama pokušavam odgonetnuti fascinaciju zlom, a još uvijek nisam siguran da imam odgovore. Znam samo da sam vrlo suspregnuto pisao cijelu tu zdravicu, za Ćosićev 80. rođendan. Hvala Bogu, još je poživio, ali imao sam potrebu da ispijem tu čašu, ma kako ona gorka bila. Ono što mi je najdragocjenije u tom tekstu, jest da sam se uspio zadržati na činjenicama. A te činjenice, te fusnote su strašne jer shvatite koliko je oko njega mrtvih, koliko je ljudi stradalo. Ne mogu, pogotovo u stanju u kojem se trenutno nalazim, ne mogu podnijeti ljude koji pronalaze lijepe riječi za Ćosića- toliko me zaboli kad čujem: Pa, čekaj, on je samo pisac, on ima pravo na svoje mišljenje. Moramo znati što je zlo, ne smijemo se praviti blesavi pred tom činjenicom, moramo nazvati stvari pravim imenom..

Knjigu otvara esej o Hamsunu. Njegovi sunarodnjaci godinama nisu dopuštali da u Norveškoj postoji ulica s njegovim imenom jer nisu mogli oprostiti pristajanje uz nacističku ideologiju. Je li to zdraviji odnos?

Da. Hamsun je doista veliki pisac, njegova životna priča i taj veliki obrat doista je romaneskna građa. Odnos njegovih sunarodnjaka je zdraviji jer se tim odnosom ne dopušta da se zaboravi. Hamsunu su njegovi sunarodnjaci vraćali knjige, a našim su “piscima zločincima” nosili knjige na potpise. To je ta razlika. Činjenica da je dom Knuta Hamsuna bio zatrpan knjigama - dio je kulture, shvaćanja morala. Vrijeme je i za Hamsuna, ipak, učinilo svoje. Njegove su knjige ušle u lektiru, mislim da postoji i ulica s njegovim imenom, prave se filmovi po njegovim knjigama, postoji tv-serija o njegovu životu itd. Ta distanca je bila nešto kao očišćenje..

* Opekli smo se na piscima koji su, kao, predvodnici nacije. Mislite da je prošla ta vrsta fascinacije?

Nadam se da prolazi. Nadam se da će se razvojem demokracije pisci moći više posvetiti svom osnovnom poslu, da neće morati više igrati misionarsku ulogu niti biti glas savijesti. Naravno, uvijek pisac, i ne samo pisac, treba biti kritičan, u svakom sistemu, u svakom društvu, ali to mu neće biti osnovna zadaća. Sam bih bio najsretniji da se nikad nisam petljao u politiku, nego da sam pisao svoje priče na način na koji ih volim pričati. Bojim se da sam tratio vrijeme, ali nekako mi se činilo važnim da se ostave tragovi vremena, da se zna da je netko nešto htio i pokušavao reći.

* Dosta prostora u knjizi odvajate za oca i sina Tadića. Kako gledate na one koji Borisa Tadića vide kao predstavnika neke moderne, demokratske Srbije?

Iskreno rečeno, užasno, ne mogu to shvatiti. Njega ni ne želim shvatiti, sve je jasno. Ne mogu da shvatim ta mjerila europske politike. Vidite sami na kojoj je razini ta politika. Tu nema ni jednog autoriteta koji će napraviti gestu, koji nešto zna, politika je srozana, ja ne znam je li smješniji Tadić ili Sarkozy ili Berlusconi. Tadić glumata predsjednika, šepuri se kao neki paun, izigrava demokrata, a izjavljuje da uči od Dobrice Ćosića. Dobro sam poznavao njegovog oca, bio mi je i uzor u nekom moralnom smislu, pisao samo o njemu, ali kad ga je uhvatilo ludilo nacionalizma postao mi je neshvatljiv.

* Strogo odvajate esejistiku od proze. Nisu li to, ipak, komplementarni dijelovi vašeg opusa?

Nastojao sam to raditi. Naučio sam od Krleže, koji je rekao: Gospodo, molim vas, kad pišete roman, zaboravite na pamflet. To je zaseban žanr kojem se uvijek možete vratiti. Trudio sam se u svojim prozama, likovima, sudbinama, intimnim pričama, svim onim ljepotama koje proza nosi, ne zagaditi tekst dnevnim peripetijama. Treba velika vještina i majstorstvo da nešto prodre od dnevnih događanja a da se tekst ne naruši. U svom novom romanu, čak i naglasim čitatelju: Ispričavam se što ću sada ubaciti malo pamfleta. Premda, nisam se ja inače suzdržavao od pamfleta, ali prozu ljubomorno štitim od banaliziranja, obračuna, strogo se držim one Nabokovljeve - pazi da ne uvrijediš žive i ne povrijediš mrtve.

* Danilo Kiš je gotovo razradio neku vrstu estetskog teksta inteligencije za provjeru pisca i njegovog dara upravo na tome kako rabi riječ kao za gradnju usporednih figura... Na Kišovu testu Milorad Pavić je pao, pišete u knjizi. Jeste li i vi tako osjetljivi na slabosti tuđih tekstova?

Mnogo toga primijetim što mi zasmeta, ali nije mi to toliko važno. Danilo je bio drukčiji, imao je te svoje manijačke fascinacije i bio je jako osjetljiv kad usporedbe nisu savršeno točne i precizne. Kad se samo sjetim kako bi ih čitao, glumio, izrugivao se... On je bio takav, strahovito osjetljiv na suvišno brbljanje u tekstu, stilske greške nije praštao ni prijateljima. Ono preko čega ja ne mogu prijeći jest prevara, laž. Kad osjetim pisca koji folira, koji se ne bavi onim što poznaje, koji kalkulira, kad osjetim pretencioznost, odmah ostavljam knjigu, lako je zaboravljam i ne žalim što nisam nastavio čitati.

* Tekst je preuzet sa internet portala Jutarnjeg lista
vidividi

#8615 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vidividi »

Jeremić u Ankoni: Krug zla na Balkanu mora da se prekine
Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je danas da je sada najpovoljniji trenutak za narode Balkana da se kao partneri udruže, i u miru i pomirenju, stvore bolju budućnost za sve u slobodnoj i ujedinjenoj Evropi.

Srbija je u potpunosti posvećena da zajedno sa svoja dva ključna suseda - Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom - radi na uspostavljanju potpunog pomirenja i trajne stabilnosti, poručio je Jeremić u obraćanju učesnicima sastanka Jadransko-jonske inicijative koji se održava u italijanskom gradu Ankoni.

"Za to će biti potrebna vizija i odvažnost. Ali to ne sme predugo da traje. Previše vremena je već protraćeno, a još mnogo je zarobljeno teretom i podelama iz prošlosti", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, krug zla mora biti prekinut, tri naroda treba da prestanu da se uzajamno optužuju i to treba da bude ključna tačka napora.

"Ne smemo nikada da zaboravimo istoriju, ali isto tako, nikada ne smemo da dozvolimo da ona ograniči našu sposobnost da ostvarimo mirnu i prosperitetnu budućnost za sve nas", smatra Jeremić.

Lečenje "balkanske bolesti"

Navodeći da jadransko-jonska oblast, imajući u vidu geografski položaj i baštinu, predstavlja kolevku evropske civilizacije, Jeremić je ukazao na paradoks da je Balkan jedini deo Evrope gde je integracija ostala nedovršena kao posledica nerešenih, otvorenih pitanja.

"Neki smatraju da je na Balkanu moguć samo limitirani napredak, da patimo od svojevrsne 'balkanske bolesti' - previše istorije i neodgovornog rukovodstva". Drugi koriste termin 'balkanizacija kako bi opisali regionalne procese koje karakterišu neprestana politička fragmentacija, proizvoljna nepravda i vraćanje ratovanju'", rekao je on.

Jeremić je naglasio da je istorijska obaveza regiona da suštinski redefiniše značenje ovog termina, a da u tom kontekstu, tri države koje čine ključni balkanski trougao - Srbija, Hrvatska i BiH - imaju posebnu dužnost da imaju predvodničku ulogu u toj promeni.

Ističući da je to od izuzetnog značaja, jer je reč o transformaciji suštine odnosa između tri države, ministar je rekao da je to ne samo politički prioritet, već i strateški i moralni imperativ.

Jedna Bosna

Ohrabrujuća je činjenica da se stvari u poslednje vreme kreću u pravom smeru, rekao je on, i podsetio da su odnosi Srbije i Hrvatske počeli da se poboljšavaju i to uprkos različitoj proceni onoga što se desilo tokom ratova od 1991-95. godine.

Najveći izazov, prema Jeremiću, predstavlja obezbeđivanje bolje budućnosti za BiH.

"Potpuno smo posvećeni poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i to smo jasno stavili do znanja", naglasio je on.

"Naša politika koja se bazira na principu jedinstvene Bosne potpuno je u skladu sa aktivnim naporima u cilju ohrabrivanja predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta da se slože oko reformi. Prihvatićemo svaki sporazum koji je prihvatljiv za sve njih, a istovremeno ističemo potrebu obostranog poštovanja, pragmatizma i kompromisa", rekao je Jeremić.

Izazovi

Obraćajući se na skupu Jadransko-jonske inicijative, čiji je cilj, kako je rekao, pre svega da promoviše regionalnu integraciju, Jeremić je naveo i da Srbija čini mnogo u cilju potpunog pomirenja.

On je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić na desetogodišnjicu zločina posetio Srebrenicu i u više navrata izrazio žaljenje zbog politike Srbije u vreme Miloševića, da je Narodna skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Kao jedan od izazova one je naveo i organizovani kriminal. Podsetivši da je predsednik Srbije objavio totalni rat organizovanom kriminalu, on je pozvao sve zemlje na saradnju na tom planu.

"Nadamo se da će za sve zemlje borba protiv organizovanog kriminala biti prioritet. Što se nas tiče mi nećemo odustati dok ne ostvarimo pobedu. Ovaj rat ćemo dobiti".

Evropska transformacija

Govoreći o predstojećoj regionalnoj konferenciji u Sarajevu, srpski ministar je izneo mišljenje da u centru pažnje treba da bude pitanje da region želi da načini strateški korak napred ili ne.

"Čvrsto verujemo da dileme ne sme biti: sva raspoloživa sredstva treba usredsrediti na dovršetak evropske transformacije Balkana", poručio je Jeremić i podsetio na plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU 2014. godine.

"Ispunjavanjem Agende 2014. može biti zatvorena knjiga najstrašnijeg stoleća destrukcije u istoriji starog kontineta", rekao je Jeremić, naglasivši da je članstvo u EU strateški prioritet za Srbiju.
Jedna jedina 8)
Al' nekima je lakše metar u dupe neg cent u glavu, uostalom o čemu bi se pisalo na metre ako nema sanu-smrdi-brlog-vake-nake-ovo-ono :D
vrhbosna

#8616 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vrhbosna »

http://www.serbiaopen.rs/ malo ljepših tema
pici

#8617 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Jedna Bosna

Ohrabrujuća je činjenica da se stvari u poslednje vreme kreću u pravom smeru, rekao je on, i podsetio da su odnosi Srbije i Hrvatske počeli da se poboljšavaju i to uprkos različitoj proceni onoga što se desilo tokom ratova od 1991-95. godine.

Najveći izazov, prema Jeremiću, predstavlja obezbeđivanje bolje budućnosti za BiH.

"Potpuno smo posvećeni poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i to smo jasno stavili do znanja", naglasio je on.

"Naša politika koja se bazira na principu jedinstvene Bosne potpuno je u skladu sa aktivnim naporima u cilju ohrabrivanja predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta da se slože oko reformi. Prihvatićemo svaki sporazum koji je prihvatljiv za sve njih, a istovremeno ističemo potrebu obostranog poštovanja, pragmatizma i kompromisa", rekao je Jeremić.
a onda zapeva onu dobru staru ...spremte se spremtee tralalalalaaaa Image

Image
vidividi

#8618 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vidividi »

Stvarno Pici, natako čoe'k šajkaču...strašnoća jedna :-)
tralalalalaaaa

Nego, da ne bude da se samo gostuje - evo stiže uvijek dobar gost:
Bramerc u Beogradu 12. i 13. maja

Portparolka glavnog tužioca Tribunala u Hagu Olga Kavran najavila je u sredu da će Serž Bramerc 12. i 13. maja u Beogradu razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.
Image
Kavran je na konferenciji za novinare naglasila da je reč o radnoj poseti, koja se organizuje u okviru priprema za izveštaj koji će Bramerc podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bramerc će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasimom Ljajićem, precizirala je Kavran.

Ona je dodala da će Bramerc u Beogradu razgovarati sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i drugim članovima Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Kavran je istakla da Bramerc planira da putuje u Zagreb krajem maja i zaključila da će se u drugoj polivini juna obratiti Savetu bezbednosti.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8619 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

u sta je ovaj blecak ovako blehno

Image
Bosnolog

#8620 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

Toto wrote:u sta je ovaj blecak ovako blehno

Image
Izgleda Toto da su Bremercu obznanili da je Mladic promijenio spol pa ga nikako ne mogu pronaci i prepoznati,....Njegovom ibrecenju nikada kraja u zemlji rasadnika i obozavalaca Mladica kakav je i sam Tadija koji ga je cuvao po kasarnama jos kao ministar odbrane,...... ;-)
pici

#8621 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Poslušni napred, ostali stoj!
Piše: Ljiljana Jokić Kaspar

Najcenjeniji novinari u Srbiji su voditelji tok šou emisija koji sa svojim gostima u TV studijima raspredaju ko je kupio novi kauč i nosi li redovno gaće. Pri tome se svi bez razloga neprestano smeju kao ludi na brašno. Valjda šire neophodan optimizam koji nam pada na stomak kao kiselo vino gladnom, grobljanskom prosjaku. Pa dobro, takve emisije su namenjene glupim gledaocima da budu još gluplji, ali kad se otvore novine u Srbiji retko koje obrađuju prave probleme na adekvatan način. Kako kad se novinari u Srbiji dele na poslušne i neposlušne, na izabrane i cubok

Između dva prigodna događaja - Svetskog dana higijene ruku i Dana slobode medija, skoro da imam dilemu za koji da se uhvatim. Obe teme su mi neverovatno odvratne, a imaju uzajamnu vezu. Nije jednostavno biti novinar čistih ruku i istovremeno pisati slobodno u Srbiji. Analiza ugledne američke NVO Freedom house ocenjuje da je naša štampa „delimično slobodna“, što govori da su ruke mnogih novinara poprilično prljave. Koliko je prljavaca koji ne peru ruke posle upotrebe toaleta, čitaj držanja za ruku nekog političara, već tako štrokavi zamaču ruke u zajedničku činiju i šire zarazu, vidi se po mnogim novinama. Ali kako naš narod smatara da nikome ne škodi malo bakterija, vlast je ovim izveštajem verovatno zadovoljna. Oni su kao i uvek u rukavicama. Bolje i ovako, nego kao u nekim zemljama gde se novinari koji pišu nepovoljno o vlasti ubijaju i hapse na angro.

Kod nas su hapšenja prevaziđena, ubistva se pominju samo po godišnjicama ubijenih. Postoje samo pretnje smrću, što naše tužilaštvo odbacuje kao krivično delo. Sve je idilično. Indirektne kazne i razne metode pritisaka na „čistunce“ se ne računaju. Zna se, ko drži do higijene, tanko će kakiti i jesti „na viljušku čorbe“. S druge strane, poslušnici uživaju u direktnoj materijalnoj i svakoj drugoj podršci vlasti. Šta dobija novinar koji se drži istine i pošteno radi svoj posao, ako uopšte ima gde da objavljuje? U najboljem slučaju može da ubode neku godišnju nagradu NUNS-a, ili neke strane fondacije, a naspram te nagrade uglavnom stoji masa neprilika, pretnji, straha, šikane, bedne zarade, blaćenja i kleveta. Nije zlato sve što sija, pa se tako sećam da je prošle godine NDNV dalo nagradu novinarki koja se „istakla u hrabrosti“ objavljujući tekstove u novosadskom Dnevniku. Nemam ništa protiv novinarke, ali znam koliko je Dnevnik novina koja objavljuje „hrabre“ tekstove. Pisala sam za njih povremeno u raznim periodima od 1977-2002, poznajem im uređivačku politiku i lično sve urednike redom do juče. O RTV bolje da ćutim. Posle oktobarskih promena pod hitno je nagrađen TV novinar tabloidnih emisija, izvesni Filipović koji osim što gledaocima fura tračeve „poznatih“ trenutno reklamira turbo pećnicu na TV šopu. Čovek je skroz simpa, ali nema veze sa novinarstvom. Ali zato su urednici pod kontrolom.

Šta reći kada iza novinara-prljavaca stoji čitavo društvo, institucije, sud i sudije, a istina nikog ne zanima. I danas najcenjeniji novinari u Srbiji su voditelji tok šou emisija koji sa svojim gostima u TV studijima raspredaju ko je kupio novi kauč i nosi li redovno gaće. Pri tome se svi bez razloga neprestano smeju kao ludi na brašno. Valjda šire neophodan optimizam koji nam pada na stomak kao kiselo vino gladnom, grobljanskom prosjaku. Pa dobro, takve emisije su namenjene glupim gledaocima da budu još gluplji, ali kad se otvore novine u Srbiji retko koje obrađuju prave probleme na adekvatan način. Kako kad se novinari u Srbiji dele na poslušne i neposlušne, na izabrane i cubok! U demokratskim društvima se zna šta određuje dobrog novinara, a kod nas se izbor vrši po partijskoj i ličnoj podobnosti, evo već 60 godina. Partije su se u međuvremenu namnožile. SIC! Samo neka mi neko kaže da neki pomenuti novinar, ili urednik nije član ni jedne partije, pa da poludim. Koga je briga da li je Aleksandar Tijanić član neke partije, ili Bujošević, Manojlo Vukotić i ostali. Njima ne treba članstvo u partiji, oni su izbarani odavno tamo gde se odlučivalo ko će činiti buduću, „kapitalističku“ novinarsku elitu Srbije. To mesto je nedostupno svakom ko „ne sluša“, bez obzira koja je vlast na političkoj sceni. Sve novine u Srbiji liče jedne na druge i sve redovno i istovremeno imaju dnevno identične teme, čak i neke (navodno) demokratskije od drugih poput lista Danas. Koja god se tema dotakne, odmah sledi razvodnjavanje, opravdavanje, afirmativno lizanje, laganje, ili golicanje na nezgodnom mestu. Najstrašnije je što mediji manipulišu informacijama vređajući našu inteligenciju. Najčešće su samo instrument u rukama vlasti. Tu nema pomoći, sve dok ih ta ista vlast bude plaćala.

Vidim da se mnogi ljute što će poznata novinarka i voditeljka TV emisije Utisak nedelje Olja Bećković verovatno postati ambasadorka. Čudi me da se to nije ranije dogodilo. Naradila se svih ovih godina okupljajući eminentne goste u studiju, razgovarajući na razne teme i društvene probleme, onako kako je smatarala da treba i konačno je došao trenutak da joj se vlast oduži. To što su joj mnogi zamerali da podržava i sasvim nebulozne poteze vlasti, poziva u goste brljivce, žestoke nacionaliste i daje priliku političkoj eliti da nam zamazuje oči, bilo je u funkciji njene karijere. Možemo samo da joj pljunemo pod prozor i konačno shvatimo da se lojalnost vlastima isplati. Za sada nema priručnika kako se postaje ambasador, to se nauči u hodu, a zavisi i od pedigrea, komunističkog ili četničkog, svejedno.

Razumem zašto su se svi toliko naljutili na upravnika Ateljea 212 reditelja Kokana Mladenovića. Navodno nije ispunio očekivanja zaposlenih o nekakvom „revolucionarnom“ (sa i bez „revolucije“) spremanju pozorišta? Gledala sam davno neke njegove predstave, ali nisam verovala da će njegova rediteljska veličina stići do upravnika Ateljea. Kad malo bolje razmislim, to je bilo neminovno. Kao rediteljski kadar daleke 1993. dobio je priliku da režira u somborskom pozorištu. Ondašnji upravnik somborskog pozorišta postao je upravnik SNP godinu posle oktobarske promene vlasti, pa je Kokan režirao i u SNP. Tih strašnih, bukvalno mračnih godina uz restrikcije struje Kokan je bio mlad, mršav, duge kose i stalno se smeškao, otkrivajući pokvarene prednje zube. Čime li je fascinirao vlast, pitala sam se, znajući koliko je bilo teško doći do bilo kakvog posla. Priznajem, bila sam maliciozna. SPS ili JUL, pitala sam se, kojoj se od ove dve partije priklonio, a onda poverovala da sigurno nije imao izbora. U to vreme samo provereni i odani su dobijali posao, a oni koji su se zatekli na sličnim mestima bivali su otpušteni, ako su pokazali i trun sumnje u ondašnju politiku i vlast, nema šanse da je bilo drugačije! Kolege i saradnici Kokana Mladenovića koji se deklarišu da su protiv nestručnosti, optužuju ga za bahatost i površnost kojom želi da „uguši drugačije mišljenje“. Činjenice govore da je uistinu bahat jer je napravio listu nepodobnih kritičara, tj. onih koji su kritikovali njegovu predstavu Kosa. Ljuti se Kokan, „ne da na sebe“, preti, čak je objavio pismo u Politici. Može mu se, on je izabran, vredan pažnje u svim vremenima. Ostali stoj!

Živimo decenijama u prljavštini i zato je sve manje primećujemo. Onaj ko se pravi lud na poznatu priču o malom hermelinu i treba da završi u blatu. Ukratko, jedno jutro izašao je mali, beli hermelin iz svog staništa da se prošeta po šumi. Kad je čuo lavež lovačkih pasa, shvatio je da se previše udaljio od skrovišta i pojurio kao bez duše tražeći spas. Psi su bili brži, te se našao u klopci. Imao je mogućnost da pobegne u lisičiju jazbinu ispred koje je bila ogromna kaljuga i tako spase svoj život. Nije se dvoumio između života i čistote. Nije želeo da se isprlja, sačekao je pse ispred lisičije jazbine. Prljavci će reći: ko mu je kriv?
:thumbup:
pici

#8622 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

vidividi wrote:Stvarno Pici, natako čoe'k šajkaču...strašnoća jedna :-)
tralalalalaaaa
možda kad bi bio malo više vidovit kod oka pa da vidiš šHa mu je na šajkači ......petokraka nije.....mjesec i zvijezda nije.....nije ni kokarda :mrgreen: .....e ovo ako je minis(T)er svijeH gradjana od srbiju ondaka sam ja PoP Špira glavom i bradom :mrgreen:
pici

#8623 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

A THko je doveo prostitutku u parlament od srbiju izgleda da se je saznalo.....ni više i manje veČ:mrgreen:

AFERA 'PROSTITUTKA': Srpski radikal Sulejman Spaho u porno akciji?!

Poslanik SRS Sulejman Spaho, za koga mediji spekulišu da je prostitutku Suzanu R. (26) pozvao u Skupštinu Srbije, snimljen je kako u noćnom klubu „Malibu" u Loznici pipka i novčanicama kiti polugole igračice, piše srbijanski Press!

Image

Spaho, međutim, i dalje tvrdi da nema nikakve veze sa aferom „prostitutka" i da su mu sve optužbe namještene.

Poslanik Spaho je juče najpre ustvrdio da su fotografije do kojih je Press došao „čist falsifikat"! Kada mu je rečeno da je sve pažljivo provjereno i da je definitivno utvrđeno da su fotografije autentične, Spaho je počeo da optužuje „naprednjake koji vole muškarčiće"!?!

Image

Naime, prema pisanju Press-a, poslanik SRS Sulejman Spaho snimljen je 1. septembra 2008. godine u diskoteci „Malibu" u Loznici kako pipka i novčanicama od po hiljadu dinara kiti polugole go-go igračice.

Na prvoj fotografiji poslanik Spaho u 00,57 šapuće nešto na uho oskudno odjevenoj brineti. Na drugoj slici, snimljenoj u 01,19, Spaho je već u društvu golišave plavuše koja se naočigled svih gostiju uvija ispred vidno raspoloženog radikala, a već na sljedećoj on je kiti parama! Plavuša mu izgleda nije bila dovoljna, pa je već sljedećeg minuta ispred njega zaigrala i vatrena brineta.

Image

Spaho, koji inače živi u Loznici, najprije je jučer rekao da nikada u životu nije ušao u tu diskoteku.

- Pa, ja i ne znam da postoji neki klub pod tim imenom! Politika i porodica, koji su mi na prvom mjestu, ne dozvoljavaju mi takvo raskalašno ponašanje - rekao je Spaho i odmah spremno ustvrdio da je u pitanju fotomontaža:

- To što vi imate, to je fotomontaža! Ma dajte molim vas, ja sam uzoran muž, dobar otac, imam i unuče. Dakle, mogao sam da budem tamo samo ako me neko klonirao! A pošto nije, ja vam tvrdim da je u pitanju fotomontaža! - rekao je Spaho Press-u.

Na pitanje Pressa da li se tačno sjeća gdje je bio 1. septembra 2008. godine poslije ponoći, on odgovara:

Image

- Šta ste rekli?! Kada?! Ma, naravno da se sjećam! Bio sam u svojoj kući, spavao sam u svom krevetu, sa svojom ženom! I znate šta?! Znam ja dobro ko mi to sve pakuje! Ali, neću da kažem...

Poslaniku Spahi je ponuđeno da mu se pošalju fotografije da ih sam vidi i potvrdi njihovu autentičnost, ali on je to odbio. Kada mu je rečeno da je foto-služba detaljnom provjerom utvrdila autentičnost fotografija, Spaho je „promjenio pjesmu":

- Ma, pišite šta hoćete... Uostalom, bolje i da budem uslikan sa lijepim ženama nego da se kao naprednjaci slikam i volim sa muškarčićima - dodaje poslanik SRS. :mrgreen:
TOOOOO .BA SpaHo ima utebi Bosanske krvi više od .... :mrgreen:
kiky

#8624 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

vala spaho, ima po beogradu i ljepših ...
Bosnolog

#8625 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

Srbijanska politicka scena postaje sve vruca i interesantnija,ovaj Spaho ce jos legalizovati prostituciju pa ce imati i prostitutke u srbijanskom parlamentu,Ovoj pjevaljki savjetuju da ude u karicevu stranku...... :mrgreen: :lol: :lol: :thumbup:
intervju...Jelena Karleuša, pevaČica
Jelena Karleuša za Press: Ulazim u politiku!

Image

Najviše mrzim kad mi ljudi bez vizije kažu: „Ej, mi nismo Amerika, ti nisi Madona, to kod nas ne može!" E, pa, može! Moj život je ludilo koje sam postavila na vrtoglave potpetice i u oblak parfema
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/dzet ... tiku!.html
Post Reply