Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#8601 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote: već na nezavisne stručnjake koje je nova vlada obećala angažirati - ovo je po meni jedno on najvažnijih obećanja koje su dali.
Pa hoće li dati pare mašinskom fakuletu? Nema potrebe nikakve nezavisne stučnjake ganjati. Samo dati mašinskom fakultetu pare za softver i instrumente.
pa u ovom slučaju se i oni mogu smatrati nezavisni stručnjacima :) - pitanje je jako dobro i treba ga postaviti vladi pogotovo jer bi oni mogli da prate sve uticaje kontinuirano i obučavaju nove stručnjake.
Haris.ba

#8602 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Malo smo možda pobjegli od teme.

http://195.130.32.22/

Imamo mi sve. Samo treba lovu usmjeriti u pravom smjeru.
united bosnae

#8603 Re: Sarajevo Construction

Post by united bosnae »

Dobro se sjecam kada se hotel Holiday Inn gradio kako su sarajlije reagovale na njegovu specificnu zutu boju. Urbicid, genocid... sta nam rade od grada papci itd.
Danas, da se objavi anketa da se promijeni boja hotela Holiday u neku drugu boju bilo bi - sta papci znaju, urbicid, genocid, ostavite kako je bilo i vratite se u svoja sela.
Mi jednostavno ne volimo bilo kakve promijene i da se mi pitamo stvarno bi stavili rampu na Malti i Kozijoj Cupriji i smrdili u svojoj kasabi hodajuci po blatnjavim ulicama kakve su bile prije 200 godina, kada nije bilo urbicida.
Sociolog

#8604 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

Pozz

Ima li sta novo za Dom.penzionera Nedzarici,vidim prosli su svi rokovi za aukcije,pisalo 29.4. Aukcija,nikakvih vise informavija ,niti mediji,portali vise pisu o tome
thekupus

#8605 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Image
Čast nam je obavijestiti vas da će 7, 8. i 9. maja biti organiziran Peti internacionalni znanstveni skup Sarajevo i svijet. Taj skup zajedno organiziraju Međunarodni forum Bosna i Općina Stari Grad. Program skupa bit će realiziran oko tri raspravna stola:
7. maj (utorak), od 11:00 do 16:00 sati
Prvi stol: Sarajevo i religijska pluralnost
(Sjedište Međunarodnog foruma Bosna, ul. Sime Milutinovića 10/III)

8. maj (srijeda), od 11:00 do 16:00 sati
Drugi stol: Prošlost i budućnost Sarajeva

9. maj (četvrtak), od 10:00 do 17:00 sati
Treći stol: Sarajevo – društvo i razvoj u bosanskoj, političkoj, kulturnoj i ekonomskoj cjelini
(Amfiteatar Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, ul. Bistrik 7)

Za svaki raspravni stol predviđena su po četiri uvodna izlaganja koja bi bila osnova za raspravu.

Skup je otvoren za članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna, predstavnike medija i širu javnost.
Detaljan program:

https://drive.google.com/open?id=1AV4Qm ... QP4OPONNZF
Banksy

#8606 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

thekupus wrote:Image
Čast nam je obavijestiti vas da će 7, 8. i 9. maja biti organiziran Peti internacionalni znanstveni skup Sarajevo i svijet. Taj skup zajedno organiziraju Međunarodni forum Bosna i Općina Stari Grad. Program skupa bit će realiziran oko tri raspravna stola:
7. maj (utorak), od 11:00 do 16:00 sati
Prvi stol: Sarajevo i religijska pluralnost

8. maj (srijeda), od 11:00 do 16:00 sati
Drugi stol: Prošlost i budućnost Sarajeva

9. maj (četvrtak), od 10:00 do 17:00 sati
Treći stol: Sarajevo – društvo i razvoj u bosanskoj, političkoj, kulturnoj i ekonomskoj cjelini
(Amfiteatar Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, ul. Bistrik 7)

Za svaki raspravni stol predviđena su po četiri uvodna izlaganja koja bi bila osnova za raspravu.

Skup je otvoren za članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna, predstavnike medija i širu javnost.
Koja ironija...
Sve razaraju, svjesno i namjerno, i politiku i kulturu i ekonomiju, a onda nam drže ''znanstvene skupove'' da pojasne kako je to razaranje zapravo napredak.
Stoka seljačka.
thekupus wrote:Image
edit:
I gdje je sad struka, da digne glas, Gološi i Zec i Jamaković i slični...
Last edited by Banksy on 07/05/2019 12:30, edited 1 time in total.
saale

#8607 Re: Sarajevo Construction

Post by saale »

Thorgerson wrote:
nosara wrote: Ovo treba uramiti, nabaciti na bilborde po gradu. Kao dijelovi iz nekog prirucnika o unistavanju jedne urbane cjeline.

Ko ti jebe mater sto zivis generacijama u gradu, sad smo mi uljegli, seli, jebi se, kupi stan u picki materinoj, kupi kucu u kurcu, mi gradimo i tako ce biti.

scc je za dozivotnog zatvora (ne zbog izgleda, vec lokacije, zatvara jedini ulaz u staro jezgro grada), kao i bosmal i toranj i ono cudo sto grade u novom sarajevu. Za tibre da ne govorim.
Ovaj objekat se možda sada tu ne uklapa, ali arhitekta se vjerovatno i vodio tim šta će Marijin Dvor biti u budućnosti. A to sigurno neće biti hrpa ruševina kao sada.
Upravo ovo jeste najveci problem. Lola dobije dozvolu da zapocne upropastavanje, a ostali se prislone zbog "kako on more, a ja ne mogu?" Urbicid. I genocid, zimi kad se spusti smog i cadj i lezi nam na grbama jer nema cirkulacije zraka koja ce ga rastjerati.

Ali, dzaba. Tornjevi i displeji za gradjane koji loze smece, opanke i kamionske gume. To je pravo rajvosa danas. :bih:
O cemu to ti? Pa jesu li nove generacije napravile zgradu parlamenta? Jesu li nove generacije napravile Unitic nebodere, jesu li nove generacije napravile ono žuto govno između? One visoke zgradurine u kvartu?

O čemu ba baljezgaš. Pa okreni se malo i fino razgledaj taj Marijin Dvor.

I preporucujem ti da malo više otvoriš vidike. Gledam nekog gospodina neki iz MZ Marijin Dvor, bla bla eto necemo imati park, ovo on... halo ba hej mjesna zajednica hoce da blokira projekte u centru jednog grada. Pa to nigdje na svijetu nema. Nigdje. Penzioneri se sastali na kafi i skontali, ajmo malo jebavat ljude u zdrav mozak. Jebo to što to nije maklo dalje od Makarske ljeti. Zimi plafon mu je Čvila. Pa treba malo putovati i vidjeti šta ljudi rade i prave vani.

Još ovdje niti ko šta ruši. Niti ko šta uništava. Znači imamo ledinu jedan dio praznu, drugi dio ruševine. I ovo može ispasti samo dobro, ako se svi potrudimo i odradimo kako treba. Imat ćeš jedan moderni poslovni kvart sa modernom arhitekturom. Potom ide AU, pa potom osmanlije i stari grad. I sve to u 2-3km.

Naravno da nisam za hrpu nebodera i da se tu napravi sad tibra. Za plansku gradnju jesam. Može se tu uglaviti još jedna viša zgrada i to je max što bih dozvolio. Ostatak niže poslovne zgrade. I koliko sam čuo takav sličan je i plan. Znači onaj dio iza SCC ostaje ledine, dvorana ide ispod. Za Zelo paring, kažu da bi dali ako investitor hoće neka pravi neboder. I to je to. Sve ostalo bih ja išao puno niže.

O zagađenju - Rješenje jeste da se prestane ložiti ugalj, pa i drvo. Rješenje je izbacivanje totalno iz saobraćaja sve ispod EURO4 norme. Za 2-3 godine sve ispod EURO5. Za 5 godina sve ispod EURO6. Fino napravis takav plan, zalijepis ga i evo izvoli pa planiraj i rjesavaj se smeca. I naravno sve to mora pratiti obnavljanje javnog gradsko prevoza. I sadnja drveža bjelo-crnogoricno gdje god može.

Mislim ok, napraviti i detaljnu studiju o tome kako utiče strujanje zraka i koja su to strujanja zraka. Iz kojih pravaca. Je li mi imamo to urađeno?

Ali jbmu sad prestati se razvijati totalno, jer eto raja na Marijin Dvoru nije navikla na buku i visoke zgrade. Pa iskreno, žao mi je, ali tako svijet funkcioniše. Moramo negdje zarađivati pare. Moramo privlačiti turiste. Ovo je mali grad. Marijin Dvor i taj dio grada je jednostavno ostao takav, tu su sada ruševine. I mislim da je legitimno da se razgovara, da se vidi i pronađe rješenje koje će biti ok. A ne da ostavimo one ruševine 30 godina nakon rata u centru jednog grada. Pa to je sramota. I imaj na umu da ti nijedan investitor neće doći i platiti milionima zemljište, da mu ti kažeš, e paša sad možeš dva sprata dići i to ti je plafon.

p.s.
Mislim ne kontam, šta biste to vi pravili na Marijin Dvoru? Evo da čujem? Šta, da pravimo još starije au zgrade? Da napravimo ondje park usred grada, vrelo bosne. Jezero. Ne kontam.

:-)
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Banksy

#8608 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

nosara wrote:
sad smo mi uljegli, seli, jebi se, kupi stan u picki materinoj, kupi kucu u kurcu, mi gradimo i tako ce biti.

scc je za dozivotnog zatvora (ne zbog izgleda, vec lokacije, zatvara jedini ulaz u staro jezgro grada), kao i bosmal i toranj i ono cudo sto grade u novom sarajevu. Za tibre da ne govorim.

Upravo ovo jeste najveci problem. Lola dobije dozvolu da zapocne upropastavanje, a ostali se prislone zbog "kako on more, a ja ne mogu?" Urbicid. I genocid, zimi kad se spusti smog i cadj i lezi nam na grbama jer nema cirkulacije zraka koja ce ga rastjerati.

Ali, dzaba. Tornjevi i displeji za gradjane koji loze smece, opanke i kamionske gume. To je pravo rajvosa danas. :bih:
Da.
thekupus

#8609 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Banksy wrote: Koja ironija...
Sve razaraju, svjesno i namjerno, i politiku i kulturu i ekonomiju, a onda nam drže ''znanstvene skupove'' da pojasne kako je to razaranje zapravo napredak.
Stoka seljačka.

edit:
I gdje je sad struka, da digne glas, Gološi i Zec i Jamaković i slični...

Pa ne drži Hadžibajrić predavanje, oni samo podržavaju održavanje konferencije kroz osiguravanje prostora. Eto ti stručnjaka u programu, obrati pažnju na treći raspravni stol
neki

#8610 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

čitam, pominje se fasadna cigla kao termoizolacija..ko je izvalio takvu glupost?? :-)
Banksy

#8611 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

Thorgerson wrote:
Mislim ok, napraviti i detaljnu studiju o tome kako utiče strujanje zraka i koja su to strujanja zraka. Iz kojih pravaca. Je li mi imamo to urađeno?
Da, mi to imamo urađeno, već pedeset godina. Sudeći prema već napravljenom monstrumu SCCa, a pogotovo prema onome što se tek planira na toj lokaciji, jasno je da novu struku, a pogotovo novo stanovništvo Sarajeva, živo zaboli za ''urađeno'', tako da ne znam što pitaš.
Banksy

#8612 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

thekupus wrote: Pa ne drži Hadžibajrić predavanje, oni samo podržavaju održavanje konferencije kroz osiguravanje prostora. Eto ti stručnjaka u programu, obrati pažnju na treći raspravni stol
Znam, vidim, pa vežem s onim iznad,
a stručnjaci i program, ne zanima me, konferencija Alijinog ideologa, oni su nas u crno i zavili.
thekupus

#8613 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Banksy wrote:
thekupus wrote: Pa ne drži Hadžibajrić predavanje, oni samo podržavaju održavanje konferencije kroz osiguravanje prostora. Eto ti stručnjaka u programu, obrati pažnju na treći raspravni stol
a stručnjaci i program, ne zanima me, konferencija Alijinog ideologa, oni su nas u crno i zavili.
Joj ja stalno zaboravljam da pogledam tvoj nick. Poznat si po svojoj "konstruktivnosti", zapravo paranoji i nekom nezadovoljstvu, pretpostavljam samim sobom. Zaboravi da sam te quotao, stavljam te na foe da se ne ponovi.
Nivelacija

#8614 Re: Sarajevo Construction

Post by Nivelacija »

Mislio sam da je samo meni SCC ogavna zgradurina u jeftinom staklu i nekim crno bijelim panelima ali vidim da ima jos ljudi koji isto misle..
VladaFBiH

#8615 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

neki wrote:čitam, pominje se fasadna cigla kao termoizolacija..ko je izvalio takvu glupost?? :-)
haj to isto otkucaj u google i čitaj kako se ista koristila za termoizolaciju u 1980tim ("sendvić" sistem tj. beton - izolacija - cigla) ;) naravno da ona nije "termoizolacija" jer su njena svojstva loša kao izolatora
Last edited by VladaFBiH on 07/05/2019 12:50, edited 1 time in total.
Banksy

#8616 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

thekupus wrote:
Banksy wrote:
Joj ja stalno zaboravljam da pogledam tvoj nick. Poznat si po svojoj "konstruktivnosti", zapravo paranoji i nekom nezadovoljstvu, pretpostavljam samim sobom. Zaboravi da sam te quotao, stavljam te na foe da se ne ponovi.
Rusmir Mahmutćehajić je Alijin prvi i ''osnivački'' ideolog koji mu je udario temelje stranke, a tim i naše stvarnosti koju danas živimo,
a s kojim se razišao nakon što nije dobio očekivanu sinekuru. Gdje je poslije završio i šta radi, forumi i koješta, koga briga.
A ti stavljaj koga hoćeš, gdje hoćeš, zaboli me.
wewa

#8617 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

Nivelacija wrote:Mislio sam da je samo meni SCC ogavna zgradurina u jeftinom staklu i nekim crno bijelim panelima ali vidim da ima jos ljudi koji isto misle..
onom arhitektonskom uzasu nije mjesto nigdje, a pogotovo ne na marin dvoru...
Thorgerson

#8618 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

nosara wrote:U pravu si. Samo naprijed u razvoj, boli me kurac.

Sto rece Dragoljub Bakic kad je vidio projekat Beograd na vodi, "A izvinite, sta cete s govnima?" :D
Dakle, ti ondje ništa ne bi gradio? Poravnat sve i zasadit travu?

Pa u ovom gradu ne postoji jedna jedina stvar koju ce građani pozdravit i reci super, svaka cast. Zasto? Pa zato jer smo konzerva. Nemoj nista novo, nista da se mijenja.

Prave trg - eh što prave trg, što nisu park.

Prave park - eh što prave park, što ne naprave fabrike.

Prave fabriku - eh što prave fabriku, zagađuju okolinu.

Vidi rugla što ne obnove. Sruše, krenu pravit - eh vidi sve porušiše.

:roll:
neki

#8619 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

VladaFBiH wrote:
neki wrote:čitam, pominje se fasadna cigla kao termoizolacija..ko je izvalio takvu glupost?? :-)
haj to isto otkucaj u google i čitaj kako se ista koristila za termoizolaciju u 1980tim ("sendvić" sistem tj. beton - izolacija - cigla) ;) naravno da ona nije "termoizolacija" jer su njena svojstva loša kao izolatora
to što se koristila u sistemu ne znači da je termoizolacija, tako nešto napisati je čista glupost, isto kao da si napisao da je malter termoizolacija jer se nalazi u sistemu..
u tom sendvič sistemu fasadna cigla je samo završna obloga ... čak se između termoizolacije, tj. kamene vune i cigle ostavljao vazdušni sloj sa perforacijama u malteru između cigli kako bi se vuna ventilisala i tako odvodila para iz prostora kojoj je cigla bila barijera za difuziju.
Haris.ba

#8620 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Banksy wrote:
Thorgerson wrote:
Da, mi to imamo urađeno, već pedeset godina. Sudeći prema već napravljenom monstrumu SCCa, a pogotovo prema onome što se tek planira na toj lokaciji, jasno je da novu struku, a pogotovo novo stanovništvo Sarajeva, živo zaboli za ''urađeno'', tako da ne znam što pitaš.
I gdje je to urađeno?
Thorgerson

#8621 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Na prste jedne ruke se moze izbrojati sta je to napravljeno na Marijin Dvoru poslije rata. Tačnije zadnjih 30 godina.

Fahrin toranj, SCC, Alta, tri manje zgrade u Hisetovoj, zgrada Telekoma i ona na čošku Širbegović što je pravio.
Vauuu... jebote sta smo počinili za ovih 30 godina, pa masakrirali smo taj dio grada totalno.

:-) :-) :-)

Ajmo pogledati eto period od 60 - 90te tih 30 godina sta je napravljeno na tom Marijin Dvoru?
Pogledajte malo po zapadu transformacije pojedinih kvartova u 30 godina.

Mislim nemate razloga za bojazan. Nemojte ocekivati da ce sad investitori pohrliti da grade tu poslovnu zonu na MD. Nismo mi bas toliko zanimljivi.
neki

#8622 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

o ukusima se ne raspravlja ali poredjenjem šta je Sarajevu urađeno u austro-ugarsko i doba SFRJ, SCC bi se mogao nazvati i dobrom interpolacijom..
Banksy

#8623 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

Haris.ba wrote:
Banksy wrote:
Thorgerson wrote:
I gdje je to urađeno?
Na Institutu Građevinskog fakulteta prije sigurno pola stoljeća, ako ne i više. O zatvaranju prirodne kotlinske prozrake izgradnjom visokih objekata u horizontali Sarajevskog polja zna svaki predratni Sarajlija. O tome se puno i govorilo i pisalo i kritiziralo. Problem s Marindvorom je što se kotlina zatvara u samom početku otvora, na "čepu", itd.
Novi ne znaju i ne zanima ih, a stari su se prodali za sinekuru, mogu sad šta hoće i kako hoće, te bitke su unaprijed izgubljene.
Thorgerson

#8624 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Banksy wrote: Na Institutu Građevinskog fakulteta prije sigurno pola stoljeća, ako ne i više. O zatvaranju prirodne kotlinske prozrake izgradnjom visokih objekata u horizontali Sarajevskog polja zna svaki predratni Sarajlija. O tome se puno i govorilo i pisalo i kritiziralo. Problem s Marindvorom je što se kotlina zatvara u samom početku otvora, na "čepu", itd.
Novi ne znaju i ne zanima ih, a stari su se prodali za sinekuru, mogu sad šta hoće i kako hoće, te bitke su unaprijed izgubljene.
Kakva bi bila situacija sa zagađenjem da izbacimo ugalj, loženje, umanjimo automobile?
Kako objašnjavaš da je sad zrak relativno ok, dok je zimi katastrofa? Pa zgrade su tu i zimi?

Hocu da kazem - Kakva nama korist od toga ima l il nema malo povjetarca, ako ovamo ložiš ugalj, leševe, gume...

I ta analiza ako je rađena, treba je raditi opet. Za 50 godina pola antartika se otopilo, a da se ne dese promjene na kojekakvim vjetrićima u kotlini. :-)

Ja opet ponavljam, ja nisam za hipergradnju, ali nje nece ni biti. Kazem, evo sad ponudi citav MD na prodaju, mislite da ce se neko zaletiti da pravi poslovne zgrade? Centre? Za koga? Pa eto Zelo ima onu parcelu, pa što ne pravi ništa? Tako da ne kontam ni čemu tolika bojazan, ko biva mi toliko interesantni da ce sutra doci investitori da tu bubnu nebodere... :roll: jest, eno čekaju u redu čim se usvoji RP :lol:
Haris.ba

#8625 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Banksy wrote: Na Institutu Građevinskog fakulteta prije sigurno pola stoljeća, ako ne i više. O zatvaranju prirodne kotlinske prozrake izgradnjom visokih objekata u horizontali Sarajevskog polja zna svaki predratni Sarajlija. O tome se puno i govorilo i pisalo i kritiziralo. Problem s Marindvorom je što se kotlina zatvara u samom početku otvora, na "čepu", itd.
I pored svega toga opet izgradiše zgradurine čitavom kotlinom? Znaš da je najveća stanogradnja u Sarajevu bila u periodu 1945-1990.?
Post Reply