Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#8601 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:
Smrcak15 wrote: svaka ti cast kakvog si salabajzera uzeo za primjer, tom sam ja ukazao na greske koje navodi jos mi se nije javio a tice se njegovog bloga gdje govori o kako on kaze takozvani kuranski brojcanim cudima, pa navodi ocite greske i ja sam mu tu iznio dokaze i uopste mi se nije javio.
Jbg, ako dosad nisi skont'o što ti se ne javlja, ne'š nikad ni skontat'. :D
kao eto moji su argumenti i dokazi nista, pa ono da se ne zamaram sa ovim....jeli to mozda hoces da kazes :D
Plavo-bijeli

#8602 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Fakat si bezobrazan. Jedno 1000 puta je naglašeno da naučna teorija nije samo teorija i ti opet po svom ??? :run:
Da je Zemlja loptasta u Kur'anu isto nije naglašeno. Musliman, a laže.
Smrcak15

#8603 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Nije meni odgovarano, ali moram, dzaba sve... :D
Smrcak15 wrote: pa da, kada napadas a neko to brani i to argumentovano i jos sa kakvim dokazima...normalno je da ce te glava zabolit kad te neko dokazima i argumetima poklopi.
O kojim tacno argumentima pricas, dragi Smrle? Ti ovdje nisi iznijeo ni jedan jedini validan argument za bilo sta, samo neka svoja "tumacenja". Dokazi = 0 boba :D
dodji malo u dzamiju da vidis jeli napustaju ili se broj povecava
U koju dzamiju... u SveCkoj? Ozbijno? Zar tamo ima dzamija? :D
svaka ti cast kakvog si salabajzera uzeo za primjer, tom sam ja ukazao na greske koje navodi jos mi se nije javio a tice se njegovog bloga gdje govori o kako on kaze takozvani kuranski brojcanim cudima, pa navodi ocite greske i ja sam mu tu iznio dokaze i uopste mi se nije javio.
Ako si mu pokusavao greske "dokazati" na nacin kako si to ovdje nama pokusavao i pokusavas, uopste nisam iznenadjen sto ti se nije javio :D
Vidio covjek da mu se obraca zaludjenik bez podloge, i jednostavno produzio dalje. Pametniji od nas ovdje, definitivno :D
dok god se neobjasni precizno i dokaze jasno i nedvomisleno empirijski kako slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture teorija ce i dalje ostati teorija.
Masa ovih stvari ti je vidljiva na svakom koraku, a kreirale su ih razne prirodne sile i dogadjaji. Naravno, ti se ovdje referises samo na nas, ljude, kao kompleksnu strukturu koja se nije mogla kreirati sama od sebe i uz "koristenje" dostupnih elemenata u prirodi. Zivo me zanima sta ces ako se ovi trenutno naucni pokusaji s karbonom pokazu tacni... :D
1. kako slucajni dogadji kreiraju kompleksne strukture
Lako. Erupcija vulkana npr. kreira prvo unistenje, kroz koje se cesto stvaraju razni oblici i forme koje sadrze svasta nesto, a pri tome izledaju tako da ih covjek nikad ne bi mogao napraviti takvima. Naon toga slijedi dugotrajno hladjenje tog novog sloja povrsine zemlje, nakon cega kroz razne kompleksne procese i uz koristenje prirodnih elemenata nastaje plodno tlo na kojem, zamisli, zivimo i mi.
2. Kako su celije naucile da citaju kodove iz DNK i da tako sprovode funkcije kako su kodirane u DNK.
Ocigledno je da nemas pojma o ovome o cemu pricas...
Celije ne "citaju" nista. Celija se sastoji od 23 para kromozoma, a u svakom kromozomu su genomi, koji definisu svakoga od nas, ukljucujuci i nasu pojedinacnu inteligenciju, bolesti, ponasanje, itd.itd.itd..
Muski sisari, u sta spadamo i mi, imaju 1 Y i 1 X kromosom, dok zenski imaju 2 X kromosoma. Ako muski Y kromosom svojim SRY genom "okine" razvoj embriona, rodicemo se kao musko. Ako ne, onda kao zensko.
Dakle - celija ne cita nista, nego se sastoji od gomile kromosoma od kojih se svaki sastoji od gomile genoma. :D

Fakat, ako se ti s ovakvim budalastinama obracas ljudima po internetu i pokusavas ih "ispraviti", onda se nemoj cuditi sto ti ne odgovoaraju :D
Nije meni odgovarano, ali moram, dzaba sve... :D
samo ti :thumbup: na moj mlin idi....

TI si, izgleda, u jednoj vrsti kauzalne petlje - ne kontas sta je uzrok, a sta posljedica vlastitih radnji i zivota...
Hajmo jos jednom - uzivas u tome jer VJERUJES da ces za to biti nagradjen, kontas?
Ako nema te nagrade, svo to uzivanje u tome ode u vjetar. Nistavilo. Nista. Potrosio si godine i godine zivota ni na sta.
ali po tvom vjerovanju ja uopste necu doci u poziciju poslije smrti, da kazem sam sebi, ee jesam budala bio u sta sam sve vjerovao.....
nema nista nema svijesti...a ako nisi svjestan svog stanja...nisi na gubitku.

ali ako bude po mom vjerovanju, onda si ti svjestan i proklinjat ces mater sto te rodila u toj situaciji....

Misionaris jarane, i pokusavas hajrovati jos bodova za jeftiniju kartu za dzennet :)
Nema dzenneta ba, dzaba sav trud
da, itekako....po islamu sam to duzan, znanje se ne smije cuvati samo za svoju guzicu a ne dijeliti sa drugima....nek je meni dobro a ko sisa druge :-) ne moze to druze

i na znanje se mora dati zekat :D

U koju dzamiju... u SveCkoj? Ozbijno? Zar tamo ima dzamija?
jok nema, gdje ce biti :-)
Vidio covjek da mu se obraca zaludjenik bez podloge, i jednostavno produzio dalje. Pametniji od nas ovdje, definitivno
ma nemoj sta mi rece :)

Masa ovih stvari ti je vidljiva na svakom koraku, a kreirale su ih razne prirodne sile i dogadjaji. Naravno, ti se ovdje referises samo na nas, ljude, kao kompleksnu strukturu koja se nije mogla kreirati sama od sebe i uz "koristenje" dostupnih elemenata u prirodi. Zivo me zanima sta ces ako se ovi trenutno naucni pokusaji s karbonom pokazu tacni...

aa boze sascuva cudnog covjeka, ima li ikad sanse da ti potrefis nesto kako treba :facepalm: :facepalm:

nikad ja nisam ciljao na nas u globalu kad kazes kompleksne strukture, nego ciljam na nanomasineriju.

Lako. Erupcija vulkana npr. kreira prvo unistenje, kroz koje se cesto stvaraju razni oblici i forme koje sadrze svasta nesto, a pri tome izledaju tako da ih covjek nikad ne bi mogao napraviti takvima. Naon toga slijedi dugotrajno hladjenje tog novog sloja povrsine zemlje, nakon cega kroz razne kompleksne procese i uz koristenje prirodnih elemenata nastaje plodno tlo na kojem, zamisli, zivimo i mi.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)

znaci vulkani sa svojom razornom snagom i toplotom su stvorili kompleksne strukture kao nano masineriju--->robote, turbine, motore itd
a kakvim salabajzerom i ja diskutujem sunce ti poljubim :lol: :lol: :lol: :lol:

Ocigledno je da nemas pojma o ovome o cemu pricas...
Celije ne "citaju" nista. ...Dakle - celija ne cita nista, nego se sastoji od gomile kromosoma od kojih se svaki sastoji od gomile genoma.
sta rece jadan ne bio :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

How do Cells Read Genes?
https://learn.genetics.utah.edu/content ... /dnacodes/

:bije:
Celije ne "citaju" nista. ...Dakle - celija ne cita nista,
How Cells Read the Genome: From DNA to Protein
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21050/

MIT biologists have discovered a mechanism that allows cells to read their own DNA
http://news.mit.edu/2013/reading-dna-ba ... rward-0623

How do cells read and execute the instructions in DNA?
https://adapaproject.org/bbk_temp/tiki- ... +in+DNA%3F

znaci dakle

:bije: :bije: :bije: :bije: :bije:

:lol: :lol: :lol: :lol:
Fakat, ako se ti s ovakvim budalastinama obracas ljudima po internetu i pokusavas ih "ispraviti", onda se nemoj cuditi sto ti ne odgovoaraju
dobro je nemoj dalje, polozio si :nokti:
Smrcak15

#8604 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Braco_18 wrote:Smrle brate, ali stvarno ... ti si puko 100 % ... imam ja u krugu svog društva isto par bisera poput tebe ali ti si unikat ... nemogu da vjerujem :-) @dozeru: svaka ti čast na živcima i trudu koji iznosiš ovdje, divim se tebi i tvojim načinom komunikacije sa njim :thumbup:
:pusi2: vjeruj druze, vjeruj....
Smrcak15

#8605 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Fakat si bezobrazan. Jedno 1000 puta je naglašeno da naučna teorija nije samo teorija i ti opet po svom ??? :run:
a je li to empirjiski experimentalno dokazano da prestaje biti teorija i postaje naucni fakt mozda??? ili je i dalje teorija gdje mnogi kroje sa novi idejama i dokazima, pa je preoblikuju kako vrijeme ide i nove ideje dolaze.

Da je Zemlja loptasta u Kur'anu isto nije naglašeno. Musliman, a laže
ne pametuj

dokaz da je zemlja okrugla, jasno i glasno je u ovom ajetu

(Qur'an, 39:5)

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ ۖ يُكَوِّرُ اللَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّيْلِ ۖ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى ۗ أَلَا هُوَ الْعَزِيزُ الْغَفَّارُِ

Khalaqa alssamawati waalarda bialhaqqi yukawwiru allayla AAala alnnahari wayukawwiru alnnahara AAala allayli wasakhkhara alshshamsa waalqamara kullun yajree liajalin musamman ala huwa alAAazeezu alghaffaru

39:5. Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; On noću zavija(yukawir) dan i danom zavija noć, On je Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog. On je Silni, On mnogo prašta!

ova rijec yukawiru, znaci zaokruzivati ili zavijati okolo loptastog objekta, kao zaokruzivanje turbana oko glave
Image

ako sumnjas u ovo rijec, de onda kopiraj pa da vidi sta znaci Kawr , a to je lopta.

يُكَوِّرُ
ako kaze yukawr, to je onda zaokruzivanje

كور
ako kaze kawr

to je onda lopta

kopiraj ovu rijec Kawr كور i postiraj na google i pritisni na slike, pa ces vidjeti sta ce pokazati, ove slike
Image

isto tako u google translate kopiraj tu rijec i dobit ces ovo
https://translate.google.se/?hl=sv#en/ar/ball

substantiv
كور
ball
Ramzess Veliki

#8606 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote: Islamska povelja lektorisana I stampana od strane SANU. :lol:

Ne mogu da budem vjernik ... dzabe, imam oci i imam razum. Za vjernika moras prvo postati poslusni insan, da nemas svoje misljenje jer ces dobiti misljenje, I treba da siris to misljenje.

Kad slusam kako hodze ruze narod a niko ne smije rijec progovoriti koliko su zaglupljeni i u nekakvom imaginarnom strahu dodje mi da povracam ...

absolutno netacno
U pravu si, trebao sam "Vjernici" staviti u navodnike, sorry. Govorim o vjernicima po modelu institucija koje nam vode drzavu nazalost. Jednom sam se posporjeckao sa vjerskim moralistom iz komande kad mi je poceo vaziti kako "ja ne znam, ali prije rata se nije smio slaviti bajram, a sad kako je Alija dosao zivimo u slobodi i mozemo rahat u dzamiju a da se ne bojimo zatvora".
Odgovorio sam mu "Lijeceni registrirani alkoholicaru sa klinike Kosevo (sto je istina) koji si "dosao tobe" da ne ides na liniju, u mojoj porodici otkad postoji slavili su se Bajrami i klali kurbani, a u gradu u kojem sam rodjen prvo je svijet ujutru isao na sabah namaz, pa na sastanak saveza komunista. U mom gradu pred Olimpijadu svi javni toaleti su imali pipe da se moze guzica prat, pa meni ne s... kako nije bilo slobode."
Nakon toga su mi skinuli dva cina. Moralista je dobio tapsanje po ledjima i sada je parlamentarac.

A ja sam sigurno mnogo veci vjernik od tog vjerskog moraliste, ali ako me se stavlja u istu vrecu sa takvim prelivodama i vjernicima po zadatku, onda ja nisam vjernik, niti mogu biti.

Sad bolje razumijes moj otpor koristenju vjere u cilju upravljanja ljudima.
Moja porodica i sad slavi asuru. Koliko se sjecam, asura predstavlja prvu hranu koju je Nuha sa svojom porodicom i ostalim ljudima jeo po silasku sa barke, i to jelo predstavlja simbolicni spas za postojanje covjecanstva. To sto je na taj dan iz ko zna kojeg razloga ubijen poslanikov unuk ne umanjuje znacaj asure jer je poslanik jedan, a poslanistvo nije nasljedno.
Bar ja tako nesto kontam iako mislim da je prica o potopu nista vise od legende.
Ramzess Veliki

#8607 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Fakat si bezobrazan. Jedno 1000 puta je naglašeno da naučna teorija nije samo teorija i ti opet po svom ??? :run:
a je li to empirjiski experimentalno dokazano da prestaje biti teorija i postaje naucni fakt mozda??? ili je i dalje teorija gdje mnogi kroje sa novi idejama i dokazima, pa je preoblikuju kako vrijeme ide i nove ideje dolaze.

ne pametuj

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ ۖ يُكَوِّرُ اللَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّيْلِ ۖ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى ۗ أَلَا هُوَ الْعَزِيزُ الْغَفَّارُِ

Khalaqa alssamawati waalarda bialhaqqi yukawwiru allayla AAala alnnahari wayukawwiru alnnahara AAala allayli wasakhkhara alshshamsa waalqamara kullun yajree liajalin musamman ala huwa alAAazeezu alghaffaru

39:5. Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; On noću zavija(yukawir) dan i danom zavija noć, On je Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog. On je Silni, On mnogo prašta!
Po ovome ajetu Zemlji je potcinjeno Sunce i Mjesec, kao i sav ostali kosmos. Znamo d je Zemlja samo zrnce prasine u Kosmosu. :thumbup:
Iz ovoga se moze zakljuciti da dan nema veze sa postojanjem Sunca, kao ni noc. Svako se krece do roka odredjenog - iz ovoga se da zakljuciti da se nakon nekog roka vise ne krecu. :D
Razlog vise da sam ubijedjen da je sve to napisano od neukih beduina sa smislom za poeziju.
r_faruk

#8608 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

U koju dzamiju... u SveCkoj? Ozbijno? Zar tamo ima dzamija?
ima, samo nema ezana. zabranili svedjani....
Plavo-bijeli

#8609 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Ma dovoljno je pogledati sve i jedan tefsir i značenje tog ajeta. Čitao sam ga jedno 100 puta i fakat ne mogu da vjerujem da je on na osnovu toga zaključio da je Allah htio da kaže da je Zemlja okrugla. Fakat bezobrazno!

Ovo se mora ponavljati. Eto Allah je u jednom ajetu kojeg baš moraš prevrnuti sto puta htio da kaže da je Zemlja u obliku lopte, ali zato u stotinu drugih ajeta koje i ako ne prevrneš govori da je ravna, direktno, ili indirektno. Fakat se treba zadržati na ovoj temi oko Zemlje i njenog oblika. Opće je poznato da je u to vrijeme bilo vjerovanje da je Zemlja ravna, a Qur'an to potvrđuje što samim time nam govori dvije stvari, ili je Zemlja fakat ravna, ili onaj što je pisao isti, odnosno diktirao pisanje, je imao prosječno znanje za period u kojem je živio.
Jednom sam raspravljao sa drugom(vrlo korektna rasprava, sa ogromnim poštovanjem), izuzetno inteligentnim i pametnim momkom, sve desetke i devetke na ETFu, jedan od najboljih programera u BiH. Takli se te teme i fakat sam ga zadeverao ovim klipom. Kaže ti on meni da će kontaktirati momka čiji je otac profesor Arapskog, pa da vidi šta će mu ovaj reći, Nakon pregleda i svega, ovaj mu odgovorio " a šta ti nudi ta druga strana?" , te je ovaj odlučio da se ostavi daljnje izučavanje iste teme.

Smrcak15

#8610 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:

ne pametuj

Po ovome ajetu Zemlji je potcinjeno Sunce i Mjesec, kao i sav ostali kosmos. Znamo d je Zemlja samo zrnce prasine u Kosmosu. :thumbup:
Iz ovoga se moze zakljuciti da dan nema veze sa postojanjem Sunca, kao ni noc. Svako se krece do roka odredjenog - iz ovoga se da zakljuciti da se nakon nekog roka vise ne krecu. :D
Razlog vise da sam ubijedjen da je sve to napisano od neukih beduina sa smislom za poeziju.

ma kako si to zakljucio metere ti mile i drage :-) :-) :-)
Smrcak15

#8611 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Ma dovoljno je pogledati sve i jedan tefsir i značenje tog ajeta. Čitao sam ga jedno 100 puta i fakat ne mogu da vjerujem da je on na osnovu toga zaključio da je Allah htio da kaže da je Zemlja okrugla. Fakat bezobrazno!

Ovo se mora ponavljati. Eto Allah je u jednom ajetu kojeg baš moraš prevrnuti sto puta htio da kaže da je Zemlja u obliku lopte, ali zato u stotinu drugih ajeta koje i ako ne prevrneš govori da je ravna, direktno, ili indirektno. Fakat se treba zadržati na ovoj temi oko Zemlje i njenog oblika. Opće je poznato da je u to vrijeme bilo vjerovanje da je Zemlja ravna, a Qur'an to potvrđuje što samim time nam govori dvije stvari, ili je Zemlja fakat ravna, ili onaj što je pisao isti, odnosno diktirao pisanje, je imao prosječno znanje za period u kojem je živio.
Jednom sam raspravljao sa drugom(vrlo korektna rasprava, sa ogromnim poštovanjem), izuzetno inteligentnim i pametnim momkom, sve desetke i devetke na ETFu, jedan od najboljih programera u BiH. Takli se te teme i fakat sam ga zadeverao ovim klipom. Kaže ti on meni da će kontaktirati momka čiji je otac profesor Arapskog, pa da vidi šta će mu ovaj reći, Nakon pregleda i svega, ovaj mu odgovorio " a šta ti nudi ta druga strana?" , te je ovaj odlučio da se ostavi daljnje izučavanje iste teme.

razumijem tvoju nenormalnu zelju iz dubine duse da nadjes nacine kako bi osporio Kuran i islam...pa onda ides po raznim anti-islamskim stranica da te oni filuju pogresnim informacija da bi ti meni sad ubijedio kako je Kuran pogresan....

NIgdje u Kuranu se ne govori ravna zemlja, nego od rijeci Spread /Spread out sto znaciti prosiriti

Zemlju smo prosirili---> vi kontate aha ovo mora da znaci zemlja je ravna :-) :-) nigdje veze svezom nema.

ovog treba strpati u zatvor zbog nebuloza na racun islama
Bloo
Globalna šefica

#8612 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
ovog treba strpati u zatvor zbog nebuloza na racun islama
Kao i tebe.
Plavo-bijeli

#8613 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Vrlo si bezobrazan Smrčak i sa tobom samo treba bezobrazno pričati i spustiti se na tvoj nivo. Pa hajmo.

Kako Allah objašnjava Zemlju:

20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro
- Sahih International: [It is He] who has made for you the earth as a bed
- Pickthall: Who hath appointed the earth as a bed
- Yusuf Ali: "He Who has, made for you the earth like a carpet spread out
- Muhammad Sarwar: It is God who has made the earth as a cradle for you
- Mohsin Khan: Who has made earth for you like a bed (spread out)
- Arberry: He who appointed the earth to be a cradle for you
Kad ukucaš carpet u google dobiješ
Image
Kad ukucaš cradle u google dobiješ
Image
Kad ukucaš bed u google dobiješ
Image
Pogldaš kakva je površina sva tri navedena objekta, ravna.
Idemo dalje.

43:10: Onaj koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio
Sahih International: [The one] who has made for you the earth a bed
Pickthall: Who made the earth a resting-place for you
Yusuf Ali: (Yea, the same that) has made for you the earth (like a carpet) spread out
Muhammad Sarwar: It is He who has made the earth for you as a cradle

71:19: Allah vam je Zemlju učinio ravnom
Sahih International: And Allah has made for you the earth an expanse(Google English Dictionary: something that is spread out, especially over a relatively large area:)
Yusuf Ali: "'And Allah has made the earth for you as a carpet (spread out),
Arberry: And God has laid the earth for you as a carpet

78:6; Zar Zemlju posteljom nismo učinili
Sahih International: Have We not made the earth a resting place?
Pickthall: Have We not made the earth an expanse,
Mohsin Khan: Have We not made the earth as a bed,

Arberry: Have We not made the earth as a cradle

51:48: i Zemlju smo prostrli
Sahih International: And the earth We have spread out, and excellent is the preparer.
Pickthall: And the earth have We laid out, how gracious is the Spreader (thereof)!

91:6 i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini
Sahih International: And [by] the earth and He who spread it

Pickthall: And the earth and Him Who spread it
...

50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali
Sahih International: And the earth - We spread it out and cast therein firmly set mountains and made
Pickthall: And the earth have We spread out
Yusuf Ali: And the earth- We have spread it out
....

Pa šta znači to više spread out
Google kaže :
spread /sprɛd/ v., spread, spread•ing, n.
v.

to stretch out, esp. over a flat surface: [~ + object]Spread the blanket under the tree.[no object]The blanket will spread far enough for both of us to sit on it.

Kad ukucaš spread u google dobiješ(Fakat se ovako mora sa njim ):
Image
Znači Allah ne samo da na jednom mjestu spominje da je Zemlja ravna direktno, nego na čak deset ajeta i sura. Tačnije u 20:53, 43:10, 50:7, 51:48, 71:19, 78:6, 79:30, 88:20, 91:6.
Indirektno spominjanje ću možda drugi put obraditi.
Fakat se potrudio da nam da do znanja da Zemlju ne nose SLonovi na svojim leđima nego da je ravna, prostrta, ispružena kao ćilim, kao krevet, kao kolijevka od djeteta. Baš mu je to bitno bilo da naglasi. To da ne treba ljude ubijati jer različito razmišljaju, da ne treba spavati sa djecom od 10 godina, je manje bitno i nije niti jednom spomenuto.

P.S vjerovatno najgore potrošenih pola sata u mom životu, ali ću spasiti post i svako malo ću ga postaviti da se svi podsjetimo.
Smrcak15

#8614 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Vrlo si bezobrazan Smrčak i sa tobom samo treba bezobrazno pričati i spustiti se na tvoj nivo. Pa hajmo.

Image
Image
Image
Idemo dalje.

Yusuf Ali: (Yea, the same that) has made for you the earth (like a carpet) spread out

Sahih International: And Allah has made for you the earth an expanse(Google English Dictionary: something that is spread out, especially over a relatively large area:)

Sahih International: And the earth We have spread out, and excellent is the preparer.
Pickthall: And the earth have We laid out, how gracious is the Spreader (thereof)!

...

Sahih International: And the earth - We spread it out and cast therein firmly set mountains and made
....

Google kaže :
v.

to stretch out, esp. over a flat surface: [~ + object]Spread the blanket under the tree.[no object]The blanket will spread far enough for both of us to sit on it.

Image
Znači Allah ne samo da na jednom mjestu spominje da je Zemlja ravna direktno, nego na čak deset ajeta i sura. Tačnije u 20:53, 43:10, 50:7, 51:48, 71:19, 78:6, 79:30, 88:20, 91:6.
Fakat se potrudio da nam da do znanja da Zemlju ne nose SLonovi na svojim leđima nego da je ravna, prostrta, ispružena kao ćilim, kao krevet, kao kolijevka od djeteta. Baš mu je to bitno bilo da naglasi. To da ne treba ljude ubijati jer različito razmišljaju, da ne treba spavati sa djecom od 10 godina, je manje bitno i nije niti jednom spomenuto.

Vrlo si bezobrazan Smrčak i sa tobom samo treba bezobrazno pričati i spustiti se na tvoj nivo. Pa hajmo.
pa spusti se onda , hajmo onda kao sto kazes...idemo da oborimo ovaj tvoj bezobrazluk

Image
Image
Image
Idemo dalje.

orginalni ajet 20:53
الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ مَهْدًا وَسَلَكَ لَكُمْ فِيهَا سُبُلًا وَأَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِنْ نَبَاتٍ شَتَّىٰ
Allathee jaAAala lakumu alarda mahdan wasalaka lakum feeha subulan waanzala mina alssamai maan faakhrajna bihi azwajan min nabatin shatta

znaci Cradle(Besika), je pravi prevod, a ne bed

pa sta to onda znaci ?

u odnosu na sunce zemlja voblira /ljulja se zbog ugla od 23.5 stepena.

znaci uopste nema veze ajet sa ravnom zemljom.

i ovdje se spominje Besika arapski Mahdan
Plavo-bijeli

#8615 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Jesil fakat ti ozbiljan čovjek? Hoćeš da kažeš da je prije 1500 godina ljudima u Arabiji 10 puta spomenuto da je Zemlja kao kolijevka jer se ljulja pod nekim uglom... pa što ne spomenu prvo neke jednostavnije primjere, kao da se mi krećemo oko sunca, ili da je loptasta? Ha? Čak sam i odgledao ovih 50 sekundi što su pokušali uvezati sa ljuljanjem kreveta i fakat ne mogu da vjerujem da taj klip kretanja Zemlje se može porediti sa ljuljanjem djetetove kolijevke hahahha fakat pravljeno za specifične ljude.
Možda bi ti povjerovao da se ne spominje krevet u istom kontekstu kao kolijevka, kontaš, ono da se samo spominje samo kolijevka neko bi se zamislio, ali se spominje i krevet tako da je Allah direktno time rekao da ne misli na ljuljanje Zemlje.
Također se spominje i ćilim na desetine puta, svima je jasno da Allah direktno govori da je Zemlja ravna, osim tebi. Fakat ti kao musliman bi trebao da bolje razumiješ Qur'an.
Last edited by Plavo-bijeli on 24/09/2018 10:23, edited 1 time in total.
vatrogasac

#8616 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Plavo-bijeli wrote: Znači Allah ne samo da na jednom mjestu spominje da je Zemlja ravna direktno, nego na čak deset ajeta i sura. Tačnije u 20:53, 43:10, 50:7, 51:48, 71:19, 78:6, 79:30, 88:20, 91:6.
Poznata mi je ova priča od prije sa ateističkih blogova, ali sam opet provjerio kod Korkuta o čemu je riječ i nakon prva dva ajeta nisam išao dalje. U kontekstu ova dva značenja postelje i kolijevke govore o udobnosti Zemlje, a ne o obliku. Provjeri i ti pažljivo čitajući ajete prije tog i poslije. "Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi nadahnuo." ili "Mi im dajemo sve što im je potrebno za život na ovome svijetu ..." Pa onda spominje staze, napasanje stoke i tako redom....

http://www.orbus.be/religion/islam/kuran_bos/
Smrcak15

#8617 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Vrlo si bezobrazan Smrčak i sa tobom samo treba bezobrazno pričati i spustiti se na tvoj nivo. Pa hajmo.

Image
Image
Image
Idemo dalje.

...

....

Google kaže :
v.

Image

P.S vjerovatno najgore potrošenih pola sata u mom životu, ali ću spasiti post i svako malo ću ga postaviti da se svi podsjetimo.

Spread
https://translate.google.com/?um=1&ie=U ... /bs/spread
širiti

širenje
spreading, widening, dissemination, propagation, eradiation, spread

nema tu nikakve rijeci za ravno

Google kaže :
v.

to stretch out, esp. over a flat surface
spread out
https://translate.google.com/?um=1&ie=U ... read%20out

raširiti
widen, broaden, diffuse, disseminate, propagate, spread out

rasprostirati
spread out, unfold, expand, extend

da upravo to prosiriti (expand)

Sta to znaci, ovo znaci

Image
Image

Druze nemozes ti sa mnom o ovim stvarima kad znam citati orginalni tekst a ti neznas ,i ti mene hoces da ubijedis sa prevodom a ja znam citati original da vidim je l itacno nesto prevedeno ili nije onako tefskirski na svoju ruku.

وَالْأَرْضَ مَدَدْنَاهَا وَأَلْقَيْنَا فِيهَا رَوَاسِيَ وَأَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ
Waalarda madadnaha waalqayna feeha rawasiya waanbatna feeha min kulli zawjin baheejin

hajde ti meni nadji ovdje rijec brd/planinu odmah cu se ugrist sa prst :D

sa rawasiya ne pokusaji jer to znaci sidro a ne planina

Druze, nemozes samnom o ovim stvarima ba diskutovati kad kad znam koje se rijeci koriste u orginalima....ako mislis da mene ubijedjujes sa pogresnim ili polupogresnim prevodima a imam orginalni tekst u rukama i znam sta rijeci znace onda si se zestoko prevario
Plavo-bijeli

#8618 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Ma možeš ti do sutra prevoditi kako je tebi čejf, ja više vjerujem stranim profesorima Arapskog i našim profesorima, a ti prevodi kako hoćeš.

p.S frajer hladno reće da je njegov prijevod bolji od prijevoda 10 različitih ljudi i grupa ljudi koji posvete čitav život prijevođenju .. fakat bravo, ti mora da si direktno poslat od više sile sa jednim ciljem da ljude na forumu klix.ba ubijediš u nešto, a u tome uspijevaš :thumbup:
Last edited by Plavo-bijeli on 24/09/2018 10:31, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#8619 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:Je li grijeh imati tetovažu Isusa na križu? :D
Ja imam dzamiju na ledjima, kad dignem ruke u vise vide se munare :mrgreen:
MarlboroGold

#8620 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:
Gor123 wrote:U Kur'anu nikad nije spomenuto da je zemlja ravna, naprotiv govori se da je okrugla
"On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju."
...
rasiriti upravo to
Image
Ne moramo dalje :D
MarlboroGold

#8621 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
:lol:
beni-bu-man

#8622 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:
beni-bu-man wrote:
:lol:
a kad napnem triceps vidi se kako hodza viri s munare :mrgreen:
Smrcak15

#8623 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Jesil fakat ti ozbiljan čovjek? Hoćeš da kažeš da je prije 1500 godina ljudima u Arabiji 10 puta spomenuto da je Zemlja kao kolijevka jer se ljulja pod nekim uglom... pa što ne spomenu prvo neke jednostavnije primjere, kao da se mi krećemo oko sunca, ili da je loptasta? Ha? Čak sam i odgledao ovih 50 sekundi što su pokušali uvezati sa ljuljanjem kreveta i fakat ne mogu da vjerujem da taj klip kretanja Zemlje se može porediti sa ljuljanjem djetetove kolijevke hahahha fakat pravljeno za specifične ljude.
Možda bi ti povjerovao da se ne spominje krevet u istom kontekstu kao kolijevka, kontaš, ono da se samo spominje samo kolijevka neko bi se zamislio, ali se spominje i krevet tako da je Allah direktno time rekao da ne misli na ljuljanje Zemlje.
Također se spominje i ćilim na desetine puta, svima je jasno da Allah direktno govori da je Zemlja ravna, osim tebi. Fakat ti kao musliman bi trebao da bolje razumiješ Qur'an.
Jesil fakat ti ozbiljan čovjek?
naaajozbliljnije sto mogu biti
Hoćeš da kažeš da je prije 1500 godina ljudima u Arabiji 10 puta spomenuto da je Zemlja kao kolijevka jer se ljulja pod nekim uglom..
da , najvjerovatnije da je to to.

pa što ne spomenu prvo neke jednostavnije primjere, kao da se mi krećemo oko sunca, ili da je loptasta?
naznaceno je da je loptasta kada govori da dan i noc zaokruzuju jedno sa drugim, koristi rijec Yukawr , zaokruziti, a kawr znaci Löpta.

neke stvari direktno kaze a neke stvari naznaci.
Ha? Čak sam i odgledao ovih 50 sekundi što su pokušali uvezati sa ljuljanjem kreveta i fakat ne mogu da vjerujem da taj klip kretanja Zemlje se može porediti sa ljuljanjem djetetove kolijevke hahahha fakat pravljeno za specifične ljude.
pa zar se ne ljulja besika tako, kao zemlja u odnosu na sunce u tom videu, koje je vizualizirano kako se mijenjaju godisnja doba i ujedno sjverni pol cas dalje cas blize od sunca.

mahdan nije krevet, nego bas znaci Cradle/besika/kolijevka

NIKAKAV KREVET.

jer se ista rijeci se koristi u vezi bebe isusa dok je lezao u besici

فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ ۖ قَالُوا۟ كَيْفَ نُكَلِّمُ مَن كَانَ فِى ٱلْمَهْدِ صَبِيًّۭا
29. A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" - rekoše

ne spominje se krevet, to je samo prevod koji nije doslovan. prava rijec u ajetima je besika a ne krevet.
kao sto vidis u slucaju bebe isusa koji je bio u besici ista rijec se koristi sa zemlju.
Također se spominje i ćilim na desetine puta, svima je jasno da Allah direktno govori da je Zemlja ravna, osim tebi. Fakat ti kao musliman bi trebao da bolje razumiješ Qur'an
nigdje u orginalu se cilim ne spominje

evo da vidimo , da se uvjeris

وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ بِسَاطًا
WaAllahu jaAAala lakumu alarda bisatan

sta znaci bisatan

Original text
بِسَاطًا
an expanse --prosiriti /prosirenje
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/% ... %8B%D8%A7/
Plavo-bijeli

#8624 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Problem kod tebe je što tebi sve počinje od aksioma da Bog postoji, da je to islamski Bog i da je Quran stopostotno tačan i da je sačuvan od samog početka do sada. Znači ti si postavio to tako kao da je to potvrđeno na nivou napr kao što je teorija evolucije potvrđena. Nakon što si to postavio ti onda sve stvari izvlačiš na osnovu toga. To je problem. Počni od toga da postaviš stvari da se ne zna da li postoji Bog, da li je njegovo ime Allah, Zeus, ili Mars, pa ćeš vidjeti kako stvari drugačije funckionišu.
Smrcak15

#8625 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Ma možeš ti do sutra prevoditi kako je tebi čejf, ja više vjerujem stranim profesorima Arapskog i našim profesorima, a ti prevodi kako hoćeš.

p.S frajer hladno reće da je njegov prijevod bolji od prijevoda 10 različitih ljudi i grupa ljudi koji posvete čitav život prijevođenju .. fakat bravo, ti mora da si direktno poslat od više sile sa jednim ciljem da ljude na forumu klix.ba ubijediš u nešto, a u tome uspijevaš :thumbup:
vjeruj ti slijepo kome hoces :thumbup:

ja sam ti dao objasnjenje.....znam da ti volis da trazis "greske" u Kuranu kako bi opravdao svoje nevjerstvo...

nemoj misliti da nasi i strani prevbodioci nisu greske radili, ja ti mogu ocite greske pokazati sta su radili :-) ja znam o ovim stvarima zato sto istyrazivam licno, citam orginalni tekst prevodim rijeci, analiziram i sporedim sa naukom da vidim sta se htjelo reci...to je azlika izmedju mene i Tebe

ti vjerujes sta ti neko kaze bez provjere, dok ja se ne zadovoljavam sa tim dok licno ne provjerim, imam znanje i mogucnosti da to radim pa me ide od ruke to...a ti ako mislis samnom diskutovati tako sto ces uzeti pogresne prevode kao dokaz,, znaj da ces biti savladan argumentima i dokazima...pa ti vidi kako ces dalje :kiss:
Locked