Sirija vol. 2

Locked
apsidejzi

#8601 Re: Sirija vol. 2

Post by apsidejzi »

Cini se da su YPG pregazili Eufrat na ovoj lokaciji.

https://www.google.com/maps/@36.3809277 ... .79z?hl=en
insomnia78

#8602 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

According to Channel 2, the IDF released a statement before the reports emerged warning that, “in the coming hours sounds of explosions may be heard in the Upper Galilee. These are initiated and controlled explosions that were planned in advance and not a security incident.”
Isti izvor kaze da je IDF odbio komentarisati vijest o napadima
Kikibombona

#8603 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kod Kurda opsta euforija. Nadaju se da ce zauzeti Manbij. To je grad o iznimne strateske vaznosti. Grad sa vise od 100 000 stanovnika. Ako zauzmu Manbij spajanje kantona je realnost. Vojnu moc itekako imaju, vidjet cemo kako stoje politicki.

Kurdi prenose da su u toku borbe na zapadnoj strani Eufrata. Isto tako prenose da ISIL vrsi teror nad Kurdima u Manbiju...

Manbij, protesti 2012

Image
DuckZz

#8604 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Rekao sam prije 7 mjeseci da ne postoji niti šanse niti planovi da se zauzme grad Jarablus već da će se krenuti prema gradu Manbiju u provinciji Aleppa zbog određenih stvari. Ovo nisam govorio napamet, ali znam da si ti "Kiki" govorio kako su to sve gluposti, prevelik zalogaj, ide se prema Jarabulusu itd ..

hmmmm
Kikibombona

#8605 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:Rekao sam prije 7 mjeseci da ne postoji niti šanse niti planovi da se zauzme grad Jarablus već da će se krenuti prema gradu Manbiju u provinciji Aleppa zbog određenih stvari. Ovo nisam govorio napamet, ali znam da si ti "Kiki" govorio kako su to sve gluposti, prevelik zalogaj, ide se prema Jarabulusu itd ..

hmmmm
Ne.

Ja sam rekao da je prelazak Eufrata veliki zalogaj zbog uloge Turske. Manbij ili Jarabulus, svejedno je.

Al slazem se da grad Manbij ima neuporedivo vecu stratesku vaznost od Jarabulusa. Uostalom, radi se o 10 puta vecem gradu.

Sta ce Turci reci na sve ovo ostaje nam da vidimo. Jedno je sigurno, za akciju YPG ima podrsku od strane Amerike.
insomnia78

#8606 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Image
DuckZz

#8607 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Mozak ti nije u vinklu ako i dalje spominješ Tursku u istom kontekstu sa Kurdima u Siriji. Kojekakvi analitičari su pokušavali da pronalaze izjave nekih turskih "zvaničnika" od koliko ih je 100 000. Ta prica "Ne dozvoljavamo napredovanje Kurda uz Tursku granicu" se govorilo još i kad je ISIL kontrolisao 50% Kobanija.

Šta se nakon toga desilo ? Kurdske snage zauzele kompletnu Tursku granicu u dužini od 200km, i šta se desilo, ništa. Politika nije za tebe.
Da pogodim, ovde glasaš za SDP :lol: ?
Grean

#8608 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Kikibombona wrote:
Ne.

Ja sam rekao da je prelazak Eufrata veliki zalogaj zbog uloge Turske. Manbij ili Jarabulus, svejedno je.

Al slazem se da grad Manbij ima neuporedivo vecu stratesku vaznost od Jarabulusa. Uostalom, radi se o 10 puta vecem gradu.

Sta ce Turci reci na sve ovo ostaje nam da vidimo. Jedno je sigurno, za akciju YPG ima podrsku od strane Amerike.
Interesuje me @kiki posto si ti ovako slobodarski nastrojen kako komentarises ponasanje Kurda u Tel Abayadu prema Arapima i Turkmenima. Kao sto znas tu su Kurdi bili manjina a nakon oslobadjanja grada od Isisa navodno su protjerali 15.000 Arapa i Turkmena u Tursku, bilo je napusti kuce ili ide glava.

Za mene je to okupacija i etnicko ciscenje a ne oslobadjanje. Mislim da o svim stranama u ovom sukobu treba dati realniju sliku posto se previse uljepsava situacija zavisno cija strana se drzi. Recimo po pitanju Kurda kod tebe nema ama bas nikakve kritike, sve med i mlijeko mada vjerujem da si svjestan da i oni koriste situaciju sa ISIS-om te ciste teritorije da zaokruze ono sto su oni zamislili da im treba pripasti.
sarajevoxxxx

#8609 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kurdi su najpozitivniji dole, njihov problem je sto je sve oko njih sivilo, pa i oni poprime dio tog sivila. U Efrinu su dočekali Arape kao niko, nije bilo revansizma u teritorijama koje su oslobodili od Isila kao recimo kod šiitskih milicija u Iraku.

Ovo oko sirijskog Kurdistana i spajanja kantona ne zna niko pa ni oni. Sigurno da će dobiti nešto.
Last edited by sarajevoxxxx on 27/12/2015 02:07, edited 1 time in total.
Kikibombona

#8610 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Grean wrote:
Interesuje me @kiki posto si ti ovako slobodarski nastrojen kako komentarises ponasanje Kurda u Tel Abayadu prema Arapima i Turkmenima. Kao sto znas tu su Kurdi bili manjina a nakon oslobadjanja grada od Isisa navodno su protjerali 15.000 Arapa i Turkmena u Tursku, bilo je napusti kuce ili ide glava.

Za mene je to okupacija i etnicko ciscenje a ne oslobadjanje. Mislim da o svim stranama u ovom sukobu treba dati realniju sliku posto se previse uljepsava situacija zavisno cija strana se drzi. Recimo po pitanju Kurda kod tebe nema ama bas nikakve kritike, sve med i mlijeko mada vjerujem da si svjestan da i oni koriste situaciju sa ISIS-om te ciste teritorije da zaokruze ono sto su oni zamislili da im treba pripasti.
Turci na sve nacine pokusavaju sabotirati kurdsku borbu u Siriji. Napredovanje Kurda, njihov politicki i vojni razvoj vide kao prijetnju za Tursku. Zbog toga su veoma aktivni u namjeri da ocrne Kurde.

Optuzbe koje dolaze iz turske kuhinje su najobicnije lazi za koje ne postoji nijedan dokaz. Ne postoji nijedan dokaz da je YPG pocionio bilo kakav zlocin, cak ni ubistvo zarobljenog ISILovca.

Ako te zaista zanima, izdvoji deset minuta i procitaj zadnji komentar na sljedecem linku:

http://forum.klix.ba/sirija-t114509s65800.html

Mrzi me da ponavljam jedno te isto.
Challenger__

#8611 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Zokipfc wrote:Ima li neki izvor koji izvjestava o situaciji u Siriji a da nije pro-kurdski, isil, FSA, SAA itd itd..?
Ima, ovaj npr :arrow: SyrianCivilWarReddit

Selektiraju i repostaju vijesti iz svih izvora sa ogradom i naznakom: pro-kurd, pro-gov, pro-rebel, pro-russian, confirmed, unconfirmed, independent itd. Objavljuju vijesti, analize i slično, non-stop i na traci se sa vremenom može steći jasna slika šta se dešava.

To je jedan od najpouzdanijih načina da za kratko vrijeme (a ne dugotrajnom komparacijom raznih izvora), a sa jednog izvora, stekneš najjasniju sliku sa terena.
walter kurtz

#8612 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

Russian Air Force kills the prominent commander of Ahrar Al-Sham in southern Aleppo

http://www.almasdarnews.com/article/rus ... rn-aleppo/ | Al-Masdar News
Em2r

#8613 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Đolani:
Danas je padalo
I sutra ce, kaze radio
Lose vrijeme za nas rajske ptice
Malo slatkog captagona za vene
Gadno stoje stvari moje luce
Ne racunaj na mene
Ne racunaj na mene
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#8614 Re: Sirija vol. 2

Post by Bobi »

Tišrin brana..izgleda nije jos pod punom kontrolom
_drunken_santa_

#8615 Re: Sirija vol. 2

Post by _drunken_santa_ »

toliko islamistickih grupa i sve jedni druge nazivaju apostatima. da li te ekipe zele parlamentarnu demokratiju?
insomnia78

#8616 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Ne pristaju na nista ispod
Challenger__

#8617 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

_drunken_santa_ wrote:toliko islamistickih grupa i sve jedni druge nazivaju apostatima. da li te ekipe zele parlamentarnu demokratiju?
Kako ko. ISIL i njima sklone frakcije, AQ (Al Nusra) i Ahrar ash-Sham u potpunosti odbacuju demokratiju kao kufr. Neke druge frakcije (kao Džejš el-Islam - "vojska Islama") žele "islamsku državu" ma šta god to značilo, a većina ostalih grupa u stvari i nema jasno profilisanu ideologiju osim negativnog određenja prema sadašnjoj vlasti u Damasku.

Od samog početka krize, vlada potpuna ideološka praznina (naoružana rulja bez ikakve vizije, ideologije i cilja, osim jednog - "on mora da ide"), ili ideološka kakofonija u redovima antivladinih snaga . Ako je iko ideološki određen to su radikalne islamističke grupe koje demokratiju odbacuju u cijelosti.
Last edited by Challenger__ on 27/12/2015 12:00, edited 1 time in total.
salik79

#8618 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Evo sta je govorio "umjereni" Aloush:

Leader of Largest Rebel Group in Syria: Let's Bring Back Omayyad Caliphate & Crush the Magi's Heads (onda neki vele da se termin "nasibije", mrzitelji i neprijatelji casnog Ehli-bejta a.s., odnosi na sve sunije :| )

Posebnu paznju obratiti na njegovu, sto bi savo djogo rekao, "nesektasku" retoriku prema sijama i alevijama :-) :-) :-)
Last edited by salik79 on 27/12/2015 12:09, edited 1 time in total.
salik79

#8619 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Za Alousha molim Allaha dz.s. da bude prozivljen zajedno sa svojim miljenicima Umejevicima, Jezidiom l.a., babom mu, nanom i dedom...
Maystor

#8620 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Nisam pratio tviter dva dana, sve je bilo overloadirano slikama ubijenog Zehrana i božićnih drvaca (da se neko ne uvrijedi, nemam ništa protiv božića, nedaj Bože, samo ne znam kakve veze ima kićenje jelke sa ratom u Siriji, valjda je i to postala mjera umjerenosti).

Helem, prelistam malo jutros, ništa posebno, Kenana pozira pored ubijenih nusrića u tragično propaloj ofanzivi na Baškoj, a izdvojio bih pisanje Elijaha Magniera koji tvrdi da su amerikanci i rusi postigli dogovor za Siriju, prema kojem uvaženi predsjednik Dr. Asad može biti kandidat na predstojećim izborima, a garantuje mu se i da neće biti procesiran za ratne zločine. Ahraru i Fethu će biti ponuđeno da se pridruže, ako ne političkom procesu ono bar primirju, a ako ne pristanu - postaće zajednička meta. Premijer bi bio biznismen (ne znam jesu li kontaktirali g. Oreškovića) prihvatljiv svima.
Elijah - teško će to tako ići
ioannes

#8621 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

evo Zehrana sa onim svojim govorom:
kaze...od onih koje smo zarobili, neki su bili zidovi i sije-rafidije :D

https://www.youtube.com/watch?v=LS5arQYFibg
salik79

#8622 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Djubre je samo trebalo, kao i svaki iskreni nasibija (vidi: Bilal Bosnic), promijeniti ime...
sunceKOtepsija

#8623 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

jedan kanibal manje
Challenger__

#8624 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Image

Čergari (Bagdadi, Barzani i Erdogan) su preusmjerili "biznis" na Irak: pokradenu sirijsku naftu voze kasno noću preko IS-contolled part of Hasakah province, pa na irački Kurdistan, pa u Tursku. Tamo, na iračko-turskim prelazima nema zime. Tu "borbu protv ISIL-a" vodi Obuma i njegova "koalicija".

Vrijedi dodati da USAF često zuji nad Hasakom i ometa RuAF tako da se lakše može krasti preko Eufrata.
Ironmen

#8625 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Challenger__ wrote:Image

Čergari (Bagdadi, Barzani i Erdogan) su preusmjerili "biznis" na Irak: pokradenu sirijsku naftu voze kasno noću preko IS-contolled part of Hasakah province, pa na irački Kurdistan, pa u Tursku. Tamo, na iračko-turskim prelazima nema zime. Tu "borbu protv ISIL-a" vodi Obuma i njegova "koalicija".

Vrijedi dodati da USAF često zuji nad Hasakom i ometa RuAF tako da se lakše može krasti preko Eufrata.

Kazu dace i obami par kanistera samo da zazmiri malo.
Locked