http://edition.cnn.com/2014/05/20/world ... hpt=ieu_t4

Moderator: anex

Mislio sam na Bratunac, Cersku, Srebrenicu, Zvornik ili cak i SapnuHavatar wrote:Jesu juce su ljudi postavljali izvjestaje i prije nekolio su Manijaci bili u Janji ali se slazem da se slabo govori o pomoci njima , valjda nije multikulti , jugonostalgicarski.Straza wrote:Je li otisao ijedan konvoj pomoci iz Sarajeva za povratnike koji zive u Podrinju?
Nista bolja situacija nije ni sa ambasadom BiH u Swicarskoj.Zadnje informacije ticu se izbora 7.10.2012.Rubrika aktuelno-prazna.Ni slova o katastrofi i ni slike o patnji naroda.Ambasada BiH u Bernu je jedna obicna salter-sala za izdavanje dokumenata i nista vise.omar little wrote:samo da ostane dokumentirano. vebsajt ambasade bih u kanadi. zvala sam preko vikenda, ali niko se ne javlja, jel, bio je i produzeni vikend.na mejl normalno niko ne odgovara. znam da imamo svi kolektivno vecih problema, ali samo da ja jebem mater ovim bezobraznicima. za vebsajt apdejtati treba bukvalno pet minuta. djubrad. zvala sam i jucer i niko se ne javlja niti odgovara na ostavljene poruke.
say_cheese wrote:
Odlicno sam shvatila poentu, ali nazalost za nju trenutno nema mjesta. Ljudi ostali bez krova nad glavom, a sarajevske curice bi da salju maturske haljine. Gdje da ih okace? Macku o rep?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-st ... /140521087On je najavio da će u BiH ovih dana stići velika pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i Populacijskog fonda UN, čiji su predstavnici, zajedno sa entitetskim ministrima zdravlja danas bili na sastanku u Sarajevu.
Riječ je, precizirao je Nović, o dva kompleta opreme za prečišćavanje vode koji može da zadovolji dnevne potrebe ukupno 10.000 ljudi za vodom za piće, za 10.000 ljudi stići će i lijekovi, dovoljni za tri mjeseca, vakcine, dezinfekciona sredstva, higijenski porodični setovi.
Ta međunarodna pomoć uključuje i dolazak stručnjaka za zarazne bolesti i zaštitu okoline.
Za Cersku i Sapnu je bilo za ove ostale nije.Straza wrote:Mislio sam na Bratunac, Cersku, Srebrenicu, Zvornik ili cak i SapnuHavatar wrote:Jesu juce su ljudi postavljali izvjestaje i prije nekolio su Manijaci bili u Janji ali se slazem da se slabo govori o pomoci njima , valjda nije multikulti , jugonostalgicarski.Straza wrote:Je li otisao ijedan konvoj pomoci iz Sarajeva za povratnike koji zive u Podrinju?
Tamo nije otisla nikakva pomoc
O Prijedoru ni rijeci!!!
ne vidim frku - zaista bih poslala haljinu nekoj djevojci izmještenoj iz doboja šamca, brčkog, bratunca, maglaja .....odakle godLogovan wrote:Nisi ti shvatio poentu, malo bolje razmisli pa tek onda komentariši.say_cheese wrote: Ljudi mole za bagere i dezinfekcijska sredstva, a ti bi da im saljes maturske haljine. Daj ba, uozbilji se.
Načelnik Šamca: Građani Gradačca su nas zadužili za života, to nećemo nikada zaboraviti!
Srijeda | 21.05.2014.
Imam obavezu i potrebu, jer zadužili su me moji sugrađani da vam kažem jedno veliko hvala preko cijelog neba, kazao je između ostalog u izjavi za Radio Gradačac Savo Minić, načelnik Općine Bosanski Šamac
savo minićU jutrošnjem programu Radio Gradačca putem telefonske linije javili su se načelnici općina Bosanski Šamac, Orašje, Domaljevac i Odžak, prenijeli aktuelne informacije i zahvalili građanima susjednih općina na ukazanoj podršci.
Načelnik Općine Bosanski Šamac jutros se u programu zahvalio Gradačcu emotivnom porukom:
- Evo da vas pozdravim i sve građane Gradačca, i da vam kažem da ste nas zadužili za života da vam nikada ne možemo vratiti, a i nećemo vraćati ovakvu pomoć već ćemo neku ljepšu. Stvarno nemam riječi da prenesem utiske svih građana opoštine Šamac. Možda zato što ste bili prvi pri ruci, možda zato što je jedini suhozemni put bio prema Gradačcu... Pomoć koju smo dobili iz Gradačca, a kasnije i iz Modriče, to je nešto što nikada nijedan građanin naše opštine neće zaboraviti od svih dobrih ljudi koji su se dobro organizovali... od KUD-a Zmaj od Bosne, do fudbalskog kluba, do privrednika... do načelnika kolege... Stvarno nemam riječi. Vjerujte, evo imam obavezu i potrebu, zadužili su me moji sugrađani da vam kažem jedno veliko hvala preko cijelog neba', kazao je između ostalog u izjavi za Radio Gradačac Savo Minić, načelnik Općine Bosanski Šamac.
say_cheese wrote:
ovo je za rubriku: ako nemate hljeba, jedite kolace![]()
Ljudi mole za bagere i dezinfekcijska sredstva, a ti bi da im saljes maturske haljine. Daj ba, uozbilji se.
Ma znam ali ovo vise nije humano: neko dao ovo, nije dao ono, ovi piju kafu oni ne piju kafu, onaj otisao tamo sliko se, onaj vamo, ovaj se slika, onaj se ne slika, jest dao bager nije dao bage, ima haljinu sto je dao haljinu...Tomahawk11 wrote:Eno kukaju na temi o Papetu gdje su pljuvaci. Cuj gdje su, presli na najaktivniju temu.LieToMe wrote:u sta se tema pretvori pa to vise nije humano ni citati a kamo li pisati
Ima bolesnika koji tacno imaju potrebu da serendaju po cijele dane. Odmorite malo
Mah jock nas narod ce opet vise vjerovat da je ovo bilo od Amerike preko HAARP-aneMir wrote:Evo i strucno objasnjeno nevrijeme koje nas je zahvatilo.
http://edition.cnn.com/2014/05/20/world ... hpt=ieu_t4
21. maj 2014. u 12:54
''Imamo jedan veliki problem u Zavidovićima. Naime, niti civilna zaštita, niti predstavnici bilo koje druge institucije i organizacije ne pomažu narodu u ulici Dr. Pinkasa Bandta (zgrade iza Almy benzinske pumpe). Nemaju vode, higijenskih potrepština, danas im volonteri nisu htjeli dati gumene čizme, bager i cisterna koji su im neophodni da bi očistili blato ne dolaze (rečeno da nema više mehanizacije), ljudi su OČAJNI. Molim vas, kome da se obratimo da bismo pomogli ovim ljudima? Hvala!'', status je s Facebook pagea Mapa poplava BiH.
sjajna idejaeluna wrote: nego narode eto vam nova ideja - neka maturanti koje nisu zadesili belaji prime u goste na matursku veče maturante koji su evakuisani i izmješteni ..... haljine i odijela evo neće biti problem zbaviti
kao prvo priča je bila o tome kako samo negativnosti po portalima se provlače i najviše pažnje dobiju i ovaj jedan je naveo primjer za široki brijeg koliko su ljudi pomogli i angažirali se iz tako malog grada..on naveo, ja se nadovezao sa primjerima...Fact wrote:Krenuti ću od kraja.O Čapljini ništa loše nisam rekao kao prvo.Nisam iz Mostara.Znam dovoljno ljudi,a zna se i iz medija o tim prostorima.Hrvat jesam tako mi na osobnoj piše,sad ako su pogriješili,onda možda i nisam.Pravdaš,govoriš eto ipak nisu širokobriježani kakvi se prikazuju u medijima,bla bla,to je pravdanje čisto.Pokvaren sam možda,ipak su mi vlastiti interesi najpreči.Da se razumijemo nemam ja ništa protiv što su dole pretežito nacionalisti,mora i toga biti.SirokiB wrote: prvo koga ja pravdam?
drugo, nauči se komunicirat..nisi ti hrvat, ti si nitko i nista, pokvarenjak obični, a to si pokazao sa ovim prvim navodom..
sa kim si ti u kontaktu? sa pola sveučilišta ili sa par njih koji su s tobom na faxu..
prepostavljam da si mostarac (sto je u biti i nebitno), a ja nisam spominjao samo široki, da si pročitao post ili postove, i mostar i čapljinu i ostalo ja spomenem..
a nacionalisti iz ZH su se pokazali ovih dana
stidi se!
Bravo za idejulajk wrote:IDEJA MSŠ "HAZIM ŠABANOVIĆ"
Na sjednici nastavničkog vijeća MSŠ "Hazim Šabanović" Visoko usvojen je prijedlog prof. Gorak Harisa da se pokuša organizirati zajedničko MATURSKO VEČE sa ovogodišnjim maturantima iz neke od srednjih škola sa područja koje su pogođene poplavom (Maglaj, Olovo, Zavidovići i sl.), a koje zbog elementarne nepogode neće biti u mogućnosti organizovati matursku promociju i matursko veče u svojim opštinama.
Osnovna ideja je da se maturanti iz neke od spomenutih škola pozovu u goste u Visoko i da zajedno sa našim maturantima u srijedu i četvrtak imaju MATURSKU PROMOCIJU I MATURSKO VEČE. Za realizaciju ove ideje potrebna je pomoć svih zainteresovanih maturanata i ostalih učenika visočke škole kako bi maturantima-gostima obezbijedili sve ono što možemo, kako bi im bar jedan dan učinili lijepim i kako bi i oni osjetili dio maturske atmosfere.
Pozivamo sve učenike koji žele da se uključe u pripremu ove aktivnosti da dođu u srijedu (21.05.2014. godine) u MSŠ "Hazim Šabanović" u 10,00 sati, kako bi razradili operativne aktivnosti i zadatke. Sedam dana je dovoljno vremenski da ovu akciju organizujemo, ako krenemo odmah sa pripremama.
"Ne sumnjam u dobru namjeru i želju naših učenika da budu u ovim teškim trenucima sa svojim kolegama iz poplavom pogođenih područja. Nadam se da će biti dobar odaziv na ovu akciju. Molio bih sve koji mogu da ovo obavještenje i poziv proslijede svima za koje smatraju da bi se mogli odazvati", rekao je prof. Haris Gorak.
Mozda su to neke moje traume iz mladosti, ali mislim da je dobra ideja i ovo sa haljinama.lajk wrote:IDEJA MSŠ "HAZIM ŠABANOVIĆ"
Na sjednici nastavničkog vijeća MSŠ "Hazim Šabanović" Visoko usvojen je prijedlog prof. Gorak Harisa da se pokuša organizirati zajedničko MATURSKO VEČE sa ovogodišnjim maturantima iz neke od srednjih škola sa područja koje su pogođene poplavom (Maglaj, Olovo, Zavidovići i sl.), a koje zbog elementarne nepogode neće biti u mogućnosti organizovati matursku promociju i matursko veče u svojim opštinama.
Osnovna ideja je da se maturanti iz neke od spomenutih škola pozovu u goste u Visoko i da zajedno sa našim maturantima u srijedu i četvrtak imaju MATURSKU PROMOCIJU I MATURSKO VEČE. Za realizaciju ove ideje potrebna je pomoć svih zainteresovanih maturanata i ostalih učenika visočke škole kako bi maturantima-gostima obezbijedili sve ono što možemo, kako bi im bar jedan dan učinili lijepim i kako bi i oni osjetili dio maturske atmosfere.
Pozivamo sve učenike koji žele da se uključe u pripremu ove aktivnosti da dođu u srijedu (21.05.2014. godine) u MSŠ "Hazim Šabanović" u 10,00 sati, kako bi razradili operativne aktivnosti i zadatke. Sedam dana je dovoljno vremenski da ovu akciju organizujemo, ako krenemo odmah sa pripremama.
"Ne sumnjam u dobru namjeru i želju naših učenika da budu u ovim teškim trenucima sa svojim kolegama iz poplavom pogođenih područja. Nadam se da će biti dobar odaziv na ovu akciju. Molio bih sve koji mogu da ovo obavještenje i poziv proslijede svima za koje smatraju da bi se mogli odazvati", rekao je prof. Haris Gorak.
lajk ...eti su postao nenormalan - đeš jaan ne bio pričat o vamo NJakoj maturi (ha!?!? - ša i je oto) kad bOgera treba ....lajk wrote:IDEJA MSŠ "HAZIM ŠABANOVIĆ"
U kasarni u Zenici koja je pretvorena u prihvatni centar za stanovništvo evakuirano s poplavama i klizištima ugroženih područja, svaki čovjek ima svoju priču, a svima je zajednička nesreća koja ih je zadesila i pitanje gdje se vratiti. Topčić-Polje je posebna priča.
Peteročlana porodica Hajrudina Ahmedspahića iz Topčić-Polja ostala je bez krova nad glavom. Klizište prouzrokovano bujicom iz planinskog potoka uništilo je kuću.
- U kasarni sam već pet dana. Ostao sam bez kuće i ono malo polja koje sam obrađivao. Nemam gdje da se vratim. Imam samo jedan kofer stvari koji sam nabrzinu spakovao - kazao je Hajrudin.
Prvi sprat njegove kuće je zatrpan kamenjem, a na drugom je sve poplavljeno. Hajrudin je jučer sa sinom išao u Topčić-Polje i doživio je veliko razočarenje.
- Gornji sprat je djelomično opljačkan. Čovjek ne može ostati normalan u ovakvoj situaciji - kazao je Hajrudin.
Za vojsku u kasarni ima samo riječi hvale.
- Imamo gdje da se okupamo i operemo veš. Vojska nam daje hranu, a jučer su nam donosili i ćevape - kaže Hajrudin želeći da istakne zahvalnost za pruženu pomoć.
Međutim, Hajrudin ističe da se u centru nalaze i ljudi čije su kuće čitave te da „grabe“ pomoć za sebe.
Ne zna koliko dugo će ostati u kasarni. Kaže da je izgubio svoje dostojanstvo, jer ne može da se brine za svoju porodicu kao što je prije radio.
- Nemam gdje da se vratim. Sve sam izgubio i to je to - kaže Hajrudin.
Tokom noći u Tuzli pokrenuta dva nova klizišta!
Srijeda, 21 Maj 2014 09:56 | Autor Mirela Bektić
Tokom noći prijavljena su dva nova klizišta (naselja Gojino Brdo iznad Požarnice i Mala Solina).
Prema jučer ažuriranoj informaciji u Općini Tuzla je prijavljeno preko o 640 klizišta. Od posljedica klizanja tla 24 objekta su potpuno uništena, na 53 su nastala oštećenja , 146 je ugroženo, a evidentirano je i oko 20 uništenih/oštećenih pomoćnih i drugih objekata.
Evakuirano je ukupno 269 ljudi koji su smješteni u dva hotela, jedan sportski centar, jedan omladinski kamp, jednoj osnovnoj školi, a najveći broj je smješten kod rodbine i prijatelja.
Do sada je angažovano 707 osoba u akcijama zaštite i spašavanja.
Na području općine još uvijek se provode prioritetne aktivnosti osiguranja najosnovnijih uslova za život ljudi na ugroženim područjima. Što veći broj klizišta se nastoji u što kraćem roku staviti pod kontrolu, pa su informacije još uvijek preliminarne. Zbog veličine zahvaćenog područja i rastućeg broja prijava građana, po okvirnoj procjeni 2/3 ugroženog područja nisu stavljene pod monitoring klizanja i nije izvršena ocjena stanja od strane stručnih timova (geologa i građevinaca).
U TK evakuisane 1804 osobe i ugroženo 2795 objekata
Srijeda, 21 Maj 2014 09:47 | Autor Mirela Bektić
Na području Tuzlanskog kantona do sada je, prema preliminarnim podacima, evidentirano 2556 klizišta koja ugrožavaju 2795 objekata, a evakuisane su ukupno 1804 osobe.
Na području općine Živinice u toku noći registrovan manji odron zemljišta na magistralni put M-18 u mjestu Podgajevi.
Iz naselja Zukići jedna porodica evakuisana i smještena u kasarnu Dubrave prihvatni centar.
Ništa ja ne kažem,neka ste vi pomogli,ali pomogli su i svi drugi krajevi BiH.SirokiB wrote:
kao prvo priča je bila o tome kako samo negativnosti po portalima se provlače i najviše pažnje dobiju i ovaj jedan je naveo primjer za široki brijeg koliko su ljudi pomogli i angažirali se iz tako malog grada..on naveo, ja se nadovezao sa primjerima...
zna se i iz medija? kojih medija? prosvjetli nas..
nisam ni rekao da si o čapljini nešto loše napisao nego sam ukazao da nisam isticao samo široki nego skoro sve što sam našao a da je vezano za hercegovinu..
Pravdaš,govoriš eto ipak nisu širokobriježani kakvi se prikazuju u medijima
zar jesu? da su takvi kakvima ih se prikazuje kurcem nitko ne bi mrdnuo u ovim humanitarnim akcijama tako da to možeš mačku o rep..naravno da ima i u širokom nacionalista i svakakvih, kao i u mostaru i odakle si i ti (što i potvrđujes)..ali zar takvih nema i u sarajevu? doboju? bijeljini? zenici? itd
Pokvaren sam možda,ipak su mi vlastiti interesi najpreči.
ne znam onda što se javljaš šta li komentiraš, kome li prigovaraš?
ja znam da ja nisam nacionalist, znam masu još ljudi, više i bolje nego ti..šta sad?
ako su nacionalnisti onih 7 momaka što je otišlo u šamac pomagat....NEKA SU..al barem su ljudi..
a sta mislite da prepucavanje prebacite na privatne poruke?Fact wrote:Ništa ja ne kažem,neka ste vi pomogli,ali pomogli su i svi drugi krajevi BiH.SirokiB wrote:
kao prvo priča je bila o tome kako samo negativnosti po portalima se provlače i najviše pažnje dobiju i ovaj jedan je naveo primjer za široki brijeg koliko su ljudi pomogli i angažirali se iz tako malog grada..on naveo, ja se nadovezao sa primjerima...
zna se i iz medija? kojih medija? prosvjetli nas..
nisam ni rekao da si o čapljini nešto loše napisao nego sam ukazao da nisam isticao samo široki nego skoro sve što sam našao a da je vezano za hercegovinu..
Pravdaš,govoriš eto ipak nisu širokobriježani kakvi se prikazuju u medijima
zar jesu? da su takvi kakvima ih se prikazuje kurcem nitko ne bi mrdnuo u ovim humanitarnim akcijama tako da to možeš mačku o rep..naravno da ima i u širokom nacionalista i svakakvih, kao i u mostaru i odakle si i ti (što i potvrđujes)..ali zar takvih nema i u sarajevu? doboju? bijeljini? zenici? itd
Pokvaren sam možda,ipak su mi vlastiti interesi najpreči.
ne znam onda što se javljaš šta li komentiraš, kome li prigovaraš?
ja znam da ja nisam nacionalist, znam masu još ljudi, više i bolje nego ti..šta sad?
ako su nacionalnisti onih 7 momaka što je otišlo u šamac pomagat....NEKA SU..al barem su ljudi..
Evo iz kojih medija.Jedan od primjera:
http://www.24sata.hr/nogomet/zastava-197467
i još jedan:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-ruse ... /130506054
Ima dobrih,ima loših ljudi svagdje.Generalna slika ostatka BiH o Širokom je negativna i to se neće promijeniti skoro.
Ima i u Sarajevu,naravno,oni me ne interesuju ni malo,a o RS i njihovom nacionalizmu i da ne govorim.
Mogu biti loša osoba,a i dalje biti u pravu i baratati činjenicama.![]()
Dobro ti nisi,nisu ni ta sedmorica.