Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8601 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Cim oni mogu dici kredu ne treba njima ni do 1200
vjeshalica

#8602 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by vjeshalica »

Pandakonda wrote: 11/02/2025 13:02
Haris.ba wrote: 11/02/2025 12:49
mehoxy wrote: 09/02/2025 22:38
Nema nista od toga da skidanje nece uticati na zdravstveno osiguranje.
Ako ne dodje do izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju,a usvoji se ovaj novi zakon o posredovanju - gubice se zdravstveno.

Kako su to zamislili rijesiti ne znam.

Ako si pasivni trazilac posla, ili bolje "netrazilac posla" (osoba koja aktivno ne trazi posao i nije raspoloziva za rad je u zakonu), kako ce ti dati zdravstveno?
Jer po definiciji te brisu sa evidencije nezaposlenih.
A, u zakonu o osiguranju je uslov da si na evidenciji nezaposlenih.
Pa upravo je u tome poenta, da ti gubljenjem zdravstvenog natjeras osobu da prihvati bilo kakav posao i da barem na neki nacin doprinosi sistemu jer ocigledno vise ovako ne ide. Pogotovo kada se urade fiskalne reforme i smanje se doprinosi jer su sada doprinosi preveliki na teretu legalnih radnika dok drugi na crno se samo prijave i uredno pune liste cekanja i koriste resurse zdravstva bez da doprinose. Nazalost ti ljudi ce biti kolateralna steta svih ovih sto rade na crno a grebu se za zdravstveno.

Uz to dodaj broj penzionera koji aktivno koriste zdravstvo a zavrsili su sa uplatom doprinosa, onda dobijes situaciju da premalo ljudi doprinosi a previse koristi
U tekstu se pominje osoba koja odbije POSAO U STRUCI. Ako si inzenjer neces prihvatiti da radis na trafici.
Hakiz

#8603 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Truba wrote: 11/02/2025 13:17 Cim oni mogu dici kredu ne treba njima ni do 1200
Tačno, ali vlast je vlast. Zadržala je mlade tako :lol:
Hakiz

#8604 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 11/02/2025 13:18
Haris.ba wrote: 11/02/2025 12:49

Ako ne dodje do izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju,a usvoji se ovaj novi zakon o posredovanju - gubice se zdravstveno.

Kako su to zamislili rijesiti ne znam.

Ako si pasivni trazilac posla, ili bolje "netrazilac posla" (osoba koja aktivno ne trazi posao i nije raspoloziva za rad je u zakonu), kako ce ti dati zdravstveno?
Jer po definiciji te brisu sa evidencije nezaposlenih.
A, u zakonu o osiguranju je uslov da si na evidenciji nezaposlenih.
Pa upravo je u tome poenta, da ti gubljenjem zdravstvenog natjeras osobu da prihvati bilo kakav posao i da barem na neki nacin doprinosi sistemu jer ocigledno vise ovako ne ide. Pogotovo kada se urade fiskalne reforme i smanje se doprinosi jer su sada doprinosi preveliki na teretu legalnih radnika dok drugi na crno se samo prijave i uredno pune liste cekanja i koriste resurse zdravstva bez da doprinose. Nazalost ti ljudi ce biti kolateralna steta svih ovih sto rade na crno a grebu se za zdravstveno.

Uz to dodaj broj penzionera koji aktivno koriste zdravstvo a zavrsili su sa uplatom doprinosa, onda dobijes situaciju da premalo ljudi doprinosi a previse koristi
U tekstu se pominje osoba koja odbije POSAO U STRUCI. Ako si inzenjer neces prihvatiti da radis na trafici.
Ako odbije prekvalifikaciju za trgovca?

Odbijanje prekvalifikacije takođe znači skidanje.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#8605 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Bobi »

Copper wrote: 11/02/2025 13:13
Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 13:05 Ili kada ti ti natovari još pet poslova pored onoga za koji si primljen pod parolom "mi smo kao jedan tim kod nas važi pravilo svi rade sve".

Čim to čuješ samo se okreni i na vrata, nema tu ni firme, ni kruVa :oops:
Pa to je zato sto poslodavci u BiH znaju da je vrlo tesko naci posao. Mi nemamo trziste rada. I to dovodi do toga da radnik mora prihvatiti sve sta mu se kaze.
meni to nikad nije bio problem samo nek plate...duplo :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8606 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Pa vidi jedno, da mi biro šalje ponude, a ja da odbijam onda ok u pravu su. Ali da ja sam tražim i njima šaljem izvještaje gdje sam aplicirao pod izgovorom da aktivno tražim posao je maloumno :-) Dok sam bio nezaposlen prvih dva mjeseca sam slao izvještaje i kada sam se otišao javiti na biro meni ona tamo veli da ne šaljem mjesečne izvještaje i ne tražim aktivno posao :roll: Velim a ja njoj draga moja da li si ti ikada otvorila te stranice kao što je mojposao? Pa imaš 10 oglasa koji se u krug vrte i nikada nikoga ne zovu, ostalo su ludaci koji traže inženjere NASE da im podižu Windows!

Meni je podsticaj za zapošljavanje preko njih propao zbog njihovog nerada i gluposti! Našao poslodavca i kada je on sve dokumete predao izule ga dvije inspekcije odmah sutra ujutro iz gaća, a tri mjeseca nema odgovora biroa jer su po godišnjima i niko ne odgovara na mejlove i pozive :o Ja popio vatru čovjek me sa pravom iznapušavao zbog pizdarija oko svega toga, a onda sam ja otišao da njima na sav glas pomenem užu i širu familiju :angry:

Ti levati na birou ne znaju šta je svijet van zidova njihove kancelarije :roll:
plava strijela

#8607 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by plava strijela »

https://youtu.be/xGpr0WeadR4?si=dC4ivDYar08rE7hj

Evo ovog su zaposlili preko biroa
Ci-Nick

#8608 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ci-Nick »

Pandakonda wrote: 09/02/2025 22:45 Ovaj zakon je odavno trebalo usvojiti. Biro je pun ljudi koji su na birou samo da bi klepali socijalu i da bi imali zdravstveno. A neki od njih uopste ili ne traze posao, ili rade na crno a grebu se za osiguranje. Jos je cak ovaj zakon i fleksibilan jer se ljudima nudi opcija prekvalifikacije.

Radi takvih su svima nama ostalima skuplji doprinosi i ne mozes ih smanjiti jer neko mora finansirati zdravstveni sistem. Izvoli gospodine doprinosi sistemu kada ga vec koristis. Razumijem da ima svakakvih poslodavaca ali ovaj sistem ne moze biti odrziv ako ga gura samo jedan broj ljudi a drugi crpe
Nisu svi isti, znaš li koliko je ljudi na birou koji imaju između 55 i 65 godina koje nijedan normalan poslodavac neće zaposliti, ljudi čije zdravstveno stanje ne dopušta da više rade kod kojekakvih robovlasnika koji bi ih zaposlili na neke fizičke poslove i uzimali subvencije od biroa.
Ti ljudi od države dobivaju samo zdravstveno osiguranje, nema novca, nema pomoći, hoćemo li im i to uskratitit ?
Ništa nije crno bijelo.
Copper

#8609 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Bobi wrote: 11/02/2025 13:22
Copper wrote: 11/02/2025 13:13
Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 13:05 Ili kada ti ti natovari još pet poslova pored onoga za koji si primljen pod parolom "mi smo kao jedan tim kod nas važi pravilo svi rade sve".

Čim to čuješ samo se okreni i na vrata, nema tu ni firme, ni kruVa :oops:
Pa to je zato sto poslodavci u BiH znaju da je vrlo tesko naci posao. Mi nemamo trziste rada. I to dovodi do toga da radnik mora prihvatiti sve sta mu se kaze.
meni to nikad nije bio problem samo nek plate...duplo :mrgreen:
Pa dobro tebi ali vecini nece. Bonusi ne postoje, napredovanje ne postoji jer i interni oglasi znaju biti unaprijed namjesteni za jednu osobu.
vjeshalica

#8610 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 11/02/2025 13:20

Evo kakiza i bukvalizacije. Dakle imas na bioru inzenjera masinsktva ili doktora i ponudis mu prekvalifikaciju za KV elektricara? Taj film neces gledati. Potpuno opravdan razlog za odjebavanje.
dr_Evil

#8611 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dr_Evil »

vjeshalica wrote: 11/02/2025 13:36

Evo kakiza i bukvalizacije. Dakle imas na bioru inzenjera masinsktva ili doktora i ponudis mu prekvalifikaciju za KV elektricara? Taj film neces gledati. Potpuno opravdan razlog za odjebavanje.
Nazalost nije to samo kod nas. Tako je i na mrskom zapadu. Ako ces kakve pare od drzave dok si nezaposlen moras da potvrdis da ces prihvatiti bilo kakav posao, i pazi sad ------bilo gdje u drzavi!
Ci-Nick

#8612 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ci-Nick »

Evo ovaj stalno traži radnike,
https://www.mojposao.ba/posao/menadzer- ... &range=any

Jifeng Automotive Interior BH d.o.o Podružnica Zenica, raspisuje oglas, za poziciju:

Plant Manager

(1 izvršilac (m/ž), mjesto rada: Zenica)

Posebni zadaci:
-Upravlja pogonom;
-Organizira, koordinira, nadzire i prati obavljanje poslova u Proizvodnji;
-Poduzima mjere za pravovremeno i zakonito obavljanje poslova djelatnosti;
-Nadzire rad i izvršavanje poslova podređenih radnika;
-Priprema i saziva sastanke neophodne za raspodjelu poslova i praćenja aktualnih otvorenih tačaka;
-Podnošenje izvještaja vodstvu;
-Naručuje i/ili odobrava narudžbu potrebnih sredstava za rad;
-Brine o pravilnom korištenju imovine i sredstava za rad;
-Predlaže mjere za unaprijeđenje rada;
-Predlaže donošenje ili izmjenu akata iz djelokruga Pogona;
-Prati ispravnost evidencije rada i rezultata (Prisutnost na radu, kvalitete, produktivnost, otpis…);
-Doprinosi u donošenju odluka radnika u djelokrugu Proizvodnje, rasporeda na radna mjesta, prestanku rada kao i drugim pravima i obavezama radnika;
-Potiče i vrši komunikaciju između različitih sjedišta Društva, njegove matice i sestrinskih firmi;
-Rješava ključna pitanja i tekuću problematiku Projekata;
-Poduzima mjere za utvrđivanje tijeka procesa i pravovremenosti istih;
-Poduzima mjere za utvrđivanje eventualnih odgovornosti;
-Dokumentiranje procesa, analiza, mjera i projektnih rezultata;
-Cjelokupno planiranje resursa Proizvodnje, vremena, troškova i kvalitete i organizacije kao i rukovođenja Proizvodnim timom;
-Sudjeluje u praćenju provođenja i praćenja rezultata inventure;
-Sudjeluje u praćenju budžeta proizvodnje i težnji ka smjanjenu troškova;
-Vrši upotrebu alata i sredstava (hardware/software) koje mu na raspolaganje stavi Društvo;
-Sprovodi mjere zaštite na radu i zaštite od požara;
-Provodi sve naredbe koje dolaze od neposrednog rukovoditelja;
-Za svoj rad odgovoran je neposrednom rukovoditelju.
Uslovi:
VSS
Minimalno 5 godine radnog iskustva kao voditelj pogona za šivanje u masovnoj proizvodnji (menadžerska pozicija)
Vozačka dozvola B kategorije (aktivni vozač)
Odlično znanje engleskog jezika u govoru i pismu
Odlično znanje rada na računaru (MS Office paket)
Poznavanje zakonske regulative (radno-pravni odnosi)
Posebne vještine:
-Inicijativa i proaktivnost, entuzijazam i usmjerenost na ostvarivanje ciljeva
-Sposobnost samostalnog rješavanja problema, pouzdanost, fleksibilnost
-Komunikacijske i timske vještine
Pridružite se našem timu!
:run:

Kad traži referenta nabave, navede da taj referent radi i nabavu i prodaju i brine za skladište i izdaje materijal u proizvodnju i brine za kontrolu kvaliteta,.. :lol:
Pandakonda

#8613 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Pandakonda »

Ci-Nick wrote: 11/02/2025 13:31
Pandakonda wrote: 09/02/2025 22:45 Ovaj zakon je odavno trebalo usvojiti. Biro je pun ljudi koji su na birou samo da bi klepali socijalu i da bi imali zdravstveno. A neki od njih uopste ili ne traze posao, ili rade na crno a grebu se za osiguranje. Jos je cak ovaj zakon i fleksibilan jer se ljudima nudi opcija prekvalifikacije.

Radi takvih su svima nama ostalima skuplji doprinosi i ne mozes ih smanjiti jer neko mora finansirati zdravstveni sistem. Izvoli gospodine doprinosi sistemu kada ga vec koristis. Razumijem da ima svakakvih poslodavaca ali ovaj sistem ne moze biti odrziv ako ga gura samo jedan broj ljudi a drugi crpe
Nisu svi isti, znaš li koliko je ljudi na birou koji imaju između 55 i 65 godina koje nijedan normalan poslodavac neće zaposliti, ljudi čije zdravstveno stanje ne dopušta da više rade kod kojekakvih robovlasnika koji bi ih zaposlili na neke fizičke poslove i uzimali subvencije od biroa.
Ti ljudi od države dobivaju samo zdravstveno osiguranje, nema novca, nema pomoći, hoćemo li im i to uskratitit ?
Ništa nije crno bijelo.
Broj takvih ljudi je jako jako nizak, i za takve slucajeve se sigurno moze napraviti neki izuzetak da ne dođe do loseg efekta. Ovdje je primarno cilj da se iskorijeni crno trziste i da se ljudi natjeraju da uplacuju zdravstveno i penziono jer broj penzionera sve vise raste, a broj legalne radne snage iz realnog sektora je manji. Ovdje ne racunam javni sektor jer oni ne stvaraju nikakvu vrijednost nego isto također crpe javne pare
Domaci izdajnik

#8614 Re: Jadi nas nezaposlenih

O tom suzbijanju crnog tržišta se trebalo razmišljati prije 15 godina. Sad od te ljubavi nema ništa i fondove mogu da pune samo firaunski radnici iz azijskih vukojebina..

A i to je teško ostvarivo jer odavde bježe malobrojne proizvodne firme, a investitori nas naširoko zaobilaze.
Ci-Nick

#8615 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ci-Nick »

Pandakonda wrote: 11/02/2025 14:02

Ništa nije crno bijelo.
Broj takvih ljudi je jako jako nizak, i za takve slucajeve se sigurno moze napraviti neki izuzetak da ne dođe do loseg efekta. Ovdje je primarno cilj da se iskorijeni crno trziste i da se ljudi natjeraju da uplacuju zdravstveno i penziono jer broj penzionera sve vise raste, a broj legalne radne snage iz realnog sektora je manji. Ovdje ne racunam javni sektor jer oni ne stvaraju nikakvu vrijednost nego isto također crpe javne pare
Misliš da je malo starijih ?

https://www.fzzz.ba/ckFinderFiles/files ... %A1taj.pdf
Prosječan broj nezaposlenih u 2022. g.
-do 30 godina starosti 65.722
- od 30 do 40 godina 58.818
- od 40 do 50 godina 62.935
-od 50 do 60 godina 69.901
- i preko 60 godina 32.536
Znači više od 100.000 nezaposlenih je starije od 50 godina.
Domaci izdajnik

#8616 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ova druga kategorija ne može da nađe posao jer ih robovlasnici smatraju starima u 90% branši na tržištu.

Da se neki pitaju ljude preko 45 godina bi trebalo eutanazirati jerbo su prestari :roll:
Hakiz

#8617 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Pandakonda wrote: 11/02/2025 14:02

Ništa nije crno bijelo.
A šta misliš da prvo vlast, kada tako želi iskorjenjivati loše pojave, završi nelegalnu gradnju. Sruši nelegalno izgrađene objekte? Sve dogradnje i nadgradnje, makar banalno usrskljivanje prozora ukloni?

Taj film nećeš gledati.

Nego udara u najmekše :lol:

Čovjek koji kaže da su invalidi skupi, a kojem će samo povećanje ionako previsoke plate biti veće nego većina invalidnina sa povećanjem, ne bi smio ništa reći, nikakav zakon predlagati, nikakakav proces voditi, ništa.

Da je sreće.

Ali...

P. S.

Nisam siguran, ali mislim da je ovih od 45 i starijih najviše na birou.

Svako želi mlado meso. Poslodavac je svako.
Last edited by Hakiz on 11/02/2025 14:56, edited 1 time in total.
Hakiz

#8618 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 11/02/2025 13:36

A, država će misliti na to da ne povrijedi tanane niti emocija inžinjera, pa za njih neće važiti izbacivanje sa biroa ako odbiju prekvalifikaciju, makar na "niži" posao.

Inače su države, naša naročito, i pod SDA i pod trojkom poznate kao vrelo empatije.

Pitaj invalide, oni to najbolje znaju.

Ah, da. Ne važi argunent da bi se takvom prekvalifikacijom izgubio inžinjer ili doktor, pa zato takve prekvalifijacije neće biti.

Naime, da su taj inžinjer ili doktor tako silno potrebni i važni, ne bi bili nezaposleni, ne bi bili na birou.
aCme

#8619 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by aCme »

Ci-Nick wrote: 11/02/2025 14:18 Misliš da je malo starijih ?

https://www.fzzz.ba/ckFinderFiles/files ... %A1taj.pdf
Prosječan broj nezaposlenih u 2022. g.
-do 30 godina starosti 65.722
- od 30 do 40 godina 58.818
- od 40 do 50 godina 62.935
-od 50 do 60 godina 69.901
- i preko 60 godina 32.536
Znači više od 100.000 nezaposlenih je starije od 50 godina.
Imal podatak koliko penzionisanih osoba ima Ugovor o radu?

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ina/540586

https://banjaluka-24.com/rad-do-posljed ... h-bilo-33/
Domaci izdajnik

#8620 Re: Jadi nas nezaposlenih

Masa ovih Metuzalem što rade su u prosvjeti, odnosno predaju na fakultetima :)
Copper

#8621 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Vecina ljudi u BiH vise ne zeli da radi 6 dana sedmicno. A sa druge strane vecina radne snage u BiH radi 6 dana u sedmici. Samo vjecni kancelarijski pacovi imaju iskrivljenu sliku. Svima koji rade 6 dana sedmicno pise u ugovoru 40 radni sati sedmicno. To vam oni prevode ko da radite 5 dana u statistikama. A to sto se Subota radi bez naknade, jebi ga mora se.
Domaci izdajnik

#8622 Re: Jadi nas nezaposlenih

Copper wrote: 12/02/2025 09:43 Vecina ljudi u BiH vise ne zeli da radi 6 dana sedmicno. A sa druge strane vecina radne snage u BiH radi 6 dana u sedmici. Samo vjecni kancelarijski pacovi imaju iskrivljenu sliku. Svima koji rade 6 dana sedmicno pise u ugovoru 40 radni sati sedmicno. To vam oni prevode ko da radite 5 dana u statistikama. A to sto se Subota radi bez naknade, jebi ga mora se.
To je šarena laža kao i prosječna plata. Evo u BL većina radnika ako ima preko 1200 KM može da se udara nogama u guzicu od sreće!
Copper

#8623 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Domaci izdajnik wrote: 12/02/2025 09:54
Copper wrote: 12/02/2025 09:43 Vecina ljudi u BiH vise ne zeli da radi 6 dana sedmicno. A sa druge strane vecina radne snage u BiH radi 6 dana u sedmici. Samo vjecni kancelarijski pacovi imaju iskrivljenu sliku. Svima koji rade 6 dana sedmicno pise u ugovoru 40 radni sati sedmicno. To vam oni prevode ko da radite 5 dana u statistikama. A to sto se Subota radi bez naknade, jebi ga mora se.
To je šarena laža kao i prosječna plata. Evo u BL većina radnika ako ima preko 1200 KM može da se udara nogama u guzicu od sreće!
Pa zbog toga se ne uvodi satnica. Lobi poslodavaca ne zeli da radnik radi za satnicu, jer onda moraju obracunati i vikend jer svi danas koriste kartice na poslu.
Proposition Joe

#8624 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Proposition Joe »

To je ono što bih ja promijenio u Zakonu o radu.

40 sati sedmično u 5 radnih dana. Specifična zanimanja kao što je trgovina se rotira u smjenama ali u 5 radnih dana od po 8 sati dnevno. Pa nekada te zapadne neradna nedjelja i utorak, nekada ponedjeljak i petak, zavisno od šeme rasporeda. To bi najbolje i najpravednije bilo, iako bi i to povuklo mnoge probleme i kontraverze, ali bi se sa ovakvim rješenjem isplatilo rizikovati i uhvatiti u koštac. A ne neradna nedjelja fiksno, kao čisto kozmetički i populistički potez.

Također bih uveo da pauza od 30 minuta se uračunava u radno vrijeme, što će, koliko sam vidio, biti uvršteno u prijedlog izmjena.
eluna

#8625 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by eluna »

Proposition Joe wrote: 12/02/2025 10:27
To je ono što bih ja promijenio u Zakonu o radu.

40 sati sedmično u 5 radnih dana. Specifična zanimanja kao što je trgovina se rotira u smjenama ali u 5 radnih dana od po 8 sati dnevno. Pa nekada te zapadne neradna nedjelja i utorak, nekada ponedjeljak i petak, zavisno od šeme rasporeda. To bi najbolje i najpravednije bilo, iako bi i to povuklo mnoge probleme i kontraverze, ali bi se sa ovakvim rješenjem isplatilo rizikovati i uhvatiti u koštac. A ne neradna nedjelja fiksno, kao čisto kozmetički i populistički potez.

Također bih uveo da pauza od 30 minuta se uračunava u radno vrijeme, što će, koliko sam vidio, biti uvršteno u prijedlog izmjena.
po zakonu MORA da te zapadne slobodnih 48 sati .......... to što niko ne primjenjuje zakon, to je drugi par cipela ...... to što rad vikendom i praznicima nije plaćen više -iako zakon kaže da mora - to je već 10-i par cipela ...
Post Reply