Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Anelicha

#8576 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Ja sam se farbala i Lorealovim,i Garnierovim i Subrininim farbama :) jest da nisam u prva tri mjeseca,al sam nadoknadila.. Sad se dvomim za farbanje posto dojim,mada kazu da ne smeta ni sad,samo farba bez amonijaka.

I da,nedavno smo o grcevima tipkali.. Ko ima komad stare nosnje,pitajte mame,nane-bake,komsinice.. Da vam posude :)samo da se ugrije i na stomacic. Mi nema sta nismo pokusavali,ovo je jedino umiri. Uzeli smo i BioGaia kapi i dajem od jucer. Jel 5 kapi odjednom da se da ili.. ? :-$
JanuaryJones

#8577 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Anelicha wrote:Ja sam se farbala i Lorealovim,i Garnierovim i Subrininim farbama :) jest da nisam u prva tri mjeseca,al sam nadoknadila.. Sad se dvomim za farbanje posto dojim,mada kazu da ne smeta ni sad,samo farba bez amonijaka.

I da,nedavno smo o grcevima tipkali.. Ko ima komad stare nosnje,pitajte mame,nane-bake,komsinice.. Da vam posude :)samo da se ugrije i na stomacic. Mi nema sta nismo pokusavali,ovo je jedino umiri. Uzeli smo i BioGaia kapi i dajem od jucer. Jel 5 kapi odjednom da se da ili.. ? :-$
Ja sam davala 5 odjednom ali i 2 ujutro i 3 naveče ;) u svakom slučaju su pomogle.

Sent from my iPad using Tapatalk
safran

#8578 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Ma ne znam vise sta da radim, Kod Divanovica je i meni super. Ja bih rado isla na GAK da vodim trudnocu ali eto sad kazu da ne primaju zdrave trudnice. Ne bih sad da me neko gore napadne sto dolazim ako je trudnoca uredna.

Na saraj polje kod onog Zildze eskica ne bih ni u ludilu. Kod Naime se ceka po 2 mjeseca na termin.

Kad sam pred porod isla na CTG dovezli su trudnicu u suzama, bila je pred porodom, ugl. u skerlicevoj nesto bio pokvaren aparat pa su posumnjali da bebi ne kuca srce. Elem, gore je sve bilo uredu.
Nije više Zildžo u Vojničkom - rekoše mi da se vratila dr. Lagumdžija (mislim da se tako preziva) koja je tu bila i prije Zildže pa prešla u Stari Grad. Nazovi ih.
safran

#8579 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Hihihi, ja se u prvoj trudnoći ošišala na keca i prestala farbati. U drugoj imala dugu kosu i redovno se farbala. Ovo drugo dijete mi je puno krupnije i nemirnije. Možda je do farbanja? 8-)
safran

#8580 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote:
radenska wrote:eno sad, ja mislila na pramenove, i to u dvije boje :D :D :D :-)
samo nemoj ko ja dati minival u trudnoci big no no izgledala sam ko sprzena patka, mogu pramenovi ba mislim da ce i doktor da potvrdi dijagnozu :D
imaš li sliku? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :kiss:
granita

#8581 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Jedno pitanje za naseg doktora - imam dioptriju -4.25 na jednom i -2.75 na drugom oku. Veceras na vjezbama za trudnice, na moje pitanje o povezanosti carskog reza i dioptrije, sestra sa 100% sigurnoscu samo rece "ti moras na carski". Da ne govorim kakav je to sok bio...ona tvrdi da je gore standardna procedura da zene sa dioptrijom od -3.50 pa nadalje idu na carski. Meni Divanovic rekao od -5.00.

Do sada dioptrija stoji, 26. sedmica. Imam kontrolu za neke dvije sedmice.

Hvala puno!
duboka_misao

#8582 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

safran wrote:
duboka_misao wrote:
radenska wrote:eno sad, ja mislila na pramenove, i to u dvije boje :D :D :D :-)
samo nemoj ko ja dati minival u trudnoci big no no izgledala sam ko sprzena patka, mogu pramenovi ba mislim da ce i doktor da potvrdi dijagnozu :D
imaš li sliku? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :kiss:
Svi dokazi su unisteni,nisam ja amater!
TotalnoNebitno

#8583 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

Nadam se da je onda samo pad secera.. Oznojila se nesto posebno nisam, sta znam, uvijek se znojim :D Ali mi je puls bio jako visok.. Krvnu sliku sam skoro radila, sve je bilo ok.. Ali eto, citam da hipoglikemija nastaje i kada se preskoci koji obrok, sto sam ja uradila taj dan, nazalost, zbog nepaznje..

Hvala doktoru na odgovoru. Mogu li znati kakav je doktor u pitanju, radoznala sam? :D Zaposlen? Imala bih mozda jos pitanja..
safran

#8584 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

granita wrote:Jedno pitanje za naseg doktora - imam dioptriju -4.25 na jednom i -2.75 na drugom oku. Veceras na vjezbama za trudnice, na moje pitanje o povezanosti carskog reza i dioptrije, sestra sa 100% sigurnoscu samo rece "ti moras na carski". Da ne govorim kakav je to sok bio...ona tvrdi da je gore standardna procedura da zene sa dioptrijom od -3.50 pa nadalje idu na carski. Meni Divanovic rekao od -5.00.

Hvala puno!
Polako, ima još vremena da se raspitaš. A nije dobro da te mogućnost carskog šokira. Na carskom možeš završiti i iz drugih razloga nevezano za dioptriju, npr. visokog pritiska. Relax!
safran

#8585 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote: Svi dokazi su unisteni,nisam ja amater!
Pih, sad moram mašti na volju ....
PeekABoo

#8586 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PeekABoo »

Nisam trudnica, ali nadam se da cu biti za 15-tak dana :) Imala bih pitanjce ta doktora ako nije neki problemcic :)
Sutra je 5. dan od druge inseminacije. Imala sam stimulaciju klomifenom 1x1 od 4-9 dc i dobila sam 2 folikula na desnom i 1 na lijevom jajniku.
Medjutim danas osjecam pritisak u jajnicima, kao da pritiscu debelo crijevo, pa i tu osjecam grceve.
Imam urednu stolicu i mokrim redovno.
Da li je to normalno nakon AIH-a?

Prva inseminacija je zavrsila biohemijskom trudnocom.
granita

#8587 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

safran wrote:
granita wrote:Jedno pitanje za naseg doktora - imam dioptriju -4.25 na jednom i -2.75 na drugom oku. Veceras na vjezbama za trudnice, na moje pitanje o povezanosti carskog reza i dioptrije, sestra sa 100% sigurnoscu samo rece "ti moras na carski". Da ne govorim kakav je to sok bio...ona tvrdi da je gore standardna procedura da zene sa dioptrijom od -3.50 pa nadalje idu na carski. Meni Divanovic rekao od -5.00.

Hvala puno!
Polako, ima još vremena da se raspitaš. A nije dobro da te mogućnost carskog šokira. Na carskom možeš završiti i iz drugih razloga nevezano za dioptriju, npr. visokog pritiska. Relax!
Ne sokira mene mogucnost carskog, ako mora mora, ali da mi tako zena mrtva hladna skrese u lice, a Divanovic cijelo vrijeme prica o (za sada) normalnom porodu. Znam da se na carskom moze zavrsiti iz mali milion razloga, ali moje pitanje je da li postoji neki standard, kao sto ona tvrdi da je to dioptrija od -3.50, zbog kojeg se carski ordinira? Znaci, nikakvih drugih komplikacija, samo dioptrija.
safran

#8588 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Sori, onda sam te pogrešno razumjela. Ne mogu sad provjeriti ali čini mi se da su sa GAK-a (dr. Imširija Lejla) moju prijateljicu slali na evaluaciju oftamologu. I ona je ispod -5. Mislim da je to logičan slijed. Ako ima bilo kakve sumnje traži se mišljenje kompetentnog stručnjaka. Opet, imaš još vremena za provjeriti sve.
JanuaryJones

#8589 Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Meni je miopia i komplikacija oko miopie (zgrušavanje staklovine koja se događa kod kratkovidnih osoba koje duže godina nose minus, što veliki što mali) bila druga indikacija za carski tako da to moraš provjeriti jer u protivnom bi se mogla desiti ablacija retine na porodu, od napora, a to može trajno oštetiti vid.

granita

#8590 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Hvala vam. Sad sam zvala Dr. Sefic koja me vodi vec godinama, pricala sa njom i otici cu na pregled. Rece mi da dioptrija kao dioptrija nema puno veze s tim, osim kod visoke kratkovidnosti od -8.0 i na dalje, a da ponajvise zavisi od ocnog pritiska, stanja mreznice i sl. Vidjet cemo.
LieToMe

#8591 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Hvala puno!
Nisam doktor ali da odgovorim :lol:

Imam na oba oka priblizno istu dioptriju (-5,50 i -5,75) nosim sociva, prirodno se porodila prije nesto malo vise od 16 mjeseci. Dioptrija i u trudnoci i poslije poroda miruje nikakvih promjena. Samo sam prije poroda otisla na pregled (porodila se u Drzavnoj ili ti OBS-u - Divanovic mi vodio trudnocu privatno, Nakas u Drzavnoj a imala srecu i da me Nakas porodi). Na Nakasevu preporuku otisla kod Dr. Pace (zgrada desno od rampe) da mi uradi detaljan pregled (dioptrija i ocni pritisak) :wink: i to pred sami termin (cini mi se 10ak dana prijeporoda), porodila se najnormalnije sa socivima (do duse bio extra lagan porod) ali eto...
Prije nego te pocnu saltati lijevo-desno prvi otidji kod specijaliste pa vidi sta ce ti specijalista reci (priznaju samo drzavni nalaz, da se ne ne zeznes ko ja pa se narucis privatno pa jos otkazujes :lol: ).

Sretno :thumbup:
Ma.Le.Na

#8592 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

wow nisam znala da dioptrija ima veze sa porodom :shock:
granita

#8593 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

LieToMe wrote:

Hvala puno!

Imam na oba oka priblizno istu dioptriju (-5,50 i -5,75) nosim sociva, prirodno se porodila prije nesto malo vise od 16 mjeseci. Dioptrija i u trudnoci i poslije poroda miruje nikakvih promjena. Samo sam prije poroda otisla na pregled (porodila se u Drzavnoj ili ti OBS-u - Divanovic mi vodio trudnocu privatno, Nakas u Drzavnoj a imala srecu i da me Nakas porodi). Na Nakasevu preporuku otisla kod Dr. Pace (zgrada desno od rampe) da mi uradi detaljan pregled (dioptrija i ocni pritisak) :wink: i to pred sami termin (cini mi se 10ak dana prijeporoda), porodila se najnormalnije sa socivima (do duse bio extra lagan porod) ali eto...
Prije nego te pocnu saltati lijevo-desno prvi otidji kod specijaliste pa vidi sta ce ti specijalista reci (priznaju samo drzavni nalaz, da se ne ne zeznes ko ja pa se narucis privatno pa jos otkazujes :lol: ).

Hvala puno, to je barem utjesno. Meni jos uvijek miruje, barem koliko ja vidim, ne osjetim da se mjenja, ali u ponedjeljak imam pregled. Hvala na info da priznaju samo drzavni nalaz, pa cu i ja odmah kod tog Pece kad budem pred termin. Tjesi me sto mi je uvijek govorila kako imam bas zdrave oci, izuzev te miopije i kako mi je ocni pritisak kao kod bebe. Nadam se da se nije puno promijenilo :)
princess Leia

#8594 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

ja sam prije 2je godine skidala diptriju -8 i meni su doktori rekli da cu trebati na carski rez. 19a sam sedmica i nemam nikakvih problema sad sa ocima, ali u toku poroda bi od napona se moglo desiti neki problemi. i meni je doktor Divanovic rekao da iznad -5 obicno sve ide na carski rez... :)
julisiz es grant

#8595 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Što se tiče dioptrije:
Uglavnom, sama kratkovidost nije i ne može biti indikacija za carski rez.
Kratkovidost (miopija) je poremećaj u zakrivljenosti optičkog aparata oka (prije svega leće) koja dovodi do pogrešnog prelamanja svjetlosnih zraka na njima, što rezultira manje ili više mutnijim viđenjem udaljenijih objekata.
Kod teške miopije može doći do promjena na očnom dnu, gdje se nalazi mrežnjača (retina). U takvim slučajevima oslabljenost retine MOŽE (ali i ne mora) dovesti do njenog odlijepljenja (ablacije) pri porastu očnog pritiska prilikom fizičkog napora ali i npr. kihanja. Trudnice sa VISOKOM miopijom trebaju otići na pregled oftalmologa da se pregleda očno dno. Ukoliko na njemu nema promjena, porod se može obaviti prirodnim putem. Indikaciju za carski rez zbog stanja očiju ne može postaviti ginekolog (a još manje sestra), pogotove ne ginekolog koji nije praktičar.
LieToMe

#8596 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

granita wrote:
LieToMe wrote:

Hvala puno!

Hvala puno, to je barem utjesno. Meni jos uvijek miruje, barem koliko ja vidim, ne osjetim da se mjenja, ali u ponedjeljak imam pregled. Hvala na info da priznaju samo drzavni nalaz, pa cu i ja odmah kod tog Pece kad budem pred termin. Tjesi me sto mi je uvijek govorila kako imam bas zdrave oci, izuzev te miopije i kako mi je ocni pritisak kao kod bebe. Nadam se da se nije puno promijenilo :)
Ma nema na cemu :wink: uputnicu i kod Pace na pregled, on te fino pregleda, kaze ti sta i kako (meni rekao da mogu jos 3 najmanje roditi :lol: :lol: :lol: ). Upravo ono sto ti je doktor rekao par postova kasnije, dioptrija kao dioptrija nije sama problem (obicno tu idu i neki problemi sa ocnim prtiskom, oboljenjima oka...itd). Odes lijepo i pregledas, specijalista ti sve fino napise, nalaz ginekologu i mirna Bosna :wink:
Postoji milion indikacija za carski porod, dioptrija ne mora biti jedna od njih (ovo mi je davno rekla jedna forumasica zna ona koja je :kiss: ).
U svakom slucaju sretno i javi kako prodje :thumbup:
granita

#8597 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Hvala nasem doktoru i LieToMe na korisnim informacijama i savjetima.
JanuaryJones

#8598 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Trudnice prokuhavajte sebi vodu jer vidite kakva je situacija sa poplavama. Čitavo vodozaštitino područje je poplavljeno i kanalizacija se osjeti na svakom koraku...kod nas u zgradi vertikala smrdi već 2 dana. Opreza nikad na odmet pogotovo u trudnoći.

TotalnoNebitno

#8599 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

Kakva su vasa iskustva sa osobljem u Skerlicevoj? Ja se tamo uopste ne osjecam kao da mi iko "vodi" trudnocu, prije je sama sebi vodim. :lol: Za nuhalni me npr uopste nisu obavijestili, a prva mi je trudnoca i nisam znala da se i kada se radi, pa sam to propustila jer nisam imala zdravstveno regulisano, a da sam znala-mogla sam privatno otici. Doktorice su ok, ljubazne, samo im je odnos povrsan. Imam mali milion pitanja koja ili ne stignem pitati, ili mi jako povrsno odgovore. O sestrama da ne pricam. Danas me jedna bukvalno rasplakala na kartoteci, toliko se istresala na meni sto sam je krivo shvatila u vezi neke uputnice. Katastrofa. Hormoni cine svoje pa su moje reakcije pretjerane, naravno, ali to ne umanjuje cinjenicu da je odnos pojedinih idiotski. Sad razmisljam da se prebacim na Otoku, da li ima neko od tamo iskustva? Lijepi privatni :(

Inace.. Trnjenje prstiju, ruku, nogu, je li se i vama desavalo?
safran

#8600 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ako si prebacila u 2. trimestar uzmi Mg, Electra direct je odličan. Reguliše i stolicu. Ja nisam imala trnjenje ali sam imala grčeve. Ti trenci mogu biti nevezani za trudnoću - npr. nepravilnosti u vratnom dijelu kičme (to sad imam). Probaj Mg, škoditi neće, svakako se preporučuje trudnicama. Za Otoku i Skerlićevu ne znam - meni je obje trudnoće vodila dr. iz DZ Vojničko i super je.
Post Reply