Fasadne cigle koje su skuplje i "gotiva" - out --------------------5cm stiropor nabacaj maltera i farbaj - inLogovan wrote:E vala svaka im čast, čestitke.
Sarajevo Construction
- славянин
#8576 Re: Sarajevo Construction
-
high_volume
#8577 Re: Sarajevo Construction
Pa na ovom objektu fasadna opeka je upravo i termoizolator. Konstrukcija je od betona, i na betonske elemente nazidana je opeka.славянин wrote:Fasadne cigle koje su skuplje i "gotiva" - out --------------------5cm stiropor nabacaj maltera i farbaj - inLogovan wrote:E vala svaka im čast, čestitke.
Za ovakvo skrnavljenje fasade objekta, da li je potrebno odobrenje projektanta? Dozvolu za gradnju daju sami sebi, Hadžibajrić i klika mu primitivna, pa će se kasnije hvaliti kako je on nešto napravio pozitivno
- славянин
#8578 Re: Sarajevo Construction
Upravo ... recimo onda su holandjani totalni idoti jer skoro sve ciglama pokrivaju, jer imaju para.... kod nas cigle pokrivaju stiroporom bog tehigh_volume wrote: Pa na ovom objektu fasadna opeka je upravo i termoizolator. Konstrukcija je od betona, i na betonske elemente nazidana je opeka.
Za ovakvo skrnavljenje fasade objekta, da li je potrebno odobrenje projektanta? Dozvolu za gradnju daju sami sebi, Hadžibajrić i klika mu primitivna, pa će se kasnije hvaliti kako je on nešto napravio pozitivno![]()
- thekupus
#8579 Re: Sarajevo Construction
Kratko i jednostavno - nalijepiti dodatni sloj preko ove cigle je nekoliko puta jeftinije od zamjene cigli. Tu je sva suština.славянин wrote:Upravo ... recimo onda su holandjani totalni idoti jer skoro sve ciglama pokrivaju, jer imaju para.... kod nas cigle pokrivaju stiroporom bog tehigh_volume wrote: Pa na ovom objektu fasadna opeka je upravo i termoizolator. Konstrukcija je od betona, i na betonske elemente nazidana je opeka.
Za ovakvo skrnavljenje fasade objekta, da li je potrebno odobrenje projektanta? Dozvolu za gradnju daju sami sebi, Hadžibajrić i klika mu primitivna, pa će se kasnije hvaliti kako je on nešto napravio pozitivno![]()
- славянин
#8580 Re: Sarajevo Construction
Ma izlupaju se ostecene cigle, imaju rezaci "nalijepis" na mjesta gdje si morao da izlupas ciglu - opere se komplet zgrada kompresorom visokog pritiska i rijeseno... ali mi smo specijalni...thekupus wrote: Kratko i jednostavno - nalijepiti dodatni sloj preko ove cigle je nekoliko puta jeftinije od zamjene cigli. Tu je sva suština.
Kako obnovise na vojnickom one zgrade... ali stari grad ce biti jos stariji - sponzor "mi smo najjaci d.o.o. fasade"
Last edited by славянин on 07/05/2019 00:02, edited 1 time in total.
- Logovan
#8581 Re: Sarajevo Construction
Mogu misliti na šta će ovo ličiti.славянин wrote:Fasadne cigle koje su skuplje i "gotiva" - out --------------------5cm stiropor nabacaj maltera i farbaj - inLogovan wrote:E vala svaka im čast, čestitke.
- thekupus
#8582 Re: Sarajevo Construction
Logovan wrote: Mogu misliti na šta će ovo ličiti.
Na ovo:

- Logovan
#8583 Re: Sarajevo Construction
Kao i svaka druga zgrada.
Nevjerovatno koliko se gubi sa ovim, ali eto hajde, ne pitam se.
- Maharadza
#8584 Re: Sarajevo Construction
Ma ovo je sve samo da ih cigle ne podsjete na njihove straćare bez fasade u kojima su živjeli dok se nisu domogli grada i asfalta...sada samo udri da liči ne beettooooonn, beeetoooooon jer su oni sada graDŽaniiii. 
- nosara
#8585 Re: Sarajevo Construction
Ovo treba uramiti, nabaciti na bilborde po gradu. Kao dijelovi iz nekog prirucnika o unistavanju jedne urbane cjeline.Thorgerson wrote:Meni je SCC super.
Ja ne znam zašto naši ljudi očekuju samo neke monolitne objekte, jednoobrazne, ne do bog da se nešto moderno uradi. Halo pa nisu 70-te. A nisu nisu ni 1890-te.
Ovaj objekat se možda sada tu ne uklapa, ali arhitekta se vjerovatno i vodio tim šta će Marijin Dvor biti u budućnosti. A to sigurno neće biti hrpa ruševina kao sada.
Sarajevo se razvija i razvijat će se i dalje. Ja ne razumijem taj konzerva mahala mentalitet. Kapital pristiže, obrću se veliki novci, dolaze turisti.
Naravno, treba pametno i trezveno razmišljati. Ne dozvoliti sve i svašta. Ali ajmo biti iskreni, evo i ne dozvoljava se. Opet ima neki RP, pa kakav takav. Evo rekoše fino ljudi sredili su parcelu, tu će ići koncertna dvorana - šta je problem? Rekli da tu ima privatni posjed, gdje će se investitoru dozvoliti da gradi objekat koji će visinom parirati ostalim objektima na toj lokaciji? Šta je problem. Pa ne očekujete valjda da neko kupi višemilionsko zemljište i tu napravi dvospratnicu?! Urazimite se malo.
Ili ćemo ostaviti ruševine ili nek se otkoči i neka ljudi grade.
Ko ne želi disco show od SCC-a, ko ne želi zgrade od 35m, od 100m, fino izvoli prodaj stan na Marijin Dvoru i kupi sebi na Ilidži u zelenilu. Il napravi kuću negdje van grada.
Al ne, naš čovjek naviko da živi u centru grada, da ima pogled na Trebević, da nema puno ljudi, buke, da mu je sve na dohvat ruke... To vrijeme je prošlo.
Ko ti jebe mater sto zivis generacijama u gradu, sad smo mi uljegli, seli, jebi se, kupi stan u picki materinoj, kupi kucu u kurcu, mi gradimo i tako ce biti.
scc je za dozivotnog zatvora (ne zbog izgleda, vec lokacije, zatvara jedini ulaz u staro jezgro grada), kao i bosmal i toranj i ono cudo sto grade u novom sarajevu. Za tibre da ne govorim.
Upravo ovo jeste najveci problem. Lola dobije dozvolu da zapocne upropastavanje, a ostali se prislone zbog "kako on more, a ja ne mogu?" Urbicid. I genocid, zimi kad se spusti smog i cadj i lezi nam na grbama jer nema cirkulacije zraka koja ce ga rastjerati.Ovaj objekat se možda sada tu ne uklapa, ali arhitekta se vjerovatno i vodio tim šta će Marijin Dvor biti u budućnosti. A to sigurno neće biti hrpa ruševina kao sada.
Ali, dzaba. Tornjevi i displeji za gradjane koji loze smece, opanke i kamionske gume. To je pravo rajvosa danas.
-
salihh
#8586 Re: Sarajevo Construction
A ti ostao i sada se jedes zbog toga?Maharadza wrote:Ma ovo je sve samo da ih cigle ne podsjete na njihove straćare bez fasade u kojima su živjeli dok se nisu domogli grada i asfalta...sada samo udri da liči ne beettooooonn, beeetoooooon jer su oni sada graDŽaniiii.
- saibaba
#8587 Re: Sarajevo Construction
Jel ima i jedna zgrada mimo titinog peroda nije "genocid" i " urbicid"nosara wrote:Ovo treba uramiti, nabaciti na bilborde po gradu. Kao dijelovi iz nekog prirucnika o unistavanju jedne urbane cjeline.Thorgerson wrote:Meni je SCC super.
Ja ne znam zašto naši ljudi očekuju samo neke monolitne objekte, jednoobrazne, ne do bog da se nešto moderno uradi. Halo pa nisu 70-te. A nisu nisu ni 1890-te.
Ovaj objekat se možda sada tu ne uklapa, ali arhitekta se vjerovatno i vodio tim šta će Marijin Dvor biti u budućnosti. A to sigurno neće biti hrpa ruševina kao sada.
Sarajevo se razvija i razvijat će se i dalje. Ja ne razumijem taj konzerva mahala mentalitet. Kapital pristiže, obrću se veliki novci, dolaze turisti.
Naravno, treba pametno i trezveno razmišljati. Ne dozvoliti sve i svašta. Ali ajmo biti iskreni, evo i ne dozvoljava se. Opet ima neki RP, pa kakav takav. Evo rekoše fino ljudi sredili su parcelu, tu će ići koncertna dvorana - šta je problem? Rekli da tu ima privatni posjed, gdje će se investitoru dozvoliti da gradi objekat koji će visinom parirati ostalim objektima na toj lokaciji? Šta je problem. Pa ne očekujete valjda da neko kupi višemilionsko zemljište i tu napravi dvospratnicu?! Urazimite se malo.
Ko ne želi disco show od SCC-a, ko ne želi zgrade od 35m, od 100m, fino izvoli prodaj stan na Marijin Dvoru i kupi sebi na Ilidži u zelenilu. Il napravi kuću negdje van grada.
Al ne, naš čovjek naviko da živi u centru grada, da ima pogled na Trebević, da nema puno ljudi, buke, da mu je sve na dohvat ruke... To vrijeme je prošlo.
Ko ti jebe mater sto zivis generacijama u gradu, sad smo mi uljegli, seli, jebi se, kupi stan u picki materinoj, kupi kucu u kurcu, mi gradimo i tako ce biti.
scc je za dozivotnog zatvora (ne zbog izgleda, vec lokacije, zatvara jedini ulaz u staro jezgro grada), kao i bosmal i toranj i ono cudo sto grade u novom sarajevu. Za tibre da ne govorim.
Upravo ovo jeste najveci problem. Lola dobije dozvolu da zapocne upropastavanje, a ostali se prislone zbog "kako on more, a ja ne mogu?" Urbicid. I genocid, zimi kad se spusti smog i cadj i lezi nam na grbama jer nema cirkulacije zraka koja ce ga rastjerati.Ovaj objekat se možda sada tu ne uklapa, ali arhitekta se vjerovatno i vodio tim šta će Marijin Dvor biti u budućnosti. A to sigurno neće biti hrpa ruševina kao sada.
Ali, dzaba. Tornjevi i displeji za gradjane koji loze smece, opanke i kamionske gume. To je pravo rajvosa danas.
- wewa
#8588 Re: Sarajevo Construction
bas tako.nosara wrote:Ovo treba uramiti, nabaciti na bilborde po gradu. Kao dijelovi iz nekog prirucnika o unistavanju jedne urbane cjeline.Thorgerson wrote:Meni je SCC super.
sta znaju Danci, recimo... https://www.howtoliveindenmark.com/podc ... n-denmark/
NO SKYSCRAPERS, PLEASE, WE’RE DANISH: DANES AND ARCHITECTURE
-
made_in_sarajevo
#8589 Re: Sarajevo Construction
pa sta vas cudi od nasih mamlaza
. nasi mamlazi gledaju samo zadnju cifru i ko bude najjeftiniji taj prolazi,a itc-u nije strano obarati cijenu i ici ispod svake logike samo da bi se klepio posao 
- VladaFBiH
#8590 Re: Sarajevo Construction
sada pitanje: kako zgrada da bude energetski razred A ili B kada sa fasadnom ciglom može dobiti u najboljem slučaju D a prije da će biti Ehigh_volume wrote:Pa na ovom objektu fasadna opeka je upravo i termoizolator. Konstrukcija je od betona, i na betonske elemente nazidana je opeka.славянин wrote:Fasadne cigle koje su skuplje i "gotiva" - out --------------------5cm stiropor nabacaj maltera i farbaj - inLogovan wrote:E vala svaka im čast, čestitke.
Edit: Ovdje sam se pogrešno izrazio za fasadnu ciglu: mislio sam reći da je prevaziđen nivo termoizolacije koji se furao 80tih godina na zgradama od fasadne cigle i naravno da fasadna cigla samo po sebi nije nikakav termoizolator
Last edited by VladaFBiH on 07/05/2019 12:56, edited 3 times in total.
- Thorgerson
#8591 Re: Sarajevo Construction
Ma jest ono Danska je bas za poredjenja. Likovi umjetna brda moraju praviti, sve ravno ko tepsija.wewa wrote: bas tako.![]()
sta znaju Danci, recimo... https://www.howtoliveindenmark.com/podc ... n-denmark/
NO SKYSCRAPERS, PLEASE, WE’RE DANISH: DANES AND ARCHITECTURE
- Thorgerson
#8592 Re: Sarajevo Construction
Nevjerovatno.thekupus wrote:
Pa svugdje u svijetu kombiniraju ciglu, ispadne prelijepo. Kod nas je pokrivaju.
Ako je guzarama unutra hladno, izvoli pa iznutra obloži. Promjeni stolariju itd. Ne kontam ovaj potez nikako.
Il ako nista mogli su jedan dio obložiti, jedan ostaviti. To bi ispalo lijepo. Ovo ce biti odron. Jos ako stave bijelu fasadu, užas.
- Thorgerson
#8593 Re: Sarajevo Construction
O cemu to ti? Pa jesu li nove generacije napravile zgradu parlamenta? Jesu li nove generacije napravile Unitic nebodere, jesu li nove generacije napravile ono žuto govno između? One visoke zgradurine u kvartu?nosara wrote: Ovo treba uramiti, nabaciti na bilborde po gradu. Kao dijelovi iz nekog prirucnika o unistavanju jedne urbane cjeline.
O čemu ba baljezgaš. Pa okreni se malo i fino razgledaj taj Marijin Dvor.
I preporucujem ti da malo više otvoriš vidike. Gledam nekog gospodina neki iz MZ Marijin Dvor, bla bla eto necemo imati park, ovo on... halo ba hej mjesna zajednica hoce da blokira projekte u centru jednog grada. Pa to nigdje na svijetu nema. Nigdje. Penzioneri se sastali na kafi i skontali, ajmo malo jebavat ljude u zdrav mozak. Jebo to što to nije maklo dalje od Makarske ljeti. Zimi plafon mu je Čvila. Pa treba malo putovati i vidjeti šta ljudi rade i prave vani.
Još ovdje niti ko šta ruši. Niti ko šta uništava. Znači imamo ledinu jedan dio praznu, drugi dio ruševine. I ovo može ispasti samo dobro, ako se svi potrudimo i odradimo kako treba. Imat ćeš jedan moderni poslovni kvart sa modernom arhitekturom. Potom ide AU, pa potom osmanlije i stari grad. I sve to u 2-3km.
Naravno da nisam za hrpu nebodera i da se tu napravi sad tibra. Za plansku gradnju jesam. Može se tu uglaviti još jedna viša zgrada i to je max što bih dozvolio. Ostatak niže poslovne zgrade. I koliko sam čuo takav sličan je i plan. Znači onaj dio iza SCC ostaje ledine, dvorana ide ispod. Za Zelo paring, kažu da bi dali ako investitor hoće neka pravi neboder. I to je to. Sve ostalo bih ja išao puno niže.
O zagađenju - Rješenje jeste da se prestane ložiti ugalj, pa i drvo. Rješenje je izbacivanje totalno iz saobraćaja sve ispod EURO4 norme. Za 2-3 godine sve ispod EURO5. Za 5 godina sve ispod EURO6. Fino napravis takav plan, zalijepis ga i evo izvoli pa planiraj i rjesavaj se smeca. I naravno sve to mora pratiti obnavljanje javnog gradsko prevoza. I sadnja drveža bjelo-crnogoricno gdje god može.
Mislim ok, napraviti i detaljnu studiju o tome kako utiče strujanje zraka i koja su to strujanja zraka. Iz kojih pravaca. Je li mi imamo to urađeno?
Ali jbmu sad prestati se razvijati totalno, jer eto raja na Marijin Dvoru nije navikla na buku i visoke zgrade. Pa iskreno, žao mi je, ali tako svijet funkcioniše. Moramo negdje zarađivati pare. Moramo privlačiti turiste. Ovo je mali grad. Marijin Dvor i taj dio grada je jednostavno ostao takav, tu su sada ruševine. I mislim da je legitimno da se razgovara, da se vidi i pronađe rješenje koje će biti ok. A ne da ostavimo one ruševine 30 godina nakon rata u centru jednog grada. Pa to je sramota. I imaj na umu da ti nijedan investitor neće doći i platiti milionima zemljište, da mu ti kažeš, e paša sad možeš dva sprata dići i to ti je plafon.
p.s.
Mislim ne kontam, šta biste to vi pravili na Marijin Dvoru? Evo da čujem? Šta, da pravimo još starije au zgrade? Da napravimo ondje park usred grada, vrelo bosne. Jezero. Ne kontam.
- nosara
#8594 Re: Sarajevo Construction
U pravu si. Samo naprijed u razvoj, boli me kurac.
Sto rece Dragoljub Bakic kad je vidio projekat Beograd na vodi, "A izvinite, sta cete s govnima?"
Sto rece Dragoljub Bakic kad je vidio projekat Beograd na vodi, "A izvinite, sta cete s govnima?"
- saibaba
#8595 Re: Sarajevo Construction
Ne kontam ni ja tu filozofiju..Thorgerson wrote:O cemu to ti? Pa jesu li nove generacije napravile zgradu parlamenta? Jesu li nove generacije napravile Unitic nebodere, jesu li nove generacije napravile ono žuto govno između? One visoke zgradurine u kvartu?nosara wrote: Ovo treba uramiti, nabaciti na bilborde po gradu. Kao dijelovi iz nekog prirucnika o unistavanju jedne urbane cjeline.
I preporucujem ti da malo više otvoriš vidike. Gledam nekog gospodina neki iz MZ Marijin Dvor, bla bla eto necemo imati park, ovo on... halo ba hej mjesna zajednica hoce da blokira projekte u centru jednog grada. Pa to nigdje na svijetu nema. Nigdje. Penzioneri se sastali na kafi i skontali, ajmo malo jebavat ljude u zdrav mozak. Jebo to što to nije maklo dalje od Makarske ljeti. Zimi plafon mu je Čvila. Pa treba malo putovati i vidjeti šta ljudi rade i prave vani.
Još ovdje niti ko šta ruši. Niti ko šta uništava. Znači imamo ledinu jedan dio praznu, drugi dio ruševine. I ovo može ispasti samo dobro, ako se svi potrudimo i odradimo kako treba. Imat ćeš jedan moderni poslovni kvart sa modernom arhitekturom. Potom ide AU, pa potom osmanlije i stari grad. I sve to u 2-3km.
Naravno da nisam za hrpu nebodera i da se tu napravi sad tibra. Za plansku gradnju jesam. Može se tu uglaviti još jedna viša zgrada i to je max što bih dozvolio. Ostatak niže poslovne zgrade. I koliko sam čuo takav sličan je i plan. Znači onaj dio iza SCC ostaje ledine, dvorana ide ispod. Za Zelo paring, kažu da bi dali ako investitor hoće neka pravi neboder. I to je to. Sve ostalo bih ja išao puno niže.
O zagađenju - Rješenje jeste da se prestane ložiti ugalj, pa i drvo. Rješenje je izbacivanje totalno iz saobraćaja sve ispod EURO4 norme. Za 2-3 godine sve ispod EURO5. Za 5 godina sve ispod EURO6. Fino napravis takav plan, zalijepis ga i evo izvoli pa planiraj i rjesavaj se smeca. I naravno sve to mora pratiti obnavljanje javnog gradsko prevoza. I sadnja drveža bjelo-crnogoricno gdje god može.
Mislim ok, napraviti i detaljnu studiju o tome kako utiče strujanje zraka i koja su to strujanja zraka. Iz kojih pravaca. Je li mi imamo to urađeno?
Ali jbmu sad prestati se razvijati totalno, jer eto raja na Marijin Dvoru nije navikla na buku i visoke zgrade. Pa iskreno, žao mi je, ali tako svijet funkcioniše. Moramo negdje zarađivati pare. Moramo privlačiti turiste. Ovo je mali grad. Marijin Dvor i taj dio grada je jednostavno ostao takav, tu su sada ruševine. I mislim da je legitimno da se razgovara, da se vidi i pronađe rješenje koje će biti ok. A ne da ostavimo one ruševine 30 godina nakon rata u centru jednog grada. Pa to je sramota. I imaj na umu da ti nijedan investitor neće doći i platiti milionima zemljište, da mu ti kažeš, e paša sad možeš dva sprata dići i to ti je plafon.
p.s.
Mislim ne kontam, šta biste to vi pravili na Marijin Dvoru? Evo da čujem? Šta, da pravimo još starije au zgrade? Da napravimo ondje park usred grada, vrelo bosne. Jezero. Ne kontam.
-
azdralovic
#8596 Re: Sarajevo Construction
bolje su im bile one stracare i vagoni ... pravi beogradjani se toga sjecajunosara wrote:U pravu si. Samo naprijed u razvoj, boli me kurac.
- saibaba
#8597 Re: Sarajevo Construction
E ako je Draguljub Bakic to rekao onda treba vratiti barake i šupe ..nosara wrote:U pravu si. Samo naprijed u razvoj, boli me kurac.
- Haris.ba
#8598 Re: Sarajevo Construction
Ja sam uvjeren da je neko krenuo da pravi žičaru, a da nije bila, da bi se kritikovalo žestoko.
Šta će žičara, nije nikada bila, ko hoće na planinu nek prošeta, šta ako pukne žica i padne kabina na kuću, mora se kuća (stara bosanska) srušiti za dolaznu stanicu, narod se skuplja u tihim mahalama, sječe se šuma, neko će oprati pare na projektu, neko će dobro zaraditi...buka, sjena pada na kuću od stubova, narušava se žičarom vizura...
Šta će žičara, nije nikada bila, ko hoće na planinu nek prošeta, šta ako pukne žica i padne kabina na kuću, mora se kuća (stara bosanska) srušiti za dolaznu stanicu, narod se skuplja u tihim mahalama, sječe se šuma, neko će oprati pare na projektu, neko će dobro zaraditi...buka, sjena pada na kuću od stubova, narušava se žičarom vizura...
- VladaFBiH
#8599 Re: Sarajevo Construction
ja sam za plansku gradnju ali ako već imamo sumnju da će visoke zgrade uticati na strujanje zraka zašto ne bi smo dopustili struci da to izmjeri i da svoje mišljenje - činjenica je da ćemo prve rezultate imati tek naredne godine i to nije dugo za čekanje ako ćemo biti iskreni. Kada kažem struka ne mislim na SDA stručnjake s Travničkih fakulteta i slične stranački/investitorski podobne spodobe već na nezavisne stručnjake koje je nova vlada obećala angažirati - ovo je po meni jedno on najvažnijih obećanja koje su dali.Thorgerson wrote:O cemu to ti? Pa jesu li nove generacije napravile zgradu parlamenta? Jesu li nove generacije napravile Unitic nebodere, jesu li nove generacije napravile ono žuto govno između? One visoke zgradurine u kvartu?nosara wrote: Ovo treba uramiti, nabaciti na bilborde po gradu. Kao dijelovi iz nekog prirucnika o unistavanju jedne urbane cjeline.
p.s.
- Haris.ba
#8600 Re: Sarajevo Construction
Pa hoće li dati pare mašinskom fakuletu? Nema potrebe nikakve nezavisne stučnjake ganjati. Samo dati mašinskom fakultetu pare za softver i instrumente.VladaFBiH wrote: već na nezavisne stručnjake koje je nova vlada obećala angažirati - ovo je po meni jedno on najvažnijih obećanja koje su dali.