Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
triconja

#8576 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by triconja »

Mislim da ljude koje plaho baca nostalgija u sevdah da se nisu kako treba razvili u domenu licnosti i da su zaglavili mentalno u jednom periodu zivota :mrgreen:
insomnia78

#8577 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Kazes ti koji nisi mrdno od kuce
insomnia78

#8578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

I kao i obicno nista nisi razumiJo. Ko spominje nostalgiju?
paladinka

#8579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by paladinka »

insomnia78 wrote:Kazes ti koji nisi mrdno od kuce
Ti sam rekao da si negdje oko osam godina vani, za tebe je to dugo ali emocionalno je kratko .
insomnia78

#8580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

paladinka wrote:
Ti sam rekao da si negdje oko osam godina vani, za tebe je to dugo ali emocionalno je kratko .
Ja ne spomenuhnigdje nostalgiju
triconja

#8581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by triconja »

Bio sam godinu dana daleko od kuce :lol:
hadzinicasa

#8582 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

insomnia78 wrote:Nije teme. Al sjedim. Pijem, slusam nekaku nasu muziku, ovo dijete skakuce tu okolo, igra se, budalase. Onda se sjetim kako Zlatan u biografiji kaze kako mu je otac im’o alkohol, rat i jugoslovensku muziku pa se sjebem. Ugasim muziku :-D
Zivote pokvareni dzojstiku
oh. ali ja mislim da nema nista lose u tome. dok god to nije sve sto dijete vidi u tebi. a kako mi se cini iz postova - nije.
tako da, ne moras biti tako strog prema sebi.
pustopoljina

#8583 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

triconja wrote:Mislim da ljude koje plaho baca nostalgija u sevdah da se nisu kako treba razvili u domenu licnosti i da su zaglavili mentalno u jednom periodu zivota :mrgreen:
Zasto tako mislis? Na cemu baziras svoje misljenje?
To je jednostavno pogresno.
Vratiti se u neko vrijeme u kojem si bio najjaci, najsretniji, u naponu snage moze vratiti zdravlje i produziti zivot.
Cak je radjen eksperiment na tu temu.
Uzeli su malo dementne, malo bolesne ljude (srce, arterije, bubrezi, kosti...starost hbg.) I stavili ih u prostorije totalno u stilz sedamdesetih. I tv i novine i tv program i muzika...ama sveeee
Ljudima se pamcenje poboljsalo, opce zdravlje...cak i vid.
Nisu cak ni bili iz nekih drugih zemalja...svoji na svome, ali vraceni u vrijeme kad im je bilo super.

Ali insomnija misli na dijete, ne na nostalgiju...
Mislim da je bitan taj momenat prepoznavanja sebe. Zivis svjesno. To je super. I maloj ce biti dobro s tobom.
Niemand

#8584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Niemand »

Ma koji to insan ne zivi sa svojim sjecanjima? Nema to veze sa dijasporom.
pustopoljina

#8585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Niemand wrote:Ma koji to insan ne zivi sa svojim sjecanjima? Nema to veze sa dijasporom.
triconja nekad samo nabija postove.
insomnia78

#8586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

hadzinicasa wrote:
insomnia78 wrote:Nije teme. Al sjedim. Pijem, slusam nekaku nasu muziku, ovo dijete skakuce tu okolo, igra se, budalase. Onda se sjetim kako Zlatan u biografiji kaze kako mu je otac im’o alkohol, rat i jugoslovensku muziku pa se sjebem. Ugasim muziku :-D
oh. ali ja mislim da nema nista lose u tome. dok god to nije sve sto dijete vidi u tebi. a kako mi se cini iz postova - nije.
tako da, ne moras biti tako strog prema sebi.
Ma naravno da nije. :thumbup:
Niemand

#8587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Niemand »

pustopoljina wrote:
Niemand wrote:Ma koji to insan ne zivi sa svojim sjecanjima? Nema to veze sa dijasporom.
triconja nekad samo nabija postove.
A hej, mozes reci da se nisi razvio i da si mentalno zaglavio, a mozes reci da nisi zaboravio. Nebitno, nije to samo ti odes nedje pa nostalgija i ne valja to, haj se vrati. :-) Umre ti neko pa stas onda sa nostalgijom, kako vratiti mrtve?

Ma glupa prica uostalom.
paladinka

#8588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by paladinka »

Nije glupa , jer svako odlucuje gdje mu je bolji zivot ! Ne samo financijski, nego i socijalni aspekt, gdje mi je familija , prijatelji , itd.
Niemand

#8589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Niemand »

E pa to ti nije tako jednostavno uvijek. Zamisli da zivis sam u bosni i da ti je kompletna familija vani? Pretpostavljam da mozes sam odluciti da sa 50 i nekim zanatom odselis. Bolji zivot, pa to ti je.

Ja prva to uopste ne mogu gledati i po tom skontati dje cu sa sobom.
insomnia78

#8590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Fino ste vi cure to sve skontale :thumbup:
Niemand

#8591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Niemand »

Nego, kad smo vec pomenuli tu hranu i to jesil sa svijetom il mimo svijeta, kad je stao rat mojima bilo zao braniti mi ista od hrane, ono, roditeljski fazoni nemoj kolu, slatkise i to, neg jela najnormalnije kad sam htjela i sta sam htjela. Dodju gosti sa djecom, one mame zgrozeno gledaju kako zaljevam cokoladu kolom ko da zaljevam kokain alkoholom u najmanju ruku.

Hocu reci, ne brini insomnio, u teoriji je bilo i gorih, al to je samo teorija. :D Meni je bilo fino. :D
paladinka

#8592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by paladinka »

Niemand wrote:E pa to ti nije tako jednostavno uvijek. Zamisli da zivis sam u bosni i da ti je kompletna familija vani? Pretpostavljam da mozes sam odluciti da sa 50 i nekim zanatom odselis. Bolji zivot, pa to ti je.

Ja prva to uopste ne mogu gledati i po tom skontati dje cu sa sobom.
Sa 50 godina je tesko i jednom recimo Njemcu posao naci , mozda sa nekim specificnim zanatom . Ali odluciti mozes sam , sto ne , danas ima toliko informacija , da si sam mozes odluciti sta se moze a sta ne ! Sta ti se moze desiti ako se sama odlucis?
Niemand

#8593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Niemand »

Ne znam Bgm, svakom njegovo, sto se mene tice, da cu se seliti po bijelom svijetu jer je neko do koga mi je stalo odlucio nekad zivjeti nedje drugo, jasta cu.

Al eto ljudi jos uvijek nekako pominju familiju i prijatelje kad pominju povratak u bosnu, iako realno, puno je i ljudi koji su ostali sami u bosni pa se to ne pominje u kontekstu odlazka. Sa druge strane, neki i da se vrate bit ce sami, a familija rasuta po svijetu. Sve sto hocu reci, nije to uvijek tako jednostavno, hoces familiju i prijatelje-vratis se u bosnu. Jer nisu ni ti ljudi vise tu dje si ih ostavio kad si otiso. Il ne mozes otici dje su i oni otisli.
moonca

#8594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

I kada se vratish -ocekivanja ce splasnuti- ni prijatelji ni rodbina nisu onakvi kakve si ih ostavio.
Ili se oni promjenili ili se ti promjenio. No, uvijek ce biti- oni su . ;-)
Suzie Q

#8595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Žalio se Zlatan i da ga je mama tukla drvenom kuhačom, kontam moj Zlatane dobro si i prošao kod moje stare je radio vojnicki kaiš :lol:

Pitanje za one koji su otisli, a koji su bili izbjeglice u ratu, imate li osjecaj da se covjek lakse odlucuje na migracije kada se jednom pokrene?
512MB

#8596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Sad sve postaje jasno :mrgreen:
512MB

#8597 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Suzie Q wrote:
Žalio se Zlatan i da ga je mama tukla drvenom kuhačom, kontam moj Zlatane dobro si i prošao kod moje stare je radio vojnicki kaiš :lol:

Pitanje za one koji su otisli, a koji su bili izbjeglice u ratu, imate li osjecaj da se covjek lakse odlucuje na migracije kada se jednom pokrene?
Apsolutno da.
JanuaryJones

#8598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Suzie Q wrote:

Za nekog ko je, u više navrata, živio vani (i silom prilika i samoinicijativno) apsolutno nemam problema sa odlukom a ni sa onim kako se integrisati. Been there done that.
HAVANA

#8599 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ja inace nemam problema sa odlukama,sve sto je neizvjesno a u vezi je nekog posla,organizacije...je dobro pravo.Izazov je pravo dobra stvar,ko gudra. :D Al baza je vazna,u bazi je srce i sjecanja.A i sva porodica mi je tu.Najbolje funkcionisem kad sam u dusi miran a imam mogucnosti za raznorazna pomjeranja i promjene.A ovde jesam.Samo ovde mogu ostati svoj.Bar ja.Ne kazem da je to jedino ispravno,sigurno,pametno...ali svako zna sebe i sta ga ispunjava,sta moze i ocekuje.Neka tako i postupa.
muha_sa

#8600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Ja inace nemam problema sa odlukama,sve sto je neizvjesno a u vezi je nekog posla,organizacije...je dobro pravo.Izazov je pravo dobra stvar,ko gudra. :D Al baza je vazna,u bazi je srce i sjecanja.A i sva porodica mi je tu.Najbolje funkcionisem kad sam u dusi miran a imam mogucnosti za raznorazna pomjeranja i promjene.A ovde jesam.Samo ovde mogu ostati svoj.Bar ja.Ne kazem da je to jedino ispravno,sigurno,pametno...ali svako zna sebe i sta ga ispunjava,sta moze i ocekuje.Neka tako i postupa.
svaka ti je za citaba
Post Reply