Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- triconja
#8576 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mislim da ljude koje plaho baca nostalgija u sevdah da se nisu kako treba razvili u domenu licnosti i da su zaglavili mentalno u jednom periodu zivota 
- insomnia78
#8577 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kazes ti koji nisi mrdno od kuce
- insomnia78
#8578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I kao i obicno nista nisi razumiJo. Ko spominje nostalgiju?
-
paladinka
#8579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti sam rekao da si negdje oko osam godina vani, za tebe je to dugo ali emocionalno je kratko .insomnia78 wrote:Kazes ti koji nisi mrdno od kuce
- insomnia78
#8580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ne spomenuhnigdje nostalgijupaladinka wrote:Ti sam rekao da si negdje oko osam godina vani, za tebe je to dugo ali emocionalno je kratko .insomnia78 wrote:Kazes ti koji nisi mrdno od kuce
- triconja
#8581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bio sam godinu dana daleko od kuceinsomnia78 wrote:Kazes ti koji nisi mrdno od kuce
- hadzinicasa
#8582 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
oh. ali ja mislim da nema nista lose u tome. dok god to nije sve sto dijete vidi u tebi. a kako mi se cini iz postova - nije.insomnia78 wrote:Nije teme. Al sjedim. Pijem, slusam nekaku nasu muziku, ovo dijete skakuce tu okolo, igra se, budalase. Onda se sjetim kako Zlatan u biografiji kaze kako mu je otac im’o alkohol, rat i jugoslovensku muziku pa se sjebem. Ugasim muziku![]()
Zivote pokvareni dzojstiku
tako da, ne moras biti tako strog prema sebi.
- pustopoljina
#8583 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zasto tako mislis? Na cemu baziras svoje misljenje?triconja wrote:Mislim da ljude koje plaho baca nostalgija u sevdah da se nisu kako treba razvili u domenu licnosti i da su zaglavili mentalno u jednom periodu zivota
To je jednostavno pogresno.
Vratiti se u neko vrijeme u kojem si bio najjaci, najsretniji, u naponu snage moze vratiti zdravlje i produziti zivot.
Cak je radjen eksperiment na tu temu.
Uzeli su malo dementne, malo bolesne ljude (srce, arterije, bubrezi, kosti...starost hbg.) I stavili ih u prostorije totalno u stilz sedamdesetih. I tv i novine i tv program i muzika...ama sveeee
Ljudima se pamcenje poboljsalo, opce zdravlje...cak i vid.
Nisu cak ni bili iz nekih drugih zemalja...svoji na svome, ali vraceni u vrijeme kad im je bilo super.
Ali insomnija misli na dijete, ne na nostalgiju...
Mislim da je bitan taj momenat prepoznavanja sebe. Zivis svjesno. To je super. I maloj ce biti dobro s tobom.
-
Niemand
#8584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma koji to insan ne zivi sa svojim sjecanjima? Nema to veze sa dijasporom.
- pustopoljina
#8585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
triconja nekad samo nabija postove.Niemand wrote:Ma koji to insan ne zivi sa svojim sjecanjima? Nema to veze sa dijasporom.
- insomnia78
#8586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma naravno da nije.hadzinicasa wrote:oh. ali ja mislim da nema nista lose u tome. dok god to nije sve sto dijete vidi u tebi. a kako mi se cini iz postova - nije.insomnia78 wrote:Nije teme. Al sjedim. Pijem, slusam nekaku nasu muziku, ovo dijete skakuce tu okolo, igra se, budalase. Onda se sjetim kako Zlatan u biografiji kaze kako mu je otac im’o alkohol, rat i jugoslovensku muziku pa se sjebem. Ugasim muziku![]()
tako da, ne moras biti tako strog prema sebi.
-
Niemand
#8587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A hej, mozes reci da se nisi razvio i da si mentalno zaglavio, a mozes reci da nisi zaboravio. Nebitno, nije to samo ti odes nedje pa nostalgija i ne valja to, haj se vrati.pustopoljina wrote:triconja nekad samo nabija postove.Niemand wrote:Ma koji to insan ne zivi sa svojim sjecanjima? Nema to veze sa dijasporom.
Ma glupa prica uostalom.
-
paladinka
#8588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije glupa , jer svako odlucuje gdje mu je bolji zivot ! Ne samo financijski, nego i socijalni aspekt, gdje mi je familija , prijatelji , itd.
-
Niemand
#8589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E pa to ti nije tako jednostavno uvijek. Zamisli da zivis sam u bosni i da ti je kompletna familija vani? Pretpostavljam da mozes sam odluciti da sa 50 i nekim zanatom odselis. Bolji zivot, pa to ti je.
Ja prva to uopste ne mogu gledati i po tom skontati dje cu sa sobom.
- insomnia78
#8590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fino ste vi cure to sve skontale 
-
Niemand
#8591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nego, kad smo vec pomenuli tu hranu i to jesil sa svijetom il mimo svijeta, kad je stao rat mojima bilo zao braniti mi ista od hrane, ono, roditeljski fazoni nemoj kolu, slatkise i to, neg jela najnormalnije kad sam htjela i sta sam htjela. Dodju gosti sa djecom, one mame zgrozeno gledaju kako zaljevam cokoladu kolom ko da zaljevam kokain alkoholom u najmanju ruku.
Hocu reci, ne brini insomnio, u teoriji je bilo i gorih, al to je samo teorija.
Meni je bilo fino. 
Hocu reci, ne brini insomnio, u teoriji je bilo i gorih, al to je samo teorija.
-
paladinka
#8592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sa 50 godina je tesko i jednom recimo Njemcu posao naci , mozda sa nekim specificnim zanatom . Ali odluciti mozes sam , sto ne , danas ima toliko informacija , da si sam mozes odluciti sta se moze a sta ne ! Sta ti se moze desiti ako se sama odlucis?Niemand wrote:E pa to ti nije tako jednostavno uvijek. Zamisli da zivis sam u bosni i da ti je kompletna familija vani? Pretpostavljam da mozes sam odluciti da sa 50 i nekim zanatom odselis. Bolji zivot, pa to ti je.
-
Niemand
#8593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam Bgm, svakom njegovo, sto se mene tice, da cu se seliti po bijelom svijetu jer je neko do koga mi je stalo odlucio nekad zivjeti nedje drugo, jasta cu.
Al eto ljudi jos uvijek nekako pominju familiju i prijatelje kad pominju povratak u bosnu, iako realno, puno je i ljudi koji su ostali sami u bosni pa se to ne pominje u kontekstu odlazka. Sa druge strane, neki i da se vrate bit ce sami, a familija rasuta po svijetu. Sve sto hocu reci, nije to uvijek tako jednostavno, hoces familiju i prijatelje-vratis se u bosnu. Jer nisu ni ti ljudi vise tu dje si ih ostavio kad si otiso. Il ne mozes otici dje su i oni otisli.
Al eto ljudi jos uvijek nekako pominju familiju i prijatelje kad pominju povratak u bosnu, iako realno, puno je i ljudi koji su ostali sami u bosni pa se to ne pominje u kontekstu odlazka. Sa druge strane, neki i da se vrate bit ce sami, a familija rasuta po svijetu. Sve sto hocu reci, nije to uvijek tako jednostavno, hoces familiju i prijatelje-vratis se u bosnu. Jer nisu ni ti ljudi vise tu dje si ih ostavio kad si otiso. Il ne mozes otici dje su i oni otisli.
-
moonca
#8594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I kada se vratish -ocekivanja ce splasnuti- ni prijatelji ni rodbina nisu onakvi kakve si ih ostavio.
Ili se oni promjenili ili se ti promjenio. No, uvijek ce biti- oni su .
Ili se oni promjenili ili se ti promjenio. No, uvijek ce biti- oni su .
-
Suzie Q
#8595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Žalio se Zlatan i da ga je mama tukla drvenom kuhačom, kontam moj Zlatane dobro si i prošao kod moje stare je radio vojnicki kaišinsomnia78 wrote:Nije teme. Al sjedim. Pijem, slusam nekaku nasu muziku, ovo dijete skakuce tu okolo, igra se, budalase. Onda se sjetim kako Zlatan u biografiji kaze kako mu je otac im’o alkohol, rat i jugoslovensku muziku pa se sjebem. Ugasim muziku![]()
Pitanje za one koji su otisli, a koji su bili izbjeglice u ratu, imate li osjecaj da se covjek lakse odlucuje na migracije kada se jednom pokrene?
- 512MB
#8596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sad sve postaje jasno 
- 512MB
#8597 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Apsolutno da.Suzie Q wrote:Žalio se Zlatan i da ga je mama tukla drvenom kuhačom, kontam moj Zlatane dobro si i prošao kod moje stare je radio vojnicki kaišinsomnia78 wrote:Nije teme. Al sjedim. Pijem, slusam nekaku nasu muziku, ovo dijete skakuce tu okolo, igra se, budalase. Onda se sjetim kako Zlatan u biografiji kaze kako mu je otac im’o alkohol, rat i jugoslovensku muziku pa se sjebem. Ugasim muziku![]()
Zivote pokvareni dzojstiku![]()
Pitanje za one koji su otisli, a koji su bili izbjeglice u ratu, imate li osjecaj da se covjek lakse odlucuje na migracije kada se jednom pokrene?
- JanuaryJones
#8598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za nekog ko je, u više navrata, živio vani (i silom prilika i samoinicijativno) apsolutno nemam problema sa odlukom a ni sa onim kako se integrisati. Been there done that.Suzie Q wrote:Žalio se Zlatan i da ga je mama tukla drvenom kuhačom, kontam moj Zlatane dobro si i prošao kod moje stare je radio vojnicki kaišinsomnia78 wrote:Nije teme. Al sjedim. Pijem, slusam nekaku nasu muziku, ovo dijete skakuce tu okolo, igra se, budalase. Onda se sjetim kako Zlatan u biografiji kaze kako mu je otac im’o alkohol, rat i jugoslovensku muziku pa se sjebem. Ugasim muziku![]()
Zivote pokvareni dzojstiku![]()
- HAVANA
#8599 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja inace nemam problema sa odlukama,sve sto je neizvjesno a u vezi je nekog posla,organizacije...je dobro pravo.Izazov je pravo dobra stvar,ko gudra.
Al baza je vazna,u bazi je srce i sjecanja.A i sva porodica mi je tu.Najbolje funkcionisem kad sam u dusi miran a imam mogucnosti za raznorazna pomjeranja i promjene.A ovde jesam.Samo ovde mogu ostati svoj.Bar ja.Ne kazem da je to jedino ispravno,sigurno,pametno...ali svako zna sebe i sta ga ispunjava,sta moze i ocekuje.Neka tako i postupa.
- muha_sa
#8600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
svaka ti je za citabaHAVANA wrote:Ja inace nemam problema sa odlukama,sve sto je neizvjesno a u vezi je nekog posla,organizacije...je dobro pravo.Izazov je pravo dobra stvar,ko gudra.Al baza je vazna,u bazi je srce i sjecanja.A i sva porodica mi je tu.Najbolje funkcionisem kad sam u dusi miran a imam mogucnosti za raznorazna pomjeranja i promjene.A ovde jesam.Samo ovde mogu ostati svoj.Bar ja.Ne kazem da je to jedino ispravno,sigurno,pametno...ali svako zna sebe i sta ga ispunjava,sta moze i ocekuje.Neka tako i postupa.