Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vatrogasac

#8576 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: I ovo je jedina cinjenica i istina.
Nema onda šta dalje. :mrgreen:
Dozer

#8577 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ako mislis ili znas da je ovo netacno, slobodno daj argumente. Ja ti fino rekoh kako mozes provjeriti. Moze li postenije?
vatrogasac

#8578 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote:Ako mislis ili znas da je ovo netacno, slobodno daj argumente. Ja ti fino rekoh kako mozes provjeriti. Moze li postenije?
Ne mogu jer generalizuješ. Svako ko vjeruje je pokvaren i to izvedeno na nekim tvojim poznanicima. Mogu ja praviti takve premise u obrnutom slučaju.

https://akos.ba/dedo-jusuf-85-svakog-pe ... kilometra/
Dozer

#8579 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Jel' ne kontas ili se pravis da ne kontas?
Obidji dzamije petkom u vrijeme dzume i crkve nedeljom u vrijeme mise. Uvjeri se sam u ovo sto sam rekao. I onda mi opet reci da li generalizujem.
U BiH imas max.10-15% iskrenih i pravih vjernika koji zive u skladu s knjigama, ostalo su sve samo deklarativni koji nisu ni procitali "svoju" knjigu, a kamoli da je slijede.
A izjasnjavaju se kao vjernici samo zato sto je to danas IN u BiH.
HardcoreMX

#8580 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

sta je ili zasto je in?
vatrogasac

#8581 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote:Jel' ne kontas ili se pravis da ne kontas?
Obidji dzamije petkom u vrijeme dzume i crkve nedeljom u vrijeme mise. Uvjeri se sam u ovo sto sam rekao. I onda mi opet reci da li generalizujem.
U BiH imas max.10-15% iskrenih i pravih vjernika koji zive u skladu s knjigama, ostalo su sve samo deklarativni koji nisu ni procitali "svoju" knjigu, a kamoli da je slijede.
Kako mjerimo nečiju vjeru? Javnom manifestacijom? Zašto onda kritika iftara na otvorenom posebno od strane ateista?

I nikako da shvatiš da čovjek nije anđeo bezgriješni iliti melek nego neko ko se trudi da u njemu dobro prevlada u odnosu na loše. Ne uspiju svi isto i to je normalno za ljudsku prirodu.
Hakiz

#8582 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Dozer wrote:Jel' ne kontas ili se pravis da ne kontas?
Kako mjerimo nečiju vjeru? Javnom manifestacijom? Zašto onda kritika iftara na otvorenom posebno od strane ateista?

I nikako da shvatiš da čovjek nije anđeo bezgriješni iliti melek nego neko ko se trudi da u njemu dobro prevlada u odnosu na loše. Ne uspiju svi isto i to je normalno za ljudsku prirodu.
Ko kritikuje iftar na otvorenom? Ja sam ateista i meni je iftar na otvorenom super stvar. Da se ja pitam, od 12 do sat prije iftara bi na nekom trgu bila gej parada, onda se parada završi, spremi se trg za iftar i na trgu se obavi iftar. Svako iskoristi svoje pravo, niko nikog ne napadne i svima lijepo. Može li ovako?

Ako ne može, ako neko kaže da mu je uvreda da iftari na mjestu na kojem su samo sat ranije pederi paradirali, e onda je to druga priča. Onda priča protiv iftara na otvorenom dobija i smisao i legitimitet.

Pa, da se dogovorimo, ili svako može svoje, ili da budemo neprijatelji?

A to da je čovjek nesavršen, pa se trudi pa ovo, pa ono, ali ne mora baš sve propise 100% ispuniti i ispoštovati da bi ipak bio prihvaćen kao vjernik, to meni liči na predizbornu priču po kojoj stranka nema svoju ideologiju nego hoće svima biti po volji samo da ima što više članova i naročito glasača. Ili ima ideologiju ali je spremna da bi pridobila glasače tu ideologiju malo prilagoditi. Nije veliki grijeh, a i opravdan je.

Kada bi se vjerski propisi strogo provodili, onako kako su u originalu napisani, masa vjernika ne bi mogli to biti, a dobar dio njih bi trebalo ubiti. Nije dobro za biznis.

Cilj opravdava sredstvo, zar ne?
black

#8583 Re: Ateizam vs. Religija

Post by black »

Dozer wrote: A ja sam zadrti ateista.
cemu onda naduravanje
vatrogasac

#8584 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Nije veliki grijeh, a i opravdan je.
Koji grijeh je opravdan? Mali, veliki, teški? Govorimo o čovjekovoj prirodi koja nije anđeoska i nije tako čak ni zamišljena.
Dozer

#8585 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

black wrote:
cemu onda naduravanje
Nije naduravanje, nego razmjena misljenja, stavova i, najbitnije - dokaza.
vatrogasac wrote: Kako mjerimo nečiju vjeru? Javnom manifestacijom? Zašto onda kritika iftara na otvorenom posebno od strane ateista?

Ja nemam nista protiv iftara na otvorenom. Savrseno mi je svejedno. Ali, kako i @Hakiz rece - samo dok je to na istom nivou uvazavanja kao i bilo sta drugo.
Onog momenta kada se nesto religijsko pocne nametati i izdizati kao neko bitnije pravo od bilo cega/cijeg drugog, e tu onda imamo problem jer vjera i religija ni po cemu nije bitnija od bilo cega drugog, niti mora imati neko posebno postovanje i tretman u odnosu na bilo sta drugo ili nekoga drugog.
Ako neki vjernik ima problem s ovim, onda:
1. Nije iskreni vernik
2. Jeste sovinista
A sovinizam, kao sto znamo, usko granici s fasizmom.
Da ovo sad ne bude odmah docekano kao da sam rekao da su vernici sovinisti i fasisti - NE. To nisam rekao, nego se to odnosi samo na gore opisani specifikum i odnose.
HardcoreMX wrote:sta je ili zasto je in?
To vec moras pitati sve one koji su od '92 naprasno postali vjernici, preko noci.
Ja mislim da je to samo stvar mainstream ideologije, kao sto je slucaj s bilo cim drugim. A ideologija moze biti sistemska, lokalizovana, grupna. Proberi sam u koju od njih spadau relgiije ovdje. Ja mislim da je ova prava, sistemska.
JVC

#8586 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote: ni politika ni vjera
naci cemo nesto, tetovaze :mrgreen:
Cim uhvatim slobodnog vremena :) :thumbup:
MarlboroGold

#8587 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Je li grijeh imati tetovažu Isusa na križu? :D
славянин

#8588 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Dozer wrote:
black wrote:
cemu onda naduravanje
Nije naduravanje, nego razmjena misljenja, stavova i, najbitnije - dokaza.
vatrogasac wrote: Kako mjerimo nečiju vjeru? Javnom manifestacijom? Zašto onda kritika iftara na otvorenom posebno od strane ateista?

Ja nemam nista protiv iftara na otvorenom. Savrseno mi je svejedno. Ali, kako i @Hakiz rece - samo dok je to na istom nivou uvazavanja kao i bilo sta drugo.
Onog momenta kada se nesto religijsko pocne nametati i izdizati kao neko bitnije pravo od bilo cega/cijeg drugog, e tu onda imamo problem jer vjera i religija ni po cemu nije bitnija od bilo cega drugog, niti mora imati neko posebno postovanje i tretman u odnosu na bilo sta drugo ili nekoga drugog.
Ako neki vjernik ima problem s ovim, onda:
1. Nije iskreni vernik
2. Jeste sovinista
A sovinizam, kao sto znamo, usko granici s fasizmom.
Da ovo sad ne bude odmah docekano kao da sam rekao da su vernici sovinisti i fasisti - NE. To nisam rekao, nego se to odnosi samo na gore opisani specifikum i odnose.
HardcoreMX wrote:sta je ili zasto je in?
To vec moras pitati sve one koji su od '92 naprasno postali vjernici, preko noci.
Ja mislim da je to samo stvar mainstream ideologije, kao sto je slucaj s bilo cim drugim. A ideologija moze biti sistemska, lokalizovana, grupna. Proberi sam u koju od njih spadau relgiije ovdje. Ja mislim da je ova prava, sistemska.
Religija je super - sve uvazava dok je u podredjenom polozaju, pozivanse na ljudska prava,slobodu izrazavanja i svasta nesto.Medjutim kada ta religija postane dominantna u drustvu ili jos gore u institucijama drzave - onda ta prava idu kroz prozor.
Hakiz

#8589 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote: Nije veliki grijeh, a i opravdan je.
Koji grijeh je opravdan? Mali, veliki, teški? Govorimo o čovjekovoj prirodi koja nije anđeoska i nije tako čak ni zamišljena.
Koliko religija se 100% striktno drži svih propisa koje imaju? Ni jedna. A koliko ja znam, bog se nije javio sa updateom propisa ni u jednoj religiji. A to znači da su religije same, shvativši da ne mogu ljude prevaspitati, prihvatile da ne provode propise kako bi morale. Jer ako bi insistirale na striktnom provođenju propisa, malo bi vjernika ostalo.

E, sad, ko je dao religijama pravo da ne pošuju propise, to jeste božiju volju, striktno onako kako je od boga data? Zar to nije blasfemija?

Tako da je to grijeh struktura, to je grijeh religija prema bogu.

A tada je postojanje religija, to jeste vjerovanje u boga po dogmi bilo koje religije, upitno do besmislenosti.
vatrogasac

#8590 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
E, sad, ko je dao religijama pravo da ne pošuju propise, to jeste božiju volju, striktno onako kako je od boga data? Zar to nije blasfemija?
Ako iza dobrog djela ne stoji iskren nijet nego je stvar iznude ili prisile onda je to djelo upitno.
medvjed23

#8591 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

ovdje moram stati uz vjernike.. moralno savršenstvo ne postoji.. ne može se ostvariti ni u jednom, pa ni u religijskom etičkom sistemu.. u svaki ljudski život su ugrađeni i dobro i zlo.. potonje možemo ublažiti, ali ne i uništiti..

ako su jedini vjernici savršeni vjernici, onda niko nije vjernik.. ako su jedini komunisti savršeni komunisti, onda niko nije komunist.. ako su jedini antinatalisti savršeni antinatalisti, onda niko nije antinatalist.. ovakvu rečenicu možemo konstruisati glede bilo kojeg moralnog kodeksa i uvijek će biti istinita..
Smrcak15

#8592 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Joj ja ovdje kad god uđem glava me zaboli. Samo se iste stvari ponavljaju i vrte u krug. Svi odlaze i dolaze, samo Smrle ostaje.
Helem neke stvari su činjenice, a to je da sve više i više ljudi napušta religiju. Prije 200 godina je bilo nezamislivo, uslijed nedostatka informacija o evoluciji i o nastanku svega na planeti, da neko ne vjeruje u Boga. Danas pa i oni najzakletiji muslimani napuštaju religiju uslijed nekih nelogičnih stvari u Kur'anu i hadisima.
Najbolji primjer jednog velikog muslimana koji je pripovjedao islam, a sada već nekoliko godina veliki ateista je Abdullah Sameer. KAd god bi pogledao njegove stavove i razloge za napuštanje islama vidio sam istu koncepciju i razloge kao kod mene, kao i kod ostalih što su napustili islam. Najveći problem za opstanak islama su upravo ti bivši muslimani koji najbolje poznaju materiju i samim time najbolje i najlakše pronalaze načine kroz koje mogu na osnovu stvari koje su zapisane u Kur'anu, ili stvari koje je poslanik Muhammed rekao, ili uradio, dokazati da islam nije ni po čemu različit od ostalih religija(osim što je noviji i što su mu koncepti ukradeni) i da jednostavno ne postoji dovoljno dokaza da je isti pisao neko pametan i za sadašnje vrijeme, da ne kažem o nekome sa naučnim saznanjima za narednih 300,500, 1000 godina, a da ne kažem o nekome ko doslovno sve poznaje i pisao je zakone za sve. Pričamo o osobi/biću koja sve poznaje a Zemlju poredi da je prostreta kao ćilim. Kažu može se ćilim prostreti i po lopti, joj onda je to inače vrlo bitna stvar za spominjanje, i to više puta spominjanje, od stotinu drugih stvari koje su važnije i sad mi pada par stvari koje da su zapisane bi bile dosta bitnije današnjim muslimanima, što kao uputa, što kao dokaz da je islam pravi. Primjer zar ne znate da se Zemlja kreće oko sunca, te da iako na izgled izgleda ravna, ona uopšte nije. Samo jedna ta rečenica bi zamislila mnoge ateiste i agnostike i barem bi negdje vodila prema konkretnoj raspravi.
Ima vrlo dobrih i konkretnih činjenica kod Abdullaha na njegovom youtube kanalu:

Zanimljiv je i Yasir Qadhi. Jedan od najpriznatijih islamskih naučnika. Nakon studiranja na američkim univerzitetima i sada kao musliman priča da je smiješno negirati teoriju evolucije, te da priča o Ademu i Havi se mora posmatrati samo kao jedna vrsta alegorije. Sve drugo bi dovelo do toga da bi se muslimani, Kur'an, islam, Muhammed, stavili pod težak ispit koje bi bilo nemoguće odbraniti. Ne mislim odbraniti kako Smrcak misli da je odbranio, a u stvari odbranio je samo svojom logikom, kojom u stvari pokazuje zašto je i dalje musliman nakon svih dokaza.

Malo čitajući komentare ovog videoa, a i drugih videoa sve se vidi koliko sve više i više ex muslimana se javlja sa svojim razlozima zašto su napustili islam. Zamislite šta bi bilo kada bi još otvoreno smjeli pričati o tome i kada ne bi strahovali od toga da će ih neko ubiti! Kršćanstvo također više i više opada i faktički je zadržano samo u najnerazvijenim dijelovima Amerike, Brazila, naše Bosne haha itd... tako će biti i sa muslimanima. Sa većim poznavanjem nauke, većim studiranjem i pristuom internetu broj ateista raste i raste. Nisu im zanimljive nagrade u obliku djevica i velikih dvoraca. Svi bi mi to volili, ali smo neke stvari shvatili ranije, što ne znači da ćete i vi. Iskren da budem ja bih volio da je islam, ili neka druga religija istinita. Volio bih da fakat postoji neko svemoguće biće koje gleda sa strane i koje ti kaže da se ne trebaš mućiti učiti i čitati stotine drugih knjiga, dovoljno je samo da jednu čitaš, da ne činiš ružna djela, da odvajaš pola sata- sat na molitvu dnevno i to je to. REcept za uspjeh. Lagano. Tako sam nekad i ja zamišljao da sam u svijetu pokemona i da ih lovim, ili da se takmičim sa Gokuom na jednoj od 50 različitih planeta, a kad umrem idem kod kralja KAija gdje ću nastaviti trenirati dok neko drugi ne sakupi svjetleće lopte i oživi me. Htjeli vi, ili ne htjeli vjerovati, ali razlika između tog kralja i bilo kojeg drugog monoteističkog boga jeste u tome što su se za jednog 1500 godina ljudi mučili i tražili razloge i načine kako da dokažu da stvarno postoji, a druge strahom od nevjerovanja strašili od pakla i tjerali od traženja dokaza protiv postojanja. Zamislite se malo o tome da su ljudi 1500-2000 godina tražili dokaze o ispravnosti njihovih religijskih knjiga, a ljudi u proteklih samo 50-100 godina počeli svakodnevno obarati njihove dokaze. Šta će biti za još 500 godina.
Navesti ću par brzih primjera o ovom slučaju iz Qurana.
Spominjanje ravne zemlje na nekih 10ak mjesta direktno, ili indirektno - ako je fakat greška u prijevodu i uvijek se spominje prostrana Zemlja, zbog čega je toliko to bitno spomenuti na ograničen broj stranica i materijala za pisanje toliko puta, a knjiga je pisana kao uputa. Možda za primjer spomenuti ne ubijaj onog koji ima različito mišljenje, isto jedno 10 puta. Bilo bi važnije, zar ne?
Odnosi sa djevojčicama kada uđe u pubertet (9+)ok, ako fakat je drugačije vrijeme, ali za Quran je rečeno da je pisan za sva sva vremena. Onda se trebalo reći isto tako da je Quran pisan jednom narodu i jednom vremenu i dati dozvola za nastavak. Jel fakat mislite da danas nije potreban jedan update Qurana, trebao bi update svako 500 godina, ali helem..
Evolucija. Ma možete vi iznositi vaše smiješne dokaze do sutra, onog momenta kada budete imali stvarni dokaz koji uništava milion mišljenja i dokaza drugih naučnika, ne samo da ćete dobiti Nobelovu nagradu, nego ćete biti u samom vrhu sa Teslom, Einsteinom, Newtonom, Galileom itd... Postavlja se pitanje zašto bi Allah dao toliko dokaza protiv svojih tvrdnji, a onda tražio da u njih slijepo vjerujete, jer ako ne budete gorit ćete. Takve stvari osobi sa otvorenim razumom vode prvo u dugotrajno razmišljanje, a kada se skroz otvori za sve onda izlazi iz vjere.
Ima još puno ovoga, ali fakat ne bih.
Eto toliko pozdrav i nastavite.
Joj ja ovdje kad god uđem glava me zaboli.
pa da, kada napadas a neko to brani i to argumentovano i jos sa kakvim dokazima...normalno je da ce te glava zabolit kad te neko dokazima i argumetima poklopi.

Svi odlaze i dolaze, samo Smrle ostaje.
ceif mi :D

Danas pa i oni najzakletiji muslimani napuštaju religiju uslijed nekih nelogičnih stvari u Kur'anu i hadisima.
dodji malo u dzamiju da vidis jeli napustaju ili se broj povecava

Najbolji primjer jednog velikog muslimana koji je pripovjedao islam, a sada već nekoliko godina veliki ateista je Abdullah Sameer.
svaka ti cast kakvog si salabajzera uzeo za primjer, tom sam ja ukazao na greske koje navodi jos mi se nije javio a tice se njegovog bloga gdje govori o kako on kaze takozvani kuranski brojcanim cudima, pa navodi ocite greske i ja sam mu tu iznio dokaze i uopste mi se nije javio.

Pričamo o osobi/biću koja sve poznaje a Zemlju poredi da je prostreta kao ćilim.
nije to bas tako kako ti zamisljas, nema tu nista prostrea kao cilim, nego je zemlja prosirena...pa neko to tumaci kao prosirena kao cilim a nikakvi cilimi tu nisu uzeti u obzir.

Zanimljiv je i Yasir Qadhi. Jedan od najpriznatijih islamskih naučnika. Nakon studiranja na američkim univerzitetima i sada kao musliman priča da je smiješno negirati teoriju evolucije, te da priča o Ademu i Havi se mora posmatrati samo kao jedna vrsta alegorije. Sve drugo bi dovelo do toga da bi se muslimani, Kur'an, islam, Muhammed, stavili pod težak ispit koje bi bilo nemoguće odbraniti. Ne mislim odbraniti kako Smrcak misli da je odbranio, a u stvari odbranio je samo svojom logikom, kojom u stvari pokazuje zašto je i dalje musliman nakon svih dokaza.
dok god se neobjasni precizno i dokaze jasno i nedvomisleno empirijski kako slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture teorija ce i dalje ostati teorija.
Spominjanje ravne zemlje na nekih 10ak mjesta direktno, ili indirektno - ako je fakat greška u prijevodu i uvijek se spominje prostrana Zemlja,
ne spominje se nigdje ravna zemlja, nego jasno se naznacava da je zemlja loptastog oblika. a to sto neko tumaci rijec prosiriti kao ravno njemu na dusu.
Evolucija. Ma možete vi iznositi vaše smiješne dokaze do sutra, onog momenta kada budete imali stvarni dokaz koji uništava milion mišljenja i dokaza drugih naučnika, ne samo da ćete dobiti Nobelovu nagradu, nego ćete biti u samom vrhu sa Teslom, Einsteinom, Newtonom, Galileom itd... Postavlja se pitanje zašto bi Allah dao toliko dokaza protiv svojih tvrdnji, a onda tražio da u njih slijepo vjerujete, jer ako ne budete gorit ćete. Takve stvari osobi sa otvorenim razumom vode prvo u dugotrajno razmišljanje, a kada se skroz otvori za sve onda izlazi iz vjere.
Ima još puno ovoga, ali fakat ne bih.
Eto toliko pozdrav i nastavite.
1. kako slucajni dogadji kreiraju kompleksne strukture
2. Kako su celije naucile da citaju kodove iz DNK i da tako sprovode funkcije kako su kodirane u DNK.
Smrcak15

#8593 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote: Islamska povelja lektorisana I stampana od strane SANU. :lol:

Ne mogu da budem vjernik ... dzabe, imam oci i imam razum. Za vjernika moras prvo postati poslusni insan, da nemas svoje misljenje jer ces dobiti misljenje, I treba da siris to misljenje.

Kad slusam kako hodze ruze narod a niko ne smije rijec progovoriti koliko su zaglupljeni i u nekakvom imaginarnom strahu dodje mi da povracam ...

absolutno netacno
Smrcak15

#8594 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: stani malo, ako ja uzivam u necemu, nesto me ispunjava, shvati to kao neku vrstu meditacije, licno presabiranja itd ako meni klanjanje godi, kao sto godi drugim ljudima meditacija itd

kako sam ja onda na gubitku ako sam uzivao u tome, i ne samo d auzivam u tome nego uzivam i u drugim ovozemljskim stvarima...tako da neznam kako sam ja to na gubitku??
Hajde mi iskreno odgovori - da li bi radio ista od nabrojanoga da ne vjerujes da postoji bog, a s njim i dzennet i dzehennem?
Kad sam sebi odgovoris iskreno na ovo, onda ce ti biti jasno i zasto i kako si u ovome ti na gubitku u slucaju da sve to ne postoji.
Posto i ti i ja znamo odgovor na ovo, to znaci da je ovdje ipak 1:0 za mene i da si ti na gubitku kad umres, i ako ne postoji sve sto si vjerovao i nadao se da postoji.
nije tacno, jer nije gubitak ono sto nisam imao u rukama., niti je bilo mogucnosti doci do toga, tako da nema gubitka.

ako Bog i onaj svijet ne postoje, znaci nema mogucnosti to imati, tako da automatski nisam na gubitku jer nisam nikad imao niti bilo moguce imati u toj sitruaciji.

zato i dalje je 0:0, ja ne gubim nikad, a ti gubis bude li Boga bilo a umres negirajuci ga.
|Opet pogresno. Jesi na gubitku jer si cijeli zivot proveo vjerujuci i nadajuci se da sve to postoji, i masu stvari u svom zivotu si podredio tome da stignes do tog ciljanog raja kada umres na ovom svijetu. Ako toga nema, kao sto nema, i te kako si na gubitku jer si protracio svoj cijeli ovozemaljski zivot ganjajuci maglu.
ali pomisli da ima, sta evo da ima , da te prebaci u neki tamo paraleni svijet, paralelkni univerzum gdje Bog bistvuje....sta onda??????
Pa upravo radi ovoga si ti na gubitku. Meni je svejedno, tebi nije :D

Klipove s "cudima" zaista ne gledam.
Hajde mi iskreno odgovori - da li bi radio ista od nabrojanoga da ne vjerujes da postoji bog, a s njim i dzennet i dzehennem?
Kad sam sebi odgovoris iskreno na ovo, onda ce ti biti jasno i zasto i kako si u ovome ti na gubitku u slucaju da sve to ne postoji.
Posto i ti i ja znamo odgovor na ovo, to znaci da je ovdje ipak 1:0 za mene i da si ti na gubitku kad umres, i ako ne postoji sve sto si vjerovao i nadao se da postoji.
pa bi vjerovatno u nekoj formi, ono kada lezis opsutis se , razmisljas, presabiras se, sta si uradio sta nisi , jesi li mogao drugacije..itd

poenta je da meni klanjanje godi, osjecam se dobro, uzivam u tome i samim tim ja ne gubim nista.

nemogu biti na gubitku ako uzivam u onome sto radim u ovom slucaju.

a ti si ne jos tebi neshvatljivo i nikako da dokusic nivou kojem si ti gubitku u slucaju da Bog postoji a ti umres negirajuci ga....to su nezamislive proporcije gubitka, nedokucivo ...a bit ce dokucivo kako je objasnjeno u hadisu, kada se covjeku pokaze Raj koji treba da udje u Pakao, pa mu se pokaze Raj da ga vidi sta sve ima u njemu kako bi se rastuzio jos vise i onda ga otjeraju u Pakao ako je zaluszio, tad covjek sazna sta je istinski izgubio, ali ti nevjerujes u ovo...pa stvar je da bude li ovako kako sam opisao, nadrljao si, a bude li nikom nista, ti ako odes u nistavilo i ja, to znaci nemamo vise svijesti da se sjetimo proslog zivota i kazemo jedno drugom "EEE JESAM LI TI REKAO IDIOTE DA NEMA NISTA, VIDIS LI" :lol:

ZNACI ono sto ti propagiras je stanje u kojem mi jedno drugom nemozemo zafrkavati jedno drugo..idemo u nista...znaci nismo svjesni nista vise ni sebe ni da ne postojimo..nema nas...znaci apsolutna 0:0

a ti nemozes nikako biti 1:0 jer da bi bilo jedan 1:0 za tebe moramo biti u svjesnom stanju poslije smrti a da nema Boga ni raja ni pakla, pa da mi mozes reci "vidis li da sam u pravu"...po svom vjerovanju ti uopste nemozes doci u tu situaciju da mi nesto tako kazes poslije smrti :lol:

tako da je ma sta ti pricao, ako je istina ono sto ja påricam 1:0 za mene

ako je istina ono sto ti pricas 0:0 , nemozes nikako biti 1:0 jer ti nevjerujes u svijesno stanje poslije smrti.

Opet pogresno. Jesi na gubitku jer si cijeli zivot proveo vjerujuci i nadajuci se da sve to postoji, i masu stvari u svom zivotu si podredio tome da stignes do tog ciljanog raja kada umres na ovom svijetu. Ako toga nema, kao sto nema, i te kako si na gubitku jer si protracio svoj cijeli ovozemaljski zivot ganjajuci maglu.
ako sam uzivao u onome sto radim, onda nemoze nikako biti da sam protracio zivot, jer nauzivao sam se ja u ovozemaljskim stvarima u onome sto mi je dozvoljeno da bi neko rekao protracio zivot u vjeru :-)

meni je vjera uzivancija, sta ti mislis sto ja opstojim na forumu ovdje ako meni vjera ne godi dusi...mislis da bi imao snage i volje palamudit sa vama ovoliko da mi nije vjera uzivancija.,

Klipove s "cudima" zaista ne gledam
i nemoj, jer ja to postiram da drugi pogledaju kad procitaju tvoju nebulozu pa ja samo slikovito pojasnim ono sto ti nebuloziras da vide da to nije tako kako ti napises...a ti pogledao ne pogledao svejedno mi :kiss:
irac300

#8595 Re: Ateizam vs. Religija

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote: svaka ti cast kakvog si salabajzera uzeo za primjer, tom sam ja ukazao na greske koje navodi jos mi se nije javio a tice se njegovog bloga gdje govori o kako on kaze takozvani kuranski brojcanim cudima, pa navodi ocite greske i ja sam mu tu iznio dokaze i uopste mi se nije javio.
Jbg, ako dosad nisi skont'o što ti se ne javlja, ne'š nikad ni skontat'. :D
Dozer

#8596 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Nije meni odgovarano, ali moram, dzaba sve... :D
Smrcak15 wrote: pa da, kada napadas a neko to brani i to argumentovano i jos sa kakvim dokazima...normalno je da ce te glava zabolit kad te neko dokazima i argumetima poklopi.
O kojim tacno argumentima pricas, dragi Smrle? Ti ovdje nisi iznijeo ni jedan jedini validan argument za bilo sta, samo neka svoja "tumacenja". Dokazi = 0 boba :D
dodji malo u dzamiju da vidis jeli napustaju ili se broj povecava
U koju dzamiju... u SveCkoj? Ozbijno? Zar tamo ima dzamija? :D
svaka ti cast kakvog si salabajzera uzeo za primjer, tom sam ja ukazao na greske koje navodi jos mi se nije javio a tice se njegovog bloga gdje govori o kako on kaze takozvani kuranski brojcanim cudima, pa navodi ocite greske i ja sam mu tu iznio dokaze i uopste mi se nije javio.
Ako si mu pokusavao greske "dokazati" na nacin kako si to ovdje nama pokusavao i pokusavas, uopste nisam iznenadjen sto ti se nije javio :D
Vidio covjek da mu se obraca zaludjenik bez podloge, i jednostavno produzio dalje. Pametniji od nas ovdje, definitivno :D
dok god se neobjasni precizno i dokaze jasno i nedvomisleno empirijski kako slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture teorija ce i dalje ostati teorija.
Masa ovih stvari ti je vidljiva na svakom koraku, a kreirale su ih razne prirodne sile i dogadjaji. Naravno, ti se ovdje referises samo na nas, ljude, kao kompleksnu strukturu koja se nije mogla kreirati sama od sebe i uz "koristenje" dostupnih elemenata u prirodi. Zivo me zanima sta ces ako se ovi trenutno naucni pokusaji s karbonom pokazu tacni... :D
1. kako slucajni dogadji kreiraju kompleksne strukture
Lako. Erupcija vulkana npr. kreira prvo unistenje, kroz koje se cesto stvaraju razni oblici i forme koje sadrze svasta nesto, a pri tome izledaju tako da ih covjek nikad ne bi mogao napraviti takvima. Naon toga slijedi dugotrajno hladjenje tog novog sloja povrsine zemlje, nakon cega kroz razne kompleksne procese i uz koristenje prirodnih elemenata nastaje plodno tlo na kojem, zamisli, zivimo i mi.
2. Kako su celije naucile da citaju kodove iz DNK i da tako sprovode funkcije kako su kodirane u DNK.
Ocigledno je da nemas pojma o ovome o cemu pricas...
Celije ne "citaju" nista. Celija se sastoji od 23 para kromozoma, a u svakom kromozomu su genomi, koji definisu svakoga od nas, ukljucujuci i nasu pojedinacnu inteligenciju, bolesti, ponasanje, itd.itd.itd..
Muski sisari, u sta spadamo i mi, imaju 1 Y i 1 X kromosom, dok zenski imaju 2 X kromosoma. Ako muski Y kromosom svojim SRY genom "okine" razvoj embriona, rodicemo se kao musko. Ako ne, onda kao zensko.
Dakle - celija ne cita nista, nego se sastoji od gomile kromosoma od kojih se svaki sastoji od gomile genoma. :D

Fakat, ako se ti s ovakvim budalastinama obracas ljudima po internetu i pokusavas ih "ispraviti", onda se nemoj cuditi sto ti ne odgovoaraju :D
Last edited by Dozer on 23/09/2018 21:17, edited 1 time in total.
Dozer

#8597 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: pa bi vjerovatno u nekoj formi, ono kada lezis opsutis se , razmisljas, presabiras se, sta si uradio sta nisi , jesi li mogao drugacije..itd
Ne bi, jer ne bi ni razmisljao o bogu. Razmisljanje o tome da li si nesto u zivotu uradio kako treba ili ne, i jesi li mogao drugacije i bolje - nema nikakve veze s vjerom i bogom.
poenta je da meni klanjanje godi, osjecam se dobro, uzivam u tome i samim tim ja ne gubim nista.
Poenta je da ne bi klanjao da ne vjerujes u boga, kontas? :D
nemogu biti na gubitku ako uzivam u onome sto radim u ovom slucaju.
I opet - ne bi ni klanjao da ne vjerujes u boga, pa samim tim ne bi ni uzivao u tome. A posto vjerujes u boga, kao i sve njegove "nagrade i kazne", i posto se nadas da ces zavrsiti u dzennetu medju hurijama i karati do besvijesti - jesi na gubitku ako sve to ne postoji. :D
a ti si ne jos tebi neshvatljivo i nikako da dokusic nivou kojem si ti gubitku u slucaju da Bog postoji a ti umres negirajuci ga....to su nezamislive proporcije gubitka, nedokucivo ...a bit ce dokucivo kako je objasnjeno u hadisu, kada se covjeku pokaze Raj koji treba da udje u Pakao, pa mu se pokaze Raj da ga vidi sta sve ima u njemu kako bi se rastuzio jos vise i onda ga otjeraju u Pakao ako je zaluszio, tad covjek sazna sta je istinski izgubio, ali ti nevjerujes u ovo...pa stvar je da bude li ovako kako sam opisao, nadrljao si, a bude li nikom nista, ti ako odes u nistavilo i ja, to znaci nemamo vise svijesti da se sjetimo proslog zivota i kazemo jedno drugom "EEE JESAM LI TI REKAO IDIOTE DA NEMA NISTA, VIDIS LI" :lol:
A posto tamo, ni u jednom ni u drugom slucaju nemamo svijesti o ovom sadasnjem zivotu - sta nas onda libo racku gdje cemo zavrsiti? :D
ZNACI ono sto ti propagiras je stanje u kojem mi jedno drugom nemozemo zafrkavati jedno drugo..idemo u nista...znaci nismo svjesni nista vise ni sebe ni da ne postojimo..nema nas...znaci apsolutna 0:0
Pa to ti i govorim(o) - svejedno je. Ionako se necemo sjecati ovog zivota, pa ni na onom svijetu necemo imati za cim zaliti ili se radovati, zar ne? To ce nam biti glanc novi zivot bez referenci na ovaj prijasnji :D
a ti nemozes nikako biti 1:0 jer da bi bilo jedan 1:0 za tebe moramo biti u svjesnom stanju poslije smrti a da nema Boga ni raja ni pakla, pa da mi mozes reci "vidis li da sam u pravu"...po svom vjerovanju ti uopste nemozes doci u tu situaciju da mi nesto tako kazes poslije smrti :lol:

tako da je ma sta ti pricao, ako je istina ono sto ja påricam 1:0 za mene
:lol:
Ti si meni kralj, matere mi :D
Kako moze biti 1:0 za bilo koga ako tamo negdje idemo nesvjesni ovog zivota? :D
ako sam uzivao u onome sto radim, onda nemoze nikako biti da sam protracio zivot, jer nauzivao sam se ja u ovozemaljskim stvarima u onome sto mi je dozvoljeno da bi neko rekao protracio zivot u vjeru :-)
TI si, izgleda, u jednoj vrsti kauzalne petlje - ne kontas sta je uzrok, a sta posljedica vlastitih radnji i zivota...
Hajmo jos jednom - uzivas u tome jer VJERUJES da ces za to biti nagradjen, kontas?
Ako nema te nagrade, svo to uzivanje u tome ode u vjetar. Nistavilo. Nista. Potrosio si godine i godine zivota ni na sta.
meni je vjera uzivancija, sta ti mislis sto ja opstojim na forumu ovdje ako meni vjera ne godi dusi...mislis da bi imao snage i volje palamudit sa vama ovoliko da mi nije vjera uzivancija.,
Misionaris jarane, i pokusavas hajrovati jos bodova za jeftiniju kartu za dzennet :)
Nema dzenneta ba, dzaba sav trud :)
i nemoj, jer ja to postiram da drugi pogledaju kad procitaju tvoju nebulozu pa ja samo slikovito pojasnim ono sto ti nebuloziras da vide da to nije tako kako ti napises...a ti pogledao ne pogledao svejedno mi :kiss:
:thumbup: :kiss:
Braco_18

#8598 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Braco_18 »

Smrle brate, ali stvarno ... ti si puko 100 % ... imam ja u krugu svog društva isto par bisera poput tebe ali ti si unikat ... nemogu da vjerujem :-) @dozeru: svaka ti čast na živcima i trudu koji iznosiš ovdje, divim se tebi i tvojim načinom komunikacije sa njim :thumbup:
славянин

#8599 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Braco_18 wrote:Smrle brate, ali stvarno ... ti si puko 100 % ... imam ja u krugu svog društva isto par bisera poput tebe ali ti si unikat ... nemogu da vjerujem :-) @dozeru: svaka ti čast na živcima i trudu koji iznosiš ovdje, divim se tebi i tvojim načinom komunikacije sa njim :thumbup:
Image
HardcoreMX

#8600 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:To vec moras pitati sve one koji su od '92 naprasno postali vjernici, preko noci.
ne pratis mainstream...ispasce jos da si konzervativac :D
Locked