Da nije bilo milicije bio bi belaj sirih razmjera.
Nakon svega ocito je da vecina ovih vojnika-gustera pojma nije imalo sta se desava
Gdje ti nalazis slicnost izmedju tadasnje Yugoslavije i danasnje Turske???Bodkin wrote:Dosli smo do drkanja na turske tenkove![]()
Nego hoce mi neko od legalista odgovoriti na ovo pitanje. Da li je jna trebala skinuti milosevica, tudjmana inostale davne 91 dok su zemlju vodili upropast ili ih nije trebalo dirati jer su demokratski izabrani?
... i da se ne lažemo, u najvećoj mjeri nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.dale cooper wrote:Pa malo je teško odgovoriti na to pitanje sa obzirom da je vojska već mnogo prije toga bila u Srpskim odnosnoBodkin wrote:Dosli smo do drkanja na turske tenkove![]()
Nego hoce mi neko od legalista odgovoriti na ovo pitanje. Da li je jna trebala skinuti milosevica, tudjmana inostale davne 91 dok su zemlju vodili upropast ili ih nije trebalo dirati jer su demokratski izabrani?
Miloševićevim rukama. Ali sa ove vremenske distance i stvari koje su urađene i za koje znamo sa
sigurnošću, sasvim je jasno da je ustavni poredak Jugoslavije bio uzdrman potezima Miloševića i Tuđmana. Ja lično bih volio
da je vojska reagovala u tom smjeru da pohapsi odgovorne i zaštiti narod. Samim time bi se možda izbjegao rat i
civilne žrtve, i možda bi bilo moguće govoriti o mirnoj i dogovorenoj disoluciji zemlje ili nekoj drugoj opciji.
Ali to je sve šta bi bilo kad bi bilo. Ali kada govorimo o Turskoj, mi jednostavno ne možemo govoriti šta je dobro
i ispravno za njih, jer ne živimo tamo. Ovdje se većinom ljudi emotivno svrstavaju u jedan ili drugi kamp isključivo
kroz prizmu i projekciju svojih međusobnih razmirica i sukoba mišljenja.
da se stavila u odbranu ustavnog poredka jenea bi nadgledala mirnu razgradnju jugoslavije i ostala upamćena historijski kao pozitivna.Bodkin wrote: Pa govorimo o tome da se stavila u odbranu ustavnog poretka, a ne stranu jednog naroda. Moja poenta je da vojska zemlje mora imati korektivni karakter, a ne slusati "demokratski izabrane" bla bla. U 90% slucajeva da. I ne kazem da je juce bilo u ovih 10%.
Diplomate, koje nisu željele da budu imenovane, izjavile su da je Egipat tvrdio da Vijeće sigurnosti nije u poziciji da utvrdi da li je Vlada Turske demokratski izabrana.
Uz ovakve glasnogovornike, nije ni cudo sto Kurdi, i pored mnogobrojnosti, nikad ne napravise kurdsku drzavu.Kikibombona wrote:[emoji106] [emoji106]Danguba wrote: Pa jel vidis da je od sinoc pocela borba protiv onih sto diraju pkk teroriste.
Odlicno zapazanje. Bravo.
Pisao sa kako se Erdogan izvinio Putinu, Benji, Abadiju, Asadu, Sisiju... pa sam rekao da se jos samo treba izviniti Camilu, lideru PKK... mozda je ovo uvertira... Adem je bio na prvoj liniji u borbi protiv PKK!
pa kiki bola' sta je problem reci istinu da je brko obezbjedio kurdima pravo na skolovanja na maternjiom jeziku. pa to ni bosnjaci nemaju na skoro pola svoje drzave, trenutno. pomogao sam te sa trenutnom srpskom nacionalnom politikom prema bosnjacima da bi bio svjestan dimenzije ovog koraka.Kikibombona wrote:Kakav 'ad hominem', o cemu pricas!? Govoris ekavski pa sam pomislio da si Srbijanac. Nisam nista lose mislio.155_mm wrote: znaci ne znas?
evo da pokusamo ponovo. znas li mozda do kakvih je promjena doslo u odnosu turske drzave prema kurdima i teritoriji na kojoj isti zive od kad je brko preuzeo vlast do izbijanja sukoba u siriji?
ali ako ne znas odgovor suti onda i ne moj se prosipati ovdje sa ad hominem*
*skraćenica za argumentum ad hominem, označava odgovor na argumente druge osobe napadanjem njihovog karaktera, umjesto odgovaranja na sâm argument. Pri neumjesnom korištenju, može se koristiti kao logička greška u kojoj se tvrdnja ili argument druge osobe odbacuju na osnovu beznačajne činjenice ili pretpostavke o autoru ili osobi koja se kritikuje.[2]
Kazem ti, Vucic je bio u Srebrenici, cak i novac uplacuje, izvinio se itd itd.
To neko moze protuaciti kao pomirenje.
Sa kim se Erdogan mirio?
Pa on se svrstao u TOP 5 najomrzenijih kurdskih dzelata u historiji. Jos je daleko od Ataturka, Sadama i Homeinija, ali ako nastavi ovako, brzo ce ih stici. Erdogna mrzi narod na istoku. Sta mislis da im ti odes tamo i objasnis da su se pomirili.
Ima li neka kurdska partija u Turskoj, koja ima podrsku naroda, a da se Erdogan sa njom izmirio?
Aj da cujem, koja je to partija.
Tehnicki ti jesi u pravu, ali priznajes da se radi o ozbiljnim optuzbama, jos postoje i svjedoci.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Hajmo lične kvalifikacije i predrasude ostaviti po strani pa argumentovano diskutovati kao što kažeš. Evo za početak prvo nam daj informaciju koji je to sud osudio Erdogana pa da je on ratni zločinac? Drugo svako ima pravo da tuži koga hoće ali to ne znači da je to sve istina što tužena strana tvrdi. Ako Erdogan ikada bude pristupio ovom sudu vjerujem da će imati dosta toga da kaže i ospori. Dakle ako želimo argumente onda Erdogan nije ratni zločinac sve dok mu sud tako ne presudi...ako ćemo argumentovano i želimo ozbiljno diskusiju.
Ne pravdam nikoga ali nasilje nad vojnicima je posljedica, oni koji su naredili izlazak vojske i njeno djelovanje protiv civilnih objekata i zvanične vlasti i to mimo komandnog lanca i zvaničnih vlasti je pokrenuo svjesno spiralu nasilja koja je zaustavljena na 256 mrtvih i 1100 ranjenih. Kako je moglo biti ovo je mačija guza.
Izvoli da čujem argument koji može opravdati izdavanje naređenja za nezakonito pokretanje vojske mimo komandnog lanca i djelovanej protiv civilnih ciljeva. U svakoj zapadnoj zemlji ovo bi bio zločin u rangu ratnog, zašto bi Turska bila izuzetak? Zato što tamo žive muslimani pa je njihova krv jeftina? Ne razumijem tvoju logiku pa mi pojasni, molim te.
Samim cinom pozivanja naroda preko minareta i koristenje vjerskih objekata u politicke svrhe je skrenuto sa Ataturkovog sekularnog puta.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Čime je jučer konkretno ustavni poredak Turske bio ugrožen pa je to bio povod da vojska reaguje?
Vojska mora biti u odbrani zemlje, ali ne može djelovati kao vlast i biti vlast. Onda ponovo govorimo o tiraniji i diktaturiBodkin wrote:Pa govorimo o tome da se stavila u odbranu ustavnog poretka, a ne stranu jednog naroda. Moja poenta je da vojska zemlje mora imati korektivni karakter, a ne slusati "demokratski izabrane" bla bla. U 90% slucajeva da. I ne kazem da je juce bilo u ovih 10%.dale cooper wrote:Pa malo je teško odgovoriti na to pitanje sa obzirom da je vojska već mnogo prije toga bila u Srpskim odnosnoBodkin wrote:Dosli smo do drkanja na turske tenkove![]()
Miloševićevim rukama. Ali sa ove vremenske distance i stvari koje su urađene i za koje znamo sa
sigurnošću, sasvim je jasno da je ustavni poredak Jugoslavije bio uzdrman potezima Miloševića i Tuđmana. Ja lično bih volio
da je vojska reagovala u tom smjeru da pohapsi odgovorne i zaštiti narod. Samim time bi se možda izbjegao rat i
civilne žrtve, i možda bi bilo moguće govoriti o mirnoj i dogovorenoj disoluciji zemlje ili nekoj drugoj opciji.
Ali to je sve šta bi bilo kad bi bilo. Ali kada govorimo o Turskoj, mi jednostavno ne možemo govoriti šta je dobro
i ispravno za njih, jer ne živimo tamo. Ovdje se većinom ljudi emotivno svrstavaju u jedan ili drugi kamp isključivo
kroz prizmu i projekciju svojih međusobnih razmirica i sukoba mišljenja.
Trče svi da se žene i udaju sa Turcima, ja lijepog naroda nema govorajapin_mutapi wrote:ovima sto prizeljkuju rat u turskoj - to bi znacilo milione izbjeglica od kojih bi 200.000-250.000 a moguce i vise doslo u bih i ostalo tu ... pozenili i poudali, i dobili drzavljanstva
tek bi onda grizli muda od muke
pazite sta zelite, moze vam se i ostvariti
Iz istog razloga iz kojeg je Palestina odbila priznati Kosovo i stala na stranu SrbijeKikibombona wrote:Egipat u Vjecu sigurnosti UNa odbio osuditi drzavni udar u Turskoj.![]()
Erdogan da se generalu izvine ponovo!
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]O'zone wrote:Ovi Egipćani su fakati Faraoni
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/vijec ... /160716106
Diplomate, koje nisu željele da budu imenovane, izjavile su da je Egipat tvrdio da Vijeće sigurnosti nije u poziciji da utvrdi da li je Vlada Turske demokratski izabrana.
Poenta je da erdogan vodi tursku u suprotnom smjeru od onog koji je ostavio ataturkmirsek wrote:Samim cinom pozivanja naroda preko minareta i koristenje vjerskih objekata u politicke svrhe je skrenuto sa Ataturkovog sekularnog puta.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Čime je jučer konkretno ustavni poredak Turske bio ugrožen pa je to bio povod da vojska reaguje?
“Democracy is like a train: when you reach your destination, you get off.”
Recep Tayyip Erdogan
Sto bi veliki analiticki mag madner rekao " pricas gluposti "Hakiz wrote:Ma, čovječe. zemlja koja međunarodne ugovore ili ne potpisuje ili ih tumači kako joj se sviđa, a ima takvu vojnu moć, ne mora ništa.kamen spoticanja wrote:Hakiz wrote:Ali, pazi, kaže Amerika će MORATI isporučiti GUlena.
Amerika će šta? Ako ga ne isporuče, Erdogan će napasti Ameriku, štali?![]()
Nevjerovatno
Možda će htjeti isporučiti, ali neće MORATI.
mirsek wrote:Samim cinom pozivanja naroda preko minareta i koristenje vjerskih objekata u politicke svrhe je skrenuto sa Ataturkovog sekularnog puta.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Recep Tayyip Erdogan
Ali ako preko 50% ljudi to želi, dakle želi promjene i neka odstupanja od tog zadatog kursa ne vidim gdje je problem?Bodkin wrote:
Poenta je da erdogan vodi tursku u suprotnom smjeru od onog koji je ostavio ataturk
Sinoc slusam nekog srbijanskog politickog analiticara koji rece jako zanimljivu stvar da je sam Ataturk bio protiv uplitanja vojske u drzavne stvari.Eto,mozda bude od koristi onima koji vojni udar pravdaju Ataturkom.mirsek wrote:Samim cinom pozivanja naroda preko minareta i koristenje vjerskih objekata u politicke svrhe je skrenuto sa Ataturkovog sekularnog puta.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Recep Tayyip Erdogan
Co0l wrote:Ponekad evolucija i zakaze, kao sto vidimo na pojedinim forumasima.zrakomlat wrote:haos1 wrote:Od svih bliskoistocnih arapa, meni su ovi turci najruzniji, mali okrugli celavi dlakavi crni.
Sent from my LG-H818 using Tapatalk![]()
Idealna prilika i alibi za rijesiti se nepodobnihemigrazione wrote:Ne kontam cemu ovi masovno hapsenje sudija, koji kurac tri hiljade nekakvih sudija ima sa vojnim pucem....
Pa očigledno su slabo sudili čim su ovi skupili muda da izvrše puč bez straha od suđenja....emigrazione wrote:Ne kontam cemu ovi masovno hapsenje sudija, koji kurac tri hiljade nekakvih sudija ima sa vojnim pucem....
Da, ali u ovom momentu Erdogan bi trebao uzeti u obzir šta želi i onih 40-45% ljudi. On je i njihov predsjednik.Drvosjeca iz Dejcica wrote:mirsek wrote:Samim cinom pozivanja naroda preko minareta i koristenje vjerskih objekata u politicke svrhe je skrenuto sa Ataturkovog sekularnog puta.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Recep Tayyip ErdoganStandardno trolanje. De vrati film samo dva sata prije tog pozivanja pa reci zašto su pouzivali.
Ali ako preko 50% ljudi to želi, dakle želi promjene i neka odstupanja od tog zadatog kursa ne vidim gdje je problem?Bodkin wrote:
Poenta je da erdogan vodi tursku u suprotnom smjeru od onog koji je ostavio ataturk![]()
Treba li u Britaniji dići vojsku ilegalno mimo regularnih instotucija jer odstupa od puta EU? Zašto ne?