Republika Turska

Post Reply
mist

#8576 Re: Republika Turska

Post by mist »

Da nije bilo milicije bio bi belaj sirih razmjera.
Nakon svega ocito je da vecina ovih vojnika-gustera pojma nije imalo sta se desava :-)
mario001

#8577 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

Bodkin wrote:Dosli smo do drkanja na turske tenkove :mrgreen:

Nego hoce mi neko od legalista odgovoriti na ovo pitanje. Da li je jna trebala skinuti milosevica, tudjmana inostale davne 91 dok su zemlju vodili upropast ili ih nije trebalo dirati jer su demokratski izabrani?
Gdje ti nalazis slicnost izmedju tadasnje Yugoslavije i danasnje Turske???
Matzan

#8578 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

dale cooper wrote:

Nego hoce mi neko od legalista odgovoriti na ovo pitanje. Da li je jna trebala skinuti milosevica, tudjmana inostale davne 91 dok su zemlju vodili upropast ili ih nije trebalo dirati jer su demokratski izabrani?
Pa malo je teško odgovoriti na to pitanje sa obzirom da je vojska već mnogo prije toga bila u Srpskim odnosno
Miloševićevim rukama. Ali sa ove vremenske distance i stvari koje su urađene i za koje znamo sa
sigurnošću, sasvim je jasno da je ustavni poredak Jugoslavije bio uzdrman potezima Miloševića i Tuđmana. Ja lično bih volio
da je vojska reagovala u tom smjeru da pohapsi odgovorne i zaštiti narod. Samim time bi se možda izbjegao rat i
civilne žrtve, i možda bi bilo moguće govoriti o mirnoj i dogovorenoj disoluciji zemlje ili nekoj drugoj opciji.
Ali to je sve šta bi bilo kad bi bilo. Ali kada govorimo o Turskoj, mi jednostavno ne možemo govoriti šta je dobro
i ispravno za njih, jer ne živimo tamo. Ovdje se većinom ljudi emotivno svrstavaju u jedan ili drugi kamp isključivo
kroz prizmu i projekciju svojih međusobnih razmirica i sukoba mišljenja.
... i da se ne lažemo, u najvećoj mjeri nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.
Čast izuzecima.
baxul

#8579 Re: Republika Turska

Post by baxul »

Bodkin wrote: Pa govorimo o tome da se stavila u odbranu ustavnog poretka, a ne stranu jednog naroda. Moja poenta je da vojska zemlje mora imati korektivni karakter, a ne slusati "demokratski izabrane" bla bla. U 90% slucajeva da. I ne kazem da je juce bilo u ovih 10%.
da se stavila u odbranu ustavnog poredka jenea bi nadgledala mirnu razgradnju jugoslavije i ostala upamćena historijski kao pozitivna.
Last edited by baxul on 16/07/2016 20:47, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#8580 Re: Republika Turska

Post by O'zone »

Ovi Egipćani su fakati Faraoni

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/vijec ... /160716106
Diplomate, koje nisu željele da budu imenovane, izjavile su da je Egipat tvrdio da Vijeće sigurnosti nije u poziciji da utvrdi da li je Vlada Turske demokratski izabrana.
Co0l

#8581 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Danguba wrote: Pa jel vidis da je od sinoc pocela borba protiv onih sto diraju pkk teroriste. :D
[emoji106] [emoji106]

Odlicno zapazanje. Bravo.

Pisao sa kako se Erdogan izvinio Putinu, Benji, Abadiju, Asadu, Sisiju... pa sam rekao da se jos samo treba izviniti Camilu, lideru PKK... mozda je ovo uvertira... Adem je bio na prvoj liniji u borbi protiv PKK!
Uz ovakve glasnogovornike, nije ni cudo sto Kurdi, i pored mnogobrojnosti, nikad ne napravise kurdsku drzavu.
155_mm

#8582 Re: Republika Turska

Post by 155_mm »

Kikibombona wrote:
155_mm wrote: znaci ne znas?
evo da pokusamo ponovo. znas li mozda do kakvih je promjena doslo u odnosu turske drzave prema kurdima i teritoriji na kojoj isti zive od kad je brko preuzeo vlast do izbijanja sukoba u siriji?
ali ako ne znas odgovor suti onda i ne moj se prosipati ovdje sa ad hominem*

*skraćenica za argumentum ad hominem, označava odgovor na argumente druge osobe napadanjem njihovog karaktera, umjesto odgovaranja na sâm argument. Pri neumjesnom korištenju, može se koristiti kao logička greška u kojoj se tvrdnja ili argument druge osobe odbacuju na osnovu beznačajne činjenice ili pretpostavke o autoru ili osobi koja se kritikuje.[2]
Kakav 'ad hominem', o cemu pricas!? Govoris ekavski pa sam pomislio da si Srbijanac. Nisam nista lose mislio.

Kazem ti, Vucic je bio u Srebrenici, cak i novac uplacuje, izvinio se itd itd.

To neko moze protuaciti kao pomirenje.

Sa kim se Erdogan mirio?

Pa on se svrstao u TOP 5 najomrzenijih kurdskih dzelata u historiji. Jos je daleko od Ataturka, Sadama i Homeinija, ali ako nastavi ovako, brzo ce ih stici. Erdogna mrzi narod na istoku. Sta mislis da im ti odes tamo i objasnis da su se pomirili.

Ima li neka kurdska partija u Turskoj, koja ima podrsku naroda, a da se Erdogan sa njom izmirio?
Aj da cujem, koja je to partija.
pa kiki bola' sta je problem reci istinu da je brko obezbjedio kurdima pravo na skolovanja na maternjiom jeziku. pa to ni bosnjaci nemaju na skoro pola svoje drzave, trenutno. pomogao sam te sa trenutnom srpskom nacionalnom politikom prema bosnjacima da bi bio svjestan dimenzije ovog koraka.

pa je doslo do pocetka ekonomskog razvoja tog dijela turske. ovdje ti ne mogu pomoci primjerom iz srpske nacionalne politike jer to ne postoji u toj politici.

cak je i PKK to sve prihvatila. i to je sve funkcionisalo do sukoba u siriji kojise onda prelio i na taj dio turske.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8583 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

ovima sto prizeljkuju rat u turskoj - to bi znacilo milione izbjeglica od kojih bi 200.000-250.000 a moguce i vise doslo u bih i ostalo tu ... pozenili i poudali, i dobili drzavljanstva
tek bi onda grizli muda od muke

pazite sta zelite, moze vam se i ostvariti
Edin H.

#8584 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Hajmo lične kvalifikacije i predrasude ostaviti po strani pa argumentovano diskutovati kao što kažeš. Evo za početak prvo nam daj informaciju koji je to sud osudio Erdogana pa da je on ratni zločinac? Drugo svako ima pravo da tuži koga hoće ali to ne znači da je to sve istina što tužena strana tvrdi. Ako Erdogan ikada bude pristupio ovom sudu vjerujem da će imati dosta toga da kaže i ospori. Dakle ako želimo argumente onda Erdogan nije ratni zločinac sve dok mu sud tako ne presudi...ako ćemo argumentovano i želimo ozbiljno diskusiju.

Ne pravdam nikoga ali nasilje nad vojnicima je posljedica, oni koji su naredili izlazak vojske i njeno djelovanje protiv civilnih objekata i zvanične vlasti i to mimo komandnog lanca i zvaničnih vlasti je pokrenuo svjesno spiralu nasilja koja je zaustavljena na 256 mrtvih i 1100 ranjenih. Kako je moglo biti ovo je mačija guza.

Izvoli da čujem argument koji može opravdati izdavanje naređenja za nezakonito pokretanje vojske mimo komandnog lanca i djelovanej protiv civilnih ciljeva. U svakoj zapadnoj zemlji ovo bi bio zločin u rangu ratnog, zašto bi Turska bila izuzetak? Zato što tamo žive muslimani pa je njihova krv jeftina? Ne razumijem tvoju logiku pa mi pojasni, molim te. :oops:
Tehnicki ti jesi u pravu, ali priznajes da se radi o ozbiljnim optuzbama, jos postoje i svjedoci.

The lawsuit highlights an incident in Sirnak, Turkey, where Kurdish residents were burned alive by the Turkish military.

Erdogana naravno nikada nece privesti licu pravde da odgovara, Turska je velika zemlja.
Kao velika zemlja za dugom istorijom Turska ima svoje specificnosti gdje Armija smatra da je njena uloga ocuvanje pozitivnih i sekularnih vrijednosti, te su vojni udari bili relativno cesti, ovo je prvi da nije uspio. Ja smatram da je vjera privatna stvar i nema joj mjesta u politici. Ratni zlocini jesu pocinjeni na obje strane jucer, te se nadam da ce nezavisno sudsvo :skoljka:, cim dodje novih 3000 sudija odraditi posao.
Kikibombona

#8585 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Egipat u Vjecu sigurnosti UNa odbio osuditi drzavni udar u Turskoj. :D

Erdogan da se generalu izvine ponovo! :)
mirsek

#8586 Re: Republika Turska

Post by mirsek »

Čime je jučer konkretno ustavni poredak Turske bio ugrožen pa je to bio povod da vojska reaguje? :cry:
Samim cinom pozivanja naroda preko minareta i koristenje vjerskih objekata u politicke svrhe je skrenuto sa Ataturkovog sekularnog puta.

“Democracy is like a train: when you reach your destination, you get off.”

Recep Tayyip Erdogan
dale cooper

#8587 Re: Republika Turska

Post by dale cooper »

Bodkin wrote:
dale cooper wrote:

Pa malo je teško odgovoriti na to pitanje sa obzirom da je vojska već mnogo prije toga bila u Srpskim odnosno
Miloševićevim rukama. Ali sa ove vremenske distance i stvari koje su urađene i za koje znamo sa
sigurnošću, sasvim je jasno da je ustavni poredak Jugoslavije bio uzdrman potezima Miloševića i Tuđmana. Ja lično bih volio
da je vojska reagovala u tom smjeru da pohapsi odgovorne i zaštiti narod. Samim time bi se možda izbjegao rat i
civilne žrtve, i možda bi bilo moguće govoriti o mirnoj i dogovorenoj disoluciji zemlje ili nekoj drugoj opciji.
Ali to je sve šta bi bilo kad bi bilo. Ali kada govorimo o Turskoj, mi jednostavno ne možemo govoriti šta je dobro
i ispravno za njih, jer ne živimo tamo. Ovdje se većinom ljudi emotivno svrstavaju u jedan ili drugi kamp isključivo
kroz prizmu i projekciju svojih međusobnih razmirica i sukoba mišljenja.
Pa govorimo o tome da se stavila u odbranu ustavnog poretka, a ne stranu jednog naroda. Moja poenta je da vojska zemlje mora imati korektivni karakter, a ne slusati "demokratski izabrane" bla bla. U 90% slucajeva da. I ne kazem da je juce bilo u ovih 10%.
Vojska mora biti u odbrani zemlje, ali ne može djelovati kao vlast i biti vlast. Onda ponovo govorimo o tiraniji i diktaturi
odnosno vojnoj hunti što opet nije rješenje. I vojska i civilna vlast moraju imati nekoga iznad sebe ko će ih korigovati
i držati pod kontrolom. Za vojsku bi to trebala biti civilna vlast kao glavno komandujući, a za vlast narod koji će
ih izabrati ili ne izabrati na izborima i pravosudni sistem koji će im suditi u slučaju da se ogriješe o zakone države.
Mislim, tako bi to trebalo funkcionisati i tako uglavnom funkcioniše u razvijenim demokratijama. Nažalost i bivša Jugoslavija
i današnja Turska su daleko od toga.
SkyLimit

#8588 Re: Republika Turska

Post by SkyLimit »

japin_mutapi wrote:ovima sto prizeljkuju rat u turskoj - to bi znacilo milione izbjeglica od kojih bi 200.000-250.000 a moguce i vise doslo u bih i ostalo tu ... pozenili i poudali, i dobili drzavljanstva
tek bi onda grizli muda od muke

pazite sta zelite, moze vam se i ostvariti
Trče svi da se žene i udaju sa Turcima, ja lijepog naroda nema govora
Last edited by SkyLimit on 16/07/2016 20:55, edited 1 time in total.
insomnia78

#8589 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:Egipat u Vjecu sigurnosti UNa odbio osuditi drzavni udar u Turskoj. :D

Erdogan da se generalu izvine ponovo! :)
Iz istog razloga iz kojeg je Palestina odbila priznati Kosovo i stala na stranu Srbije

S moje sokoćalo
Co0l

#8590 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by Co0l »

O'zone wrote:Ovi Egipćani su fakati Faraoni

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/vijec ... /160716106
Diplomate, koje nisu željele da budu imenovane, izjavile su da je Egipat tvrdio da Vijeće sigurnosti nije u poziciji da utvrdi da li je Vlada Turske demokratski izabrana.
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Bodkin

#8591 Re: Republika Turska

Post by Bodkin »

mirsek wrote:
Čime je jučer konkretno ustavni poredak Turske bio ugrožen pa je to bio povod da vojska reaguje? :cry:
Samim cinom pozivanja naroda preko minareta i koristenje vjerskih objekata u politicke svrhe je skrenuto sa Ataturkovog sekularnog puta.

Recep Tayyip Erdogan
Poenta je da erdogan vodi tursku u suprotnom smjeru od onog koji je ostavio ataturk
kamen spoticanja

#8592 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

Hakiz wrote:
kamen spoticanja wrote:
Hakiz wrote:Ali, pazi, kaže Amerika će MORATI isporučiti GUlena.

Amerika će šta? Ako ga ne isporuče, Erdogan će napasti Ameriku, štali?
:-)
Nevjerovatno
Ma, čovječe. zemlja koja međunarodne ugovore ili ne potpisuje ili ih tumači kako joj se sviđa, a ima takvu vojnu moć, ne mora ništa.

Možda će htjeti isporučiti, ali neće MORATI.
Sto bi veliki analiticki mag madner rekao " pricas gluposti "
http://balkans.aljazeera.com/vijesti/er ... -teroristu
Drvosjeca iz Dejcica

#8593 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mirsek wrote:

Recep Tayyip Erdogan
:shock: Standardno trolanje. De vrati film samo dva sata prije tog pozivanja pa reci zašto su pouzivali. :oops:
Bodkin wrote:
Poenta je da erdogan vodi tursku u suprotnom smjeru od onog koji je ostavio ataturk
Ali ako preko 50% ljudi to želi, dakle želi promjene i neka odstupanja od tog zadatog kursa ne vidim gdje je problem? :shock:
Treba li u Britaniji dići vojsku ilegalno mimo regularnih instotucija jer odstupa od puta EU? Zašto ne?
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 16/07/2016 21:01, edited 1 time in total.
Co0l

#8594 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by Co0l »

mirsek wrote:

Recep Tayyip Erdogan
Sinoc slusam nekog srbijanskog politickog analiticara koji rece jako zanimljivu stvar da je sam Ataturk bio protiv uplitanja vojske u drzavne stvari.Eto,mozda bude od koristi onima koji vojni udar pravdaju Ataturkom.
emigrazione

#8595 Re: Republika Turska

Post by emigrazione »

Ne kontam cemu ovi masovno hapsenje sudija, koji kurac tri hiljade nekakvih sudija ima sa vojnim pucem....
155_mm

#8596 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by 155_mm »

Co0l wrote:
zrakomlat wrote:
haos1 wrote:Od svih bliskoistocnih arapa, meni su ovi turci najruzniji, mali okrugli celavi dlakavi crni.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
:? :?
Ponekad evolucija i zakaze, kao sto vidimo na pojedinim forumasima.
:thumbup:
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
insomnia78

#8597 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

emigrazione wrote:Ne kontam cemu ovi masovno hapsenje sudija, koji kurac tri hiljade nekakvih sudija ima sa vojnim pucem....
Idealna prilika i alibi za rijesiti se nepodobnih

S moje sokoćalo
O'zone
Globalni moderator

#8598 Re: Republika Turska

Post by O'zone »

emigrazione wrote:Ne kontam cemu ovi masovno hapsenje sudija, koji kurac tri hiljade nekakvih sudija ima sa vojnim pucem....
Pa očigledno su slabo sudili čim su ovi skupili muda da izvrše puč bez straha od suđenja....

Karikiram. A možda i jeste tako.
MOSALJOZE

#8599 Re: Republika Turska

Post by MOSALJOZE »

Sve o jednom trošku

Zato oni nemaju dugova 8)
dale cooper

#8600 Re: Republika Turska

Post by dale cooper »

mirsek wrote:

Recep Tayyip Erdogan
:shock: Standardno trolanje. De vrati film samo dva sata prije tog pozivanja pa reci zašto su pouzivali. :oops:
Bodkin wrote:
Ali ako preko 50% ljudi to želi, dakle želi promjene i neka odstupanja od tog zadatog kursa ne vidim gdje je problem? :shock:
Treba li u Britaniji dići vojsku ilegalno mimo regularnih instotucija jer odstupa od puta EU? Zašto ne?
Da, ali u ovom momentu Erdogan bi trebao uzeti u obzir šta želi i onih 40-45% ljudi. On je i njihov predsjednik.
On je ovaj puč mogao iskoristiti kao priliku da ujedini obje frakcije. Ako bude išao smjerom kao što danas
ova masovna hapšenja ljudi u sudskom sistemu sugeriraju i bude htjeo staviti sve pod svoju kontrolu, na
duže staze bi mogao izazvati konflikt među sopstvenim narodom, a to bi Tursku odvelo u propast i građanski rat.
To bi bila katastrofa sa nesagledivim posljedicama.
Post Reply