Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#8576 Re: Automobilizam - All about
Pokušavam demantovati da je riječ o bilo kakvom sklapanju bilo kakvih fijata u Zagrebu. Fikcija. Fantastika. To što novinari (a i oni pamet kupe po forumima jer najlakše je sjedit zavaljen i čačkat tastaturu) pričaju te priče ne znači ama baš ništa. Nikakve proizvodnje 132 nije bilo u Zagrebu. A pojedinci to izjendačavaju sa Novim Mestom, Kragujevcom ili Vogošćom prije rata...što je smiješno.
-
esso_sa
#8577 Re: Automobilizam - All about
Kombinacija odlicnih auta i manevara.
Moj favorit na 2:50
Ko da se nista nije desilo
Moj favorit na 2:50
-
tempuser
#8578 Re: Automobilizam - All about
Pa pokusavaj, ne znam s kojom svrhom i kojim argumentima, pogon i auti su postojali...530i wrote:Pokušavam demantovati da je riječ o bilo kakvom sklapanju bilo kakvih fijata u Zagrebu. Fikcija. Fantastika. To što novinari (a i oni pamet kupe po forumima jer najlakše je sjedit zavaljen i čačkat tastaturu) pričaju te priče ne znači ama baš ništa. Nikakve proizvodnje 132 nije bilo u Zagrebu. A pojedinci to izjendačavaju sa Novim Mestom, Kragujevcom ili Vogošćom prije rata...što je smiješno.
Sto se tice novinara, sa tim sto pamet kupe po forumima cu pokusati doci i kontakt pa cu to proslijediti odgovor...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8579 Re: Automobilizam - All about
tempuser wrote:Pa pokusavaj, ne znam s kojom svrhom i kojim argumentima, pogon i auti su postojali...530i wrote:Pokušavam demantovati da je riječ o bilo kakvom sklapanju bilo kakvih fijata u Zagrebu. Fikcija. Fantastika. To što novinari (a i oni pamet kupe po forumima jer najlakše je sjedit zavaljen i čačkat tastaturu) pričaju te priče ne znači ama baš ništa. Nikakve proizvodnje 132 nije bilo u Zagrebu. A pojedinci to izjendačavaju sa Novim Mestom, Kragujevcom ili Vogošćom prije rata...što je smiješno.
Sto se tice novinara, sa tim sto pamet kupe po forumima cu pokusati doci i kontakt pa cu to proslijediti odgovor...
Evo ...
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fiat_132
- klaki
#8580 Re: Automobilizam - All about
zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...
- amar1994
#8582 Re: Automobilizam - All about
sto se tice sm-a mislim da jedino onaj glavni( srdjan ) u gradisci zna to, ovi ostali sto se tice remapovanja, rade samo copy-pasteklaki wrote:zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...
mozda onaj simanic da zna, mada ces onda morat i Ćipovat
-
citroen xm
#8583 Re: Automobilizam - All about
Ovaj dvije tone lubenica tjera uz Ivan petom.KB9 wrote:
Last edited by citroen xm on 16/05/2016 20:02, edited 1 time in total.
- amar1994
#8584 Re: Automobilizam - All about
KB9 wrote:
mogu mislit koliki je obrtni moment
- commendatore
#8585 Re: Automobilizam - All about
forza Lubencar

Passeratti
Passeratti
Last edited by commendatore on 16/05/2016 21:09, edited 1 time in total.
- klaki
#8586 Re: Automobilizam - All about
aha hvala na infoamar1994 wrote:sto se tice sm-a mislim da jedino onaj glavni( srdjan ) u gradisci zna to, ovi ostali sto se tice remapovanja, rade samo copy-pasteklaki wrote:zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...![]()
![]()
mozda onaj simanic da zna, mada ces onda morat i Ćipovat![]()
- amar1994
#8587 Re: Automobilizam - All about
klaki wrote:aha hvala na infoamar1994 wrote:sto se tice sm-a mislim da jedino onaj glavni( srdjan ) u gradisci zna to, ovi ostali sto se tice remapovanja, rade samo copy-pasteklaki wrote:zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...![]()
![]()
, ma kakvo ćipovanje samo fabrika.. i mislio sam AFR. najbolje kupiti sebi gauge za auta i svi sretni samo poskup
btw. hoces li i ti, ovako otprilike pravit
https://youtu.be/3-xbesk1zok?t=1m45s
- klaki
#8588 Re: Automobilizam - All about
hahahha ma jok nista za sada, sve je upitno zato i ne pricam nista. da mi je samo da imam uredno auto, 170 fabrickih konja dosta
- amar1994
#8589 Re: Automobilizam - All about
klaki wrote:
hahahha ma jok nista za sada, sve je upitno zato i ne pricam nista. da mi je samo da imam uredno auto, 170 fabrickih konja dostaJedina velika zelja je naravno 2Way LSD, ali kao sto rekoh ne znam. Prije ce bit da nista od ovoga nece biti because bosna, a vrlo lagano moze biti kasno za samo auto because reasons
![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8590 Re: Automobilizam - All about
klaki wrote:aha hvala na infoamar1994 wrote:sto se tice sm-a mislim da jedino onaj glavni( srdjan ) u gradisci zna to, ovi ostali sto se tice remapovanja, rade samo copy-pasteklaki wrote:zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...![]()
![]()
, ma kakvo ćipovanje samo fabrika.. i mislio sam AFR. najbolje kupiti sebi gauge za auta i svi sretni samo poskup
Simanici ubijaju, dnevno cipuju najmanje pet auta, a ovi sto mjere snagu kako je dyno u funkciji, kruze oko servisa k'o gladni vukovi oko srndaca.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#8592 Re: Automobilizam - All about
struĆnjaci izmostara
najjace kad je pitao maza koliko ce konja dobit ako stavi intercooler na atmosferca
bakir i esso se sigurno sjecaju toga
- amar1994
-
tempuser
#8594 Re: Automobilizam - All about
Da se vratimo 132-jki...
Ovo je dio teksta koji je izasao u brosuri uz Fiata 132 u DeA ediciji Legendarkih automobila za HR i BiH, autor je Dino Milicic Jakovlic hrvatski auto novinar prvenstveno iz oblasti auto istorije, pasionirani kolekcionar modela, a koji je ujedno urednik i strucni saradnik tog izdanja.
Montaža u Zagrebu
Za povijest motorizacije na ovim prostorima Fiat 132 je važan jer je sklapan u Zastavinu pogonu u Zagrebu, iako se o pravoj prirodi tog sklapanja može diskutirati. Baš kao u slučaju priličnog dijela automobilske industrije u bivšoj Jugoslaviji, ta je domaća „proizvodnja” zapravo bila samo lukavo zaobilaženje propisa, a automobili su iz matičnih tvornica stizali gotovo kompletni. Kako po propisima takvi automobili nisu smjeli biti u voznom stanju pri dolasku − kako bi ih se moglo smatrati domaćim proizvodima koji su mogli biti ponuđeni za dinare − dolazili su s odvojenim kotačima ili bez akumulatora. Po nekim mišljenjima poslije su i ti propisi olabavljeni, pa su sto trideset i dvojke posljednje serije stizale već gotove, a u Zagrebu su im samo u motornom prostoru učvršćivali pločice s oznakom Zastava. Isprva su, međutim, i u Zagrebu obavljani nešto opsežniji zahvati sklapanja. S vanjske strane vozila nije bilo nikakvih Zastavinih oznaka, iako je zbog podataka na pločici automobil u prometnim dozvolama označen kao Zastava 132. S vanjske su se strane vidjeli samo Fiatovi znakovi, a kako nije bilo nikakve druge razlike prema talijanskim modelima, primjerenije je neovisno o pločici nazivati ih Fiatima. Montažna hala u Zagrebu na čak 4400 četvornih metara svečano je otvorena u srpnju 1974., uz planirano godišnje sastavljanje oko tri tisuće primjeraka i mogućnost znatnijeg povećanja proizvodnje. No, iako nema točnih podataka o broju sastavljenih primjeraka, malo je vjerojatno da je ikada godišnje montirano više od dvije do tri tisuće sto trideset i dvojki, sve dok je poslije prestanka proizvodnje 1981. i u Zastavinoj paleti nije naslijedila Argenta. Djelomice je to bilo zbog konkurencije, jer su i drugi proizvođači-uvoznici „montirali” automobile te klase (Renault 30, Citroën CX, Audi 100, Opel Rekord), a djelomice i zbog prirode posla, jer je Zastava od Fiata smjela uvoziti samo u protuvrijednosti izvoza, pa je bila potrebna visoka doza snalažljivosti za povećanje uvoznih kvota.
Znaci, dilema sta je bilo napisano u saobr. dozvoli je rjesena, a autor teksta mi je potvrdio da nema nikakve sumnje da je montaze u Zbg bilo, syta podrazumjeva montaza je bili drugo pitanje, a u prilogu sam dobio i sliku za koju se tvrdi da je iz ZCZ Zgb.
Kome vjerovati, covjeku koji svoj tekst, a koji je namjenjen onima koji se prilicno razumiju u automobile, potpise imenom i prezimenom ili pojedinim forumskim znalcima koji se kriju iza nickova.

Ovo je dio teksta koji je izasao u brosuri uz Fiata 132 u DeA ediciji Legendarkih automobila za HR i BiH, autor je Dino Milicic Jakovlic hrvatski auto novinar prvenstveno iz oblasti auto istorije, pasionirani kolekcionar modela, a koji je ujedno urednik i strucni saradnik tog izdanja.
Montaža u Zagrebu
Za povijest motorizacije na ovim prostorima Fiat 132 je važan jer je sklapan u Zastavinu pogonu u Zagrebu, iako se o pravoj prirodi tog sklapanja može diskutirati. Baš kao u slučaju priličnog dijela automobilske industrije u bivšoj Jugoslaviji, ta je domaća „proizvodnja” zapravo bila samo lukavo zaobilaženje propisa, a automobili su iz matičnih tvornica stizali gotovo kompletni. Kako po propisima takvi automobili nisu smjeli biti u voznom stanju pri dolasku − kako bi ih se moglo smatrati domaćim proizvodima koji su mogli biti ponuđeni za dinare − dolazili su s odvojenim kotačima ili bez akumulatora. Po nekim mišljenjima poslije su i ti propisi olabavljeni, pa su sto trideset i dvojke posljednje serije stizale već gotove, a u Zagrebu su im samo u motornom prostoru učvršćivali pločice s oznakom Zastava. Isprva su, međutim, i u Zagrebu obavljani nešto opsežniji zahvati sklapanja. S vanjske strane vozila nije bilo nikakvih Zastavinih oznaka, iako je zbog podataka na pločici automobil u prometnim dozvolama označen kao Zastava 132. S vanjske su se strane vidjeli samo Fiatovi znakovi, a kako nije bilo nikakve druge razlike prema talijanskim modelima, primjerenije je neovisno o pločici nazivati ih Fiatima. Montažna hala u Zagrebu na čak 4400 četvornih metara svečano je otvorena u srpnju 1974., uz planirano godišnje sastavljanje oko tri tisuće primjeraka i mogućnost znatnijeg povećanja proizvodnje. No, iako nema točnih podataka o broju sastavljenih primjeraka, malo je vjerojatno da je ikada godišnje montirano više od dvije do tri tisuće sto trideset i dvojki, sve dok je poslije prestanka proizvodnje 1981. i u Zastavinoj paleti nije naslijedila Argenta. Djelomice je to bilo zbog konkurencije, jer su i drugi proizvođači-uvoznici „montirali” automobile te klase (Renault 30, Citroën CX, Audi 100, Opel Rekord), a djelomice i zbog prirode posla, jer je Zastava od Fiata smjela uvoziti samo u protuvrijednosti izvoza, pa je bila potrebna visoka doza snalažljivosti za povećanje uvoznih kvota.
Znaci, dilema sta je bilo napisano u saobr. dozvoli je rjesena, a autor teksta mi je potvrdio da nema nikakve sumnje da je montaze u Zbg bilo, syta podrazumjeva montaza je bili drugo pitanje, a u prilogu sam dobio i sliku za koju se tvrdi da je iz ZCZ Zgb.
Kome vjerovati, covjeku koji svoj tekst, a koji je namjenjen onima koji se prilicno razumiju u automobile, potpise imenom i prezimenom ili pojedinim forumskim znalcima koji se kriju iza nickova.

- Bakir1
#8595 Re: Automobilizam - All about
dobar je bio auto.babitanga_sa_otesa wrote:struĆnjaci izmostaranajjace kad je pitao maza koliko ce konja dobit ako stavi intercooler na atmosferca
![]()
![]()
![]()

-
esso_sa
#8596 Re: Automobilizam - All about
Nemoj ba Mazu. Dobar je covjek ko hljebbitanga_sa_otesa wrote:struĆnjaci izmostaranajjace kad je pitao maza koliko ce konja dobit ako stavi intercooler na atmosferca
![]()
![]()
![]()
Sjecam se ja i razvlacenja federa wastegate-a pred svaku trku, da se dobije malo na pritisku turba
Znas li mozda koliko uzimaju za mjerenje na dyno ? I moze li se zakupiti dyno na nekih pola sata-sat ? Znaci, ja sve radim i mapiram, oni samo rentaju dynokonektovan wrote: Simanici ubijaju, dnevno cipuju najmanje pet auta, a ovi sto mjere snagu kako je dyno u funkciji, kruze oko servisa k'o gladni vukovi oko srndaca.
- commendatore
#8597 Re: Automobilizam - All about
dobro je ba samo ti jos pertle vireBakir1 wrote:dobar je bio auto.babitanga_sa_otesa wrote:struĆnjaci izmostaranajjace kad je pitao maza koliko ce konja dobit ako stavi intercooler na atmosferca
![]()
![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8599 Re: Automobilizam - All about
jeŠta ovoBakir1 wrote:![]()
On topic:

GAZ Čajka.
Kaze Džeremi Klarkson da je nazad toliko velika da ima mjesta za isljedjivanje 30 disidenata
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#8600 Re: Automobilizam - All about
nisam ja rekao da je los covjek,nego da je izvalio glupostesso_sa wrote:
Nemoj ba Mazu. Dobar je covjek ko hljeb![]()
Sjecam se ja i razvlacenja federa wastegate-a pred svaku trku, da se dobije malo na pritisku turba