Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#8576 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Pokušavam demantovati da je riječ o bilo kakvom sklapanju bilo kakvih fijata u Zagrebu. Fikcija. Fantastika. To što novinari (a i oni pamet kupe po forumima jer najlakše je sjedit zavaljen i čačkat tastaturu) pričaju te priče ne znači ama baš ništa. Nikakve proizvodnje 132 nije bilo u Zagrebu. A pojedinci to izjendačavaju sa Novim Mestom, Kragujevcom ili Vogošćom prije rata...što je smiješno.
esso_sa

#8577 Re: Automobilizam - All about

Post by esso_sa »

Kombinacija odlicnih auta i manevara.
Moj favorit na 2:50 :lol: Ko da se nista nije desilo :lol:

tempuser

#8578 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

530i wrote:Pokušavam demantovati da je riječ o bilo kakvom sklapanju bilo kakvih fijata u Zagrebu. Fikcija. Fantastika. To što novinari (a i oni pamet kupe po forumima jer najlakše je sjedit zavaljen i čačkat tastaturu) pričaju te priče ne znači ama baš ništa. Nikakve proizvodnje 132 nije bilo u Zagrebu. A pojedinci to izjendačavaju sa Novim Mestom, Kragujevcom ili Vogošćom prije rata...što je smiješno.
Pa pokusavaj, ne znam s kojom svrhom i kojim argumentima, pogon i auti su postojali...
Sto se tice novinara, sa tim sto pamet kupe po forumima cu pokusati doci i kontakt pa cu to proslijediti odgovor...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8579 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

tempuser wrote:
530i wrote:Pokušavam demantovati da je riječ o bilo kakvom sklapanju bilo kakvih fijata u Zagrebu. Fikcija. Fantastika. To što novinari (a i oni pamet kupe po forumima jer najlakše je sjedit zavaljen i čačkat tastaturu) pričaju te priče ne znači ama baš ništa. Nikakve proizvodnje 132 nije bilo u Zagrebu. A pojedinci to izjendačavaju sa Novim Mestom, Kragujevcom ili Vogošćom prije rata...što je smiješno.
Pa pokusavaj, ne znam s kojom svrhom i kojim argumentima, pogon i auti su postojali...
Sto se tice novinara, sa tim sto pamet kupe po forumima cu pokusati doci i kontakt pa cu to proslijediti odgovor...

Evo ...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fiat_132
klaki

#8580 Re: Automobilizam - All about

Post by klaki »

zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...
KB9

#8581 Re: Automobilizam - All about

Post by KB9 »

:lol:
amar1994

#8582 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

klaki wrote:zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...
sto se tice sm-a mislim da jedino onaj glavni( srdjan ) u gradisci zna to, ovi ostali sto se tice remapovanja, rade samo copy-paste :-) :)
mozda onaj simanic da zna, mada ces onda morat i Ćipovat :P :)
citroen xm

#8583 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

KB9 wrote:

Ovaj dvije tone lubenica tjera uz Ivan petom. :lol:
Last edited by citroen xm on 16/05/2016 20:02, edited 1 time in total.
amar1994

#8584 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

KB9 wrote:

:lol: :lol: :shock:
mogu mislit koliki je obrtni moment

commendatore

#8585 Re: Automobilizam - All about

Post by commendatore »

forza Lubencar :lol: :lol: :lol: :lol:

Passeratti :lol: :lol: :lol: :lol:

Last edited by commendatore on 16/05/2016 21:09, edited 1 time in total.
klaki

#8586 Re: Automobilizam - All about

Post by klaki »

amar1994 wrote:
klaki wrote:zna li neko onaj smchiptuning ili bilo ko slican da li ima u sarajevu? Interesuje me da li se auto moze odvuci na pregled npr. AFM band da se vidi kakva mu je smjesa i ako treba da se to malo dotjera...
sto se tice sm-a mislim da jedino onaj glavni( srdjan ) u gradisci zna to, ovi ostali sto se tice remapovanja, rade samo copy-paste :-) :)
aha hvala na info :D , ma kakvo ćipovanje samo fabrika.. i mislio sam AFR. najbolje kupiti sebi gauge za auta i svi sretni samo poskup
amar1994

#8587 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

klaki wrote:
amar1994 wrote:
aha hvala na info :D , ma kakvo ćipovanje samo fabrika.. i mislio sam AFR. najbolje kupiti sebi gauge za auta i svi sretni samo poskup
:thumbup:
btw. hoces li i ti, ovako otprilike pravit :D
https://youtu.be/3-xbesk1zok?t=1m45s
:P :wink:
klaki

#8588 Re: Automobilizam - All about

Post by klaki »

amar1994 wrote: btw. hoces li i ti, ovako otprilike pravit :D

hahahha ma jok nista za sada, sve je upitno zato i ne pricam nista. da mi je samo da imam uredno auto, 170 fabrickih konja dosta :) Jedina velika zelja je naravno 2Way LSD, ali kao sto rekoh ne znam. Prije ce bit da nista od ovoga nece biti because bosna, a vrlo lagano moze biti kasno za samo auto because reasons :( :)
amar1994

#8589 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

klaki wrote:
amar1994 wrote: btw. hoces li i ti, ovako otprilike pravit :D

hahahha ma jok nista za sada, sve je upitno zato i ne pricam nista. da mi je samo da imam uredno auto, 170 fabrickih konja dosta :) Jedina velika zelja je naravno 2Way LSD, ali kao sto rekoh ne znam. Prije ce bit da nista od ovoga nece biti because bosna, a vrlo lagano moze biti kasno za samo auto because reasons :( :)
:( :roll:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8590 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

klaki wrote:
amar1994 wrote:

Simanici ubijaju, dnevno cipuju najmanje pet auta, a ovi sto mjere snagu kako je dyno u funkciji, kruze oko servisa k'o gladni vukovi oko srndaca. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8591 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8592 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

struĆnjaci izmostara :D najjace kad je pitao maza koliko ce konja dobit ako stavi intercooler na atmosferca :lol: :lol: :lol:

bakir i esso se sigurno sjecaju toga 8-)
amar1994

#8593 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

:D
tempuser

#8594 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

Da se vratimo 132-jki...
Ovo je dio teksta koji je izasao u brosuri uz Fiata 132 u DeA ediciji Legendarkih automobila za HR i BiH, autor je Dino Milicic Jakovlic hrvatski auto novinar prvenstveno iz oblasti auto istorije, pasionirani kolekcionar modela, a koji je ujedno urednik i strucni saradnik tog izdanja.

Montaža u Zagrebu
Za povijest motorizacije na ovim prostorima Fiat 132 je važan jer je sklapan u Zastavinu pogonu u Zagrebu, iako se o pravoj prirodi tog sklapanja može diskutirati. Baš kao u slučaju priličnog dijela automobilske industrije u bivšoj Jugoslaviji, ta je domaća „proizvodnja” zapravo bila samo lukavo zaobilaženje propisa, a automobili su iz matičnih tvornica stizali gotovo kompletni. Kako po propisima takvi automobili nisu smjeli biti u voznom stanju pri dolasku − kako bi ih se moglo smatrati domaćim proizvodima koji su mogli biti ponuđeni za dinare − dolazili su s odvojenim kotačima ili bez akumulatora. Po nekim mišljenjima poslije su i ti propisi olabavljeni, pa su sto trideset i dvojke posljednje serije stizale već gotove, a u Zagrebu su im samo u motornom prostoru učvršćivali pločice s oznakom Zastava. Isprva su, međutim, i u Zagrebu obavljani nešto opsežniji zahvati sklapanja. S vanjske strane vozila nije bilo nikakvih Zastavinih oznaka, iako je zbog podataka na pločici automobil u prometnim dozvolama označen kao Zastava 132. S vanjske su se strane vidjeli samo Fiatovi znakovi, a kako nije bilo nikakve druge razlike prema talijanskim modelima, primjerenije je neovisno o pločici nazivati ih Fiatima. Montažna hala u Zagrebu na čak 4400 četvornih metara svečano je otvorena u srpnju 1974., uz planirano godišnje sastavljanje oko tri tisuće primjeraka i mogućnost znatnijeg povećanja proizvodnje. No, iako nema točnih podataka o broju sastavljenih primjeraka, malo je vjerojatno da je ikada godišnje montirano više od dvije do tri tisuće sto trideset i dvojki, sve dok je poslije prestanka proizvodnje 1981. i u Zastavinoj paleti nije naslijedila Argenta. Djelomice je to bilo zbog konkurencije, jer su i drugi proizvođači-uvoznici „montirali” automobile te klase (Renault 30, Citroën CX, Audi 100, Opel Rekord), a djelomice i zbog prirode posla, jer je Zastava od Fiata smjela uvoziti samo u protuvrijednosti izvoza, pa je bila potrebna visoka doza snalažljivosti za povećanje uvoznih kvota.

Znaci, dilema sta je bilo napisano u saobr. dozvoli je rjesena, a autor teksta mi je potvrdio da nema nikakve sumnje da je montaze u Zbg bilo, syta podrazumjeva montaza je bili drugo pitanje, a u prilogu sam dobio i sliku za koju se tvrdi da je iz ZCZ Zgb.
Kome vjerovati, covjeku koji svoj tekst, a koji je namjenjen onima koji se prilicno razumiju u automobile, potpise imenom i prezimenom ili pojedinim forumskim znalcima koji se kriju iza nickova.

Image
Bakir1

#8595 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

bitanga_sa_otesa wrote:struĆnjaci izmostara :D najjace kad je pitao maza koliko ce konja dobit ako stavi intercooler na atmosferca :lol: :lol: :lol:

dobar je bio auto.ba :-D
Image
Image
Image
Image
esso_sa

#8596 Re: Automobilizam - All about

Post by esso_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:struĆnjaci izmostara :D najjace kad je pitao maza koliko ce konja dobit ako stavi intercooler na atmosferca :lol: :lol: :lol:

Nemoj ba Mazu. Dobar je covjek ko hljeb ;-)
Sjecam se ja i razvlacenja federa wastegate-a pred svaku trku, da se dobije malo na pritisku turba :lol:
konektovan wrote: Simanici ubijaju, dnevno cipuju najmanje pet auta, a ovi sto mjere snagu kako je dyno u funkciji, kruze oko servisa k'o gladni vukovi oko srndaca. :mrgreen:
Znas li mozda koliko uzimaju za mjerenje na dyno ? I moze li se zakupiti dyno na nekih pola sata-sat ? Znaci, ja sve radim i mapiram, oni samo rentaju dyno
commendatore

#8597 Re: Automobilizam - All about

Post by commendatore »

Bakir1 wrote:

dobar je bio auto.ba :-D
Image
Image
Image
Image
dobro je ba samo ti jos pertle vire :lol: :mrgreen:
insomnia78

#8598 Re: Automobilizam - All about

Post by insomnia78 »

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8599 Re: Automobilizam - All about

Post by _BataZiv_0809 »

Bakir1 wrote: Image
jeŠta ovo :thumbup:

On topic:

Image

Image

GAZ Čajka.

Kaze Džeremi Klarkson da je nazad toliko velika da ima mjesta za isljedjivanje 30 disidenata :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8600 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

esso_sa wrote:
Nemoj ba Mazu. Dobar je covjek ko hljeb ;-)
Sjecam se ja i razvlacenja federa wastegate-a pred svaku trku, da se dobije malo na pritisku turba :lol:
nisam ja rekao da je los covjek,nego da je izvalio glupost :D
Post Reply