Dobar dan,
Dosla sam na vasu web stranicu sa nadom da cu tu uspjeti pronaci neke informacije o tome kako se moze poslati pomoc u Bosnu I Hercegovinu iz Australije, da vidim obavijestenja o tome kakve se I da li se ikakve akcije prikupljanja pomoci organizuju u Australiji za pomoc ugrozenim Bosancima I Hercegovcima I gdje, imate li ikakvih apela za pomoc, obavijestenja o vasim razgovorima sa celnnicima drugih drzava (ili eto barem ove drzave) o pokusaju prikupljanja pomoci, bilo sta, bilo kakva informacija…
Mozete zamisliti moje razocarenje kada sam vidjela da nasa ambasada nije postavila update zvanicne drzavne stranice vec nekih mjesec dana!!! Nema ni rijeci o poplavama niti ikakvih informacija o tome kako se moze poslati pomoc u BiH, dok mi ovamo potpisujemo peticije po internetu kako svijet jos jednom zanemaruje tragediju koja je snasla nasu zemlju, ljutimo se na sve vlade svijeta sto nas opet ostavljaju samim sebi, vi “mudro” sutite I ne mjesate se u goruci problem nase domovine, ne smatrate za shodno da barem postavite link za poneki clanak o svemu tome, a kamo li sta drugo... Naravno, to bi podrazumijevalo da se treba bar nesto uraditi, na sta vi, sto vec odavno znamo, niste spremni niti ste navikli da to tako treba, da ne kazem mora.
Kako da se zalim sto na primjer Chanel 10 nije briga i sto opet ignorisu sto moj narod jos jednom prolazi kroz katastrofu, do sada nezapamcenu na tim prostorima, dok ambasada iste te zemlje nema apsolutno nikakvih informacija na svojoj zvanicnoj web stranici? Kakvi to ljude “rade” u toj ambasadi? Imate li imalo odgovornosti za mjesta na koja ste postavljeni, ko zna kojim putevima? Sta I koga vi predstavljate? Mene ocigledno ne, a evidentno ni tu drzavu, od vas nikada nisam dobila nikakvu pomoc niti barem lijepu rijec podrske na mom grbavom putu stvaranja zivota na drugom kraju svijeta u potpunoj samoci, a sigurna da je slucaj i sa bilo kojim Bosancem i Hercegovcem sa stalnim boravkom u Australiji. Naravno, donacije za kojekakve vase prohtijeve uredno i bez imalo stida redovno trazite!
Pouzdano znam da ambasada Srbije organizuje kontainere pomoci za Srbiju (o trosku ambasade), organizuju humanitarne akcije I uopste pokusavaju skupiti na svaki moguci nacin bilo kakvu pomoc koja moze pomoci ugrozenom narodu, dok je valjda Bosna I Hercegovina u blagostanju I izobilju pa istoj valjda pomoc nije ni potrebna niti tim jadnim ljudima. Provjerite njihovu stranicu i pogledajte koliko informacija o svemu sto se desava u Srbiji, a i Bosni i Hercegovini trenutno.
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php
Nama izgleda ne preostaje nista drugo vec da se i mi ukljucimo u humanitarne akcije za Srbiju, Bosni i Hercegovini valjda pomoci vise i nema...
Jadan smo mi narod! Zlo koje je nas strefilo ne moze se porediti ni sa kakvim poplavama, ratovima, kugama… Nasi celnici, ljudi koji nas vode (ocigledno u propast) I po mom skromnom misljenju, a iz licnog iskustva, zvanicni predstavnici moje domovine su nesto najgore sto je ikad krocilo ovom planetom. Valjda su vam po rodjenju odstranili osjecaj za moral I empatiju. Stidim vas se I potrudicu se koliko je u mojoj moci da sto vise ljudi sazna za vas nemar spram drzave od koje uredno primate plate (za koje sam sigurna da su I redovne I da postoje, sto se ne moze reci za mnogo ljudi u Bosni I Hercegovini koje “predstavljate” I za ciji interes "radite"). Da nije tuzno, bilo bilo bi izuzetno smijesno! Valjda se na to i oslanjate, mi Bosnaci i Hercegovci smo poznati po nasem smislu za humor!
No mi cemo naci nacina da pomognemo nasoj domovini, da pomognemo ljudima koje znamo i ne znamo, uvijek smo to cinili i uvijek cemo i ciniti. A sto se vas tice, iskreno se nadam da karma ipak postoji i da svakom nikne sta je i posadio!
Bez iole postovanja (postovanje se mora zasluziti) i sa dubokim razocarenjem (ovo je vec potpuno zasluzeno!),
Amela L….