Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mehoxy

#8576 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mehoxy »

Hakiz wrote: 09/02/2025 22:21
mehoxy wrote: 09/02/2025 21:32
blondie_1921 wrote: 09/02/2025 19:29

Pa nema tu ništa loše, da se zna ko traži posao, a ko ne. Navodno, to "skidanje" neće uticati na zdravstveno osiguranje, idalje će ga imati osobe koje su na birou samo će biti uvrštene u te "pasivne" koji su ustvari samo zbog toga zdravstvenog tu, a većina ih i radi na crno svakako.

Možda kad se napravi ta "čistka" počnu zvati one koji bi radili. Ko zna ...
Nema od tog nista.
Od pozivanja nakon čistke ili od zakona?
Nema nista od toga da skidanje nece uticati na zdravstveno osiguranje.
Hakiz

#8577 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

mehoxy wrote: 09/02/2025 22:38

Nema od tog nista.
Naravno da hoće.

Baš trojka uprla da vrati SDA na vlast.
Pandakonda

#8578 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Pandakonda »

Ovaj zakon je odavno trebalo usvojiti. Biro je pun ljudi koji su na birou samo da bi klepali socijalu i da bi imali zdravstveno. A neki od njih uopste ili ne traze posao, ili rade na crno a grebu se za osiguranje. Jos je cak ovaj zakon i fleksibilan jer se ljudima nudi opcija prekvalifikacije.

Radi takvih su svima nama ostalima skuplji doprinosi i ne mozes ih smanjiti jer neko mora finansirati zdravstveni sistem. Izvoli gospodine doprinosi sistemu kada ga vec koristis. Razumijem da ima svakakvih poslodavaca ali ovaj sistem ne moze biti odrziv ako ga gura samo jedan broj ljudi a drugi crpe
Amaryl

#8579 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Amaryl »

Sta ih samo radi po Hrvatskoj, Italiji, Njemackoj, a uredno prijavljeni na biro i jos uzimaju djeciji doplatak i sve ostalo sto ih sljeduje...

Samo me zanima dali ce se itko pitati otkud ti hrvatska ili neka druga penzija, a proveo na birou svo vrijeme...
mali_balon

#8580 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Bobi wrote: 09/02/2025 20:53
mali_balon wrote: 09/02/2025 20:49 https://www.klix.ba/biznis/posao/u-prip ... /250209081

Evo o cemu supljiramo

Ja jedva cekam da dobijem poso i struci evo 20g cekam i 20g ne radim u struci....
Daj otkaz i prijavi se na biro :D, hoces?
Daj BA bobi, znas li kad je u ratu lord Owen okupljenim novinarima rekao "dont dream dreams"......ja se dobro toga sjecam i zasto je to receno i u kojem kontekstu i to mi je vodilja u zivotu
Copper

#8581 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Pandakonda wrote: 09/02/2025 22:45 Ovaj zakon je odavno trebalo usvojiti. Biro je pun ljudi koji su na birou samo da bi klepali socijalu i da bi imali zdravstveno. A neki od njih uopste ili ne traze posao, ili rade na crno a grebu se za osiguranje. Jos je cak ovaj zakon i fleksibilan jer se ljudima nudi opcija prekvalifikacije.

Radi takvih su svima nama ostalima skuplji doprinosi i ne mozes ih smanjiti jer neko mora finansirati zdravstveni sistem. Izvoli gospodine doprinosi sistemu kada ga vec koristis. Razumijem da ima svakakvih poslodavaca ali ovaj sistem ne moze biti odrziv ako ga gura samo jedan broj ljudi a drugi crpe
Većini to sigurno nije slucaj. Samo pogledaj kompanije koje cesto objavljuju oglase za iste poslove. A sigurno nisu potrebni.
1. Moze biti jednostavno lazni oglas za rudarenje podatcima, ako rade prodaju

2. Cesto zaposle ljude za biroa par mjesec i noga bez obzira kakvi bili rezultati. Kompaniji se isplati da drzava placa radnika

3. Nemoguce ti je naci ono sto zelis, imas nekoliko razloga.
- Srednji menadzment u kojem vole da budu trepavice i sminke, ne vole da muskarci rade u kancelariji ili ako nije fizicki posao
- Podsticanje skrojenih prijava za posao, koje svi preporucuju, ali to je u realnosti laganje od samog pocetka
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8582 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Copper wrote: 11/02/2025 11:53
Pandakonda wrote: 09/02/2025 22:45 Ovaj zakon je odavno trebalo usvojiti. Biro je pun ljudi koji su na birou samo da bi klepali socijalu i da bi imali zdravstveno. A neki od njih uopste ili ne traze posao, ili rade na crno a grebu se za osiguranje. Jos je cak ovaj zakon i fleksibilan jer se ljudima nudi opcija prekvalifikacije.

Većini to sigurno nije slucaj. Samo pogledaj kompanije koje cesto objavljuju oglase za iste poslove. A sigurno nisu potrebni.

2. Cesto zaposle ljude za biroa par mjesec i noga bez obzira kakvi bili rezultati. Kompaniji se isplati da drzava placa radnika

- Srednji menadzment u kojem vole da budu trepavice i sminke, ne vole da muskarci rade u kancelariji ili ako nije fizicki posao
- Podsticanje skrojenih prijava za posao, koje svi preporucuju, ali to je u realnosti laganje od samog pocetka
Jak post
Copper

#8583 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

_BataZiv_0809 wrote: 11/02/2025 11:56

Jak post
Ako mi padnu na pamet koje uvijek imaju otvorene oglase to je finansijski sektor, banke, osiguranja i mikrokreditne.
Znaju i banke da vise niko nije lud da radi za platu trgovca na salteru. Pa se iz prijava crpe kontakti za promo kampanje.
Uniqa osiguranje na primjer voli objaviti isto. Pa to koriste u kontakt centru, koji oficijalno ne postoji. Inace kamufliraju poziciju kontakt centra kao podrsku korisnicima. U realnosti agent za osiguranje je podrska svom klijentu.

Agencije za nekretnine 3 mjeseca - 1 godinu i noga.

Za ostale pizdarije kontakt centre je isto sigurno njima se isplati da drzava placa radnika godinu dana i mogu opet naci isto. A kada zaposle regularno sto je gotovo nemoguce nece da odjave radnike.

A da jos ne govorimo koliko fake oglasa ima. Jer se treba na knjigama pokazati ekspanzija.

E sad dolazimo do ovoga sta sa ostalim. Najveci problem sto sam vidao da zenske u mendzmentu nece ni pogledati prijavu ako je muskarac i prijava za kancelarijsku poziciju.
Te osobe ce izabrati retardiranu osobu samo da je zensko, znaci neke idu u krajnosti totalno.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8584 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Copper wrote: 11/02/2025 12:12 E sad dolazimo do ovoga sta sa ostalim. Najveci problem sto sam vidao da zenske u mendzmentu nece ni pogledati prijavu ako je muskarac i prijava za kancelarijsku poziciju.
Te osobe ce izabrati retardiranu osobu samo da je zensko, znaci neke idu u krajnosti totalno.
Ovo je istina i na više mjesta sam čuo da se tako radi. Zbog toga kada mi neko prosere o neravnopravnosti žena u društvu i hijerarhiji nogama bi ga zgazio :evil:

Takođe sam čuo da pojedine firme kubure sa radnicima, a neće da prime osobe starije od 27 godina života :-? A isto tako ima i ludaka koji primaju za određene poslove isključivo žene i to na osnovu izgleda - što mlađa i zgodnija to bolje, naravno da je neudata i da voli povremene teambuildinge po apartmanima :evil:
Copper

#8585 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Jos bi na ovo dodao apstraktne objave za radna mjesta. Mislim da to privatnici rade jer je vec nekome namjesteno radno mjesto. Ljudi dolaze a o necemu se desetom radi sto nema na stranici kompanije.

Ove oglase od banka za trosenje zraka pozicije. Objavljene jer nece niko ni interno da napreduje. Evo uzet cu za primjer ovaj oglas za kontakt centar BBI banke sef kontakt centar. Pa ocigledno se ljudima i interno gadi raditi i ne vrijedi 200-300 maraka vise.
Copper

#8586 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 12:26
Copper wrote: 11/02/2025 12:12 E sad dolazimo do ovoga sta sa ostalim. Najveci problem sto sam vidao da zenske u mendzmentu nece ni pogledati prijavu ako je muskarac i prijava za kancelarijsku poziciju.
Ovo je istina i na više mjesta sam čuo da se tako radi. Zbog toga kada mi neko prosere o neravnopravnosti žena u društvu i hijerarhiji nogama bi ga zgazio :evil:

Takođe sam čuo da pojedine firme kubure sa radnicima, a neće da prime osobe starije od 27 godina života :-? A isto tako ima i ludaka koji primaju za određene poslove isključivo žene i to na osnovu izgleda - što mlađa i zgodnija to bolje, naravno da je neudata i da voli povremene teambuildinge po apartmanima :evil:
One znaju da ce njih musko zgaziti i pojesti u poslu. Ne vole one povecanje efikasnosti i radnog obima. Vidi onda direktor koliko ko ostvari radnih zadataka. A naravno mi ne trošimo vrijeme na instagram, tik tok, snimkanje i pricanje. Nama je dovoljno cigara bukvalno.
dr_Evil

#8587 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dr_Evil »

Copper wrote: 11/02/2025 12:32
Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 12:26

One znaju da ce njih musko zgaziti i pojesti u poslu. Ne vole one povecanje efikasnosti i radnog obima. Vidi onda direktor koliko ko ostvari radnih zadataka. A naravno mi ne trošimo vrijeme na instagram, tik tok, snimkanje i pricanje. Nama je dovoljno cigara bukvalno.
Ko ce nase forumsko vrijeme platit? Nego sreca pa za sahat uradimo ko neko za 5 :D
Domaci izdajnik

#8588 Re: Jadi nas nezaposlenih

Kakvih iskompleksiranih nedojebanih kučki imaš na rukovodećim mjestima to nema ni u filmovima. Da mogu kako kao domine sa bičem bi dolazile na posao da maltretiraju muške kolege...Kad sam ja rekao da će nam feministički fašizam ala Đavo nosi Pradu i Sex & grad doći glave :roll:
Copper

#8589 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 12:36 Kakvih iskompleksiranih nedojebanih kučki imaš na rukovodećim mjestima to nema ni u filmovima. Da mogu kako kao domine sa bičem bi dolazile na posao da maltretiraju muške kolege...Kad sam ja rekao da će nam feministički fašizam ala Đavo nosi Pradu i Sex & grad doći glave :roll:
Ja znam kako je jedna koje je sjebala citav svoj sektor u banci i otjerala ljude. Muske nije smijela da dize u 2 ujutro da rade za nju. Ali zato je djevojke koje su tu tek dosle jebavala. Trebalo je godinu dana da je uklone, znaci Raidom je iskorijenili. Nadam se da sad radi u Mercatoru na kasi.
Haris.ba

#8590 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Haris.ba »

Nema od tog nista.
Ako ne dodje do izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju,a usvoji se ovaj novi zakon o posredovanju - gubice se zdravstveno.

Clan 6. (Prestanak statusa nezaposlene osobe)
(1) Slu2ba za zapo5ljavanje prestaje voditi u evidenciji osobu kao nezaposlenu ako ta osoba: a) zasnuje radni odnos; b) odbije odgovaraju6i posao tri puta uzastopno u okviru stedenog zvanja/zanimanja, odnosno strudne spreme i radnog iskustva u okviru strudne spreme, bez opravdanog razloga;
c) ne ispunjava uslove o aktivnom traZenju posla iz 6lana 5. ovog zakona;
........
Kako su to zamislili rijesiti ne znam.

Ako si pasivni trazilac posla, ili bolje "netrazilac posla" (osoba koja aktivno ne trazi posao i nije raspoloziva za rad je u zakonu), kako ce ti dati zdravstveno?
Jer po definiciji te brisu sa evidencije nezaposlenih.
A, u zakonu o osiguranju je uslov da si na evidenciji nezaposlenih.
nezaposlena lica koja su prijavljena zavodu za zapošljavanje ako su:
- se prijavila u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, obavljanja djelatnosti ili nakon prestanka primanja naknade plaća na koju imaju pravo prema ovom zakonu ili prema propisima donesenim na osnovu ovog zakona,
- se prijavila u roku od 30 dana nakon služenja vojnog roka ili nakon prestanka nesposobnosti za rad zbog koje su otpuštena s te vojne službe,
- se prijavila u roku od 30 dana nakon otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznenih i prekršajnih sanmkcija, iz zdravstvene ili druge spacijalizirane ustanove, ako je bila primijenjena mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja u zdravstvenoj ustanovi ili obaveznog liječenja alkoholičara i narkomana,
- na stručnom osposobljavanju ili prekvalifikaciji koje organizira zavod za zapošljavanje,
- se prijavila u roku od 30 dana, po povratku iz inozemstva i ako su prije odlaska u inozemstvo bila zdravstveno osigurana,
- se prijavila u roku od 90 dana nakon završetka školske godine u kojoj su završila redovna školovanja, odnosno od dana položenog ispita ako su prije toga izgubila pravo na zdravstvenu zaštitu,
Last edited by Haris.ba on 11/02/2025 12:59, edited 2 times in total.
Domaci izdajnik

#8591 Re: Jadi nas nezaposlenih

Copper wrote: 11/02/2025 12:46 Ja znam kako je jedna koje je sjebala citav svoj sektor u banci i otjerala ljude. Muske nije smijela da dize u 2 ujutro da rade za nju. Ali zato je djevojke koje su tu tek dosle jebavala. Trebalo je godinu dana da je uklone, znaci Raidom je iskorijenili. Nadam se da sad radi u Mercatoru na kasi.
Sa druge strane znam za slučaj jedne takve lujke koja je radila u jednoj brzoj pošti, žena ima šifru samo takvu i prebačaje, nazove na telefon nekog od svojih podčinjenih i dere se na njega, psuje mu sve po spisku što nešto nije kako treba...Ludači si morao biti dostupan u svako doba bez izuzetaka jer je i ona takva :roll: zove te u pola 11 noći i skače ti po glavi zbog nečega :-) Alo pošto ima jake veze i leđa takvo joj ponašanje prolazi, dok ne naiđe na kakvu šifru sličnog kalibra pa je ista ne skalpira bez noža..
Pandakonda

#8592 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Pandakonda »

U zakonu nije problematizirano ako tebe odbije poslodavac iz nekog povrsnog razloga koje si naveo, ovo je u slucaju da osoba 3 puta odbije nekog poslodavca i ne bude se odazivala za prekvalifikacije
Copper

#8593 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 12:52
Copper wrote: 11/02/2025 12:46 Ja znam kako je jedna koje je sjebala citav svoj sektor u banci i otjerala ljude. Muske nije smijela da dize u 2 ujutro da rade za nju. Ali zato je djevojke koje su tu tek dosle jebavala. Trebalo je godinu dana da je uklone, znaci Raidom je iskorijenili. Nadam se da sad radi u Mercatoru na kasi.
Sa druge strane znam za slučaj jedne takve lujke koja je radila u jednoj brzoj pošti, žena ima šifru samo takvu i prebačaje, nazove na telefon nekog od svojih podčinjenih i dere se na njega, psuje mu sve po spisku što nešto nije kako treba...Ludači si morao biti dostupan u svako doba bez izuzetaka jer je i ona takva :roll: zove te u pola 11 noći i skače ti po glavi zbog nečega :-) Alo pošto ima jake veze i leđa takvo joj ponašanje prolazi, dok ne naiđe na kakvu šifru sličnog kalibra pa je ista ne skalpira bez noža..
Ima da se i u osiguranjima zaposljavaju osobe bez vozacke. I onda ljudi koji imaju vozacku moraju za te ljudi dodatne stvari raditi.
Hakiz

#8594 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 11/02/2025 12:49

Ako ne dodje do izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju,a usvoji se ovaj novi zakon o posredovanju - gubice se zdravstveno.

Zamislili su tako da će se gubiti zdravstveno.

Ako se ne bude gubilo, oni koji su ba birou samo zbog zdravstvenog, a rade na crno ili drugačije, neće ništa izgubiti. Svejedno im je. U stvari, izgubit će kontinuitet, kada bude trebao u penziju, nije na birou, nije se vodo kao zaposlen, gdje je bio, nedostaje staž. Međutim, to je nešta drugo.

Ali, u kontekstu zdravstvenog, neće ništa izgubiti. A tada prijetnja skidanjem sa biroa nije prijetnja. Neće se vlast odreći takvog štapa (ili mrkve, zavisi sa koje strane se gleda).

Zato će skidanje sa biroa značiti gubitak zdravstvenog. Čudilo bi me da ne bude tako.
Pandakonda

#8595 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Pandakonda »

Ako si pasivni trazilac posla, ili bolje "netrazilac posla" (osoba koja aktivno ne trazi posao i nije raspoloziva za rad je u zakonu), kako ce ti dati zdravstveno?
Pa upravo je u tome poenta, da ti gubljenjem zdravstvenog natjeras osobu da prihvati bilo kakav posao i da barem na neki nacin doprinosi sistemu jer ocigledno vise ovako ne ide. Pogotovo kada se urade fiskalne reforme i smanje se doprinosi jer su sada doprinosi preveliki na teretu legalnih radnika dok drugi na crno se samo prijave i uredno pune liste cekanja i koriste resurse zdravstva bez da doprinose. Nazalost ti ljudi ce biti kolateralna steta svih ovih sto rade na crno a grebu se za zdravstveno.

Uz to dodaj broj penzionera koji aktivno koriste zdravstvo a zavrsili su sa uplatom doprinosa, onda dobijes situaciju da premalo ljudi doprinosi a previse koristi
Domaci izdajnik

#8596 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ili kada ti ti natovari još pet poslova pored onoga za koji si primljen pod parolom "mi smo kao jedan tim kod nas važi pravilo svi rade sve".

Čim to čuješ samo se okreni i na vrata, nema tu ni firme, ni kruVa :oops:
Haris.ba

#8597 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Haris.ba »

Zdravstveno osiguranje za nezaposlene neće biti ukinuto, potvrdio ministar Delić
Unatoč medijskim spekulacijama, ministar Delić naglašava da zakon ne predviđa ukidanje zdravstvenog osiguranja za nezaposlene. Prema njegovim riječima, čak i oni koji budu prebačeni u pasivnu kategoriju zadržat će pravo na zdravstvenu zaštitu.
Znaci, ovaj mali laze?
Hajd fino. Rano je poceo. :mrgreen:

https://crna-hronika.info/zdravstveno-o ... lic/640492
Copper

#8598 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Copper »

Domaci izdajnik wrote: 11/02/2025 13:05 Ili kada ti ti natovari još pet poslova pored onoga za koji si primljen pod parolom "mi smo kao jedan tim kod nas važi pravilo svi rade sve".

Čim to čuješ samo se okreni i na vrata, nema tu ni firme, ni kruVa :oops:
Pa to je zato sto poslodavci u BiH znaju da je vrlo tesko naci posao. Mi nemamo trziste rada. I to dovodi do toga da radnik mora prihvatiti sve sta mu se kaze.
Hakiz

#8599 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Pandakonda wrote: 11/02/2025 13:02

Pa upravo je u tome poenta, da ti gubljenjem zdravstvenog natjeras osobu da prihvati bilo kakav posao i da barem na neki nacin doprinosi sistemu jer ocigledno vise ovako ne ide. Pogotovo kada se urade fiskalne reforme i smanje se doprinosi jer su sada doprinosi preveliki na teretu legalnih radnika dok drugi na crno se samo prijave i uredno pune liste cekanja i koriste resurse zdravstva bez da doprinose. Nazalost ti ljudi ce biti kolateralna steta svih ovih sto rade na crno a grebu se za zdravstveno.

Uz to dodaj broj penzionera koji aktivno koriste zdravstvo a zavrsili su sa uplatom doprinosa, onda dobijes situaciju da premalo ljudi doprinosi a previse koristi
Kako je biro posrednik između nezaposlenog i poslodavca, biro ih spaja, sama prijava na biro značinaktivno traženje posla.

Da ne traži posao, ne bi nezaposleni otišao kod posrednika koji ima više informacija da mu on nađe posao.

Vlast da je poštena, napravila bi kombinaciju radnika i biroa. Ne može biti skinut zbog neaktivnog traženja (recimo 1 - 3 upita mjesečno) posla, ako u istom periodu zbog kojeg se skida biro mu nije našao isti broj ponuda za posao. U smislu, ako ne mogu dokazati da sam poslao 3 upita za posao ovaj mjesec, ne smiju me skinuti ako biro ne dokaže da mi je poslao 3 ponude za posao ovaj mjesec.

Ne može biro biti neaktivan. Treba i biro skinuti sa finansiranja u tom slučaju.

Ali, vlast je vlast.
Hakiz

#8600 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 11/02/2025 13:06
Zdravstveno osiguranje za nezaposlene neće biti ukinuto, potvrdio ministar Delić
Unatoč medijskim spekulacijama, ministar Delić naglašava da zakon ne predviđa ukidanje zdravstvenog osiguranja za nezaposlene. Prema njegovim riječima, čak i oni koji budu prebačeni u pasivnu kategoriju zadržat će pravo na zdravstvenu zaštitu.
Znaci, ovaj mali laze?
Hajd fino. Rano je poceo. :mrgreen:

https://crna-hronika.info/zdravstveno-o ... lic/640492
Dok te mamim medom te hranim.

Ne laže, nego nismo razumjeli. Kao 12.000 za stan, pa kada dobiješ 5.000, ispadne da je bilo DO 12.000.

Naći će način da izgleda da ne laže, a da skine sa zdravstvenog.
Post Reply