Demokratska fronta Željko Komšić
- plenum-sa
#8576 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Svijetla je budućnost DF,sastavljeni od izlizanih,prodanih kao fol nezavisnih kandidata(Hanka) ili možda na nižim nivoima otjerani SDPovci koji sada provode politiku SDPa u novom ruhu(Lana).
- Styling
#8577 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vec vise puta je vidjen u BBI i na vrlo ofiran nacin, jer to primijeti i raja koaj je u prolau, preko posrednika komunicira sa ljudima koji sjede za drugim stolovima. Valja nece preko telefona da ga ne slusaju, a direktan kontakt bi bio previse. Ja sam ga vidjela da na taj nacin prisa sa Suljagicem i jos jednim covjekom koji je meni nepoznat. I to sam uspjela vidjeti tokom jedne kafe u trajanju od pola sata.O'zone wrote:Vidio ga ja jutros u BBI-ujon_jovi wrote:Željka nigdje sglave
Ako je vec htio s nekim na taj nacin razgovarati, mogao je izabrati manje posjeceno mjesto.
- madner
#8578 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vidio sam i ja Zlaju u Merkatoru. Naskraba nesto na jogurt, zaljepi 2d barcode i ode. Nedugo poslje toga se pojavi Damir Hadzic sa novim mobitelom, te ucita vjerovatno tajnu sifru za brazzers.
Malo je ofirno, ali valjda nece da se zna da je njihova sifra pa koriste ovu chmoljinu.
Malo je ofirno, ali valjda nece da se zna da je njihova sifra pa koriste ovu chmoljinu.
- lerdi
#8579 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
madner wrote:Vidio sam i ja Zlaju u Merkatoru. Naskraba nesto na jogurt, zaljepi 2d barcode i ode. Nedugo poslje toga se pojavi Damir Hadzic sa novim mobitelom, te ucita vjerovatno tajnu sifru za brazzers.
- plenum-sa
#8580 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
dustaban..
Njihov odgovor i dan danas je da jos uvijek nisu usaglasili plan?!
I gle cuda, vecina izabranog kadra DF-a po opstinama, a onda i dalje jesu bivsi clanovi SDP-a. I sta da ocekujem od njih osim da su dosli tu ne bi li se uhljebili i tu napredovali iz pocetka kad se vec u SDP-u nisu mogli probit.
Pošto sam imala velika ocekivanja, razocarana sam.
______________________________________________________________________________________________________
Nije čudo sigurno,nisu usaglasili plan osim da ubace smeće iz SDPa,za plan imaju kao ovi do sada narednih 20god.
Oni koji su dolazili s bitnim referencama iza sebe, odbijani su onako kulturno politički,koji su nudili riješenja ili konkretne planove nisu dobro došli,pa logično,nema toliko Općina i stolica koliko ima otrcanih da se uhljebe.
Nije potreban cv,tačnije nije poželjan.Od Tuzle do Sarajeva izbori su se održali DEMOKRATSKI"
http://tuzlalive.ba/aktuelno-jesu-li-iz ... ani-39985/
Njihov odgovor i dan danas je da jos uvijek nisu usaglasili plan?!
I gle cuda, vecina izabranog kadra DF-a po opstinama, a onda i dalje jesu bivsi clanovi SDP-a. I sta da ocekujem od njih osim da su dosli tu ne bi li se uhljebili i tu napredovali iz pocetka kad se vec u SDP-u nisu mogli probit.
Pošto sam imala velika ocekivanja, razocarana sam.
______________________________________________________________________________________________________
Nije čudo sigurno,nisu usaglasili plan osim da ubace smeće iz SDPa,za plan imaju kao ovi do sada narednih 20god.
Oni koji su dolazili s bitnim referencama iza sebe, odbijani su onako kulturno politički,koji su nudili riješenja ili konkretne planove nisu dobro došli,pa logično,nema toliko Općina i stolica koliko ima otrcanih da se uhljebe.
Nije potreban cv,tačnije nije poželjan.Od Tuzle do Sarajeva izbori su se održali DEMOKRATSKI"
http://tuzlalive.ba/aktuelno-jesu-li-iz ... ani-39985/
-
Hafis
#8581 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Evo sve kad bih taj DF ovdje htio počastiti svojom nazočnošću na kakvom okruglom stolu, sesiji, sećiji...ako ništa barem na skijanju, nema šaMse. Nit' znaš tko to vodi, nit' gdje to stoluje, nit' čime se bavi.
Za njih su ovdje po organiziranosti Jehovini svjedoci American Republican Party.
Za njih su ovdje po organiziranosti Jehovini svjedoci American Republican Party.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#8582 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hafis wrote:Evo sve kad bih taj DF ovdje htio počastiti svojom nazočnošću na kakvom okruglom stolu, sesiji, sećiji...ako ništa barem na skijanju, nema šaMse. Nit' znaš tko to vodi, nit' gdje to stoluje, nit' čime se bavi.
- lerdi
#8583 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije istina 100%, već neupučenost 100%. Svaki OO ima svoje prostorije i adrese tih prostorija je moguče začas pronaći, svaki OO ima predsjednika te članove OO, u mjesnim zajednicama se organizuju mjesni odbori koji također imaju svoje predsjednike i članove itd. Dakle sve što je @Hafis naveo postoji samo treba imati malo obraza i ne pisati napamet o stvarima u koje si 100% neupučen.
-
Hafis
#8584 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Eh. Svaka žena ima muškarca koji je voli, svako dijete ima mamu i tatu, a svaka tuđa zemlja tuga je golema - u idealnom svijetu Ivice i Marice.lerdi wrote:Nije istina 100%, već neupučenost 100%. Svaki OO ima svoje prostorije i adrese tih prostorija je moguče začas pronaći, svaki OO ima predsjednika te članove OO, u mjesnim zajednicama se organizuju mjesni odbori koji također imaju svoje predsjednike i članove itd. Dakle sve što je @Hafis naveo postoji samo treba imati malo obraza i ne pisati napamet o stvarima u koje si 100% neupučen.
E hajde, pošto sam ja neupuČen, a ti si navodno upuČen(a), navedi mi neku aktivnost tog mostarskog OO DF...bilo kakvu, pa makar o skijanju ili trganju grožđa. Usput, ako ti nije teško, bio bih ti zahvalan da mi ovdje postaviš njihovu adresu da ih kum Hafis obiđe na useljenje..ono vazNa s svijećem ili toster.
PS.
put - uputiti - uputjen - upućen - nema palatalizacije, znači nema Č. Nešto poput: cvijet - cvijetje - cvijeće
Valja znati,ponekad zatreba, bez ljutnje
- lerdi
#8585 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Imaš potencijala. Vježbaj za "Šantićeve večeri poezije" u septembru.Hafis wrote:Eh. Svaka žena ima muškarca koji je voli, svako dijete ima mamu i tatu, a svaka tuđa zemlja tuga je golema - u idealnom svijetu Ivice i Marice.lerdi wrote:Nije istina 100%, već neupučenost 100%. Svaki OO ima svoje prostorije i adrese tih prostorija je moguče začas pronaći, svaki OO ima predsjednika te članove OO, u mjesnim zajednicama se organizuju mjesni odbori koji također imaju svoje predsjednike i članove itd. Dakle sve što je @Hafis naveo postoji samo treba imati malo obraza i ne pisati napamet o stvarima u koje si 100% neupučen.
E hajde, pošto sam ja neupuČen, a ti si navodno upuČen(a), navedi mi neku aktivnost tog mostarskog OO DF...bilo kakvu, pa makar o skijanju ili trganju grožđa. Usput, ako ti nije teško, bio bih ti zahvalan da mi ovdje postaviš njihovu adresu da ih kum Hafis obiđe na useljenje..ono vazNa s svijećem ili toster.
PS.
put - uputiti - uputjen - upućen - nema palatalizacije, znači nema Č. Nešto poput: cvijet - cvijetje - cvijeće
Valja znati,ponekad zatreba, bez ljutnje
Ne znam zašto očekuješ od mene u Sarajevu da znam kakve su aktivnostu DF-u u Mostaru.Adresa za Mostar ti je Mostarskog bataljona br. 13. pa otiđi i sam ih pitaj šta su uradili te šta planiraju uraditi. Radi se o tvom gradu i tvojoj životnoj sredini. Usput im možeš ponijeti nešto na naselje kad već nisi bio na otvaranju.
P.S. Glasovna promjena koju tražimo je jotovanje ili jotacija po hrvatski kako ti drago. Samo što se ovdje nije radilo o toj već o grešci prilikom pisanja. Da si utrošio samo djelić vremena, koje si potrošio na pisanje ovog P.S.-a, u pronalazak adrese GO DF Mostar ja ti ne bi bio potreban.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#8586 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
lerdi wrote:Svako od nas ima, ili bi bar trebao imati lični stav, o stvarima koje nas okružuju pa tako i o DF-u i ponašanju te stranke u ovih proteklih mjesec dana. Moj lični stav je da DF nije pogriješio jer, kao što već prije objasnih, nije dozvolio da ga ovi malo stariji i iskusniji uvuku u blato i tamo ga utope. Još jedna činjenica koja ide u prilog potezima koje je DF povukao je izgled demonstracija danas kada nema 100 ljudi na istim. Nažalost protesti su otupili već drugi dan i ne postoji kritčna masa ispred koje bi se stalo i sa kojom bi se mogle kreirati radikalne promjene. Na kraju ispada da su protesti bili organizovani samo da bi se omladina malo ispucala, a pravi razlozi revolta i opravdanog izlaska naroda na ulice ostali su ne u drugom nego u petom planu. Kada se čovjek malo izmakne i pogleda ovo sve DF je uradio odličnu stvar.
To sto ti pokusavas pokazati kao pozitivno, ja nazivam konformizan i nemoralna proracununatost.
Ako imas stav, i ako stojis iza toga da je narodu neophodna promjena, a pretendujes da ti budes nosioc toga, stani ispred 20 ljudi, ako treba, ili pred tenk. (mislim figurativno, naravno
Jbm. mater pa ne mozemo vjecno ganjati i gledati samo interes zatvorenog kruga, stranackih, ljudi i interes samo stranke/partije.
Nisu li neki drugi ciljevi i interesi iznad svega toga. Meni jesu.
To nije glupost, to nije populizam...jer ja duboko vjerujem da je vecina clanova koji su kao pojedinci izasli na proteste, ili cak stavovi Pedje i Tarika u SKS, duboko u idealima i svejtonazoru iza kojih se stoji i za koje se bori.Ono što mene žalosti u kompletnoj priči je ponašanje pojedinaca koji su simpatizeri NS. NS je po meni napravio gluposti i krenuo malo populistički u ovu kompletnu priču. Ipak poštujem to kao njihov stav prema ovome svemu i iako se ne slažem sa tim svjestan sam ko je zlo u kompletnoj priči pa im to i ne uzimam kao neku negativnost.
Da li je isplatljivo, da li ce se negativno vratiti na slijedecim izborima ovakav otvoreni stav? Moguce, cak i vjerovatno.
Ali ono sto cijenim kod NS su prikazali jako plasticno, a i prije je to slucaj bio, da se nikome nece dodvoravati...niti ce razmisljati sta koji njihov potez donosi, dodaje ili oduzima u postotcima za slijedece izbore, ako u njega vjeruju i stoje iza njega. Pogledaj konflikt na sjednici SKS izmedju Haverica i Kojovica sa Konakovicem i SDA ekipom. Pa ono je jedini normalno artikulisani verbalno,-politicko-ideoloski sukob u Skupstini kantona, sa SDA koja se na silu pokusava prezentovati kao kljuc rjesenja problema. Sto je fakticki cisti pokusaj podvale i kindapovanja nezadovoljstva naroda. SBB reakciju ne mogu ni nazvati artikulisanom politickom reakcijom. Ono nije nista. SDP, Hanka, SBiH, BPS...svi su sutili i pustili da se SDA pokusa prestaviti kao dio rjesenja situacije. Cime su, svi ostali, fakticki pokazali svoju politicku nedoraslost i impotentnost.
Ja jako cijenim to kod NS, cak i ako se sa nekim stvarima koje su podrzali ne slazem, i otvoreno ih kritikujem.
Idealizam i spremost da se nekada i zrtvujes, bez obzira sto nisi bas siguran da ides u sigurnu pobjedu i politicki zicer, za mene je plus. I vjerujem da nam samo beskompromisne i sa dozom idealizma, politicke stranke mogu donjeti boljitak i iskorak.
A ovo se slazem. Ne mislim da se treba produbljivati sukob na realciji DF-NS bez obzira kolika su neslaganja, jer su ona, pa kolika god da su, jos uvijek neuporedivo manja i beznacajnija za razliku od neslaganja i protivljenja potezima SDP-SDA i SBB.DF je definitivno alternativa današnjem stanju, NS ima potencijala da to bude i glupo je uopšte stavljati te dvije opcije jednu naspram druge. U trenutnom stanju je po meni to kontraproduktivno i nepotrebno.
A ja ovo sto pisem, kao vid kritike spram DF, i pisem jer zelim da vjerujem da DF ipak moze biti pokretacka snaga koja bi prigrabila i politicki uoblicila bunt i nezadovoljstvo naroda koji je evidentan.
A to sasvim sigurno nece uraditi organizujuci izlet na Igman za 1. mart.
- MMM1977
#8587 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
U principu ne želim previše pisati po ovoj temi jer i sam čekam da vidim u kom će pravcu stranka da ide. Pozdravio sam njeno osnivanje, bio na osnivačkoj skupštini, odbio da učestvujem u bilo kakvom obliku angažmana u tijelima stranke obzirom na moje obaveze te i dalje smatram DF jednom novom snagom, novom energijom koja je potrebna ovom društvu da bi došlo do pozitivnih promjena.
Željko je pametno postupio ne miješajući se u dešavanja oko protesta, svakom laiku je bilo jasno da ono nije samo bunt obespravljenih, nego da je aktivno uključena i politika. Stoga takav pristup pozdravljam.
Ono što ja očekujem od DF kao njihov simpatizer i kao neko čiju podršku imaju jeste da se do izbora jasno očituju oko eventualnih koalicija, bilo prije ili poslije izbora. Dakle, principijelan stav koji će biti ispoštovan, makar cijena toga bila i opozicija. Dakle, nikako ne bih mogao da glasam za DF bez obzira na sve, ako se ne izjasne da neće ići u koaliciju sa SDA, SDP ili SBB. Smatram da bi svaka eventualna koalicija za sva vremena sahranila sve ambicije stranke.
Nakon izbora će biti situacija gdje će DF morati kroz skupštinska glasanja da da svoju podršku nekoj stranci. Ta podrška mora biti zasnovana isključivo na programskim principima DF, niti jedna pozicija u vlasti, niti jedno mjesto u nekom upravnom odboru, bilo koji interes ne smije biti iznad ovih principa. DF se ne smije utopiti u sivilo trenutne politike, u protivnom ide u zaborav.
Na samom forumu postoji dosta ljudi koji sjede u organima stranke. Čemu balast zvani Hanka Vajzović? Ja nju ne vidim kao neki bogzna dobar potencijal koji može pomoći DF-u, ali je vidim kao veliki balast. Stoga, ako joj je ideja DF mila, sama treba da se skloni i pusti drugim ljudima da upravljaju strankom. U suprotnom, Željko je treba sam maknuti.
DF itekako ima potencijal, jako je mnogo pozitivnog naboja oko ovog projekta, ali se moraju očistiti i najmanje mrlje jer je DF u fokusu. Ima super pametnih ljudi u vrhu stranke, na lokalnom nivou su tu uglavnom mladi i obrazovani ljudi i postoji embrion snaga potrebnih da pokrenu promjene. Nadam se da se to neće izjaloviti time što će DF koalirati u neprincipijelnim koalicijama ili što će, zarad sitnih ličnih interesa, gaziti principe stranke.
Fokus DF treba da budu izbori 2018. DF će dobiti dovoljno glasova i na ovim izborima i uz principijelnu politiku i neodstupanje od principa nakon izbora će jednostavno počistiti ostale stranke sa scene na izborima 2018.
Željko je pametno postupio ne miješajući se u dešavanja oko protesta, svakom laiku je bilo jasno da ono nije samo bunt obespravljenih, nego da je aktivno uključena i politika. Stoga takav pristup pozdravljam.
Ono što ja očekujem od DF kao njihov simpatizer i kao neko čiju podršku imaju jeste da se do izbora jasno očituju oko eventualnih koalicija, bilo prije ili poslije izbora. Dakle, principijelan stav koji će biti ispoštovan, makar cijena toga bila i opozicija. Dakle, nikako ne bih mogao da glasam za DF bez obzira na sve, ako se ne izjasne da neće ići u koaliciju sa SDA, SDP ili SBB. Smatram da bi svaka eventualna koalicija za sva vremena sahranila sve ambicije stranke.
Nakon izbora će biti situacija gdje će DF morati kroz skupštinska glasanja da da svoju podršku nekoj stranci. Ta podrška mora biti zasnovana isključivo na programskim principima DF, niti jedna pozicija u vlasti, niti jedno mjesto u nekom upravnom odboru, bilo koji interes ne smije biti iznad ovih principa. DF se ne smije utopiti u sivilo trenutne politike, u protivnom ide u zaborav.
Na samom forumu postoji dosta ljudi koji sjede u organima stranke. Čemu balast zvani Hanka Vajzović? Ja nju ne vidim kao neki bogzna dobar potencijal koji može pomoći DF-u, ali je vidim kao veliki balast. Stoga, ako joj je ideja DF mila, sama treba da se skloni i pusti drugim ljudima da upravljaju strankom. U suprotnom, Željko je treba sam maknuti.
DF itekako ima potencijal, jako je mnogo pozitivnog naboja oko ovog projekta, ali se moraju očistiti i najmanje mrlje jer je DF u fokusu. Ima super pametnih ljudi u vrhu stranke, na lokalnom nivou su tu uglavnom mladi i obrazovani ljudi i postoji embrion snaga potrebnih da pokrenu promjene. Nadam se da se to neće izjaloviti time što će DF koalirati u neprincipijelnim koalicijama ili što će, zarad sitnih ličnih interesa, gaziti principe stranke.
Fokus DF treba da budu izbori 2018. DF će dobiti dovoljno glasova i na ovim izborima i uz principijelnu politiku i neodstupanje od principa nakon izbora će jednostavno počistiti ostale stranke sa scene na izborima 2018.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#8588 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
gostujući na face tv sve sa bakirom izetbegovićem, komšić je izjavio da je "zaledio sve aktivnosti stranke". Pa ako ovo nije tačno, onda nam ti kao upućen kaži koji OO je šta uradio, dao stav, priopćenje, bilo šta. Hvala.lerdi wrote:Nije istina 100%, već neupučenost 100%. Svaki OO ima svoje prostorije i adrese tih prostorija je moguče začas pronaći, svaki OO ima predsjednika te članove OO, u mjesnim zajednicama se organizuju mjesni odbori koji također imaju svoje predsjednike i članove itd. Dakle sve što je @Hafis naveo postoji samo treba imati malo obraza i ne pisati napamet o stvarima u koje si 100% neupučen.
- Corto Maltese
#8589 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Predsjednik Predsjedništva se protiv krize bori tako što "zaledi sve aktivnosti stranke"!?KatarinaKosaca wrote:gostujući na face tv sve sa bakirom izetbegovićem, komšić je izjavio da je "zaledio sve aktivnosti stranke". Pa ako ovo nije tačno, onda nam ti kao upućen kaži koji OO je šta uradio, dao stav, priopćenje, bilo šta. Hvala.lerdi wrote:Nije istina 100%, već neupučenost 100%. Svaki OO ima svoje prostorije i adrese tih prostorija je moguče začas pronaći, svaki OO ima predsjednika te članove OO, u mjesnim zajednicama se organizuju mjesni odbori koji također imaju svoje predsjednike i članove itd. Dakle sve što je @Hafis naveo postoji samo treba imati malo obraza i ne pisati napamet o stvarima u koje si 100% neupučen.
Ne daj bože većeg belaja, šta bi onda uradio?
Emigrirao?
-
baxul
#8590 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
ako se namjeravaju bavit politikom moraju imati stav spram trenutnih dešavanja. čuj "meni trenutno ne godi ova tema pa ću zamrznut stranku dok ne prođe. je l' prošlo?". mada i takav stav da se nema stav je stav. takvim stavom je on samo potvrdio da jeste dio vlasti i to je to. to što se u tom slučaju našao u istom košu sa sda i sdp jbga štaš izračuno da je bolje nego sa sbb, mada time pokazuje nedosljednost u stavu u par hefti razlike. elem zbunjuje.
-
rokan
#8591 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
vi jos o komsicu.
to je teska debilcina i mediokritet kojem su se i u sdp-u smijali iza ledja, niko ga ni tamo nije ni postovao ni gotivio ali im je trebao jer su naivnom narodu prodali pricu o "hrabrom postenjacini, zlatnom ljiljanu".
a to sto niko ne zna kako je dobio ljiljana nema veze, a takodje nema veze ni sto mu kcerku u skolu vozi sluzbena limuzina sa sve tjelohraniteljima, bas kao da je ona predsjednik drzave. sve ce to narod pozlatiti.
a to sto niko ne zna kako je dobio ljiljana nema veze, a takodje nema veze ni sto mu kcerku u skolu vozi sluzbena limuzina sa sve tjelohraniteljima, bas kao da je ona predsjednik drzave. sve ce to narod pozlatiti.
- drug_profi
#8592 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Clanovi porodice se stite jednako kao i sticena osoba. To nije argument protiv osobe niti zloupotreba polozaja.
- Havatar
#8593 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
To sto on nema stav nije nista cudno posto vidi da se svi koji su imali makar neke zasluge u odbrani Bosne pljuju i da jedino ko se ne dira su fikusi koji nisu imali nikakve zasluge nego su bili samo ukras pa misli da moze tako i u politici.
-
rokan
#8594 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
znaci, gdje god maknu on, zena ili dijete mora sa njima da ide svita?drugi profil wrote:Clanovi porodice se stite jednako kao i sticena osoba. To nije argument protiv osobe niti zloupotreba polozaja.
- drug_profi
#8595 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da upravo tako. Uticaj na odluke i rad clana predsjednistva moze imati i prijetnja sigurnosti njegovoj porodici.rokan wrote:znaci, gdje god maknu on, zena ili dijete mora sa njima da ide svita?drugi profil wrote:Clanovi porodice se stite jednako kao i sticena osoba. To nije argument protiv osobe niti zloupotreba polozaja.daj, molim te.
Sta mislis neki dziber otme malu i kaze daj pomilovanja mojim haverima, ili idi potpisi sutra ono sto ti onaj donese...
De malo razmisli.
-
rokan
#8596 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
to se ne desava ni u kolumbiji, uostalom takvi slucajevi se rjesavaju vrlo brzo i efikasno i kad su obicni ljudi u pitanju a kamoli prvi covjek drzave.drugi profil wrote:Da upravo tako. Uticaj na odluke i rad clana predsjednistva moze imati i prijetnja sigurnosti njegovoj porodici.rokan wrote:znaci, gdje god maknu on, zena ili dijete mora sa njima da ide svita?drugi profil wrote:Clanovi porodice se stite jednako kao i sticena osoba. To nije argument protiv osobe niti zloupotreba polozaja.daj, molim te.
Sta mislis neki dziber otme malu i kaze daj pomilovanja mojim haverima, ili idi potpisi sutra ono sto ti onaj donese...
De malo razmisli.
- drug_profi
#8597 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Dobro, kako god ti kazes.
- lerdi
#8598 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
A jesi se raspisao 
Haj ovako redom da probam odgovoriti.

Pošto već par puta pominješ taj izlet u negativnom kontekstu moram se osvrnuti i na to. Izlet je koliko ja vidim planiran za mlade članove DF i ja ne vidim šta tu ima loše. Mladi ljudi treba da se druže i uče o 1. martu jer je jako bitan datum u našoj historiji. Opet zavisi iz kojeg ugla gledaš stvari, ali kada skontaš da večina tih koji trebaju ići na izlet nisu bili rođeni tog 1.marta, da se polako ali sigurno taj 1. mart stavlja u neki drugi plan jer evo na 1. mart nam i liga u fudbalu počinje dok se za druge praznike ne igra, onda ovaj izlet i obilježavanje istog i nije toliko loša ideja.
Haj ovako redom da probam odgovoriti.
To je tvoj lični stav i ja ga poštujem iako se ne slažem sa njim. Imaš na ovoj temi, a vjeruj mi u stvarnom životu, ljudi koji se slažu samnom oko ovoga. Ljudima je puna kapa prepucavanja političara i iskorištavanja svake situacije za promociju stranke i pojedinca. Upravo ovakvo ponašnje DF-a dokazuje da su neke druge stvari iznad pojedinaca i partije jer je taj isti DF i taj isti Željko vrlo lako mogao iskoristiti ovu situaciju za promociju. Pa na samom početku protesta su neki tražili da on bude taj koji će povesti narod. Ali ja tebe pitam šta bi se desilo da je to uradio a na kraju ispadne da ne postoji kritična masa, kao što ta kritična masa nije postojala ni kod ovih protesta. Sahranili bi i njega i stranku do oktobra a ja i ti bi mogli do cvjećare da uzmemo vijenac. I šta bi dobili mi svi kolektivno? Jednu alternativu manje i to, opet po mom ličnom mišljenju, najkvalitetniju od svih alternativa. Nije problem stati pred tenk, nije problem ni poginuti ali je bitno da taj tvoj postupak ima krajnji rezultat. Ako će se ginuti daj da se gine sa nekim ciljem a ne onako čisto da bi mu se reklo da je bio dobar i hrabar.-LIBERO- wrote:To sto ti pokusavas pokazati kao pozitivno, ja nazivam konformizan i nemoralna proracununatost.lerdi wrote:Svako od nas ima, ili bi bar trebao imati lični stav, o stvarima koje nas okružuju pa tako i o DF-u i ponašanju te stranke u ovih proteklih mjesec dana. Moj lični stav je da DF nije pogriješio jer, kao što već prije objasnih, nije dozvolio da ga ovi malo stariji i iskusniji uvuku u blato i tamo ga utope. Još jedna činjenica koja ide u prilog potezima koje je DF povukao je izgled demonstracija danas kada nema 100 ljudi na istim. Nažalost protesti su otupili već drugi dan i ne postoji kritčna masa ispred koje bi se stalo i sa kojom bi se mogle kreirati radikalne promjene. Na kraju ispada da su protesti bili organizovani samo da bi se omladina malo ispucala, a pravi razlozi revolta i opravdanog izlaska naroda na ulice ostali su ne u drugom nego u petom planu. Kada se čovjek malo izmakne i pogleda ovo sve DF je uradio odličnu stvar.
Ako imas stav, i ako stojis iza toga da je narodu neophodna promjena, a pretendujes da ti budes nosioc toga, stani ispred 20 ljudi, ako treba, ili pred tenk. (mislim figurativno, naravno)
Jbm. mater pa ne mozemo vjecno ganjati i gledati samo interes zatvorenog kruga, stranackih, ljudi i interes samo stranke/partije.
Nisu li neki drugi ciljevi i interesi iznad svega toga. Meni jesu.
Opet se malo razilazimo ali tu smo da razmjenjujemo mišljenja zar ne. Ja nisam ni rekao da su izašli sa namjerom ubiranja političkih poena ali se u kompletnom tom nizu događaja provuklo i malo populizma. Njihovi istupi su ok ali šta dobijamo kolektivno ako NS izgubi tim istupima broj zastupnika u skupštini. Mislim da percepcija večine ljudi o ovim događajima ovdje ide u krivom smijeru jer se gledaju dešavanju u Ukrajini. Mi ljudi nismo Ukrajina, mi nemamo parlament koji će smijeniti predsjednika već imamo nakaradni sistem u kojem je 90% stvari nedefinisano. Mi nemamo mogučnost prijevremenih izbora jer da bi se isti desili mora se poklopiti hiljadu stvari. Dakle ostaju nam samo izbori. Ako ćemo gubiti oktobarske izbore već u februaru čisto da bi nam neko rekao da smo lijepi i pametni, onda nam pamet ipak nije jača strana. Idealizam i beskromisnost da, ali nepromišljeni idealizam ne jer se ovaj potonji vrlo često završi kao jedna velika glupost bez bilo kakvog rezultata.-LIBERO- wrote:To nije glupost, to nije populizam...jer ja duboko vjerujem da je vecina clanova koji su kao pojedinci izasli na proteste, ili cak stavovi Pedje i Tarika u SKS, duboko u idealima i svejtonazoru iza kojih se stoji i za koje se bori.lerdi wrote:Ono što mene žalosti u kompletnoj priči je ponašanje pojedinaca koji su simpatizeri NS. NS je po meni napravio gluposti i krenuo malo populistički u ovu kompletnu priču. Ipak poštujem to kao njihov stav prema ovome svemu i iako se ne slažem sa tim svjestan sam ko je zlo u kompletnoj priči pa im to i ne uzimam kao neku negativnost.
Da li je isplatljivo, da li ce se negativno vratiti na slijedecim izborima ovakav otvoreni stav? Moguce, cak i vjerovatno.
Ali ono sto cijenim kod NS su prikazali jako plasticno, a i prije je to slucaj bio, da se nikome nece dodvoravati...niti ce razmisljati sta koji njihov potez donosi, dodaje ili oduzima u postotcima za slijedece izbore, ako u njega vjeruju i stoje iza njega. Pogledaj konflikt na sjednici SKS izmedju Haverica i Kojovica sa Konakovicem i SDA ekipom. Pa ono je jedini normalno artikulisani verbalno,-politicko-ideoloski sukob u Skupstini kantona, sa SDA koja se na silu pokusava prezentovati kao kljuc rjesenja problema. Sto je fakticki cisti pokusaj podvale i kindapovanja nezadovoljstva naroda. SBB reakciju ne mogu ni nazvati artikulisanom politickom reakcijom. Ono nije nista. SDP, Hanka, SBiH, BPS...svi su sutili i pustili da se SDA pokusa prestaviti kao dio rjesenja situacije. Cime su, svi ostali, fakticki pokazali svoju politicku nedoraslost i impotentnost.
Ja jako cijenim to kod NS, cak i ako se sa nekim stvarima koje su podrzali ne slazem, i otvoreno ih kritikujem.
Idealizam i spremost da se nekada i zrtvujes, bez obzira sto nisi bas siguran da ides u sigurnu pobjedu i politicki zicer, za mene je plus. I vjerujem da nam samo beskompromisne i sa dozom idealizma, politicke stranke mogu donjeti boljitak i iskorak.
Znamo se malo duže i tvoju kritiku sam uvijek uzimao kao pokušaj ukazivanja na stvari koje nisu onakve kakve bi trebale biti. Ipak ostavi mogučnost da postoji i neki drugi ugao gledanja na stvari.-LIBERO- wrote:A ovo se slazem. Ne mislim da se treba produbljivati sukob na realciji DF-NS bez obzira kolika su neslaganja, jer su ona, pa kolika god da su, jos uvijek neuporedivo manja i beznacajnija za razliku od neslaganja i protivljenja potezima SDP-SDA i SBB.lerdi wrote:DF je definitivno alternativa današnjem stanju, NS ima potencijala da to bude i glupo je uopšte stavljati te dvije opcije jednu naspram druge. U trenutnom stanju je po meni to kontraproduktivno i nepotrebno.
A ja ovo sto pisem, kao vid kritike spram DF, i pisem jer zelim da vjerujem da DF ipak moze biti pokretacka snaga koja bi prigrabila i politicki uoblicila bunt i nezadovoljstvo naroda koji je evidentan.
A to sasvim sigurno nece uraditi organizujuci izlet na Igman za 1. mart.
Pošto već par puta pominješ taj izlet u negativnom kontekstu moram se osvrnuti i na to. Izlet je koliko ja vidim planiran za mlade članove DF i ja ne vidim šta tu ima loše. Mladi ljudi treba da se druže i uče o 1. martu jer je jako bitan datum u našoj historiji. Opet zavisi iz kojeg ugla gledaš stvari, ali kada skontaš da večina tih koji trebaju ići na izlet nisu bili rođeni tog 1.marta, da se polako ali sigurno taj 1. mart stavlja u neki drugi plan jer evo na 1. mart nam i liga u fudbalu počinje dok se za druge praznike ne igra, onda ovaj izlet i obilježavanje istog i nije toliko loša ideja.
-
VjecitiStudent
#8599 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Iz kojih razloga se unutar naših političkih stranaka redovno prave podjele na mlade, žene i one treće - najvažnije?
- lerdi
#8600 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
DF je svoj stav iskazao već 6. februara i prvih demonstracija u Tuzli.KatarinaKosaca wrote:gostujući na face tv sve sa bakirom izetbegovićem, komšić je izjavio da je "zaledio sve aktivnosti stranke". Pa ako ovo nije tačno, onda nam ti kao upućen kaži koji OO je šta uradio, dao stav, priopćenje, bilo šta. Hvala.lerdi wrote:Nije istina 100%, već neupučenost 100%. Svaki OO ima svoje prostorije i adrese tih prostorija je moguče začas pronaći, svaki OO ima predsjednika te članove OO, u mjesnim zajednicama se organizuju mjesni odbori koji također imaju svoje predsjednike i članove itd. Dakle sve što je @Hafis naveo postoji samo treba imati malo obraza i ne pisati napamet o stvarima u koje si 100% neupučen.
http://demokratskafronta.ba/index.php?l ... 4&view=307
Komšić je još par puta ovo isto ponovio i rekao šta misli o dešavanjima na demonstracijama. Razlog za zamrzavanje je vrlo jednostavan. DF nije htio da ga se na bilo koji način veže sa demonstracijama jer su iste organizovali nezadovoljni građani. Bilo kakva akcija je mogla biti protumačena i u medijima plasirana kao iskorištavanje momenta i čisti populizam što bi u konačnici i bilo tako.
Ovdje neki Komšića optužuju da je populista i demagog, a kad se uradi nešto što ide u sasvim suprotom smijeru onda je isprepadan, nema tu lidersku crtu i šta sve ne. Dajte se prvo dogovorite sami sa sobom pa onda komentarišite druge.