U toku je interna istraga da se ustanove činjenice. Ne može preko noći.drug_profi wrote: ↑27/09/2023 15:54 Šta Džuvo radi po tom pitanju?
Ili je to dopuštena zajebancija, pa da i ja naručim jednu značku.
SDA-All about
- Styling
#85576 Re: SDA-All about
- Prpa.ba
#85577 Re: SDA-All about
Nemaju oni odbore ni u svim opstinama KS-a, kamoli u ovim dalekim i cudnim opstinama za koje cuju prvi put u ovoj objavi iz SDA. Domasaj medjunarodnih NVO i projekt menadzera ne dolazi tako daleko.
SDA, DF i SBiH gledani zajedno mogu samo popraviti rezultat u odnosu na 2020. Ionako predstavljaju komotnu vecinu bosnjackih glasova, tako da i +2% na glasove znatno mijenja situaciju, a da ne govorimo o evidentnom kolapsu NiP-a, ili potencijalu SDP-a za cijepanje.
I ja mislim da ce najvise profitirati DF.
- tramvajtrojka
#85578 Re: SDA-All about
Prpa i njegove progonoze za izbore, nakon onog provaljivanja za prijevremene izbore evo ga ponovno. Prosli put kad se to desilo ispario si na dvije sedmice sa foruma, a ovaj putPrpa.ba wrote: ↑28/09/2023 08:20Nemaju oni odbore ni u svim opstinama KS-a, kamoli u ovim dalekim i cudnim opstinama za koje cuju prvi put u ovoj objavi iz SDA. Domasaj medjunarodnih NVO i projekt menadzera ne dolazi tako daleko.![]()
SDA, DF i SBiH gledani zajedno mogu samo popraviti rezultat u odnosu na 2020. Ionako predstavljaju komotnu vecinu bosnjackih glasova, tako da i +2% na glasove znatno mijenja situaciju, a da ne govorimo o evidentnom kolapsu NiP-a, ili potencijalu SDP-a za cijepanje.
I ja mislim da ce najvise profitirati DF.
- Prpa.ba
#85579 Re: SDA-All about
Robbie, samo se ti relaksiraj. Preporucujem jednu kahvicu u Istocnom Sarajevu. 
- ZoomZoomKiwi
#85580 Re: SDA-All about
Ne kaže se kahva nego kafa.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#85581 Re: SDA-All about
Pametan potez, neko osvjezenje u SDA.Athlon64 wrote: ↑28/09/2023 00:11 https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/31 ... a_sda.html
Šemsudin Mehmedović saopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. Kongresu SDA, a o tome je danas zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke.
- Na osnovu člana 57. stav (2) Statuta Stranke demokratske akcije, člana 5.1 stav 2. tačka 2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije, a u skladu sa Uputstvom za izbor delegata 8. Kongresa i predlaganje kandidata za izbor centralnih organa SDA, podnio sam prijavu kandidature za predsjednika SDA koji će se birati na 8. Kongresu SDA.
Prijavu moje kandidature, u skladu sa navedenim članovima Statuta i Pravila izbornog postupka, podržava 19 (devetnaest) općinskih organizacija SDA. U dozvoljenom roku nije bilo žalbi na nominacije, koje su dostavljene regionalnim i kantonalnim odborima stranke, kao i Centrali SDA - navodi Mehmedović u saopćenju za javnost.
Kako kaže, s obzirom da je ispunio neophodne uslove da u skladu sa aktima SDA bude kandidat za predsjednika SDA 'danas sam, na osnovu člana 5.2. Pravila izbornog postupka u Stranci demokratske akcije zvanično uputio Izbornoj komisiji SDA BiH prijavu moje kandidature očekujući da me uvrste na kandidatsku listu za izbor predsjednika SDA'.
"Na osnovu ovlasti iz člana 148. Statuta i člana 3.7. Pravila izbornog postupka očekujem da Izborna komisija SDA osigura integritet izbornog procesa, jednake uvjete za sve kandidate u prezentaciji svojih programa delegatima Kongresa, kao i jednak broj članova biračkih odbora i posmatrača.
Moju kandidaturu su podržale OO SDA Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Teslić, Kotor Varoš, Čelinac, Skender Vakuf, Banja Luka, Prnjavor, Srbac-Bos.Kobaš, Vukosavlje, B.Brod, Derventa, Modriča, Bos.Šamac, Foča, Rogatica, B.Novi, i Gornji Vakuf", saopćio je Mehmedović.
- Prpa.ba
-
sumirprimus
#85583 Re: SDA-All about
vidi vidi spiska opstina, jesu ovo one opstine koje je sda prodala jos na pocetku rata, pa nije morala prodavati u dejtonu?
osim, toga ove opstine u fbih su tezak udarac baketu zbog cistog broja glasova koje semsudin nosi sa sobom
bude li novastanaka u nastanku, ne pise se dobro sdfa...
-
ljubijankic
-
doktor78
#85585 Re: SDA-All about
Samo sačuvati screenshotove da ne bude poslije "nisam ja to tako rekao"tramvajtrojka wrote: ↑28/09/2023 08:25Prpa i njegove progonoze za izbore, nakon onog provaljivanja za prijevremene izbore evo ga ponovno. Prosli put kad se to desilo ispario si na dvije sedmice sa foruma, a ovaj putPrpa.ba wrote: ↑28/09/2023 08:20
Nemaju oni odbore ni u svim opstinama KS-a, kamoli u ovim dalekim i cudnim opstinama za koje cuju prvi put u ovoj objavi iz SDA. Domasaj medjunarodnih NVO i projekt menadzera ne dolazi tako daleko.![]()
I ja mislim da ce najvise profitirati DF.![]()
-
palermo
#85586 Re: SDA-All about
Kako je meni zanimljiva ova prica o Bakiru. Koja je potpuno pogresna.Athlon64 wrote: ↑28/09/2023 00:19Vjerujem da te stranke i nemaju odbore u ovim mjestima.
Ali ovo je baš loš rezultat, što je (po meni) dobro, jer Bakir ako pobjedi - SDA tone još.
Tako da, istini za volju, mislim da je Bakir jedini spas za trojku na narednim izborima, jedino njegov debilizam im može navući glasove.
Bit će zanimljivo pratiti dalji put Mehmedovića nakon poraza na kongresu.
EDIT: Na kraju će od svih ovih igranki, ničim izazvan, profitirati najviše DF, eventualno SzBiH.
Ukoliko netko zeli potop SDA, navijajte za Semsu. To bi znacilo daljnje cijepanje stranke i njenu marginalizaciju. Al men se.cini da su toga svjesni i u SDA.
-
Nisamsdaali
#85587 Re: SDA-All about
Možeš li malo obrazložit, nisam dosad nikog vidio da mrzi SDA a da ne priželjkuje pobjedu Bakirapalermo wrote: ↑28/09/2023 13:24Kako je meni zanimljiva ova prica o Bakiru. Koja je potpuno pogresna.Athlon64 wrote: ↑28/09/2023 00:19
Vjerujem da te stranke i nemaju odbore u ovim mjestima.
Ali ovo je baš loš rezultat, što je (po meni) dobro, jer Bakir ako pobjedi - SDA tone još.
Tako da, istini za volju, mislim da je Bakir jedini spas za trojku na narednim izborima, jedino njegov debilizam im može navući glasove.
Bit će zanimljivo pratiti dalji put Mehmedovića nakon poraza na kongresu.
EDIT: Na kraju će od svih ovih igranki, ničim izazvan, profitirati najviše DF, eventualno SzBiH.
Ukoliko netko zeli potop SDA, navijajte za Semsu. To bi znacilo daljnje cijepanje stranke i njenu marginalizaciju. Al men se.cini da su toga svjesni i u SDA.
-
ljubijankic
#85588 Re: SDA-All about
Ma botovska prica. Jedina nada za opstanak SDA je pobjeda Mehmedovica.Nisamsdaali wrote: ↑28/09/2023 13:28Možeš li malo obrazložit, nisam dosad nikog vidio da mrzi SDA a da ne priželjkuje pobjedu Bakira![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#85589 Re: SDA-All about
Zasto tako mislis @palermo
Meni je jos prije 10tak godina jedan zakleti SDA-ovac rekao da je siguran put SDA u propast Tihiceva terminalna bolest o kojoj se tad spekulisalo i Bakirovo posljedicno preuzimanje kontrole.
Vizionarski je zvucao.
Meni je jos prije 10tak godina jedan zakleti SDA-ovac rekao da je siguran put SDA u propast Tihiceva terminalna bolest o kojoj se tad spekulisalo i Bakirovo posljedicno preuzimanje kontrole.
Vizionarski je zvucao.
- Ozimician
#85590 Re: SDA-All about
Kakogod, ne pise se dobro SDA, ko god da pobjedi.
Mislim da SDA ne moze da privuce vise glasova sa Bakirom, nego bez njega.
Eh sad unutrasnje cijepanje stranke je neminovno ko god da pobjedi.
Imao si i na izborima jasan pokazatelj - da je stranka dobila vise glasova nego predsjednik.
Jednostavno, samo oni najokorjeliji stovatelji porodice Izetbegovic glasaju za njega.
Ja ne znam stvarno nikog da kaze da je Bakir dobar.
Ono sto je zanimljivo i za Niksica iz SDP-a niko ne govori da je dobar (i to se na glasovima pokazalo), dok za Becirovica, Cengica, Benjaminu se mogu cuti pozitivni komentari.
EDIT: Koliko god to zvucalo ovako ili onako, ali glasovi na izborima su odlican pokazatelj koga zapravo narod zeli, takodjer glasacko tijelo nije uvijek 100% iskljucivo. Tj. nekom glasacu SDA ce se svidjeti Becirovic ili Cudic ili Benjamina, nekom glasacu SDP ce se svidjeti recimo Mehmedovic ili Efendic.
Ono sto narod uglavnom ne voli jeste bahatost i likovi poput Isaka, Zahiragica i Salkana.
Imao si i na izborima jasan pokazatelj - da je stranka dobila vise glasova nego predsjednik.
Jednostavno, samo oni najokorjeliji stovatelji porodice Izetbegovic glasaju za njega.
Ono sto je zanimljivo i za Niksica iz SDP-a niko ne govori da je dobar (i to se na glasovima pokazalo), dok za Becirovica, Cengica, Benjaminu se mogu cuti pozitivni komentari.
EDIT: Koliko god to zvucalo ovako ili onako, ali glasovi na izborima su odlican pokazatelj koga zapravo narod zeli, takodjer glasacko tijelo nije uvijek 100% iskljucivo. Tj. nekom glasacu SDA ce se svidjeti Becirovic ili Cudic ili Benjamina, nekom glasacu SDP ce se svidjeti recimo Mehmedovic ili Efendic.
Ono sto narod uglavnom ne voli jeste bahatost i likovi poput Isaka, Zahiragica i Salkana.
-
seksi_ideje
#85591 Re: SDA-All about
Ma Semsudin nema sanse da pobijedi Bakira. Nece se to nikad deseti. A to i jeste bolje za Trojku.
-
seksi_ideje
#85592 Re: SDA-All about
Ne znam. Zahiragic dobio solidan broj glasova na izborima. Sebija imala najvise glasova, koliko se sjecam. Ja mislim da bez obzira sto polariziraju, mi ne smijemo potcijeniti veliki broj glasaca koje upravo to zele a to su politicari koji vladaju nad narodom i siju strahOzimician wrote: ↑28/09/2023 13:35 Kakogod, ne pise se dobro SDA, ko god da pobjedi.
-
Nisamsdaali
#85593 Re: SDA-All about
Volovi i tvrdolinijaši kao Zahiraga su idealni za trojku,pokupe hard-core glasove na svoje ime (onih koji bi zaokružili SDA po svaku cijenu i kojima se inače najviše dopada jalijaška priča) a otjera normalnu raju agresivnom retorikom. Zatim kad dodje u poziciju da bude neko mudo u stranci zahvaljujući visokom broju glasova svojom nesposobnošću i nekulturom dodatno rasprši glasačko tijelo
- Ozimician
#85594 Re: SDA-All about
Ovo je takodjer istina, to su glasovi koje kupe Bakir, Sebija, Zahiragic.Nisamsdaali wrote: ↑28/09/2023 13:54 Volovi i tvrdolinijaši kao Zahiraga su idealni za trojku,pokupe hard-core glasove na svoje ime (onih koji bi zaokružili SDA po svaku cijenu i kojima se inače najviše dopada jalijaška priča) a otjera normalnu raju agresivnom retorikom. Zatim kad dodje u poziciju da bude neko mudo u stranci zahvaljujući visokom broju glasova svojom nesposobnošću i nekulturom dodatno rasprši glasačko tijelo
Takodjer i ovo sto navodi seksi:Semso nema sanse, a za Trojku je to dobra opcija.
Postoji i solidan procenat glasaca koji su otisli od SDA zbog bracnog para, pa bi se eventualno i vratili SDA-u u buducnosti. Ovako se samo nastavlja topljenje stranke.
-
palermo
#85595 Re: SDA-All about
Odgovor je prilično jednostavan. SDA je prije svega potebna stabilizacija i prestanak turbulencija koje su se najviše odražavale u formiranju nivih stranaka. Da bi se to desilo potrebna im je na čelu ličnost koja ima autoritet i na simboličkom nivou može biti tačka okupljanja. To je u ovom trenutku jedino Bakir. Zbog svoga oca i njegovog neupitnog nasljeđa (što god ko mislio o tome) zbog povezanosti sa islamskom zajednicom, zbog toga što Bakira znaju u svim dijelovima BiH, zbog povezanosti sa Komšićem. Dodao bih tome da mi se čini da je i Bakir shvatio određene greške i proteklog perioda pa pokušava napraviti otklon od njih. Prveashodno mislim na (barem se meni tako čini) lagano udaljavanje Sebije od centra političkog života._BataZiv_0809 wrote: ↑28/09/2023 13:30 Zasto tako mislis @palermo
Vizionarski je zvucao.
Šemso je lokalni šerif kakvih ima po BiH koliko hoćeš. Samo je nesto glasniji i ambiciozniji. Ali ja ne vidim na koji način bi Šemso mogao da bude autoritet, primjera radi, Salemu Mariću u ovom trenutku neupitnom gospodaru pola Mostara i dijea hercegovine. A Salem nije jedini. Gdje je tu Sarajevo, gdje je Tuzla, istočna Bosna i slično. Izbor Šemse na čelo SDA bi, po mom mišljenju, značilo samo nastavak podjela unutar SDA i njenu daljnju fragmentizaciju. I bavljenje samom sobom
Tako da svi koji žele nestanak SDA bi trebali navijati za Šemsu. Iako su objektivno njegove šanse male.
A što se tiče tvog prijatelja, rekao bih, SDA u principu ne može propasti, može možda ime promijeniti, strukturu,način djelovanja ali kao ideja ili ideologija, jok. Barem ne dotle dok se neke stvari vezane za pitanja opstojnosti BiH ne riješe.
O budućim izborima ja ne bih. Isuviše su daleko, a neposredna budućnost će nam uskoro postaviti teška pitanja. Dovoljno je samo reći, izborni zakon...
-
ljubijankic
#85596 Re: SDA-All about
Ok, znamo koga botovi podrzavajupalermo wrote: ↑28/09/2023 14:44Odgovor je prilično jednostavan. SDA je prije svega potebna stabilizacija i prestanak turbulencija koje su se najviše odražavale u formiranju nivih stranaka. Da bi se to desilo potrebna im je na čelu ličnost koja ima autoritet i na simboličkom nivou može biti tačka okupljanja. To je u ovom trenutku jedino Bakir. Zbog svoga oca i njegovog neupitnog nasljeđa (što god ko mislio o tome) zbog povezanosti sa islamskom zajednicom, zbog toga što Bakira znaju u svim dijelovima BiH, zbog povezanosti sa Komšićem. Dodao bih tome da mi se čini da je i Bakir shvatio određene greške i proteklog perioda pa pokušava napraviti otklon od njih. Prveashodno mislim na (barem se meni tako čini) lagano udaljavanje Sebije od centra političkog života._BataZiv_0809 wrote: ↑28/09/2023 13:30 Zasto tako mislis @palermo
Vizionarski je zvucao.
Šemso je lokalni šerif kakvih ima po BiH koliko hoćeš. Samo je nesto glasniji i ambiciozniji. Ali ja ne vidim na koji način bi Šemso mogao da bude autoritet, primjera radi, Salemu Mariću u ovom trenutku neupitnom gospodaru pola Mostara i dijea hercegovine. A Salem nije jedini. Gdje je tu Sarajevo, gdje je Tuzla, istočna Bosna i slično. Izbor Šemse na čelo SDA bi, po mom mišljenju, značilo samo nastavak podjela unutar SDA i njenu daljnju fragmentizaciju. I bavljenje samom sobom
Tako da svi koji žele nestanak SDA bi trebali navijati za Šemsu. Iako su objektivno njegove šanse male.
A što se tiče tvog prijatelja, rekao bih, SDA u principu ne može propasti, može možda ime promijeniti, strukturu,način djelovanja ali kao ideja ili ideologija, jok. Barem ne dotle dok se neke stvari vezane za pitanja opstojnosti BiH ne riješe.
O budućim izborima ja ne bih. Isuviše su daleko, a neposredna budućnost će nam uskoro postaviti teška pitanja. Dovoljno je samo reći, izborni zakon...
- Tananarive
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#85598 Re: SDA-All about
Mislis ideja o opstojnosti BiH ne moze propasti. Nema SDA monopol nad tom idejom, kao sto ni komunisti nisu imali nad antifasizmom kao idejom. Ali dobro, s obzirom na kolicinu preletacevica 1990te, nije ni cudo da SDA pravi iste greske kao i KPJ.
Ostatak posta imas palac gore za dijalektiku, mozda se cak i slazem, nisam siguran.
-
palermo
#85599 Re: SDA-All about
Ma i BiH može propasti. Kada kažem opstojnosti, mislim prije svega na rješenje pitanja BiH kao države.....ovako ili onako, ima li je, ili nema je..itd_BataZiv_0809 wrote: ↑28/09/2023 15:02Mislis ideja o opstojnosti BiH ne moze propasti. Nema SDA monopol nad tom idejom, kao sto ni komunisti nisu imali nad antifasizmom kao idejom. Ali dobro, s obzirom na kolicinu preletacevica 1990te, nije ni cudo da SDA pravi iste greske kao i KPJ.
Ostatak posta imas palac gore za dijalektiku, mozda se cak i slazem, nisam siguran.
- Ozimician
#85600 Re: SDA-All about
Prva politicka rasprava na forumu bez ogromnog trolanja.
Tako da se moze relativno normalno polemisati.
Tako da se moze relativno normalno polemisati.