Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- drug_profi
#8551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Stolac - Neum i mene najviše zanima jer svako ljeto jašem preko Svitave po 10 puta.
-
palermo
#8552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Misliš zašto bi hrvatskoj politici smetao pravac Mostar-Sarajevo ? Pa, sam si rekao izgradnja to gpravca je zapravo game changer, ona mijenja stratešku sliku Bosne i Hercegovine i ne samo Bosne i Hercegovine.Alfons Kauders wrote:
Sad je kasno da odustanu, tako da cemo 2019 vjerovatno imati i taj pravac. Problem je sta dalje? Mostar Sjever? I sta onda...
A nisam siguran da bi Hercegovcima bilo u interesu da prave probleme oko bilo cega navedenog... Opet na kraju dana autoput dolazi do Mostara, kako tako, a i to im je bitno... Sjever ne toliko, ali ne vidim zasto bi im smetao
-
palermo
#8553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I ovoga i idućeg ljeta ćeš jahati, za dalje ne znamdrugi profil wrote:Stolac - Neum i mene najviše zanima jer svako ljeto jašem preko Svitave po 10 puta.
-
neki
#8554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gradnja autoputa prema Bijaci je bila neminovna i neodgodiva onog trenutka kad je bijaca od strane EU odredjena kao jedan od dva granicna prelaza preko kojih ce se vrsiti izvoza roba iz BiH.
Alternativa je bila da se seoskim cestama prilazi najvaznijem granicnom prelazu u drzavi..
Alternativa je bila da se seoskim cestama prilazi najvaznijem granicnom prelazu u drzavi..
- Banksy
#8555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tačno.Alfons Kauders wrote:
Sta bi s puta Stolac - Neum? Jebiga ulupasmo stotine miliona da dodjemo od Bijace do Bune, a s druge strane nismo u stanju spojiti Neum sa Stocem, za deset puta manje pare...
Ali ne gradi se ono što je potrebno, korisno ili rentabilno, već ono na čemu se može najviše ukrasti.
- drug_profi
#8556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma terenca kupit... chirokija ili terrana, nista manje.palermo wrote:I ovoga i idućeg ljeta ćeš jahati, za dalje ne znamdrugi profil wrote:Stolac - Neum i mene najviše zanima jer svako ljeto jašem preko Svitave po 10 puta.
- Alfons Kauders
#8557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeste, ali to ne mora biti u koliziji sa interesima Hrvata u Hercegovini. Vama blize Sarajevo, njima blize Srednja Bosna, svako dobije ponesto...palermo wrote:Misliš zašto bi hrvatskoj politici smetao pravac Mostar-Sarajevo ? Pa, sam si rekao izgradnja to gpravca je zapravo game changer, ona mijenja stratešku sliku Bosne i Hercegovine i ne samo Bosne i Hercegovine.Alfons Kauders wrote:
Sad je kasno da odustanu, tako da cemo 2019 vjerovatno imati i taj pravac. Problem je sta dalje? Mostar Sjever? I sta onda...
A nisam siguran da bi Hercegovcima bilo u interesu da prave probleme oko bilo cega navedenog... Opet na kraju dana autoput dolazi do Mostara, kako tako, a i to im je bitno... Sjever ne toliko, ali ne vidim zasto bi im smetao
- Alfons Kauders
#8558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iduceg sigurno, a vjerovatno i ono 'anam 'tam... Sve prije 2020 ce biti superpalermo wrote:I ovoga i idućeg ljeta ćeš jahati, za dalje ne znamdrugi profil wrote:Stolac - Neum i mene najviše zanima jer svako ljeto jašem preko Svitave po 10 puta.
-
palermo
#8559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma kakva srednja bosnaAlfons Kauders wrote:
Jeste, ali to ne mora biti u koliziji sa interesima Hrvata u Hercegovini. Vama blize Sarajevo, njima blize Srednja Bosna, svako dobije ponesto...
nego skrenusmo sa teme, ovo je pregled izgradnje, bolje da Tec piše ovdje nego ja
- Alfons Kauders
#8560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dobro, Neum je ipak specifican... Mada se svi kao deklarativno zalazu za taj put, godinama se zapravo trude da se ne izgradi. HDZ-u nije u interesu da se taj put ikad napravi, pa bi to moglo dovesti do kasnjenja (vec su razvukli par decenija, mogu jos par).Banksy wrote:Tačno.Alfons Kauders wrote:
Sta bi s puta Stolac - Neum? Jebiga ulupasmo stotine miliona da dodjemo od Bijace do Bune, a s druge strane nismo u stanju spojiti Neum sa Stocem, za deset puta manje pare...
Ali ne gradi se ono što je potrebno, korisno ili rentabilno, već ono na čemu se može najviše ukrasti.
Tehnicki i finansijski - kita od pravca, da se uraditi za godinu dana... Ali politicki... Recimo samo da u Neumu i lokalnom HDZ-u ima ljudi koji bi ga sutra bili u stanju minirati (doslovno).
- Alfons Kauders
#8561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Biznis je biznis. I Hercegovina bi profitirala od pravca prema sjeveru... Uostalom, ne vidim na koji bi nacin mogli zaustaviti izgradnju bez da naprave ogroman belaj (mislim da im se politicki ne isplati).palermo wrote:Ma kakva srednja bosnaAlfons Kauders wrote:
Jeste, ali to ne mora biti u koliziji sa interesima Hrvata u Hercegovini. Vama blize Sarajevo, njima blize Srednja Bosna, svako dobije ponesto...daj Alphonse....
nego skrenusmo sa teme, ovo je pregled izgradnje, bolje da Tec piše ovdje nego ja
-
palermo
#8562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa u principu, ukoliko postoji volja i želja sa ove naše strane, ni ja baš ne vidim način da mogu zaustaviti izgradnju ove trase, možda malo usporiti...Alfons Kauders wrote:... Uostalom, ne vidim na koji bi nacin mogli zaustaviti izgradnju bez da naprave ogroman belaj (mislim da im se politicki ne isplati).
- Alfons Kauders
#8563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kod naroda postoji, a za vlast nisam siguran (posto nam ne gine jos barem 6 godina vladavine SDA, a vjerovatno i 10)palermo wrote:Pa u principu, ukoliko postoji volja i želja sa ove naše strane, ni ja baš ne vidim način da mogu zaustaviti izgradnju ove trase, možda malo usporiti...Alfons Kauders wrote:... Uostalom, ne vidim na koji bi nacin mogli zaustaviti izgradnju bez da naprave ogroman belaj (mislim da im se politicki ne isplati).
Problem je u finansiranju i vremenu, jer je rijec strasno skupoj trasi koja ce se graditi godinama, kad (ili ako?) dodje na dnevni red. Kako bilo, nisam optimista, jer je SDA u vise navrata dokazala da nije sposbna ili voljna iskoristiti vec osigurana sredstva za postojece projekte (npr. zaobilaznica)...
Sumnjam da imaju kapaciteta da osiguraju finansiranje i realizaciju projekta ovog obima.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#8564 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako sam razumio, koridor 5c je evropski projekat i to gura Evropa. Naravno, kreditom evropske banke, jer mi nemamo cvonjka.
Fino kažu, lupam - procijenili smo vas i imate mogućnost dobit od nas kredit u iznosu od 500 miliona evra za izgradnju autoputa koridora 5c. Ne interesuje ih kojeg dijela, samo ih interesuje da se na tender moraju moći prijaviti evropske firme, a i specifikacije posla su takve da mi nemamo domaćih firmi koje su bile u stanju to odraditi (od lani izgleda da imamo napokon).
Eh sad, od ove godine nismo više u mogućnosti dobiti kredit od Evrope za autoput koridora 5c jer smo "finansijskom konsturkcijom" i putarinama poklopili mogućnost daljnjeg kreditiranja. Da bi mogli opet dobiti veći kredit, a biti u mogućnosti vraćati rate, sada bi ili morali povećati putarine dodatno (na ono malo autoputa) ili povećati akcize na gorivo ili nešto treće nametnuti što bi se vezalo za Autoceste FBiH kojima se odobrava kredit evropske banke za obnovu i razvoji ili tako neke nisam ulazio u detalje.
Znači, mi para nemamo za autoput nego nam ga evropa kreditira iz razloga što je to njen koridor i što je to njoj u interesu (kao i nama). Za ono gdje evropa nema nikakva interesa vidimo koliko smo kilometara bilo kakva puta ozbiljnjijeg izgradili.
Ovo za sada što naši iz AC pričaju po novinama i slikaju se da kreće ogromna izgradnja autoputa koridora 5c, brzih cesta i tako to, je samo predizborna prašina. Banke para nisu dobili, nigdje lopate nisu zaboli nit mislim da će išta od toga biti do izbora.
Pa čovječe oni nama na Tuzlanskom Kantonu evo već treći puta uči izbora rafalaju o brzoj cesti Orašje-Tuzla i Tuzla-Žepče. Ja se čak prije pet godina bio nasikiro gdje će kraj Srebrenika proć
Fino kažu, lupam - procijenili smo vas i imate mogućnost dobit od nas kredit u iznosu od 500 miliona evra za izgradnju autoputa koridora 5c. Ne interesuje ih kojeg dijela, samo ih interesuje da se na tender moraju moći prijaviti evropske firme, a i specifikacije posla su takve da mi nemamo domaćih firmi koje su bile u stanju to odraditi (od lani izgleda da imamo napokon).
Eh sad, od ove godine nismo više u mogućnosti dobiti kredit od Evrope za autoput koridora 5c jer smo "finansijskom konsturkcijom" i putarinama poklopili mogućnost daljnjeg kreditiranja. Da bi mogli opet dobiti veći kredit, a biti u mogućnosti vraćati rate, sada bi ili morali povećati putarine dodatno (na ono malo autoputa) ili povećati akcize na gorivo ili nešto treće nametnuti što bi se vezalo za Autoceste FBiH kojima se odobrava kredit evropske banke za obnovu i razvoji ili tako neke nisam ulazio u detalje.
Znači, mi para nemamo za autoput nego nam ga evropa kreditira iz razloga što je to njen koridor i što je to njoj u interesu (kao i nama). Za ono gdje evropa nema nikakva interesa vidimo koliko smo kilometara bilo kakva puta ozbiljnjijeg izgradili.
Ovo za sada što naši iz AC pričaju po novinama i slikaju se da kreće ogromna izgradnja autoputa koridora 5c, brzih cesta i tako to, je samo predizborna prašina. Banke para nisu dobili, nigdje lopate nisu zaboli nit mislim da će išta od toga biti do izbora.
Pa čovječe oni nama na Tuzlanskom Kantonu evo već treći puta uči izbora rafalaju o brzoj cesti Orašje-Tuzla i Tuzla-Žepče. Ja se čak prije pet godina bio nasikiro gdje će kraj Srebrenika proć
-
tec
#8565 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne bi bio prvi ni zadnji put tako isto se radi lot 2 od Briješce do ul. Safeta Zajke do pruge ide u profilu autoceste nakon nadvožnjaka dolazi 500 m silazna rampa (1+1) - "privremena" koja krivuda između objekata do kružnog toka udaljenog 500 metara od IX transferzale.Alfons Kauders wrote:
Ok, ali ovaj dio za koji kaze da je "aktivno" je s druge strane (sjever).
Mogu pokusati iskoristiti pomenuti prilaz, ali posto taj put znam napamet, bojim se da to bas i nece ici tako glatko, radi razlike u visini - meni ne smeta jer vozim auto, ali ne vjerujem da ce bas biti prikladno za autobuse ili slepere po losem vremenu...
Pored toga, rijec je o Karauli i nadmorskoj visini od cca 850 metara na tom potezu... Padavina ko u prici, strah me i pomisliti sta ce se tu desavati zimi, kako ce rijesiti drenazu i zimsko odrzavanje...Ili kontaju samo navuci par kamiona tucanika da drze do izbora, pa da odu u kurac s prvim minusom
-
krater
#8566 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hame_ wrote:Kako sam razumio, koridor 5c je evropski projekat i to gura Evropa. Naravno, kreditom evropske banke, jer mi nemamo cvonjka.
- drug_profi
#8567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Meni malo nije jasno zašto oni nemaju interes za tim putem? Koliko sam upratio načelnik Neuma se zalaže i lobira za ta sredstva, a za koliko puta bi im skočila posjeta gostiju tokom cijele godine to se i ne može izračunati.Alfons Kauders wrote:Dobro, Neum je ipak specifican... Mada se svi kao deklarativno zalazu za taj put, godinama se zapravo trude da se ne izgradi. HDZ-u nije u interesu da se taj put ikad napravi, pa bi to moglo dovesti do kasnjenja (vec su razvukli par decenija, mogu jos par).Banksy wrote:Tačno.Alfons Kauders wrote:
Tehnicki i finansijski - kita od pravca, da se uraditi za godinu dana... Ali politicki... Recimo samo da u Neumu i lokalnom HDZ-u ima ljudi koji bi ga sutra bili u stanju minirati (doslovno).
- holowey
#8568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ali bi opala po makarskoj rivijeri pa u skladu sa nacionalnim interesima, deklarativno treba se zalagati za izgradnju a fakticki treba minirati svaki pokusaj izgradnje...vuk sit, ovce na broju (bukvalno)drugi profil wrote:Meni malo nije jasno zašto oni nemaju interes za tim putem? Koliko sam upratio načelnik Neuma se zalaže i lobira za ta sredstva, a za koliko puta bi im skočila posjeta gostiju tokom cijele godine to se i ne može izračunati.Alfons Kauders wrote:Dobro, Neum je ipak specifican... Mada se svi kao deklarativno zalazu za taj put, godinama se zapravo trude da se ne izgradi. HDZ-u nije u interesu da se taj put ikad napravi, pa bi to moglo dovesti do kasnjenja (vec su razvukli par decenija, mogu jos par).Banksy wrote: Tačno.
-
tec
#8569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jučer su puno toga obećali pa evo i par karti.
Sa SSC od nestvaran
Sa SSC od nestvaran
Vrlo zanimljiva karta sa jučerašnjeg potpisivanja ugovora za dionicu Zeničke obilaznice
https://www.facebook.com/autoceste/vide ... 410905113/
-
tec
#8570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Javne izjave nisu isto kao činjenice, Neum je isti slučaj kao Mostarski Aerodrom. 3/4 posjetilaca Međugorja još uvijek koriste Splitski ili Dubrovački aerodrome iako u zadnjih nekoliko godina par Italijanskih čarter kompanije proba probiti taj lobi. Dovoljno ti govori da još dan danas u raznim turističkim agencijama u italiji stoji da je Međugorje u Hrvatskoj. Do prije zaoštravanja pregleda (godinu dvije prije ulazka Hrvatske u EU) na graničnim prelazima ja znam da je puno grupa prelazilo bez da se zaustavljaju na granici.drugi profil wrote:Meni malo nije jasno zašto oni nemaju interes za tim putem? Koliko sam upratio načelnik Neuma se zalaže i lobira za ta sredstva, a za koliko puta bi im skočila posjeta gostiju tokom cijele godine to se i ne može izračunati.Alfons Kauders wrote:
Dobro, Neum je ipak specifican... Mada se svi kao deklarativno zalazu za taj put, godinama se zapravo trude da se ne izgradi. HDZ-u nije u interesu da se taj put ikad napravi, pa bi to moglo dovesti do kasnjenja (vec su razvukli par decenija, mogu jos par).
- Alfons Kauders
#8571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, plus sverc.tec wrote:Javne izjave nisu isto kao činjenice, Neum je isti slučaj kao Mostarski Aerodrom. 3/4 posjetilaca Međugorja još uvijek koriste Splitski ili Dubrovački aerodrome iako u zadnjih nekoliko godina par Italijanskih čarter kompanije proba probiti taj lobi. Dovoljno ti govori da još dan danas u raznim turističkim agencijama u italiji stoji da je Međugorje u Hrvatskoj. Do prije zaoštravanja pregleda (godinu dvije prije ulazka Hrvatske u EU) na graničnim prelazima ja znam da je puno grupa prelazilo bez da se zaustavljaju na granici.drugi profil wrote:Meni malo nije jasno zašto oni nemaju interes za tim putem? Koliko sam upratio načelnik Neuma se zalaže i lobira za ta sredstva, a za koliko puta bi im skočila posjeta gostiju tokom cijele godine to se i ne može izračunati.Alfons Kauders wrote:
Dobro, Neum je ipak specifican... Mada se svi kao deklarativno zalazu za taj put, godinama se zapravo trude da se ne izgradi. HDZ-u nije u interesu da se taj put ikad napravi, pa bi to moglo dovesti do kasnjenja (vec su razvukli par decenija, mogu jos par).
Jer ne bi isli "okolo" kroz RH, ko fol u tranzitu...
- Krokodajl
#8572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Par pitanja, pratim površno ovo sve, osim ovo oko Zenice da li se igdje trenutno odvijaju radovi na autoputu ?
Koliko će kilometara biti otvoreno ove godine (konkretno to oko Zenice da li će išta biti završeno tih par Km) ?
Kada možemo očekivati završetak radova na dionici svilaj - odžak i da li će ona biti puštena prije mosta ?
Koliko će kilometara biti otvoreno ove godine (konkretno to oko Zenice da li će išta biti završeno tih par Km) ?
Kada možemo očekivati završetak radova na dionici svilaj - odžak i da li će ona biti puštena prije mosta ?
- Alfons Kauders
#8573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mozda bi hajrovali, ali ni u hrvatskoj ne cvjetaju ruze kad je turizam u pitanju, a Neum bi imao goste pliceg dzepa od Dubrovnika, Korcule, Makarske i ostatka Dalmacije... Imaju nize cijene, ali i slabije goste, slabiju zaradu od Dalmacije. Ima tu dosta prostora za poboljsanje, a put bi bio dobar pocetak, da privuce domace goste. Jos ako Hrvatska nastavi praviti pizdarije po granicama, kao od ulaska u EU, Neum ce nasim ljudima postati jos privlacniji za kratke posjete (jer jebiga, ako ljudi idu ubiti 48 sati, radije ce do Neuma za tri sata, nego da se guze na granicama i stignu na odrediste u Hrvatskoj za pet sati, tj da petinu vremena provedu u autu)drugi profil wrote:Meni malo nije jasno zašto oni nemaju interes za tim putem? Koliko sam upratio načelnik Neuma se zalaže i lobira za ta sredstva, a za koliko puta bi im skočila posjeta gostiju tokom cijele godine to se i ne može izračunati.Alfons Kauders wrote:Dobro, Neum je ipak specifican... Mada se svi kao deklarativno zalazu za taj put, godinama se zapravo trude da se ne izgradi. HDZ-u nije u interesu da se taj put ikad napravi, pa bi to moglo dovesti do kasnjenja (vec su razvukli par decenija, mogu jos par).Banksy wrote: Tačno.
Samo sto nemamo kilometra autoputa prema Neumu, a imamo na drugu stranu, ka Makarskoj
- gonič zmajeva
#8574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako Puca mijenja žarulju?neki wrote:Put Čapljina-Ploče autoputem preko Bijače, u odnosu na staru cestu preko Doljana i Metkovića je duži 9 kilometara, ali se predje 5 minuta brže, poštujući ograničenja.
Mjereno više puta otkako je otvoren autoput s naše strane prije dvije godine..
Ne mijenja, ona koristi ove nove " ŠTEDLJIVE ŽARULJE".
Hrvatskoj nedostaje još 800 km do završavanja autocesti.
- drug_profi
#8575 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma da prostis nije klijentela ista. Mozda jednim manjim dijelom,holowey wrote:ali bi opala po makarskoj rivijeri pa u skladu sa nacionalnim interesima, deklarativno treba se zalagati za izgradnju a fakticki treba minirati svaki pokusaj izgradnje...vuk sit, ovce na broju (bukvalno)drugi profil wrote:
Meni malo nije jasno zašto oni nemaju interes za tim putem? Koliko sam upratio načelnik Neuma se zalaže i lobira za ta sredstva, a za koliko puta bi im skočila posjeta gostiju tokom cijele godine to se i ne može izračunati.